Президентът на РъБъ направи крачка напред към миналото си

“Изказване на американския посланик Джеймс Уорлик за дискусията между президента Георги Първанов и военния министър Аню Ангелов предизвика полемика. Думите на Уорлик станаха повод дори Георги Първанов да коментира изказването му на официалната си страница в социалната мрежа Facebook.

По време на конференцията „Европа като глобален актьор: ролите и отговорностите на Европа и САЩ в новия световен ред” Уорлик заяви, че дискусията между президента Георги Първанов и министъра на отбраната Аню Ангелов относно отбранителната политика на страната малко прилича на фарс, съобщи БТА. По-късно обаче от пресслужбата на посолството съобщиха пред БГНЕС, че посланикът на САЩ не е казвал думата „фарс” (farce). Впечатлението за употребата на думата останало заради лошото озвучаване в залата.

Американското посолство у нас също разпространи официално позицията си по случая. „Изразът е измислена (бел ред. на англ. false) дискусия”, уточниха от дипломатическата мисия и допълниха че преди думата „дискусия” посланик Уорлик направил и по-голяма пауза. „Цялото изречение е „Това е малко измислена дискусия и аз бих искал да обърна внимание на това сега” (бел. ред. на англ. It`s a little bit of a false discussion, and that’s what I would like to reflect on a little bit right now)”, уточниха от службата. (Дарик)

В тази история разни хора ще си “харесат” разни акценти. Група граждани, които не знаят какви ги вършат руските посланици зад кулисите ( осветявам това в новата си книга “Течна дружба”) – а може би и тъкмо защо поназнайват доста, ще използват възможността да се солидаризират с Първанов на принципа: партията е права, дори и да греши, нали така се казваше в едно старо стихотворение…

Противници на Първанов вероятно ще го обвинят в прибързани изводи и реакции. Аз обаче си избирам за кратък коментар абсурда на историческата аналогия между американския посланик и онзи руски генерал Каулбарс, изпратен в България от император Александър ІІІ да подготви почвата за окупацията на България и останал като нарицателно за нагла намеса във вътрешните работи на страната ни ( в цяла Европа пресата го гълчи по този повод).

Интересен е самият факт, че Първанов изобщо посяга към тази аналогия. Това е част от рефлекса на гузните водачи на Петата колона у нас, която неистово се опитва да сложи знак на равенство между практически лишената от суверенитета си НРБ и днешна България, членуваща в ЕС и НАТО. Този рефлекс е вариант по темата “всички са маскари”. Само че при модата да ругаеш американския посланик ( лъжецът му с лъжец беше казал наскоро, че има двойни стандарти в правосъдието – не го е срам да си измисля такива абсолютни небивалици!) няма как да прозвучиш убедително в паралела със съветското минало. Защото в НРБ при най-малкото подозрение за “антисъветизъм” бесеха, вкарваха в концлагер, изключваха от партията или “поне” уволняваха. Справка: именно по такива скалъпени обвинения обесиха втория човек в БКП Трайчо Костов и уволниха няколко петилетки по-късно вътрешния министър Ангел Цанев. Това – чисто политически. Ако ли пък говорим за икономическа зависимост, отново не може да става и дума за каквото и да било сравнение. Дори и днес България е моного по-зависима от Русия, отколкото от САЩ, които са относително незначителен търговски партньор на България и не държат пистолет до главата на българската икономика, зареден с нефт, газ и ядрено гориво. А и руските инвестиции в България, по данни, които цитирам в ”Течна дружба”, са далеч, далеч по-големи от американските (макар и далеч, далеч не винаги на светло).

Но да речем, че не сте прочели всичко дотук: ще бъде достатъчно да залежите абсурда на твърдението на “историка” Първанов, че от Каулбарс ( т.е. от 1886 г.) насам, никой чужденец не се бил разпореждал така в България като губернатор. Това е връх на наглостта сред всички лъжи, изречени до днес от Първанов. Защото в продължение 45 години съветска явна и скрита окупация страната ни се управляваше пряко от съветски наместници. Както пише във “Времето на убийците” омразната на другарите у нас американска журналистка Клеър Стърлинг, “само в тази страна, от цяла Източна Европа, член на съветското Политбюро редовно присъства на заседанията на българското Политбюро. Само в тази страна един човек, роден в СССР и живял там дълги години, може да бъде министър-председател.”( с.208). Бих добавил, че още в зората на комунизма българската Пета колона постава невиждан рекорд по подмазвачество пред Сталин, като си изпроси съветници за всички области на ръководството на държавата. Към края на 1949 г. броят на преките съветски началници във всички сектори на властта в България вече надвишава близо десет пъти аналогичните наместници в останалите сателити на Москва в Европа ( пише го в своята “История на комунизма в България” проф. Диню Шарланов).

