Снимка с Фрог нюз на фона предизборното блато

Иво Инджев: Българският “Уотъргейт” още не е разкрит
Понеделник, 18 Април 2011

Интервю на Фрог нюз

Ако не напуснат стандарната черупка, десните ще бъдат костенурката в състезание между хищниците. БСП ще ни борят с измисления образ на героя от съпротивата “бате Серго”. Първанов се оказа отличен ученик на Сталин, казва известният журналист и политически анализатор.

Интервю на Мая Стоянова

– Г-н Инджев, макар и неофициално президентската кампания вече стартира. Георги Първанов спечели последните два мандата с идеята да бъде социалния президент. Каква е равносметката от тази му заявка и престоя му на “Дондуков” 2?

– Сметката е равна на нула, защото всяка лъжа, умножена по нула (усилие), си остава лъжа. Самата заявка да въздействаш като президент върху социалната политика клони към нулата като вероятност по известните на всички причини: президентът просто няма правомощия да формира политиката, от която да зависи нещо съществено в икономиката. Така че Георги Първанов излъга избирателите си предизборно и в това отношение остана верен на себе си два мандата.

Друг е въпросът, че той е доказал готовност да си превишава правомощията, но само когато му е лично изгодно. Което още повече подчертава лицемерието на обещанието да е “социален президент” – ако му беше важно, щеше да бъде настоятелен дори отвъд законните си прерогативи, както направи със създаването на политическия проект АБВ в качеството на държавен глава, употребяващ ресурса на институцията за тази цел.

– Политолози предричат, че това ще бъдат най-тежките и най-скъпи президентски избори от прехода. Защо този вот се превръща в толкова важен залог за партиите, възможно ли е да има ново преразпределение на политическите сили след него?

– Не знам с какво тези избори могат да изненадат повече от невероятното събитие аутсайдерът в състезанието Първанов да стане президент, както се случи при карамбола от събития през 2001 г., изтласкал на върха един посредствен човек. А преразпределение рано или късно ще има. Само че никой не знае кога точно и как ще случи. Тази непредсказуемост помпа самочувствието на политически играчи със самомнение на вечни величини.

– Защо партиите възприемат тактика на изчакване и искат да обявят фаворитите си в последния момент?

– Пак ще ви дам пример с действащия държавен глава, който сега бащински подръпва ушите на дебнещите се субекти в навечерието на изборите – самият той изскочи от каскета на БСП в последния момент на надпреварата преди 10 години. Така че финтирането и криволиченето на зайците, които се крият до последно в цилиндрите на фокусниците, не е някакво ново явление.

– Очертава се и една друга тенденция – поне на този етап политическите централи нищят все някакви странични, уж независими кандидатури. Защо се заобикалят партийните фигури, а лидерите се крият зад тях?

– Просто никоя партия не разполага с достатъчно електорален потенциал, за да излъчи безспорен мажоритарен кандидат и образно казано се надява да “открадне” чужди гласове. ГЕРБ постигнаха максимума в това отношение на парламентарните избори през 2009 г. и няма изгледи да се доближат дори наполовина до подобен успех сега. БСП пък няма как да повторят номера с избора на партийния си лидер в лицето на Станишев и пробват да запазят физиономията си, като вземат назаем познатия от телевизията измислен образ на героя от съпротивата “бате Серго”, с целия фалшив патос на далечното минало. Това е косвено признание за безсилието им да се справят с предизвикателствата на времето като (уж) модерна лява партия. А останалите, по-малките партии, са направо обречени да търсят периферни гласове, без които е по-добре да не се явяват на избори, за да не стават за посмешище.

– Миналата седмица неочаквано Георги Първанов обяви, че АБВ няма да има своя кандидатура за президент, въпреки предварителните очаквания, какви задкулисни сметки си правят в президентското движение?

– Грешите в едно: когато говорим за Първанов, няма “неочаквано”, освен ако не става дума за лобирането му за руските проекти, което е единствената права и непроменяща се линия в кариерата му от дълго време насам. Някои щрихи към това негово постоянство добавям в новата си книга “ Течна дружба”, която трябва да се появи през май. Онова, което НЕ се крие “за този ход”, е че самият Първанов няма как да потрети мандата си и поради това се цели в премиерския пост при евентуално благоприятно за него развитие на събитията в политическите битки, от които той отново ( както на изборите за президент) да извлече полза от “кръвопролитието” в лагера на потенциалните съперници. В това отношение той се оказа отличен ученик на Сталин, който насъсква Хитлер да громи Европа, за да се появи като “спасител” след това и да обере от труповете каквото може.

