Виж Кремиковци, не настъпвай пак мотиката “Белене”

Металургичният комбинат “Кремиковци” си проби отново път на върха на новините. В рамките на два- три дни два пъти се пребори с аварията във Фукушима за водещото място в тях. В съботния ден на 9 април (видях с очите си, пътувайки) червен облак се вдигна от задния двор на гиганта на българо – съветската дружба, разгневи жителите на околните селища и привлече вниманието на столицата като потенциална жертва на замърсяването. Днес пък, във вторник 12 април, се оказа , че комбинатът отново е продаден на единствен купувач, проявил интерес да се яви на поредния търг.

Гледам и слушам новини, чета вестници и се чудя на амнезията, която по този повод дефилира навсякъде. Някой помни ли изобщо, че сме жертва на амбицията да бъдем водеща индустриална сила на Балканите чрез рожбата на дружбата в Кремиковци? Не напомня ли таза мегаломания на планираното отново в Москва българско ядрено енергийно величие?

От зараждането на идеята, до последната тухла на нейното осъществяване металургичният комбинат е изцяло дело на братския Съветския съюз, който после “спасява” положението от резултатите на огромната глупост да бъде построен злополучно край София. СССР се превръща в основен снабдител на суровини и потребител на продукцията на Кремиковци.

Комбинатът е замислен като база на милитаризиращата се социалистическа България, която става рекордьор по производство на бронетранспортьори на глава от населението, макар иначе да не може да снабди с детски колички и много други елементарни стоки за бита собствения си народ. “Гениалната” идея за застрояването на софийското поле с димящи комини хрумва на съветски специалисти, които решават, че тук има подходящи за металургията несметни залежи от железни руди. Едва след като пещите започват да бълват отровните си кълба се установява, че качеството на въпросните (без)полезни изкопаеми не съответства на технологичните изисквания на доменните пещи. В резултат на това, предимно и основно от СССР, десетилетия наред се транспортира до покрайнините на българската столица необходимата суровина, която уж е трябвало да я има като причина за самото построяване на обекта.

Още колко мотики трябва да настъпи България, за да спре да се доверява на уверенията за надежността, че и на “превъзходството” дори на експертизата с кремиковска и чернобилска предистория? Пътят към Белене ( освен с костите на концлагеристите от времето на комунизма), е осеян с мотики, наричани за благозвучие “добри намерения”. Съветски комисари и руски комисионери продължават да командват тази маршировка по минираното с мотики поле на руския яден монопол в България. Ако не се огледаме назад и не се поучим от собствените синини, още поколения българи ще си имат главоболия.

25 мнения за “Виж Кремиковци, не настъпвай пак мотиката “Белене””

 1. Поколения българи ще си имат главоболия докато начело стоят кормчии, чиято главна задача е да осигурят плаването на флотилията в указаната посока.

 2. Не “на въглища”, а “на железни руди”
  в изречението:

  “Гениалната” идея за застрояването на софийското поле с димящи комини хрумва на съветски специалисти, които решават, че тук има подходящи за металургията несметни залежи от въглища.

 3. Точно в десетката! Сигурен съм, че наличността и впоследствие липсата на суровини са установени от руски специалисти, без обаче да предоставят техническа експертиза на обекта преди началото на строителството. По същия начин сега се обяснява и въпиющата необходимост от електроенергия, която впослествие ще се окаже ненужна и огромните мощности няма да намерят купувач и за 1 лев. Но винаги ми е било интересно, защо тези, които недоволстват срещу прахоляка на … съответния обект, винаги гласуват за неговия архитект. Сещат се да помислят, едва когато са на РъБъ, но е вече късно.

 4. гледайте канал 3 – проф Вучков така кове гоце, че падам от смях

 5. Не сме били обикновен троянски кон, а такъв, с широко отворено задно отверстие и много, много лица…

 6. Г-Н Инджев и друг път съм изразявал отношението си към Ваши мнения за актуални политически,икономически и други проблеми,с които Вие като уважаван от мен журналист ,запознавате българското общество.За първи път не мога да разбера алгоритъма на езика с който ни информирате.Надявам се ,че имате задълбочено познание и реалистична информация за проблема Кремиковци.За информираните не е тайна ,че Кремиковци е преди всичко екологичен и социален проблем,тъй като икономическите му функции имат затихващ характер.Находището,за което споменавате, отдавна е изчерпано, поради което Комбината дълги години работеше с вносна суровина от бившия СССР.Функционирането му в бъдеще е свързано с прекалено много екологични изисквания/произтичащи от членството ни в ЕС/,които ако сегашното и което да е бъдещо правителства не спазят,функционирането му е невъзможно.Аз съм на мнение, че още г-н Митал разбра този факт/както и безкрайната лакомия на управляващите/ и затова се отказа от ивестиции в него/ако въобще е имал такива намерения/.Сегашният купувач е куха структура, която трябва да тушира напрежението около задълженията на комбината, като междувременно го разпродаде на парче.Затова аз смятам, че когато Кремиковци изчезне като субект от икономическата карта на България всички ще бъдат доволни и най-вече гражданите на столицата.Дано не излезнете прав във съмненията си за задкулисни руски или каквито и други интереси.Бог да Ви дава здраве и дано да ни пази от безхаберните български политикани.

