Потекоха грозни секрет(н)и под носа на ядреното лоби

Публикацията в сайта Биволъ не се нуждае от коментар, но все пак трябва да се отбележи очевидното, но явно пренебрегвано правило: единственото ефективно средство за борба срещу задкулисните битки в и срещу България е прозрачността. Нищо не плаши повече кукловодите и не може така да им вгорчи живота, както изобличаването им. Когато са на светло се вижда, че са прозрачни. Изтъкани са от лакомия, заразени са от имперско самочувствие на недосегаеми и се боят от осветяването повече от всичко друго защото то им отнема най-силното оръжие: пропагандното предимство в обработването на българските мозъци, базирано на недомлъвки и, спотаяване на информацията и откровени лъжи.

Wikileaks: Руски шантаж, енергийна мафия и обръчи на Доган около Белене
Бойко Борисов се оплаквал от Путин на американците RWE е “саботирана” да се откаже от Белене
от Wikileaks Биволъ Петък, 29 Април 2011

Ако няма напредък в придвижването на руските енергийни проекти, българите “рискуват да останат на студено през зимата”. Това е казал руският премиер Владимир Путин “на ухо” на българския си колега Бойко Борисов, извън протокола, на срещата на високо равнище в Гданск на 1 септември 2009 г. Не става ясно с какъв тон е споменато въпросното изречение, т.е. дали е било достатъчно заплашително, но явно е направило сериозно впечатление на Борисов, за да бъде своевременно докладвано и да попадне в конфиденциалните информации на дипломацията на САЩ.
“Оплакването” на Бойко Борисов за отношението на Путин е отразено в американска дипломатическа телеграма датирана от 5 октомври 2009 г., разкрита от Wikileaks [09SOFIA561]. От текста не е ясно дали става въпрос за шега, или за заплаха. На 29 септември 2009 г. Борисов е поискал помощ от правителството на САЩ относно диверсификацията на енергийните източници за България. “Финансово закъсалата нова администрация не цели само да се отърве от проекти със съмнителна търговска жизнеспособност, но и да увеличи сигурността на енергийните доставки чрез диверсификация.”, вярват американските дипломати.
Докладът разказва за среща на министър–председателя с три големи енергийни компании на САЩ на същата дата. В резултат на това правителството се е ангажирало в преговори да се използва тяхна технология за диверсификация на ядреното гориво и за утилизация на отработеното ядрено гориво.
Докладът разкрива, че американците са се надявали Бойко Борисов да спази обявените си официално намерения преди да поеме властта: да се преразгледат всички руски проекти свързани с големи енергийни сделки, направени от Тройната коалиция. Както показа времето обаче случи се точно обратното и ролята на премиера в началото на мандата му се оказа фалшива.
От други дипломатически грами посветени на енергийните проблеми на България се разбира категорично, че рискът милиони българи да останат на студено, заради руски енергиен шантаж, е разглеждан съвсем сериозно от българските политици, които са договаряли енергийните проекти с Русия. Това се оказва формулата, с която Русия диктува политически решения на суверенната уж страна – член на ЕС.
Големата енергийна “петчленка”
Противно на публичните изявления, от грамите лъсва тясната обвързаност между трите големи руски проекта: АЕЦ Белене, Южен Поток и Бургас-Александропулис, които президентът Първанов назова “Голям шлем”, а руският в-к Комерсантъ иронизира – “Голям член”.
Американците смятат, че зад всички тези проекти стои директно или индиректно, чрез подставени фирми и финансиране руският газов гигант Газпром. Техните категорични анализи сочат, че строежът на Белене с руски пари и технологии върви “в пакет” и с бъдещото изграждане на петролопровода “Бургас – Александруполис”, както и с “Южен поток”. На въпрос, дали това е така, бившият енергиен министър Румен Овчаров се е опитал да отрече, но както вече се вижда от развитието на нещата, явно анализите се оказват верни.
Но трите проекта от Големия шлем не са всички карти в руската енергийна колода, разигравана срещу България. В разговор с посланик Байърли проведен на 19 октомври 2006 българският енергиен министър Румен Овчаров е признал за връзка между преговорите за АЕЦ “Белене” и преговорите за подновяване на договора за газови доставки [06SOFIA1481].
От същия разговор става ясно, че посланик Байърли би желал Westinghouse да бъде избран като подизпълнител в проекта Белене. Тези надежди обаче са попарени от Овчаров, който твърди, че е “голям фен” на Westinghouse, но участието на европейския консорциум Framatom/Areva в проекта е задължително условие за бъдещото членство на България в ЕС, за което е оказала натиск Ангела Меркел.
