Първанов нрава не си мени, но “24 часа” сменя козината,май

Вече много пъти съм казвал и писал, че своеволията на президента Първанов рано или късно ще бъдат подложени на полагаемата за един залязващ автократ “преоценка”. Както от вътрешния кръг на обречения Кадафи бягат вече приближените му, които не желаят да бъдат погребвани ритуално с него, така и тук ще настъпят подобни центробежни процеси в обкръжението на Първанов.

Първи симптоми в това отношение могат да бъдат доловени в промяната, настъпила в любимия му вестник “24 часа подмазвачество”. Явно ерата на главната редакторка Венелина Гочева, която беше превърнала вестника в рекламна притурка на семейство Първанови, е приключила не само формално, а и концептуално. Защото в същото издание, колкото и “дребно” да изглежда на някои, се повява немислимото до съвсем неотдавна нелюбезно заглавие по адрес на Първанов и неговата еднолично командвана охранителна фирма НСО( но издържана с държавни пари) с намек за пренебрежение на президента към законите: на тази тема е посветена цяла статия.

“НСО пази вълчицата Зорница като държавна тайна


Публикувана: Петък, 1-ви Април 2011,
Първанов си играе със Зорница. Снимката е от профила на президента във фейсбук.
Писмо, с което на президента Георги Първанов се дава 14-дневен срок, в който да регистрира вълчицата Зорница, е изпратила софийската регионална инспекция по околна среда и води в сряда.
Ако президентът не спази закона, животното ще бъде конфискувано, а на него ще бъде наложена финансова санкция, обясни експертът по защита на животните в екоинспекцията Лазар Петрунов.
Глоба очаквала Първанов и при регистрация на Зорница, защото не е спазил изискването на закона за защита на животните да го запише до две седмици след придобиването му. От снимките във фейсбук страницата на Георги Първанов става ясно, че той отглежда двегодишната вълчица от малка.
Екоинспекторите от София направили опит да разберат при какви условия се отглежда Зорница, но НСО им отказала достъп до президентската вила.
“Мотивът бе, че нямаме допуск до класифицирана информация”, разказа Петрунов. Такъв допуск се изисква за работа с държавни тайни, обясниха юристи.
“В охраняваните от нас сгради се допускат служители на други институции след проверка за надеждност. За целта проверяващата институция трябва да се обърне към ръководството на НСО. След проверка ние издаваме разрешение на неин служител за влизане в обекта”, коментира шефът на НСО ген. Димитър Димитров.
Писмото е получено в администрацията на президента, потвърдиха от “Дондуков” 2.
Вълчицата е държавна собственост, не е лична на президента, уточниха от прессекретариата на държавния глава. Тя била предадена на Първанов за отглеждане през 2009 г. от горско стопанство, като за целта има протокол. От “Дондуков” 2 обаче не пожелаха да уточнят кое е горскотостопанство. “Президентът оценява, че това е най големият проблем в държавата и е готов да съдейства за неговото разрешаване”, каза Бойка Башлиева, прессекретар на Първанов.
Чрез “24 часа” той кани екоинспекторите да заповядат на място в резиденцията и да видят как отглежда вълчицата. Дори бил готов да им предостави охрана, ако се притесняват от контакт с животното. Той лично бил убеден, че се грижи за Зорница много по-добре, отколкото на друго място.
Овчарката Балкан и лабрадорът Аксел също бяха извън закона до онзи ден, тъй като президентът не ги бе обявил и не бе платил данъци за отглеждането им. След като в. “24 часа” поиска информация от общината, Първанов декларира кучетата и плати данъците им в район “Витоша”.

Както е тръгнало, няма да се учудя, ако в редакцията забележат, че има една книга, в която беззаконията и превишаването на правомощията на президента на РъБъ са описани доста подробно. Кеф ти бракониерство ( щом им е интересна темата за Първанов като ловец, който гази законите с властовите си ботуши), кеф ти покровителство на подсъдими приятели, закриляне на приятелски бизнес…Отварят, четат и доразвиват творчески.

Могат например да се поразпитат очевидци на посещенията на г-жа Първанова на оглед в квартал “Гоце Делчев”, където два мезонета се оказаха собственост по документи на Владимир Лазов, близък приятел на сем. Първанови. Толкова близък, че на 9 май миналата година президентът почете сватбата на сина на приятеля си, но НСО превърна тържеството в строго охранявана тайна- тя си остана такава и за най-любопитните медии включително жълтите. Защо, какво има толкова за криене? Защо така неистово се крие въпросният Лазов от медиите, не трябва ли да се гордее, че на сватбата на сина му присъства самият държавен глава?
Могат да попитат Слави Трифонов защо не пожела да предостави кадър от своето шоу, поискано от автора на “Президент на РъБъ” и дали с това не се превърна и той в нещо като медийно НСО, охранявайки Първанов от едно доказателство за близостта му с двама герои от същата книга, седящи до него в публиката при интервюто със Зорка Първанова( единият е пернишкият митничар Венци Деянов, финтирал правосъдието 19 пъти с “нечия” закрила очевидно, който подарил пред доста свидетели автомобил на Първанови, а другият – оказалият се по-късно собственик на двата мезонета Владимир Лазов).

