Ядреното ОФ: “паралии от всички парламентарани групи, обединявайте се”!

В първия момент, когато видях днешното заглавие в интернет, което цитира избраника на народа Корумбашев от БСП да казва, че 200 депутати са за Белене, реших че възстановяват с гласуване най-големия концлагер в България. После ми стана ясно, че тайната статистика на явния лобист всъщност се отнася до голямата корупционна софра в неродения, но генериращ стотиците мегавата корупция руския ядрен проект край Белене.

Корупция плюс Курумбашев: само лошото ми възпитание ме спира да не направя от това симбиозата “корупбашев”, защото робувам на старомодното схващане, че човек не носи вина за фамилното си името. За всичко останало обаче в съзнателния си живот – носи. Например за гаврата още от студентски години с подиграния български народ от предаването “Ку-Ку”, което си направи майтап с измислен взрив и изтичане на радиация от АЕЦ “Козлодуй”, за да се посмеем на ефекта от нашата колективна глупост да повярваме, че освен в Чернобил, нещо подобно с подобен реактор е възможно да се случи и у нас.

С такъв специалист по енергетика, собственик на електроцентрали, като Курумбашев обаче не мога да се меря и затова ще се позова на днешна реплика на автентичен специалист. Той оспори на едно от най-често повтаряните заклинания на лобистите за руския ядрен генератор на руска енергийна зависимост. Мантрата, че българската ядрена енергетика била най-проверяваната и че това се било случило 25 пъти досега, май е лъжа, голяма като чернобилска авария. Ето какво написа по този повод бившият служител от АЕЦ “Козлодуй” Георги Котев”, по повод на днешна телевизионна изява на една от водещите фигури във водевила на лобирането за мирния руски атом в най-земетръсния район на България :

“Йордан Костадинов, по-известен в Козлодуй с прякора Фактурков е един от основните виновници до сега АЕЦ „Козлодуй“ да бъде „източен“ с близо 2 000 000 000 (два милиарда) лева, по схемата с подмяната на ядреното гориво, от 2004 г. (когато именно той е изп. директор). И това е само една от многобройните схеми за „източване“ на централата. Миналата седмица, в редакциите на „24 часа“ и „Труд“ същият Костадинов…рече, че си е направил справка, за проверките на МААЕ по страни и обекти. И така натамани нещата, като изкара Козлодуй най-проверяваната АЕЦ в света. Според него броя на проверките били 25 (двадесет и пет). Ама аз нали си го знам що за лъжец е и се втурнах към сайта на МААЕ. Намерих таблицата за всички проверки, проведени по страни, централи и енергийни блокове и се захванах да броя. Броих няколко пъти и колкото и да се стараех не можах да ги изкарам повече от 5 (пет). Няколко дни по-късно, в бТВ, премиерът- слънце спомена 24 (двадесет и четири) броя, като „доказателство“, че Козлодуй била най-проверяваната АЕЦ. Т.е. работи се на принципа, една лъжа да се повтори 100 пъти за да стане истина.

А прякорът Фактурков Костадинов си го заработи от персонала на АЕЦ-а, защото през мандата си ги принуждаваше да купуват фалшиви фактури (не стоки или услуги, а кухи фактури), за да „оправдават“ социалните си придобивки, като например парите за празници или за летен отдих. А още по-точно, ако за Великден на всеки служител се полагат по 100 (сто) лева за празника, то той следваше да си купи куха фактура за 10 (десет) лева, които отиваха в джоба на Фактурков. Тогава в централата работеха 5 000 (пет хиляди) човека. Сами можете да пресметнете по колко намазваше този „многознайко“ само за един празник. Но има още Нова година, Ден на енергетика, 8-ми март за дамите и най-големият пай се падаше на парите за почивка. Защото тогава на работник се падаха по няколко стотин лева (вече съм забравил но беше от порядъка на 500 – 700 лв). Хората естествено се възмущаваха и започнаха да пишат файлетони във вътрешната компютърна мрежа, с главен герой Фактурков. Той веднага се разпозна и нареди проследяване на движението на информацията от всеки един компютър. Файлетоните спряха.”.

Вярвам на Георги Котев повече отколкото на Корумбашев, но в случая мога да повярвам и на бившия кукувец, че има Общия Фронт ( ОФ) от разноцветни политически, но прозрачни икономически в лакомията им (между)народни представители на корупцията, всепроникваща като ядрена радиация през всякакви парламентарни групи. На принципа “Паралии от всички групи, обединявайте се!”