– Възможно ли е Първанов да наложи своя кандидатура чрез БСП или друга нова лява формация, контролирана от него?

– Ако Първанов има такова влияние, тогава защо да си го хаби “на дребно” с подставени лица ( ами ако едни се еманципират и станат “неблагодарни”?!), а не овладее направо партията, вместо да си прави труда да създава паралелни проекти като АБВ? Но не мога да знам онова, което знае той и следователно няма как да прогнозирам какъв ресурс ще мобилизира за постигане на целите си. Твърдя, написал съм го в книгата “Президент на РъБъ”, че сред най-важните приоритети на Първанов е събирането на информация за т.н. елит на България и това е обяснението за факта, че толкова много му се “прощава”. Човекът разполага като с бащинията си с цели две служби: с НСО ( която е информирана за битовите подробности от живота на “елита”) и с разузнаването. Не се отчита на когото и да било за тяхната дейност ( поне не в България).

– Социолозите сочат, че на този етап партия ГЕРБ акумулира най-голямо обществено доверие, въпреки падащия й рейтинг. Какви подводни камъни могат да спрат устрема на Борисов или на негов кандидат към “Дондуков” 2?

– Изборите обаче не са към момента, а към края на годината и през оставащите дотогава месеци не се очертават да изригнат гейзери от мед и масло – ще става по-зле за онези политически субекти, които консумират реално властта. Известните с уменията си в социалната демагогия другари и другарки ще направят възможното да се възползват от това. Алтернативите в дясно пък и невъзможното да направят, пак трудно ще си върнат отблъснатите избиратели в количества, достатъчни за победа без някакво магическо разширяване на потенциала си сред “широките народни маси”. За консервативния тип политика по принцип традиционният път е постоянството в отстояването на принципите, но се боя, че при създалата се патова ситуация в България вече е назряло времето на нестандартните решения: по-зле няма да стане, а и (почти) няма какво да губят десните. Трябва да се осмелят да експериментират! Не питайте как. Съвети, без да са ми искани, не давам.

– Цветан Цветанов заяви категорично, че Кристалина Георгиева и Меглена Кунева няма да бъдат кандидати на ГЕРБ. Има ли ресурс вътрешният министър да участва в надпреварата, след компроматните атаки срещу него?

– Не само Цветанов, практически всеки кандидат от ГЕРБ имаше сигурни шансове за победа, измерено с аршина на времето, когато за Цветанов се заговори като за вероятен фаворит. Мъчнотията е да се прогнозира динамиката, а тя все повече изисква безспорна кандидатура. В ГЕРБ тя е само една. Да я споменавам ли или всеки се досеща?

– Познаватe добре процесите и проблемите в десните партии. Какви са реалните шансове на СДС и ДСБ да привлекат вниманието и да стигнат до балотаж на тези президентски избори? Има ли опасност този вот да бъде поредния предвестник на края им?

– Ако не напуснат стандартната черупка, която иначе приляга на класически консервативни партии, десните могат само да разчитат да бъдат костенурката в състезанието между хищниците – сигурна в самозащитата, но обречена в спринта. Трябва да си спомнят, че десните са носителите на новото в България и в това отношение се различаваме радикално от старите демокрации- на Запад пишат за червените в България като за “консервативните сили”. Всеки ден бездействие, в който на носталгиците по комунизма се позволява да имат инициативата в политиката, ерозира все повече естественото предимство на новаторите ( добри или лоши, но ”по рождение” десните тук все още са такива) в младата българска демокрация.

– В книгата си “президент на РъБъ” вие разкривате любопитен факт от вота през 2001 г. – от щаба на Петър Стоянов е изнесена важна информация към БСП, преди решаващ телевизионен дебат. Тя преобръща нагласите на избирателите в полза на Георги Първанов. Защо този скандал остана скрит и замазан 10 г., кои лица са свързани с него, честен ли бе тогава вотът?

