Първомайски ментелитет

В политическия тенис върви предизборно разиграване на топката не просто в полето на противника, а направо на погрешния корт. Нямам предвид закачката на Иван Костов с Бойко Борисов като слаб тенисист, а задочните забивки на Станишев. Вместо да отиграе удобните популистки подавания на Борисов той замахва с ракетата в обратната посока с неадекватните си контрапримери, които дава в интервю за Дарик радио, припомняйки ползата от пионерските лагери ( без самият той да ги е „ползвал“).

Сълзливото изказване на Борисов за бедното му детство, когато хапвал филии с мас и ритал топка със скъсани гуменки, беше подиграно от социалистите основателно като смешно, но никой от тях не се сети да припомни защо това е така. А истината е, че в онези времена ритането на топка със скъсани гуменки беше обичайно за огромната част от нас децата на НРБ- както и яденето на филия с мас или олио, поръсена със сол и червен пипер. Не знам за Банкя, но в центъра на София я наричахме „циганска баница“ и никому не идваше на ум, че това е признак на бедност (или политическа некоректност в изказа). Колкото до скъсаните гуменки авторът на тези спомени веднъж се прибра от пионерски лагер с един бос крак,защото нямаше резервен чифт. И това също не беше трагедия, а по-скоро източник на шеги.

Такъв беше „стандартът“ , от който Борисов неадекватно се оплаква като едва ли не „репресиран“ ( ако това е било репресия, то тя беше масова), макар да е прав да подчертава, че имаше едно голямо изключение. Тъкмо Станишев е представителен за него като част от прослойката „правоимащи“, които не ходеха по обикновени пионерски лагери ( а колко чифта гуменки са имали – нямам представа, само помня промъкнал се сравнително неотдавна във в. „Труд“ „отчет“ за консуматорската лакомия на Евгения Живкова в снабдяването й от „специалните“ магазини ).

На конгреса през януари 1990 г., на който БКП съблече оцапаната си дреха и се наметна с маскировъчния халат с надпис „БСП“ , имаше едно изказване на някакъв чичо от провинцията ( май се казваше Крушарски), които зашлеви въпросната номенклатура с обвинението, че другари, като Георги Пирински, не са скъсали през живота си един чифт обувки защото са свикнали да ги возят с шофьори навсякъде.

Точно този тип другари и другарки, като Пирински, продължават да са начело на на партията, която на 1 май паразитира върху темата за труда и социалната справедливост. Това е традиция. Направо е закон от името на работниците да говорят хора като Първанов и Станишев. Тяхната кариера се свежда до личния опит на „партийния работник“ и във войната между труда и капитала, за която пишат теоретиците на комунизма, реално не са страната на хората с мазолестите ръце- нито като практика, нито като манталитет. Но това е така от Ленин насам, било е същото с Георги Димитров, уж печатар, но всъщност висш московски партиен бюрократ и професионален терорист от международен мащаб, като своя работодател, бомбаджията от Тифлис Йосиф Джугашвили.

От първомайските трибуни на социалната демагогия могат да се чуят всякакви гневни речи, но и не и въпроси към собствените другари, които са се покатерили по превитите гърбове на електората си на върха на невижданото за масите „социално“ благополучие. Толкова е просто да бъде изречено: „Другарю Първанов, кой ви плаща лова за хиляди, а сумарно и за стотици хиляди левове? Откъде имате пушка на стойността на една работническа кариера -пушка, която не можете да си купите с президентска заплата дори и да я спестявате една петилетка?“.

Няма да чуете такива въпроси от първомайските мегафони защото няма натиск те бъдат зададени. Нещо повече, тон за оправдателна песен даде министърът на земеделието Мирослав Найденов, самият той гузен по темата, който се опита да оправдае корупционното властово ловуване с предложение то да бъде…узаконено. Нещо повече, трябвало да бъде платено от бюджета, за да можел държавният глава спокойно да черпи с български трофеи високопоставените си гости ( вероятно има предвид такива, които също имат бракониерски манталитет). Така властта на ГЕРБ се включи в предизборния тенис, в които мачът е уговорен между водачите на т.н. елит, разпределящ справедливо единствено порциите на собствената си трапеза. Домакин и тамада на това пиршество за отбрани гости са господарите в сянка. Те направо си купуват цели ловни стопанства, превърнати в неофициални резиденции за подготвяне на най-важните решения за държавата, спускани за изпълнение след това надолу по веригата, докато пльоснат като свършен факт сред блатото на разнежените от вниманието жаби, крякащи поръчаните им предизборни лозунги.