28 мнения за “Ядреното ОФ: “паралии от всички парламентарани групи, обединявайте се”!”

 1. Регистриран на: 07.07.2008, 15:47

  115. flagellum dei | 23.03.2011 17:52
  2. Мнението на специалистите също не бива да се пренебрегва. Иван Хиновски, председател на Български Енергиен Форум, казва че България има потребност от максимум 1000 мегавата нова мощност. Ако построим 2 блока по 1000 мегавата, вторият блок няма какво да го правим. В региона се строят 5000 мегавата мощности и няма кой да купува ток от Белене. През 1990г. Великото Народно Събрание възлага на БАН проучване на целесъобразността от АЕЦ Белене. В проучването се включват 85 учени от академията, които се подписват с имената си под документа от 400 страници “АЕЦ “БЕЛЕНЕ” Изследвания и становище на Българската академия на науките“. Ето и някои от заключенията на БАН:

  – сеизмичната опасност на площадката надвишава Максималното Разчетено Земетресение(МРЗ) за реактор тип ВВЕР-1000 от 8-а степен по Рихтер. Това означава че Геологическият Институт към БАН не гарантира по никакъв начин сеизмичната осигуреност на централата.

  – високото ниво на подземните води представлява опасност от радиоактивно замърсяване на реки и водоизточници. Световният опит в изграждане на АЕЦ изисква водното ниво да е на 3 метра под най-ниската точка на централата.

  – в 30-километровата зона около площадката има население от няколко стотин хиляди души, на Българска и Румънска територия. Това налага в аварийните планове да се включат и румънските градове в региона. „В този смисъл площадката за строеж на АЕЦ “Белене” е избрана неудачно.“

  – не на последно място стой въпросът с отработеното гориво от Белене. Никой не споменава факта че руската Дума гласува закон, според който Русия след 2020 г. няма да приема отработено гориво от чужди страни.

 2. Иво, благодаря за доверието!
  Нека дам още един пример от “славната” биография на Фактурков. По времето на мандата му, като изп. директор, на всеки служител в АЕЦ-а се полагаше по 150 лева за да си купи обувки, за срок от две години. Човек си купува обувките и се отчита с фактура и касова бележка, но този път истински, а не кухи. Но Фактурков реши да ни “спести” тези главоболия и престана да ни дава парите, а вместо това сключи договор с една обувна фабрика, която достави на многохилядният персонал същински трандафори, които не струваха повече от 30 лева чифта. Аз видях само двама човека някога да носят тези обувки. Вие сами се досетете къде е отишла раликата от около 120 (сто и двадесет) лева, умножена на всичките 5 000 (пет хиляди) служители. Още много примери за “геройствата” на Фактурков мога да дам, но се опасявам да не стана досаден.

 3. Колуото повече те чета и колкото по често навестявам твоя сайт толкова по голяи фен ти ставам.Курумбашев е наистина голям мръсник.
  Питам се защо сега всички комунисти искат да си прредадат страната не мога да ги разбера.Наистина не мога да ги разбера !!!!!!!

 4. Иво моля тк коментирай “Първанов скочи срещу НАТО с коментар в личния си сайтСряда, 23 Март 2011”

 5. Уважаеми Инджев,
  колко струват 200 депутати? Ще се опитам да изчисля: един мобилен тел да струва примерно 3000 лв, да го позлатим-ще струва 5000 лв, да добавим един бонус от 5000 лв (за дед мороз и новий год)-общо 10 000 бона. Да ги преизчислим като за еврозоната – и хоп превърнаха се в 10000 евро. 200 по 10000= 2 млн евро! Е какво е това за росатом? разходите за гориво на фирмата за ден. Разбирате ли уважаеми Инджев? 2 млн. струва може би правото да командваш съединението, което прави силата. А ако ни мине за 2 млн-ще добавят още 2 – нали после ще си ги върнат стократно. Чувствам си страшно безсилен като гражданин

 6. Добре е за Корупбашев да си гледа ВЕЦ-овете и порноканала в завод Електроника и да не се опитва да накланя везните в полза на нечистото /nuclear :)/. АЕЦ козлодуй е пословична с кражбите в нея, но тези фактури са по-скоро бял кахър.

 7. никой не ги пита, като са им толкова надеждни технологииге, как така стана, че 22 пръта (от 60)не се спуснаха и то само 8 месеца след като са подменени с нови и при това без да е имало нито земетресение, нито цунами,а само кънтене на Аврора в ушите им(http://e-vestnik.bg/1919)- да си го припомните ако сте го забравили.

