Не вадим поуки нито от Япония, нито от Естония

Преди няколко дни естонските власти поставиха надпис на преместения на едно гробище край Талин паметник на съветската армия: “ Монумент на войните от съветската армия, окупирали на 22 септември 1944 Талин”. Вчера комунистът от руската Дума Николай Коломенцев призова по този повод Русия на “излекува” по този повод Естония, като й спре притока на природен газ, след което естонците сами щели да върнат старото положение със съветските паметници и да се молят да им възстановят доставките, съобщава “Газета.RU”.

Естонците бяха и са в несравнимо по-тежка ситуация в битката си за отвоюване на националното си достойнство срещу лъжите от времето на съветската окупация. Бронзовият червеноармеец, макар и не така огромен както неговият аналог в София, също стърчеше в Талин, но под него имаше гроб на съветски мъртъвци. Неговото преместване в едно гробище предизвика агресията на подстрекаваното от Москва местно руско малцинство, което стигна дотам да бие естонци, развяващи националното знаме на страната си. И въпреки това Естония упражни суверенното си право да се разпореди със символиката на съседната империя по своя воля.

Българската Пета колона със сигурност ще се зарадва да чуе как в огромната Русия се дочува комунистическо ръмжене срещу миниатюрната Естония заради радостната аналогия с опитите да се посегне на любимия им съветски фетиш в София. Кой ти пита каква е историческата истина ( а тя е, че Естония е окупирана наистина и САЩ например така и никога признаха съветския режим там)!

Само че, както и друг път е ставало дума, българската Пета колона е уникална с това, че надминава по своя екстремизъм дори обекта на своето обожание. Също вчера, в пряко включване по ТВ 7 , представителя на Националния комитет “Русофили” Николай Малинов отиде по-далеч от руския комунист, заплашвайки, че в България имало хора, готови да “се стрелят” ако бъде преместен паметника на техните “защитници” ( именно така се изрази!). От което произтече следната антилогика: в единствената страна в Европа, завладяна от СССР, в която не е изстрелян един куршум срещу червената армия, 65 години по-късно защитници на съветската окупация заплашват с куршуми всеки, който си позволява да оспорва лъжата, че робството е свобода.

Колко малко му трябваше да другаря от Петата колона, за да изостави другата лъжа: за “цивилизационните” съображения при защитата на монументалната лъжа и да премине към езика на терора, чиито образ доминира над София и България чрез изразните средства на размахания автомат на завоевателя!

България вече е била наричана “Япония на Балканите” заради сътвореното икономическо чудо по време на управлението на Стефан Стамболов – българският премиер, дръзнал да скъса дипломатическите отношения с Русия. Днес лидерът на проруската Пета колона Георги Първанов се оказа носител на орден “Стефан Стамболов”, връчен му от самозвания “стамболовист” Димитър Иванов, бившият шеф на политическия отдел на ДС, който си направи партия с такова название.

Същевременно, вместо да се сепнем от ядрената катастрофа в Япония, сме тласкани към авантюрата с АЕЦ “Белене”. Петата колона премина в настъпление на този фронт сякаш японската трагедия е стимул за руския “мирен атом” на българска земя, а не повод за размисъл и преоценка на националните приоритети.

Не си вадим поуки нито от Япония, нито от Естония!

31 мнения за “Не вадим поуки нито от Япония, нито от Естония”

 1. Предварително моля за извинение, че предложението ми не е във връзка с темата.
  Предвид позицията, която Николай Младенов изрази по отношение на Гоцэ дьо Сирищник мисля, че той е подходящ кандидат на десницата за президент.

 2. нахалството на комунистите в бг е факт възможен в такива широки граници само благодарение на безхаберието на населението, което е успяло да отгледа недостатъчно голяма група граждани, за да му се противопоставят, това безхаберие има много имена, толерантност, плурализъм, мъдрост, и др. глупости за приспиване

 3. “…също стърчеше в София, но под него имаше гроб на съветски мъртъвци….” Мисля че верно би било: “…също стърчеше в Талин, но под него имаше гроб на загинали съветски войници…”

 4. През 90-та година за заплаха с танкове се отстреля сам Пешо Танкиста, но сега пробват отново подобни заплахи и номерът минава безнаказано – сигурно доказателство за регреса в (пост)съветското пространство. То пък си върви ръка за ръка с грозотата.

