Яяяя, имало далавери в медиите!

Скандалът между собствениците на купената наскоро от ВАЦ вестникарска групировка извади на показ …истината и повлече лъжи.

“С какви очи ще поискам интервю от президента или от премиера, когато зад гърба ми стоят такива собственици?”Това попита днес мелодраматично журналистката с прякора, който бойкотирам, защото не искам Ахмед Доган да ми дава тон в живота кого как да наричам ( ако търся каламбура, мога и сам да си го измисля, но в смяната на имената по желание на бореца срещу “възродителния процес” няма да участвам”).

Както обикновено, с тази госпожа сме на диаметрално противоположни позиции. Просто сме много различни.Тя е отличен журналист, направо е топ, журналист дива ( по аналогия с “фолк дива”) и се носят легенди за нейна баснословна заплата в “Труд. Аз съм едно нищо – блогърче, което не случайно повече от половина от изминалите 20 години се щура немил-недраг на “свободна практика”. Така че е нормално да сме на противоположни мнения, след като сме на различни полюси, нали.

Тя пита за очите, аз отговарям: със същите очи питайте, колега, със същите питайте, с които твърдите днес от телевизионния екран, че никога, ама абсолютно никога не пишете по поръчка.

Тя твърди, че било извадено мръсното бельо в караницата между собствениците. Аз настоявам обратното: друго нямаше и преди. Но сега поне е на простора и има надежда да се попроветри.

Тя смята, че сандалът много щял да навреди на журналистите. Аз се басирам, че няма повече накъде. По-зле не може да става, така че има надежда за някакво пробуждане на журналистическа съвест, нещо като съпротива срещу пълното и раболепно покорство пред началството, макар и по такъв безпринципен повод ( защото би трябвало бунтът на журналистическата съвест да е свързан с принципи, а не с присламчването към лагери на купувачи и продавачи).

Тя изобщо явно смята, че е станало нещо много страшно, защото е свикнала да живее и работи в среда, която е недосегаема за какъвто и да било граждански контрол в подземията на т.н. корпоративен интерес и свързания с него политически селски елит. За нея това е края на този уют и на света(й), цунамито на вестникарството и катастрофата на пропукалия се корпус на капсулираната медийна далавера. Аз твърдя обратното: че тъкмо това разклащане на статуквото е естественото състояние на всеки бранш, всяка област на живота и досега само медийният резерват на задкулисните договорки правеше изключение. Парадоксално, но в случая чрез скандала медийната сфера се приземява от небесата на измамната идилия.

Тя кърши ръце от ужас как сега щели да работят колегите след тази разправия и дори се заканва да потърси сметка на виновните. Аз пък питам: ще запретне ли ръкави прокуратурата да се поразтърси из медийните далавери и да попита конкретно как през годините тъкмо в разтърсените в момента редакции се плащаха подкупи под формата на хонорари на президентски орденоносци, на купени мастити “говорители на обществения” интерес с академични, писателски и други подобни престижни табели на челата, за да водят “стадото” след техния напазаруван авторитет в желаната от купувача посока? Или това също е “законно, макар и неморално”, както се оказа със законния подкуп, получен от споменатия Доган?

В сайта e-vestnik Иван Бакалов пише днес:

“Милиони левове са отпуснати за медийна подготовка за АЕЦ „Белене” в последните дни. Инвеститорите от Русия са развързали бързо кесиите след аварията в АЕЦ „Фукушима”, за да убедят общественото мнение в България, че АЕЦ „Белене” няма да бъде опасна.
С парите за медийна подкрепа се разпорежда Валентин Златев (който е консултант на руснаците по проекта), чрез своята медийна съветничка Диана Дамянова, научи e-vestnik от осведомени източници в медиите. Поредицата интервюта по темата в сутрешните блокове на няколко телевизии, вестници и др., не са случайни, признават неофициално от медийните среди.”

Имам какво да добавя и съм го направил в книгата си “Течна дружба” която вече завърших.

13 мнения за “Яяяя, имало далавери в медиите!”

 1. Кога се очаква да излезе от печат книгата, приблизително?

