Четирите парламентарни опори на руската Пета колона

Продължава масираното облъчване на българското общество със силно заразната теза за ползата от разкриване на работни места в Белене ( пък ако ще някой ден да закрият България чрез това икономическо и екологично заробване). Този път контролираното изпускане на руска ядрена пропагандна беше извършено на местно ниво в Плевен от ТВ 7. Уж големи противници на Първанов ( който яде и пие с Бойко Борисов на трапезата на главния руски лобист за АЕЦ “Белене” Валентин Златев), от тази телевизия обслужиха идеята на държавния глава за народно допитване за руския проект, като на практика го организираха репетиционно в един икономически пострадал градски разбунен мравуняк с предсказуемо поведение при обещание за храна.

Видя се отново, че от гьонсуратлъка до гьобелсовщината у нас има един микрофон разстояние. Да питаш бедния, измъчения от безработица дали иска работа е гьобелсова манипулация, защото е ясно, че ще изкрещи “хайл Хитлер” и няма да му е до преценката какво означава приближаването на някаква далечна хипотетична Фукушима д реалноститев земетръсна България чрез допълнителното енергийно обвързване с една отделна държава, от която страната ни и без това зависи на 70 процента в енергетиката. Мнозинството запитани, най-вече от събраните в студиото, с готовност откликна на позивна с поздрава: “хайл, Белене”. И всеки път Цецка Цачева самодоволно приемаше овациите като знак за собствената си правота да бъде пропагандатор на проекта – ето, народът го иска!

Въпросът на репортерите към хората от площада в Плевен “искате ли АЕЦ “Белене”, на фона на изкусителните подмятания от студиото на плевенския червен деец Румен Петков за очертаващи се 12000 работни места, беше обречен на възторжено “да”. То е все едно да питаш загорели затворници дали биха се съгласили да посетят женското отделение на затвора – пък кой ти мисли за някакви си венерически болести по-късно.

Защо се чудим на социолозите, че манипулирали чрез начина на задаване на въпросите? Те поне го правят далеч от срамотата на публичността, докато телевизионното обслужване на ядреното лоби буквално ни го демонстрира със свалени гащи и червена точка, но не на екрана, която да предупреди за неприличното зрелище, а на собственото чело – като онази, която краси японското знаме, но в нашия случай прилича на петолъчка.

В едно отношение днешното управление надскочи тройната коалиция – доказа, че е четворна. От студиото на ТВ 7 се видя бликащата дружба между представителите на БСП, ДПС, ГЕРБ и Атака, обединени от радостната ( лично за тях) перспектива зависимостта от Русия в енергетиката да се повиши от 70 на 90 процента, както се очертава при осъществяването на проекта в Белене. Не можеха да си се нарадват и нахвалят един друг- обикновено агресивният Румен Петков беше обладан от невъздържано кавалерско обожание спрямо Цецка Цачева, а представителят на уж опозиционната ДПС на свой ред щастливо припяваше и благодареше на Румен Петков ( за депутата Чукалов от прононсирано проруската Атака е излишно да споменавам като съучастник в този хор).

Ако някой не е разбрал: Петата колона има четири стълба в самия (уж) български парламент. Там за парлама има и някакви си различни, несъгласни с всичко това сини депутати, които Петата колона използва както БКП навремето употребяваше БЗНС, за да твърди, че има двупартийна система на управление.

Би Ти Ви и ТВ 7 може да са скарани и да са конкуренти в каквито си искат области, но по темата “кой обича повече АЕЦ “Белене”) явно не могат да излъчат победител помежду си. В случая ТВ 7 буквално повтори “дискусията” в сутрешния блок на Би Ти Ви, в която четирима участника бяха готови да се скарат кой е най-влюбен в проекта. Малкият нюанс, че в ТВ 7 имаше пети участник от името на СДС, беше похлупен от мощното популистко площадно говорене и гласът му на несъгласен беше отсвирен, за да подчертае със своята слабост още повече силата на победната линия на четворната коалиция.

Точно както в Германия след Ваймар, когато обещанията за работа и излизане от кризата се превръщат в основна политическа стръв за популизма на нацизма, така и у нас днес публиката съзнателно се настървява на социално – битово ниво по въпрос от стратегическо значение за България. Сега остава да си издигнат и кандидат за президент от правешкия клан, за да се осъществи напълно заветът на Левски, че “който ни освободи, той ще ни зароби”. СССР ни освободи от Тодор Живков, когато 60% от българския износ зависеше от съветския пазар, а днес енергетиката ни върви към почти абсолютно обвързване с Русия под бурните одобрителни скандирания на четирите парламентарни подпори на Петата руска колона и фанфарите на прилежащите й пропагандни инструменти.