 7. Вятърът над Кремиковци и вдигнатият от него червен облак от тежки метали ще бъде като нежното подухване на детските устни, опитващи се да загасят свещичката за първия рожден ден, в сравнение с онова, което ще последва, когато ядреното слънце на Беленския Апокалипсис изпепели една трета от Северна България! Ураганът на ударната вълна ще помете по пътя си всичко сътворено от човешка ръка на десетки километри! Пожарите ще довършат пощаденото!
  Хиляди тонове прах, в коктейл от радиоактивни изотопи, ще превърнат дните в нощи! Само понякога иззад черните облаци ще наднича кървавочервеното слънце! Нощното небе ще свети с мъртвешката светлина на радиоактивни сияния!
  Въздухът ще изгаря дробовете на децата ни! От спускащия се на парцали черен сняг ще окапват до кости месата им!
  И тогава отново ще задуха, и вятърът ще понесе изгарящата пепел , за да умъртви на стотици километри оцелялото от всепроникващата радиация!
  Заедно с труповете и мъртвата риба Дунав ще понесе заразата на отровените си води далече на изток, до Черно море. Устието му ще очертае на десетки километри навътре зоната на смъртта!
  Дни по-късно вятърът ще стихне и ще завали! Ще завали най-страшният дъжд, който е виждала земята ни!Дъжд, от който ще кървят косите и незарастващи язви и струпеи ще покриват телата! Дъжд, който ще изгаря засятото семе още в браздата! Дъжд, от който ще умират деца в утробите на майките си, непознали своята уродливост!
  И това ще бъде “краят, увенчал делото” на едно престъпление!
  На безумието на шепа “червени безотечественици”, скрили зад паравана на мним алтруизъм, измислено русофилство и фалшива компетентност, дивата си алчност за пари и власт!
  А ние – ние ще останем в паметта на идните поколения, за да поделим вината! Защото сме допуснали да се случи!

 8. Браво бе Тинков -много талантливо си се изразил!!!

 9. Г-н Инджев, последният постинг на г-н Тинков заслужава да бъде копипейстнат и във други важни сайтове -според мене -ако някой може да го направи!!

 10. През 1992 година, като студенти първи курс Геология и проучване на полезни изкопаеми, отидохме на посещение в рудник Кремиковци. Доцент Атанасов тогава ни обърна внимание върху специфичната минерална форма на желязната руда в находището: от скалите лесно, дори и само с пръст, можеха да бъдат изстъргани фини блестящи люспи, които изглеждаха като брокат (май така се казваше блестящият прах, използван в интензивни вечерни и сценични гримове). Според него, поради люспестия строеж на минералите, те са могли с минимална обработка да бъдат използвани като основен компонент на бои тип “металик”, за което е имало оферти от различни западни фирми. Спомням си аналогията, че да произвеждаш от това находище желязо, е все едно да произвеждаш захар от шоколад, купен в магазина.

 11. Кучетата си лаят, а кервана/сценария с ядрения троянски кон си върви! Освен лаенето трябва да започнем и да хапем. Иначе няма да стане! АКО НЕ ПРЕДПРИЕМЕМ НЕЩО, ЩЕ НИ ОСЕДЛАЯТ С ТАКЪВ ХУБАВ АЕЦ, ЧЕ ЩЕ НИ СЕ ВИДЯТ ЗВЕЗДИ ПОСРЕД БЯЛ ДЕН! / или атомни модели на Ръдърфорд/.
  Да чакаме ли още?

 12. Тинков и автора заслужват мнго дълбоко уважение,но гражданският комитет за Белене да се разшири и прекръсти с точното наименование:
  “Не на технологичното наследство,щом е рудиментарно и вредно за България!”
  И да залегне в конституцията за всички времена!

 13. 10 points – Indjev
  10 points – Tinkov
  VS
  10 points – Russia
  11 points – DS (Lukanov, KostOff, Dogan, SexCoburgGotski, SerGey, Goce, Boko, Traki, Taki, Krasyo, Prasyo, R.Ovch. Ovch. Narod)
  Pobeda s gol ot zasada za… KGB International

 14. АЕЦ “Козлодуй” работи със свежо ядрено гориво

  DarikNews.bg

  АЕЦ “Козлодуй” ползва изцяло свежо ядрено гориво. Това е един от основните изводи от проверката на независимия експертен съвет, съобщават от МИЕТ. Съветът трябваше да разследва твърденията на атомния физик Георги Котев, че централата използва отработено ядрено гориво, заплащайки за свежо такова.