– Ако можех, бих учредил голяма награда за журналистите, които разкрият този български “Уотъргейт”. Аз знам, че той е факт, но не ми стигат силите в лично качество да предоставя неопровержими доказателства. Ние дължим “честта” да имаме точно този президент и производен на неговото влияние демократичен дефицит, регрес и свързаното с тях оставачество в европейските класации в резултат на един партиен шпионаж, който го качи на върха. Първанов се е възползвал от предателството на близък до тогавашния президент Петър Стоянов политик. Някой вярва ли, че Първанов се е отказал случайно от онзи фатален ( за Петър Стоянов) телевизионен дебат, който преобърна изборите в полза на отсъстващия от него соцлидер, защото му било по-важно да агитира точно по същото време пред няколко хиляди съпартийци, вместо да се изправи пред многомилионната аудитория на Би Ти Ви? Първанов е бил информиран за намерението на Петър Стоянов да извади секретния доклад и да произведе скандал, от който липсващия от картинката социалистически кандидат излезе “целия в бяло”.

Не мога да бъда сто процента сигурен за конкретен извършител, без да бъда подкрепен от свидетели. Но ако следвам логиката на следователите за създаване на портрет на вероятния извършител, най-много до профила на въпросния информатор ( като се знае как се разви след това – целия в червено), се доближава днешният виден деец на червения капитализъм и парламентарен непукизъм Петър Корумбашев – тогавашен вътрешен човек от щаба на Петър Стоянов.

– Какви изненади и удари под кръста да очакват партиите на тези президентски избори?

– Всякакви. От тях обаче се плашат само “новородените” политици. За останалите важи принципът “мокър от дъжд не се бои”. А дъждът може да бъде и пречистващ от калта – това трябва да помнят любителите на очернянето като метод в политическата борба.

39 мнения за “Снимка с Фрог нюз на фона предизборното блато”

 1. Вина за загубата на Петър Стоянов има преди всичко самият Петър Стоянов. Той се отказа от подкрепата на експерти и политици от собствената си политическа сила СДС и се обгради с професионални продажници от т.нар. партия “Гергьовден”. Един от тези продажници е подлецът Петър Курумбашев, който беше официалната къртица на БСП и Първанов в щаба на Стоянов. Всеки ден около 16 часа Корумбашев е звънял в щаба на Първанов на Позитано за да докладва за плановете на тоянов и неговата кампания. Зная това със сигурност, защото мой студент работеше в щаба на Първанов по това време. След провала на Стоянов Корумбашев бе възнаграден първо с място на червен общински съветник в София, а после – с депутатско място. Порнографският му бизнес в бившия завод “Електроника” е допълнтелния бонус, с който мафията му се отблагодари за победата на нейния кандидат Първанов. Това не е “Уотъргейт” – това е една от многото свинщини на червената олигархия през последните 20 години, която няма изключителния характер на световноизвестния скандал с Ричард Никсън.

 2. В последно време все повече и повече се говори за слънцето като източник на енергия, защото нефтените запаси вече взеха да се поизчерпват и до около 2025 г. може и вече да няма ‘ черно ‘ злато …
  Слънцето е възникнало преди 4 – 5 милиарда години и се очаква то да съществува поне още толкова.
  В центъра на слънцето постоянно протичат термоядрени реакции, при които има превръщане на водород в хелий . Тези реакции са съпроводени с отделянето на огромно количество енергия под формата на електромагнитно излъчване, кинетична и топлинна енергия.

  От известно време се говори, че пчелите у нас започнали да изчезват. Цели пчелни семейства започнали да измират.
  Основната роля на пчелите в природата е тази да опрашват растенията . Ако пчелите изчезнат, няма да има опрашване на растения, т.е. няма да има храна и т.н. ! Ще се обърка цялата хранителна верига !

  Един руснак / за съжаление, не си спомням точно дали беше Пушкин или Есенин / беше казал : ‘ Ако ти имаш една ябълка и аз имам една ябълка и ако ние си ги разменим, то тогава всеки от нас ще има пак по една ябълка ! Но ако ти имаш една идея и аз имам една идея и ако си ги разменим, то тогава всеки от нас ще има по две идеи ! ‘

  Каква е ролята на свободата на словото ? А каква е ролята на пчелите ? А каква е ролята на слънцето за живота на растенията, пчелите и хората ?

  Ако пчелите изчезнат, ще изчезнат ли и растенията, респ. и хората ? Ако пчелите изчезнат, то тогава какъв ще е смисълът от съществуването на слънцето ?
  Ако изчезне свободата на словото, то тогава може ли да говорим за демокрация и каквито и да е било човешки ценности ?

  Добрата новина е, че енергията от слънцето на практика е почти вечна , за разлика от нефта и газа !
  Защо тогава трябва да допускаме пчелите да изчезнат и да загубят своята роля в природата, след което ще изчезнат и растенията, и хората ?

