Социалният атом – червейчето на президентската кукичка

Точно месец след природната катастрофа в Япония, разтърсила в световен мащаб основите на самата ядрена енергетика, продължават вторичните трусове. За самата префектура Фукушима – буквално с нов трус от повече от 7 по Рихтер. За японската ядрена програма – също ( появи се радиация във втора централа). Шоковата вълна обикаля планетата и поразява лобисти, оптимисти, политици, енергетици. Но има едно кътче на земята , което си остава земен рай, недосегаемо е за тревогата, обхванала “сектора” ядрена енергетика.

Няма по-представителен начин това да се демонстрира от личната позиция на самия държавен глава на този земен рай по отношение на ядрения обект край Белене, за който в руските медии откровено пишат като за твърде ценен пилотен проект на руското ядрено енергийно проникване в ЕС. И съответно лобистът, оптимистът , политикът и самозван енергетик Георги Първанов оправдава инвестираното в него руско доверие. В две свои изяви едновременно, във в. “Труд” и “24 часа”, под формата на право на отговор, той прави обратното на логиката на всичко онова, което се случва по света: пропагандира с пълно гърло руската идея България да бъде плацдарм за въпросното руско проникване чрез АЕЦ “Белене”.

Самият Първанов е инвестирал през последните 10 години в медийното влияние в България и преценява, че е време да жъне дивидентите. Ето защо лансира идеята за референдум “за” или “против” АЕЦ Белене с увереността на крупие, което раздава познатите му карти. На всички това им изглежда хазартно , но не и на него. Той явно е сигурен в “правилния” отговор, защото знае с какъв ресурс в облъчването на населението разполага.

Президентът не само не бяга от “битката” – дава личен пример в челните редици. Ако купените пропагандисти не знаят как да поднесат руския ядрен пирог за всенародна консумация , Георги Първанов има проста рецепта: слагай на кукичката “социалния червей” и докато още се гърчи е сигурно, че публиката ще захапе. Кой от лакомия за комисионни, кой от беднотия. За всеки ще има примамка по веригата, когато президентът светва лапичката с надпис “ работни места” и “измъкване от кризата”. Не случайно и съмишленичката му Цецка Цачева ( която си позволих да нарека по този повод Аецка) пробва номера на местно ниво и обеща на хората от Свищов щастлива развръзка на икономическата им нищета чрез нова руска ядрена централа, сякаш им обещава колбасарски цех, а не огромна руска база от общоевропейско измерение.

Див популизъм? Неее, нищо подобно. Това си е скок в бъдещето, калкулиран риск. За нас риска, за лобистите – калкулациите.

39 мнения за “Социалният атом – червейчето на президентската кукичка”

 1. ние първанов си го знаем, играч от селската “а” група, ветеран апаратчик, ама и той го позакъса откъм спонсори, просто не са живи, той даже по отношение на аец-а може да се нарече последователен, голямата изненада от онзи скандален ден беше за избирателите на ББ, когато научиха, че той е голям фен на ядрената енергетика, онези наивници с десни убеждения, дето му се вързаха преди изборите се оцъклиха, горките, сега обръча окло ББ се затяга и това, което го чака е политическа смърт просто чашата е поднесена, а първанката само ще вземе каквото му се полага и ще си измие ръцете,

  а вие дами и господа се срамувайте от ББ, колкото си изкате

 2. Приятели, позволете ми да споделя нещо не съвсем по темата, но изключително впечатляващо!
  Преди броени минути, в предаването “Пряка демокрация” на канал ТV7, представителят на БСП заяви в прав текст, че за момента най-правилното геополитическо поведение на България е /цитирам/:
  “… с широка усмивка към Европа и широко разтворени задни части към Русия!”
  Няма да коментирам!!!