Май не остана друго спасение, освен да се направи европейски референдум с въпроса: искате ли в ЕС руска ядрена централа в земетръсна зона, през която препуска московски троянски кон, готов да предостави напълно юздите си на държава, доказала готовността си да изнудва континента с течните си суровини?

21 мнения за “Четирите парламентарни опори на руската Пета колона”

 1. Напълно съм съгласен с коментара по повод поведението и на двете ТВ относно темата “Белене” и въобще ядрена енергетика. Наскоро бях поканен в ТВ7, по повод случващото се в Япония и ми беше приложен трик, с който да ме злепоставят, но не им се удаде. В предварителните разговори се държаха по един начин, а в пряк ефир обърнаха палачинката на 180°. Плюс, че включиха без да ме предупредят, че това ще се случи, един от “ястребите” на ядрената енергетика, т.н. професор Атанас Тасев. След 3-4 дни случайно се засякох с него в БТА и три пъти го питах къде и кой му е присвоил професорска титла, а той каза само, че тя му е от чужбина, но не пожела да посочи университета. Всичките им “ястреби” са от този дол дренки.

 2. Да не забравяме, че Красимир Гергов и Валентин Златев са братовчеди.

 3. Четирите колони демонстрираха толкова много до скоро колко са противоположни една на друга по някакви критерии, но сега всичко лъсна.

  Жалко за пенсионерите дето бленуват пълни фабрики и високи пенсии, мюсюлманите дето си мислят, че някой ги представлява и защитава (с кого не се срещна турският вожд при едно посещение наскоро), т. нар. десни избиратели дето така и не разбраха кое дясно избират и псевдо-националистите – ето няколко групи хора, чиито представители в парламента, колкото и да са тъпи, могат в момента да правят каквото си поискат и всяка една група избиратели не може да направи нищо по въпроса.

  излъгани удавници!

 4. Аз вече не гледам към слънцето !
  Защо ли ?
  Казват, че гледането към слънцето води до увреждане на очите и т.н. Често има и слънчеви изригвания, които влияят много зле на хората със сърдечно – съдови заболявания … Ураганните ветрове също станаха често явление у нас …

  П.П. Аз също стигнах до извода, че тв7 и бтв привидно са две телевезии, но имат една и съща цел ! Защо направо не се обединят в една обща телевизия, за да е по – лесно за телевизионните зрители ?

 5. Гледах предаването по ТВ7. Беше ужасяващо. То не бяха удобни въпроси от Бареков, то не беше невиждано кавалерство от страна на Р.Петков към Ц.Цачева. А отвън имаше една репортерка, която задаваше въпроси от сорта на: “Нали е много хубаво да се построи Белене? Какво ще правите с растящата безработица, ако не се построи Белене?”
  Много недостойно зрелище.

 6. Преди време некой беше казал по телевизията, че в САЩ нямало понятия като ‘ 13 заплата ‘ и ‘ Коледни добавки за пенсионери ‘ … За съжаление, не познавам държавниците у нас и затова не им знам имената !
  Сега слушам говорят за некакви Великденски премии на работници и служители …
  Аз не знам дали при нас ще има такива премии, но ако все пак има такива, има 99,99 % вероятност да се откажа от тази ‘ привилегия ‘ ? Най – малкото, което е, че сега има криза и не е редно да се дават пари при това положение ! Защо ли ? Ако ми дадат Великденска премия и аз тръгна из магазините да си купувам картофи или ‘ кучешка радост ‘, има вероятност да предизвикам инфлация, която е възможно да мине 3 % на годишна база, откъдето пък следва, че може да ни изхвърлят от чакалнята за еврото, защото няма да сме покрили определени критерии, които се изискват за това !
  Все пак е криза и дори не трябва да си помисляме за подобни излишни харчове !

 7. С какво ще се храним ли ?
  А какво означава ФОТОСИНТЕЗА ? – Имаме си слънце, имаме вода, имаме въздух / въглероден двуокис /, т.е. имаме всичко необходимо за оцеляването ни ! Дори като караме на фотосинтеза, ще произвеждаме и органични вещества / въглехидрати / и ще отделяме кислород в атмосферата ! Какво по – хубаво от това ?
  Дори и от ЕС ще ни похвалят в областта ЕКОЛОГИЯ, защото няма да изпускаме вредни емисии в атмосферата, а напротив, ще произвеждаме кислород !
  А някой беше казал преди време, че въздухът / кислородът / и слънцето са ни тъй – жизнено – необходими …

 8. ” Защо направо не се обединят ”
  За да не може като ти омръзне да те лъжат да попаднеш на нещо по различно.Трябва непрекъснато да сме облъчени и смачкани за да гледаме само към следващото хранене а не в бъдещето или дори в миналото.Защото в бъдещето може да има светлина а в миналото да видиш Кремиковци,едно друго Белене,Ловеч,взривени църкви….

