Телевизията, която води хората ( за носа) се освободи и от Светла Петрова

Водещата на “Сеизмограф” , последното оцеляло сериозно публицистично предаване на най-гледаната телевизия в България, се разделя с работата си. Светла Петрова напуска поради несъгласие с това, че местят предаването й в друг часови пояс,  а от ръководството “много й благодарят” за досегашната “всеотдайна работа”. Това  и други подобни клишета под формата на обяснение са изписани на официалния сайт на телевизията.

Светла Петрова е “достатъчно голяма”, за да говори от свое име и да обяснява каквото сметне за нужно, така че няма да се произнасям вместо нея за собствената й мотивация. Но не мога да не отбележа “аргумента”, с който нейните началници оправдават разместването в програмната схема, довело до този резултат. Такива били предпочитанията на публиката: тя искала по същото време, по което от 10 години имаше сериозна публицистика, да гледа развлекателната програма “Море от любов”. Интересно, ако публиката поиска нещо “още по-така”, дали също ще й бъде сервирано, вместо медията да държи на физиономията си и на (поне)някои принципи, които би трябвало да важат за всяка обществено значима медия, независимо от формата на нейната собственост.

Истината е, че изборите наближават и натискът за овладяване на всички възможни ниши за формиране на обществено мнение расте. Нещо подобно казва в заявлението си за напускане Светла Петрова, която изразява убеждението си, че Би Ти Ви очевидно няма нужда от публицистика, която само й създава проблеми. В писмено обоснованата си позиция тя припомня на ръководството ( същото, което с явно облекчение й пожелава “успех”), че от години за публицистиката в тази телевизия се отделя твърде малък ресурс – нещо, което и други си спомнят…

Без да правя преки аналогии с нещо лично ( “нищо лично”, нали!) мога само да кажа, че очевидно едно нещо не се променя в състезанието с един кон, което се води откакто тази телевизия е зачената в грях по отношение на публичността с лъжата, че била американска: водят хората за носа под предлог , че ги следват. Лао Дзъ е формулирал тази мисъл в Китай още преди около 2400 години: “който иска да води хората, трябва да върви след тях”. Но не и да ги води за носа, ако обича, бих добавил аз. Защото с години да лъжеш, че нямаш отношение към собствеността, а когато отпаднат законовите пречки да си признаеш със задна датата, че си лъгал, както направи всевластният рекламен бос Красимир Гергов по отношение на Би Ти Ви, би трябвало да е наказуемо- ако не в юридическия, то в общоприетия смисъл на думата. Но у нас и дума не може да става за такива глезотии- недосегаемият олигарх си разиграва троянския кон и никой не може да му излезе насреща. Защото и никой не иска- рекламната далавера е еманация на жонглирането с пари, влияние и власт, а тъкмо в това отношение Гергов е номер едно в България, която се управлява задкулисно от правешкото олигархично лоби.

27 мнения за “Телевизията, която води хората ( за носа) се освободи и от Светла Петрова”

 1. Хм, телевизии … кому са притрябвали. Кой сериозен човек би тръгнал да се информира от телевизия за нещо? Но има хора всякакви и всякаквите у нас са повече.

 2. Хахаха…. Иво, Иво…. Добре дошъл в “клуба”! Ще пиша на “ти” – някак е по-свойски, според мен. Някой друг да беше го написал коментара по-горе, щях да си помисля, че не е ориентиран. Май никой не иска да разбере, че БТВ е абсолютно 100% комерсиална телевизия. Колко пъти съм писал Имейли до тази телевизия с молба за помощ срещу дивата корупция която се шири в съдебната ни система, но колкото ти си ми писал до сега на мейла, толкова и от там са ми върнали отговор. Просто нямат интерес хората… Както и да е – това е мой частен проблем и вярвам, че ще успея да се преборя с корумпираните елементи в съда!
  Колкото до г-жа Светла Петрова – тя ще се оправи, ще си намери нова работа и ще се чувства много по-комфортно от вече бившото си вече работно място, повярвай ми!!! Жалкото е, че заради някакви пари с неясен произход дадени в БТВ под формата на “реклами” или външни продукции, тази медия започва все повече да се обезличава, да запада, да си мисли, че е “номер едно”, но… Хайде, да се спра, че ме хващат “братята”!… Нищо ново няма да напиша…