 3. “Политическата смърт” на проекта ГЕРБ, въобще не вълнува очалгарените и мизерстващи негови поддръжници, те така или иначе ще гледат на предстоящите избори, да прескочат до урните, между “две мачлета” с по една Мишова бира в ръка и отново да закопаят бъдещето на страната в картофената нива на Тикваря. Проблемът е, че точно сега, в мига, който днес ние дишаме, чувстваме, ядосваме се или се радваме – един “широко скроен”, широкоплещест мъж с грахово зърно, вместо мозък в “нещото”, разположено върху раменете му, решава, или по-точно предрешава бъдещето на поколенията от нещастници, имали неблагоразумието да останат все още, населяващи тези географски ширини! И всичко това се случва по простата причина, че през изборната 2009г., хората, които никога в живота си не са разчитали на собствени сили, умения и способности, решиха отново да заложат на месията, който да ги “оправи”, вместо да заложат на ценза, доказаната експертиза и политическата последователност в отстояването на политическите принципи, олицетворявани от Синята коалиция и въобще от идеите на “старата” или “автентичната” десница. УВИ, сега берем плодовете и това ще продължава още и още и още!

 4. Тук много добре ни се подсказва
  !!!??,че не случайно,дълго се разменяха и валяха в ефира взаимни препоръки,за които е доловено,че звучаха като желания,да се оттървеш по-бързо от някои хора,посредством знаци на уважение или по-делови искрени отоношения…Знак за лош предпремиерен спектакъл докато в полите на Витоша,ехото заглъхне!

 5. http://nenabelene.org/

  Някаква подигравка е това!

  ………………….

  Нека се постараем колкото се може по-вече хора да научат истината http://nenabelene.org/

  Posted by bate dimo | април 11, 2011, 18:39
  ………………….

  Е, какво научават хората?

 6. Четох, че Уестингхаус ще строи в Китай 4 реактора по 1000 МгВ за 8 млрд. $.
  Предложението на “братска” Русия, доколкото са достоверни данните в медиите, е за 2 реактора по 1000 МгВ за 8 млрд. евро!!
  Разликата не е голяма, нали – да плащаме и да вземаме бързо, че ще загубим “най-добрата” оферта…

 7. Вчера си спомнихме за една мъгла в която преди година се случи каквото се случи.
  Днес авджията залага червейчета, след като бе нагнетена предостатъчно мъгла и около тоя “проект“ , сигурно е чувал някъде в любимите му ловно-рибарски общества че в мъгла шараните, както и други видове балъци кълват яростно.
  Но тя, мъглата, освен че е неизменен елемент на всички съветски кримино-клепто-комуно “проекти“ има и свойството да се задържа най-много около 70-тина години.
  Примери:
  СССР – 70 и кусур години.
  “Освобождението“ 1944г – на 67-мата година шепата песнопойци на съветски песни са остатъчните разсейки.
  Катин 1 – мъглата изчезна напълно след точно 70 години.
  Някои актуални “проекти“:
  Катин 2 – днес започва само втората година и мъглата е все още непрогледна.
  АЕЦ Белене – 10 г. строителство + 60 г. експлоатация с “евтин“ руски ток също прави 70 г. но тази ще издържи повече, тук ще трябват 700, 7000 или 70000 години за да се разсее или по-скоро да се полу-разпадне и никой не може да каже точно колко дълго ще “кярим“.

 8. Както беше предрекъл друг Георги – Димитров: “Комунизмът ще сложи край на човешката история!”. И наистина – без малко щяха да унищожат Планетата с атомна бомба в разгара на студената война. Сега днешният му наместник – Гоце, е на път да затрие България – сякаш залогът е: “живот с комунистическите изчадия или без тях, но и без живот за никого”.

 9. (Не е реклама, само информирам четящите и мислещите тук):

  Много добро изследване и анализ на мафиотизацията на българската енергетика са направили едни социолози (Чалъков, Христов и Митев) – скоро излезе тяхна книга, разкриваща срамотиите и ужасното крадене в енергетиката ни през последните 20 години. Книгата е на издателство ИзтокЗапад и се казва “Черните дупки на българската енергетика”. Като я четеш и се питаш – абе ние още живи ли сме?… Който се интересува от МЕГАкорупция и МЕГАмафиотизация, може да я прочете, ум ще ви зайде!

