Срещу лъжата за “свободата” – с музика и сатира

ДА ПРАЗНУВАМЕ ГРАДСКО ПРОСТРАНСТВО, СВОБОДНО ОТ ЛЪЖИ!
КОГА: На 2 април 2011 г. от 16 до 19 ч.
КЪДЕ:  Пред паметника на съветската армия в София
Ще се опитаме да направим един запомнящ се празник на пролетта, младостта и веселието. С участието на: Ансамбъл за електроакустична музика и Стоян Михалев.
Специален гост на събитието е Олег Панфилов – руски журналист и дисидент, последователен и ревностен защитник на човешкитеправа и свободата на словото.
Иво Инджев – журналист; проф. Пламен Цветков – историк; Милен Радев – публицист; Димитър Велинов – председател на организация “Горяни”.
На събитието ще бъде прочетено обръщение на Хубертус Кнабе, германски историк, директор на берлинския музей в памет на жертвите на комунизма в затвора на ЩАЗИ, написано специално до организаторите на събитието.
Събитието ще бъде отразено от екипа на грузинския телевизионен канал ПИК, предаването “Територия на демокрацията”.

Това е съобщението на Инициативния комитет за демонтиране на паметника на съветската армия в София. На този етап комитетът не разполага със собствена сметка за осигуряване логистиката, без която то не може да се състои. Ето защо съм упълномощен да предоставя на желаещите да подкрепят събитието съществуващите възможности в блога.

Paypal

2) Epay.bg
Описание
Сума
Дарение за ivo.bg
BGN

Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
3) превод по банков път на:
в BGN: BG02RZBB91551077005780
в EUR: BG10RZBB91551477005700
BIC: RZBBBGSF
към Райфайзенбанк (България) ЕАД
в полза на Иво Инджев

Освен за пари, които се надяваме да съберем в рамките на седмицата преди 2 април, става дума за нещо много повече: да проверим дали можем да се самоорганизираме по конкретен повод и безпрецедентен за България начин.( В Тунис, Египет и други напреднали граждански общества вече провериха).

Само в това да успеем, като покажем воля да се справим без „спонсори“ и „рекламодатели“, ще направим голяма крачка напред. Мнозина питат какво да се направи на практика и кога ще спрем да приказваме, за да преминем към действие – ето, действайте и ще видите резултата от вашия принос и на хиляди километри от тук.

Съмняващите се също имат много лесен вариант за действие-бездействието. Който не може, не иска да се присъедини или не вярва в почтеността на намерението, няма да бъде увещаван. А и няма как „на босия цървулите да вземеш“, нали?!

На площада ще можем да кажем „не“ на най-видния символ на лъжата в България. Какъв по подходящ празник има за тази цел от 1 април ( макар и на следващия ден, който е почивен и дава възможност на повече граждани да се присъединят)!

В подножието на монументалната лъжа за свободата, „подарена“ на „признателния български народ“ от Сталин, гражданите ще чуят знаменити произведения на руската ( и не само руската) класическа музика, изпълнена в реално време от уникалния за България ( и не само) Ансамбъл за електроакустична музика ( АЕМ) под ръководството на Христо Петков – син на големия български диригент Добрин Петков (и продължител на делото му чрез създадения от него оркестър АЕМ). Оркестърът, освен гастролиращ вокал, включва 4 клавира, флейта, цигулка и чело, а с помощта на електронни инструменти възпроизвежда оркестровата картина.

Желаещите ще могат творчески да допринесат за атмосферата със свои тематични плакати по темата за Големия лъжлив символ.

42 мнения за “Срещу лъжата за “свободата” – с музика и сатира”

 1. От името на инициативния комитет за демонтиране на паметника на съветската армия в София, благодаря на Иво Инджев за безрезервната подкрепа на всяко от нашите събития и на инициативата като цяло. Чудесно е, че той е сред хората, които ежедневно действат,а не само говорят. Нещо, от което безспорно имаме нужда буквално всеки ден, и буквално, за да оцелеем. Иво е автор на един чудесен блог, а всички ние, можем да бъдем автори на едно чудесно събитие, което да ни легитимира като свободни граждани, които вече 6-ти месец не се отказват да действат за своята гражданска кауза.

 2. За да си отиде безвъзвратно съветската-руска тирания от България, хората в България трябва да заявят, на втори април пред паметника на съветска-руска окупациона армия в Българската столица , че не желаят нейните лъжливи символи и нейните лъжливи и крадливи криминално-олигархични власти .От всички Български граждани зависи дали след първоаприлският ден, на лъжата ще празнуваме второаприлският ден, на истината, която е ключът за освобождението на България.