 3. Г-н Инджев,”налагате ни!” темпо,
  което е с най-точните препратки,
  към коментираните в блога Ви от “другари” като Шатобриан шампион ПО и с желани предизвикателства
  към 2011 г.,в смисъла на “длетото”
  от 1943 г. на една богиня на превода Невена Розева-бисер в поредицата”З л а т н и з ъ р н а” :”Притечете се желани бури!”
  Нека поуспокоим малко топката,
  след като вдигате воала над “един кон,но не троянски”,а доста “посредствен”,каквито бяха мнозина от ранните демократи.
  Дуелът есента,ще е между,България на ЛЯВОТО И ДЯСНОТО!Не на полусенки и полутонове като в картини на Гоя,Веласкес,или Ел Греко!
  Иде реч за правилната България с републиканска одежда!
  Веднага оценявам,всичко казано за дъжд и кал до сегашните две
  успоредни, прави:Борисов и Първанов,и ще добвя не след
  дълго,кои още м о к р и, не се боят от очернянето,когато иде реч за прочутата всевечна мъдрост:
  “Н а к ъ д е Г о с п о д и!”
  И преди пресичането! им!!!!
  Да изчакаме,да се чуе думата и на един земен цар,а след това в края на “Страстната седмица” и на “Небесния”!

 4. Аз също предполагам,че Петър Корумпашев е се спазарил с комунистите тогава – доказва го бурният му възход във финансово отношение и метаморфозата му в партийно.
  Това ме кара да се замисля и за друго- колко много хора от някошната “синя” и антикомунистическа агитка идейно “обърнаха резбата”. Говоря за властелина на чалгата Слаби Триперов, за взел, но НИдал Алгаргари, за Недолюбен Дилов-червен и прочие хлъзгави субекти на които някога младите хора вярваха. Тези хора са пример за това,колко ефективно червените пари умеят да си купуват “заклинатели” на общественото мнение и чрез тях да промиват мозъци и да задават нагласи. Преди двадесет години да видиш студент да се кърши на чалгия и да гласува червено беше екзотика, сега е екзотика обратното.
  Жалко..

 5. Това, че България регресира, и вече е недорасла за идентичните с нормалните европейски партии по облик, схващания и поведение Сини, не означава, че всички са длъжни да се нагаждат към конюнктурата и да следват странностите на вожда, който се явява висшата форма на простащината, чалгата, некомпетентността и безотговорността. Напротив – европейските ценности и закони, Хартата за правата на човека, политическата етика трябва да се отстояват до край, подобно на критериите при създаването на истинско изкуство, независимо колко печеливша е халтурата, която не оставя следи в културното наследство на Света, но управление-халтура е пагубно. То, гонеки бързи печалби – политически дивиденти чрез евтин популизъм, доразорява финансовите и духовни запаси на нацията и е фатално опасно да се остава в плен на мъртвото течение. Необходимо е винаги да се търси сравнение с абсолютните стойности, с абсолютните постижения на Западните демокрации, а не нагаждачество към местните провинциални недомислици, които са неконвертируеми на международна сцена, а не ги спасява и фасадната декларация “за европейско развитие”.

 6. Г-н Инджев,
  защо допускате просташки коментари
  като този на SIR SVEN.
  Ако е обратен и се е заразил с трипер си е виновен само той.

 7. Г-жо Т.Иконописова,ако изразявам задоволствно от коментара Ви,не сте длъжна да ми отговаряте,дори да не Ви допада.А и вече се опарих от пренаселение на съфорумци,които разбираме със закъснение.Нищо по-различно от жалък брак на все велики амбиции и безмислици с доморасъл провинциализъм с оскъдни запаси от д.

 8. …духовни ценности гарнирани с повече патосп и декларативност!

 9. Тези номера си имат име. А тези които ги изпълняват прозвище.

 10. Госпожо министър на правосъдието,
  ако гостът и колега на г-н Цетанов Клод Геан,вижда препъни камък по пътя ни към Шенген,
  убедена ли сте,че и след разменените горещи позрави между нашия премиер и френския президент,би било възможно още дълго да се отлага отнемането и конфискуването на имушество по престъпен начин в особено големи размери,с няколко х о д а на изобретателност при спечелени дела и точни данни за вреда в ущръб на държавния фиск,а не с обикновени улики.
  Имаше и друг евро-комисар,който също раздаде похвали,но припомни болезнената необходимост от справедливост,без “машала” и “аферим!!!”
  Точно от Вас,зависи спецсъдилишата
  да си оправдаят,заработения им бюджет,обявен от няколко месеци!