 5. Че животът в България надминава някои Оруелски страхове и фантазии отдавна не е новина и няма смисъл да се повтаря. И въпреки това е интересно как ще реагират / или какво ще си натъпчат в очите и ушите /силовите и правораздаващите власти в държавата към подобно подстрекаване към любимата на всички комунисти “въоръжена борба”.
  Имаше един министър, прочул се с репликата” Егати държавата, щом аз съм й министър”. Тази шеговитата спонтанност , освен всичко, е израз и на известно неудобство от ситуацията, което говори за някакво приличие все пак. Но това можеше да случи преди 20 години.

 6. Освен погромите в Талин, тогава Естония беше подложена на безпрецедентна хакерска атака. Руската страна отричаше да има нещо общо. В резултат сега електронното правителство на Естония го дават за пример на цял свят и де що има делегация задължително ходят до там да се поучат. И още един ефект от преместването на “Бронзовия солдат” – НАТО изгради център за кибероперации!

 7. Спорихме /продължаваме и ще продължаваме/ да спорим с господина Петър Драгулев “избягал” чак в Канада, за да ни поучава и направлява от там и с други подобни – кой по-ядрено компетентен, кой по-неграмотен, кой по-репресиран, кой с по-скромни заслуги /някои – без/, кой по-ченге, кой по-антикомунист, кой по-патриот…
  Не било необходимо да се мориме. Както се казва: “Който си може го може”:
  “/…/ И най-вече – защото този проект /АЕЦ “Белене” – БМ/ е индикатор.Точен индикатор за наглост и алчност, за продажничество и безпринципност. Можете да определите политическата порода на всяко същество, което стои пред вас и ви обещава светло бъдеще. Ако почне да ви обяснява колко важен и насъщен е този проект, оставете го – принадлежи към рода на лешоядите, вид – рубладжии.
  От блога на Едвин СУГАРЕВ,
  05.04.2011
  Всичко останало е демагогия!

 8. Може би за това Естония влезе в еврозоната и има по-висок БВП от България, въпреки че стартираха от доста по-ниско ниво?
  А за “атомната бомба” в земетръсна зона, не ми се мисли въобще…

 9. Към Алеко:
  Няма как да стане, защото Николай Младенов няма 40 години.

 10. (Към ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ)
  Поздравления за блестящата победа на Инициативния комитет! След 18 години комунистическо затъмнение българите научиха, че е имало законосъобразно решение за демонтиране на ПъКъЛъ. Без никакво преувеличение – бяхте перфектни! Телевизионното предаване ще остане паметно събитие в нашата история. От него започва изграждането на Гражданския проект за свободна, независима и демократична България! Много точно и навременно сте поканили двамата истински антикомунисти Олег Памфилов и проф. Пламен Цветков, защото днес най–важното нещо за България е нейната декомунизация. Моите най–сърдечни благодарности към Валентина Маринова за огромния труд, който е положила! От много години насам за пръв път български граждани се организират сами – без участие на политиците! И накрая, огромните ми благодарности към Иво Инджев, че осигури условията да се случи всичко това!

 11. Видяхте ли как се провежда РЕФЕРЕНДУМ в предаването на ТВ 7 преди малко (пародия на ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ)и с участие на фиктивни опонети. Между тях не видях нито един, който да опонира на ЯДРЕНАТА МАФИЯ и в резултат на това се получи желанеят от тях резултат (50 и не знам колко си над него % “ЗА”, а с отговор “НЕ” само около 24%)5). Кукловодите на този марионетен театър са забравили, че при т.н. референдум се отговаря само с “ДА” или “НЕ”, а за клакьорите в залата, просто не ми се иска да говоря.Това е просто унизително за един средно интелегентен човук.

 12. Господин Инджев, много точно посочвате:”Естонците бяха и са в несравнимо по-тежка ситуация в битката си за отвоюване на националното си достойнство срещу лъжите от времето на съветската окупация.” Първо, че естонците водят битка. Второ, че се стремят да отвоюват националното си достойнство. За каква битка да говорим в РъБъ, където над 60% избират без да мислят популисти, левичари и фашизирани структури, произведени от ДС. За какво достойнство да говорим, когато на първо място е СССР и Путин. Дори за Г. Димитров не се сещат!
  В тази трагична обстановка ние си оставаме на РъБъ. А под вещото ръководтво на другари като Б.Борисов, С.Станишев, Муньо и Меди, както и Г.Първанов скоро ще направим и решителната крачка напред.