 3. Вземам под внимание Вашия призив за подходяща творческа атмосфера и моля предайте на Христо Петков,по желание и идея на Ваш съотечественик,
  АЕМ да си/ни подготви “Тедеума” от Верди,тъй като и възпройзвеждането с кавказкия огън на грузинците и споменът от делото на баща му Добрин Петков,ще допълнят желаното от фееричната картина.

 4. Каква е приблизително сумата която трябва да се събере?

 5. Благодаря за възможността да изразим и ние мнението си за този, унижаващ достойнството ни, паметник.

 6. Към bate dimo:

  На този етап не искам да конкретизирам- може и да звучи параноично, но не бих се учудил да видя нейде заглавие от рода на “ИИ си происи еди колкото си “. Мога само да обещая, че ще съобщя при евентуален успех на кампанията, а ако има остатък, ще бъде употребен за отпечатване на материали,например.

 7. Ден на лъжата “на патерица” срещу комунистическия злопаметник/каквато дума е измислил Радой за подобни монументи/ – там сме!

 8. Нямам възможност да дойда, но ви подкрепям и ви поздравявам за начинанието.
  Поздрави от Чикаго

 9. Всеки да преведе колкото може и има на сърце , парите никога не са излишни. Да се опетаме да го направим постоянен фонд защото както е тръгнало с това правителство ще ни трябва и за бъдещи мероприятия май.

 10. последно раздаване – 8 милиарда за аец белене, така казаха по радиото, не бешели 6 и кусур преди няколко дни или аз тихичко си откачам, и незнам дали би се случило ако не беше тоя “братски” колос насред софия, и глупостите в учебниците на децата и в главите на много съотечественици, ама ние наща работа да свършим, знае ли човек от коя трънка ще изкочи заек

 11. Днешните вакханалии са само жестоки развлечения от истинско политическо безумие от един отбор на античен хор,който изразява ту желанията на смирените,ту волята на боговете,с тая даобавка,че по пътя между “разпни го като последен негодник” и “оснната!
  “като богът след поредния революционен герб,в неспкойни времена,ако трудно можете да разберете дълга си,би било непростимо,да не изменяте
  на себе си и на Мисията си!
  И преди Вас е имало бележити исторически личности,разпнати между съвести и мнения,но мислете за деня,когато ще сте разпънат като държавник в опоскана нива,свидетел на неописуеми падения.Тогава ще дойде и ред да Ви подгоня много повече,отколкото това е правил моят кумир Талейран с несравнимия по тшеславие корсикански поручик,пред когото бледне и Б.Борисов,защото,ще трасирам малки пътеки по шрокия друм на лавиране между уважваща ни Америка и благодарна Русия.
  Защото няма да има шикалкаване кой е военният титуляр за “шменти капели” и кой външният минисър за “стар сват” на НАТ0 и “невидимката” САЩ!.
  Дори и Румен Великов ще Ви го каже!
  И това ще стане!

 12. @ D.N.
  Cenata se e povishila zastoto sigurno ste ni postrojat i stena protiv tsunami i predpazen shtit ot izvanzemni. Tia maj naistina se podigravat s nas.

  Za sajalenie ste podkrepia nachinanieto samo finansovo taj kato sam dalech ot BG.

 13. Моите уважения към инициативата”ГРАДСКО ПРОСТРАНСТВО, СВОБОДНО ОТ ЛЪЖИ!
  Подкрепям я още днес от Германия, с каквото мога!

 14. Иво! Не знам дали не е уместно да дадеш и “SWIFT code” на банковата сметка, за тези които са извън Европа?

 15. Уважаеми г-н Инджев,когато т о п титулярът на една от властите се прави на ударен между две от своите вицета,тихата война няма да закъснява вечно,и не след дълго ще прерасне в шизофренична, когато се наложи да бъде казано кой е мафиот и кой лоялен гражданин.
  Ако не е станало ясно от някои коментари във връзка със странни срещи,не е грях че опипвате на тъмно,но когато падне завесата със съда,освен концерти ще Ви се наложи самостоятелно или в тандем,
  ясен диалог с Отечеството.
  Особено след подарен шанс от Съдбата за провалено “зеленчуково”
  управление,тъй като сме еднакво уязвми,било след Ялта,било след Малта.
  Спестявам Ви извода,че за подобни предизвикателства и сам войнът е войн,но става въпрос за едно завръщане на България,и трайно и у дома!

 16. За голямо мое съжаление ще се прибера в България чак на 3-ти Април…но горещо подкрепям инициативата и ви моля да публикувате имената на титуляра на сметката на латиница!