 11. Г-н Инджев,

  добре е,че допускате и глупави коментари като този на Никола.
  По този начин разбираме че блогът е четен и от привърженици на чалгията,на плешивото конферансие Злоби Трифонов, на Налюбен Дилов-червен и на “ядрения” кукувец Корумпбашев. Това показва, че на моменти дори е възможно нещо като диалог с “противната” страна.

  Към НИКОЛА: Ако бях обратен или пък имах трипер, при моя талант,сигурно вече да съм станал Азис или Президент.

 12. От думите на Инджев „Съвети, без да са ми искани, не давам” оставам с впечатление, че има идеи за развитието на десницата в България, но ще ги премълчи. Защото аз нямам. Нищо разумно не ми хрумва за излизане от безизходицата в която се намираме в момента. Именно разумно, защото неразумни или направо безумни идеи ми идват понякога. Като например властта да я вземе някаква хунта и след като измъкне страната от омагьосания кръг в който се върти да проведе избори и да се оттегли. Тази е от безумните ми идеи, които изобщо не трябва да идват в главата на демократично мислещ човек, за какъвто скромно се самоопределям. Първо е в пълно противоречие с ценностите които споделям и второ, няма кой да направи такова нещо. Армията и полицията в България са си под „крилото” на БСП и никога няма да тръгнат да променят статуквото. Друга екзотична мисъл ми идва – да се направи кампания в която да се наблегне яко на чалга и популизъм, насочена към възможно най-голям кръг от хора. Щом при другите работи тази схема, защо и при нас да не сработи (остава само да спомена и за безплатните кебапчета по време на избори и съвсем ще се изложа). После като (ако) се спечелят изборите да се провежда отговорна, демократична, реформаторска, дясна политика. Ей такива тъпотии ми се въртят… а и други има, но няма да ви отегчавам.

 13. Сега, като прочетох тази статия, спомени нахлуха в главата ми. Малко порових в нета, не можах да открия кой знае какво а и нямам време. Чудя се дали изваждането на този секретен доклад е било толкова фатално. Той ли беше причината за промяна на вота или изхода е бил предрешен. Гледам на първи тур Първанов и Стоянов са на кантар с лек превес на Първанов. На втори Първанов печели с малко. Спомням си странното поведение на Кобурготски тогава. На първия тур подкрепи Стоянов, но на втория изведнъж нацупено заяви, че не иска да гласува, изтъквайки нелеп аргумент. Той който беше длъжен да дава пример на народа (тогава беше започнал голям отлив на хората от гласуване) избяга от задълженията си. Дали пък шефовете не са му „свили сармите” и са го накарали да си „наляга парцалите”, кой да ти каже.

 14. Към Sir Sven:

  Пропусна да добавиш и другото чучело-Росен Петров.

 15. Явно,SIR SVEN, е засегнал някого, който “гузен, негонен бяга”. Не знам, дали, от тук пишещите дами и господа, да не е съгласен с описанието му на младежките герои от първоначалната демокрация. Но, това, все пак е коментар, а не разобличение, на продажни парвенюта, нали така. И, към Иво, бъди по-категоричен, всеки нормално мислещ си прави конкретни изводи и без, очевадни доказателства.
  Изчистете се от боклука-много сполучлива фраза от действащ в момента министър.

 16. SIRSVEN аз пък съм сигурен, че гласната на една от сричките в името на Корумбашев е грешна, мисля, че първата.

  Не е важно как ченгето Гоце, известен още като Трипио, се докопа до властта, той нищо чудно и да се докопа до трети мандат. Трипио, Трипер, Тройна коалиция, Троен шлем, троен мандат. Само дето при тройния мандат е твърде вероятно да му се наложи да дели кокала с “колегите” си от БСП, но той и тях ще ги преметне. В началото Трипио беше беден хилярдер, после стана милионер, а сега е милиардер. Сещате ли се накъде е устремен.

 17. За загубата на Стоянов си е виновен самият Стоянов. Той използва служебното си положение за достъп до секретна информация и извади политически компромат срещу Бонев. Това не можеше да му прости БГ населението. Корумбашев няма първостепенна роля в играта.