 3. При цялото ми уважение към Вас г-н Инджев,хората когато гледат телевизия на живо са свидетели на неопровержими факти. Журналистическата дейност на г-жа Св.Петрова е нееднозначна по отношение на принципите и./Нека да си припомните предаванията и по време на управлението на НДСВ и ДПС,а и по времето на тройната коалиция.Считате ли , че по време на посочените периоди тя не е била толерирана мнението и към критикувашите тогавашните управляващи правителства/с които съпругът и е бил във полтическа зависимост/,като най-фрапантен е примерът с делото за сводничество срещу синът и в Испания/ако допуснем ,че то е несправедливо/БТВ и предостави екрана си.Сега твърдите ,че напускането и е несправедливо.Аз считам ,че в много случаи българските журналисти ги третират като крепостни селяни,но журналистическият слугинаж винаги свършва на ешафода.Електронните медии в България постоянно са изнасилвани както от поставените им за собственици лица , така и от политическите партии ,упражняващи влияние върху тях чрез лостовете на властта.РТВ е срвилна телевизия и не заслужава Вашето дълготрайно и непрекъснато отрицание.Фактът, че тя е собственост на бивш постови/агент на ДС/ или там какъвто е бил пред БНТ е многообяснителен.Искам да Ви уверя , че независимо от Вашите взаимоотношения с бившата ДС, досега в мен създавате с публикациите си впечатление за фактологична и честна субективна журналистика.Преди време се обърнах към Вас с призива : не се страхувайте и пишете ИСТИНАТА.Затова Ви моля – не изневерявайте на ИСТИНАТА, това е Вашата същност.Бог да пази БЪЛГАРИЯ.

 4. Борбата им стана вече “безмилостно жестока”!

 5. Ако България се управлява задкулисно от правешкото олигархично лоби, това означава че България се управлява от Олигархията, на руската пета колона в България и вече не е сериозно да се надяваме, че с избори можем да променим нещо в България.Но с временно гражданско правителство, временна гражденска полиция от доброволци и Българската Армия можем!

 6. Какво я жалите, получила си е заслуженото послушницата. Да не би да са я уволнили за потресаващи разкрития?
  Я да видим какво казва самата тя:
  “Освен това във влошената медийна атмосфера напоследък моите усилия да запазя предаването като територия на свободното слово и на независимата журналистика очевидно създават проблеми на телевизията в някои политически и олигархични кръгове”, тълкува махането си Светла Петрова. Тя стига още по далеч и е още по – категорична: “Благодарна съм на телевизията за тези 10 години и за свободата, която имах в 9 от тях”.”

  Боже-ее, “влошената медийна атмосфера напоследък” …напоследък.
  Преди си било едно към едно – каквото ти е на душата – това на устата, евала!

  Уауу-у:”10 години и за свободата, която имах в 9 от тях”… Къде й е проблемът на тази?
  Оказва се, че тя не е имала цензура , а бръмчеше като пчеличка-работничка и нито дума против царицата. От година насам се появили и олигарси, оле мамо-оо…

 7. bTV приличаше на нещо преди, но сега дори не е комерсиална. По-некадърен програмен директор едва ли е имала някога!Ако се водеха от комерсиален интерес едва ли щяха да спират най-гледаните сериали десетина епизода преди финала, да местят часове на предавания с твърда аудитория, да наредят една до друга най-тъпите си и напълно еднообразни сатирични продукции в почивните вечери, да се опитват да налагат измислени български телевизионни заместители или пък да облъчват зрителите с безкрайни повторения на най-кухите си предавания като “Модерно”. От падането на “В десетката” насам не смятам, че в бг ефира изобщо съществува жанра публицистика, но все пак “Сеизмограф” и “Отпечатъци” от време на време предлагаха някаква утеха за хората, които се интересуват от обществения живот или от ставащото по света. Ако се сравни дори само с онова, което може да се види по BBC – Hardtalk, Panorama или Our World – на човек може да му се доплаче. А освен BBC, британците си имат още и C4 и Sky. Да не говорим пък, ако недай си боже се заслушаш във водещи като Диана Найденова и малоумниците от сутрешния блок, които явно са зомбирани от хронично недоспиване, наистина имаш чувството, че си в зоопарка. Жалко за българския език, който е достатъчно богат на форми и синтаксис, за да се изразяват по-сложни идеи на него, заслужава по-изкусни журналисти… Жалко и за психическото здраве на българската нация, защото индивидите и общностите имат нужда да изразяват преживяванията си на родния си език, иначе рискуват да изпаднат в депресивното състояние на вътрешна имиграция, така брилянтно опиисано от Юлия Кръстева в “Черно слънце”.