Газпром се домогва също и до собственост върху българската енерготранспортна мрежа споделя Овчаров [06SOFIA1162]. Така преговорите водени от правителството на Станишев се очертават като 5 в 1: АЕЦ Белене, Южен Поток, Бургас-Александропулис, газовите доставки и собствеността върху преносната мрежа. Отделно стои въпросът за 100% зависимост от внос на руско ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй и неговата утилизация.
Най-силният коз на Русия за бъдещите проекти е почти пълната зависимост на България от енергийните доставки, наследена от комунистическо време, която виси като дамоклев меч и принуждава българите към отстъпки, които от своя страна тласкат страната към все по-голяма зависимост – отбелязват със загриженост американците, които не пропускат да отбележат нуждата от диверсификация чрез участие в други проекти (Набуко), развиване на междусистемни връзки със съседните страни и използване на тяхно ядрено гориво и решения за утилизация в Козлодуй.
“Мръсна енергия”, “енергийна мафия” и обръчите на Доган
Българският енергиен сектор е непрозрачен, корумпиран и свързан с лица близки до организираната престъпност, считат американските дипломати. [06SOFIA1691]В скандална грама, под знаменателя “енергийна мафия” са цитирани конкретни имена и фирми “Риск Инженеринг” на Богомил Манчев, “Фронтиер” на Красимир Георгиев и фирмите на Христо Ковачки.
“Ресурсите на „Белене“ са толкова грамадни, че всички от конкуриращите се енергийни и политически лобита ще получат дял”. За своя дял от Белене са се подредили и фирми близки до ДПС на Ахмед Доган, които “контролират екологичното министерство, отговорно за даване на разрешения” – смята авторът на грамата Алекс Карагианис.
Биволъ предоставя пълният превод на текста на този доклад, многозначително озаглавен: МРЪСНА ЕНЕРГИЯ: КОРУПЦИЯ И ЛИПСА НА ПРОЗРАЧНОСТ ИЗМЪЧВАТ БЪЛГАРСКИЯ ЕНЕРГИЕН СЕКТОР.
Лимонът “Белене” – с часовников механизъм…
Английският вестник Гардиън публикува през декември две грами от посланик Макелдауни [09SOFIA69] [09SOFIA363], в които е акцентирано на многобройните проблеми пред проекта Белене: неясна цена и икономическа обосновка, непрозрачност, свързани с Русия лобита и подозрения за корупция.
В редакцията на Гардиън обаче е отпаднала съществена част от текста, в който се обяснява, че ръководството на НЕК е пренебрегнало добрите практики в областта на ядрената индрустрия, не е изготвило програмен план за гаранция на качество за временните структури на площадката и е поискало от МРРБ да издаде разрешения без подходяща техническа документация.
Тези проблеми обаче не убягват на инвеститора RWE, който се безпокои за липсата на прозрачност в работата с Атомстройекспорт и българските му подизпълнители. Германците са държани “на тъмно” за повечето ежедневни технически проблеми на площадката. НЕК дори е възпрепятствала подизпълнителите да споделят с RWE информация по основни въпроси, позовавайки се на клаузи за конфиденциалност в договорите – пише в цензурирания текст.
Едновременно с това НЕК се опитва да замаже очите и на публиката и на инвеститора, че проектът върви с пълна пара. За пред медиите се използва словесна еквилибристика, като фазата “Подготовка на площадката” се нарича “Конструкция”, за да се внуши, че има напредък в дейностите.
Резултатът от тази политика е известен – през октомври 2009 г. RWE излезе от проекта, който беше временно замразен.
Ново правителство – нов късмет?
Идването на Бойко Борисов на власт дава нова надежда за ограничаване на руското влияние в енергетиката. Американците отбелязват със задоволство намерението на правителството на ГЕРБ да преразгледа участието в руските енергийни проекти и про-западната ориентация на ключови министри като Дянков, Младенов и Трайков.
Знак за първоначалната решителност на правителството е писмото изпратено от премиера Борисов до Барак Обама в края на септември 2009, в което той моли за американска подкрепа за стратегическите решения в енергетиката. [09SOFIA538]
През октомври 2009 Бойко Борисов се среща с представителите на три американски енергийни компании, с които е обсъждал алтернативи за енергийните доставки, по-специално американско ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй и решение за утилизация на отработеното ядрено гориво от централата. [09SOFIA561]
