Узаконяват насилието над безсилието на медиите

Журналисти и писатели ще се наказват с лишаване от свобода от една до 4 години, ако чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин, проповядват или подбуждат към дискриминация, насилие или омраза.
Това решиха депутатите на второ четене с промените в Наказателния кодекс.
Когато насаждат дискриминация, омраза или насилие, основани на раса, народност или етническа принадлежност, те ще се наказват и с глоба от 5000 до 10 000 лева, както и с обществено порицание.
„Който употреби насилие срещу другиго или повреди имота му поради неговата раса, народност, етническа принадлежност, религия или политически убеждения, се наказва с лишаване от свобода от една до 4 години и с глоба от 5 до 10 хиляди лева, както и с обществено порицание”, предвиждат още промените в Наказателния кодекс.” ( “Труд”)

Това е типичен случай на дискриминация в името на борбата срещу дискриминацията. Защото е вярно, че трябва да се спазва конституцията и да не се подбужда към насилие. Но да се съотнесе изискването само към една от “властите” ( доколкото превърнатата в слугиня “четвърта власт” може да бъде смятана за реален фактор в това разделение на труда) е чиста проба опит за узаконяване на …беззаконието. Излиза, че всички останали, които подстрекават към насилие, начело със самите началници на медиите по високите етажи на политиката, легитимират фактическото положение да бъдат над закона.

Като журналист и собственик на скромна ( условно казано ) медия се придържам към писаните и неписаните правила на професията ( не допускам например разпространение на омраза по расов и религиозен признак). За разлика от моя милост “големи” медии, като в. “Стандарт” например, си позволяват да напишат тлъста лъжа, както постъпиха с твърдението, че съм бил получавал заплата от ДС, след което отказаха да ми дадат право на опровержение ( поради което лъжата им се върти с позоваване на тях и до днешен в писанията на събирачите на нечистотии под формата на моя “биография” в интернет). Да не говорим за Би Ти Ви, най-големият телевизионен играч в България, които мачкат етичните правила, но имат претенции към етиката на други. Като дългогодишен заместник-председател на първия състав на комисията по етика в електронните медии в България мога да дам доста примери за илюстрация на тезата, че за “големите” средства за масова манипулация правилата не важат, но отделни, нарочени за виновни журналисти ( сега вече и писатели!), ще могат да бъдат избирателно репресирани.

Призивите към насилие са част от начина на мислене и изразяване на политически дейци в лявото и крайно дясното пространство. Какво друго, ако не внушаване на омраза с днешна дата по повод събития от преди век и половина бяха крясъците на лидера на “Атака” Волен Сидеров срещу турци и цигани на поклонението ( което би трябвало да е траурно по дух) пред паметта на Апостола на 19 февруари 2011 г? Само че водачът на шествието с факлите ( което се вклини сред опашката от граждани с букети и предизвика насилие в буквалния смисъл на думата чрез провокираното по този начин меле с възмутените хора) е крепител на властта с шепата си депутати. Съответно номерът му остана “незабелязан” – включително от медиите, които “пропуснаха” да споменат дори факта.

На 4 април ръководният кадър на БСП и председател на Националното движение “Русофили” Николай Малинов заплаши в ефира на ТВ 7, че имало хора, готови да се “стрелят” заради паметника на съветската армия в София. Някой да е реагирал – нито политици, нито съдебни власти, нито политици …

Румен Петков, в качеството си на вътрешен министър, призова германският журналист и писател Юрген Рот да бъде бит през ръцете, устата и навсякъде по тялото заради книгата му “Новите демони на България”. Нищо му няма – косъм не е паднал от недосегаемата глава.

Няма бит с чукове, заливан с киселина политик, но журналисти – има ( има доста убити, свързани с политиката лица, но техните живи ментори, като президентът Първанов, посмъртно отричат връзката си с тях). И никой не е наказан за подобни престъпления срещу журналисти. Но на политиците това послание им е малко: канят се да навият пружината на страха още повече под благовидни предлози, че така охраняват конституцията. А от тези закононарушители, маскирани като законодатели, кой ще охранява журналистите, писателите и на техния труд ползвателите, питам аз?

