Бой с възглавници пред руското посолство за събуждане на медиите

Пораженията от дългогодишната подривна дейност на петата колона на пропагандния фронт у нас си проличаха вчера, 2 април 2011 г. Има един начин да се измери този феномен: като се посегне на “свещената крава” на Петата колона, която у нас си показва рогата под формата на съветски фетиш с вдигнат автомат. И тогава сработва “предпазната възглавница” в българските медии: за да предпази пътниците в редакцията и най-вече техният шофьор от травми в сблъсъка с Петата колона, автоматично се включва предпазния механизъм: “не видях, не чух, не сме информирани”. Тези три маймунки от медийната ни джунгла, в която значение имат само подхвърлените банани, отново доведоха до обичайното пренебрегване на “опасна” тема, каквато е несанкционирания от началниците в държавата дебат за съветската окупационна символика.

Грузинската телевизия си направи труда да изпрати екип, който засне цял документален филм как в центъра на София за първи път пред паметника на съветската армия свири не съветска маршова, а руска класическа музика. В малката православна, черноморска, древно християнска и “освобождавана” от Русия държава забелязаха и оцениха медийно събитието. В не чак толкова малката, но значително по-често “освобождавана” от Русия и СССР православна, древно християнска, черноморска България не се намери местна телевизия, която да си направи труда да планира и да осъществи подобно начинание.

По какво двете малки, православни, древно християнски, “освобождавани” черноморски страни се отличават помежду си при тези толкова очевидни иначе прилики между тях? По едно нещо: Грузия се освободи , макар и да плаща тежка цена за това, от руските “освободителни” претенции. Докато България беше пусната да препуска по евроатлантическия хиподрум в качеството на руски троянски кон.

По скалата на правилата за привличане на медийния интерес едночасовият концерт, с преобладаващо руска класическа музика пред най-големия паметник в столицата, би трябвало сам по себе си да е ако не водеща новина, то сред водещите репортажи в иначе скучноватата откъм български събития неделна вечер. Но с изключение на ТВ Европа, никоя друга не си направи този труд. Просто този път го нямаше примитивният скандал с провокациите срещу събитието, който се стори достоен за вниманието на телевизиите при предишното събитие пред паметника, организирано на 9 януари тази година. А няма ли скандал, няма ли “алтернативност” по такава ( явно опасна ) тема, като съветската окупационна символика и нейното оспорване, телевизиите ослепяват, оглушават и “оглупяват” – т.е. се правят, че не са разбрали.

Организаторите на събитието го анонсират от близо два месеца, защото беше планирано като следваща стъпка след мълчаливия митинг от 9 януари, на който се появиха шепата кресливи провокатори със знамена с лика на убиеца Че Гевара. Може би трябваше и този път да дойдат и псуват на “фашистки п…и”, за да узаконят с незаконното си поведение медийния интерес?

Обадих се в обществената медия БНТ и ги информирах за предстоящото събитие – за всеки случай, за да не кажат, че не са знаели какво става под прозорците им. Но явно са решили, че са “отчели” с краткия репортаж за репетицията на Ансамбъла за електроакустична музика на Христо Петков, излъчен еднократно в петъчния сутрешен блок. Информацията за предстоящото нестандартно събитие “течеше” в сайтове и блогове, появи се във в. “Седем”, а от организационния комитет целенасочено канеха десетки медии по електронната поща. Пък и ако това не е било достатъчно- нали самата БНТ все пак пусна нещичко ден по-рано по темата( от което “конкуренцията” също би трябвало да е събудена, ако има желание да става от сън)? Не им ли стори интересно поне на тях да развият собствения си предварителен анонс? Явно не…

Спирам се подробно на този аспект от 2 април- ден на изобличаването на лъжата за адекватността на българските медии, защото случаят е учебникарски ясно потвърждение на съмненията ( доколкото ги има изобщо) за зависимостта на българските медии от Петата колона, за дълбочината и всеобхватността на нейното проникване в пропагандните структури на България. Вече писах и дадох примери за това каква рекламна кампания в полза на АЕЦ “Белене” тече ( наети са високопоставени манипулатори, които пряко плащат за нея с получени от Москва огромни суми – повече ще прочетете в книгата ми “Течна дружба”). А който плаща, той поръчва музиката.