 18. Корумбашев е бил в изборния щаб на П. Стоянов. Факт, който не се коментира и се пропуска от повечето сини. Дано да не е зареди къса памет. Фактът, че е бил спуснат, е неприятен и показателен за късогледството и липсата на организация в щаба. Но много по-неприятно ще бъде, ако тези похвати се забравят.
  Кобурготски да е гласувал за П.Стоянов на първи тур? Абсурдно!

 19. Уважаеми Г-н Спиридонов,харесват ми и двата Ви коментара, защото разбирам, че са написани от искрен и почтен човек, които умее не само да мисли и да се съмнява, но и да предлага конкретни решения, за спасяването на България от омагьосаният кръг, на ДС-Мафията.

 20. Съвсем правилни и точни са коментарите и изводите по темата, направени от КРИСТИЯН СПИРИДОНОВ. И аз подкрепям тезата, че г-н Инджев, а и други, ако имат някякви идеи и предложения за консолидация на десноориентираните демократични сили, да не чакат да им ги поискат, а да ги предложат за обсъждане и реализация. Съвсем ясно е, че ако не се постигне това, резултатите ще бъдат такива каквито г-н Инджев ги представя, като състезание /бягане/ на костенурка с хищни зверове /в т.ч.и т.н.”десни” от ГЕРБ/. За обединението на всички демократични сили, трябва да се предприемат широкомащабни действия с участието на активни СИЛНИ И УТВЪРДИЛИ СЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ЛИЧНОСТИ, а не случайни и непознати уж нови лица. Задължително трябва да се загърбят пртиворечията, несъгласията по някои въпроси, а и зависта, омразата и т.н, което помага много на противниците на демокрацията. Няма никаква полза и от такива безмислени и объркани коментари, които непрекъснато прави г-н КАРДИНАЛА, без да се разбира какво точно иска да каже. Аз смятам, че г-н Инджев може да помогне много за консолидацията на демократичните сили в навечерието на изборите, с активната си позиция, а така също и с полезните си идеи и предложения. А пък този НИКОЛА случайно попаднал в сайта, не желая да му се обръща внимание.

 21. Към ARHAR:
  Това за ябълките и идеите го е казал Айнщайн. Айнщайн!!! Нито Пушкин, нито Есенин!

 22. Г-н инж.Симеонов,в историята на живописта има анекдот,как обущар бил нает за рецензент на творба и се заел усърдно с изображение на обувките на “главния герой”,които му се видяли,не по-мярка,цвят и фасон….
  Когато се увлакал в частта “и дрехите!…изобразеният сухо му рекъл:
  – Обущарю,до обувките и ни инч…нагоре!
  – С Вашите умения,би било най-добре,да не се кахърите толкова за “широкомащабни действя и активни,силни утвърдили се политически личности”,тъй като ТУК,има и такива,чиято сетивност е достатъчна при извод:”ДУЕЛ МЕЖДУ ЛЯВО И ДЯСНО!”
  – Разбира се призивите Ви,да се нагнетява ефира с призиви,нови идеи и загърбване на противоречия без омраза,са връх на с а м а т а п р е л е с т и инженерно изобретателство,но една страница
  преди да се затвори,господине,
  трябва да бъде добре прочетена.
  – Ако Вас ви обърква нещо,други -не! и не само четем,но и разбираме,какво ни казва един изстадал талантлив творец!
  – Честно казано,”другаде ги стяга чепикът някои !”…но нямам ищах за точни словосъчетания между “чепа!” и “башията”!

 23. Ги-н Инджев,споделям всичко казано от Вас,обаче….Защо десните сили ДСБ/СДС търпят постоянно фиаско в изборите след Виденовата зима,до сега.По мое скромно мнение с политиката и действията си доказаха че са неспособни,обградиха с кръгове,обръчи,кариеристи и какво ли още не,и идеята за дясното УМРЯ,сега се държат като-управляваща опозиция,незная какво очакват с тези си действия,освен посредствен резултат- нищо друго не очаквам…това е според мен,и аз затова вече на избори- НЕ ОТИВАМ.Успех Ви желая!!!!!

 24. Уважаеми ИНЖ.СИМЕОНОВ, без раскъсването на омагьосаният кръг, на ДС-Мафията в България статуквото винаги се запазва и това обезсмисля съществуването , на днешните политически партии в България.

 25. До КАРДИНАЛ РИШЕЛЬО:
  Едно уточнение:
  Не е анекдот от “историята на живописта” и тъй като, както на всеки кардинал латинският не Ви е чужд:
  ” Sutor, ne supra gripidam!”

