Автогол на болшевишката претенция за болшинство

Контраинициативата на другарите и другарките срещу инициативата за демонтиране паметника на комунистическата диктатура в центъра на София сама спука балона на болшевишката хвалба: на 9 април под знамената на лъжата се събраха шепа реваншисти и си припомниха стари съветски песни. Бройката на активистите им ( понеже те особено държат на количествените параметри) , определена от репортерите на мястото на събитието като „повече от 100 души заедно с хората, събрали се да почистват София“ , превърна претенцията им за национална представителност на тяхната позиция в посмешище. Интересното е обаче, дали руският посланик Юрий Исаков, който обявява противниците на съветската символика в България като маргинали, ще си вземе бележка и ще отбележи демонстрацията на слабост, която любимите му русофили сами си организираха.

Техният лидер Николай Малинов, който заплаши по ТВ 7 миналата седмица, че зад съветския монумент стоят хора, „готови да се стрелят“, повтаря заплахата си в интервю за в. „Дума“ на 5 април:

“За момента само ще спорим…На хората, които стоят от другата страна, трябва да им е ясно, че ние, които сме на различно мнение, сме готови да отговорим на всяко тяхно предизвикателство…
Затова всеки трябва да направи добре сметката си – откъде тръгва, но и къде иска да стигне в това противопоставяне…”
.

В писмен вид Малинов си спестява подсъдната закана за заплаха с въоръжено насилие (която се изплъзна от устата му от телевизионния екран), но това не прави по-малко ясно агресивното му внушение. Няма да преразказвам гарнитурата от интервюто му, в което повтаря добре известните мантри за уважението към миналото. Но една актуална новина за това, как постъпват неговите кумири с миналото, говори сама за себе си:

Дипломатически скандал избухна заради подменена паметна плоча, отбелязваща миналогодишната самолетна катастрофа в Русия, при която загина полският президент и 95 други пътници, помрачавайки неделното възпоменание на първата годишнина от трагедията, съобщават световните агенции.

Скандалът разбуди силните емоции, все още разтърсващи поляците една година след аварията, която изуми нацията; изостри политическите разделения и съживи исторически подозрения за Русия, бившият господар от времето на Студената война.

Семействата на жертвите на катастрофата, при която загинаха президентът Лех Качински, съпругата му Мария и значителна част от полския военен и политически елит поставиха плоча в Смоленск на полски език. Тя съобщава за смъртта на Качински в опит да отбележи 70-та годишнина от “съветското престъпление геноцид срещу военнопленници, офицери от полската армия”. 22 000 полски офицери и интелектуалци са били избити в гората край Катин от тайната полиция на Сталин НКВД през 1940.

Руските власти подмениха в събота плочата с нова с доста по-кратък текст на руски и полски, който не съдържа споменаване за масовото убийство в Катин и се отнася единствено до самолетната катастрофа. “Това беше лошо решение на руснаците. Бихме очаквали повече чувствителност от тяхна страна. Смятаме, че това ще навреди на духи на възпоменанията този уикенд”, заяви говорителят на полското външно министерство Марчин Босацки пред полската телевизия TVP Info. Андрей Евсеенко, говорител на губернатора на Смоленск заяви, че Полша предварително се е съгласила със снемането на оригиналната плоча и подмяната й с двуезична. Според него не е необходимо да се споменава Катин върху плоча на мястото на катастрофата. Оригиналът ще бъде прехвърлен в музея в Катин, посветен на масовото убийство от 1940.

Семействата на жертвите на самолетния инцидент са гневни от решението. Очаква се полският президент Бронислав Коморовски да повдигне въпроса пред руския си колега Дмитрий Медведев по време на срещата на двамата в Смоленск и Катин в понеделник. Около 1 000 демонстранти пред руското посолство в събота вечер размахваха полския национален флаг, наричайки руския премиер Владимир Путин “убиец”, а полския премиер Доналд Туск “предател”. “( Фрог нюз)

Тук няма какво да се добави, освен факта, че властите в днешна Русия не се спират пред подмяната на една паметна плоча на жертвите на съветския терор, които бяха признати за такива от собствения им парламент само преди половин година- какво остава за фундаментално важния за тях монументален знак на господството им в центъра на София. Вятърът на подмяната обаче навява понякога изненади дори за тях – болшинството на болшевишката акция пред паметника на болшевизма се оказа малцинство, достойно да бъде вписано в червената книга като изчезващ вид „хомо совиетикус“.