 9. Всичко хубаво!

  А защо не обикнете Съветския съюз или поне Русия, ОНД, Москва, Путин?

  Защо не са ви мили Атака, ГЕРБ, БСП, ДПС и всички останали малки, но честни партийки?

  Защо не преосмислите отношението си към руско-българските отношения, знаете ли каква огромна полза биха имали българските производители от необятния руски пазар?

  АЕЦ Белене ще се строи – спестете си нервите и го приемете като нещо естествено, като дар от природата.

  Ще видите колко по-добре ще се почувствате, ако се влеете в нашите редици, където царят ведрото чувство и взаимопомощта – ще се събираме на Бузлуджа, ще гледаме предаванията на БНТ, ще се разхождаме по залез слънце край именията на наши, най- изтъкнати другари, които по-рано от всички нас, избраха правилното решение…

 10. Стахановец,а на кино ще ходим ли колективно?…Ще искам червена бабичка!

 11. Za men nikoga Boko MAgistralata ne e bil desen politik. Toi e magistralna kurva koiato e na kolene pred zipa na ruskite gospodari i izvarshva vazvratno-postapatelni dvijenia s goliamata si kragla glava i usta. I triabva da vnimava mnogo i da galta che da ne pochne da kape po kilima… Izviniavam se za poshlostta no vsichko e tolkova poshlo okolo tezi bratoprodajnici, koito shte dounishtojat BG.

 12. Наистина защо,не са ви мили Атака,
  Герб,БСП и ДПС?
  И що за неразумен народ сте,когато като музиканти,най много ви се иска да бъдете неми,а вие крещите,че повече ви е щ е н и е т о,да сте глухи!…и да не би мълчанието да се изтълкува като знак на съгласие,
  преди да са ви запушили устата!

 13. Да, ама не! Четворната коалиция си е направила сметката без кръчмаря!
  Това никога няма да се случи! Колкото и да им се иска да се налапат с още и още и още пари, рубладжиите просто не са познали този път.
  Баста!
  Защото ще има България въпреки тях и въпреки Русия!
  Защото това зависи от някой друг, а не от тях.
  /Доста забавно е да гледам как се гърчат да угодят на господаря си, както кученцето на дресьора си…./.

 14. Тея неща немогат ли да се качат в YouTube с превод на английски и заглавие “From Putin(Russia) with love”

 15. Няма ли в Европа зелени партии които да вдигнат малко шум?

 16. Ами титлата “професор” на Тасев най-вероятно е от Киевски свободен университет в БГ или от позорно закрития Славянски университет. Киевският май беше закрит тихомълком, а Славянският малко по-шумно, но това, което остана от тях, са неколцина “професори”.
  А колкото до подкрепата на министър Трайков във фейсбук – за какво точно да го подкрепяме: същият се отметна и демонстрира привързаност към партията си и пълно доверие към шефа си, заяви се като екипен играч, който обаче ще спазва правилата на шефа си.

 17. Чудесно,г-Инджев!Отново Дудука се показа като виртуозен манипулатор.Както на 15 Април сутринта,така и вечерта от площада на Плевен.

 18. Днес в мрежата попаднах на новината, че се провеждали 4 митинга. Трите ги пропуснах, но четвъртия ме заинтересува. Балканска антиядрена коалиция (БАЯК) организира протеста. Тъкмо се засилих да се обличам и да ходя когато някакво съмнение ме обзе. Протестите ще са пред Турското посолство и пред Румънското посолство. Много ми е странно, ние не сме решили нашия си проблем с АЕЦ Беляне тръгнали сме да протестираме пред другите държави.

 19. Румен Петков и Цецка Цачева откриха толкова близост в позициите си по Белена, че само седящия между тях Бареков беше причината да не се слеят в братска прегръдка.Удивителни са усилията в изместване на посоката в разговорите за централата по важните въпроси за цената, за гаранциите за безопастност, за държавната гаранция, за стратегическия инвеститор, за пазара, за нуждата на икономиката от нея, за енергийната зависимост и поне още толкова важни въпроси с този едва ли не, За ИЛИ ПРОТИВ ядрената енергетика и регионалната полза от нея.Но какво друго да очакваме от провинциални политици освен провинциална политика и строеж на атомна централа по все още неизвестния за публиката правилен начин.

 20. Това наистина е въпрос за европейско цивилизовано решение.
  Работата е много съмнителна при това усилено лобиране на изявени национални предатели.Радой Ралин е казал;”Няма безплатно предателство, само вярата е безплатна.” Тук въпросът не е само регионален, след като сме част от една цивилизована общност. И безплатно да я правят тази централа, и радиоактивните отпадъци да вземат обратно, пак ще сме на минус защото ставаме подлоги.
  “Мерси”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.