  След среща с Котев в средата на януари тази година министър Трайков издаде заповед за назначаване на независим експертен съвет със задача да провери твърденията на Котев. В него участваха доц. Д-р Ивайло Христосков и доц. д-р Петко Петков от катедра “Ядрена техника и ядрена енергетика” на Физическия факултет на СУ “Климент Охридски”, Ани Влъчков, председател на Съюза на физиците в България, клон “Козлодуй”, д-р Пламен Мишев – технолог радиационен и дозиметричен контрол в АЕЦ “Козлодуй” и доц. д-р Людмил Цанков, ръководител катедра “Ядрена техника и ядрена енергетика” в СУ “Св. Климент Охридски”.

 15. Г-н Кирилов, Това сигурно означава, че реакторите могат да работят и според проектната технология. Въпросът, имало ли е подмяна на гориво и работа с отработено гориво остава.

 16. Цената на АЕЦ Белене е заробваща !!!!
  6 милиарда + лихви за 30 години + инфраструктура + разходи досега = над 10 милиарда евро !!!! Това е нов външен дълг, който ще се изплаща поне от 2 поколения, а цената на тока ще е по-висока !!!! от още тази от вятърни генератори !!!!! Защото технологиите се развиват бързо и тази енергия поевтинява !!!! А цената на урана, червени мафиоти и агенти на ДС, расте !!!!!!!!!!
  АЕЦ Белене е като златна мина за енергийната мафия. Белене тук, Белене – там …. Защото в нашия народ е останало още много за белене…… Сега пак комунисти и техните пазванти ни белят, и то яко !!!

 17. Белене е по-комплексен от Кремиковци като воденичен камък на шията ни. Но той е и новото Кремиковци. Белене не лежи в друга държава, а в същата. И идва от същата, както и Кремиковци. И ще ни тежи на шията поне толкова дълго, колкото и Кремиковци. При това е с напълно аналогични технологични особености. В момента в света се дискутират атомни реактори от 4-то поколение, а в Белене ще са от 2, най-много. Под 3-то поколение реактори се имат предвид онези, които не се нуждаят от ток и всякаква друга допълнителна енергия, за да спрат работа. А за 4-то се предвижда плюс това или да са под земята, или под тяха да има съвсем специален уловител от керамика някаква, която да гарантира незамърсяване на почва и подпочвени води.

 18. Каквото и да си говорим по темата,КОМУНИСТИТЕ отново напипаха дамарчето:основаха гражданско движение”РУСОФИЛИ”.Под това наименовение те бранят и ще бранят:АЕЦ Беляне,Паметника на шмайзера в София и безбройните СЪВЕТСКИ в РъБъ,Ю.Поток и всичко останало,сързано с руските интереси в България!Кратко и ясно:”Русофили”!Върви се противопоставяй с описателни средства на нещата срещу които ние сме единомишленици тук и в други сайтове!Майстори са тези хора,100 и повече годишна история на предателско поведение спрямо България,умело замаскирано с “интересите на България и любовта към Дядо Иван”!Във всичките тези години след 1989-та,не можахме да намерим сполучливо като изразност и късо по дължина,посление към българите,като противоотрова на онова за което пледират РУСАФИЛИТЕ!И това е големия грях на ,не обичам тази дума,на българските интелектуалци,разбиращи за какво става дума!Не искам никого персонално да обидя,но това наистина е грях!

 19. белене означава КРАДЕНЕ.поради големия брой на крадците моля
  1премахнете президентската институция!
  2народните представители да станат 99
  така поне ще се намали малко броят на потенциалните престъпници

 20. Уважаеми Инджев,
  мисля, че този
  http://www.putin-itogi.ru/doklad/
  анализ за ситуацията в Русия, а и за елементите като росатом и газпром, има пряко отношение към актуалния момент в България , свързан с руските енергийни проекти и лобита. Убеден съм, че ако имате време да го анализирате за Вашите читатели ще се получи любопитен материал.
  С уважение и очакване, Дакар

 21. Г-н Инджев, тъй като сте в гражданското сдружение против строежа на Белене, кажете, къде да се запишем в подкрепа на целта на сдружението. Ако това, че ни управлява алчен малоумник, може да се преживее някак за момента, то това че ограбва бъдещето на децата и внуците ни, не се търпи.

 22. Понеже имам чувството, че шантират Бойко, какво ще кажете да организираме група във facebook ” Бойко, прощаваме ти всичко което биха изнесли като компромат за теб, само спри Белене!”

 23. Добре,де, ами лобито на Костов, което иска да прокара закон за новия вид електроенергия – т.н. слънчева. Днес четох във в. “Стандарт” за тези усилия. Не знам доколко е вярно. Ще е жалко обаче, ако започнем да разчитаме, че цената на тока ще пада, а пък Костов да ни натресе СВОЯТА цена.

 24. Коментарът на Тинков изтрепа рибата като “всепроникващата радиация”. Смях се с глас и още не мога да спра да се усмихвам 🙂 Чудя се как може да живее човек с такива апокалиптични видения, ако вярва в тях ? Ако не вярва, защо плаши хората ? Иначе няма една капка истина, виждате, че е просто сценарий за трилър, не е оценка за въздействието върху околната среда, простете за клишето. Голям майтап ! 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.