30 мнения за “Първомайски ментелитет”

 1. bnews.bg

  ‘ Първанов да се извини на електората за лова

  Стефан Аврамов, еколог от фондация “Биоразнообразие”, е човекът, който сигнализира антикорупционната парламентарна комисия и БОРКОР за ловните трофеи на президента и поиска да знае дали те са заплащани от държавния глава. В интервю за BNEWS той е категоричен, че Първанов е ловувал във всички държавни ловни стопанства. Екологът е против закон за президентския лов. По думите му и други политици ловуват по примера на Първанов, вероятно без да плащат.

  Екологът от Фондация “Биоразнообразие” иска да знае по какъв начин са заплащани ловните трофеи на държавния глава. Той е категоричен, че това не трябва да става за сметка на данъкоплатеца. Пред BNEWS той каза, че Първанов е ловувал във всички държавни ловни стопанства, а може би и в частни.

  Според еколога има три хипотези за начина на плащане на трофеите на президента-ловец:

  “Едната хипотеза е, че те се плащат от бюджета на президента, с което аз категорично не съм съгласен като данъкоплатец. Втората хипотеза е, че не се плаща, с което също не съм съгласен като гражданин на тази държава.И третата хипотеза е, че някой друг ги плаща. Лично моето мнение е, че имаме смесица от трите случая. И би трябвало някой да отговори на този въпрос и тази практика категорично да бъде преустановена. Не става въпрос само за конкретния президент. Става въпрос за българските държавни институции като цяло.”, вярва още Стефан Аврамов.

  “Бих бил доволен, ако той се извини пред електората си. Това би било достатъчно. И се надявам никой след това да не върви по този път.”,

  призна за очакванията си от парламентарната проверка на ловните трофеи на президента човекът, който подаде сигнала за това и до БОРКОР – Стефан Аврамов.

  “На практика се оказа, че, съгласно българската конституция, антикорупционната комисия е единственият орган, който би могъл да осъществи някакъв контрол върху президента по време на мандата му

  и това мотивира насочването на моя сигнал към нея. Искам да знам какви официални и неофициални трофеи има президентът, каква е тяхната сума и кой плаща за тях.”, казва той в интервюто за BNEWS.

  Той е готов да отиде и даде информацията, с която разполага, на депутатите, но го смята за излишно при положение, че има куп медийни публикации за ловното хоби на президента.

  Има и свидетели на ловуването му, твърди още екологът.

  По думите му, ако иска, земеделското министерство може да разпита десетки служители на държавните ловни стопанства, пред чийто поглед Първанов е упражнявал страстта си да убива животни и да взема трофеите след това.

  Вместо това обаче, земеделският министър излиза с предложение, което цели да узакони подобна практика и занапред,

  възмущава се Аврамов по повод идеята да има закон за президентския лов, лансирана от Мирослав Найденов в “Гореща точка” на Николай Бареков.

  “Лично аз бях шокиран от изявлението на министъра. И това е най-доброто доказателство, че моят сигнал не е политически мотивиран, тъй като министърът на практика защити президента. Това, което той предложи, е категорично недопустимо в една функционираща пазарна икономика. В нея няма безплатни неща. Безплатно означава, че плаща данъкоплатецът, тоест електоратът. Лично аз категорично не желая да плащам такива неща.”, казва още в интервюто за BNEWS защитникът на природата.

  Той твърди, че политическата класа у нас, която практикува ловно хоби, се старае да следва примера на президента и също не си плаща.

  “Безплатен лов е имало при феодализма и той е вървял с правото на първа брачна нощ. Ако иска, министър Найденов може да предложи и това. Ако президентството иска да закара някого на лов, си го плаща от бюджета и след това дължи отчет пред обществото. Няма никакъв смисъл от тези разходи. Нито един уважаващ себе си западен политик няма да приеме безплатния подарък, понеже няма да му го позволи собственият електорат. Ще го приеме политикът от Русия, Централна Азия или Арабския свят.”, изрежда аргументите си срещу закон за президентския лов Стефан Аврамов.

  “Може да направим един жест на узбекистанския президент, например.”, намеква екологът за отстрелването на узбекистанския архар от Първанов.