 8. Учудвам се на онзи, който пита: “Не разбирам защо точно сега всички комунисти искат да си предадат странта”…
  Това е малко като във вица, че някой в една дума с четири букви прави пет грешки…
  Първо, комунистите у нас винаги са си предавали страната. То комунист=предател=терорист и прочие.
  Второ, комунистите кацнаха във властта само благодарение на СССР – Русия. Ако не я защитават (което почти значи, че и тя тях ще пази) – спукана им е работата.
  Трето, аз досега морален комунист не съм видял. То, освен горепосоченото, комунист=напълно неморален изрод. Така че, точно сега им лъсват голите човеконенавистнически задници.
  Четвърто, те се превърнаха в извратени строители на изроден псевдокапитализъм. Той капитализмът никога не е бил такъв. Такъв пропагандираха те, че е – гнусен, гаден, човекоубийствен.
  И ннай-накрай го построиха точно такъв, какъвто лъгаха, че е: огледан в кривото огледало на тяхната пропагандна безочливост и нагла измама.
  Така че, какво очакваш от напълно аморални типове, напълно интер- и хич не национални психо- и социопати, които в името на гнусните си пари, алчни за печалба ще изтрепят народа на страната, в която са се пръкнали без да им мигне окото.
  Та ще питаш “Защо точно сега предават народа си?”
  Че те ако не точно сега, когато да го заколят окончателно, кога друг път? Те някога нещо друго правили ли са някъде другаде по света?

 9. До Иво Инджев и всички читатели:
  Време е нещо да се направи. Нека направим това, което зависи от нас! Ако сега не го направим, утре ще бъде късно!
  Предлагам да организираме масов протест. Досега не е имало такъв срещу Белене.
  Само че са ни необходими организатори. Популярни хора, чиито призиви биха се чули. Мен никой няма да ме чуе. Иво Инджев е такъв, ако би желал да се наеме. Само с него, разбира се, няма да стане. Трябва да се включат всички обединени в каузата – блогъри, форуми, FB, Twitter и т.н. Разбира се и Едвин Сугарев. Всички, без оглед на политически пристрастия. Важна е само крайната цел. После можем да се караме.
  Очевидно е също така, че за разлика от арабските протести, при нас Интернет няма да е достатъчен.
  Трябва да се ангажират всички възможни, и то бързо. Политически партии – Синята коалиция е длъжна да се ангажира. Отново, тук не влагам никакви пристрастия, длъжни сме да опитаме ВСИЧКО! Зелените са сигурни.
  Хайде ГРАЖДАНИ, да се опомним!

 10. Хайде ГРАЖДАНИ, да се опомним!

  А аз питам свищовлии, все едно ли им е да спят до атомна бомба или не?

  Питам Грийнпийс, Екогласност, Зелените смятат ли че е редно да се строи АЕЦ в земетръсна зона?

  Къде са учените от БАН, които си казаха мнението, че не се препоръчва строежа на АЕЦ БЕЛЕНЕ?

  ………………….
  ТОВА МОЖЕ И ДА СТЕ ЧЕЛИ, НО НЕ ПРЕЧИ ДА ГО ПРОЧЕТЕТЕ ПАК И ДА ГО ПОПУЛЯРИЗИРАТЕ:

  САГАТА АЕЦ “БЕЛЕНЕ”
  д-р Вера Михайлова, радиохимик

  Началото на тази сага трябва да се търси в потъналите в забрава папки на несъстоялия се връх на българския технически прогрес от началото на 80-те на миналия век. Ако някой историк (професионален или любител) има амбицията и търпението да се порови из този архивен материал сигурно ще намери интересни подробности от това време, когато мегапроектът АЕЦ “Белене”заедно с още един хитроумен мегапроект на късния живковизъм – Завода за тежко машиностроене в Радомир, е трябвало да покажат на света и най-вече на капиталистическия такъв нашата индустриална “мощ” в пълния й блясък , оставяйки Запада в абсолютен потрес.

  Но, както вече знаем, чудото не се състоя и през 1989 г. чудотворците от Политбюро (срам не срам! ) трябваше да да си признаят , че не са успели да направят магията…

  Нека не забравяме, че този период от живота ни, който заживяхме след 10.11.89 г. и който условно се нарича Преходът започна именно с граждански протести, организирани от “Екогласност” срещу осъществяването на проекта – АЕЦ “Белене”.

