Великденско затишие пред Белене

Светлият Великден получи своя ореол от празнични новини ( ако не броим убийството на шестима подрастващи от пиян шофьор на приблизително същата възраст в малко българско градче, чиято трагедия обаче не предизвика съчувствена реакция от празнуващите „държавници“).

В един сайт чета уверенията на браншови шеф на хлебопроизводителите, че цената на хляба ще се стабилизира и ще пада дори. За цената на горивата от другия важен бранш не обещават ново поскъпване, което също е добра новина- а и протестите на недоволните от скъпотията на тази ценообразуваща основна стока великодушно стихнаха по Великден. Отлична новина за олигарсите и техните протежета във властта!

Но всичко това е нищо в сравнение с поредицата новини по света и у нас, които ни „касаят“ ( както се казва на т.н. български език). Премиерът на Русия и едноличен собственик на управляващата партия „Единна Русия“ Владимир Путин зарадва сънародниците си и нас ( като най-зависима икономика от Русия в Европа) с двучасова реч по най-гледаната тамошна телевизия. Речта обрасна с въпроси и отговори до общо 4 часа добродушно общуване с народа по правилата на опитната постсъветска пропаганда. Есенцията от изявата остана обещанието до 10 години Русия да стане една от 5-те най-развити икономики в света. Това напомня доста самохвалството на Никита Хрушчов, който обещава за няколко петилетки страната на победилия социализъм да настигне и изпревари САЩ.

Изявата на Путин е явно вдъхновяваща „по веригата“. Българският му аналог, едноличният собственик на ГЕРБ Бойко Борисов, бързо обеща въпросът за АЕЦ „Белене“ да се прехвърли в парламента, което е сигурна гаранция за проруско решение на българския въпрос от най-голяма важност. А посланик Юрий Исаков, говорителят на Борисов по въпросите на Белене ( нямам предвид концлагера- по този въпрос той мълчи), за пореден път се изказа от името на България без да предизвика каквито и да било аналогии с Каулбарс от страна и на президента Първанов. Макар България да няма официално решение и да се намира поне за пред публиката в състояние на „оживена дискусия“ с ярко разграничаване на противоположните позиции за ядрения обект, Исаков отново предпостави нещата с изявление в стил „ ще строите и още как, щом ние ви казваме“:

“АЕЦ “Белене” ще се построи, въпреки че правителството все още не е сключило окончателен договор. Това заяви руският посланик в България Юрий Исаков пред NBT.
Според него проектът е безопасен за населението и финансово аргументиран.
„На 100% съм убеден, че АЕЦ “Белене” ще бъде построен. Проектът е изгоден за България, за Русия и за Европа. Дава възможност за чиста, евтина и стабилна енергия и затова съм оптимистично настроен. Остава да приключат сметките и разчетите, но ние сме абсолютно спокойни”, каза Исаков.
Енергията, която ще бъде произведена от АЕЦ “Белене”, ще възстанови финансовата инвестиция, а приходите в бюджета ще са минимум 8 милиарда евро директни постъпления само от данъци и такси, смята Исаков. В процеса на изграждане на атомната електроцентрала ще бъдат назначени на работа 80 000 човека, изтъкна още руският посланик.
Според него АЕЦ “Белене” е единственият възможен източник на енергия, който може да замени закриването на мощности в АЕЦ “Козлодуй”. “(в. „Труд“)

Както виждате, истинският Каулбарс, когото обаче не забелязват нито Първанов, нито Борисов като такъв, необезпокоявано унижава правото на България поне формално да решава сама какво да прави на българска територия и ако не друго- да имитира малко независимост и национално достойнство. Исаков просто не позволява такова своеволие и държавните ни ръководители раболепно си налягат парцалите. Ако не беше вярно, щяха поне заради театъра на накърненото его да възкликнат нещо от рода на :„ позволете ни сами да се произнесем по въпроса, който вие определяте като решен и така ни издавате, че сме се договорили задкулисно“.

Не забелязват това и от „Атака“, чийто лидер Волен Сидеров иначе прогледна чудотворно на 10-та година от управлението на Първанов, че държавният ни глава разиграва цирка с позирането в православните храмове, наконтен с подходящия за камерите фон дьо тен. Защото тук е прието да има боричкания и спречквания за цени, гримове и други напудрени популистки въпроси, но стане ли дума за истинското отстояване на национала позиция като опозиция на руския натиск, производителите на новини от политическия ни „елит“ ослепяват, онемяват се правят, че оглупяват- по стара руска традиция „юродивите“, т.е. „чалнатите“ никой не ги закача ( един такъв се осмелил да се озъби дори на Иван Грозни на връщане от масовото клане на негови сънародници в Нижни Новгород).