  Стефан Аврамов признава, че няма големи очаквания във връзка с резултата от бъдещата парламентарна проверка, но му стига, че 99 на сто от хората в интернет форумите са дълбоко възмутени от идеята на Найденов. ‘

 2. Що се отнася до убиването на невинни животни от страна на президента на РъБъ, то няма нищо ново, което бих могъл да добавя ! Вече дори ми е и под достойнството да коментирам тази тема !
  На всички е ясно, че няма как некой с некаква заплата да има толкова излишни пари, и то законно придобити, за да убива невинни животни, защото това му е било хоби !
  И първобитните хора са убивали животни, но това не е било хоби за тях …
  Ако пък сега се окаже, че президентът на РъБъ си е плащал всичко, в което дълбоко се съмнявам, то тогава бих попитал : Какво означава БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА ? Дали няма да се окаже, че президентът на РъБъ е дал повече пари, за убиването на невинни животни, за да си задоволи егото, отколкото е направил дарения за БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА, за да помогне на деца в неравностойно положение ? Интересен въпрос, нали ?
  Има ли смисъл да го коментираме повече ? МЪКА !

  Що се отнася до М. Найденов и ‘ гениалната ‘ му идея за узаконяване на безплатния лов от страна на президенти и премиери, което ще си остане за сметка на ДАНЪКОПЛАТЕЦА и в УЩЪРБ на Природата, бих казал само, че с такива ‘ инициативи ‘ , няма как да гласувам за ГЕРБ ?!
  Благодаря !

 3. Много силна статия, поздравявам Ви, г-н Инджев! Но, трябва да се уточни, че електоратът на БСП и тогава и сега е изтъкан от паразитиращи индивиди. Те съществуват, защото си имат своята цицка, подарена им от партиен вожд в замяна на признателност и пропаганда, от която цуцат парички без много да се напъват – досущ като Станишев. На тех и не им пука колко имат Р. Овч и Заеков-Пирински – стига от цицката да капе нещичко без да се налага да работят. И как искате да чуете някой от тях да попита откъде са му парите на Първанов, когато техният лозунг е “Другарят Станишев е наш вожд и учител – долу НДСВ/СДС/ГЕРБ/Костов/whatever”. Точно този текст беше написан на картичка, грижливо оставена до пощенските ни кутии. Лош е Бойко, щото им спира поточето и им управлява тяхната държава. Ми вай, ми не увеличиха пенсийките с 20 лв, нашите щяха да го направят (как – отделен въпрос, не се пита, а и няма нужда от отговор – те просто щяха да го направят). И минималната щяха да я вдигнат, даже да я удвоят. Как – не се търси отговор.

  Аз, като рожба на “развития социализъм” не си спомням да съм ритал топка със скъсани гуменки/дрехи, но помня как майка ми с връзки намери чифт дънки за мен и плати за тях баснословните за онова време 20 лв. Въпреки, че по онова време (годините 85-89) нямахме задължителни униформи в училище, някои дрехи бяха забранени, както и някои прически, както и че гонеха от училище ако си без чавдарка/пионерка. Не си спомням някога момиче да е идвало в училище по голи рамене – щяха да я изгонят.

  А на днешно време, същото училище, същите деца могат от малки да изразят своята индивидуалност (и сексуалност ако щете) по начина по който се обличат и чрез стила на прическата си.

  Прав сте, г-н Инджев, Не му отива на премиера да хленчи какво лошо детство имал. Но, както е видно, води се борба за масовия избирател. Дали ББ ще спечели с популизма си, или демагогийките на Станишев ще бъдат по-лесно смилаеми – предстои да разберем.

 4. Високите политици от цивилизованите части на света не ходят на лов, защото в съвременността това се счита за кръвожадно забавление
  и атестира зле държавника.Сигурен съм, че нито един лов с такива лица не се е случил в България, но ако е имало висок гост от Северна Корея, Зимбабве, Сирия, Иран, Венецуела и пр.възможността същестува. Мисля, че безплатното ловуване, предлагано от министър Найденов по-скоро има предвид местни авджийски компании около президента, съставени от хора, удостоени с високи ордени от същия този президент и също официални негови гости.Защо не, ако това е изпълнение на дълг към отечеството? Не може да се живее само с ордени, трябват и социални облекчения за този еволюирал човешки вид!