 13. моля ви да коментирате изказването на посланик Уорлик и реакциите на това изказване от някои засегнати лица и институции като част от пейзажа в РъБъ

 14. Това, че са подписали за АЕЦ Белене е ужасно. Руснаците яко затягат примката около шията ни. Трябва да направим нещо!

 15. За предателството, което днес е направил Борисов спрямо България (и спрямо бъдещето на моите деца), като ни хариза на азиатската империя чрез необратимото строене на БеляНе (уж че един чиновник си е надвишил правомощията), с всички възможни ужасяващи последици в продължение на следващите много десетилетия, аз на този боклук вече му подписах моята присъда.

 16. Бил съм в Естония 1982 и -87г на гости на наши естонски приятели и добих ясна представа за техния висок национален дух (отношението им към Русия е логично). А по култура са си европейци от векове ( преди близо 400г в г. Тарту завладелите ги преди цар Петър шведи откриват Университет) .
  Това в България не го виждам да стане. Нашите “националисти” от Атака кого ли не атакуват но заплахата от ядрени централи(бомби) и пълна енергийна зависимост не виждат и не им пречи.

 17. Днес се състоя поредното погребване на българската национална независимост и националните интереси. С криминално подписания договор от г-н Първанов /ама че аналогия!/, председател на НЕК, лобито на руската ядрена мафия в България удържа пирова победа над Родината си, за която най-малко я е грижа. Днешният престъпен акт е сравним само с безумието от 1913 г. , от скандалното подписване на заема с германската банка “Дисконто Гезелшафт” през 1914 г., който трасира пътя към втората национална катастрофа, с предателството на генерал Иван Маринов през м.септември 1944 г. Българи, бъдете сигурни, че всички честни, кадърни и почтени хора ще напуснат Отечеството си, защото то вече окончателно е продадено на Путин и компания. А тези, които ще дочакаме края си в робската страна, нека да спуснем от балконите и прозорците си черни знамена в памет на погребаната българска независимост. Няма народ в света като нас, който да копае гроб на своята свобода и държава.

 18. Сега стана ли ясно на цяла България, че рубладжия номер едно, верен другар на Гоце Първанов и слуга на Путин е Бойко Борисов? Май, да!

 19. Г-н Инджев,
  Бихте ли могли да предоставите информация, кога, кое народно или велико народно събрание е приело закон, “благодарение” на който, до ден днешен, партиите представени в парламента получват БЕЗВЪЗМЕЗДНО по 15 000 лв на глава депутат на месец ??? …. Предварително Ви благодаря!!

 20. За сведение на читателите на този блог:

  5 Април 2011,

  България е задължена да строи АЕЦ “Белене”

  Едвин Сугарев

  Стана тя, каквато стана. По-точно стана точно това, от което се опасявах. В две поредни статии задавах въпроса – как всъщност текат продължилите цели шест дни преговори между НЕК и “Росатом” – и защо няма абсолютно никаква информация за техния ход, а на това отгоре и самите медии се правят, че нищо не се случва – като че ли става дума за ординерно бърборене, а не за строеж на руска ядрена централа в земетръсна област, чиято стойност ще бъде минимум 10 милиарда евро.

  Най-накрая истината лъсна: тайно и подло, в пика на свързаната с “Фукушима” световната драма, която очевидно ще промени всички критерии за сигурност на ядрената енергетика, управляващите са продали българския национален интерес и са обслужили руския такъв. Разбира се – нито дума за съдържанието на подписаното споразумение, което уж се регламентира отлагането на всички дейности по ядрената централа, нито дума и за подписания анекс 12. Това са тайни, недостъпни за хорските очи – и вероятно са най-строго пазените тайни в държавата.

  Но за какво е ставало дума и за както са се договорили руснаците и техните български авери, стана ясно буквално веднага след приключването на преговорите – благодарение на министър Трайчо Трайков, който директно заяви, че е уволнил шефа на НЕК Красимир Първанов, защото същият е подписал с руската “Атомстройекспорт” договор, който не е имал право да подписва. И допълни, че съгласно подписания от него документ, на 1 юли 2011 г. България се задължава да парафира окончателен договор за изграждане на АЕЦ “Белене”.