28 мнения за “Автогол на болшевишката претенция за болшинство”

 1. Ами, като сравняваме политическите реакции в Полша и в България спрямо попълзновенията на монголоидната империя, хайде де цитираме един “пролетарски поет” :”Два свята- единият е излишен!”, казал Смирненски. Излишен е светът на националното самоунижение, на мазохистичното раболепие пред една варварска сила, която е донесла на България само зло. За Полша или за България намеквам? Познахте! Наистина “на света е само една нашата мила родна страна”- по самоокичването си с позора да бъде най-жалката кремълска слугиня…

 2. Напротив, има какво да се добави.
  Ако, не дай Боже, се случи подобен аналог с българско участие, няма да се наложи на местните власти да демонтират, заменят, или да дават някакви обяснения. Някой “совиетикус” с българскко име и паспорт щеше да свърши цялата работа, при това безплатно.
  А доколко са изчезващ вид е друг въпрос.

 3. Най-големият агресор и завоевател в света е Русия!

 4. нека не забравяме, че това е полша, голяма държава с недвусмислено отношение на населението към руснаците, а какво остава за бг, че ние сме им на трапезата и немалка част от народа вика ли вика: – ела мецо изяж ме, ще имаме много ядове с мечката стръвница лошото е че никой не подава ръка за помощ сигурно защото ни виждат, че сме безпомощни и съответно неспасяеми,

 5. “Совиетикус” могат да бъдат причислени към питекантропи, неандерталци, кучета, акули, пирани, маймуни, но не и човекоподобни.

 6. Този “случай” като че ли не се коментира в българската медия…

 7. Какво чудно,ако са свкнали да обезобразяват фигурите си,когато като камили,се напъват да се промъкнат и през иглено ухо за разлика от техните “посестрими”,
  камилските птиици,които и както мнозина признават,били надарени с политичски усет!

 8. Уважаеми Инджев, тези стотина души не правят болшинството – имат право да се разхождат на чист въздух. Повече вреди могат да постигнат тези платени партизани-ятаци в нета:
  http://www.blitz.bg/news/article/105087
  Точно тези ятаци пишат глупости, когато се чуят гласовете на хората, които защитават демократичното и европейско развитие на страната ни.

 9. “…Тук няма какво да се добави, освен факта, че властите в днешна Русия не се спират пред подмяната на една паметна плоча на жертвите на съветския терор, които бяха признати за такива от собствения им парламент само преди половин година- какво остава за фундаментално важния за тях монументален знак на господството им в центъра на София…” Не като добавка,а като искрено желание Е /от страна на достойните българи ,които уважават решенията на руския парламент/ НА МЯСТОТО НА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ-ОКУПАТОР ,ДА СЕ ПОСТАВИ ПЛОЧА С НАДПИС НА БЪЛГАРСКИ,АНГЛИСКИ И РУСКИ ДОРИ,ЧЕ ПАМЕТНИКЪТ Е ДЕМОНТИРАН И ПРЕМЕСТЕН /В МУЗЕЙ/ СЛЕД ДЪЛГИ ГОДИНИ НА ЛЪЖИ /повече от 65 /.Разбира се,че за да се случи този акт на справедливост е важна позицията на премиера ББ и затова вместо да се настройваме едни срещу други- за всички българи е по-добре :да настояваме за изявяване на ясна позиция и предприемане на ДЕЙСТВИЕ от нашия премиер ,който дойде на власт с ОБЕЩАНИЕ да намали дефицита на справедливост в обществото ни по примера на всеки един премиер ,който е избран да отстоява националния интерес на своя народ.ДОСТОЙНИТЕ БЪЛГАРИ ПРИНАДЛЕЖАТ НА СВОЯ ПРИЗНАТЕЛЕН И СВОБОДОЛЮБИВ НАРОД!

 10. Червените кхмери на Николай Малинов са готови да стрелят срещу български граждани с българско самосъзнание, за да защитят символа си- паметника на съветската-руска окупаторска армия в столицата на България.Институциите на руската република в България не реагират, на тази отправена *от кмерският лидер Малинов* заплаха, за запалването на гражданска война в България а това означава, че и *те* са част от кхмерската барикада в България.Тази фактическа обстановка в България дава основание на Българските граждани (тези които са заплашената част от другата страна на кхмерската барикада) да доверят защитата си на свое времено Гражданско правителство, за мирното отвоюване на Българската държава, от недосегаемите бандитски формирования, на червените кхмерски тирани.Надявам се инициативният граждански комитет да реагира, на по горе описаното предизвикателство срещу гражданският мир в България-ЕС.

 11. Изглежда съвсем очевидно, че първоначалният надпис е заменен, защото разкрива не само едно минало престъпление, а една трайна и привична методика на действие на засегнатата страна, стабилно стояща на “въоръжение”. Демокрацията, съобразена със специфичните местни условия, е най – късият път към уродливи форми на диктатура.