30 мнения за “Узаконяват насилието над безсилието на медиите”

 1. питайте братя, докато можете, нали всички знаем, че идат избори, а дали “доносник” (бивш платен и сегашен) ще е обида, трябва поменик на лошите думи да се издаде, ние и без това сме на 63 мсто по свобода на медиите

 2. Браво. Значи “Атака” могат да продължават да си проповядват дискриминация и омраза по отношение на турскоезичното малцинство в България, окупирайки безсрочно изход на подлеза на метрото на Орлов мост. Защото не са журналисти или писатели.

  Неонацистите също могат безнаказано да пребиват и убиват хора в Борисовата градина, защото външният им вид не им харесва. Защото не са журналисти или писатели.

  Гениално.

 3. Не можаха първо да отменят присъдите на делата, водени по линия на Шесто управление на ДС по скоростна процедура – три заседания за три месеца без отлагане! – срещу политически несъгласните с режима, а днес който иска да отменя присъдата е принуден да води контрадело при новите кошмарни реалности в българската съдебна система или да фигурира като “съден” в свидетелството си за съдимост до края на живота си. В същото време на същия човек/ мой съпруг/ служител от бившия “Кинтекс” съвсем безнаказано му счупва на три места ченето на 4-ти юли 88 г., а на 4-ти юли 2009г. от предизборна шатра на БСП заляха дъщеря ни, облечена с тениска на Синята Коалиция, с помийна вода, пълна с фасове. След подадена жалба в МВР, преписката веднага изчезна. След още една жалба в прокуратурата, заведоха две досъдебни производства – срещу извършителя и срещу полицая, скрил преписката. От година и половина случаят е затънал без развитие, но не им пречи да се канят да тормозят още хора.

 4. Иво, забравил си да споменеш паметния клип, създаден под знамената на Че Гевара, с благословията на БСП младежко или каквото и да е там това разклонение, в което изпращат няколко стотин български мирни граждани в Белене, Ловеч и Скравена, защото имахме наглостта мълчаливо да протестираме пред паметника на съветската армия на 9 януари 2011. Това е такъв цинизъм и нарушаване на човешките права, каквото няма никъде в Европа. Все едно в центъра на Берлин някой да се изправи и да вика: “вие сте за Аушвиц”. Какво ли би му се случило?
  Айде да решим въпроса с АЕЦ Белене и после, без да се помайваме, и този с паметника. Защото иначе жална ни майка.

 5. Този текст от Наказателния кодекс противоречи на Конституцията на България, на Всеобщата декларация за защита на правата на човека, на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, на Хартата на основните права на Европейския съюз (неделима част от Лисабонския договор).

 6. Преди минути пред очите ми циганин обра старица! Тая немощна старица можеше да бъде майка или баба на някой от депутатите, гласували в защита на кътканото малцинство!

 7. Преди няколко дни ни показаха “Нерон”
  в сравнително по-непозната версия,в която покровителката му и жена на Клавдий,след Месална,Агрипина Младата,връща Сенека от изгнание в Корсика,за да стане възпитател на 16 годиния й син в Рим.
  Точно този римски гражданин от Кордова,преживял Калигула и Клавдий,с “витиева” реч в Сената убийството,на майка от син,за да ни остави всвечните слова:”Това,което законът не забранявая,се забранява от приличието!”Но Луций Домиций е коварно благадарен на своя учител и наставник по државническо умение,с благодеянието сам ад си избере начина на самоубийство:възрастният човек,стоик се мъчи дълто,тъй като кравта му изича бавно от отвренитевени,а не го хваща и отрова!та рекъл на робите наоколо:”Това е то отмъщението на многоликия Юпитер Освободителят!!”
  Някои закони никога не са писани,

 8. Това са мъртви и почти неприложими текстове. Ако са приети така, както са написани в “Труд”, звучат доста малоумно. Но това не ме изненадва ни най-малко, имайки предвид полуграмотната маса, от която е съставено управляващото ни мнозинство.

 9. Важното е вече,да се възхищаваме на “Арева” като подизпълнител на двата реактора на Росатом”,за да не ни я затворят след 2,3 или 5 години,каза г-н премиерът….Какво да слушам Костов,Мартин,Първанов не са експерти и…няма вечни,а само Лукашенко!
  И е прав човекът!

 10. към Blue
  това, което си написал не е това, което има предвид автора на този материал, убедена съм. Малцинствата имат нужда от правова защита и по цял свят в демократичните страни това им е осигурено. Тук става въпрос за други неща. Иначе изказването ви си е чиста проба расистко.