Колегите биха могли да се поинтересуват от състава на делегацията, придружавала Първанов в Узбекистан, защото има доста свидетели (съ)участници в бракониерския му лов там. Ако си е домъкнал трофей, едва ли го е изкормил лично и пренесъл в ръчния си багаж – както се е погрижил да му занесат пушката, така някой трябва да е извършил обслужването и на връщане.

Това са също “дреболии”( а има и още доста други), като описаните във връзка с нелегалното пребиваване на вълчицата Зорница в президентските сараи, но са част от портрета на един поставил се над законите държавен глава, който с поведението си олицетворява поговорката за вмирисването на рибата. Ето така от “24 часа” могат да “избият рибата”, ако са последователни в произнасянето на цялата азбуката, започваща с АБВ. Защото азбучната истина в журналистиката е, че най-важната й цел трябва да е доверието на хората в нея. Без него тя деградира до обслужващ персонал на властта, в какъвто бяха превърнали този орган на президентската пропаганда. Показването на кривиците на “винаги правия” досега президент е най-пряката пътека към доказателството, че вестникът е на прав път в откриването на подхода към читателското доверие.

20 мнения за “Първанов нрава не си мени, но “24 часа” сменя козината,май”

 1. дали пък не се задават тревоги за тиража, или леко и незабележимо
  напускаме кораба, спонсорите на първанов изчезват застгнати от някаква почти естествена смърт, и става малко неудобно, а и края на мандата наближава, но да не бързаме със сменена концепция, по скоро опипване на почвата с неважни теми от битов характер, що не напишат за оплелите се свински черва покрай аец-а, а, не смятам, че журналистите в бг са толкова голям за затъмнението проблем, за тази работа си има главни редактори, иво ти правиш ли планьорка преди да напишеш нещо?

 2. Зад президентската маска, на република България се крие главата на Червения олигархичен октопод и ако днес ни е страх да свалим тази маска, това означава че не се интересуваме, от съдбата на децата и държавата си утре, затова нека светлото утре на България започне, от нашата гражданска смелост днес.

 3. Има и други служби освен НСО, които са му като бащиния.

 4. Мръсница си ти, Зорница и вълчица при това – за майка си ли отнъщаваш?

 5. Разбира се,че трогателната съдба на “Зорница” е само любопитен епизод от вътрешно-политическо и комично “съвършенство” за външнополитическо неумение при вярно отстояване на независимост,
  като сигурна гаранция за достойно същесвуване на държавата след
  Аспарух,Телериг и др.бележит хонев и християнски владетели,
  удържали на византийска,
  католическа,кръстоносна и др.запалхи,враждебни действия и нашествия от княз Светослав или Трети украински фронт.
  Въпркеки нризите,някои са проявили качества на държавници и дипромати и без догадки кой ще да е “живият микрофон” на КГБ!
  Но не и Г.Първанов и някои социалистически телохранители,
  които с догадки и шушукане,няма да си го премерят с потайността, личния живот на Симеон II,баща му или дядо му!!!.
  Иначеризливането на помиия още от 1955 г.,1996 с искане за паспорт и ЕГН за завръщане през 2001 г.,не е спирало и до днес от жалки “сирищни” кукловеди и тъжно известни генерали преторианци с жажда да яхнат вълната,но не и с по-кротък “зорнишки” нрав.
  Иначе отново се драпа ,кой “златист” да замести Бойко или кой да да го призове на тепиха за
  президентско надбягване!

 6. Къде по-плахо, къде по-смело започнаха оплюването. Подготвя се отдалече смяна на “караула”, май. Това значи, че вече е готова новата схема, по която ще бъде “оправен” българина! Отново!
  А пресата – тя си е същата! Смяната на козината е по указание “свише”!
  Щях да забравя да попитам – това “Зорница” от Зорка ли идва?

 7. Колегите биха могли да се поинтересуват от състава на делегацията, придружавала Първанов през октомври 2007 в кралство Швеция също. В самолета на президентина съвсем случайно се е отзовал един Трактор, с който същия президентин нямал “абсолютно” нищо общо?! 😉

 8. На 17. ноември 1993 г., късно вечерта, футболистът Емил Костадинов вкара гол на Франция в последните секунди на мача. С това класира България на финала на Световното първенство в USA, където бе постигнат незапомнен успех. И днес, дори хора, незаинтересувани от футбола, помнят Костадинов поне с “онзи гол”. Иска ми се да обявя конкурс на тема: Имаше ли Президентът Първанов своя 17. Ноември, кога и какво направи той от мащаба на гола на Емо?

