Четвърт век от победата на Чернобил над СССР

Ужасно е да се каже, но е истина: ядрената авария в Чернобил на 26 април 1986 г. всъщност изигра ролята на американските бомби над Хирошима и Нагасаки през август 1945 г. Общото между двата случая е, че без ядрениия бич двете милитаризирани до налудничавост тоталитарни империи, съветската и японската, нямаше да се предадат без да завлекат в гроба незнайно още колко милиони човешки същества.

Американците, на ръба на отчаянието от още по- отчаяната японска съпротива, хвърлят ядрените си бомби срещу Япония съзнателно. Те целят да избегнат неизчислими нови загуби срещу упоритата и самоубийствена отбрана на тихоокеанския си противник.

Чернобил също е разтърсваща атомна катастрофа, но без умисъл, макар и със сходни последици за капитулацията на една империя на злото. Аварията отприщва най-смъртоносната реакция за едно затворено общество: гласността. След нея нито един съветски болшевик не проявява самурайски наклонности да защити любимия си комунизъм. Нито един… Нито един…

Глътката свобода е по-разрушителна за херметически затвореното съветско пространство, отколкото са американските бомби от 6 и 9 август 1945 г. над двата японски града. Защото гласността се оказва имплозия с абсолютно парализиращ ефект за отгледания в кървавия кувьоз на Сталин съветски обществен организъм на лъжата, лицемерието, раболепието и вездесъщия страх от всеки полъх на откровеност.

В Япония, както и в победената (Западна) Германия, победоносните американци градят демокрацията от нулата. Англосаксонците оглавяват дори новите демократични медии в двете страни от Тройния пакт, преди да ги предадат на новото поколение японци и германци. Тъкмо това не се случва сред руините на СССР, който се саморазрушава при проветряването и търси спасение от кризата в завръщането към руския имперски стремежа към величието ( крепено върху страха на света от съветското ракетно -ядрено наследство). Какъв парадокс: Чернобил катализира разпада на унизената, обеднялата, деморализираната, но не и демобилизирана в ракетно- ядрено отношение една шеста от планетата!

Япония е тежко ранена след незапомненото природно бедствие и ( да припомня, че човешката история е всъщност само на около 6 хиляди години – това е “съзнателният” период на паметта ни, съхранена от писмени източници, а останалото назад във вековете са легенди, преразкази и предположения на базата на артефакти). Същата тази Япония обаче устоя не само на възможно най-високата степен земетресение (и на 32 метрова морска планина, стоварила се върху крайбрежието й), но и на очакваната вълна от паника, многомилионно преселение и отчаяние след като ядрения зловещ дух изпълзя от бутилката на Фукушима. Докато Чернобил, който е резултат от човешка грешка, слаба култура на безопасността и други подобни проекции на съветската мърлявост, успя да изтрие от лицето на земята като гигантско невидимо цунами четирите букви: “СССР”.

Ето това, освен жертвите, си струва да си спомним в един сравнителен анализ за приликите и разликите при двете най-пострадали от “мирния” и ”немирния” атом държави в кратката, но зловеща ядрена история на човечеството от последните 60-70 години. В крайна сметка хората, населяващи една територия, са нейната най-голяма ценност. Никакви подземни изкопаеми не могат да компенсират неадекватността на човеците, които се държат на повърхността на тази земя като пришълци без мисъл и мисия.

Припомням това по повод годишнината от 26 април, ден на началото на разпада на СССР преди четвърт век, когато отекна залпът на Чернобил.

41 мнения за “Четвърт век от победата на Чернобил над СССР”

 1. ИВО! Ти пишеш по-бързо, отколкото ние можем да четем!!! Явно се съобразяваш с различните часови пояси – за всеки да има по нещо, на всякъде по света, по всяко време на деня;)))))))

  Аз имах щастието да видя Източен и Западен Берлин преди обединението на Германия. И много пъти съм си задавал въпроса, как може една и съща нация да изглежда по два толкова различни начина. За противниците на Америка бих казал следното – Западна Германия и Япония говорят красноречиво за това, какви “окупатори” бяха американците. Ако имахме и ние късмета да ни окупират те след 1944 година, а не руснаците, сега гърците щяха да напират за български работни визи;))))))

 2. Чернобил, който е резултат от човешка грешка, слаба култура на безопасността и други подобни проекции на съветската мърлявост, успя да изтрие от лицето на земята като гигантско невидимо цунами четирите букви: “СССР”. Страхотно казано !

 3. Не съм специалист по ядрена физика, затова се надявам някой да отговори на въпроса ми. При преговорите за АЕЦ “Белене” говорител на руснаците заяви, че те могат да осигурят степен на безопасност, каквато можем да заплатим. От друга страна във връзка с годишнината от аварията в Чернобил, човекът пряко ръководил спасителните работи заяви, че руснаците и до момента не знаят причината за аварията в Чернобил. Как, след като не знаят причината за евентуална авария, знаят начина за нейното недопускане? Струва ми се, че руснаците нещо лъжат. Обещават степен на безопасност, която не могат да осигурят.