То бива нахалство и невежество, но по този показател Първанов надскочи и себе си ..

Имаше навремето един “лаф” : “чрез нахалство , към прогрес”, с който се описваха обикновено разни напористи кариеристи. Явно това е девиз и на Първанов, а резултатът за България, както се вижда, е: “чрез нахалство към регрес”. Включително и лично негов. Защото той започна президентската си кариера със заявката на “промяната” в самия него, превъплатил се от антинатовец в пръв “атлантик”. Сега, по повод една атлантическа годишнина и една грешка в превода, го виждаме в автентичния му “блясък” на водач на митинги срещу НАТО и автор на сълзлива преписка с неговия другар Милошевич. Колко малко му трябваше, за да загуби лице и да свали маската на лицемерието , за да стане познатият от миналото лицемерник.

18 мнения за “Президентът на РъБъ направи крачка напред към миналото си”

 1. Какъв коментар за нахалството на резидента Първанов? Това е неговата същност – наглост и лицемерие! Да сте го чули някога да казва нещо против определението за “България като “Троянски кон на Русия в Европейскя съюз”, дадено ни от Путиновите олигарси? Но виж, щом като е реч да се хвърли камък по класовия враг – т.е.американските империалисти,о, тогава не се бави и секунда!

 2. Министърпредседателите на България – съветски граждани са ШЕСТ. Последният беше Станишев!

 3. Иво,с извинение и с твое разрешение ще се върна пак на една стара,но не забравена тема.Сигурен съм,че много българи виждат(и искат) теб като единствен и достоен президент на България.

 4. Човешката цивилизация не осъди Комунизма.Национал-социализма на Хитлер бе осъден.имаше своя Нюрнбегски процес,докато Сталиновия,Брежневски,Горбачовски комунизъм беше оставен да се развива и вегитира,Комунизма беше оставен на мутира и преобраззява.Затова се стигна до такива уродливи политически образи като Гуце Първанов,който е Президент на Европейска държава,и РФезидент на Азиатска Комунистгическа специална служба като ДС,която е част от Руското КГБ.Значи нещо като човек с две глави и самоличности. И това вече е проблем на Западна Европа и САЩ.Ние българите одавна няма каков да губим,отвсякъде сме аутсайдери-нямаме ни достойнство,нито капитал,нито аторитет,докато Стара Европа пази традициите на човешката цивилизация,култура,и най-вече Европа може да губи паричен ресур,който ще потъва в отвора наречен Тронски кон на Русия,след което по сценарий чрез АЕЦ Белене,енергийни и други проекти ще бъдат трансферирани към Москва.А колко руснаци има с български паспорти ? Руски олигарси,които се позлват с благодата на евро-фондовете .Ще се окаже,че България е вкарала част от Русия в Обединена Европа,през ‘задния вход” /каквото и да значи този израз

 5. Първанов е бивш член на БКП, бивш член на БСП, бивш агент на ДС, бъдещ бивш президент,бивш бедняк, бъдещ богаташ/социално ангажиран/.Това е най-кратко миналото му,а бъдещето му е да гледа внуци и да ги учи на АБВ-то на БКП-то,БСП-то,ДС-то и как се забогатява ,когато си социално ангажиран.А що се отнася до историята
  там място за мижитурки няма и никога няма да има.Бог да пази България от болезненоно безхаберни политици.

 6. От скоро съм в интернетпространството и една добра дума не съм срещнал за Гоце.Заливан е с омраза и презрение…А той – ни лук ял, ни лук мирисал – свирка си с уста и,с няколко пресни листа от лапад в ръка,бърза към клозета в двора.

 7. Страхотен текст !!-няма нужда от коментара ми-напълни ми душата текста !!

 8. Така ли е казал този гнусен гадняр? Аз никога не го слушам – не мога, просто не мога да упражня такова насилие над себе си! Чуя ли му гласа, сякаш някакъв клапан щраква и запушва ушите ми.