Да се правиш на луд у нас е не само здравословно, но и доходоносно – питайте групата български журналисти, разходени до Русия на сметка на домакините преди Великден. И да не получите отговор, ще разберете за какво става дума. Очаквайте новата порция усилена пропаганда по (уж)българските вестници, сайтове и телевизии ( купени от руското ядрено лоби ) в полза на проекта „Белене“ – в момента се пишат и съгласуват статиите и телевизионните филмчета.

Не губя надежда поне един български журналист ( макар пиарите да са ги подбрали към Москва като са ги подбирали внимателно) да се разбунтува и да разкаже как руснаците подкупват масово и безогледно представители на средствата за масова реклама на руските интереси- направо чрез напазаруваните им редакции. В книгата „Течна дружба“ ще можете да видите многобройни примери за това, как след подобни посещения залпово се появяват медийни фоейрверки в чест на светлото руско ядрено бъдеще на България. Приятно четене и на онези, чиито имена не съм спестил макар да знам, че не лично подписалите се под срамните текстове са най-виновни за тях.

41 мнения за “Великденско затишие пред Белене”

 1. Христос воскресе!
  От изявата на Путин изпаднах в умиление!
  Какво излиза – след предстоящ 10-годишен възход по своите икономически постижения “Великата Рус” ще додрапа до световната шестица. На въображението на нашите червени блюдолизци оставям да решат кое “престижно” място заема руската икономика в момента!Може би десето-петнадесето?!
  Какво постижение на безспорно най-богатата на дадености страна на планетата?! / сещате се: “Я другой такой страной не знаю …”/
  И това в страната на Съветите, “на победилия болшевизъм, на най-свободната, най-ефективната, най-творческата, най-могъщата, най-справедливата, най-хуманната, най…” обществено-политическа система на планетата!
  От 1917 година, до днес! Вече почти век!
  За стандарта на живот тов. Путин май нищо не казва. Защо ли?
  Да го питаш и Исаков защо бе, джанъм, толкова зор да ни натресете централата си в Белене? Като е толкова безопасно, финансово аргументирано, високо печелившо и перспективно, носовете си ли чоплихте до сега? Защо се не юрнахте в последните двадесетина години, та да нацвъкате из необятния си Сибир поне 15-20 такива “ядрени благини”?! Какво ви пречеше – сега вече нямаше да гоните Запада, а той щеше “пушека да ви гълта”?! Ама не! Решили сте нас да “ощастливите”!
  И да отворите очите на онези 63 процента слабоумни, късопаметни и полуграмотни българи, гдето не могат да си направят сметката и “нямат позиция”!

 2. Лошото е не толкова, че АЕЦ Белене ще се строи, а че българинът допуска да се разпореждат с него, т.е.
  поставя се в положението на роб.

  Затова за мен руското иго, започнало на 9 септември 1944 година продължава. Материалното свидетелство за това е Паметникът на Съветската армия и подобни из цялата територия на протектората.

 3. “АЕЦ „Белене“ ще се построи, въпреки че правителството – ОБИДА И НАГЛОСТ която заслужаваме

 4. Христос Воскресе!С пожелания за мир и благополучие!Искам да споделя нещо.Не смятате ли, че битката против АЕЦ”Белене”определя изхода от изборите есента.В тази връзка един въпрос:”Има ли някой от Вас, който не е член на Граждански комитет против АЕЦ”Белене””

 5. Въпреки много майстори и майсторки омешани в оралната любов като в кадаиф, все пак някои от чуждоземните обгрижвания на медийни “инструменти” с фелацио за всички,рано или късно ще наложат и ред уточнения с не толкова умни ходове,когато парашутите,не се отворят на всички.
  Другояче не би могло и да бъде,
  когато вилнее угнетяването от скандали,груба сила и много срамно профанизиране в политиката с цяла камара от амбициозни рейтингови участници,но не и мислещи хора!
  И ще стане като с Наташа,която дала съгласие да бутне на Валери но с уточнението:только медленно и грустно,все пак сме траур!!!!

 6. Дано се намери бунтовник между т.нар. журналисти и/или медии-все пак не са времената когато бунтовниците им режеха рьцете насред София(справка-паметника на Стамболов)или още по-зле: заминаваха за Белене,но не заради АЕЦ,а бунтовниците да служат за храна на прасетата.