 26. Към ARHAR:
  Това за ябълките и идеите го е казал Айнщайн. Айнщайн!!! Нито Пушкин, нито Есенин!

  Posted by Севделин Панев

  Точно така! Айнщайн се е произнесъл и за пчелите. Казал е, че изчезнат ли пчелите много скоро след това ще дойде и краят на човечеството…

 27. Към Павел Тинков:
  ——————
  Б л а г о д а р я!Аристкратизмът при хората е естественият начин на мислене,което спорад Т.Джефърсън,се основава на добрдетелта и таланта….{в римската й и латинска проекция!}б.м./
  Иначе случаят бил от времето на Данте,когато някакъв кондурджия,
  не си поплювал и бил “уважен” но..,далеч не с поклон за Вергилий ,като плазмодий на явлението “ДС” и “Мафия”
  Последното за препратка и към Румен Великов:
  ————–
  Кристиан Моргенщерн е казал,че
  “човешката маса ще бъде почитана отново чак тогава,когато отгледа аристокрация от собствените си редици.Най-хабавите неща на земята стават възможни само с помощта на аристкрацияата.Нещо
  повече:истинската аристокрация е най-хубавото нещо на земята!”.
  …..
  Върнете се години назад и осмислете отново,какво още искаше да каже синдикалният лидер Кръстьо Петков по случай избирането на истински европейски аристократ за български премиер…и го сравнете със “сирищната” магия и Курумубашев!”….

 28. Старото сирене е самата поезия…. елексир и не мирище,но сирщното
  направо ще овони цяла Евразия
  до Дамаск…но нерде Багдад,нерде…. Дамаск!

 29. by Иво????
  Точно така правят всички от необразованото и просто (макар и с дипломи някои от тях!) население на РБ, тези, които не ползват РС и не влизат в интернет или повърхностно си служат с новите технологии, но КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗБЕРЕ, ЧЕ НЕГЛАСУВАНЕТО ПОМАГА НА ЧЕРВЕНИТЕ И ТЕХНИТЕ СЪТРУДНИЦИ ОТ ДС ДА ИЗТЛАСКВАТ НА ВЪРХОВЕТЕ ТЕХНИ ПОСЛУШКОВЦИ И ..МЕКЕРЕТА!
  СПОРЕД МЕН,ТОЧНО НЕГЛАСУВАНЕТО НИ ДОКАРА ДНЕШНИЯ ХАЛ – РЕГИСТРИРАЙ СЕ, ЧЕ ГЛАСУВАШ, ПЪК ПУСНИ ПРАЗНА БЮЛЕТИНА, АКО НЯМАШ ФАВОРИТ!!!

 30. До Хайри Лошев.Благодаря Ви,че пуснахте този линк и ни върнахте към едни стари времена.Аз го пуснах на Стенли(бай Стоян-стар български емигрант) и……..той се разплака.След това изчете почти всички стари постове на Иво и остана тотално без дъх.Не каза нищо,просто промърмори……как нищо,ама нищо не се е променило за 50 и кусур години,кажи ми Михале(това съм аз) как да се прибера на стари години……Очаквам тези дни да имам тежък,но интересен разговор със Стенли.

 31. Към Павел Тинков:
  Не е ли:
  “ Sutor, ne supra crepidem!“

  на звучен български – всяка жаба да си знае гьола. Думата Гьол е много актуална, между другото, в днешно време и някои магьосници в парламента се опитват да я превърнат в АЕЦ;)))

 32. Г-н Инджев,от страна на Иво с ????ме огря подкрепата на друг Иво с много, много въпросителни,
  да не би да не разберем,че не е нашия…!!!!
  Нема,нема!
  Така или иначе,човекът може да не е бил изобретателно словесен като социален президент с военен министър при заравяне на томахавки,но според мен е
  “В десетката!!!”защо ранните български демократи предават ДЯСНОТО” с тяхната си “Марсилеза” и оскъден патос,по обременяващи “умения”за рутинирана държавност.
  Но успоредните прави,драги Иво???,вче още се дебнат и ослушват!!!!!
  Но няма присъствие,а отсъствие на българско държавно или държавническо самосъзнание или самочувствие.
  Ако е съдено,ще изгрее до есента!