България зависи 100% от вноса на руско ядрено гориво и експортира отработеното обратно в Русия срещу значителна цена. Тя е и единствената европейска страна, която продължава тази практика, което я прави уязвима за руските прищевки да вдигнат цената, или да откажат да складират горивото в бъдеще – анализира американският дипломат, организирал срещата.
Българският премиер изглежда е бил убеден от американската презентация, тъй като е поръчал да бъде изготвен проектодоговор за предложените решения. Борисов отново е поискал съвет от американското правителство относно опциите за диверсификация, както и подкрепа през следващите месеци, които ще бъдат критични за взетите решения за енергийното бъдеще на страната – отбелязва заместник-посланик Сатън.
Два месеца по-късно американската подкрепа се материализира в София където е открит регионален офис на американското енергийно министерство. България е посетена и от специалния пратеник по енергийните въпроси Ричард Морнингстар, който се среща с ключови фигури от правителството. На 9 дек. 2009, Бойко Борисов се оплаква от липсата на европейско единство и подкрепа [09SOFIA696]. Европа бави парите за междусистемните връзки с Гърция и Румъния и България е станала заложник на енергийните амбиции на Италия, Франция и Германия – обяснява българския премиер на Морнингстар, имайки предвид подкрепата на тези страни (най-вече на Италия) за руския газопровод Южен Поток.
“Правителството иска да се отърве от Белене” – пише в коментар за срещата заместник-посланик Сатън – “но смята, че неустойките ще са твърде големи”. По това време проектът е замразен, след оттеглянето на стратегическия инвеститор RWE през октомври. Зависимостта от руски газ за години напред не позволява обаче на българите да спрат всички доминирани от Русия проекти. “Освен това те не го и желаят” – коментира Сатън, която препоръчва по-силна ангажираност на американското правителство, за да помогне на “очевидно притеснения” български премиер.
Ден по-късно, на 10 декември, в България пристига руска делегация начело с министър Шматко, за да преговаря за енергийните проекти.
Отстъплението за Белене – драма в грамата
“Истинската драма” в разговорите през декември е отстъплението на българската страна за АЕЦ Белене след преговорите с руснаците – пише Сатън в грама датирана от 21 декември 2009 и озаглавена “Поддаване по АЕЦ „БЕЛЕНЕ“. [09SOFIA711]
Според министър Трайков България обмисля да даде на Русия мажоритарен дял в проекта “първоначално”, но конфузът е очевиден, защото той “не може да обясни какво точно означава това”. По-твърда в преценката си е зам.-министъра по енергетиката Мая Христова, която счита, че даването на собственост върху Белене на Русия е заплаха за националната сигурност. Тя споделя и за идеята да се проведе конкурс за финансов съветник, който да помогне на българската страна да се ориентира във финансовите аспекти на проекта.
Русия възражда проекта Белене като използва едновременно “подсладители” и нови форми на натиск. Ако България се съгласи на руска собственост върху Белене, това ще е драматично отстъпление от позициите на енергийната сигурност и една голяма възможност за поправяне на грешките на предишното правителство ще бъде пропусната – настоява Сатън в коментара към преговорите с руснаците.
Това е и една от последните американски грами от България на енергийна тема, изтекли в Wikileaks. През следващата година правителството на Борисов ще поддържа позицията си на отлагане и протакане, през срещи с Путин, включването на “косматия дипломат” – каракачанския пес Йорго…, за да се стигне до драматичните събития от началото на 2011 и разконспирирането на основни лобисти като Валентин Златев, консултант на Росатом и особено приближен на премиера.
Най-вероятно американската позиция през този период не е претърпяла промяна. Позицията на Борисов обаче се промени и то съществено спрямо това, което четем в дипломатическите доклади от първите месеци след идването му на власт. За публиката остава да гадае в каква пропорция са били смесени заплахите на Путин за “оставане на студено”, “новите форми на натиск” и “подсладителите” в руския коктейл, сервиран в процеса на преговорите на българския премиер.
Информация за медиите: Wikileaks и Биволъ имат споразумение за партньорство в журналистическата и експертна обработка на грамите от България, а впоследствие и от други балкански страни. Пълните текстове на анализите и преводите публикувани в “Биволъ” са защитени съгласно•Закона за авторското право и сродните му права.•Цитирането им без позоваване на източника не е разрешено. По-подробна информация за условията за ползване на текстовете можете да получите по е-мейл:• contact@bivol.bg