 10. Да си спомним Чернобил-и последствията ме деситиления след това-в ютюб е пърно със спомени

 11. Защо Р. Петков и Ц. Цачева не се явят заедно като кандидат – президентска двойка на президентските избори ? Мисля, че са добър тандем ! Бих се изненадал, ако се окаже, че не са в добри взаимоотношения с В. Златев !?
  И двамата са земляци, познават се отдавна, подаряват си цветя, уважават се взаимно … И двамата критикуват американския посланик у нас Н. Пр. Дж. Уорлик …
  Какво по – хубаво от това ?!
  ВЕЧНА ДРУЖБА !

 12. За всеки нормален човек по света, а и за малка част от българския народ (около 4% от природонаселението у нас) е ясно, че само нагъл престъпник може да твърди, че България има нужда от нови ядредни мощности в енергетиката. И то в такъв момент след катастрофата в Япония, когато разумните хора на планетата Земя сериозно се запитват, има ли нужда човечестовото от такива източници на енергия.

 13. Какво означава ППБП ?
  Преди : петък пет без пет .
  Сега : Плевен – Перник – Банкя – Правец .

  Дружба от векове и за векове …

 14. Аз не съм противник на т.н. атомна енергия, но препоръчвам на всички нейни защитници да се поинтересуват как се снабдява с еленергия Холандия и на каква цена.От друга страна професионалното/аз съм геолог/ ми мнение относно избора за местоположение на АЕЦ”Белене” е негативно,поради близостта му със сеизмично активен район/Враня в Румъния/.Много бих искал да чуя мнението на някои от признатите сеизмолози/например доц.д-р Б.Георгиев/в България по този въпрос.Не съм убеден ,че документацията за АЕЦ”Белене”, третираща сигурността на централата по отношение сеизмичната активност на района е актуализирана към 31.12.2010г.А този въпрос е най-важен ,след този за сигурността на реакторите.Гоце не го интересуват подобни казуси, а те се решават с помоща на доказани експерти, а не на референдум.Не мога също така да си обясня защо Гоце не поиска референдум преди подписването с Путин през 2006г.на документите за АЕЦ”Белене”.Бог да пази България от безхаберието на политиците ни!

 15. Г-н Сотиров,без каквито и да е повече обяснения,просто застанах
  до Комитета и призива му:”Не на Белене!”

 16. Не зная защо не се набляга повече на екологичната страна на въпросната проектирана АЕЦ.До този момент не е изяснен въпросът с цялостната технология по третирането на отпадъците от ядрената енергетика, например остъкления отпадък след обработката на остатъчното ядрено гориво; няма официална пълна сеизмична експертиза на района ( а и да има,както вече виждаме в световен мащаб,природата в много отношения е непредсказуема или по-скоро действа на принципа действие-противодействие). Не се коментира каква е цената на екологичната обезпеченост и процента й от цялата проектна стойност. Струва ми се, че замъгляването на екологичния аспект, особено в момент като днешния, е повече от недопустимо и даже наказуемо.
  А от референдум има необходимост, но след широка разяснителна кампания за “особеностите на ядрената енергетика и рисковете й за Земята като цяло и хората в частност”. Има достатъчно грамотни хора в България, хора не само с чалга образование и култура. Дайте им трибуна. Моля!!!

 17. никой не говори за отпаъците, това е много важен въпрос, всички повтарят една и съща мантра за цената, а боклуците