 11. “Който употреби насилие срещу другиго или повреди имота му поради неговата раса, народност, етническа принадлежност, религия или политически убеждения, се наказва … ”
  Ами да започнат първо с партията, организирала така наречения “Народен съд”. От първи прочит се вижда, че отговаря изцяло на изискването. От там нататък следват всички изложения на изображения и мисли на Ленин, Г. Димитров, Че Гевара и други главорези, както и изложените в статията лица (всъщност лица или задници – не налагам своето мнение, така че всеки да го приема по своему), което ще рече пълна забрана на комунистическата идеология и риторика. За това бих гласувал с две ръце!
  Но за журналисти …???
  За да не налагам политическа нетърпимост ще попитам: управляващите не трябва ли да минат на медицински преглед? Редно е! Та те нанасят повече щети от мотористи-камикадзе, от пияни шофьори или от въоръжени психопати-терористи! А за тях се иска медицинско!

 12. От Герговата телевизия ни възпитават в рекламата си , че “Истината е въпрос на гледна точка”. Не знаех. Значи за 7 милиона българи с различни гледни точки по един проблем , съществуват 7 милиона истини. А едно време в учебниците по Логика май пишеше, че истината е една. Ако и в правосъдната ни система изповядват “истините” на bTV, не е чудно, че е на това ниво. Докога примитивни манипулации и внушения, като че ли сме неандерталци.

 13. Лидерът на АТАКА не е “крайно-десен”, щото аз, примерно, съм крайно-десен, пък нямам нищо общо с него. Сидеров е ултраляв националсоциалист.

  Тезата за това че нацистите (“фашистите”) били “крайнодесни” е теза на Коминтерна, за който е бил твърде неудобен факта за идейната, ценностна и практическата (действителната, поведенческата) близост между комунизмо-социализма и националсоциализма – и поради това запращат съвсем произволно своя “враг” на другия край на политическия спектър. Това просто е комунистически “маньовър за дезориентация”…

 14. Има чудовищни престъпления,а безнаказаността им е още по-чудовищна и чутовна.

 15. На 1 декември 2010г.в София идва Сергей Кириенко, шефът на Росатом.На среща с Борисов Кириенко признава,че цената,определена от търга ,спечелен от Росатом за строителството на АЕЦ Белене, в размер на 3,997 милиарда е нереална.Кириенко казва “Сгрешихме,като не уточнихме коя точно инфлация ще се взима предвид и как ще влияе върху цената на Белене”.
  Ако българското правителство беше национално отговорно и защитаваше българските интереси, тези признания на Кириенко трябваше да се използват, за да се прекратят отношенията с Росатом поради това,че те не са съгласни с тръжната цена на този обект и настояват тази цена да се увеличи с над 50%, като стане 6,298 милиарда евро.С други думи руската страна е неизправната и ние дори трябваше да искаме Росатом да ни изплати неустойки за изхарчените от нас до сега средства по този проект.Борисов дори казва за сделката с Белене,че е като “котка в торба” и точно този израз е изведен с големи букви като заглавие на материала във вестник Стандарт от 2 декември 2010г.Констатирано е,че две години след първата копка, направена от Станишев, все още никой не знае цената на АЕЦ Белене.
  Вместо да приключат със сагата Белене благоприятно за България,след изявленията на самия Кириенко, който признава,че са сгрешили с предложената от тях ниска цена,правителството на Борисов подписва меморандум с руската страна за създаване на проектна компания за АЕЦ Белене.
  Аз мисля,че предателството на Бойко е извършени именно в този момент ,когато вместо да се спре окончателно, ние подписване този меморандум, който продължава проекта и се поставят 4 месечни срокове(точно на 30 март 2011г.!) за интензивна работа по реализацията на тази проектна компания.В интервю,Трайчо успокоява,че меморандума не е договор и нямал правни последствия.В същото интервю Трайчо казва,че до тогава трябва да стане готова оценката на определения консултант HSBC който трябва изясни финансовия модел на изграждане на централата.Тук се включват всички икономически показатели, които до този момент не са известни!
  Това четем във вестниците преди повече от 4 месеца.
  Днес разбираме,че договор с консултанта , поне до вчера още не беше сключен.Защо?!Никой не задава този въпрос.Съгласно изявленията на Трайчо преди 4 месеца, оценката на този консултант ТРЯБВАШЕ вече да е готова.
  Възникват още много въпроси, на които няма отговор.
  Не беше ли логично, когато Кириенко беше тук да не се подписват никакви меморандуми, докато не излезне оценката на консултанта?Няма логика да се работи по нещо от което не знаем ще имаме ли икономическа изгоди или не!Във въпросното интервю тогава Трайчо казва:”Ако няма изгода от централата тя въобще няма да се строи.Обратното би било безумие”.
  Преди четири месеца,при пристигането на Кириенко у нас, Бойко казва,че сделката с Белене е като котка н чувал, но в същото време прави изявления,като критикува Станишев и Първанов,че са приели(!) да се подпише договор за цена 3,997 милиарда евро на централата, която е НЕРЕАЛНА!Това го казва нашият премиер, като така се съгласява с Кириенко!!Това на никого не прави впечатление.Борисов започва да мисли като руснак.Притеснен е за това,че цената била нереалистично ниска!!Притеснява се заедно с Кириенко!Вместо да каже на руснаците това ,което тогава е бил ДЛЪЖЕН да каже:”Съжалявам, това е цена, предложена от Вас.Никой в България няма право да се съгласява с увеличение на тази цена, защото това означава грубо да се нарушат законите на нашата държава.Ако сте съгласни с тази цета, стройте, ако не сте съгласни, приключваме с вас и ще правим нов търг”.
  Както и да е, това е вече история.Нашите са приели някакъв инфлационен индекс и са се съгласили цената да се увеличи на 4,8 милиарда.Доколко законово имат право на това,не зная.Мисля,че, ако се стигне до строителство, то ще е в резултат на многобройни последователни предателства, които обаче са свързани с нарушения на нашите финансови и тръжни закони, за което трябва рано или късно да се носи финансова отговорност.Политическата да я оставим настрана.
  Някой може да каже, пука му на Бойко, при положение,че е взел милионите комисионни.Да, но ако се наложи тези милиони да ги харчи в затворническата лафка?