 7. Да не забравяме, че надзора върху строежа ще е от американска фирма; да не забравяме, че Английска банка ще прибере милиони за “консултанско” мнение. За мен това е преразпределяне на наши пари в чужди джобове, а не руско нашествие.
  Надявам се, че ти щеше да напишеш подобна статия и ако американците строяха 7-и и 8-и блок на АЕЦ “Козлодуй”, и бяхме загърбили “Белене”, надявам се, че чета неподкупен блог. Поздрави за статията!Христос Воскресе!

 8. Уважаеми Инджев,
  този текст http://kafene.net/news.html?fb_990998_anch=17355050
  показва част от системата за корупция по висшите етажи на властта в Русия. Аз съм убеден, че от тези огромни пари руснаците отделят по нещо и за петата си колона у нас. Това не би било проблем за ДАНС, НРС, НСО да го разберат…. но ако и те са “вътре” няма шанс. И тъй като никой друг освен посланик Уорлик има смелостта да го каже – очаквам неговия коментар около изборите.

 9. За да се коментира подобен въпрос с подобна увереност, коментиращият трябва да разполага с факти. За мен е наистина доста важно да знам какви договори, споразумения и др.п. са подписвани от прежде управниците ни. Дали е вярно, че отказът ни от стоежа ще ни коства мибиарди? Ако е така вината, респективно отговорността следва да носят онези които са ги подписвали било под натиск, било като верноподаничество, било като платени агенти.

 10. Посланик Исаков не е случаен дипломат: той бе организатор и дясната ръка на Путин при среща на върха в Петербург, посветена на енергиите. Последва бум в цените на петрола и самочувствието на Русия скочи.

  Той е пратен в България, за да стане Белене. Само че с това си интервю се издава като доста изнервен, нищо че твърди обратното. Освен това подценява читателя с уж оптимистичната прогноза за някакви “8 милиарда директни постъпления само от данъци и такси”. Трябва да сме полуумни, за да не си дадем сметка, че по-високи данъци и такси за държавата означават по-високи единични цени (ОТ ДЖОБА НА БЪЛГАРИНА). Именно от този нещастен потребител, защото продажбата на ел. енергия навън все още е пълна фикция, мечти и залъгалки!

 11. Ако започне строителството на АЕЦ Белене веднага би трябвало този коптор наричащ се все още България да бъде изритан позорно от Европейския съюз!!
  Във името на истината!!!

 12. G-n Indjev,
  Otzeniavam visoko vashite usilia da saobshtite mnogo istini i tendentzii v Bulgaria na bulgarskite grajdani. Ubeden sam che vashata energia v tasi nasoka niama da stihne skoro (nikoga).
  bez da razvodliavam izlishno vasheto vnimanie, bih is kal da chuia vasheto mnenie po slednia vapros.
  Mogo obshtestveni prouchvania govoriat ch na predstoiashtite izbori 40% pone ot isbiratelite niama da glasuvat.
  Az lichno smiatam che tova shte bade nova katastrofa v savremennia politicheski jivot na stranata.
  Tova e za koeto parvanov, Stanishev i tehnite saratnitzi jelaiat za da vdignat sobstvenia si protzent na tvardia si electorat.
  Vie kak mislite?

  Podochuvam ot tuk i tam che nai podhodiashtoto protivodeistvie e da se organisira T.N. bialo dvijenie v razvitie do sledvashtite parlamentarni izbori.
  V tova dvijenie- simpatizant moje da bade vseki, no chlenove samo hora koito ne sa, i ne sa bili chlenove na nikakva politicheska partia i vtoro koeto e nai vajno – nikoga da ne sa bili na shtatni dlajnosti v nikakva silova organizatzia ot vremeto na sotzializma.
  Ot tezi chlenove da se naberat spetzialisti experti v vsichki oblasti na sotzialnia jivot i ot tiah da se izlachat lidery koito na po kasen etap da stanat publichni predstaviteli na dvijenieto

  Vie kakvo shte kajete za tazi ideya.