 4. Уважаеми Инджев, не се съмнявам в желанието ви да направите сравнителен анализ на трите събития, но съгласете се, че независимо от постигнатият политически ефект след Хирошима и Нагасаки не може да има морално оправдание за хвърлените бомби срещу обикновени хора. Колкото и да защитавам демократичните ценности на западната цивилизация, американските бомби никак не ми се връзват с налагане на каквото и да е мирно решение. По тази логика може да заличиме и кадафи за един час. Моралният укор за американците ще остане завинаги, но хубавото е, че те отдавна са го осъзнали като държава и като народ, докато съветите чрез чернобил освен своите хора поразиха и съседните братски страни тихомълком по Кагебейски секретно. На този фон изглежда Извратено ядреното лоби да не млъква нито секунда. Но небива да им се сърдиме – хората са взели парите и сега трябва да свършат работа иначе….

 5. Вечная памет на жертвите от всички ядрени катастрофи в Света. Тежко на българите за бавното и неславно изтляване от лъчението на комунизма.

 6. За разлика от днешната ситуация с Фукушима, по време на аварията в Чернобил се е правело всичко възможно и НЕвъзможно за неутрализиране на аварията…за съжаление с цена на много жертви…Светла им памет на тези хора!
  Прехвалената японска нация само “запазва” самообладание, без да предприема някакви решителни крачки по неутрализиране на своята авария, а и никой от “демократичния” свят не бърза да им помогне…

 7. На вниманието на г-жа Й.Фандъкова
  Кмет на София-Столична община
  —————————

  Госпожо кмет,сред медийно блато,
  един български журналист,като “буреносен облак” зове към изпълнение на предизборни обещания,към които и Вие и Вашата партия сте особено съпричастна в т.ч. и за “световен” заговор срещу “невинното” българско правосъдие!
  Моят коментар по въпроса се вписва
  и към диалога между сред елита на ЕС за реформирана европейска икономика към нужното й шенгенско пространстово.
  А това предизвикателство не е само въпорос на твърдост и самоостоятелен характер на министър Попова.
  В такъв смисъл и от такива съображения управляващият елит на ГЕРБ,също може и трябва да е със сетивност за прблемите на хората,
  които са “чума” за прехода от ясни и неясни екзотични гнезда.
  Вече отмина светлият празник и е вече време и за празници в нашите души!Но без извинения с “т р о й н а т а” анатема? т.е. коалиция!!!
  Като светско лице,съм свършил,
  каквото трябва,сега е Ваш ред да пристъпите към молба за скромно
  общинско жилище от 1 стая !
  Останалото не прави чест никому и след време освен БСП,ГЕРБ -а и някои други- ще се срамуват от него!

 8. Вчера Павел написа нещо много добро по тази тема.

 9. Разпадането на СССР започва с полагането на основите му – още когато Ленин и бандата му започват да пълнят сметките си в швейцарски банки,явно невярващи в бъдещето на “строителното” си начинание.
  “Насила хубост не става!” Колко е простичко и мъдро! /Нещо, което,Иво,болшевики,комунисти и предатели не знаят./

 10. Разбирам необходимостта да се прибягва към реторика, но все пак в един нехудожествен текст е хубаво да се следва фактологията. Например в Чернобил никога не е имало ядрена експлозия.

  Жалко. Иначе щеше да се получи хубав текст.

 11. Към Itilon:

  Да, така е за ядрената експлозия ( термичен е взривът, а “само” заразяването е ядрено, което обаче едва ли прави ефекта от облъчването на стотици хиляди хора по-приятен за преглъщане ) . Това не отменя основната теза в статията, че Чернобил взриви СССР като показа колко калпава и опасна е самата система, за която е непоносимо да вирее в условията на разкрепостено съобщаване на истината.
  А колкото до “нехудожествения текст”- не виждам проблем да напишете художествен, че дори и да се подпишете гордо с истинското си име под него.

 12. Прекрасен текст.
  Един от очевидците на взрива на чернобилската централа каза, че избухването не изглеждало точно като взрив, а по-скоро като избухването на ВУЛКАН! Той е бил навън и изобщо не е успял да асимилира случващото се, толкова неописуема е била гледката. /германците въртят тези дни постоянно документални филми за Чернобил/.
  Хората в свободните държави биват постоянно запознавани със събитията и гледните точки, а ние тук живеем сякаш все още в мрачния комунистически феодализъм. Без светлина и без надежда.