  Скоро след това двата мегапроекта тихмълком бяха замразени от Правителството. Протестиращите останаха с впечатление, че това означава спиране на безумието завинаги и престанаха да протестират.

  А всъщност дали завинаги?!

  Нека си припомним със задна дата какво се случи през 1990 година.

  От това което е документирано може да се види, че на 22. 02. 1990 г. с решение на Парламентарната комисия по енергеника при ВНС и на тогавашния председател на БАН акад. Благовест Сендов (а нине здрастващ като наш посланик в Япония) е създадена Контактна комисия по енергетика, която е работна група на Парламентарната комисия за АЕЦ “Белене” на ВНС и БАН.
  Задачата на тази работна група е да анализира вариантите за развитие на националната енергетика, включително и да отговори на въпроса за целесъобразността от АЕЦ “Белене”. (стр. 3)
  .
  В разработването на този мащабен научен проект участват , със своите имена 85 учени и специалисти от различни институти на Академията.
  Изследванията и становището са оформени на 400 страници и са отпечатани в тираж от 1100 екзимпляра под заглавие: АЕЦ “БЕЛЕНЕ” Изследвания и становище на Българската академия на науките, Из-во на БАН, 31. VIII. 1990 г.
  Тази обемиста книга е надлежно разпратена до Великото Народно Събрание и до други държавни институции за сведение.
  Какво се случва по-натътък.

  Всред изводите и съображенията, изразени в този документ, които са послужили като база за прекратяването (замразяване) на строежа на АЕЦ “Белене” през 1990 г. има такива, които не са се променили , независимо от 17- годишната му давност.
  Това са:

  1.Сеизмичност на строителната площадка и сеизмичен риск

  Анализът и оценката на сеизмичността на строителната площадка са извършени главно от сеизмолози от Геофизичния институт на БАН в периода 1979 – 1984 г, отразени в договори с “Енергопроект”.
  В него се подчертава, че:
  1.1. …геолого-тектонската информация, съдържа данни, които показват, че сеизмотектонските условия в този район се влияят съществено от блокована разчлененост на земната кора от неотектонската и съвременна активност на разломи, по които биха могли да възникнат земетресения с магнитуд М = 5.5 – 6.5. (стр. 320)

  1.2. Сеизмичното въздействие върху площадката на АЕЦ “Белене” за територия с радиус 320 клм. – се определя от 6 силни земетръсни огнища с магнитудни оценки над 7.0, проявили се в минали времена и в настоящия век (20-ти век). Най-голяма опасност за площадката представляват въздействията от огнище “Вранча” , отстоящо на около 250 клм. от нея. За 10 вековен период от това огнище са регистрирани 21 силни земетресения (магнитуд над 7.0), честота – 2 земетресения на 100 години. (стр. 321).

  1.3. Обстоятелството , че става дума за строителство , свързано с опасности, изисквания и отговорности от най-висок ранг, за конкретните инжинерногеоложки условия на АЕЦ “Белене” проектното земетресение (ПЗ) би трябвало да бъде от осма степен, а максимално разчетното (МРЗ) – от девета степен, т.е. с по-една степен над приетите в проекта седма, респ. осма степен. (стр.324).
  Това означава, че:

  1.4. Ако атомните реактори от конфигурацията ВВЕР-1000 са осигурени за МРЗ от осма степен за 10 000 годишен период на повторяемост, избраната строителна площадка не предлага резерв (запас) за сеизмична осигуреност. (стр.324)

  Какво излиза при това положение? Излиза, че специалистите от Геофизичния и Геологическия институт на БАН не гарантират по никакъв начин сеизмичната устойчивост на терена, върху който ще се строи тази Атомна централа. През 1990 година те не са дали гаранции за терена. А какво се е променило за този 17-годишен период? Отговорът е: нищо.

  2. Радиоактивно замърсяване на р. Дунав и възможни примени в подземните води.

  2.1. В техническия проект не е направена прогнозна оценка за възможно радиоактивно замърсяване на подземните води при евентуални извънредни изхвърляния на радиоактивни вещества в околната среда.
  При съществуващите хидроложки условия в района на АЕЦ “Белене” могат да се очакват неблагоприятни въздействия върху подземните води , ще се наруши водният баланс на района. Това е установено от досегашния световен опит при използване на АЕЦ.