  s uvajenie i netarpenie ochakvam vashia otgovor.
  NGN

 13. Sled 10-ti noemvri triabvashe vednaga da se vuvede opredelenieto “Izmennitsi na rodinata” za vseki, oshtetil i s 1 stotinka Bulgaria v polza na Rusia, i da go grozi dojivoten strog tumnichen zatvor, da vidim posle shtiaha li da si razviavat taka bairiaka (v prekija i prenosnija smisul) rusnatsi i komunisti na bulgarska teritorija i – nai-vajno – kude shtiahme da sme v klasaciite. Dnes mi se e izplashilo okoto ot mizerijata, do kojato bivat dokarvani vse poveche hora – kato zapochnem ot 6-chlenno romsko semeistvo, koeto otivashe da se pere i kupe na mineralnite cheshmi krai Pancharevo, i sled kato nikoi ne stana v reisa da otstupi miasto na maikata s bebe na ruce, tia sedna na zemiata i go nakurmi pred vsichki. Na vrushtane pijani do kozirkata ribari i mestni degradeta obgaziha na socialisticheska gradska toaletna prevoznoto sredstvo – “avtobus N:1”. Putnicite masovo kashliat. Kloshari s torbi ot bokluka se nosiat po ulicite, drugi “prodavat” ot bokluka vehtorii po kioshetata na stolichen podlez. Veche mizerijata izbiva i se vijda neprikrivaema na vsiaka krachka i durjavata ja njama, za da se pogriji za romite, za bednite, za samotnite starci, za psihichno bolnite, niakoi ot koito bedstvaneto dokarva do agresija, drugi postradvat ot opasnostite na ulicata, kato poboishta, katastrofi, oparaziteni, invalidizirani, dripavi, smurdiashti do priloshavane. Na tozi fon nezakurpen semeen budjet na niakoe BG-domakinstvo, sushtesvuvane pri nedohranvane pod vsiakakuv biologichen minimum, da ne govorim za traino prekurshen duhoven poriv – vsichko tova sa beli, beli kahuri. No tova ni nai-malko ne prechi da plashtame za megalomanijata i ruskopoklonnichestvoto na ednolichnija tugovets na Bulgarija BB – “dostoinijat produljitel” na troinata koalicija, koito e gotov da zakopae oshte po-dulboko naroda. E, veche niama da moje da stane nevidimo. Veche klosharstvoto zavzema zastrashitelni razmeri, navrejdashti na ostanalite i zavlichashti gi – ot dopira s tiah, ot vida im, ot bezsilieto da se pomogne enovremenno vsestranno na tolkova mnogo i tolkova razlichni hora, i nakraia ot bolkata za tezi stradashti choveshki sushtestva.
  Grehota e ! Neka upravliavashtite, koito se kaniat da prahosvat durjavnata hazna za pokolenija napred, da se razhodiat samo za chas v tova sledvelikdensko “zatishie”, za da vidiat v kakva adska nishteta se kaniat da tlasnat masovo svoite t.nar. sunarodnitsi.

 14. Всъщност както и да въртим и сучем,
  SNEIYDESIS е напипал най-добре,това което се откроява като срамно,но и заслужено: продажна управленска прослойка и позорно изгонване от ЕС!

 15. Откриването на концлагера “Белене” бе едно от най-позорните деяния на управляващата комунистическа партия! Построяването на АЕЦ “Белене” ще бъде най-позорното дело на днешната посткомунистическа политическа класа! Но тогава, в годините на комунистическия терор, хиляди българи не се примириха и рискуваха свободата и живота си, а днес българският народ позорно мълчи! По този начин той не само прикрива срама на управниците си, но и разделя с тях безпрецедентния позор! Няма по–голямо престъпление от това да предадеш Родината!

 16. Христос воЗкресе! Воистина воЗкресе!Да не забравяме,че сме българи и имаме прекрасен език!

 17. Казвал съм го преди, ще го кажа и сега – ако на Толстой му бяха платили 1 милиард или поне един милион долара, дали щеше да напише ‘ Война и мир ‘ , и то в този вариант ?
  Може ли човек , който постоянно се движи с пушка в ръка и обича да отстрелва животни, вкл. и защитени от изчезване видове, да говори за мир ?
  За мен лично е много странно някой, който обича да убива животни, защото това му било хоби, да говори за мир !? Ако това не е лицемерие, тогава какво е ?