 33. Блестящо интервю и странни на моменти коментари! Господа, Петър Стоянов и реалните десни в българската политика губят не заради силното представяне на левите. Просто такъв е човешкият материал в България – левичари и русофили. Какво общо има гафът на президента Стоянов или загубата на СДС, предизвикана от някаква корупция и приятелски кръгове? Не че липсваха такива, но да неби пък при левите – БСП, НДСВ, ДПС, ГЕРБ да липсват гафове и приятелски кръгове? Те толкова ли са чисти или имунизирани срещу грешки? Не това е причината! Как българското население придоби такъв демократичен манталитет и не прости гафа на Стоянов и проблемите в редиците на СДС, а прощава безобразията на управляващите през последните 10 години? Аз не виждам логиката. Мисля, че няма такава!
  Виж, с простотията на мнозинството гласоподаватели обаче бих се съгласил. Не му трепна окото на така наречения електорат от политическите измекяри и дори от това, че именно те го превърнаха в гладна и злобна човешка маса от времето на развития социализъм. Странна търпимост и липса на демократични разбирания!
  Нищо, че веднага след изборите, след които на власт дойдоха и Кобургготски, и Станишев, и Борисов, същите, довели тяхното овластяване изведнъж се превръщат в изключително остра опозиция и сами започват да се каят (знам безброй такива примери). За такъв момент обаче народът е измислил хубава приказка: след дъжд качулка.
  Аз винаги съм бил на мнение, че политическата наивност, лесната манипулативност, липсата на обществен прагматизъм имат едно единствено улично определение – простотия. И докато има такъв електорат, никакви смислени политики не могат да дадат реален резултат, именно защото липсва логика в политическото поведение на населението. Затова ще търпим, ще четем с удоволствие този блог и ще си мечтаем за постигане на някакви средни европейски показатели в развитието на обществото и за излизане от комунистическия феодализъм!

 34. Към marvelis
  Защо мислите, че никът “Иво???” няма да гласува? Той иска ВИЕ да не гласувате! Защото “всички са маскари”, защото “скачали пък се разочаровали” и т.н. Не им ли научихте номерата.

  Към г-н Иво Инджев
  Блогове и форуми, които станат интересни и очевидно неприятни за някои … индивиди и тяхната “генералната линия” се тъпчат със спам. В последните години това са пространни писания с неясни, претенциозни и заврънгулчени мнения, защото откровените глупости демаскират равнището им. С времето някои си изработват рефлекс и изобщо не четат определени никове. Но все пак дори и така е досадно, защото ти разводняват вниманието. В някои от форумите има/ше удобна опция – маркирам такъв ник и коментарът му не излиза (само при мен) между мненията. Има ли възможност да се въведе тази опция да се въведе във вашия блог?

 35. Кардинале, благодаря Ви, за препратката и се надявам да пишете повече такива талантливи коментари за аристокрацията, защото който пише истината талантливо сее а който чете жъне, ако сърпът му е остър.

 36. Към г-н Р.Великов:
  ——————
  Уважаеми колега,още през 2007 г. коментирах при този “бурен облак”,Иво Инджев,че симбиозата ДС-Мафия сбърка в избора си да повери два пъти съдбата на Отечеството,на прости,много
  перфидни и опасно тшеславни момчета без житейски опит и изстрадани умения.
  Сега какво ни казва Първанов,
  когато събира “вина”на прехода посочвайки Станишев,Доган и Костов,с когото ни уяверяваше че няма нищо лично като неприязан,или С.Станишев,който само с партийно поръчение,би му простил “подлагането на крак,”след шамара” от Габрово,че се ,”учи от Царя”.
  Все приказки,когато унгарците се мъчат,да не ни обидят,защо само Франция и Германия “си слагат грях на душата и въртят сучт!”,
  все без право куме в очи:
  “Не само ние,но и другите,не щат да Ви чуят!”
  Аз съм бразован и трудоляюбив човек,но при Иво си допаднахме само по термина Правилната България,но “не и зорлем по царски работи!”.
  Работата е ,че и след 2011г. с такива “титани на управленската мисъл и опит”,след време ще ни отпишат и добронамерените,защото се бутаме злонамерено към рудиментарните, а не до просветени
  народи.
  Тъй като “керванът върви”,няма как скоро да не се чуем,дори при кучешки лай!

 37. Не е “crepidem”, а “grepidam” /падежна форма на “обувка/и/”/
  С други думи: “Обущарю, не над /по-високо/ от обувките!”
  Вярно – българският вариант с “гьола” е по-звучен, по-пиперлия.
  🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.