 2. Ми като и не изнася на Валерия Велева – да напусне и да мине на свободна практика! Общо взето поръчковите журналисти защо се вземат толкова на сериозно и си мислят че въздействат на общественото мнение? Едно, че вестниците малко хора ги четат друго че поръчкаджията се разпознава отдалече – просто от него вони.

 3. Всички проблеми в България са свързани пряко или коствено с високопоставените български слуги (власти), на руската република в България, тези другари дупе дават, глави вземат, но републиканската си мафиотска власт и крадените си пари не дават.Оплакваме се, че нашето НАТО и нашият ЕС не ни помагат достатачно да се освободим, от организираната престъпност и корупция в Бълария, но не правим нищо, за да получим законно тази помощ.Иво вече на всички ни е ясно, че на България и е необходимо времено гражданско правителство, затова очаквам Индже(в) да състави, това времено гражданско правитество на България.

 4. Г-н Великов,с последното си обръщение за Либия в известния Вашингтонски университет,
  президентът Б.Обама обясни защо САЩ няма да изместват НАТО по хуманитарни кризи и ще оставят-грубо казано – “революциите”,на сбствените им народи.
  Ако президентите Б.Клинтън и Д.Картър минаваха от тук,а не от Пхенян или Хавана,щеше да е оправдано,да очакваме срещи с дисиденти,като тези на Митеран,в София,или тези в Хавана,вчера!!
  за да бъдат прибрани “добоволци” или осъдени,да гаснат бавно като Алан Грос.
  Но на държавният глава на САЩ,няма
  как,вече през 2011 г., да му е до нас,когато “Дръзки” пори, или ще пори вълни към Средиземно море,а ние дори нямаме кохонес и за една по-ясна декларация,докато слушаме Тедеума!
  Да я състави тогава Инициативният комитет и сложи името ми на първо място,така както и тук:Кардинал Ришельо

 5. Хей,Народе, от сън дълбок се събуди , та себе си и министър Трайков защити. //www. afera. bg/index. php?option=com_content&task=view&id=17321&Itemid=33

 6. Trqbva kato pri zybolekarite – da se chisti do zdravo… Osven ako ne e kysno, i da se vadi celiq zyb.
  Vse se nadqvam, che nqkoga KomKamuflaja shte si izqde glavata i, day Boje, shte izchezne ot Bulgaria naistina.

 7. за мадам ‘в’ и нейния доайен ‘т’, няма какво да говотим, само мога да им кажа, че в евтините кафенета, които обитават техните почтени колеги места за тях няма да се намерат, къде ще се денат пет пари не давам, аз техните продукти не ги докосвам, това което става е естествен процес на разпад на изкуствен, лъжовен и високо платен свят, с други думи досега им плащаха сега те ще плащат, ама не с пари

 8. Аз лично, нищо че обикновено не гледам телевизия, попаднах на доста предавания, в които пътуващи – от медия в медия – проповедници на „ползите“ от руска АЕЦ на територията на България така вдъхновено пропагандираха агитационната си теза, че човек неволно почваше да размишлява за количеството приятно сдиплени пачки рубли (може и „евра“), които бяха породили това невероятно силно вдъхновение.

  Наистина по медиите ни тече щедро платена от братушките кампания по убеждаване на природонаселението в „несъмнените ползи“ на руската АЕЦ, като при това не само се лъже на поразия, но и бие на очи това, че изобщо не дава думата на хора с различни гледни точки или разбирания.

  Пример: по БиТиВи на Иван Костов бяха дадени 30 секунди да каже какво мисли за строежа на АЕЦ в Белене, а после цяла батарея от четирима „експерти“ доста време стреля по него, т.е. „оборваха“ позицията на Костов, като при това, разбира се, не му беше дадена думата да се защити.

  По тоя тертип тече невероятно интензива медийна кампания по промиване на мозъците, в която се е включила цялата медийна „пета колона“ на Русия у нас, т.е. целия оня легион от продажници-рубладжии, които за пари са способни на всяка мерзост. Битката на демократите, защищаващи българския интерес, ще бъде невероятно тежка, защото противната страна хвърля, както забелязваме, огромен финансов ресурс за подсигуряване на акцията. Това показва, че лесно няма да се откажат от апетитите си.