 18. Причините, поради които си позволявам да занимавам отново читателите на блога с коментара си, са две. Първата от тях е сутрешното предаване по ТВ “Европа”, във връзка с жертвите от аварията в АЕЦ “Чернобил” и настоящата ситуация в засегнатите райони. Втората – поредният коментар в пресата, относно последните предсказания на пророчицата Ванга.
  Преди всичко искам да уточня, че пиша с надеждата поне малка част от “българите без позиция” да четат блога на Иво Инджев.
  За мен впечатляваща част от информацията, изнесена по телевизията беше тази, че “Чернобил и до днес продължава и ще продължава да взема своите жертви в пряко засегнатите региони и Европа.”
  За “неосведомените, без позиция” отново ще повтаря – аварията в АЕЦ “Чернобил” предизвика ТЕРМИЧЕН, А НЕ ЯДРЕН ВЗРИВ! По своята мощност, разрушителна способност, поразяваща сила и екоефект термичният взрив отстъпва хилядократно на ядрения! При термичния взрив отсъстват: чудовищната ударна вълна, всепроникващото лъчене и топлинната вълна на огнената стихия, а изнесените в атмосферата радиоактивни продукти са хиляди пъти по-малко и остават на десетки километри по-малка височина!
  Съветските /пардон – руските/ медии не крият, че тежко засегнати от произведения термичен взрив са около 60 хиляди квадратни километра! Можем само да предполагаме колко хиляди квадратни километра би поразил тежко един ЯДРЕН ВЗРИВ!
  Тук, на сънародниците си “без позиция” напомням, че площта на цялата ни страна е 110 хиляди квадратни километра!
  В същото време обсебените от путиновската камарила медии си позволяват смешното твърдение, че от аварията са загинали всичко на всичко 38 човека, а по-късно от радиационно облъчване – още приблизително 2000. Колкото смешно, толкова страшно! По данни на независимата европейска преса, броят на загиналите само на територията на бившия СССР надхвърля 200000 човека! По приблизителни прогнози на територията на Европа, в т.ч бившия СССР, жертвите от присъщите за ядреното заразяване смъртоносни заболявания /основно онкологични/,в резултат от Чернобилската авария, до “затихване на ефекта” /разбирай още двадесет години/ ще достигнат същото число! Сиреч,почти половин милион общо!
  Сега, нека да се пренесем в пресата и да прочетем какво предсказала пророчицата Ванга. /Имам наблюдението, че в повечето случаи, сънародниците ми “без позиция” са склонни да вярват безрезервно на пророчици/.
  Та в последните дни от живота си Ванга била предсказала, че много скоро след 2020 година трябва да очакваме Апокалипсиса. Той, според нея, щял да бъден “атомен”, но нямало да унищожи цялата земя. Щял да засегне само северното полукълбо, където почти нямало да остане жива твар – нито растения, нито животни.
  Тук си позволявам да поставя под съмнение използваната дума “полукълбо”. Последната ми се струва чужда както на речника на Ванга, така и на познанията й по глобална география. Като че ли по-скоро става дума за журналистическа интерпретация, а сляпата и неграмотна пророчица най-вероятно е имала предвид “северната земя” или “северната част на земята /ни/”.
  Драги сънародници, вие 63 процента, които вярвате в предсказанията на пророчицата Ванга и “нямате позиция” по строителството на АЕЦ “Белене”, да ви се привижда “картината на пъзела”?!
  Ами ако мъдрата старица е прозряла причинно-следствените връзки и изводът й се окаже верен?!
  Добре – не вярвайте на такива като мен, които твърдят, че комбинацията от скапана руска техника и българска алчност и крадливост, от калпава руска технология и българска дисциплина, осъществена на високоземетръсна територия са апокалиптично безумие, когато става дума за атомна централа!
  Повярвайте на пророчицата Ванга!

 19. В момента за АЕЦА,трябва парламент с П е ш е в ? и по-малко с Ц е ц а!
  Като сграда прилича на “руини”,
  устояли на в р е м е т о:в него се напъват да да разрушат и корупцията,
  но повалят и присъщия им върховен авторитет,само като хранилище на своите наредби!!
  Жалко,че не е ЦЕЛ сам по себе си,а просто с р е д с т в о за една цел!

 20. Сещам се, че през 2009 г. една партия пускаше по телевизиите предизборен клип с БРАДВА . . .
  Коментарите са излишни !
  Може ли хора с морал и съвест да пускат предизборни клипове с брадва ?