 13. Не разбирам смисъла на последното изречение – имам предостатъчно текстове, подписани с името си, и никнейм, за който е известно, че е свързан с него. Най-малкото при положение, че съм оставил линк към собствения си сайт, обвинението в анонимност е… как да кажа, странно недоглеждане.

  Иначе е много хубаво, че приемате критика. Ако мога да си позволя да давам съвети, един редактор ще се отрази много положително на този блог.

  Не съм казвал нищо за тезата на статията, прочее, с която едва ли много хора няма да се съгласят.

 14. Към ДАКАР:
  Първо бих Ви помолил да ми разясните кои човешки същества попадат в категорията Ви “обикновени хора”.
  Какви хора /според Вас/ и колко щяха да загинат ако омразните Ви американци не бяха пуснали бомбите над Хирошима и Нагасаки? Ако касапницата на войната в далечния изток беше продължила още две години /за което японците без съмнение са разполагали с ресурс/?
  Така е – със сълзлив хуманизъм не може да се командва полицейски участък, камо ли да се управлява държава, да се провежда глобална политика и /не дай Бог/ да се води война!
  Нелицеприятно е и не гали нежната Ви душевност, но така е в живота:
  – убиват пет “обикновени терориста”, за да спасят десет заложника;
  – режат гангренясалия крайник, за да спасят останалата част от тялото!
  И винаги ще се намерят “хуманисти”, които да проплачат: “Жестоки касапи, осакатиха човека! Обикновения!”

 15. Още към ДАКАР:
  Ако хипотетично Съюзниците /Американците/ разполагаха с ядрено оръжие в навечерието на Втора Световна и бяха пуснали по 10 килотона над Хитлеров Берлин и Дрезден, за да спестят на човечеството ужасите на нацизма и повече от 50 милиона бъдещи жертви, как бихте определил този “акт” в съответствие с Вашата високохуманна оценъчна система?

 16. Както винаги, точен и непоколебим. Поздрави г-н. Инджев!

  Но напълно споделям мнението на ДАКАР – не може да има оправдание за Хирошима и Нагазаки! Не може целта да оправдава средствата. Както не може смъртта на няколко десетки хиляди цивилни нещастници и страданието на стотици хиляди други, осъдени до края на живота им, да бъде цената на евентуално спасените жертви от продължаваща война. В най-добрия случай можеше да бъде бомбардиран императорския дворец – от къде на къде поданиците трябва да бъдат разглеждани като по-виновни от този, в името на когото се върти касапницата?

 17. Японците са се посветили да умрат
  до последен за защита на императора.Десант на американците
  би довело до милиони загуби на американци но и на японци.
  Атомните бомби над Нагазаки и Хирошима спасяват милионни хора и на двете страни.

 18. Америка превръща победените и окупирани Япония и Германия в най
  богатите страни в света.
  Защото демокрации воюват не срещу народи а срещу дивашки политически
  системи.
  Демокрации не “ограбват”други народи,което комунистите немогат
  да разбератат,а богатеят от търговия и обмян.
  Така с забогатяването на Германия
  и Япония САЩ забогатя още повече.
  Така демократичният свят богатее
  а комунистическите страни мизерстват.

 19. Статията е не само хубава,а реална,достоверна и безпристрастна. Искам да добавя кьм нея и коментаторите 2 неща:Бомбите над Хирошима&Нагазаки освен целящи да смачкат японската безмислена сьпротива имат за цел да смачкат апетита на Сталин за хегемония над цяла Европа и газенето на руски ботуш не само в “парчето от тортата от Ялта”а и “износ на революция” в цяла Европа.Бомбите са били и предупреждение кьм Сталин-комуниста разбира само от бой.А за морала на американците говори самото обществено и императорско мнение СЛЕД Втората Световна Война,че нарушаването на стратегическият договор за партньорство&сьтрудничество м/у Япония и САЩ от 19и век е била непростима политическа грешка от страна на Япония.

 20. Г-н Инджев, този път надминахте себе си. Смятам, че имате сериозна нужда от помощ…

  “Общото между двата случая е, че без ядрениия бич двете милитаризирани до налудничавост тоталитарни империи, съветската и японската, нямаше да се предадат без да завлекат в гроба незнайно още колко милиони човешки същества.