  С което Кремъл постигна това, което искаше – зажегли България в ядрен ярем. Проектът стана необратим, макар и отложен с три месеца във времето. България е поела задължението да подпише договор – и няма как да оттегли своя подпис, независимо какво ще бъде становището на Европейския съюз по проекта, независимо каква ще бъде реалната цена, която ще струва той. Ще строи АЕЦ “Белене”, каквото и да става – каквато директива впрочем бе спусната не от друг, а лично от министър-председателя Бойко Борисов. Случилото се днес не е случаен произвол на висш държавен чиновник, а изпълнение на вече декларираната правителствена воля на най-високо равнище.

  Можем да го наречем и другояче: активно мероприятие. Цирк за замазване очите на публиката, в който единствената реална жертва ще бъде министър Трайков. Никакъв Красимир Първанов не е имал думата тук – нещата са договорени на далеч по-високо равнище: между Бойко Борисов и Путин, между Първанов и Бойко Борисов, и със сигурност чрез посредничеството на първия премиерски приятел Валентин Златев, оказал се най-неочаквано консултант в същите тия преговори – но консултант не на България, а на “Росатом”.

  Именно покрай свадата си с този правешки питомец Трайков бе публично нахокан от своя премиер – а след това в печата се появиха сведения, че на тайна среща с Бойко Борисов и двамата му вицепремиери Златев бил поискал ултимативно министърът по никакъв начин да не бъде допускан до преговорите за АЕЦ “Белене”. И както по всичко личи, май наистина не е допуснат, след като узнава пост скриптум как негов подчинен е обвързал България с договор за милиарди евро.

  Само минути преди НЕК да съобщи “радостната” новина за новоподписания анекс, Трайков коментира, че преговорите за АЕЦ “Белене” са в юридически вакуум – и изрази увереност, че преговорният екип ще се справи с мандата, даден му от министър-председателя и ще договори тримесечен мораториум при изгодни за страната ни условия. И се оказа, че е имал известно право – преговорния му екип наистина се справи с мандата, даден му от министър-председателя – само че самият мандат май е бил друг, а не договорения публично и в негово присъствие.

  С две думи – прметнали са го. Можем само да гадаем дали публичното оповестяване на тази долнопробна рубладжийска сделка не е било малък акт на отмъщение – и дали не е казал публично истината с пълното съзнание, че това ще струва министерското му кресло. Би трябвало да бъде поздравен за това – както и за позицията, която зае по отношение на целия този долнопробен прецедент – оказа се мъж, за разлика от другите кабинетни плазмодии. Писал съм много остро за него – и то именно във връзка с “Белене” – днешната му постъпка обаче е на човек с достойнство – и бих искал да му се извиня за предишния си, може би прекомерен скептицизъм.

  Що се отнася до Бойко Борисов обаче, за него нямам коментар. Цялата тази шестдневна галиматия съвсем очевидно се е развила под негов контрол и по негова стратегия – колкото и да ни обяснява сетне обратното. Той предпочете да играе по свирката на Валентин Златев, вместо да защити националния интерес. Той продаде и предаде България.

 21. (Към ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ)
  В импровизациите си вчера Алексова два пъти излъга. Първо – след като изпълнението на решението на СОС не е станало в срок от шест месеца, то се анулира. Такъв закон няма никъде! Второ – че решението не било изпълнено, защото Паметникът не бил собственост на Столична община. Това също е арогантна лъжа. Като разбраха за демонтажа комунистите, живеещи около паметника направиха символична жива верига. Следващата неделя (или събота) ние, членовете на СДС от центъра на София ги изтикахме и в следващите няколко дни демонтажът започна. Нямаше никакви инциденти! Монтирано бе скеле и в края на деня пристигна най–големия у нас автокран. Планирано бе на следващия ден да се демонтира скулптурната група. В тъмната част на денонощието на Кмета Янчулев се обадил Министърът на Вътрешните работи Виктор Михайлов и забранил всякаква демонтажна дейност. Това ми каза Зам. кметът д–р Димов, който ръководеше демонтажа. По–късно, като служител на Столична община съм проверявал лично и мога да твърдя, че до края на 1997 година не е съществувала заповед за отмяна на решението на СОС или такава за спиране на демонтажа. Ако сега такава се появи, значи тя е фалшифицирана! Имам Решението на СОС – подпечатано с оригиналния печат на Столична община. Поздрави!

 22. Нямам представа какви ще ги къдри още прокурорско-правосъдната репресивна машина между заслужили журналсти,поети,дамски пиеси и мъжки “чекиджии”,но Дколкото само тук може да бъде моят глас,
  призовавам да мислят далновидно за България,която “сирощна” заслужава друга участ.
  Президентът нервно,нервно и бъзикан от външния “си!” министър,
  говори че ще е дуел между “гиганти”.Прав е човекът,макар че в “местност” населявана от джуджета,не е вежливо да се говори за великани!!!