21 мнения за “Потекоха грозни секрет(н)и под носа на ядреното лоби”

 1. Уважаеми Инджев,
  текстът доказва тезите на нормалните хора в България, които са независими от руските подкупи, че ББ е доста гъвкав или по-точно – подчинен след идването си на власт. Това означава, че имаме премиер, който е зависим от руските държавни интереси! А като добавим, че и т.нар. президент е подчинен на Кремъл, както и партията столетница, както и подчинените на гоце служби НРС и НСО – става доста ясно и отвратително, какви хора ни управляват!!! Аз неискам да живея по руския енергиен и политически ботуш! Не искам гоце ББ ЦЦ Р.овч РП Станишката и др да ме учат на морал и да подчинят бъдещето ми на руснаците, докато те плуват в парите-подкуп от руските енергийни сделки! Като чета материала и си представям как великия ББ се гъне пред дипломатите и пред Путин ми става пошло на душата…Предпочитам да бъда на студено, но не и да завися от руските имперски интереси! И съм сигурен, че ако ББ беше излязъл да каже истината за изнудването-хората биха го подкрепили в решението да спре Беляне!!! Но той предпочете рублите

 2. Бойко Ноев е прав!!!!! Думите му нямат нужда от коментар:
  “Руското влияние в България засяга стратегическата ориентация в процеса на вземане на решения, заяви посланик Бойко Ноев бивш министър на отбраната и представител на страната в НАТО.

  След края на конфронтацията за нито една страна от Европа не останаха политически цели, които да могат да се постигнат с военна сила.
  След засилването на администрацията на Путин стана ясно, че Русия ще опита да се върне в играта чрез единствения инструмент, с който разполага, и това е енергетиката – газ, въглища, ядрени проекти, които руснаците имат в различни страни, включително в България, заяви той .

  Според него, за разлика от Румъния, Словакия и Унгария, които също пострадаха от украинската газова криза през 2009 г. България е по-специален случай, защото руското влияние в страната засяга стратегическата ориентация на процеса на вземане на решения.

  Ефектът от руската енергийна политика в България е влиянието върху вземането на стратегически решения, заяви Ноев. “

 3. Въпросът този път е как тази информация да се промъкне навсякъде, до най-затънтената къща и то така да се вмъкне, че да перне всеки по челото, да се сети и последния тук, че играта по руската свирка прилича на порно и да захапе веригата най-накрая колелото.

 4. Единствения изход остава, да обявим война на САЩ.Или на Австрия. Или на Германия. Или на който си изберем. Само Русия не трябва да закачаме, щото за два часа са тука.

