“Резово фактор” в (епи)кризата с АЕЦ “Белене”

Жителите на Резово изглежда са някакви “други” българи в сравнение от жителите на Белене и “околностите”. Защото, ако се вярва на масираната пропаганда на руската Пета колона в полза на ядрената централа край Дунава, местните хора не само нямат никакви притеснения от евентуалното съжителство с “мирния атом” в този сеизмичен реайон, но кротко се молят то да им се случи час по-скоро. Докато да другия край на България, незамърсен досега от проруската пропаганда, хората разсъждават така:

“В Резово не искат АЕЦ на границата
14.04.2011

Публикациите в турски медии, че южната ни съседка ще строи атомна централа край границата притесниха местното население. В Резово, хората се опасяват, че нова АЕЦ на километри от селото, ще сложи край на риболова и ще прогони туристите.

В края на миналата седмица медиите в Турция излязоха с новината, че се планира построяването и на трета атомна централа, като една от възможните площадки е на няколко километра южно от българската граница – край Резово.

Според турските експерти, районът бил слабо сеизмичен. Министърът на енергетиката Танер Йълдъз уточнил, че още не било избрано мястото, но според авторитетни източници една от възможностите е край селището Игнеада на турското Черноморие.

„Водоизточник на тази електроцентралата ще бъде Резовска река, която извира от Турция. Водата от охлаждането на реакторите ще отива пак в реката, те не могат да го направят по друг начин. Или трябва да се вземат мерки, водата, която се изхвърля в морето, да не бъде радиоактивна, да се замерва редовно, да има голям контрол”, обяснява Андон Димитров, ветеран рибар.

„Даже се пускат слухове, че ако ние не построим „Белене”, техниката на руснаците ще я вземат турците и ще направят тук електроцентралата и вместо ние да защитаваме националните интереси, да развиваме енергетиката, ще стане така, че Турция ще ни продава ток, а не ние на тях”, допълват трети.

От турското консулство в Бургас уточниха, че все още няма решение на правителството за строеж на АЕЦ в Игнеада. Селището, което се намира на десетина километра от българо-турската граница е само един от обсъжданите варианти за трета атомна централа.

Окончателното местоположение на реактора ще бъде обявено едва след приключване на всички проучвания.

Сибел Аркан ще направи официално запитване до правителството в Анкара има ли решение за изграждане на АЕЦ в Игнеада. Въпросът бил поставен от кмета на Бургас Димитър Николов на среща с дипломатката от южната ни съседка.

„Световната практика показва, че на 100 км от АЕЦ не се извършва туризъм и това притеснява жителите на Южното Черноморие”, допълнил Николов, който настоял бургаската общественост да получи по-бързо яснота по темата.

Местните с тревога гледат към отсрещната страна “ ( Фактор\online)

Ядрените ентусиасти от лобито на АЕЦ “Белене” имат възможност да отидат и да поръкопляскат на бетоновозите край Резово. Ще бъде интересно зрелище депутат от Атака да поздрави крепнещата руско – турска дружба , а Цецка Цачева, която неуморно залива със специфичния си чар Северна България по темата за ползите от нова руска централа, би могла да прехвърли малко от тези свои рекламни усилия и на юг.

На несъгласните със закопаването ни с поредна нова първа копка край Белене обаче май не им остава друго, освен да се обърнат към последната надежда за спасение от мечешката атомна прегръдка. Съседите, които обгазяват Русе, могат този път да ни компенсират с несъгласие на отсрещния бряг на Дунав да се строи генератор на екологични рискове . С какво румънците са по- различни от жителите на Резово, които гледат с тревога към ядрения обект на юг? Ясно е, че от София спасение от тази напаст насила да ни строят руска ядрена централа няма да дойде. Много корупционни инвестиции са направени тук. Дано поне съседите се размърдат и да си спомнят за немирната земя под краката им и да кажат “не” на белята, която си взимаме с Белене.

В (епи)кризата на подлудяването ни се появява нов “резус фактор” – “Резово фактор”. Той показва раздвояване на логиката в меренето на налягане на парцалите пред руския натиск. На север той се приема като проява на дружбата, а на юг- като заплаха за живота и поминъка на хората.

7 мнения за ““Резово фактор” в (епи)кризата с АЕЦ “Белене””

 1. Откакто Цецка произнесе сакралното, че ще има АЕЦ Белене, построена по правилния начин прехвърлям различни версии като какво може да значи това и все стигам като най правдоподобна до тази.Първа руска атомна електроцентрала на територия на европейска държава, изнасяща ток за Турция решава поне два въпроса едновременно.Край на безработицата в Белене и край на страховете на Резовци.Просто гениално!

