Цената на Златев расте на борсата на Борисов

От панорамен монолог на премиера Борисов под формата на интервю за БНТ стана ясно, че шефът на руската компания Валентин Златев не бил оказвал „давление и натиск“ върху България в преговорите за АЕЦ „Белене“. Така на руско-български език министър-председателят отрече два пъти: нито има „давление“( на руски), нито пък натиск. Но на мен пак нещо не ми стана ясно как изобщо може да им елемент на допустимост, че някакъв си петролен бос може да оказва натиск върху една суверенна държава, пък бил той и от Правец ( където напоследък фамилията Златеви домакинства на Първанов и Борисов – подробности в книгата ми „Течна дружба“).

За изясняване на руско-българската същност на сюжета помага и друго раздвояване на самия Валентин Златев като българин на руска служба.

“Право на руснаците е да си наемат В. Златев за консултант по “Белене”

8 Април 2011

Валентин Златев бе част от руската делегация на 14-ата сесия на междуправителствената икономическа комисия в Москва.
Право на руската страна е да си наема каквито иска консултанти, коментира премиерът Бойко Борисов по повод участието на шефа на “Лукойл-България” Валентин Златев в преговорите за АЕЦ “Белене”.
В петък сутринта Борисов се включи на живо в предаването “Свободна зона” по ТВ+ с водещ Георги Коритаров, който попита премиера дали от негова гледна точка е притеснително, че консултант на руската страна в проекта “Белене” е Валентин Златев. На това министър-председателят отговори: “Аз на руската страна не се меся в работата. Нейно право е да си наема каквито иска консултанти. Както ние сме наели и мисля…, че HSBC банк е изключително авторитетна, особено в консултирането, с изключителни експерти и би трябвало поне в това да ни похвалят, че си имаме подобен консултант, който експертно да ни каже, извън всякакво политическо говорене, какво всъщност е проектът “Белене””.
По-рано стана известно, че Валентин Златев е присъствал на проведени през февруари в Москва преговори на българското правителство за АЕЦ “Белене”. От българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма заявиха, че Златев не е част от българската делегация и не е канен за консултант.
Шефът на “Лукойл-България” се “легитимира” като част от руската делегация и на състоялата се в сряда 14-та сесия на междуправителствената икономическа комисия в Москва. ( Mediapool)“

Не само цената на златото расте на международния и на вътрешния пазар- Златев също ни става все по скъп. Не можем да си го поделим с руснаците. Но в пазарната среда всеки е в правото си да се продаде по-скъпо, каквото и да струва това на бъдещите поколения, привързани към съветско-руската ядрена колесница.
Все пак имам плах въпрос към мислещите хора с надежда сами да се досетят да отговора: има ли изобщо нужда от „давление“ и натиск там, където е достатъчно да се демонстрира присъствие от името на една империя, от която България е фатално зависима след десетилетия на обвързване с енергийни доставки? Пример: в периода на управлението на кабинета „Беров“ Русия е увеличила рязко ( и твърдя -напълно съзнателно) износа на петрол за България. Малко след това младият стажант в българското Министерство на външните работи Валентин Златев е припознат като перспективен кадър на необичайно високо за стажа и компетенциите му ниво в гигантски руски консорциум и се оказва човекът, комуто Москва поверява приватизацията на България…пардон, на нефтопреработвателната индустрия на България. Според източници, запознати с преговорния процес по сделката, „Лукойл“ постига това чрез споразумение с другите големи потенциални играчи на световния пазар. Как? Можем само да се досещаме като знаем изключително агресивната стратегия на Русия в областта на износа на горива, която предизвика гняв дори в американския конгрес поради опитите на „Лукойл“ да си извоюва преобладаващи позиции с изкупуването на бензиностанции в САЩ. Кремъл не жали средствата, когато преследва стратегическите си цели!

Между другото решението за продажбата на българския „Нефтохим“ на „Лукойл“ е било взето на четири очи от премиерите Сергей Кириенко и Иван Костов. Една подробност ( за любителите на „пикантериите“): Костов е настоял присъстващият първи-заместник министър на Русия Александър Авдеев, бившият посланик в София, да напусне залата за преговори, което и било изпълнено: рядък случай руски висш велможа ( с особени заслуги за забавянето на българската евроатлантическа интеграция) да бъде поставен на мястото му от български политик. Иначе казано „Лукойл“ е в България в резултат на междуправителствено договаряне, а Валентин Златев днес се оказва част от правителствената политика на една чужда държава, която „консултира“. Ако приемем, че за равнопоставеността на едни преговори е важно да има противотежест , е интересно да се запитваме: кой консултира българската страна и конкретно Борисов? Моят отговор е, че е същият Валентин Златев, при това в доста „неформална обстановка“ в неговия частен град Правец и в присъствието на „енергетика“ Георги Първанов.