  В нашия случай, при твърде плиткото естествено залягане на подземните води, за да се поддържа водното ниво поне на задължителните 3 м. под най-ниската точка на фундиране , ще бъде необходимо изграждане на специална водопонизителна система.

  2.2. Геоложките и хидрогеоложките условия в района на АЕЦ “Белене” са благоприятни за сравнително лесно и бързо радиоактивно замърсяване на подземните води при възникване на извънредни (аварийни) изхвърляния на радиоактивни вещества.
  Тово може да стане или
  -чрез пряко вливане във водоносния пласт при изтичане от водопроводящите и канализационни системи;
  -чрез косвено постъпване на отложени на земната повърхност радиоактивни вещества в подземните води чрез инфилтрация на валежи и поливни води през почвения слой.(стр. 337-339).

  И какво се оказва? Оказва се, че теренът е избран неподходящо, защото нивото на подпочвените води лежи твърде високо, което означава, че при едно сериозно аварийно изхвърляне на радиоактивни вещества от централата, възможността за което никога не трябва да се изключва, подпочвените води неминуемо ще бъдат замърсени. До каква степен и в какъв радиус това може да се случи е трудно да се предвиди. Това което е възможно е да се моделират различни сценарии на подобно събитие при различни изходни данни. Такива сценарии не са ми известни.
  Но какъвто и да е сценарият на такова събитие, неговите последици биха могли да бъдат редуцирани до безопасни за населението нива.

  Въпросът е как ще се постигне изискумото ниво на безопасност и на каква цена.

  В случая хидролозите съветват преди да се започне строежът на централата, да се изгради специална водопонизителна система, която да отведе подземните води в по-дълбоки земни пластове. Не е трудно да се съобрази, че такова съоръжение не може да бъде нито просто като конструкция , нито евтино като стойност.

  3.Радиационна обстановка и радиационен контрол в района на АЕЦ “Белене”

  3.1.Смята се, че при нормална (безаварийна) работа АЕЦ “Белене” не би имала съществени отрицателни последици за страната и народа ни по отношение на радиационната безопасност. Сравненията обаче водят до заключението, че проектът на АЕЦ “Белене” в тази област отстъпва на проектите на АЕЦ в напредналите страни.

  3.2. Анализът показва също, че в случай на тежка авария на АЕЦ “Белене”, последствията ще бъдат твърде тежки, тъй като в 10 клм зона за вземане на екстрени мерки за защита , включително и за евакуация на населението, влизат гр. Свищов, гр. Белене, румънският град Зимич и три села (население повече от 50 000 жители). В 30 клм. зона влизат още в България – гр. Левски, гр. Никопол и около 50 села; в Румъния – гр. Турну Мугуреле и около 10 села – общо за зоната няколко стотин хиляди жители.

  3.3. При изготвянето на аварийни планове, без които строежът и пускането на АЕЦ “Белене” са недопустими , по необходимост трябва да се включат и големи румънски градове , което създава сериозни трудности от международен характер.

  3.4. Една действително тежка авария на АЕЦ “Белене” освен проблемите за нашата страна, ще изправи България пред тежки международни проблеми. В този смисъл площадката за строеж на АЕЦ “Белене” е избрана неудачно. (стр. 390-391)

  Едва ли е възможно горните твърде сериозни предупреждения да бъдат пренебрегнати. Те просто не се нуждаят от коментар.

  Но даже, ако допуснем, че като се пренебрегват всички изложени дотук предупреждения и фанатичното решение за тъй нареченото “доизграждане” на АЕЦ “Белене” бъде осъществено, то остава нерешен проблемът с :

  4. Обработката и съхраняването на радиоактивните отпадъци и отработеното гориво от АЕЦ “Белене”

  Това е един много сериозен проблем, който в никакъв случай не може да се пренебрегва при оценка на преимуществата и недостатъците, на печалбите и загубите от построяването и експлоатацията на всяка централа.
  Това трябва да включва:
  а) Изграждане на инсталации за преработка на радиоактивните отпадъци, неизбежен страничен продукт при нормално функциониране на централата;
  б) Осигуряване на обучен персонал за експлоатацията на тези инсталации;

  в) Хранилище за последващо съхраняване на вече преработените радиоактивни отпадъци.
  Това са основните проблеми дискутирани в документа от 1990 г.

  Този документ никога и никъде не бил официално опровергаван и въпреки това излиза друг документ, този път под заглавие ИЗГРАЖДАНЕ НА АЕЦ”БЕЛЕНЕ” – 6/1/2004 г.