  (Милите и загрижени)…Американците, на ръба на отчаянието от още по- отчаяната японска съпротива, хвърлят ядрените си бомби срещу Япония съзнателно. Те целят да избегнат неизчислими нови загуби срещу упоритата и самоубийствена”…

 21. Към Пламен Иванчев:
  “Това си знае баба – това си бае”.
  Толково ли е трудно да се проумее, че ако американците не бяха бомбардирали Хирошима и Нагасаки, “смъртта на десетки хиляди цивилни нещастници” щеше да се превърне в смърт на стотици хиляди, а “страданието на стотици хиляди други” в страдание на милиони?!
  Теорията за виновните и невинните, за военните и цивилните е смешна измишльотина! Човешкият живот е един и не се дели на военен и цивилен!Или Вие смятате, че когато властта навлече на цивилния нещастник войнишка униформа и го превърне във “военен” животът на нещастника се обезценява?!
  Спорен е и въпросът за вината – за нея само Бог може да съди безпристрастно! Мисля, че няма невинни народи. Всеки народ кове съдбата си, генерира, допуска и понася водачите си – били те сатрапи, комунисти или демократи.
  Немският народ носи вина за това, че прегърна с възторг нацизма! Руският народ е виновен за това, че допусна сталинизма! /Четете Солженицин, драги!/
  И накрая – какво щеше да постигне американската армия ако беше бомбардирала императорския дворец?
  Същото, което би постигнала ако се беше ограничила с разрушаването дворците на Саддам и Кадафи.

 22. Разбира се,че сега това е невъзможно,но ОЩЕ В ТЕЗИ КОМЕНТАРИ ДО ТУК,се подразбира,че историческият багаж на гражанското общество в т.ч. и с познатите грешки на царска България за национално обединение в търсене на съюзници и колебания през войните,ВЕЧЕ СЕ ДОБЛИЖАВАТ ДО ПРЕДСТОЯЩИТЕ ЗА бъдещите Й УСИЛИЯ /2011/-запонали от /2005/,да намери себе си и верния път,което вече поикаха Берлускони Саркози чрез ЗАТЯГАНЕ НА ШЕНГЕН
  Само диалогът около поуките за Рим-Берлин и Токио,така кактао преди Пъвата световна война,
  оправдават усилията на прозорлив журналист и тъпченето на премиер на едно място,като че Исаков и злия дух на Каулбарс,зорлем са го заставили,не само “да спира българските часовници”,но и да търпи удобното им “сироШ/т/но” изоставане при реформирща се “съюзна” икономика БЕЗ ШЕНГЕНСКО ДОМАШНО В КЛАС!
  В анализа на SIMEON,думата непростима за Япония е точно толкова на място,каквото би било вече и крещящото забавяне на неговия адаш в дните на обърканост и безпомощност,що идат!
  Но не за богданфилвци,а за симеонрадевци,александъмалиновци!!но без “сандровци” и седесарско-радомирски републики,които изтичат безславно в канала на историята,преди да си мегнал с едно око!

 23. Камък ми падна от сърцето,че и земеделският министър ще се погрижи за лова на Тримата големи,докато за сините не личи благочестива надежда, да са се спогодили за общ кандидат за президент
  Симеоне,адашът ти няма да бърза,
  докато не се изпразнят и другите от Великолепната дузина!!!

 24. И тръгна тя една………… с бая,ч е р н о б и л с к и хитрини за чудо и приказ:мъжете се преструват на искрени,жените на срамежливи,а всеки мами сам себе си с илюзия за разрушаване на илюзиите”

 25. Господин Тинков,

  На фона на искрено антикомунистическите Ви разбирания, които дълбоко уважавам и споделям, странно ми изглежда талибанското Ви отношение към атомните бомбардировки над Япония. Тогава може би трябва да оправдаем и 11-ти. септември? (Не като идея, но като метод). Защото, колективната вина, която предпоставяте, би оправдала и колективното наказание, нали? Защо да правим разлика между “американския империализъм” и американските граждани, кротко работещи в офисите си в кулите близнаци?

  Впрочем, дали да не си припомним, че по прословутия 58-член от Сталинския наказателен кодекс е съществувала алинея “ЧС” (член семьи) и по нея съпузите, децата, братята и сестрите, родителите на “враговете на народа” са поемали пътя я към Гулаг, я директно към 2-та. метра, само защото им е била вменявана тази колективна вина!

  И освен това, обърнете внимание на постинга на ЕТ 12:16(цитирам: “Японците са се посветили да умрат
  до последен за защита на императора”). Това е ТОЧНО ТАКА! Не да умрат защищавайки Родината си, а именно Божествения Микадо. Така, че ако полковник Пол Тайбътс беше пуснал Little Boy именно над Микадо-то, японската съпротива най-вероятно би претърпяла драматично крушение и най-много няколко хиляди непоправими самураи да си бяха направили сепуку.

 26. “В крайна сметка хората,населяващи една територия, са нейната най- голяма ценност.Никакви подземни изкопаеми не могат да компенсират неадекватността на човеците, които се държат на повърхността на тази земя като пришълци без мисъл и мисия.”
  Кратко! Ясно!Точно!
  Поздравления!