 5. http://chitanka.info/text/2898/6#textstart

  “Защото през т.нар. черно буржоазно и фашистко минало работниците чрез своите профсъюзи успяха да прокарат закон, който забраняваше работата на акорд, или както сега се казва „работа по норми“. Работническите дейци навремето съвсем правилно смятаха, че гоненето на норми с цел да се увеличи заплащането увлича работника и води до нечестно прекомерно изтощаване на силите му и оттам до съсипване на здравето му. Този закон се смяташе дори от комунистите преди войната за голяма придобивка на българските работници. Но когато те поеха властта, това не им попречи да въведат точно обратното, съветската антиработническа и античовешка практика на нормирания труд. Към всички предприятия бяха създадени отдели „Норми“ и съответно се появиха специалисти-нормировчици, за да осъществят най-невижданата работническа експлоатация. За да се застави работникът да гони нормите, първоначалната му надница беше крайно мизерна. Така че, ще, не ще, той трябваше да се стреми да изпълни нормата си и да търси преизпълнение, което щеше да му донесе малко повече пари. Но нормата не беше нещо постоянно. Всяко преизпълнение на тази норма над 10 на сто беше сигнал за незабавното й увеличение. По този начин в течение на времето физически по-силните и по-сръчни работници се превръщаха в убийци на по-слабите и несръчни работници, защото в своя стремеж да спечелят малко повече пари те установяваха норми, които другите никога не можеха дори и насън да догонят, следователно биваха обречени на мизерия. Впоследствие мнозина ръководители на предприятия по своя инициатива, за да ликвидират тази жестока несправедливост, формираха бригади, съставени от различни категории работници, като преизпълнението се отчиташе общо за всички. В много случаи, където нормировчикът беше човечен (както в нашето предприятие), се правеха системи от трикове, за да се заплати на рекордьорите, без те да повдигат нормите на невъзможно високо ниво. Трябва да кажа, че нашето техническо ръководство, инженерският състав изпитваха най-голямо съчувствие към отделните работници и се стараеха да им помагат с всевъзможни хитрости при определянето на нормите, при прекатегоризирането на самите работници и особено при пускането на ново производство. Но държавната политика на тотална експлоатация на работническия труд си оставаше неизменна.”

 6. Мен статията също ме върна в детството и пионерските лагери и си спомних някои “комични” ситуации.
  Да , имаше скъсани гуменки, “циганска баница”, скъсани топки, като малък имах топка с която играехме докато се скъса шева и спирахме за да не се спука плондера, а аз всяка вечер я шиех за следващия ден, докато не се появи един батко да ме научи да я шия с две игли и да правя вътрешен шев и така направо се родих…
  Спомних си още как като малки ни плашеха и с диверсанти, които пиели детска кръв, та всяка вечер като отивах да спя поглеждах със страх под леглото дали няма скрит някой диверсант…
  Как ни плашеха с турците които щели да нападнат мирното ни социалистическо отечество, как веднъж така им се вързахме с приятелчетата ми (че турците били вече превзели селото) че като се върнахме ужасени от разходката ни до гората, залегнахме на баира да наблюдаваме какво става там….
  Как за това че американците са кацнали на луната разбрах след десетина дни от едно писмо което майка ми ми написа (и още си го пазя) когато бях на такъв лагер, иначе нямаше как да разбера, щото нас ни набиваха в главите само лозунги, тържествени вечерни проверки, “патриотични” песни и кореспонденции със съветски другарчета….
  Спомних си още за пъвия ми контакт с омразните капиталисти на морето, пак на пионерски лагер. Спря до нас на пътя една открита червена кола в която имаше един младеж и едно момиче, които ни казаха нещо като Чен.. Чен.. а ние се разбягахме като диваци….
  После, след много много време разбрах че те просто търсели Чейндж хората ….
  Как всяка Коледа получавахме картичка от един приятел на баща ми който беше избягал и пишеше своите поздравления до семейството ни от западна Европа, но я получавахме не в къщи, а баща ми го викаха в съвета, където отваряха плика и после му я даваха…
  Как по-късно той ми ми купи западносъветски транзистор ВЕФ за отличен успех, а като разбра че синчето му слуша Свободна Европа почна да го заключва в един шкаф всеки път като отиваше на работа, но никога не разбра че пионерчето бързо намери къде е скрит ключа и продължаваше да слуша, след което пак го заключваше на мястото му…
  Така че ментелитета малко са го попроменили но, не са отишли много напред, след като сега ни плашат само с турски ток, а манталитета е същият , както и трагедията.
  Та нека, нека възродят пионерските лагери и тържествените вечерни проверки, нали са известни с непрестанната си “грижа за човека”.

 7. Законът за гравитацията при Р. П. започна да действа на 28.11.2007 г. / случая ‘ Куйович ‘ / , а при Гоце на 21.05.2010 г. … Що се отнася до доцента от ДС, него не го коментирам, защото той официално не е в политиката !
  Датата 21.05.2010 г. е свързана с датата 25.05.2010 г.
  Колкото повече приближава краят на гоцевия мандат, толкова повече истини ще научаваме за него ! Това е толкоз просто и логично !
  Казването и търсенето на истината са приоритети за мен !