 21. Публична тайна е,че Румен Овчаров чрез ЕДНОЛИЧНО решение и то БЕЗ да е предизвикано от другата страна по договора(РОСАТОМ)е ощетил дьржавата с няколко стотици милиона лева като е редуцирал цената на старият реактор в Белене при клаузата за обратно изкупуване.Имаше публикация по този повод с показани ксерокопия на документи.Не си спомням точния член от Наказателния Кодекс,но сьс сигурност това си е чиста проба ощетяване на дьржавата в изключително големи размери и безстопанственост.Дори и при действащото законодателство има инструменти които да обезглавят поне една-две глави от Петата колона и/или Енергийната мафия в РьБь.проблема е че нито журналисти бунтовници има,още по-лошо Правозащитни и Правораздавателни Институции няма (или ако има е само да подскачат като гимназистки след думи на чужди посланници).

 22. Уважаеми г-н Инджев,ако Държавният департамент след революциите в Северна Африка и Близкия изток,тръгва с нова парадигма,да се върви при хората с фотографии,графики и дискусионни
  тезиси около т.н.”Арабска пролет”,
  дори и едно медийно занемарено блато като,това с което сме обгрижвани постоянно,а моите колеги съфорумци -вече-по един или друг начин подсказват,че историческото предизвикателство,
  днес отново е чрез ДЯСНОТО,да се съхраняват всевечни човешки ценности в устояла на времето в европейска законова рамка!
  В този смисъл и от такива съображения,ако се забавят някои щироко рекламирани предизборни обещания,животът,не след дълго, ще се изправи срещу профанизирани
  в и несъразмерни – в т.ч. и екологичин – амбиции в политиката от тшеславни “еднодневки” без ред доказани качества за посоката на правилната България!

 23. поради всички неща, казани досега, и всички доводи които са изразени, предлагам занапред атомният проект “Белене” да се нарича “Чернобелене”. Дано въздействайки върху асоциацията с Чернобил, накараме тези 63% население “без мнение” да се замислят!

 24. “По последним данным, общая смертность из-за Чернобыля составила свыше 1 миллиона человек во всем мире, и эта цифра будет расти на протяжении нескольких следующих поколений.
  Основное загрязнение выпало на территории Белоруссии, России и Украины, однако оно составило лишь 43% от выброса из четвертого реактора ЧАЭС. Большинство радиоактивных частиц выпало в Северной Америке, Африке, других странах Евразии. Такие данные содержатся в книге «Чернобыль: Последствия катастрофы для человека и природы», которую сегодня представляют в Киеве. Книга написана учеными наиболее пострадавших от Чернобыля стран с учетом данных большого количества исследований, проведенных за последние четверть века в разных странах мира.”
  “Российские власти и атомная промышленность не только не извлекли никаких уроков из Чернобыльской трагедии, но даже не научились уважению к жертвам ядерных катастроф. Не может быть никакого уважения в ситуации, когда наличие большого количества жертв даже не признается. Такое же отношение и к жертвам ядерной аварии на «Маяке» 1957 года. Вместо извинений и восстановления исторической справедливости государство, похоже, просто ждет, пока все пострадавшие тихо умрут. В конце прошлого года Госдума отказалась внести в закон о пострадавших от аварии на «Маяке» определение о внутриутробных облученных. Согласно архивам, около 2000 беременных женщин были вовлечены в ликвидацию аварии 1957 года, но их дети, те, которые еще живы, теперь не смогут доказать ущерб здоровью. С точки зрения закона они не могут быть пострадавшими, потому что на момент аварии они еще не родились.
  Авария 1957 года официально скрывалась до 1989 года, медикам запрещали ставить диагнозы, подтверждающие связь заболеваний с облучением, отчего сегодняшняя статистика о пострадавших не более чем «филькина грамота». В первые три года после Чернобыля статистика по пострадавшим в результате взрыва на ЧАЭС также сильно искажалась, и сегодня данные советского периода едва ли являются достоверными.
  Можно объяснить искажение данных в прошлом секретностью либо политическими причинами, но почему по отношению к пострадавшим сегодня сохраняется настолько циничное и неуважительное отношение? Ответ на этот вопрос до неприличия прост: дело в деньгах. Атомные бизнесмены считают своим долгом отрицать любые негативные последствия ядерных аварий, полагая, что признание проблем приведет к ухудшению имиджа атомной энергетики, что негативно повлияет на бизнес.”
  Владимир Спивак
  “Взрывная Энергетика”

 25. Русофили и сие поканиха любимия”Любе” на Путин да ни гостува и да ни поее в “Деня на победата” Ха, да ни е честита победата!Българският народ е съсипан, както писаха в Дойче Веле с цип на уста,живее неосъзнато.Всеки от камбанарията на своето его, добре заплатен, плюе противника на идеологията му.Никой не говори за Отечеството, за обединение на народа, за икономическа стратегия!Всеки излива злостта си и спомага отечеството да умре.Това е нашето бъдеще-смърттта на България!