 16. Кой го е предложил това? Коя политическа партия и конкретно кой депутат?
  Кога ще се гласува?

 17. Депутатите на партиино-олигархичната република в България не са депутати те са наемни служители, на партиините си босове, а тези техни партиини босове работят, в политико-икономическият холдинг, на ДС-Мафията в България.Ако това което съм написъл до тук е вярно, тогава трябва да исползваме единственото си (според мен) ефективно мирно гражданско оръжие, срещу окупираният Български парламент от ДС-Мафията, а ТО се нарича Временно Гражданско правителство на България.Ако искаме нашите колеги, от НАТО и ЕС да ни помогнат, нека да им предоставим законно гражданско искане за това.

 18. Гласувайте за Тр.Трайков,единственият който реално се противопостави на новото заробване от руската олигархия. Самите руснаци си признават ,че България представлява тронският кон за влияние в ЕС. Кажете ми една прогресирала комунистическа държава,сравнете Северна и Южна Корея? http://www.versus.bg/

 19. ne mislite li, che trqbva da se obedinim i da im vgorchim Raya, koyto gradqt za nasha smetka… Nie, tezi koito ne mojem da pripoznaem sebe si v nito edin politik ili partiq na izborite. Vse pak e bezotgovorno samo da pishem, ne che e malko, no ne samo da pishem.

 20. Когато и “Ехо на Москва”признава,
  че във Вашингтон с политическа смелост призовават да не се изплащат повече разходи за сметка на дългове и дефицит,и сега когато араби кротнаха срещу Израел
  и Запада,за да изведат,дори те!!!,на преден план човешките права,ние г-н премиер,трева ли пасем,за да харижем на деца внуци още едно дългово британсо бонбонче,барабар с “дъвката” за еди колко си години,ако е положителна в частта “бонуси”и т.н.
  Коя ще да е тази “Росатом”,за да тъгува?
  Кого да питаме?може би Дизраели,
  победителят при Ватерло,или Уинстън,който ни има зъб още от Дарданелската операция до бомбардировките на София!!!

 21. Този закон САМО доказва дали наистина у нас има демокрация !
  Занапред всеки ще трябва да казва, че днес времето е слънчево, защото ако каже, че е дъждовно, не се знае какво го очаква !?
  Ха честито !