 8. Капиталистическата икономика, на Царство България е имала пари да издържа около един милионна Българска армия, през първата световна война, но на 09 09 1944г съветското-руско комунистическо цунами, разрушава тази икономика и тази военна мощ на Третото Българско Царство.Някой може да си помисли, че съм царски подмазвач и за това хваля Царство България и с една такава антибългарска мисъл да зачеркне собствеата си славна и богата Ханско-Царска Българска История.Спомням си детско-юнушеските години след 1960г, тогава се виждаха ясно последиците от разрушителното комунистическото цунами, защото тогава се чудех, защо имаме в двора толкова много празни селскостопански постройки,защо са ни взели нивите и животните и защо трябва да ходя с майка си да работя безплатно в селското стопанство и да чакаме есента да ни дадът няколко чувала с брашно,ориз и сол и така нашето многодетно семейство живееше с десет лева месечна пенсия, на любимата ми баба ГАНА.Не искам да си спомням и да пиша историята, на тъжните ми детски години по време, на комунистическото робство в България, но докато съм жив ще се боря да си върна моето-нашето достойно Трето Българско Царство.

 9. Има ли гражданско общество у нас ?

  Всичко започна от 28.11.2007 г. … Може да се каже, че на тази дата вече имаше идея за зараждане на гражданско общество и прояви на будна гражданска съвест …
  Интересна е датата 21.05.2010 г. ! На тази дата вече беше ясно, че има гражданско общество и будна гражданска съвест . Може би ‘ причината ‘ за това беше датата 25.05.2010 г. ?

  Добрата новина е, че с всеки изминал ден обективните разследващи журналисти, които се интересуват от истината и справедливостта , се увеличават !

  А може би един ден и аз ще кажа СВОЯТА ИСТИНА ?! А може би един ден двамата с президента на РъБъ ще седнем пред детектора на лъжата , за да видим ЦЯЛАТА ИСТИНА !
  Логично е когато човек има някакви въпроси, той да получи и техните отговори !
  Ако въпросите останат незададени, то безусловната вероятност за тяхната истинност / неистинност е 50 : 50 % ?!
  Когато въпросите бъдат зададени пред детектора на лъжата, то тогава съотношението истинност / неистинност става 98 : 2 % ?!

 10. Taka se komentira ot horata smyrtta na Slavkov;Spas27 ;Една комунистическа гнида, паразитирала цял живот на гърба на България, по-малко! Днес е един хубав ден!
  Kk1917; Един червен боклук по малко !
  Ivailo iosifov ;За едно нищо …. нищо.

  Dodge_ram; Поне гробът му няма да има нужда от преливане – сигурно години наред ще кръжат мухи-винарки наоколо. Иван Славков беше забавен и “пич” за определена категория хора, но за България като цяло беше позор.

  _dan_;Бог да го прости, но алкохола – не прощава.

  The_sceptik; Не беше зъл, но беше изключително вреден и противен. И като шеф на тевето, и след падането на соца. Това, бе на мнозина допадаше откровената му простащина, говори по-скоро лошо за тях, отколкото добре за него.
  Да върви по дяволите! Оппаа, искам да кажа, той вече е там.

  Yard;Окрал страшно много държавни пари през живота си, с което косвено е ограбил всички нас, но пък се държал като клоун по телевизиите и правел смешно на простия народ, затова бил готин. Тъпаци.

  .
  Murfi_68; Т’ва е нашият елит: пиян,крадлив,корумпиран.
  Кюмунистите забравят , че са смъртни слек като се “пребориха” със всичко дори и със сприродата.Само че НЕБЕСАТА им напомнят за себе си !
  Как да кажеш за този урод да буде простен , като е слуга на този дето нашият ОТЕЦ като дойде има да смъмри.

  Globus;Много е вероятно горе никой да не го съди!Комунистите са били винаги безбожници и знаят,че раят и лапачката са тук на Земята!
  Никога не съм намирал смисъл в израза -“За умрелите добро ,или нищо!”Мръсниците разчитат на подобни глупости!За лошия-лошо!За добрия-два пъти добро!

  Gradinko;И да не съм чул за Хитлер и Сталин нещо да кажете – за мъртвите или добро, или нищо
  Biss Mark; Ирония на съдбата. Да почине точно в дена на труда. Бог да го прости!