 18. Кратка справка, относно АЕЦ в Европа:
  1. Без атомни електроцентрала са страните:
  Австрия, Албания, Беларус, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Молдова, Норвегия, Полша, Португалия, Сърбия, Турция и Хърватска.В нито една от тях не са “на свещи”.
  2. С по една АЕЦ са страните:
  – Румъния;
  – Словения – предстои спиране до 5 години;
  – Унгария – отказ от ядрена енергия след 2020;
  – Холандия – предстои спиране;
  – Чехия /две, от които едната спира до края на 2011/.
  3. Срещу по-нататъшното използване на ел енергия от ядрени централи са се обявили:
  – Швеция – с 3 АЕЦ /до изтичане срока на експлоатация/;
  – Швейцария – с 4 АЕЦ /до изтичане срока на експлоатация/;
  – Испания – с 8 АЕЦ, от които 7 ще бъдат спрени още тази година, а последната – след изтичане срока на експлоатация.
  4. Най-малко по един сериозен /втора степен/ инцидент са претърпели АЕЦ в страните: Англия, Испания, Румъния, Словения, Швейцария, Унгария, Франция и Холандия.
  По очевидни причини не коментирам страните България, Русия и Украйна /междувпрочем на 03,04,тг е имало пожар в украинската АЕЦ в гр Ровно/.
  Въпреки положените усилия не успях да установя връзка между притежаваните АЕЦ и стандарта на живот в страните от АЕЦ.
  От въведените до момента АЕЦ от експлоатация са изведени едва 10-15 процента. Проблемът с отработеното ядрено гориво и ядрените отпадъци тепърва предстои. Във Франция вече се “задъхват”, ескалира напрежение и назрява кризисна ситуация /Германия е на път да откаже приемането на френски ядрени отпадъци/.
  Изводите са очевАдни!

 19. Към Кирилов: Какво имаш предвид? http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/04/08/1072564_grajdanski_komitet_proektut_za_aec_belene_vadi/

  Posted by bate dimo | април 12, 2011, 0:22

  …………………….

  Имах предвид страницата
  http://nenabelene.org/,
  от която могат да се научат единствено имената на участници на някакъв самоизбрал се състав, който не допуска нови желаещи, (за да не дели славата ли, що ли?)…

 20. Ще го кажа простичко като обикновен човечец. Раздадени са милиони до сега за този безумен проект, и още ще се раздават. За съжаление Българина за пари, много пари ще продаде и душата си. Парите замъгляват зрението и разума. Не може да се спре Белене, разберете го. Още милиони ще се раздадат на когото трябва. Никой тук в тази държава от власт имащите не вижда какво става с Япония, там вече е последната степен на радиация, скоро ще дойде и до нашата страна. По ирония на съдбата пак ще яде ме радиоактивни зеленчуци и пак ще се покрият истините…Бог да ни пази!

 21. Е,добре -БЕЗумието не се спира пред нищо ,а с тези,които имат НЕЩОТО наречено РАЗУМ можем да го спрем и затва освен да крещим спонтанно „НЕ на Белене„ ,освен комитети ,освен воля Е-ТО нуждаем се от адекватна организация и затова: доверете се на креативните! нищо ,че умните у нас ги наричат луди 🙂

 22. Bravo na Ivo.Palna podkrepa v izoblichavaneto na vsichki predateli koito rabotiat za Russia.

 23. Уважаеми господин Инджев!

  Винаги съм си задавал въпроса:колко му трябва на българина,че да се поучи от мъдростта на един (останал)малък,но наистина горд народ,този на Австрия и защо никой до сега не е обърнал внимание на един факт,а именно:в Република Австрия използването на ядрена енергия е ЗАБРАНЕНО със ЗАКОН,залегнал в конституцията на странта.Моля:

  FÜR DIE REPUBLIK ÖSTERREICH

  Jahrgang 1999 Ausgegeben am 13. August 1999 Teil I
  149. Bundesverfassungsgesetz: Atomfreies Österreich
  (NR: GP XX AB 2026 S. 179. BR: AB 6033 S. 657.)
  149. Bundesverfassungsgesetz für ein atomfreies Österreich
  Der Nationalrat hat beschlossen:
  § 1. In Österreich dürfen Atomwaffen nicht hergestellt, gelagert, transportiert, getestet oder verwendet werden. Einrichtungen für die Stationierung von Atomwaffen dürfen nicht geschaffen werden.
  § 2. Anlagen, die dem Zweck der Energiegewinnung durch Kernspaltung dienen, dürfen in Österreich nicht errichtet werden. Sofern derartige bereits bestehen, dürfen sie nicht in Betrieb genommen
  werden.
  § 3. Die Beförderung von spaltbarem Material auf österreichischem Staatsgebiet ist untersagt, sofern
  dem völkerrechtliche Verpflichtungen nicht entgegenstehen. Von diesem Verbot ausgenommen ist der
  Transport für Zwecke der ausschließlich friedlichen Nutzung, nicht jedoch für Zwecke der Energiegewinnung durch Kernspaltung und deren Entsorgung. Darüber hinaus sind keine Ausnahmegenehmigungen
  zu erteilen.
  § 4. Durch Gesetz ist sicherzustellen, daß Schäden, die in Österreich auf Grund eines nuklearen
  Unfalles eintreten, angemessen ausgeglichen werden und dieser Schadenersatz möglichst auch gegenüber
  ausländischen Schädigern durchgesetzt werden kann.
  § 5. Die Vollziehung dieses Bundesverfassungsgesetzes obliegt der Bundesregierung.
  Klestil
  Klima