 2. Аз доста време сравнявах мин. работна заплата и мин. пенсия у нас с тези в Словения и все си мислех, че доходите на словенците са 5 пъти по – високи от тези у нас …
  Сега разбирам, че мин, раб. заплата в Словения е 710 ЕВРО, а у нас е 122 ЕВРО . Ясно се вижда, че мин. раб. заплата в Словения е почти 6 пъти по – висока от тази у нас !
  Слушам от известно време нашият работодател номер 1, който казва, че средната работна заплата у нас започнала да се повишава и щяла да стане около 700 лв / 350 ЕВРО /…
  Не знам нашият работодател номер 1 къде точно ги мери тези заплати, за да го казва това ? Може би има предвид , че заплатите на ‘ Дондуков 1 ‘ и ‘ Дондуков 2 ‘ се увеличават, а оттам и средната работна за цялата страна ?
  Нека да му кажа на нашия работодател номер 1, че МОЯТА заплата от 01.01.2009 г. до днес постоянно пада и вече е намаляла с около 25 % , а в същото време количеството и качеството труд, които влагам, са се увеличили в пъти / поне 2 пъти / !
  Аз си мислех, че правенето на първа копка трябва да е право – пропорционално на повишението на доходите, а то се оказа, че в БГ правенето на първа копка и повишението на доходите са в обратно – пропорционална зависимост !? Съвсем друг е въпросът за каква първа копка става въпрос, след като заводът си стои там отпреди 20 г. и беше замразен поради перестройките, които настъпиха през 1989 г. !? Ако имахме обективни журналисти,а не придворни такива, те сигурно щяха да забележат, че няма как да се прави първа копка на нещо, което си е построено отпреди повече от 20 г. !?
  Нека първо МОЯТА заплата да стане поне 710 ЕВРО , както е в Словения, и тогава да ме канят да отида до избирателната урна, за да гласувам своето доверие към някой от т. нар. държавници у нас !
  Като споменах думата ‘държавник’, си зададох въпроса : Има ли разлика между понятията ПОЛИТИК и ДЪРЖАВНИК ?
  Аз не съм нито историк, нито юрист и затова нямам да давам определение за тези две понятия ! Но ще задам следните въпроси : Ботев и Левски държавници ли са били ? А били ли са политици ?
  Нека да приемем, че заплатата на работодател номер 1 у нас е около 3500 лв / 1790 ЕВРО / !
  Може би доста хора биха предпочели да станат премиери у нас и да си вземат по 1790 ЕВРО и по цял ден да режат лентички и правят първи копки ? И в това, разбира се, няма нищо лошо !
  Какво бих предпочел аз ? Аз лично бих предпочел да си работя в Словения и да вземам там по 710 ЕВРО на месец ! Защо ли ? Нека за неопределено дълъг период от време да не давам отговор на този въпрос ! Само ще загатна ,като направя аналогия между имането/нямането на организирана престъпност в Словения и БГ !
  И в заключение нека още веднъж да повторя, за да не остана неразбран : Когато започна да получавам минимум 710 ЕВРО заплата на месец, тогава ще отида до избирателната урна ! За сравнение само ще припомня, че в парламента заплатата е повече от 710 ЕВРО, т.е. поне 1000 – 1500 ЕВРО / говорим за регламентирини и декларирани доходи / !

 3. Беззаконията хаоса и гладът в България са болшевишки инструмент, за прокаване на руската имперска политика в България (част от която са и енергийните проекти на русия в България).Малцина са хората в България които виждат и разбират, тази зловеща истина и ако малцината не станат мнозина, тогава никога няма да се освободим, от руското робство и от корумпираните български власти, на съветската-руска република в България.

 4. Уважаеми Инджев, това не може да е истина:
  “Решението за „Белене” е взето и централата ще бъде построена. По този начин ще защитим националните си интереси. Към всички аргументи, които ги има в договора обаче, ще трябва още да се наблегне на сигурността, предвид трагедията в Япония. Това заяви депутатът от ДПС и член на Централното оперативно бюро на партията Рамадан Аталай. Той заедно с Емел Етем, Камен Костадинов и Мустафа Карадайъ бяха в Русе, за да участват в разширено заседание на Областния съвет на ДПС”

 5. Г-н Инджев,статиите Ви са като рядката книга другар на човека:
  жалко че тя не може да си избира другарите,далеч от Словения.
  Няма основания,да Ви напомням и досаждам,че “боба в гърнето България не е уврял още от 1989 г.,а липсата на котва сред бурно море става само предмет,който учениците събират като отпадъци за “Вторични суровини!”.
  Другото са хитроумни изобретения но корпорации за получаване на лични доходи,без лична историческа
  и епохална отговорност!

 6. Извинявам се,че не пиша по темата,но незнам към кой да се обърна,писах на всички телевизии,но никакъв отговор.Във Велинград в петък сутринта малко след 7 стана зверска катастрофа причинена от служител на МВР след която загива неговия спътник.Пътят нито беше отцепен и служителите на МВР бяха много неорентирани.Свидетели разказват че е карал много бързо,но всочко е покрито,както виждате не дадоха по никоя телевизия,лошото е че са взели документите на няколко шоф. които просто са попитали от къде да минат,изкарали са си го на тях,не може ли да дадете гластност на този случай,в града полицаите и мутрите карат като бесни

 7. Именно!
  Тъпаците мислят (ако изобщо това е мислене, де) технологични въпроси през призмата на идеологически пристрастия и омрази – ако е АЕЦ от Турция, това е зло, но ако е АЕЦ от Русия (в България), това е добро.
  С такъв плебс какво позитивно да очаква човек…
  Дотам се докарахме, че да чакаме спасение от катастрофата БеляНЕ отвън, от Брюксел (ама едва ли), от Румъния (едва ли, че и те си имат АЕЦ и са лесно атакуеми в „медиите“), Щатите (по-скоро не, а и при нивата на антиамериканизъм у нас, то е по-скоро нежелано, че ще вдигне процентите от плебса, които подкрепят „братската“ АЕЦ).
  Ами тогава? Остава сами да си свършим работата – протести, блокади; въпросът е дали имаме нужните сили и издържливост на номерата на нашенските милиционери и ел-милионери.
  Господи, дай ни сили!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.