 27. Иванчев, говорите неща, които показват, че или не мислите или демагогствате.
  “ако полковник Пол Тайбътс беше пуснал Little Boy именно над Микадо-то, японската съпротива най-вероятно би претърпяла драматично крушение и най-много няколко хиляди непоправими самураи да си бяха направили сепуку.”
  Нали двореца на Микадо е насред още по-гъсто населен град. Жертвите щяха да се повече. И нали точно Микадо налага прекратяването на военните действия, които офицерите от ген.щаб искат да продължат!
  Било е известно, че Микадо не е абсолютен привърженик на войната. Не случайно в условията на капитулация се запазва неговият статут.
  Целта на демократичните държави е не да унищожат и унижат победения, а да го откажат от породените от диктатури амбиции.

 28. Да кажа нещо относно Чернобил. То беше публикувано от руски неофициални източници.
  В Чернобилския реактор технологичният уран е отделил голямо количество енергия за кратко време и се е саморазрушил.
  Голямо количество енергия за малко време се нарича ВЗРИВ, а източникът на тази енергия е разпадане ядрата на елемента уран, което го определя като ЯДРЕН ВЗРИВ.
  Освен това, този ядрен взрив не е резултат от човешка грешка изобщо.
  Резултат е от загуба на контрола върху реакцията в реактора, която пък е резултат от термични деформации в системата за подаване на графичните пръти, поглъщащи неутроните, подъжащи или ускоряващи реакцията.
  Това от своя страна е резултат от целенасочено провеждан експеримент, при който, за да може да стане, са били изключени и блокирани всички автоматично действащи защити.
  И тук е основният момент. Експериментът е бил управляван от “партиен секретар”.
  Каква е била целта на експеримента?
  С няколко думи: В нромална експлоатация реакторът освобождава огромно количество енергия във всеки момент от времето (Колко му беше мощността 1,000 MW?). Тази енергия, в края на краищата се отвежда чрез електропреносна мрежа.
  Какво ще стане, ако това отвеждане се прекъсне мигновено?
  Как ще се спре реакцията в реактора, която генерира огромна енергия и която, ако не се отведе, ще го разруши? Ето това са искали да моделират?
  Може и да се сетите, че внезапно прекъсване на отвеждането на енергията би могло да се случи през война – например при масивни разрушения на съоръженията за отвеждане.

 29. Четейки коментарите към настоящата статия (повечето анонимни!) оставам с чувството, че съм пред екрана на предаването “Безкомпромисно” на телевизия СКАТ, която се финансира от Русия. Там отборът на агитаторите от руската Пета колона се разделяше на две и почваше престрелка с лъжи и компромати, докато компрометират изцяло обсъжданата тема. Ясно е, че спорещите тук доста време са гледали СКАТ. Не ми стана ясно само каква е връзката между четенето на Солженицин и аварията в Чернобил…

 30. Спомням си много добре и с голяма погнуса,( по това време бях в казармата ), как гадовете ни събраха и ни дръпнаха едни хубави , напоителни “политически” речи. “Политическите” офицери сигурно са били в състояние близко до оргазма. Така де, да покажат и те на какво са способни. И те в крайна сметка да “поработят” малко.Та в общи линии ни беше внушавано, като ни дойдат на свиждане или като се приберем в отпуска, да разказзваме на всичките си роднини, приятели и съседи, че няма нищо страшно, да не се всява паника, много е важно да запазим спокойствие и , да има радиация, но всичко е границите на нормалното, толкова е в границите на нормалното, че даже няма смисъл да се говори за това.
  Така де, някаква си радиация…
  И че всичко това е провокация на Запада, които мрази социализма и дава мило и драго да очерни прекрасният ни строй и прекрасният живот който сме си подредили…
  Щото една социалистическа атомна централа дори и да гръмне, тя гръмва по един…прекрасен начин, мирно някак си, без опасност за щастливите социалистически граждани.
  И ето сега е момента да се стегнем и да покажем на гнилите капиталисти колко сме твърди и как няма да се поддадем на техните “попълзновения”…
  А в същото време започнаха да ни хранят с консерви ! През пролетта !
  Сега изглежда много просто да събереш 2 и 2. Ама тогава на 18, кой да се сети…
  Гадове, по – скоро сволоч, както биха казали любимите ви вождове, за вас НИКОГА няма да има прошка !

 31. Към г-н Иванчев:
  Прав е С. Борисов, Вие май наистина демагогствате!
  Сравнението между НЕПРЕДИЗВИКАНИЯ атентат, извършен без реален мотив,от няколко религиозно фанатизирани луди и легитимните военни действия, преследващи конкретна цел /спиране на войната и спестяването на милиони излишни жертви/ е кощунствено, нелепо и лишено от елементарна логика!
  В постинга си спекулирате с понятия като “колективна вина” и “колективно наказание”!
  Нима някой, някога е твърдял, че целта на атомните бомбардировки е била да се накаже японския народ?!
  Това е толкова глупаво и наивно, колкото и предложението Ви за “бомбардиране на Микадо-то”.
  “Идват добрите /а не лошите/ американци, убиват Микадо-то, защото вината за войната не е колективна, а персонална и лично на лошия император, в резултат шепа /също лоши/ самураи си правят сепуко и цялата военна машина на Япония, начело с генералитета незабавно слага оръжие и после японският народ посреща американската армия-освободителка с цветя и сълзи на умиление и благодарност!”
  Също като във филма “На всеки километър” /не съм го гледал/!
  Стига, г-н Иванчев, не вярвам да сте толкова наивен!