 22. Някой сигурно и занапред ще искат да изказвам собствено мнение, за да се види , че у нас има гражданско общество и хора с будна гражданска съвест ?
  Тъй като вече законът за клеветата беше приет на второ четене в пленарна зала, има вероятност всеки, който изкаже собствено мнение, да бъде обвинен в клевета, подстрекателство към омраза и насилие и да му дадат от 1 до 4 г. ефективна присъда !? Всеки може да бъде обвинен във всичко според ‘ вътрешното убеждение ‘ на някой , дори и само за това, ако каже , например, че днес няма слънце, а има облаци и дъжд !?
  Бойко, до там ли я докарахте вече ?
  Хайде на следващите избори без мене, освен ако некой от ‘ Дондуков 1 ‘ или ‘ Дондуков 2 ‘ не се извини на данъкоплатците за това !
  Какво ли биха казали чуждестранните посланици у нас за този ваш закон ? Какво ли биха казали Обама и Меркел ? Биха ли ви похвалили или ще ви разкритикуват в областта ‘ правосъдие и вътрешен ред ‘ ?
  П.П. Най – сигурният начин да не казвам нищо е да остана без език и без ръце !
  Благодаря ви !

 23. При първия знак!!! от стопанина на блога,ВО,но умно, тихо,мирно и с човешка Д е к л а р а ц и я!
  Другото е употреба на крака ,като най-честата изкупитна жертва на мозъчната недостатъчност,а при толкова герои на бай Ганю! кой знае дали ще стигне “фурнира-култура!” за прикриване на невежество и знания?

 24. Доколкото миряните у нас са християни,добавям за A R H A R,че първите римски императори са си имали идеолози като Сенека,но от момента когато младият му възпитаник,прявява деспотични наклонности,заплаща с живота си когато отказва да одобри репресии срещу негови известни противници и….. х р и с т и я н и, които чрез Мария Магдалена носят едно от първите великденски яйца на Тиберий!.

 25. Това не е извиване на ръцете на журналистите, а ампутирането на крайниците, сетивата и будната съвест (доколкото я има) на Четвъртата власт, която е полуинвалидизирана в нашенски условия. Меко казано – размахване на “законодателни” бухалки и чукове по едва кретащото тяло на Свободата на словото.

 26. Естествено развитие в полицейската и автократична държава.
  Я да видим, кой насажда омраза към руското влияние у нас?

 27. Добър ден г-н Инджев, идват избори и е важно всеки от нас да знае какво го чака ако отваря дума по ромския въпрос.
  В България не се признава, че има цветнокожи и затова не може да се говори за свобода на словото.
  Няма проблем с мюсюлманите в България.
  Има проблем с циганските кражбаши !
  Да си цветнокож не е обида.
  Да си циганин не е обида.
  Ако човек е роден ром е важно да не живее като циганин, а като бял човек.
  Всеки, който говори и/или пише по този въпрос ще бъде наказан .

  Няма българско семейство, което да не е пострадало от цигански набези.
  Няма блок в България, който да не е атакуван от цветнокожа група.
  И когато идва / защо чак през 2011-та ? / време за решаване на проблема ти казват отново :
  Шът ! Врагът бди !
  Помните този плакат ?

 28. Г-н Инджев, опасявам се, че и половин София да подпише подписката за свалянето на паметника на съветския окупатор, камънакът ще си остане на мястото, защото нито днешното лъжедясно, нито следващото откровено неокомунистическо правителство на БСП, АБВ и ДПС ще побутнат с пръст паметника. Намирам, че е по-разумно да инициирате построяването на друго място в центъра на София музей на комунистическата диктатура с паметник на пострадалите от нея българи, за да знаят идните поколения за този мракобеснически период от най-новата ни история, който очевидно още не е свършил.

 29. То имаше нещо като виц от времето на соца когато се задаваше въпроса каква е приликата между НРБ и САЩ.
  Отговорът беше че приликите са две.
  1-ва прилика. И в двете страни , ако имаш долари можеш да живееш добре.
  2-ра прилика. И в двете страни свободно можеш да критикуваш Президента и Правителството на САЩ.
  ”ПРЕХОДЪТ” на РъБъ май вече е стигнал до ръбъ на това състояние.

 30. ВЯРНО ЛИ Е ЧЕ “ТРАКТОРА” Е ЗАД СДЕЛКАТА С КРЕМИКОВЦИ ?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.