  А ето и линк даващ допълнителни пояснения:http://de.wikipedia.org/wiki/Atomsperrgesetz

  Оставам с поздрав

 24. Към всички, които смятат, че мачът не е уреден отдавна – уреден е, и още как, Боко в неуредени мачове на играе. Просто си вдигаше цената. Трайчо – също. Днес например стана ясно, че любимата му банка, която ще консултира дали е изгодно да се строи БеляНе или да, ще вземе 2.7 млн. евро за услугата, А АКО НАПИШЕ В ДОКЛАДА, ЧЕ Е ОК ДА СЕ СТРОИ АЕЦ, ЩЕ ПОЛУЧИ 1% ОТ КРАЙНАТА ЦЕНА, ТОЕСТ ОКОЛО 100 МЛН. ЕВРО!!!! И ПОЗНАЙТЕ СЪЩО ТАКА КАКЪВ ЩЕ БЪДЕ ОКОНЧАТЕЛНИЯ РЕЗУЛТАТ ОТ ДОКЛАДА, И КОЙ ЩЕ ФИНАНСИРА ПРОЕКТА СЪС ЗАЕМ – СЪЩАТА ЛЮБИМА БАНКА, МАЙ.

  Гади ми се от тези боклуци, вече не мога да търпя тази ГАВРА с живота ми и бъдещето на децата ми.
  АМА КОЙ КАКВОТО ПРАВИ, НА СЕБЕ СИ ГО ПРАВИ, и това важи особено за самозабравилите се ПЕЙЗАНИ, временно управляващи, но вече осъдени. На вечно страдание.

 25. Има достатъчно грамотни хора в България, хора не само с чалга образование и култура. Дайте им трибуна. Моля!!!

  Posted by Люба Попова | април 12, 2011, 11:49

  ………………….

  Кого молиш, бе, Люба?
  Кого?

  Е, на – БНТ се издържа от данъкоплатците – може ли там да припари смислен и честен човек?

 26. Водеща новина в момента по CNN, New York Times, BBC, Reuters, Der Spiegel е аварията във Фукушима. Степента на аварията е била вдигната на ниво Чернобил.

  ПО БЪЛГАРСКИТЕ ОНЛАЙН МЕДИИ НИЩО ПО ВЪПРОСА!!!!!!!! Само изданието Дневник и Мидияпул са публикували съобщения по тази тема!

  Абе, то си е направо като при ТАТО – пълно информационно затъмнение!!!

 27. Уважаеми Инджев,
  във връзка с това, че имам пълно доверие на политическата Ви визия и морални ценности Ви предоставям правото да използвате нов (предполагам) термин, измислен от мен – “Шенгенски кон”. Мисля, че това понятие, за съжаление, ще се наложи като пример за “икономико-политическо проникване” чрез 5-тата колона в ЕС.