25 мнения за “Цената на Златев расте на борсата на Борисов”

 1. В книгите издадени по темата КГБ пише приблизително следното:
  разузнаването за да разузнава се нуждае от агенти (примерно ВЗ), тези агенти се набират от работници от оперативната част на разузнаването (примерно Исаков), тези разузнавачи обвързват агента с компрометиращи личността му данни или му дават “безотчетни” пари, чрез което отново го държат изкъсо. След като тази “дружна работа” се заздрави агента е готов да действа. Когато Москва реши, че има нужда да прокара своята политика някъде, използва точно такива агенти. Тези агенти могат да наберат и свои агенти, които незнаят, че техния бос работи за чуждо разузнаване и че парите им идват не от него , а от тях и така се създава охтопд за влияние (или примерно консултации). Срещу подобно нещо по принцип работели вътрешните служби като МВР и контраразузнаването. Въпросът е когато тези служби не разкриват никой – дали някой ще повярва , че в България няма руски агенти или истината е, че тези агенти са натоварени да търсят сами себе си – което е грандиозния кошмар! Каква е Истината? И докога ще я разбираме от Уикилиикс! А иначе шапка свалям пред руските разузнавачи, които наистина отлично работят в България – вижда се по всичко в последните дни

 2. Напълно съм съгласен с написаното с една забележка за протокола.Предаването „Свободна зона“ по ТВ+ с водещ Георги Коритаров се излъчва вечер и включването на Борисов беше в четвъртък вечер на живо с гости в студиото г-жа Капон и г-н Бъчваров.Това е важно да се каже, защото ако се беше включил сутринта на живо, имаше вероятност тезата му да се смени до вечерта.В случая интересното е, че тя се запази чак до петък вечер в “Панорама“, което е нещо необяснимо сиреч.

 3. Много ми е трудно да пиша с културни думи, когато се докосвам с българската си мисъл, до днешните българо-руски гробокопачи, на България.Много ми е трудно да разбера, защо хората в нашето Българско отечество гледат мълчаливо, как руските милиционери и олигарси водят България, към бесилото в Белене.Много ми е трудно да мълча, когато виждам, че днес имаме достатачно сили (НАТО,ЕС и закона, за защита на държавата) да спасим България.

 4. Ние нагазихме с двата крака в руската помия, Русия пък заприличва на Северна Корея/със забраната на Скайп и други социални мрежи/, а ние заприличваме на КНДР и по мирното съвместно съществуване на глада с ядрените мощности.

 5. Дълбоко съм удовлетворен от държавническото поведение на Иван Костов и ако ме чете,да знае,че изпратих безспорен доказателствен материал за изобретателността на трите разделени власти,които зе закопават една,друга и тъкат “смъртния саван” на България.
  От 10 гимназиален клас,когато вече вникнах в делото на Хайне прогледнах към душешата ни руско-българска утопия на браншови “колеги” на германските тъкачи.
  Доколкото и ако е възможно ще започна с призив за поправка към конституцията,като първа ръкойка от житни класове за честта на българската съдебна система.
  Безсилието на съд и отглеждането на недосегаема съдебно-изпълнтелна
  система е и зловеш анахронизъм
  Без такова чистилище,няма и държава!
  Съответвите данни са изпратени на борсата на Борисов,а как ше се котират,дли като кюлчета старо злато или пиринч,един ще е като раликта между елит и народ-две успоредни прави,които се пресичат само когато отсреща е предпочитаното
  място на Гаврош

 6. Уникално явление – Министър-председателят на една държава избягва политическото говорене и отказва да се съобразява с политически съображения, при вземането на политически решения!
  С други думи, абдикира от задълженията си като политическо лице! Един Министър-председател отказва да бъде политик!
  Смешно…до плач!
  Не е юрист, не е икономист, не е енергетик, не е атомен физик, не иска /не може/ да бъде политик?!
  Ама иска да бъде Министър -председател и да взема национално-отговорни решения в областта на ядрената енергетика?!
  И понеже основният аргумент на комунягите-путинофили /явни и под прикритие/ е ниската цена на тока от АЕЦ – два бързи въпроса към Боко-пожарникаря:
  1. Каква е цената на произведената от АЕЦ “Чернобил” електроенергия, към днешна дата?
  2. Каква ще се окаже цената на произведената от АЕЦ “Фукушима” електроенергия /респ. средната за всички японски АЕЦ/в края на тази година, след 5 и след 10 години?
  Ако въпросите ми го затрудняват да се обърне за помощ към В. Златев.

 7. ‘’Понеже няма нищо тайно,което да не стане явно,нито пък скрито,което да не стане известно и да не излезе наяве’. Ев.Лъка 8/17

  Та,поразмисли се Валентине,преди да си се явил пред Бога ….. защото там е истината.Спомняш ли си ,Юда?

 8. kakvo li oshte trqbva da se sluchi, za da proglednat i slepite v Bulgaria i da vidqt, za koeto pishe tuk… Drujba-ta ni machka kato narod, kato hora.