 23. Към JJB:
  За съжаление сте прав… Бях с впечатлението, че по-възрастен. Иначе, според мен, е най-печелившата кандидатура.
  Поздрави

 24. Не съм сигурен, но мисля, че ни будалкат.
  – шефът на НЕК притежава ли ранг “Зам. Министър” и има ли правомощията /упълномощен ли е/ да подписва документи от името на Министъра; ако не – сключената с негов подпис спогодба е невалидна;
  – допустимо и законосъобразно ли е каквато и да било компания, па макар и наричаща се “национална” да сключва междуправителствени договори, засягащи националната ни сигурност, през главата на Премиер и Народно Събрание; ако не – договорът е нищожен;
  – “…съгласно подписания от него документ, на 1, юли, 2011 г България се задължава да парафира окончателен договор…”; абсолютно невярно – никакъв предварително подписан документ не е в състояние да задължи България да сключи какъвто и да било договор /царят не дава, но пъдарят му вече дал/;по силата на тази логика някой може да подпише някакъв документ и да задължи държавата ни да обяви война;хайде холан!;
  – не съм съгласен, че подписът на “второешалонния” държавен чиновник Красимир Първанов е фатален и прави предстоящото подписване на договор между две държави неизбежно; ако беше така – защо е необходимо следващо подписване на договор?; подписаното между две компании /НЕК и “Атомстройекспорт”/ споразумение е така да се каже “предпоследно” и по висши съображения на Правителство и Народно събрание може да бъде игнорирано, па макар и това да ни коства известни санкции.
  Не съм компетентен в материята, но съм убеден,че сред пишещите в този блог има лица, вещи в областта на правото и държавното администриране.
  Моля за тяхното мнение!

 25. На 09 09 1944г третото Българско Царство пада под съветско- руско робство.На герба на руската република в България *НРБ* пише като на надгробен паметник 681-1944.Питам тези които искат да ми отговорят защо допуснахме след 10 11 1989г тираничната руска власт, на НРБ да се скрие зад демократичната маска, на нова руска република в България *РБ*? Подкрепям безрезервно инициативният комитет, за демонтиране на паметника на съветската-руска окупаторска армия в столицата на третото Българско Царство и се надявам всички Български граждани да си извадят поуки, от Ханскоцарската Българска История.

 26. Уважаеми Дами и Господа,

  Защо няма информация за състава на преговарящите делегации?

  Защо не виждаме кой и какво е подписал?

 27. Изключително против съм събарянето на всякакви паметници. Те много хубаво се казват именно “паметници” – целта им е една, да съхраняват паметта, която, видно е, инак е изключително краткотрайна и склонна към изветряване. За да знаят хората, че наистина насред столицата е имало истинска мумия на истински “вожд” и да виждат с очите си до каква степен може да изтрещи един народ, та да почне да вдига паметници на окупатора си, вместо да слушат меланхоличните спомени на родителите си за “онова време”, когато всяко лято са ходели на море и когато са “пускали” кренвирши по магазините, те задължително са били от месо.

  Унищожаването на паметта за миналото никога не е довела до нищо добро. (K)no(w) past, (k)no(w) future. 😉

 28. браво иво! За съжаление, както става видно от коментарите, бай булгаристан не е наясно нито по единия, нито по другия казус и това е възможно да ни съсипе тотално, да ни лиши от нормален енергиен пазар, да ни дискредитира окончателно пред европа,да ни превърне завинаги и безнадеждно в руски слуги, а може да коства и оцеляването ни във физическия смисъл.

 29. Въпросът е даже не за статУята на солдата. Отговорете ми БЪЛГАРИ: как така в София събора се нарича на Александр Невски?????????? КАК????!!! Та той е убийца, и предател, марионетка на монголите, избивал е масса хора и е изгорил живи хора!!! КАК??????? Това е велики БЪЛГАРСКИ СВЕТИ???? Да оставим братушките, втората световна и коммунистите. ЗАЩО събора така се нарича?! Това абсолютно унижава България, няма дума да се изрази колко това е подло и мръсно по отношение на България, на нейната православна история, на паметта на Св. Кирил и Св. Методи. Това е съвершенно недопустимо! Обезателно трябва да се смени името му!!!!! Това е задача номер 1!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.