  Няма какво да ровим толкова назад, за да посочим какво си позволява руският посланик! Последно той определи какъв е националният ни интерес. Това май повече напомня Каулбарс! Достатъчно е да напомним също и онази фраза на посланика на Русия в ЕС – Владимир Чижов, за руския троянски кон. Ако на власт беше българско, а не проруско правителство, то светкавично би връчило една гневна нота в руското посолство. Гоце и руснакът Сергей Днитриевич обаче явно са сметнали, че това е съвсем в реда на нещата.

 9. Какво е България? Исторически погледнато прекрасна страна и природа разположена на най-важния стратегически кръстопът между изтока и запада. Място където се кръстосват стратегическите икономически и стратегически интереси на всички по света! В ново време и сега, в условият на глобализацията може да се изведе едно много показателно равенство:
  Троянски кон на Русия в Европа = Европейски капан за Русия
  Един ден, когато Русия се реформира и стане нормална държава ще започне и завърши Българският преход. Тогава ще станем и ние нормално и добро място за живеене. Колко ли ще продължи! Зависи много от АЕЦ “Белене”! АЕЦа трябва да бъде спрян, ако искаме това време да се съкрати! Да не дава Господ аварии и земетресения при построен АЕЦ, защото тогава времето се превръща в безвремие! Това трябва да се разбере от българските “политици”! Политици (без кавички) за съжаление у нас няма! Остава да се надяваме, че Българският народ все още може да се пише без кавички! Надеждата умира последна! Народе?

 10. “Дядо Брууч”,и няма да срещнете,
  защото освен “потомъкът”на /Т.?/Бурмов и КОСТОВИСТ го казва ясно:
  Сегашната разсеяност на стара и нова Европа устройва репресивните институции на рудиментарни общестнва и изсмуква силите на просветени и отскоро пробудени граждански съвести.
  Но самата статия съвпада и с явлението неудачен и ненавременен идеализъм на американския народ,
  нойто с докрината “Кенан” взета на въоръжение още при Рузвелт,
  подсказва какво се случва,когато се изнасилва човешката еволюция.
  Заден “двор” се асоцийра с “бунище”,а останалото е въпрос на самите!народи!

 11. 20.02.2010 г.
  Първанов: Да отворим “икономическите досиета на прехода”

  ………………………………………………………………….

  Да ги отваряме вече тези досиета на прехода и да видим чии са олигарсите на прехода, кой ги създаде, на кого са близки и кого обслужват !
  След като сме казали А, трябва да кажем и Б, и така, докато стигнем до Ю, Я !

 12. Казаното от гоцэ наистина изумява. Най-големият кремълски лакей-държавен глава в българската история (ще кажете – Т.Живков, но все пак той не е имал избор и неговата НРБ не е била в НАТО и ЕС, а във Варшавския договор!) да намеква за руската наглост в България.Да, но ген.Каулбарс е отдавна в гроба, а Путин си е Кремъл. Така че бракониерът гоцэ сырышныка на умряло куче нож вади.

 13. Архар, поздравления за “Мръсница си ти, Зорнице, вълчица при това..” Много на място звучи другаря Лоханкин и в сегашния “ловен” контекст… От друга страна, както казваш:
  “След като сме казали А, трябва да кажем и Б, и така, докато стигнем до Ю, Я !”
  – той нали и Гоцето каза “АБВ”? Значи вече е почнал да се изпуска, дано да продължи и да издаде всички, демек да стигне до “Ю,Я”…

 14. Кума Лиса – президент, Кумчо Вълчо – премиер …. от партията на Червената Шапчица, или под шапката на червените…. когато анимационни герои се превръщат в политици!!!

 15. GB,добре казано, приветствам. Прочетете го всички. В плен сме на чукчи и ако зяпаме, въпрос на малко време е, кога ще ни серпосат!

 16. За един политик на прехода:
  “Слободан Милошевич честити на председателя на Българската социалистическа партия Георги Първанов победата на изборите, съобщи Медиапул, позовавайки се на сръбския ежедневник “Глас явности”. “Дълбоко вярвам, че Вашата победа ще превърне българо-югославските отношения в ключов фактор за стабилността в Югоизточна Европа”, пишело в поздравителната телеграма. За нея съобщил на в. “Глас явности” шефът на международния отдел на Сръбската соцпартия СПС Владимир Гръшлянин”

 17. Параванов е ПОЗОР и БЕДА за България но най-лошото е че “лошият материал” който го избра си е тук!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.