 12. Има логика паметните плочи да са две – една за Катин и друга – за катастрофата с полския самолет.
  Също смятам, че надписите трябва да са двуезични (поне), ако не и на повече езици.
  Против съм да се премахват КАКВИТО И ДА БИЛО ПАМЕТНИЦИ. Те ни помагат да помним! Дори и след хиляди години оцелелите паметници ни говорят за своята епоха. Помислете за онези, които ще живеят из нашенско един ден – и те ще искат да видят, да осъзнаят, да почувстват! Актът на разрушаване не премахва историческите факти, случилото се остава! Нека започнем да мислим и действаме цивилизовано, а не като варвари, дето чупят всичко по пътя си.
  Нека не се борим с паметниците, те не ни принадлежат, те са на ВРЕМЕТО.

 13. „хомо совиетикус“ хахахаха…силно се надявам да изчезнат като вид…иначе подменянето на плочата ми се струва като нещо нормално за руснаците и не ме учудва. Жалко за паметта на убитите в самолетната катастрофа поляци.

 14. Г-н Инджев,аз преди няколко месеца подкрепих инициативата Ви, на територията на България да няма паметници на несъществуващи събития и герои,особенно когато те подменят историческата истина и целенасочено заблуждаватнацията.
  Подмяната или скриването на исто рическата действителност от БКП/БСП, винаги се е извършвала за да прикрива предателствата и престъпленията им спрямо българ-
  ския народ.Затова аз мисля,че е необходимо освен премахването на подобни паметници да се извадят на
  показ и историческите факти за периода 1944-1991г, за да може младежта на България да знае истината за НРБългария,БКП,ДС,ДКМС
  ОФ и т.н.А Вие бихте могли да го направите.Направете го.Имате призвание – ИСТИНАТА.

 15. Господин Инджев, все пак – нищо около Катин не е доказано още. Руснаците в случая са прави. Има прекалено силна немска следа в убийствата там. А доводите на противниците на хипотезата за руско участие в разстрелите имат доста стабилни доводи, които са признати дори от 2 американски сенатски комисии. Нека не превръщаме журналистиката в евтина пропаганда, а да я оставим да бъде неутрална към всичко, което се случва. Все пак става дума за медиация, а не за облъчване с недоказани или съмнителни тези.

 16. Г-н Инджев,на 11 април 2011 г. след Китай и “Уестингхауз” само побесняла воля и доказала,че е без политическия
  усет на камилскте птици,ако се промъква през изглено ухо,за да достави в руско возило и котката в чувала!

 17. към dawundra.аз съм против да се правят целенасочено паметници,изопачаващи историята,какъвто е паметникът на съветската армия.Те не са от ВРЕМЕТО,а са дело на група фалшификатори,взели властта в България насила.Ето защо трябва съвсем цивилизовано да се изолират от обществото за да не изкривяват историята.освен това такива >паметници<обикновено съсипват градския пейзаж…изглежда фалшификацията и грозотата закономерно са свързани.

 18. Докато съществува политическият мастодонт (пост?)СССР, много народи ще страдат безутешно, в това число България.

 19. Малка забележка към повечето коментатори – използвайте хубавата българска дума “мнозинство”, вместо “болшинство”. Употребата на “болшинство” според мен предполага наличие на мнозинство от болшевики:) /което е и каламбура, подсилващ ефекта в статията на г-н Инджев/…
  Надявам се много “Хомо Совиетикус да е изчезващ вид, но понякога имам чувството, че се възпроизвежда изкуствено, в някои високи Бузлуджански върхове, и в тъмни Кремълски подземия…Или пък още по-зловещо – всеки български Хомо Сапиенс когато навърши определена възраст, /например 60г./, мутира и се превръща в Хомо Совиетикус….

  Това обяснява защо комунистите/социалистите в България не намаляват, както си мислихме,че ще се случи преди 20-тина години:)

 20. Хей, SIR SVEN, я по-полека с “навършилите определена възраст”! Аз съм на 66! Пред паметника на СА половината бяхме навършили определена възраст!
  Това, разбира се, в рамките на шегата.
  Лошото, SVEN е, че се възпроизвеждат съвсем естествено!
  При това на съвсем млада възраст:
  – в домашната среда на всеки дърт комуняга;
  – в училищата, където учители-комуняги преподават червени лъжи;
  – от учебниците, все още неизчистени от червени заблуди;
  – от червената пропаганда, която бълват почти всички медии /собственост на “комуняги-медийни магнати”/;
  – от обществения ред, който задават “червени европейци” и “комуняги-натовци”;
  – от атмосферата на безнаказаност спрямо “червените барони”, наложена и поддържана от “полицаи-милиционери” и правосъдна система, гъмжаща от ДС-метастази и продажници!
  Тези, които развяват кървави знамена с образа на терориста “Че” и искат “да се стрелят” с нас съвсем не са навършили определена възраст! За съжаление!
  По темата “Как трябва да се денацифицира немската нация след края на Втора Световна война”, препоръчвам написаното от немския писател Ерих Мария Ремарк. Актуално е!
  Добре е да се знае. И да се помни!