 32. Към г-н Петър Драгулев:
  Току що от Вас научих, че в ТВ “СКАТ” има предаване “Безкомпромисно”. Очевидно сте по-добре осведомен от мен относно предаванията на този ТВ-канал.
  Между”четенето на Солженицин” и “аварията в Чернобил” естествено няма нищо общо.
  Общото е между темата за т.н. колективна вина, повдигната от г-н Иванчев и написаното по нея от Солженицин / темата всъщност е по-широка – руската народопсихология като благоприятна почва за сталинизма/.
  Г-н Драгулев, трябва да се чете!

 33. Към Дакар:
  По принцип споделям вашето мнение, и явно като цяло сме съмишленици, но ето един детайл, с който не съм съвсем съгласен:
  “…постигнатият политически ефект след Хирошима и Нагасаки не може да има морално оправдание за хвърлените бомби срещу обикновени хора. Колкото и да защитавам демократичните ценности на западната цивилизация, американските бомби никак не ми се връзват с налагане на каквото и да е мирно решение. По тази логика може да заличиме и кадафи за един час. Моралният укор за американците ще остане завинаги, но хубавото е, че те отдавна са го осъзнали като държава и като народ,..”

  Бих си позволил да ви предложа едно,ако не морално оправдание, то поне много близо до него, а именно – Според много аналитици на Втората Световна война, използването на атомната бомба срещу Япония е струвало по-малко човешки животи, отколкото ако военните действия бяха продължени с конвенционални средства. Има се предвид традиционния самурайски дух на японците, които не биха се предали, без самият император безусловно да капитулира. А той би капитулирал само след един единствен смазващо силен удар. Знаете, предполагам,че малки японски части разпръсннати по разни острови,са продължили да воюват,дори за знаейки или не приемайки капитулацията. Това е едната причина.
  Другата е следната :
  до август, 1945 година съветската армия се намира напълно в централна и южна Европа /Берлин е паднал още на 6 май/, и май няма намерение да спира своя “победоносен марш”, и евентуално да “освободи” Париж и Брюксел, например. Какви са гаранциите че това няма да се случи? Силите на западните държави срешу нея са в пъти по-малки, и едва ли биха устояли на евентуален натиск. Събитието,което охлажда ентусиазма на Сталин да “освободи” и западна Европа е бомбата над Хирошима и Нагазаки, хвърлена на 6 август 1945. Едно съветско “освобождение” на Европа би донесло още повече жертви, а запознатите знаят колко много “бащата на народите” е мечтал за това..

  Това са двете почти “морални” основания за хвърлянето на атомната бомба, които ние в България никога не сме чували и няма да чуем. /при цялата условност на такива размишления в историята, и изобщо за “моралността” по време на война../

 34. Г-н ИНДЖЕВ,
  съзнавам, че прекалих с участието си по темата, но се чувствам предизвикан да се обърна към Вас със следното:
  Г-н Инджев, по мое скромно мнение, статията Ви е прекрасна, аналогията – изключително находчива и удачна!
  По дяволите всички измислени “хуманисти”, “пацифисти” и пр. “моралисти”! Човешката история кърви! Планетата кърви!
  В малка България алчни мерзавци протягат ръце към бъдещето на децата и внуците ни!Те са същите и “пак са тук”! “С кръв са я взели…”! Кръвта им е присъща! В кръв са потопили знамето си!И я жадуват! Бленуват за “Сибир”, за Белене и Скравена! Готови са да хвърлят половин България в стихията на ядрен апокалипсис, в името на обещаните им милиарди и властта, гарантирана от “руската нагайка”!
  Г-н Инджев, вече сте започнал. Продължете с аналогията! Бръкнете в раната! /С риск ДАКАР, Драгулев, Иванчев, …. да ви упрекнат в нехуманност, неморалност и екстремизъм/.
  Ядреният бич на Хирошима и Чернобил сложи край на “две милитаризирани до налудничавост тоталитарни империи”!
  Кажете, какво ще донесе на човечеството и на нещастното българско племе ядреният бич на Белене?!Ще се окаже ли и той “необходимата повратна точка” и на каква цена?
  Благодаря Ви!