  В този документ липсват имената на авторите му и освен това в неговите 45 страници таблиците и графиките вместо да бъдат илюстрация на думите фактически ги заместват.
  Да не говорим, че там липсва каквато и да е информация свързана с перспективите за преработването на радиоактивните отпадъци и третирането и последващото погребване на отработеното гориво.
  Процедури, които могат да увеличат съществено прогнозираната цена на това съоръжение без някой да може да каже точно каква ще бъде реалната цена, която българският данъкоплатец ще трябва да калкулира в семейния си бюджет.

  Когато говорим за ядрено гориво, неизкушеният в тази област гражданин може да бъде подведен и по аналогия с горивото за обикновените централи и да си представи, че след като бъде използвано, то престава да е радиоактивно!
  Това е абсолютно погрешно!
  Обратно!.
  Когато централата работи , в резултат на ядрена реакция (делене на ядрото на уран-235) , в горивото се получават радиоактивни изотопи на различни химически елементи, чиято сумарна активност е по-висока (особено непосредствено след изваждането й от активната зона) от тази на свежото гориво. При това тези изотопи имат периоди на полуразпад от няколко секунди до десетки хиляди години.

  Преработката (радиохимично разделяне) на тази смес от изотопи на различни хим. елементи изисква специално оборудвана лаборатория , с телескопични уреди за дистанционни манипулации и през специални екрани от оловно стъкло, които да защитават работещите от вредното излъчване. Затова тази преработка е много скъпоструваща.

  Нашата страна не разполага със съоръжение от този тип.

  Построяването на пастоянно хранилище за погребване на отработено гориво също е изключително тежка и отговорна задача, все още нерешена в световен мащаб.
  То трябва да бъде гарантирано за стотици хиляди години напред, защото непълното и небрежно решаване на този проблем е равностойно на прехвърлянето на нашите проблеми върху плещите на още неродените бъдещи поколения…което е толкова неморално, че граничи с престъпление.

  Такова постоянно хранилище представлявя цяла подземна фабрика, със съответна вентилация и охлаждане, в недостъпни за подпочвени води терени, най-често желателно е гранити или пък изоставени солни мини (солните мини са гарантирано недостъпни за подпочвени води, защото ако имаше такива , то солта щеше да се разтвори , да се отмие…)
  Освен това, то трябва да бъде разположено в отдалечен район, да бъде за вечни времена под постоянна специална охрана поради заплаха от терористичен акт и т.н.

  Не е трудно да се съобрази, че за нашата страна, която е неголяма по площ, сравнително гъсто насилена и в която липсват геологични формации като гореспоменатите такова хранилище не може да бъде изградено.

  Поради това, отработеното гориво от АЕЦ “Белене” трябва да се транспортира до Русия. Със всички произтичащи от тази едностранна зависимост последствия. Не трябва да се забравя, че Руската дума гласува закон, според който Русия след 2020 г. няма да приема отработено гориво от чужди страни.

  Не трябва да се забравя също, че транспортирането на такъв товар до Русия става при специален режим и транспортните такси за превозването му през териториалните води на две страни – Румъния и Украйна – трябва също да бъдат включени при формирането на цената на крайния продукт.

  Към тази цена трябва да се добавят и разходите по погребването на самите съоръжения от централа, когато бъде преустановена експлоатацията й.

  5. Рекултивация на почвата

  Предварителни оценки на британски учени показват, че за превръщането на площадката на една спряла вече АЕЦ отново в годна за обработване земя са необходини около 1.5 милиарда паунда.

  За икономическата нецелесъобразност на проекта разумните хора получиха в последно време достатъчно материал за размисъл в една поредица от стойностни статии във печатните медии.
  Но в същото време по Интернет форумите се подхвърля лесно запомнящата се и заплашителна в своето познато звучене частушка:

  Нали знаеш, без АЕЦ-а,
  парафина с конеца?!

  Да не говорим, че остават без отговор следните естествени въпроси, които всеки от нас би трябвало да си задава:

  Защо БАН като институция запазва едно дистанцирано мълчание сега?

  Какво се е случило с тези 85 учени он БАН автори на първия документ и защо никой от тях не реагира публично на възобновяване на мегапроекта АЕЦ “Белене”?

  Кои са авторите на документа ИЗГРАЖДАНЕ НА АЕЦ “БЕЛЕНЕ”?