 17. Добре е, че специални гости на протеста са изявени противници на постсъветския руски неоколониализъм. Особено впечатляващо е символичното присъствие на горяните, защото Паметникът–плашило бе издигнат в центъра на София в отговор на безпрецедентната военна победа на Втора сливенска горянска чета с командир Георги Търпанов, когото народът още п

 18. Добре е, че специални гости на протеста са изявени противници на постсъветския руски неоколониализъм. Особено впечатляващо е символичното присъствие на горяните, защото Паметникът–плашило бе издигнат в центъра на София в отговор на безпрецедентната военна победа на Втора сливенска горянска чета с командир Георги Търпанов, когото народът още приживе нарече Бенковски Войвода. След 48–часово сражение в Сливенския балкан със седемхилядна армия от милиционери и Вътрешни войски горяните разкъсаха блокадата на 13–хилядна армия, включително и танкова бригада, като се изтеглиха на безопасно място. С един танк на командния пункт бе докаран Премиерът Вълко Червенков. Престоя там до края на сражението. Първото нещо, което направи като се върна в София, бе да отмени утвърдения след конкурс проект за паметник на Съветската армия и вместо него утвърди настоящия паметник. А днешните управници от ГЕРБ даже не знаят какво символизира стърчащият срещу Университета Паметник на Поробителя!

 19. В чужбина съм немога да дойда.
  С вас съм с душа и сърдце!
  Долу лъжата!Долу комунэъма!
  Долу Русия!

 20. (Към Инициативния комитет)
  Всички ние, които по независещи от нас причини (съдебно–милиционерския терор в посткомунистическа България), не можем да се завърнем в Родината, за да участваме в протеста, Ви призоваваме да зададете от наше име на Маргарита Попова – министър на Правосъдието и Председател на Висшия съдебен съвет следния въпрос: Колко време е нужно на нейния Административен съд да отсъди една очевадна истина, а именно, че Кметът на София Йорданка Фандъкова е задължена да изпълни решението на Столичния общински съвет за преместване на Паметника на Поробителя? За каква правова държава говорите, госпожо?

 21. Podkrepiam chudesnata ideia. Sajaliavam, che ne moga da prisastvam, no sam c vas.
  Harrison

 22. За мен тази ининциатива ще бъде лакмус за СДС.Ако СДС не се появи тази партия ще изтрие политическото си бъдеще

 23. (Към ДЖОНИ)
  Да, напълно сте прав! Протестите при Паметника на Поробителя са, може би, последният тест за политическото бъдеще на СДС, но те са последен тест не само за СДС, а за цялата политическа класа. Там пред размахания шмайзер на Поробителя се ражда Гражданският проект за свободна, независима и демократична България! Няма бъдеще никоя политическа партия, която остане извън него!

 24. Искрено се радвам, че това се случва (вече или отново). От сърце желая успех.

 25. към Джони

  Като подкрепа от политически партии за сега сме получили официална подкрепа от няколко столични организации на ДСБ + ДСБ Добрич, а също така и от БСДП и РДП. От СДС няма никаква реакция на този етап и всъщост остава засега едичнствената партия от Синята коалиция която не ни е подкрепила. Разбира се при нас са много от редовите членове на СДС 🙂

  Искам и аз да благодаря от сърце на Иво, за безрезервната подкрепа от негова страна и неговата всеотдайност за каузата. С такива приятели няма начин да не успеем .. а и Бог е с нас против сатанинския тотем на комуноидите

 26. Само едно предложение. Не знам дали вече е направено. На мястото на съветския автоматчик, предлагам да се поставят плочите, които са били на мястото на НДК. Тези с имената на загиналите през войните българи.

 27. Тази инициатива е една чудесна възможност за обединение на всички демократични сили под синьото знаме и за бъдещи съвместни действия. Само по този начин може да се постигне промяна на сега съществуващата ситуация, чрез отстраняване на антидемократичните сили и поемане пътя към демократично развитие и прогрес на страната ни. А това означава, че в интерес на всички нас е да се забравят разногласията и дори омразата между отделните лидери и политически дейци от различния политически спектър на десно ориентираните демократични партии и течения. Тук би следвало да се поканят такива емблематични личности като Едвин Сугарев, Филип Димитров, защо не и бившите президенти Жельо Желев и Петър Стоянов, Стефан Софянски, Иван Костов, Мартин Димитров,Анастасия Мозер, Надежда Михайлова, Екатерина Михайлова, защо не и Евгени Бакърджиев, Соломон Паси и още много други, които са подкрепяли ценностната система на демокрацията. Да не забравяме, че голяма част от хората излезли на митинга на СДС през 1990 г. на Орлов мост /над 1000000 души/ са все още живи и са в страната, които се надяват и вярват, че нещата могат да се променят. Иво, много те моля и съм сигурен, че ти заедно с организационният комитет можете да помогнете много в това отношение. Ако успеете, бъдещите поколения ще ви бъдат благодарни вечно.