 35. На 27 април при посещението на г-н Путин в Стокхолм е предложил руска технология за защита на ядрени реактори.The local.se

 36. Уважаеми Инджев,
  бих искал отново да изкажа уважението си към Вас като споделя, че се включвам с коментари във Вашия блог единствено защото ценя и споделям възгледите Ви по голяма част от въпросите, които са актуални в държавата. Надявам се да продължите дълго по този начин и дай боже да получите възможност за по-широка медийна изява.
  Вие ме разбирате, че не бих влизал в диалог на равнището, на което циркулира уважаемия г-н Тинков, но тъй като той упорито засегна освен моите скромни възгледи и някои цивилизационни въпроси, съм длъжен да отговоря с идеята да защитя сериозното интелектуално ниво на блогът Ви.
  -“кои са категорията “обикновени хора”” – уважаеми Тинков, това са хора като нас, които не взимат решенията в парламента или президентството или министерски съвет, които живеят в някакво населено място е някой решава да ни прати една бомба за назидание на някого – това означава обикновени хора, цивилни хора, деца, жени, старци…сиреч мисля, че трябва да ви се поизясняват нещата – заради решението на някой в държавата загива цял град. Съмнявам се, че ви се иска уважаеми Тинчев да сте в подобен момент в града.
  – “омразните ви американци” – доста свободна трактовка уважаеми Тинков, която показва, че не сте прочел в дълбочина написаното от мен не само в този коментар, а и по принцип.
  – “ако не са атомните бомби, касапницата би продължила” – уважаеми Тинков, знаете че “ако-то” е мръсна дума и може да оцапа-нека да не спекулираме с Акото. Ако баба ми беше мъжко…и така нататък-знаете продължението.
  -“сълзлив хуманизъм… и нежната ми душевност” – уважаеми Тинков, обратното на хуманизъм е Сталинизъм, така че замислете се над понятията по-задълбочено преди да ги използвате в уважавания блог на г-н Инджев.
  – “Ако хипотетично биха хвърлили бомбата на д Берлин в началото на войната, колко щяха да оцелеят…” – уважаеми Тинков, вече Ви споменах, че думичката Ако цапа. И в същото време хипотетично не подкрепям да бъде хвърлена бомба над Берлин, не само от сълзлив хуманизъм, а и защото следващата щеше да е над Рим, София и т.н., и сега вие и аз Ако бяха оцелели бабите ни, щяхме да светиме в тъмното от радиация.
  -“цивилни и войнишки животи е едно и също”- това е пълен абсурд уважаеми Тинков. По този начин искате да оправдаете Аушвиц, Сребреница, Белене….сиреч звучи като на 4 ракийки.
  -“немския народ е виновен за нацизма, а руския за сталинизма” – колективната вина уважаеми Тинков е казармено понятие и доста нецивилизовано – аз не приемам, че съм виновен за действията на тройната коалиция например, а по вашия тертип на мислене всички сме в кюпа – да ама не уважаеми Тинков. И съм твърдо убеден, че и немския и руския народ са дали на цивилизацията много съществени достижения, както и отделни хора, които са сторили лоши неща. Както всеки друг народ разбира се.
  – “нима някой някога е твърдял, че целта на бомбите е била да се накаже японския народ…” – многоуважаеми Тинков малко по-нагоре твърдите точно обратното. Това малко прилича на раздвоение на личността сиреч като Джейкил и Хайд. Е ако японския народ не е пострадал от бомбите, кой е??
  – “по дяволите хуманистите и моралистите” – това няма смисъл от коментар уважаеми Тинков. Демократичните ценности на обществото, които всички ние се стараем да възпитаме в тази наша държава се крепят освен на всичко друго и на хуманизмът и морала. Ако не е така, то всеки човек с увреждане, например, би бил ненужен и с него трябвало да се постъпи като доктор Менгеле. Доста несериозно, нали уважаеми Тинков.
  – Тук бих искал да отговоря и на уважавания от мен Сър Свен.
  “според много аналитици използването на бомбата срещу Япония е струвало по-малко човешки животи, отколкото АКО нещата бяха продължили с конвенционални оръжия…и че това е “охладило” мераците на Сталин да тръгне към Париж и Брюксел” – уважаеми Свен, по-горе обясних за хипотетичните възможности на думичката Ако. Превантивните убийства не са начин да се решават каквито и да били политически въпроси, този метод може да се използва еденствено срещу животни, които биха застрашили човешки живот ако са болни от бяс или опасна зараза. А що се касае до охлаждането на мераците на Сталин – обяснете ми, щом Сталин се е охладил от бомби пуснати не над неговата страна, не можеше ли американските военни стратези да хвърлят бомбите над някое трето безлюдно място за да се охладят и японците без да има нужда да се затриват два града? Въпросът ми е риторичен, разбира се.
  Уважаеми Инджев, надявам се, че с участието си в дискусията съм защитил доброто име на Вашия блог и бих искал само да допълня, че дискусията за Нагасаки и Хирошима в момент, когато на японския народ се е случила трагедията във Фукушима е доста неуместна. По тази причина бих искал още веднъж да изкажа съчувсвието си на японския народ.