  Та наистина какво означава да пръснат някакви си там кирливи 10-15 милиона рубли за медийните мекерета у нас, след като става дума за сделка, която се оценява на повече от 10 милиарда, и то не рубли, ами „евра“ – ако ми бъде позволено да използвам любимата думичка на г-н Премиера Борисов, на който още не се намери някой по-сведущ да му каже, че думата се произнася „евро“ дори и когато е в множествено число.

  Но щом като за някакви си там презрени медийни мекерета и подлеци се пръскат милиони рубли за пропагандно осигуряване на акцията, правете си сметката в такъв случай какви са „законните комисионни“ на ония, които имат особено важна роля за пробутването на Отечеството ни на проекта за руска АЕЦ на наша територия? Имам предвид комисионни, които са отишли в банковите сметки, да речем, на най-усърдния защитник на руските интереси у нас, таваришч Гоце Первановский, а също и на такива заслужили таваришчи като Румен Овчарович, Ахмед Доганич, Серьожка Дмитрич, Воленча Сидеровича, и прочие, и так далее.

  А каква е „законната комисионна“, която ще да се даде на днешния „силен мъж“ на България Бойко Борисов предстои да се разбере, като симптоматични в това отношение ще бъдат по-нататъшните му действия. У нас винаги по този начин, а именно, с рублички, е била обезпечавана „вечната и неръкотворната дружба“ между двата „братски народа“, от тази дружба доста нашенски патриоти хубаво са печелили и добри пари са правили, което и обяснява настойчивостта и усърдието, с която тази дружба ни я пробутват постоянно, от векове и за векове.

  Не знам дали е „течна“ тази вечна дружба, ала че е банкнотена и дори златна е без никакво съмнение.

 9. Кардинале,считам че всяко разумно гражданско предложение в този блог, трябва да ангажира вниманието на инициативният комитет. Надявам се по умните колеги от мен (в този блог) да не се притесняват а да пишат своите предложения, защото олигархичното политбюро на ДС-МАФИЯТА сигурно ни е подготвило изненада.Убеден съм, че червените тирани в България, немогат да бъдат по мъдри и по силни, от Българските граждани.

 10. Уважаеми Грънчаров,
  схемата е елементарна: Руководство небелезает цель, прави план за изпълнението и – хора,средства, време; планът се утвърждава и се дава за изпълнение на Главния Шлем. Потом започва техническото изпълнение – дават се средствата на доверени “водещи” експерти, непоткупни медии и отделни журналисти, а може и на някои, които правят силата чрез съединението. В определен момент от различни слоеве на общественото пространство “случайно” изникват различни хора с едно и също мнение и се получава “глас народен”. В този момент по тези хора се подвеждат наистина обикновени хора, които не могат да съберат 2 пюс 2 и се получава Обществено мнение. В тази вълна се губят трезвите мнения. Така втората част от плана е изпълнен. Третата част е слагането на масата на “преговорите” достатъчно финикииски аргументи за да може хората, от които зависят реалните решения да не се “колебаят” за правилните отговори. И с това задачата е изпълнена. Накрая се оправдават разходите и получает медаль За родину за Сталина. А разни Инджевци и подобни нека си лаят-то кервана си върви, нищо че съвестта на керванджиите е изцапана до катран

 11. Скъпи другари и другарки,
  Да гледаме сега как “По пантофи” ще се изнизват едни “Мъже на власт” и няколко жени, осигурявали да им е меко на онези на власт.
  Все съм се чудил кат в един брой се плюе, плюе, плюе така, сякаш от Тихия океан черпят физиологичните си течности, а след няколко (обикновено след шест до дванадесет месеца)броя излиза интервю или разказ за същия човек, в който го хвалят, хвалят, хвалят. Направо да си помисли човек, че за мъртвец става дума и не смеят да кажат нещо лошо за него.
  Вечна дружба!

 12. Може често да не съм съгласна с вас, но в случая изцяло ви подкрепям!
  Проблемът е, че няма защитни механизми срещу свободата на словото в България. Защото няма и обществена воля да е така. Поръчкови журналисти и медии ще има, както и уволнения на несъгласни със статуквото журналисти, ако няма равна по големина и противоположна по посока обществена реакция:)

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.