  Renegat; За ЗАСЛУГИ можем да говрим само когато имаме екстремни обстоятелства, а не когато са ни предоставени – БЕЗЛИМИТН НЕОГРАНИчЕНИ ЛЕВОВИ И ВАЛУТНИ СРЕДСТВА ОТ БЮДЖЕТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ и отчет не се и търсеше дори и от така нареченият
  ДЪРЖАВЕН СЪВЕТ НА НРБ…

  Dodge_ram; В известен смисъл Батето олицетворяваше всичко най-отвратително в българския национален манталитет: социопатия, хронична алкохолна неадекватност, балкански мачизъм, ненаситна похот на разгонен нерез, правен нихилизъм, а – както се оказа от стинга на ВВС – и слабост към чужди пари. Всичко това го прави герой в очите на тълпите (кой не би се сменил с него, когато беше в силата си?!) и източник на фонов срам за по-прогледналите българи. Няма да ми липсва.
  Sniper; И хрантутниците дето цял живот лежаха на гърба на хората, плюскаха и се веселяха, и те не са вечни.

  Bam_Bam; Кое му беше великото бе пишльо ??? Че е растнал в охолство, така че да презира и да се надсмива над мизерния живот на българите!!! Точно заради такива като теб, неможещи да разчупят черупката на нещата около тях, разсъждавщи повърхностно сме на тоя хал!!!
  Remzi;
  Отиде си поредното пиянде,дето след 1989г. се правеха на ни лук яли,ни лук мирисали…..
  Сега е деня да се разплати на Свети Петър,макар да не ми се вярва да може,щото колко ли съдби разби това мекере?!?!?!
  Няма всеки ден байрам…………сега ще плаща като ПОП.
  Krasi; За мъртвите или добро или нищо.В този случай,нищо.

  Feragut West; До коментар [#76] от “БамБам”:
  Рядко се съгласявам с коментарите ти, но този път си прав не само за Славков, но и за безмозъчните му фенове. Уникален подлец, лъжец и мръсник. Днес трябва да е национален празник.

  Tedif; Защо червените гниди се сещат за дядо Господ само когато ритнат менчето?!?Покайвайте се приживе – ще ви дойде добре.Впрочем,*англичански* му беше като всичко в него – толупено-лайняво.И пак се убеждавам,че по-големи мазохисти от нас,българите,няма,като чета част от коментарите.Хеле пък стефка пъпката…..na vremeto Radoy Ralin be6e pisal za nego;
  “Geroyte na stoli4nite barove,
  stanaha na kulturata ni farove”

 11. Tennisyt kato sport e slojna igra, koqto mnogo hora haresvat i SE OPITVAT DA IGRAQT. Spomenatite geroi v teksta sa Amatyori, kakto v tenisa, taka i v ostanalite oblasti, v koito gi poznavame…

 12. Пошло е милионери, олигарси, дс номенклатурчици да махат от трубуната на тая заблудена, бедна идстрадала талпа.

 13. @ Г. Велев
  Вашето уточнение е твърде смело – да сложите в един кюп целия електорат на БСП – като “паразитиращи индивиди”? Всичко аморално да залепим на политическите опоненти. И се чудим как така партия уж лява, а прокарва дясна поликтика и привържениците я търпят. Ти като ги хулиш наред при теб ли ще дойдат?

 14. ОТНОВО В ДЕСЯТКАТА Г-Н ИНДЖЕВ! САМО СЕ ЧУДЯ ЗАЩО НИКОЙ НЕ ОБЯСНИ НА ПРОСТИЧКИЯ НАРОД КАКВО ЗНАЧИ И КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА “ЛЯВО” И “ДЯСНО”! АКО ГО РАЗБЕРАТ ЩЕ ИМ СТАНЕ ЯСНО, ЧЕ ТАКА НАРИЧАЩИ СЕ “ЛЕВИ” СА ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРАЗИТИ И ЧЕ КОГАТО ВЗЕМАТ ВЛАСТТА, ИЗЯЖДАТ НАТРУПАНИТЕ БЛАГА И ИКОНОМИКАТА ПРОПАДА. И ОБРАТНО – КОГАТО “ДЕСНИТЕ” СА НА ВЛАСТ ИКОНОМИКАТА СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА И ОТНОВО СЕ НАТРУПВАТ И ЖИЗНЕНОТО НИВО ОТНОВО СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА.

 15. Точно ментета с ментелитет са комунягите!

