Американците откриват Втори фронт срещу руската газова война в Европа

Предложение за НОВ РУСКИ ПАМЕТНИК в БГ
(към някой от предостатъчното русофилски комитети и движения)

Aвтор: Росен Йорданов
Поради изменилото се статукво на пазара в САЩ вследствие на увеличеното вътрешно производство на шистов газ, Америка не само спря вноса, но ще стане и износител на газ.
Cheniere Energy Partners, L.P. от Луизиана, която владее най-големия завод в света за газифициране на втечнен газ , обикновено импортиран в САЩ, ще започне строителството на разширение, което ще включва два завода за втечняване на природен газ (LNG) като така заводът ще стане реверсивен и ще може да втечнява 1.2 милиарда куб.фута на ден , а това прави 12.5 милиарда куб.м. на година и в крайна сметка да изнася газ в други страни.
Предварителните споразумения са подписани със испанската Endesa, S.A. и италианската Enel Trade S.p.A. за строителството на втечняващите съоръжения и последваща реализация в Европа, а проектът е готов и понастоящем е на фазата на получаване на разрешения за строителство от съответните власти.
Фирмата възнамерява да започне износа на американски втечнен газ за Европа най-късно през 2015г.
http://phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=101667&p=irol-newsArticle&ID=1530062&highlight=
Ето че скоро Путин ще се сдобие и с конкуренция в Европа и ще трябва да смъква цените.
Китай също се ориентира към технологията на шистовия газ и предвижда силни инвестиции и също конкуренция.
http://www.reuters.com/article/2011/03/28/us-china-shalegas-idUSTRE72R0N520110328
Предлагам сега ние да издигнем паметник на “РУСКИТЕ СЪЗДАТЕЛИ НА ТЕХНОЛОГИЯТА НА ШИСТОВИЯ ГАЗ” , тъй като руснаците гордо заявиха че ТЕ са я изобретили.
Все пак трябва да поддържаме нашето реноме и международен престиж на държава с най-голяма гъстота на руски паметници на глава от населението а и технологията е спасяваща и до голяма степен се оказва освободителна (за някои европейски държави).
Няма да е престижно да се оставим накои други да ни изпреварят по този най-основен показател.
С това също ще затвърдим и мястото си сред европейските народи.
Надявам се някой от многобройните русофилски комитети и движения в БГ “да прегърне идеята” която им предлагам (безвъзмездно) за да “увековечим за поколенията” това поредно руско know-how.
Увереност, но не и успокоение, може да дойде именно от наличието на голям брой хора из тия комитети които знаят как се става “първенец” и как се отстоява това звание.
Като начало предлагам паметникът да е във форма на “ВЫШКА” за перфорация за шистов газ, но тъй като руски подобни няма (засега има само американски такива) и за да не чакаме докато я построят и “утилизират” (каквито бяха случаите с танковете-паметници), направо да ги помолим да ни построят първата си вишка на мястото за паметника, което комитетът “ще издейства” някъде в центъра на “европейската” ни столица.

16 мнения за “Американците откриват Втори фронт срещу руската газова война в Европа”

 1. Самата Ваша статия е изтезание като удвително изобретение,което безотказно погубва невинния,ако е със слабо здраве и спасява престъпно притворство у всеки,национален злодей,ако е силен и издръжлив!
  И какво сега след Луизиана?:ние в блога да не би да си хортуваме с “луизиански лакърдии” като дядо Либен и хаджи Генчо от Карлово до Копривщица?Г-н Младенов,Сирия си е Сирия,но при запален огромен и изпепеляващ пожар,застани ако можеш,по-мъжки,и с надежда до Трайчо, джанъм

 2. Г-н Инджев, ще съм Ви благодарен, ако направите комнетар относно днешния “вял” (както го описаха медиите) протест и вината за медиите за това. Ето и доказателството: http://www.rudozemdnes.eu/?p=3736

 3. Иво,
  мисля, че все още имаш честит рожден ден. Пожелавам ти да продължиш да се катериш по планини, които никой никога не е катерил….

 4. ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН,ПРИЯТЕЛЮ НЕЗАМЕНИМ !!!ПОЖЕЛАВАМ ТИ МИЛИОН И ЕДНА :)…И ОЩЕ ТОЛКОВА ОБИЧ,РАДОСТ И ЛЮБИМИ СЪРЦА !

 5. Честит рожден ден Иво,бъди жив и здрав.Поздрави от едно малко,но учудващо здраво българско общество в USA.Поздрави и на цялото семейство.

 6. Като начало предлагам паметникът да е във форма на “ВЫШКА” за перфорация за шистов газ…

  Няма ли да е по-добре бутилка водка с три пръста върху нея, а на ръката до китката четири часовника…

 7. Към Хайри Лошев

  Разбиха вратата на клуба на СДС в Рудозем

  сряда, 13 април,2011

  Тази сутрин, завариха вратата на клуба на СДС Рудозем със счупено стъкло. Вратата е разбита с камък. В обекта не е влизано и няма констатирана кражба.

  В момента помещението е отдадено под наем, като в него се помещава магазин за домашни потреби.

  Рудозем днес

  А защо клуба на СДС е отдаден под наем?
  И кой прибира парите?

 8. Преди 4-5 години България беше поканена да участва в общ проект с Румъния и Грузия за доставка на LNG газ от Грузия. В момента проекта е в доста напреднала фаза, но за наше съжаление България по никакъв начин не участва в него, просто петата руска колона у нас торпилира идеята в зародиш. Предполагам, че ще бъде торпилиран и вноса на газ особено ако е от Америка, вероятно ще се приеме закон забраняващ ползването на шистов и LNG газ на територията на Задунайската губерния, има и необходимото мнозинство за това в парламента.