 37. Уважаеми г-н ДАКАР, успокойте се! Сериозното интелектуално ниво на този блог е надеждна защитено. В случай, че равнището, на което циркулирам го застраши, има два съвсем елементарни похвата, чрез които да бъда отстранен от блога:
  – мнението ми да бъде елиминирано като спам;
  – Г-н Инджев само да намекне, че участието ми в блога му е нежелателно.
  Колкото до това, че съм засегнал Вашите възгледи – приемете моето най-искрено съжаление!
  Не знам, дали си давате сметка, но нашият спор не е решен от човечеството до днес. Имам предвид не конкретния повод, а дискусията относно доброто, злото и насилието.
  Трактовките са колкото на морално-етична и религиозна, толкова на прагматична основа.
  Уверявам Ви, аз самият вече повече от половин век се лутам, търсейки вярното решение и до момента не съм намерил категоричен отговор. Успокоява ме мисълта, че: “Не изпитват съмнения само глупаците”.
  Вероятно Ви е убягнало, но напоследък изказваните от мен мнения са свързани единствено с темата АЕЦ “Белене” и тонът им не е дотам лицеприятен /естетичен, изискан, интелектуален/, единствено поради факта, че си поставих за цел да “пробия дебелата кожа” на онези заспали мои сънародници, на онези 63 процента “без позиция”, които Вие наричате “обикновени хора”.
  А относно засегнатите от мен “някои цивилизационни въпроси”, дължа следните разяснения:
  1. Според моите възгледи е абсолютно недопустимо, когато става дума за човешки живот, той да бъде разграничаван на: обикновен/необикновен и цивилен/военен. Обяснението е тема за твърде дълъг разговор.
  2. За Ваше съжаление според съвременните представи цялата обозрима Вселена е устроена на принципа “ако”/”или”/.Самата двоична система предпоставя този принцип. Така, че думичката “ако” съвсем не е мръсна / и не “цапа” “мъжката Ви баба”/.Отсъствието на “ако” е “предопределеност” и предпоставя отсъствие на избор “добро-зло”, отсъствието на свобода на волята /с което ни е надарил Бог, за да бъдем Нему подобни/.
  3. Вероятно поради това, че сте се почувствал засегнат, не сте обърнал внимание, че думите хуманисти, пацифисти и моралисти съм поставил в кавички и пред тях стои прилагателното “ИЗМИСЛЕНИ”.
  4. Жонглирането с категориите “колективна вина” и “колективна отговорност” е любим марксистко-ленински” /болшевишки/ похват. Чрез него могат да бъдат оневинени и най-тежките престъпления! Когато докажем, че вината е колективна /сиреч не може да бъде вменена/, превръщаме я в “колективна безотговорност”! Така чудовищното престъпление “комунизъм” остана неосъдено и необезвъзмездено, тъй като /виждате ли/ вината била на Партията, сиреч колективна, а за колективна вина не може да се търси отговорност и да се съди! Ползвайки същия похват, селският “Макиавели” от Сирищник приканва, въпросът за АЕЦ “Белене” да се реши чрез референдум /колективно решение/, за да бъде вината колективна, отговорността – също!
  Приемам Вашето мнение, но не го споделям. По мое твърдо убеждение т.н. “колективна вина” съществува, съществува и “колективна отговорност” и според тях Бог/Съдбата, Природата/ наказва!
  5. Накрая още веднъж /специално за Вас/, най-категорично заявявам:
  Според мен, целта на А-бомбите над Хирошима и Нагасаки не е била “да се накаже японския народ” , а да се прекрати войната.

 38. кьм ДАКАР: Швейцарските Алпи са били едно много тихо и безлюдно място за хвьрляне на А-бомба.за него ли е предложението кьм американските военни?По повод другите коментатори: японският император неслучайно е капитулирал чак втората половина на 1942а пред обезумелите си сьветници,които се взели толкова насериозно,че вьвлекли и САЩ вьв войната(и толкова насериозно били готови да измре цяла Япония,ако не бяха А-бомбите).между другото НЕПРОСТИМАТА политическа грешка не е мой израз,просто сьм забравил в какви архиви в НЕТ пространството я бях прочел(всеки с компютьр,ИНТЕРНЕТ и желание&тьрпение може да ги открие и прочете).
  До всички т.нар. “хуманисти”, откровени анти-американисти и останалите русофили: от гледна точка на юридическите науки и международното право Нюрнбергският процес е АБСОЛЮТНО незаконен.Закона за престьпления с/у човечеството,геноцид и т.н. е приет няколко години СЛЕД това в международното право.Много,ама МНОГО се сьмнявам че нормален човек (па било и адвокат)ще седне да защитава нацистите осьдени в Нюрнберг

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.