  Защо Гърция няма атомни електроцентрали и не предвижда разискване по този въпрос в близките 30 години?

  Къде ще се насочи туристическият пътникопоток, ако случайно или не толкова случайно се пусне слух, че в България има радиоактивно замърсяване? И докато екипите от експерти и комисии на всички нива изясняват случаят дали слухът е верен или пък злонамерен къде ще предпочете редовият турист да летува?

  Ще запазят ли пазара си и цените си нашите минерални води , ако има съмнения, че могат да бъдат замърсени с радиоктивни изотопи от изграждането на нови мощности на нова площадка?

  С какви дългосрочни спогодби е гарантиран пазара на произведената у нас електроенергия ?

  Кой ни е внушил, че ние можем да бъдем енергиен център на Балканите, след като ние внасяме енергоносители от Русия, което в най-добрия случай ни отрежда незавидната роля на енергиен диспетчер в региона?

  Като заключение бих искала да кажа убедено, че: Всичко може да се построи, даже АЕЦ “Белене”.

  Зависи обаче на каква цена и кой ще плаща сметката.

  Референдум в случая е невъзможно да се провежда, защото не могат да бъдат питани всички, които ще плащат сметката наред с нас, тъй като това са и нашите все още неродени потомци, чието бъдеще ние предопределяме днес.

  ЗАБЕЛЕЖКА: В текста с курсив са дадени цитати от книгата “АЕЦ ‘БЕЛЕНЕ’ – Изследвания и становище на БАН” като в скоби са означени и съответните страници.

 11. Гражданите на България трябва да излязат да протестират срещу безумието АЕЦ”Белене”.След случилото се в Япония ,гражданите на Германия организират протести срещу политиката на правителството,което удължи срока на експлоатация на атомните централи.Под натиск на опозицията и протестите на гражданите правителството на Меркел беше принудено да реши да затвори няколко от най-старите АЕЦ и да се преразгледат проблемите на сигурността, след тежката авария във Фокушима.Гражданите на България също трябва да излязат на протест срещу лъжите на атомното лоби,което заради огромните си печалби ни заблуждава ,че атомната енергия е сигурна,евтина и не замърсява околната среда.Истината е ,че атомните централи са машини за пари,не е решен проблема със силно радиоактивните отпадъци,които продължават да излъчват в продължение на повече от 1 000 000 години,уранът подобно на нефта и земният газ трябва да се внася…
  Смърт за АЕЦ”Белене”,а не за хората!Време е България да застане на страната на доброто,а това зависи и от нас гражданите.

 12. Решението на задачата да свържа мислено в паралел “бълването на купища пари от АЕЦ Белене” (в условията на инертен към тази материя състав на родната върхушка) с възникването, развитието и стабилизацията на опората на демокрацията – средната класа, обхващаща поне 60% от населението, не ми се отдава.

 13. Горан Първанофф във “Фейсбук”, посмейте се и вие:

  Президентът Георги Първанов отблизо чрез “Фейсбук”

  На 17 март държавният ни глава приветства всички любопитни потребители, които ще следят какво публикува на стената си – един вид какви добри дела прави за страна си…

  Снимки, лична информация и, разбира се, много мисли/ е тука вече, не можах да се сдържа/ свързани с българската и световната политика, споделя държавният глава Георги Първанов на съвсем наскоро създадената си страница в социалната мрежа “Фейсбук” (Вж. страницата на президента).

  Други любими автори и издания:
  /извадки/
  “1984” – Джордж Оруел
  “Портретът на Дориан Грей” – Оскар Уайлд

  Любими филми:
  “Апокалипсис сега” и “Кръстникът” на Франсис Форд Копола
  “Смотаняци” с Чарли Шийн

 14. Ало, вий, сладкодумници от “Ганкиното кафене”: доосвестете се и направете решаващата крачка! Трябва да се реагира не само с думи, а и с действия! Престъпление е в тази тежка ситуация само да се мрънка и мърмори по “добрия” български обичай, а нищо да не се прави; доказано е, че сме свръхдобри в мърморенето, ала нека да покажем, че можем и нещо да направим! Ето, дайте да се присъединим към призива на Едвин Сугарев, дайте да се съберем и да покажем, че сме граждани:

  С колко пари руснаците купиха Бойко Борисов и го направиха двойник на Георги Първанов?