 9. Наистина има раздвижване по въпроса. Днес имаше прослушване по въпроса в Сената.
  http://www.c-spanvideo.org/program/NaturalGa

  http://www.youtube.com/watch?v=dZe1AeH0Qz8&feature=player_embedded#at=11
  Спорна тема. Работи се по законодателство и за по строг контрол за да се защити задравето на хората. Чиста питейна вода или печалба.. Все пак, огромните залежи осигуряват средносрочно решаване на енергийния проблем, но дългосрочните щети на околната среда ще са огромни и непредсказуеми. Използва се дизел и химикали при сондирането които често замърсяват подпочвенните води както и катализират отделянето на корозивни соли, радиоактивни частици и канцерогени като бензин, бром, стронций и бутокси етанол. Шок е “откритието” че отделяния метан има многократно по голям греен хаус ефект от природния газ. А нали трябва да намаляме парниковите газове. Е няма лесно.. аз лично се надявам на новите технологии при възобновяемите енергийни източници.

 10. Г-н Инджев , моля Ви , даите информация тук , как се развиват нещата с американската фирма изявила желание да добива шистов газ у нас.

  Благодаря Ви предварително!

 11. По предварителни проучвания България разполага на територията си с находища от петро-шисти /нефт и газ/,които при утилизация ще се окажат достатъчни да задоволяват потребностите на страната поколения напред, дори при развита на средноевропейско ниво икономика!Във връзка с новините от Луизиана – няколко бързи въпроса към Премиера, Министър Трайков и всички апологети на “братската енергийна дружба”:
  1. Дали изграждането на мощности за преработка на петро-шисти няма да се окаже в пъти по-евтино от нова руска АЕЦ?
  2. Дали няма да се окаже излишна доставката на скапан /като качество/ нефт и газ от “Иванушка”?
  3. Дали не бихме могли да седнем отново на масата на преговорите /този път като по-силната страна/, отнемайки възможността на Кремъл да “извива ръцете ни” на тема нефто и газо-преносни проекти?
  4. Дали няма да се промени неузнаваемо енергийната ни стратегия? Ще имаме ли нужда от нова АЕЦ и хранилища за ядрени отпадъци?
  5. Дали няма да се “отсекат” ръцете на про-путиновската енергийна мафия и да й се отнеме възможността да краде от парите на мизерстващите българи?
  Ако адресатите се окажат затруднени от въпросите ми да се обърнат за помощ към експерта Валентин Златев.
  Накрая имам предложение – ако се приеме идеята на г-н Йорданов, паметникът на “РУСКИТЕ СЪЗДАТЕЛИ НА ТЕХНОЛОГИЯТА НА ШИСТОВИЯ ГАЗ” да се издигне на площадката на “Беленското блато”.

 12. “Надявам се някой от многобройните русофилски комитети и движения в БГ “да прегърне идеята” която им предлагам (безвъзмездно) за да “увековечим за поколенията” това поредно руско know-how.”
  Ама, нека да изпишат и банковата сметка на доброволните подаяния за този паметник, приготвил съм 20 рубли като начало !:))))

 13. Полският Президент Лех Качински преди трагичния инцидент миналата година също говореше за добив на шистов газ в Полша, както и за енергийно НАТО срещу Русия. Изглежда, това е решението.

 14. Благодаря на г-н В. Дюлгеров за интересния линк.
  Изгледах дискусията от край до край и останах с твърдото впечатление че недостатъците са свързани не с технологията а с нарушения в прилагането и – стриктно следване на процедури и технологически предписания. Това го има във всяко производство и във всеки отрасъл и особено се проявява в условията на ОТРАСЛОВ БУМ какъвто е този с шистовия газ в САЩ. Така че авнтюристично настроени компании които се появяват на пазара в такива периоди и които обикновено са нарушители ще бъдат или елиминирани или приведени в ред от някакъв нов федерален закон по отрасъла.
  Това че представителите на щатите където има най-голям опит в използването на метода и са достигнати високи стандарти на производствен, качествен и сейфти контрол – Оклахома и Колорадо бяха най-убедителните в дискусията говори недвусмислено че нещата с технологията са наред и това е най-важното.
  Лошо впечатление ми направи че представителят на федералната агенция по опазване на околната среда беше дошъл на такава важна дискусия в Сената без да се запознае в детайли с технологията и си призна че не я познава и че бе най-неубедителен от всички. Обикновено такива хора са страшилища за производители и фирми и това ме изненада.
  Общо взето това са работни моменти и нищо скандализиращо не видях а по-скоро се убеждавам за сетен път че там където има истински ПАЗАРни отношения, има конкуренция – там има гъвкавост, намират се решения, дори в условията на жесток контрол, че даже и бюрократизирани държавни взаимоотношения(до които един от сенаторите каза че не трябва да се стига) и в крайна сметка цените падат.
  А там където има ПОЗОРни политически съглашения ще остават единствено паметници като наште АЕЦи , други вкаменелости и вечното преклонение към “освободители”, “рускА газ”, “руски евтин ток” и т.н. и никакво реално развитие няма да има.

 15. Ампутиране на Путин!
  Русия да плати Репарации на България,
  никакво Белене и никакво четене на подкупните днешни вестници!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.