 8. Така е при мафиотско-олигархичната система на управление – не може медиите като четвърта власт да бъдат оставени на свобода. Етествено, че телевизията се превърна в най-удобния инструмент на мафията за опростачаване на без и това в голяма степен зомбираното ни народонаселение. А това разни “Етични кодекси на журналиста” и “нам какви си дивотии”, както казваше безсмъртният герой на Алеко Константинов, кучета ги яли! Колко още време трябва да мине, за да разбере човек, че България се управлява от шайка мафиоти, които си имат всичко – и медии, и съдебна система, и парите са техни, и държавната власт е тяхна. Силни са тези думи, знам, но те се покриват с нашата действителност. Но къде остана т. нар. журналистическа солидарност? Защо мълчат журналистите – колеги на Светла Петрова? Къде са протестите, къде са декларациите срещу поредния пример на превръщането им в покорни изпълнителни на чужди внушения? Всички ли вече дотолкова сме примирени, че не ни интересува какво става около нас и с нас?
  А кукловодите на уж независимите български медии ще продължават да си връчват лицемерни награди като “Черноризец Храбър”. Каква гавра и каква жалка ирония, при положение, че страната ни продължава да се свлича надолу в световните класации по степен на свобода на медиите!

 9. Както казаха в новините – очаквайте подробности от сватбата на Уилиям и Кейт с ХОРОСКОПИ ОТ БТВ!

  http://www.btv.bg/horoscope

  Какво повече да им обсъждаме?

 10. Тъй-тъй. Значи журналистката избрала да се раздели с медията само защото били преместили предаването й с един час напред! Не мога да повярвам на един такъв аргумент на едно съвсем просто основание: преди време все същата bTV ни убеждаваше, че Иво Инджев пък си бил тръгнал от медията ей-така, без абсолютно никаква причина, сиреч, самият той не знаейки защо си бил тръгнал. Нямало никакъв натиск от bTV той да си тръгне щото бил „обидил“ особата на негово превъзходителство от Сирищник, а, представете си, той си бил тръгнал абсолютно самичък, при това сам не знаейки защо го прави! Та и Светла Петрова си била тръгвала кажи-речи по същия начин: заради една толкова незначителна дреболия, за която изобщо не си струва да се говори. Ама и тя, като Иво Инджев, сама си е виновна, брях, какви своенравни били наште изтъкнати журналисти, обидчиви до немай каде и прочие, т.н., и тра-ля-ля, и ала-бала. (ОЩЕ >>>)

 11. След 500 години турско робство България е имала своята черковна независимост, своето априлско въстание, своите възрожденци, своя невероятно жив народ.
  След 65 години комунален тоталитаризъм си имаме Гергов, Златев, Петков, ГОЦЕ, ядреното лоби, чалгата, мутрите… народ не остана.

 12. На мен ми омръзна да ми излизат с обяснението, че “това е, което зрителят иска да вижда и чува”. Аз не искам да ми се поднасят жълти новинки от ранна сутрин до най-късните предавания, не искам репортери да си мислят, че връх на журналистическото майсторство е да навират микрофони в сълзите на родители, загубили едничкото си дете предишната нощ в жестока катастрофа навръх Великден, не искам да ми внушават неща, които мога сама да осмисля и за които сама да си съставя мнение. Не разбирам само – защо отхвърлените сериозни журналисти /тяхната група нараства/ не се обединят и не надвият над тези неща – те са силни и мислещите хора ще ги последват и подкрепят!

 13. БТВ не е телевизия,а някакъв хаос от напиращи журналисти да се пъчат на екран/Анна Цолова!/ и педофилски предавания като “Море от любов”!Наталия Симеонова играе чисто сводническа роля в повечето от предаванията си и не знам защо контролните органи не се самосезират?Направих опит да се свържа на страницата на предаването,но-уви!Това е най кротката по отношение на управляващите телевизия и не заслужава дори коментар.А забавните предавания са кошмар!

 14. И в това уволнение си личи пръста на Гоце,защото в последните си няколко предавания Светла Петрова беше поканила някои хора,които говореха нелицеприятни неща за него.Той е виден наш мръсник.

 15. От “четвърта власт” към “първа слугиня”. Това е, според мен, развитието на българската журналистика. Малкото изключения сред журналистите само потвърждават това!

 16. Не съм фен нито на Св. Петрова, нито на Ст. Гамизов, но си спомянм, че той два пъти отвори темата за кръга ‘ капитал ‘ и Иво Прокопиев / първият беше непосредствено преди изборите през 2009 г., а вторият път беше преди 2 – 3 месеца / , а тя автоматически го прекъсваше / налагане на цензура /, като дори вторият път му каза, че щяла да го изпъди от студиото … Гамизов говореше и за ‘ енергетиците ‘ в държавата …
  Означава ли това, че Св. Петрова и респ. нейният съпруг , който е бивш депутат и настоящ евродепутат, са близки и обвързани с кръга ‘ капитал ‘ ?
  Означава ли това, че кръгът ‘ капитал ‘ и въпросната телевизия , респ. и нейният собственик, не са от един отбор ?
  Може би тук са скрити отговорите на въпросите ?!