Може да им е непоносимо, но за музиката пред символа на лъжата за свободата платиха неизвестни дарители, които пожелаха събитието да се случи и то наистина се състоя. Вместо обичайните за това обиталище на войнствени съветски маршове, за първи път в подножието на монументалната лъжа прозвучаха , изпълнени в реално време, произведения на Прокофиев, Рахманинов, Глинка и Чайковски. Нали Петата колона обича толкова много да спекулира с руската култура – защо не пусна своите медийни слуги да дойдат и да послушат поне? Щяха да чуят също европейския химн “Одата на радостта” и “Рапсодия Вардар” от Панчо Владигеров ( две произведения, които просълзиха хора от публиката). Нямаше да им е излишно, вместо да превръщат в събитие “бой с възглавници” в неделните си новинарски рубрики.

Изпълнихме намерението си да изпроводим символично съветския агресор с дигнатия автомат, като “поседнахме пред път” по стар руски обичай- поне грузинските зрители ще видят това. И не питайте за “бройката” на участниците – бройлерите ги броят на бройки. На площада имаше хора. Стотици дойдоха въпреки всичко.

Ако ще питаме обаче нещо, то е преди всичко: след като все някога накараме завоевателя да слезе от пиедестала на монументалната претенция да ни е освобождавал, какво ще правим с демонтирането на Петата колона? Трябва ли руски оръдия и самолети да ни подложат на интензивни бомбардировки, както направиха в Грузия, за да прозрем с кого и с какво си имаме работа?

Понеже се налага да се учим от пострадалите, в случая от грузинците ( в чиято защита не бе издигнат нито един глас на солидарност тук през август 2008 г. по време на руските бомбардировки и на управлението на Тройната коалиция), ето един пример за подражание: след като по грузинската телевизия показали руски танк, накичен като циганска каруца с награбени вещи от домовете на грузинците, граждани се стекли пред руското посолство и донесли на огромна купчина всякакви вещи – да им приседне…Може би няма да е зле и ние да се съберем за подобна акция.

Ето моето предложение: за събуждане на българските граждани и интереса на медиите, предлагам любимият на телевизиите ни “бой с възглавници” да бъде организиран следващият път пред руското посолство в София. Нищо няма да му стане: още от времето на НРБ там са се барикадирали зад непристъпна крепостна стена, зад която се крият от напиращите да ги задушат от прегръдки българи. Някоя и друга възглавница едва ли е заплаха за сигурността му. Пък и “боят” не е задължителен: достатъчно е просто да ги занесем и да ги струпаме като дарение за тяхната Пета колона, която не може да насмогне да приспива българите.

30 мнения за “Бой с възглавници пред руското посолство за събуждане на медиите”

 1. бой с възглавници се изтрайва, ама след бой с култура и смислени идей досега никой не е оцелял, щеше ми се да са го отразили не за друго, а да чуя коментара и подозирам не тлкова, че не са знаели, колкото като какво да се каже, и това нищо, медиите никога не са били по будни,те са изтръпнали от страх пред лехата лук собственост на дс

 2. Скоро ще се навършат 200 години, откакто Чаадаев е предрекъл, че и след 200 години /почти в днешно време/ руснаците ще са на прага на човечеството. Колко прав се оказа.

 3. И за сравнение припомнете си какъв огромен медиен интерес представляваше освобождаването от ареста на “трактора”, неговите политически изяви и “мъдри” размисли и насоки за развитие на държавата ни. А канал 3 на Сашо скиора показваше всеки жест и почесване в продължение на много часове и множество повторения след това. Същото може да се каже и за изявите на палячото Яне и неговата жалка сбирщина РЗС (клонинг на ДС). И може ли някой да се заинтересува кой плаща това безкрайно дълго телевизионно време, като знаем колко високи са тарифите за това.

 4. Не Чайковски, а Вагнер би привлякъл вниманието на медиите.

 5. Картината на покорната зависимост, която послушните български медии доброволно са си нахлузили, отдавна вече е ясна на обществото. Когато гледам водещите на разни предавания в различни телевизионни канали, самообявили се и самообявяващи се за рейтингови, изпитвам както чувство на съжаление,така и онова чувство, което /извинявам се!/,кара нещо в стомаха ти да се надигне.
  Шокира ме обаче друго. В тези зависими и послушни телевизии и други медии работят много млади журналисти, повечето от които са били невръстни деца при сгромолясването на комунистическата диктатура. Като интелигентни хора те не могат да не съзнават какво значи подчинена журналистика. И въпреки това тези млади и информирани личности не протестират и приемат наложените им слугински роли. Толкова рано ли успяха да ги прекършат?!

 6. Днес по случйност разбрах от един коментар на комунист, че 2 Април е бил и деня на провеждане на Априлския пленум, в който беше развенчан култа към личността на Сталин. Така че макар и несъзнателно, денят за това събитие се оказа съвсем правилен – в деня в който Сталин беше свален от пиедистала на световния комунизъм, ние поискахме свалянето му от пиедестала в центъра на нашата столица! 🙂

 7. “И не питайте за “бройката” на участниците – бройлерите ги броят на бройки. На площада имаше хора. Стотици дойдоха въпреки всичко.”