  Нещата са тежки и само с недоволно мрънкане нищо няма да променим. Иска се да се действа, иска се да се съпротивляваме, иска се да се борим, ако искаме да променим приготвената ни участ! Хей, човеци, бъдете на висотата на призванието си, не се самоунижавайте повече, дайте заедно да поработим, та да спасим страната си, да отместим от снагата й вмирисания руски ботуш, който ни затиска толкова десетилетия. Дойде момента да покажем, че ни писна да ни продават сякаш сме роби или животни!

  И най-важното: оставете “Ганкините кафенета” на недоволни мърморковци, в които пребиваваме, дайте да излезем на улицата и да се видим там, щото истинското се прави на улицата, а не в одимените интернетни кафенета. Я вижте арабите що сториха, а ний продължаваме да се излагаме! Позор! Същински позор!

 15. Май че идва време разделно ….
  От едната страна комунетата, а от другата остатъците от целокупния български народ.
  Защото аз не мога да си представя още един Валю Златев в Белене…., може би ще се казва Корумбашев ….,няма значение- още един резидент. Нещо пак почваме все резиденти да си отглеждаме.

 16. Г-н Инджев,
  За да изобличите лъжците е добре да погледнете документа от 2002 г., с който се прави прогноза за енергопотреблението до 2012 г. За 2009 са дали прогноза за 42-43 ТW , a отчета е 38 т.е 10% разлика.На базата на тази прогноза е рестартирането на Белене. И другия важен въпрос – ЩЕ ИМА ЛИ ДОГОВОР м/у АЕЦ Белене и НЕК за задължително изкупуване на произведения ток. Това е заробващия договор, което мисля е ясно.

 17. как е възможно, нито един от бсп и от герб да не се възпротиви на проекта “белене”, трудно е да си представи човек такова нещо, или има, но не могат да намерят трибуна за своето мнение, това не е за вярване и най много ме вълнува, нито един човек, аз не съм срещала такова мнение, толкова ли е страшна партиината “воля”, колко пари струва да предадеш Отечеството си, колко пари???, не ми се вярва!!!!

 18. Има статия в http://www.168chasa.bg – “ЕРП-тата правят каквото си искат”. В края на статията ще прочетете как Фактурков продължава да ни фактурира заедно с Милко Ковачев.

 19. Случая със заложниците в Сливен като че ли е измислен,за да отклони общественото внимание от финализирането на договора за ядрения погреб АЕЦ беляНЕ!=======================
  И аз съм за масови протести срещу този безумен ,ограбващ и заробващ за десетилетия проект!Кога и Къде?

 20. За да бъде успешно организиран масов граждански протест, срещу организираната престъпност и корупция и този протест да е успешен, първо трябва Българските граждани сами да си изберат Граждански лидер, който е доказал че смело и компетентно се бори, срещу организираната престъпност и корупция в република България.Затова моля, господин Иво Инджев да сподели своите виждания, по тази актуална гражданска тема.

 21. Електрификация плюс съветска власт – “стотици мегавата корупция” 🙂

 22. И другия важен въпрос – ЩЕ ИМА ЛИ ДОГОВОР м/у АЕЦ Белене и НЕК за задължително изкупуване на произведения ток. Това е заробващия договор, което мисля е ясно.

  Posted by Gaus | март 24, 2011, 10:29

  …………………..

  По този начин не само ще си изкупим АЕЦ-а, но както се полага “на изплащане” – и с лихвите!

  Знаете ли, че в Австрия има една напълно построена АЕЦ, която никога не е работила, защото в референдум австрийците са казали “Не!” на атомната електроенергия?
  Способността да се каже “Не!” е нещо много важно – за честта, достойнството, свободата или изобщо за правото на човека да бъде щастлив.

  В споменатата австрийска АЕЦ сега екскурзовод развежда интереуващите се…
  А при нас, но след много години, когато намалее радиацията, екскурзовод ще развежда чужди граждани из развалините на хубавата ни родина…

 23. Хайде приятели,нямаме време!
  Докато ние си чешем езиците,ония “симпатяги’ си плетат кошницата.
  Трябва да докажем не само на другите,но и на себе си,че комунистите не са успели да унищожат всичко човешко в нас.

 24. Аз също започвам да си мисля,че случаят в Сливен е измислен, за да отвлече вниманието и да повдигне рейтинга на Ц.Ц. и Б.Б.

 25. Към мнението на третия по ред коментар добавям, че това правителство си отива.Твърде много лъжи.

 26. Имам усещанета, че БСП си отглежда самостоятелна икономика. Извън населението.И си купува агенти за тази цел.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.