 9. До Георги Георгиев:
  Първанов е един огромен автогол в нашата врата(България)!

 10. Вълците не могат да се опитомяват. Когато пораснат стават агресивни, дивото ги зове. Да държиш такова животно зад решетки е направо убийство чрез мъчение. Гоце вероятно за това го е взел – да се наслаждава садистично на мъките на вълчицата.

 11. “24 часа” не за пръв път сменя козината си (Моллов, ВАЦ, Блъсков, Валери Найденов, Венелина Гочева и т.н.), като по този начин са успявали (и то доста успешно) да манипулират мозъците (ако имат такива) на овчемислещата част от населението. Но този вестник е заченат и роден с ВЪЛЧА козина и колкото пъти да се е сменяла, тя винаги си е оставала ВЪЛЧА. Те заедно с побратима им “Труд” и др. производни на тях и техни съмишленици, винаги са подкрепяли ретроградните недемократични, антинационални, криминални и тъмни сили и с всички средства са пречели на тези, които са извършвали демократични реформи. А г-жа Гочева се превърна доброволно и в адвокат на г-н президента. И всичко това се правеше под маската на “свобода на словото”, “независима журналистика”, “независими и обективни медии”, “без политически пристрастия”, “без цензура” и т.н., което няма нищо общо с обективната действителност.

 12. Po vajno e da poglednem napred, za tova koi shte e sledvashtia prezident, za da ne dopusnem pyrvanoprofanizaciata da prodylji, inache pyrvanov nie sme si izbrali i to na 2 pyti. Ne e lud tozi koito iade zelnika, a tozi koito mu go dava.

 13. Абе вие не разбирате ли, че вълчицата е символ и титла, която официално ще бъде връчена на жената с най-ляв уклон (разбирай с леви цици или нещо такова) Гоце е сваляч и затова му трябват вълчици!

 14. Ще ме прощавате, но в началото прочетох заглавието като “НСО пази вълчицата Зорка като държавна тайна”. Хиляди извинения на г-жа Президентшата. Интересно, дали името на вълчицата не е нарочно избрано такова. Единственото, което Зорка и вълчицата Зорница имат общо, са първите 3 букви – ЗОР! Е, голям зор бе да изтраем този боклук 10 години.

 15. Наистина е садизъм да се държи вълчица зад решетки. Що за извратени страсти.А по какъв начин Гоце съчетава любовта си към животните с лова. И защо същото лице не излезе срещу дивото животно с голи ръце, като толкова иска да се прави на голям мъж, ами носи пушка.

 16. Уважаеми Инджев!
  НЕ сте прав, че не се гордеете с нашия президент! Той винаги се е борил срещу капитализъма и империализъма и е подкрепял угнетените демократични лидери! Ето – вижте и се съгласете, че Вие, а не президента на рЪбЪ сте непоследователни:
  “До Слободан Милошевич,
  председател на Социалистическата партия на Сърбия
  Уважаеми другарю Милошевич,
  Бих искал да доведа до Ваше сведение позицията на БСП относно последните събития в Косово. Ние отхвърляме подхода на двоен стандарт и едностранно обвиняване на Югославия за създалата се ситуация в Косово… Парламентарната група на Демократичната левица декларира желание Народното събрание да приеме решение за неучастие на България във войната – нито пряко, нито косвено. Ние разглеждаме предложението за предоставяне на въздушен коридор на НАТО през България като много опасно за националната сигурност и за Балканите. Наивно и безотговорно е да се смята, че приобщаването към НАТО е гаранция за националната сигурност. Това би било авантюристично решение… „
  Георги Първанов,
  председател на Българската социалистическа партия”.

 17. Открийте 10 разлики:
  До Кадафи, Саддам и др
  Уважаеми другари,
  Бих искал да доведа до Ваше сведение позицията на БСП относно последните събития в ……… Ние отхвърляме подхода на двоен стандарт и едностранно обвиняване на страната Ви за създалата се ситуация в региона..… Парламентарната група на Демократичната левица декларира желание Народното събрание да приеме решение за неучастие на България във войната – нито пряко, нито косвено. Ние разглеждаме предложението за предоставяне на въздушен коридор на НАТО през България като много опасно за националната сигурност и за Балканите. Наивно и безотговорно е да се смята, че приобщаването към НАТО е гаранция за националната сигурност. Това би било авантюристично решение… „
  Георги Първанов,президент и
  председател на АБВ“.

 18. Отколешен обичай на село е шеговития стопанин да кръсти домашно животно или добитък на позастаряващата си вече съпруга и после на ракийка с приятели да пуска ехидни и по селски пасторално идилични закачки.

 19. Прокуратурата вместо да се чуди за думите на посланик Уорлик – нека приложи това на руските агенти в България:
  Чл. 103. НК Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.