 26. Хората в България са живеели справедлив и щастлив живот с многото си деца, когато са имали истински Български герб, на който е пишело ВЯРНОСТ и ДОСТОЙНСТВО.Ако днес искаме да възстановим справедливоста и щастливият си живот в България, трябва да бъдем истински верни и достойни Български патриоти, на България, такива каквито са били нашите смели Строители, на съвременна България.

 27. “Според Тепкян „Атомстройеспорт“ няма какво повече да предложи по отношение на безопасността, защото реакторите в Белене щели да бъдат най-безопасните в света.”.
  По-голяма глупост може да бъде сътворена единствено от българските им братя-комуниоиди ала Овчаров. Защото другите възможности, които остават са да сме проспали някак си как руснаците са изпреварили Япония в технологично отношение или Чернобил да е бил някаква мистерия на КГБ и да не се е случвал. От двете тези невероятни небивалици, на мен втората все пак ми изглежда по-възможна.

 28. “… коментиращият трябва да разполага с факти. За мен е наистина доста важно да знам какви договори, споразумения и др.п. са подписвани от прежде управниците ни. Дали е вярно, че отказът ни от стоежа ще ни коства мибиарди? Ако е така вината, респективно отговорността следва да носят онези които са ги подписвали било под натиск, било като верноподаничество, било като платени агенти.

  Posted by Kirov ”

  Факти?
  Това че е очевАдно икономически неизгоден е факт. Това че е МНОГО опасен за цялото население, разчита се на голи думи и се пренебрегва очевидната невъзможност да се предвидят всички въможни причини за авария, е факт. това че заробва и съсипва икономиката ни за десетилетия напред, е факт. Това че си прави въпреки политическата зависимост, в която ще изпаднем , е факт.
  Трябва ли да преживеем това, което други народи преживяват зареди една авария? Трябва ли да живеем перманентно в икономическа криза, недоимък и дългове зареди ненакралите се “атомни енергетици” и подкупни политици? Трябва ли да бъдем отново “16 република”?
  Какво трябва да НИ се случи за да проумеем, че когато политици приемат не просто “непопулярна мярка”, не просто “болезнена реформа”, а решение с предизвестени за десетилетия вреди, дано не и фатални, то става дума за предумишлено погазване на национални интереси.

 29. “Дали е вярно, че отказът ни от стоежа ще ни коства мибиарди?
  Posted by Kirov “
  Не знаем колко ще ни струва отказът от АЕЦ Белене, но положително ще ни струва многократно по-скъпо да го продължим. Приказката за солта, сопите и глобата си остава вярна. …

 30. “Ако започне строителството на АЕЦ Белене веднага би трябвало този коптор наричащ се все още България да бъде изритан позорно от Европейския съюз!!
  Posted by syneidesys”
  А дали точно това не е една от целите да се строи Белене. Май гювеча с еврофондовете свърши, а да се излезе по решение на български политици, би било доста дескридитиращо. Друго си е да “ни изритат”. Хем “виждате ли, не ни щат “, хем пак ще сме си там където си бяхме.В челната редица на борците против гнилия запад. Сега вече няма да е против капитализма, защото новите капиталисти не са онези лошите от някога.

 31. Кога ще се повтори подобна сцена…

  “Велчев изкомандува на дружината да се построи. Възседнал на кон, той се обърна към ротите:

  „Братя, няколко изменници и предатели вчера неочаквано и подло навлезли в софийския дворец и по един варварски начин отвлекли негово височество, любимия ни княз.“

  Часът бе близо осем. Нощта бе вече паднала — една топла лятна нощ без звезди. Войниците стоеха неподвижни, неми, вковали очи в тъмното, отдето гласът на началника им се издигаше разтреперан и заплашителен. Извисен малко на стремената, Велчев продължаваше, спирайки сегиз-тогиз, задавен от вълнение: той разправяше за заслугите на княз Александра за Съединението, за войната; описваше позора, нанесен сега на войската и на народа. „Помните, казваше той, че сме дали клетва пред бога, че ще се жертвуваме за княза и отечеството. Ето, случаят дойде днес: ще жалим ли живота си? Аз помня смелите атаки на пловдивци по върховете на Сливница и Пирот, зная как те разбиха неприятеля и запазиха своята земя; уверен съм, че сега, когато нашата татковина се намира в по-голяма опасност, вие с по-голяма доблест, с по-голяма неустрашимост ще тръгнете напред срещу предателите и изменниците и ще запазите княза, България и нашите човешки права!“

  — Ще се постараем, господин капитан — отговориха дружно войниците и едно громко ура за княз Александра проряза нощта.