 5. България има нужда от приемането на “нещо” като Sherman Antitrust Act, но пречупен през нашите индивидуални, Български интереси и нужди, за да може да излезем от “обръча”, който ни държи вързани за един единствен енергиен “мастодон”, който чрез своите “разклонения” на територията на БГ, контролира и определя “правилата на играта”…. За да стане това възможно, в Народното събрание трябва да се премахнат всички видове финансови “пътеки”, които “пълнят джобовете и касите” на парламентарно представените партии и депутати с пари, идващи от бюджет, изграден от постъпленията на тези монополни структури….. защото истината е една – става дума за пари, много пари, а всеизвестно е, че всеки има цена….

 6. Колкото и да се правеше бб на “десен”, “европейски”, “светски”, изначалната му селяния и простотия го издавше, а най-много го издаде алчността му, меркантилността му и липсата на каквато и да е принципна позиция. Оттам нататък идва и липсата на политиката, а остава лепкавото усещане за някаква аморфна маса, възкачила се на върха на държавата, някаква безформена и безветна пихтия. Резултатите не закъсняха.
  Истина е, че гласността ги скапва и светлината ги изпарява, показвайки истинската им същност, но мимикрират, получавайки нови и нови кредити на доверие, чрез нови лица, извадени като зайци от ръкавите на фокусник, но до един те са със сходен профил – децата на ченгетата, завършили на Запад, и все “от един дол дренки” със старата комунистическа номенклатура.

 7. Биволъ ROCKS!!!! – citat: “Новопоявилият се сайт на президента Първанов, известен също с псевдонима си от държавна сигурност Гоце, е обект на пасивна атака по метода на Гугъл-бомбата.

  “Днес открих, че агентът с псевдоним Гоце си е направил лична страница.” – пише блогъра Нико от Грамофон.

  “Иска ми се като напишат в Гугъл “ГОЦЕ” да се появява той. Да си име Google досие, един вид.. Това може да се случи. Ако всички сложим линк към този сайт с текст ГОЦЕ.” – разяснява Нико.

  Гугъл-бомбата работи на принципа на индексирането на линкове към даден сайт. Ако Гоце се среща по-често като линк към сайта, то при изписване на Гоце в търсачката сред първите резултати ще бъде новосъздадената страница на президента Първанов.”

 8. ДРАГА МИ ТЕОДОРА,малко мъчно ми става за Вас като чета това което сте написали и речника който използувате.Не мога да разбера къде виждате алчност в ББ и защо не виждате алчността на тези които защитавате или тези от които произлизате.Явно е,че защитавате тези които желаят да поставят България зависима от една тоталитарна държава за поне100 години.Държава която в цялата ни история е била и работила против българските интереси и ни -и ще ни
  истисква като лимон.
  Що се отнаса до ББ -Не ти прави впечатление как е притиснат,как го изнудват твойте фаворити (путиновци),защото не е лесно да те заплашват,че през зимата ще ти бъде спряно горивото и цялата държава може да рухне.Отговорността на ББ е голяма и той го осъзнава много добре за разлика от тези кйоито ни дкараха до тук.
  Последната информация която четем сега налага пълно отлагане на Белене колкото и да ни струва.Бойко може да прави грешки(не е опериран от грешки).но е на светлинни години над твоите кумири.И накрая речника Ви ми показва, че имате успешно промит мозък.Промития мозък е жалък,но силен и готов дори на самоубииство заради идеята си.Жалко!

 9. Предполагам, че България отново е жертва на тип Ялтенска подялба между ОНД и САЩ, този път не геополитическа, а икономическа.
  Не е ясно, какво са получили САЩ в замяна на България? Може би Афганистан? Или сваляне на подкрепата на Русия за режима в Иран? Защото за страна като САЩ е въпрос на джобни центове да си върнат икономическото влияние в България, а не го правят.

 10. Уважаеми Дакар аз също съм готов да изстудувам и изгладувам всякакви неустойки само и само да не се реализира Белене!