 28. (Към STO)
  А защо трябва специална покана за политиците? Това е граждански протест. Който не одобрява действията на Кметицата на София Йорданка Фандъкова, която нарушава закона и не изпълнява решението на Столичния общински съвет за демонтиране и преместване от центъра на София на Паметника на Поробителя, ще дойде на протеста. Който ги одобрява – ще си намери някакво извинение, че е зает. За Стефан Софиянски съм сигурен, че оправдава беззаконието, което върши Фандъкова, защото в течение на едно десетилетие той вършеше точно същото. Дори нещо повече, сключи договор с руснаците да им чисти и лъска Паметника на Позора. Няма да дойде Стефан Софиянски, защото се опасява, че хората ще почнат да го замерят с камъни! Това е лично мое мнение и то не ангажира никого, освен мен!

 29. Сто може би има право. Каузата този път си заслужава да се съберат всички които имат демократично мислене, независимо от тежките различия и предателства преди.

 30. @ПЕТЪР ДРАГУЛЕВ
  Г-н Драгулев, изразявам уваженията си и съгласието си към Вас по редица коментирани теми, но тук става въпрос за съвсем друго нещо, което добре го е изразил уважаемият г-н Стефанов. Моето предложение е, тази инициатива да се използва за обединение на всички демократични сили “незавсимо от техните различия и ПРЕДАТЕЛСТВА”, а не да се ограничава само в рамките за премахване на паметника. Не случайно аз съм посочил от лица от различния спектър на център ляво до десно ориентираните партии и личности. Към всички от посочените личности и др. които не съм посочил, аз също имам критични оценки, че в една или друга степен са допринесли за разединението на демократични сили и за отлива на избирателите. Но от тази гледна точка трябва да се изходи, че единствения изход за да има резултат са обединените действия. Посочените от мен личности,

 31. нито в един момент не са показали, че подкрепят антидемократичните парти (БСП, ДПС, АТАКА, РЗС, ГЕРБ н др)и според своите разбирания отстояват своите позиции. А що се отнася за Йорданка Фандъкова, не забравяйте че за нея гласували и симпатизантите на синята коалиция и едва ли тя само може да носи вина за неща, които не са могли да решат и предишните управници.

 32. P.S. Преди малко наблюдавах пресконференцията на КАСИМ ДАЛ. Ето още една възможност чрез него да се търси обединение на демкратичните сили и с мюсюлманите от ДПС, които според мен никак не са малко.

 33. до STO

  Честно казано незнам дали има смисъл да каним някой изрично. Инициативата е гражданска и те като граждани на България биха могли да присъстват ако имат желание! Както това винаги прави г-н Стефан Тафров например. Не сме го канили “специално”. Иначе за назованите от вас имена: Едвин Сугарев присъства на предишните ни събития и вярвам, че и сега ще дойде, г-жа Мозер е в САЩ, г-н Ф.Димитров е посланник на ЕС в Грузия, а г-жа Надежда Нейнски е в Брюксел и т.н. Всички са уведомявани не веднъж за нашата инициатива и знаят че са добре дошли. Избора е техен!

  Ние се радваме за проявения към нашата инициатива интерес от големия журналист, преводач и антикомунист – живеещия в изгнание в Грузия Олег Панфилов, който ще направи филм за инициативата ни и ще бъде излъчен по Грузинската телевизия в предаването “Територия демократи”! 🙂

 34. TRAGVAME OT FRANCE NA 01.04 RANO SUTRINTA – S KOLA I REMARKE. IMAME 2350 KM DO SOFIA, NADIAVAM SE DA PRISTIGNEM PREDI 19 4ASA, NE SI TRAGVAJTE, 4AKAJTE NI!!!

  ROUJA, TODOR I IVAN

 35. (Към STO)
  Това, че за кметицата на София Йорданка Фандъкова “са гласували и симпатизантите на Синята коалиция”, не дава право на тази самозабравила се “кукла на конци” да се гаври с националното ни достойнство! Тъкмо обратното. Никъде в нейната предизборна програма не е записано, че тя няма да изпълнява решенията на СОС. Значи тя лъже своите избиратели и трябва да си върви! Колкото до нейните предшественици Стефан Софиянски и Бойко Борисов, те не изпълниха решението на СОС, защото изпълняваха инструкциите на руското посолство. Ако Фандъкова не може да изпълни решението на СОС по независещи от нея причини, тогава да си подаде оставката. Това е единственият начин да докаже, че има достойнство!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.