  Велчев насърчи дружината с още няколко възторжени думи, които бидоха прекъсвани от големи викове. Той повика настрана офицерите и се целува с тях; същото направи и с взводните унтерофицери, като им каза:

  — Във вашето лице прегръщам всичките мои верни войници.

  Унтерофицерите, просълзени, извикаха:

  — Ще мрем заедно с вас, г-н капитан!

  Сцената беше трогателна: тук нямаше вече командующи и подчинени, а само българи, над които бе пролетяла — докосвайки ги със своя лъч — душата на България…”

 32. Поздравления, г-н ГАНЕВ!
  За съжаление, моят отговор е : “Никога!”.
  Шестдесетте години комунистическо управление осакатиха българския дух БЕЗВЪЗВРАТНО!
  Комунягите постигнаха за половин век онова, което Турция не успя за пет века!

 33. Да, разбира се гн Борисов, те не губят нищо, докато не ги удариш по крадливите ръчички !!
  Но повечето свестни емигрираха и както беше казал един социолог, трябва да минат 3 поколения, за да настъпи съществена промяна на това статукво!!

 34. Към г-н ГАНЕВ:
  ————–
  Вашят коментар се вписва в една разнообразна палитра от усилия на блога на И.Инджев по време на криза,при която само този журналист си позволява да каже тежки истини за тшеславни управленци измежду партийни водачи на БСП,ДПС,СДС,
  ДСБ,”Атака” и др.
  Г.Първанов може и да катурне С.Станишев,докато Иван Костов и президента оставят вечетлението,
  за мълчаливо притискане на премиерското управление и удушването му с общи усилия ,ако продължи да вирее наивността.
  Знаете,че след Съединението в Пловдив Княза “яде калай от Стамболов” за подобна наивност спрямо руския император.
  Давам Ви този пример,защото измежду посочените- всички заедно!- и преди!!! и сега 2011 г. !!!не са достатъчно подготвени за управлението на държавата, като сложно и многопосочно дело на капитанския мостик!
  Ние с г-н Инджев сме се споразумяли уважително помежду си,да не третираме без нужда уменията и ръста на владетелите,
  тъй като височината на дърветата са измерва най-добре когато са паднали!
  Но ще се върнем-както изглежда
  – скоро!!! на тези вълшебни страници от нашата история!

 35. въпрос с повишена трудност-

  “Цъфти урюк сред гръмки дни,
  пламти в зори кишлак.
  А сред аръци и лехи
  разхожда се ишак.”

  Дали този ишак има нещо общо с посланика?

 36. Не ми се вярва че сме изчерпали всички възможности да се противопоставим на АЕЦ Белене! Трябва да има начин да си повярваме че можем да спрем тази лудост и да го направим!

 37. Тоя народ си го заслужава. Хората като цяло си го заслужават. И американците дъвкани от техните корпорации(въпреки, че съм раздвоен по въпроса – там има продукт). В наше време, когато информацията е практически безплатна, човек да позволява да си играят с него както дете си играе с лупичка и мравки си е самоубийство. Ето да дам пример със себе си: Аз съм твърдо против БеляНЕ. Чел съм много доводи против него, мислил съм сериозно по някои, търсил съм и съм коментирал мнения. И въпреки това, след толкова много време не съм седнал да си систематизирам всичко и да направя някакво подобие на SWOT analysis. Не че много хора не са го правили на части, но целоста и по солидното чуство за твърдо(с наличните данни) убеденост ми убягва. Но зажалост такъв анализ на мен не ми е и нужен, голямата част от хората са толкова наивно убедени и дезинформирано пасивни, че шансът да се стигне до сериозна обществена дискусия от която да зависи мнението на хората е някъде 0.0001.

 38. Работещите на планетата под 400 АЕЦ до момента са отнели живота на около 2500000 човека и вероятно ще продължат да вземат незнайно до кога! А капакът на саркофага в Чернобил вече се пропуква и най-късно след 2-3 години ще трябва да се изгражда нов саркофаг! За още 700-800 хил.евро!
  Калкулират ли се в цената на произведената от АЕЦ ел енергия тези два и половина човешки живота и стойността на “саркофазите”?!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.