 11. Искар,
  Не можа да спиш ли от коментара ми, та на зазоряване – в 6 и 37 ! изписа толкоз глупости по мой адрес. Не харесвам бб и не му вярвам. Смятам, че трябваше да му е ясно от самото начало, че ще го изнудват руснаците, а и за 2 години не предприе нищо, за да направи, ако не друго, то с най-малко две съседни нам държави да подготви реверсивни връзки за доставки на газ в екстрени случаи, за да защити националната сигурност и националните интереси, а не да разиграва театри. И за алчността му го обвинявам, защото не гледа за развитието в перспектива, а гони бързи печалби, както финансови, така и извличане на политически дивиденти, които водят до още по-осезаемо загробване на страната, тъкмо обвързвайки ни с тоталитарната държава, която винаги е успявала да ни постави в зависимост от 9-ти септември насам, с две малки изключения.
  Не съм ти чела предишните постинги, но оставам с впечатление за преднамерено преследване на алтернативни на официалната линия мнения.

 12. Putkin,

  ti si gad, gnusna gadina. Duhai supata. sashtite sa i vsichki plujeci koito te obslijvat v BG.

 13. Do Maikdoich,

  ti si iavno platen propagandist.

  BG e chlen na EU. I e rabota na sashtia tozi EU da zashtiva teritoriata si ot mijucite. A USA mogat samo da pomagat i podkrepiat otstrani. I poneje dosta evro chinovnici sa sashto kupeni ot Putkin, kakto se vijda, tova stava dosta trudno.
  I nai-vajnoto “nasila hubost ne stava”. Kogato edin chovek iska da si ostane v lainata, nikoi niama da go izkara ot tam nasila. Kapish?
  Taka che spri s obatkanite si opiti za promivane na mozacite. Idi si gi razpravia po krachmite. Tuk sme se sabrali vse pak informirani hora…

 14. Излизането от зависимостта от Русия не е само емоционално – патриотичен въпрос. Преди всичко е необходимо, час по-скоро, да се консолидират техниески специалисти за една дългосрочна, изпълнима програма за преодоляване на ниската ни енергийна ефективност, техническата изостаналост или техноческата безпътица във всички области на нашия живот. След това изведените необходимости да бъдат конкретно обвързани със срокове и финансови ресурси. И при нулево участие на корумпираните и/или компрометираните родни икономисти и финансисти. Едва тогава може да стане ясно доколко може да помогне ЕС и доколко “дружбата ни с великия брат е жизнено необходима както слънцето и въздуха…”. При сегашното развитие на икономиката, с критерии и подходи, продукти на “мъдрата наука”, проповядвана в известните “български храмове” на икономическата “мисъл”, руската протекция става все по-обективно необходима. Нека да не се заблуждаваме. Там много се говори за модерна техника н-то поколение, но електрическото осветление все още го включват чрез завъртане на крушката във фасунката, за икономическа ефективност.

 15. (Към ИСКАР)
  Вие чувате ли се, господине, какви ги говорите? В новата българска история Боко Рапона (така бе известен в средите на кадесарските мутри) може да бъде сравняван единствено с Гошо Тарабата. Но докато Коминтерновецът не успя да изтрие България от картата на света, то Боко, поне за сега, има всички изгледи да успее. Само национални предатели могат да го подкрепят и да гласуват за него! Това, което е написала Теодора Иконописова е микроскопично малко от цялата истина за Боко.

 16. ДО ТЕОДОРА. ПРАВА СТЕ. АБСОЛЮТНО. САМО ЕДНО ВЕЧЕ МИ СЕ ВИЖДА КАТО ИЗЯСНИЛО СЕ – ФЕЛДФЕБЕЛЪТ Е ДОКАРАН ТОЧНО ОТ ПЕТАТА КОЛОНА НА МОСКВА ЗА ДА ЗАТВЪРДИ ВЛАСТТА ИМ У НАС!!!

 17. Ето защо Исаков каза, че Белене ще се строи на 100%.

 18. Все пак, твърде неубедителни и присторени са ролята и позата на Рапона като “жертва” на руско изнудване. Не мога да вярвам за нищо на лъжливото овчарче Бойко Рапона, и не отсега, а още от лятото на 2001г., когато царят на НЯКОИ БЪЛГАРИ го назначи за втори човек в МВР, което си беше неговият, на Рапона, старт в политиката!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.