 28. Най-тъжното в цялата тази история е безумното повторение на кармата в българската съдба – най-големи слуги на новите /стари/ поробители на България да са…неизменно българи,по-путиновци, отколкото самия им повелител Путин. Това е българската трагедия – национални предателства в най-отговорните моменти в историята ни – така както Фердинанд и генерал Михаил Савов, без знанието на правителството и Народното събрание извършиха престъпното безумие от 16 юни 1913 г., както през лятото на 1914 г. бе сключен скандалния договор с банковия консорциум “Дисконто Гезелшафт”, трасирал пътя към втората национална катастрофа, така както предателят генерал Иван Маринов улесни съветската окупация на България през м.септември 1944 г., бидейки министър на войната в правителството на Константин Муравиев, действайки зад гърба на правителството. Историята се повтаря до трагична безконечност – отново се намериха предатели, готови да бъдат по-католици и от папата в щението си да ударят последния пирон в ковчега на българската независимост. Братя, които не желаем да прекараме живота си в чужда страна, а желаем да се борим за нейното бъдеще, свобода и независимост, подкрепете всички новосъздадения граждански комитет срещу престъплението АЕЦ “Белене”, включвойте се в протестните изяви! Дошло е време за гражданско действие! Мълчанието и бездействието са равносилни на съучастие във вършеното престъпление! Може би не е новост, но предлагам на първо време да се организира подписка било в блога на г-н Иво Инджев,било във Фейсбук срещу строежа на АЕЦ “Белене”. Така както върви подписката за демонтажа на паметника на съветския окупатор.

 29. Обръщение на кардинал Ршельо:
  —————————–
  Драги съотечественици,нямам
  никаква представа защо защо след неотдавнашната малка “софра” на Царя с Доган,все още не е “засечена” пресечната точка на успоредните линии Първанов и Борисов с тази на Симеон Сакскобурготски.
  Но М.Андреев е прав,че всъщност сериозен кандидат ще бъде Негово Величество,докато снахата на г-н Пръмов и Христина Христова, двете по различен начин обират и събират
  противоположни мнения на левия и ляво-центристки електорат,докато
  се о г л а с и по подобаващ начин,със съответна тържественост,
  че политческите сили са зад НЕГО по някаква причина,за да бъде разчетен вероятно вече дадения знак!.
  Царят ще стане изключително сериозен кандидат за президент и
  симпатиите ми към Иво Инджев и Едвин Сугарев,са от такова естество,че само бих се радвал,
  ако – въпреки всичко – тяхното талантливо перо,се посвети навреме!!! на каузата на Отечеството и Държавността в дължимата конституционна одежда за 21 в.Тогава и САЩ,стара Европа и Евразия,ще си припомнят много прозорливите оценки на г-н Барозу,какво означава България,
  само с едно име!

 30. Уважаеми Инджев,
  погледнете на чехите какъв им е проблема – напряво да ги ожали човек, какъв “крадец” си имат за президент. Не ми прилича обаче на млад милионер, май

 31. Към дакар:
  Добра идея! Можем да изпращаме картофи вместо писалки!

 32. Уважаеми Кардинал Ришельо,няма да се зарадвам много, ако Българският Цар Симеон Втори стане президент, на небългарската република в България,защото Българският Цар е Цар, на всички свободни Български лъвове и не е логично да става президент, на поробените *от СССР-Русия* Български магарета, които все още се инатят и не признават лъвският си Български произход и Царската корона на Българското си Отечество.

 33. “БЕХ и НЕК да бъдат проверени за принадлежност към бившата Държавна сигурност
  Настояваме ръководствата на БЕХ и на НЕК да бъдат проверени за принадлежност към бившата Държавна сигурност, изрази още позицията на ръководството на СДС, лидерът на партията Мартин Димитров, на брифинг след заседание на Националния изпълнителен съвет.
  СДС настоява да се направи проверка от Европейската комисия по безопасността за рисковете от АЕЦ “Белене”.
  На пресконференцията бе поканен и ядреният физик Георги Касчиев от Института за безопасност и рискови изследвания във Виена, който обясни, че според официални оценки и прогнози на независими експерти, към 2020 година България ще има 5 милиарда киловатчаса излишък електроенергия без да бъде построен “Белене”.”

 34. Какво означава референдум?
  Може ли някоя неграмотна печка, която е дезинформирана, да прецени за или против атомна електроцентрала?
  А може да гласуват кеш?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.