  Въпреки кое всичко?

 8. тъжно г-н Инджев,нооо…явно съзнанито ни е робско,радвам се за Вас ,че още не сте се изморил да се борите за убежденията си,но..за паметниците,като този на Русите да го няма,питам /и не искам отговор/трябва ли да има паметник и на Американските летци бомбандирали София,аз съм -да ги няма и двата,или пък да си стоят-не като символ на победа над нас,а като ПАМЕТ-да не зажравяме какви са ги вършили….Но и дори да ги разрушим/паметниците,НЯМА да се отървем от зависимоста си…просто сме свикнали да ни мачкат,тъжно но факт!Иначе мога да Ви пожелая само-успех !!!!!!!!!!!!

 9. Като чета такива неща ми се иска да бях грузинец.

 10. Прекрасна идея – да се обезоръжи петата колона с руска класическа музика! Което показва най-красноречива лицемерието на комунистите – те не обичат Русия, те боготворят Съветския съюз. Дори когато говорят за последната руско-турска война, в подтекста визират Червената империя. Затова и с Глинка и Рахманинов не може да се впечатли истинския русофил, защото по същество той е еврофоб и святофоб. В елементарната руско-съветска политика няма място за компромиси и единственият ръководен принцип е – койта не е с нас е против нас. Няма нищо по-омразно за червените от това да се издигат на първо място българските интереси, а не дай си Боже и европейските ценности, които да се противопоставят на руските. Не може да се говори за Русия, когато трябва да се изтъква Съветския съюз. Дори когато се говори за СССР трябва да се внимава – Сталин се противопоставя на Хрушчов, Хрушчов на Брежнев, той пък на Андропов (Черненко сам не разбра какво става), Горбачов на Путин… Шизофренията и склерозата са най-добрите характеристики на руско-съветската болна политика, а червеният електорат в България няма имунитет от този вирус. Затова прихваща лесно и не се лекува. Единственото спасение на България е политическата активност на населението и особено по време на избори. Когато на изборите спим, няма защо през останалото време да се правим на будни.

 11. Гражданската съпротива срещу паметника, на съветската-руска окупаторска армия в столицата на България установи, че медиите, партиите и институциите в тази република мълчаливо защитават този символ, на тиранията в България. Затова е време гражданският инициативен комитет да обяви публично гражданска стратегия, за мирно расчистване на пътя, към Българската свобода, законност и справедливост в България-ЕС.

 12. Искам да допълня Алдин, че освен, че втори април е датата на Арилския пленум, в който беше развенчан култа към личността на Сталин, това е и датата, на която през 2009 година е гласувана Резолюция относно Европейската съвест и тоталитаризма. Май датата на вчерашното ни събитие е била паметна.

 13. UVAJAEMI G-N INDJEV,
  SPORED MEN NA MIASTOTO NA TOZI PAMETNIK TRIABVA DA IMA PAMETNIK NA JERTVITE OT KOMUNISTICHESKIA TEROR.
  MISLIA, CHE BIHA SE NAMERILI STOTICI HILIADI BALGARI, KOITO SHTE PODPISHAT EDNA TAKAVA PODPISKA.
  KOMUNISTITE DA SI PREMESTIAT SKAPANIA PAMETNIK NA SAVETSKIA OKUPATOR V PRAVEC!
  NE MOJE V CENTARA NA STOLICATA DA STOI TOZI PAMETNIK NA IZGUBENOTO NI NACIONALNO DOSTOINSTVO!

 14. Към Тео: съгласен съм с всичко, казано от Вас, но не ми хареса заключението Ви “Единственото спасение на България е политическата активност на населението и особено по време на избори. Когато на изборите спим, няма защо през останалото време да се правим на будни.” Това е една мантра, която 20 години непрекъснато се повтаря и почти нищо не означава. Излиза, че има НЯКОЙ, за когото ТРЯБВА да се гласува и КОГОТО тъпият народ не разпознава. Май се сещам и кой е ТОЙ.

 15. Разбирам защо се хвърлят толкова усилия и средства да се насъскват хората срещу турците и циганите, /за което усърдно се грижи “Атака”/, а да се измислят ореоли за руснаците/мисия на БСП/: ако баятите българи само с крайчеца на оскъдното си съзнание разберат, че руснаците ги грабят, лъжат и манипулират, нито жив руснак, нито на паметник щеше да остане по нашите земи, докато свят светува. Цялата работа е да се доведе това до съзнанието на простака, защото онези, които го знаят, са прекалено деликатни и толерантни.