 17. Между другото, Гамизов има ли нещо общо с Янето и доц. Ал. Петр. ?
  Спомням си, че през 2009 г. Гамизов също казваше, че бил свързан с някакви служби … Въобще говореше доста странно и разхвърляно, т.е. не изказваше ясна позиция, а само критикуваше всички.
  Ако той наистина е свързан с тях, то останалото е ясно и всеки може да събере две и две ?!

 18. Иначе, лично аз по тази телевизия от доста време гледам само комедийни сериали и някой по – интересн филм .
  Разни любовни морета, славчовци, светлипетрови, сутрешни блокове и подобни не ме интересуват !

 19. Искам море от любов бе! Хоп-са!! Искам океан от сексове- мексове бе! Абе язе си сакам ората да си се любят бре! Искам и индийски сериали и кьочеци! Стига с тази омраза, долу разделението! Стига с тоз “Сейр-мо граф”! Айде да се любим, да се онодим и да сме по-позитивни бре, ора! И да се обединим и да си кютаме, и да не протестираме много-много, щото руските ребята може и да не ни освободят от мръснийо капитализЪм! Да са провикнем на микрофона: -Ура! Хоп-Са! Айде по-комерсиално де, по-така, по- руски, телевизор проклети! Стига с тез публицимистики -дайте на народа леп и зрелищни маанета! Язе си сакам “Секиш-мограф”!!
  Оп-са!

 20. Посегнат ли драстично на свободата на словото, да се готвим за посегателство и върху другите права и свободи!

 21. Нормално решение за медия с девиз “истината е въпрос на гледна точка”

 22. Хахаха, вижте това

  537 382 лв. без ДДС е платило Министерството на труда и социалната политика на медиите през 2008 и 2009 г.

  Огромната сума е раздадена на определени издания и е за медийно отразяване на работата на ведомството.

  Това сочи одитен доклад на Сметната палата за дейността на социалното министерство за периода 2008-2009 г.

  Парите са давани от бившия министър Емилия Масларова, която в момента е подсъдима по дело за корупция.

  Според одиторите ексминистърката е сключила 11 договора за публикации в печатни медии през 2008 г.

  Общата договорена стойност е в размер на 159 900 лв. без ДДС. Средствата са раздадени незаконно и без провеждане на открита процедура по закона за обществените поръчки.

  През 2009 г., отново без конкурс, Емилия Масларова дава на вестниците 59 990 лв. Сключени са 4 договора. Други 32 500 лв. без ДДС са осчетоводени само с фактури.

  Общата похарчена сума от социалното министерство за медийно обслужване във вестници през 2009 г. е 92 490 лв. без ДДС.

  За радио и тв реклама през 2008 г. са сключени 5 договора за 181 132 лв. без ДДС, се твърди още в доклада на Сметната палата.

  През 2009 г. Масларова е пръснала 169 750 лв. без ДДС под формата на 4 договора. Парите отново са раздадени по неясни критерии.

  През 2008 и 2009 г. Министерството на труда и социалната политика не е провело нито един конкурс за медийно обслужване на ведомството.

  Държавните пари са раздавани по преценка на Емилия Масларова

 23. Иво Инджев е прав,че “Сеизмограф” е последното оцеляло сериозно публицистично предаване на БТВ, независимо от възгледите на водещата Светла Петрова, които не винаги споделям. По отношение на професионализма в журналистиката той, както винаги, заема принципна позиция. Поздравявам и EOL11 и Борислав, които с коментарите си допълват тезата на автора.

 24. Има ли смисъл да се коментира един инструмент на пропагандата?
  Ако е знаела за кого работи защо не си е тръгнала отдавна? А ако не е знаела за кого работи що за журналист е????

  Оправданията моля забравете, всичко е пито и платено…..

 25. Светла Петрова беше добър журналист преди години – когато мъжът й не беше тръгнал да прави политическа кариера през “изкушението” НДСВ. След това започна да го играе журналист и сега е напълно обезличена. Не гледам предаването й от много години. Дразни ме посредствеността му и безличната позиция на Петрова. Преди време Светла Петрова беше журналист с позиция, с лично мнение, културно излъчване и много добра езикова култура. Сега май са останали само някакви остатъци от словесната й грамотност. Но на фона на тоталния срив и опростачване на медийната среда какво ли не може да ни се стори добро.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.