 21. PS. Важно уточнение – по политически убеждения Ремарк е бил СОЦИАЛДЕМОКРАТ!

 22. Вчера 10.04.2011 в католическата катедрала в София литургията на полски език бе в памет на жертвите от катастрофата преди 1 година. Присъстваха полски дипломати.

 23. (Към ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ)
  Сборището на виртуалните “русофили” и болшевика Малинов е поредната провокация на лицемерната кметица с постсъветско
  самосъзнание. Иска с един куршум да оцели два заека. От една страна – да прехвърли своите служебни задължения за почистване на София върху нещастните глави на столичани, плащащи непосилната вече такса смет. И от друга – да осигури трибуна на Малинов да отправя подсъдни заплахи и така да се превърне в параван на кметските беззакония около изпълнението на решението на СОС за демонтиране и преместване на Паметника на Поробителя. Това, че връща омразните на всички столичани “Ленински съботници” от времето на комунистическото робство е проблем на гласоподавателите, гласували за професионалната детска учителка. Ваше задължение е, обаче, да сезирате прокуратурата за очевидните заплахи на Малинов за използване на огнестрелно оръжие и очевадното закононарушение на Кметицата Фандъкова да не изпълнява решението на СОС. Ако вие изпълните дълга си, ще се намерят български граждани, които да заведат в Съда по човешки права в Страсбург иск против Кметицата на София Йорданка Фандъкова за потъпкване на човешките им права и геноцид!

 24. Г-н Катин,
  не се гаври с полската трагедия в Катин. Има достатъчно доказателства за това, че престъплението е дело на сталинското НКВД. Или ти си сталинист и не ти харесва истината?!

 25. Този “паметник” е пълен абсурд и стърченето му насред София подсказва, че му е време да си ходи в музея.

 26. Към Катин:колкото до “прекалено силната немска следа в убийствата там” трябваше да сте чули,че през 1990 г. Михаил Горбачов най-сетне призна,че СССР е виновен за разстрела,като потвърждава наличието на още две гробни полета близо до Катин.А Борис Елцин разсекрети архивите,отнасящи се до този случай,от които става ясно,че разстрелите са били извършени наистина през април и май 1940 г.от части на НКВД.
  А ако отидете в “Гугъл” на Катин ще видите в Уикипедия публикувана оригинална докладна записка от 5 март 1940 г. от Лаврентий Берия до Йосиф Сталин,съдържаща предложение за екзекуция на полските офицери.
  Също там,в “Гугъл”,можете да видите информация за филма на Анджей Вайда “Катин”,който беше предоставен на полското общество точно на 68-годишнината от съветската агресия срещу Полша.
  На 17септемери 1939 г.две седмици след нападението на Германия над Полша,от изток,в съответствие с договора от м.август “Молотов-Рибентроп” в Полша навлизат съветските дивизии.Пленени са десетки хиляди полски офицери и войници.Прехвърляни по етапен ред от лагер в лагер,те прекарват зимата при неописуемо жестоки условия.На 5 март 1940 г.членовете на Политбюро на ВКП/б/ и лично Сталин подписват заповедта за екзекуция на всички полски “националисти”.Разстрелите започват през април и траят до средата на май.Жертвите са събирани от всички лагери и избивани в горски участъци край Катин,Твер,Харков и Буковня.Това в по-голямата си част не са професионални военни,а запасни офицерски чинове,мобилизирани в защита на отечеството.Всъщност става дума за цвета на Полша,за нейния елит в най-благородния смисъл на думата.Учители,медици,адвокати,духовници,интелектуалци – такива са жертвите на едно от най-жестоките масови избивания в новата европейска история.Именно обезглавяването на полската нация е и основната цел на кремълските вождове.Големият полски историк Адам Кжемински:”Една добре обмислена акция,за да бъде заличен цветът на полската нация,да бъде унищожена нейната интелигенция.

  Извлечението е от Интернет.
  А във в.”ПРО&АНТИ” бе поместена циничната реакция на бг комунягите:”Вайда вади скелети от гардероба…”
  Е,как мислите г-н/г-жа Катин?Дали са прави руснаците?…

 27. Господин Тинков, съгласен съм с вас! Прав сте относно възпроизвеждането на комуноидите:) За кретен-комунизма възраст няма!

 28. (Към VESELINA CHERNEVA)
  Благодаря Ви, госпожо Чернева! Това е цялата истина за едно от най-зловещите престъпления в световната история! До признаването му от Горбачов през 1990 година комунистическите престъпници у нас криеха истината от българския народ. Днес техните посткомунистически наследници помагат на постсъветските си руски събратя да заробят икономически България, както заробиха Полша на 17 септември 1939 година и си я поделиха с Хитлер. В същото време Даскалицата от Столична община продължава да държи в центъра на София символа на болшевишките престъпления – Паметника на Поробителя!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.