 16. Уважаеми г-н Инджев и уважаеми посетители на блога,
  Моля, бихте ли ми посочили поне един паметник на български владетел в град София. Аз лично се сещам само за един и то е барелеф… Нека, който се сеща да каже. В тази светлина ние сме по-скоро съвеЦка республика, а не отделна държава…

 17. Аз съм един от неизвестните дарители на това събитие да се организира и състои и нямам причини да искам да остана неизвестен. А защо искам този паметник на съветската окупация на България да бъде демонтиран и преместен, автора на блога е обяснил многократно, повече от ясно. Остава българите да покажем, че не сме страхливи, манипулирани марионетки, а свободни граждани, на обединена Европа и света. Иначе само претендираме да сме нещо, което не сме!
  Разбирането ми винаги е било, че трябва да излезем на улицата, покажем кои сме и, че ни има и кажем на висок глас какво мислим и искаме. В противен случай, медиите на петата колона ще продължат да ни държат в графата “неизвестен извършител”, единствено число и следващите двадесет години.

 18. Преди два дни приятел ми препоръча тази руска песен в youtube. Не искам да я коментирам, явно това си е едно руско усещане и руска самоирония,а аз просто не искам да имам нищо общо с тях. Песента ме провокира да гредам и вариант с клип от руския филм “Граффити”, а после и самия филм. Те могат да бъдат много самокритични и псевдоинтеликтуални, но не могат да избягат от същността си и да надскочат клишетата и комплексите си. И точно тук е смешното и тъжното. Някои другари не го разбират и просто привнасят вече 60 години един мисловен модел който ни е напълно чужд и го превръчат във фетиш.
  А ето и линка към песента. Припомнете си руския и все пак не забравяйте че това са си техни “говна” макар и да миришат и у нас.

 19. Приятели, гледайте канал TV7!
  В момента върви изключително интересно предаване, относно демонтирането на ПСА!

 20. Като погледна този памет-ник,в паметта ми веднага изниква най-напред,свинете от Ловеч и как надзирателите в Белене лапат свинските пържоли,след което се сещам за балета на Слави наречен „Магадан“.После се сещам,как ни обещаваха,че до 1980г.ще бъде построен комунизма.

 21. Ако бате Серго се ожени в деня на изборите, тогава ще стане 3 в 1 , т. е. избори за президент и кметове + сватба . . .
  Май всеки би предпочел да отиде на сватба , за да хапне и пийне, вместо да ходи до урните ?

 22. Кой трябва да бъде следващият президент на БГ ?

  1 – ви вариант : Цветанов, Сидеров или Н. Младенов
  2 – ри вариант : Е. Сугарев или И. Инджев .

  Забележка : Гоце и Костов трябва да излязат завинаги от политиката ! 20 г. във властта им стигат !

 23. е.. победа будет за нами, пълен разгром на “русофилите” т. е. съветскофили, един телевизор видя хляб в наща работа, ние видяхме една млада общинарка съветскофил, и от тук нататък, както каза колегата ясен прахов, всичко е въпрос на време

 24. @ARHAR
  Нямям представа kаkво означава Arhar, но с Вашия намек за ИВАН КОСТОВ (не случайно съм написал името с главни букни), Вие се присъединявате към враговете на демократичните сили,които с всички средства и много пари се мъчат да постигнат това, за което вие “мечтаете”. Тогава защо не влезете в блога на Гоце, Серго и др.подобни и скандирайте заедно с тях. Жалко е за Вас, ако не сте разбрали до този момент, защо толкова много съмнителни личности и политически партии се страхуват от него и желаят да го отстранят. А що се отнася за властта, ИВАН КОСТОВ е бил само 4 години, през които той направи толкова много с положителен знак, което вече три правителства след него все още не могат да разрушат напълно.

 25. Един апел: не изпадайте в крайности.
  С особена сила важи за г-н Инджев.

 26. Чудесна идея за бой с / или доставка на възглавници. Хайде да определим подходяща дата и да поканим всички желаещи. Добре е да е по-скоро, защото преговорите за АЕЦ Белене продължават да текат на тъмно…

 27. Уважаеми господин Инджев, не мога да разбера вашата гледна точка. Защо трябва една групичка от стотина души, които изпълнават руски песни, даже не маршове на СССР или суров рок на ЛЮБЭ, да бъдат поставени в репртажи на частнеи медии? Частните медии сами си определят медиините политики, няма какво да им се бъркаме. Държавната телевизия съм съгласен, изпълнявайки задължителното условие на равенство на представителство на всички политически сдружения, можеше да отдели място за репортаж за това мероприятие.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.