 9. Tака както Костов е бил притиснат да продаде Лукойл на руснаците,по същия начин сега притискат Борисов за Белене. Това виждам аз от цялата работа и решението е всички пред парламента.

 10. Златев – златното момиче на комунистическата мафия.

 11. Открито писмо до Стратега:
  ————————–
  Г-н Лилов,Милиардерът Д.Тръмп се кани да се изръси със 600 млн. щ.д. и детронира един мулат след Мит Ромни,губернатор на Масачузетс.
  Трудно,ако изобщо стане,защото нашата БСП впрегната “в руска тройка,от аец-на жажда за цялата власт” ,изнасилва природата,
  така както повче от половината републиканци,са готови по-скоро да закопаят САЩ,отколкото да разберат,че пред Бога сме равни.
  Същото е и с комунистите,които “не тесат пирея и градината им линее” при постоянни и хитри изобретателства за оцеляване на “втори тур “със стари нови познати съюзници”.Не е нужно,да падат хора като Людмила,
  Андрей и Г.Марков,за да се измъти и отгледа “ново интересно яйце!” по остарели правила от един и същи азиатско-ретрограден инкубатор!
  Ако Генералът като Първи консул не се справи,ще го оправи Историята,но в и е ….гледайте да не оправите България,преди да дойде Истината,без тшеславие!
  Момчето на Г.Първанов толкова си може,така както е било и беше преди,по време и след Вас!

 12. Вдигнете още завесата г-н Инджев относно продажбата на Нефтохима на Лукойл..

 13. ББорисов легитимира енергейната политика на Тройната коалция,ГЕРБ продължи делото на Станишев и Първанов,обратно на очакванияята за които беше избран мутрата ББорисов.Днес се управляваме от перверзна Четворна коалиция,/петорна с Долен Сидерови Атака/

 14. Бате Димо, тъжно е като разбереш че си катастрофирал в улица без изход, но се пеживява! Успех! Извинявам се за спама.

 15. Драги ДАКАР,този коментар няма за целда Ви опонира злостно,защото “сагите”с дядо Велички,Симов Кирил Аврамов,Л.Живкова,баща й,неговият съветник и целия балкански,европейски и световен, било,монархически,капиталистическии какъвто щете “ред” с -всевечен багаж от подкупи със сестреции – Е ЕДНО,а и Вие знате,че го знам от времената на Николай Втори и Ваймарската република
  -т.е ПРАВ СТЕ!-
  Но иде реч за нещо друго?
  Ако исторически и през фиордите,ЛЕВИЯТ КАПИТАН НА КОРАБА,
  не засяда в плитчините и е кристално чист по оношение на рубладжийско рудиментарно общество,а тегли към просветените народи,макар и да е чукал и събирал имоти като пиян,ще Ви призная още тук и веднага,че поне има смисъл за нашето племе.
  Ако не е така,Иво Инджев,да си промоцира “Вечната дружба” а след надписи с посвещение да почерпите по една чещка “Старопрамен”

 16. Руснаците отдавна са се настанали трайно в България!Не знам дали е истина за сделката с Лукойл при И.Костов,но пред цяла България б.борисов отиде да открие руската колония в прекрасния български курорт/вече бивш български/Камчия!Да не забравяме,це И.Костов не допусна руски войски да прекосят България по времето на косовската криза и изгони трима руски дипломати!

 17. Цената на Златев расте на борсата на Борисов. А каво става с цената на България на същата борса? 111 хиляди квадратни километра на Балканския полуостров, с прекрасна природа. Заедно с всички исторически и културни ценности, целия сграден фонд и целия народ със своята болка, мечти и стремежи! Колко Г-н Борисов? И преди да отговорите възмутено, че е безценна, всъщност я оценявате на много по-малко от 1 стотинка на квадратен метър! Щом 600-700 милиона, на които Росатом може да ни осъди в арбитражния съд са много по-скъпи, непрежалима загуба!

 18. ….естествено, че чакаме много,да потече и се лее “Течна дружба”!

 19. Вероятно и око няма да им м е г н е,
  докато – с н а д е ж д а между чашка и чашка – при по-ляв Обама – от Първанов,”активирал” вече спор за референдума с адвокат на дявола,Леа Коен,знае как някои позитановски “интриги”,нямало да успеят.И как разбра,че са дворцови?

 20. @НММ
  Мисля, че журналистката Венелина Гюрова е казала накратко най-същественото по темата за продажбата на Нефтохим-а в личния си блог: 03. февруари 2011.,”Защо Костов даде на руснаците “Нефтохим”-а”, http//www.semkiibonbonki.blogspot.com.

 21. Досег само проф. Вучков е успял да надговори Б. Борисов. Но резултатът е пак интервю монолог.

 22. от бкп ли си? не,от бсп! И на теб да е.а майката шантава! отнася се за русофилската кгб шайка

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.