 16. Разгледан по този начин въпросът за Българския комунизъм (8.09.1944г. – 10.11.1989г.) води единствено до пълно оправдаване на извършените у нас безпрецедентни престъпления. Не “специалните” магазини, ловните трофеи на номинклатурата, скъсаните гуменки, пионерските лагери или филиите намазани с мас от майката на комуниста Боко, който напусна деполитизираното МВР, за да остане член на БСП, са най-характерните белези на престъпния Български комунизъм. Престъпленията са други – петдесет хиляди “безследно изчезнали” по време на Съветската окупация невинни български интелегенти, т. н. “Народен съд”, триста хиляди българи изпратени в 84 комунистически концлагери и 26 политически затвори, половин милион интернирани и изселени (предимно деца и старци) и безпрецедентната комунистическа диктатура родила невиждан никъде в цивилизования свят комунистически терор.

 17. @ANALIST
  Напълно прав сте. В България “десно” управление е имало само 4 години /1997-2001 г./ дошло на власт след пълен фалит на държавата и изпразнена хазна и с хора в управлението на по долни нива от старата номенклатура. И това правителство успя за този кратък период макар и трудно, да направи демократичното развитие на страната да стане необратимо. Но промиването и манипулирането на мозъците на населението, доведе до недопускането му за втори мандат и до трагичното състояние, в което се намираме в момента. На следващите правителства им бяха необходими десет години за да разрушат напълно, това което беше направено от правителството на ОДС.
  За каква криза в момента може да се говори, след като много добре се знае и помни /ако не страдате от амнеза/ периода от 1997 г., когато бяха ограбени напълно доходите на народа, държавната хазна напълно ограбена и празна и с неработеща икономика. За пазарна икономика изобщо не можеше и става въпрос. И всички тези промени станаха при управлението на истински десни сили (ОДС) с МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ г-н ИВАН КОСТОВ.

 18. P.S.За “амнезата” написана в множествено число, в никакъв случай не се отнася за уважаемият от мен ANALIST,а за тези които страдат от това или умишлено се опитват да не си спомнят за това време (ясно защо).

 19. Не мисля, че ловните подвизи на агент Гоце са най–позорните му деяния в годините на мирния преход от комунизъм към демокрация. Това не са дори моментите, когато ръководеше протестите в защита на Милошевич и тактуваше с ръка, за да се скандира “НАТО! Фашисти! Световни терористи!” Върхът на позора му бе откриването на Паметника на престъпника Тодор Живков в Правец. Няма по–позорна демагогия от тази да твърдиш, че партията ти ще води България от осъдения “престъпен комунистически режим” към демокрация и в същото време да откриваш паметник на един от най–големите комунистически престъпници, който в качеството си на Главен инспектор на Народната милиция в София издава заповед за разтрела на над хиляда невинни арестанти задържани в подземията на хотел “Славянска беседа”.

 20. Не знам кой какъв тенис играе, нито пък кой в кое поле забива, но има безспорни доказателства, че кукловодите от комунистическата ДС съчиниха “дясната ориентация” на Боко, за да се докопа той по–лесно до властта. Затова бяха измислени тези истории за “дядо” му, който не му бил дядо, а прадядо. Не бил убит в Банкя, където е убивал и мародерствал Тодор Живков, а някъде другаде и т.н. Кой здрав разум ще допусне, че потомък на “безследно изчезнал” ще бъде назначен за личен телохранител на Тодор Живков? Още присъствието на Боко, наред с агент Гоце, при освещаването на паметника на диктатора в Правец стана ясно, че всичко е съшито с бели конци, а именно че ГЕРБ е вторият отбор на комунистите (след БСП). Няма ляво, няма дясно! Има само една посока – пълзящият реваншистки неокомунизъм! Има и само един съюзник – постсъветският руски неоколониализъм! Всеки българин трябва да си даде сметка и да реши как ще продължи животът му.

 21. Не зная търсачката “GOOGLE.BG.COM” собственност на чия фирма, компания, агенция или друго някакво сдружение е, но явно че и тя има някаква обвръзка с комунистическия манталитет, а и може би с червените пари. Ярък пример за това е, че на най-големият христянски празник ВЕЛИКДЕН логото му остана непроменено (т.е. каквото е за всеки делничен ден), а за вчерашния “празник” 1 май то беше направено в стил “ретро комунизъм”, който е добре познат на по възрастните от народонаселението на България.

 22. Да, г-н Симеонов, това е “анализ на последствията”, удивително точно и на място. Поздравления!

 23. Логично е когато човек има някакви въпроси, той да получи и техните отговори !
  Ако въпросите останат незададени, то безусловната вероятност за тяхната истинност / неистинност е 50 : 50 % , т.е. 1 : 1 ?!
  Когато въпросите бъдат зададени пред детектора на лъжата, то тогава съотношението истинност / неистинност става 98 : 2 % , т.е. 49 : 1 ?!

  Не е необходимо човек непременно да е добър математик, за да забележи, че съотношението между намирането на истината между първия и втория случай е 1 : 49 , т.е. вероятността да разберем истината чрез задаване на въпроси пред детектора на лъжата е 49 ПЪТИ ПО – ГОЛЯМА от тази, когато въпросите останат незададени / премълчани / !
  Интересно е какво ще каже сега Л. Груев , според когото у нас нямало двоен стандарт в съдебната система !?
  Искаме ли да знаем обективната истина или искаме да прикриваме неудобните истини ? Това е същественото в случая !

  А може би в БГ по презумция престъпници са не онези, които извършват престъления / финансови престъпления и тежки криминални престъпления /, а тези, които задават неудобни въпроси за тайните на прехода ?

 24. РУСКИ МЕНТЕЛИТЕТ
  “Недопустимо е министър-председател на друга държава, в случая на Русия, да отправя заплахи към българските граждани относно тяхното снабдяване с топлина през зимния сезон”.

 25. (Към ИНЖ. СИМЕОНОВ)
  Вярно е, че правителството на Иван Костов бе единственото правителство, което водеше България по верния път от комунизъм към демокрация. Вярно е, че посоката бе обърната с идването на Кобурга и за десет години България се върна там, откъдето тръгна Иван Костов. Но грешите, като твърдите, че избирателите са свалили неговото Правителство. Свалиха го кукловодите от комунистическата Държавна сигурност, защото Иван Костов се опълчи против постсъветския руски неоколониализъм. Грешите и като определяте правителството му като “дясно”. Р. България никога не е имала дясно управление, защото никога не е имала дясна партия, като Републиканците на Роналд Рейгън, Консерваторите в Канада и Великобритания или Голистите във Франция. СДС бе либерална формация, каквито са повечето членове на Народната партия в ЕС. Считам, че най–големият недостатък на ЕС е липсата на Консервативен съюз, обединяващ всички европейски консерватори, защото точно тази липса обуславя превъзходството на леви управления в новите демокрации на Източна Европа.

 26. @г-н Петър Драгулев
  Абсолютно неточно е Вашето определение, че партиите в ЕНП са либерални. Такива в рамките на ЕС се обединават в Либералния интернационал, към който се стремят да попаднат формации около Желю Желев, НДСВ и ДПС донякъде. А ЕНП отстоява христян-демократичните ценности, които са дясна ориентация в най-добрия смисъл на думата, към която се присъеднняват нашите истински наши демократични партии (СДС, ДПС и участниците в синята коалиция). А що се отнася за Демократическата партия в САЩ, тя също отстоява тези ценности и може да се каже, че е с дясна ориентация. А що се отнася за правителството на ОДС, то бе отстранено (а не свалено, за разлика от това на Филип Димитров)след избори, чрез манипулация от страна на ДС, мафията, външни сили чрез КГБ и др., на които неоценима помощ оказа т.н. “цар” Симеончо. И това стана и с много, много пари осигурени от олигарсите.

 27. P.S. Аз смятам, че повечето от коментаторите в този блог и възгледите им, които аз напълно споделям (вкл. и уважаемият Иво Инджев)са хора с ясно определена десна ориентация. А либерализма е много по близо до лявото пространство, в което посочените от мен политически сили никога няма да попаднат (тук става въпрос за политическата сила, а не за отделни личности). Именно това е разделителната линия между отделните партии, течения и образувания в земеделското движение. Единственно партията на г-жа Мозер споделя ценностите на ЕНП и дано в бъдеще вече и без нейно пряко участие, да продължи това.

 28. За първи път да съм напълно съгласен с г-н Инджев . Заглавието на статията е много добре подбрано.

 29. (Към ИНЖ. СИМЕОНОВ)
  Да, може би сте прав, че повечето от партиите в ЕНП са християн – демократически, а не либерални, както погрешно ги определих, но това не променя въпроса за липсата в ЕС на обединяваща европейските консерватори партия. Все пак консерваторите стоят много по вдясно от християн-демократите. Колкото до българските партии в ЕС, много ми е любопитно каква партия е ГЕРБ и кой даде гаранции за нея пред ЕС? Да не е Иван Костов? Тогава ще стане ясно, че не само кадровата му политика е била погрешна, а и стратегията му.

 30. “За да има мир-
  БКП в Сибир!”
  Костов да се извини за недоразумението-гафа Шилешки-Шиляшки!
  инж.Горанов

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.