Стари номера на нов глас в старата ни столица

Публикувам коментар от читател на блога, подписан от Болярка, който по своята форма и съдържание ми се струва достоен за вниманието на широката аудитория ( от читатели) и на онази, която има широки правомощия не само да чете, но и прилага закона.

БОЛЯРКА:

На 17 май във Великотърновския университет трябва да се проведат избори за ръководни органи, но по всичко изглежда, че те ще влязат в съда. Университетската избирателна комисия, инспирирана от настоящия ректор (и кандидат за втори мандат) е извършила драстични нарушения при организирането на изборите.

Съгласно Закона за висшето образование по право в Общото събрание на един университет влизат ХАБИЛИТИРАНИТЕ преподаватели, които съставляват 70% от него. Останалите 30% се избират на събрания на съответните общности и квотите за тях са както следва: 15% за СТУДЕНТИТЕ И ДОКТОРАНТИТЕ, 12% за НЕХАБИЛИТИРАНИ преподаватели и 3% за администрацията. При определянето на СЪСТАВА на Общото събрание на ВТУ са извършени редица нарушения на Закона за висшето образование, което го прави нелигитимно!

Първо, не е проведено събрание на студентите и докторантите, на което те да изберат нов Студентски съвет, който да влезе в новото Общо събрание. (По закон такива събрания трябва да се провеждат на две години (предвид срока, за който те пребивават в университета), докато изборите за органи на управление на университета са на четири години. Т.е. събрание на студентите трябва да се провежда преди ВСЕКИ ИЗБОР НА РЪКОВОДСТВО на университета и още веднъж – по средата на мандата на това ръководство. (вж. Документ 1). Чл. 24, ал. 3 от ЗВО, който е императивен: с приключването на Общото събрание на даден мандат приключват мандатите на всички членове на Общото събрание.

Прехвърляне на мандати от предходно събрание в следващо е незаконно. Освен това сред настоящите членове на Студентския съвет няма нито един представител на докторантите, а някои от факултетските квоти са запълнени изцяло или преобладаващо със студенти от една и съща специалност и от един и същи курс, напр. петимата представители на студентите от Историческия факултет са от ІV курс, спец. История, половината представители на Филологическия факултет са от спец. Балканистика, ІІ курс, от 13 места на Стопанския факултет 8 са заети от студенти от специалност Туризъм.)

Второ – нарушена е равнопоставеността на избирателите. В различните факултети при избора е подходено по различен начин, а за да бъде една квота идентична, трябва да се избира по един и същи начин. Не може в един парламент да има депутати, избрани с бюлетина и без бюлетина например.

Трето – съгласно ЗВО в Общото събрание по право влизат всички хабилитирани преподаватели, които са на основен трудов договор и не са навършили 65 години. В списъка обаче присъстват имената на осем човека над тази възраст, като единият от тях да е жив и здрав е на 81 години. Тъй като квотата на ХАБИЛИТИРАНИТЕ преподаватели е определяща, когато от техния брой се извадят тези осем човека, се променят и останалите квоти.
Централната избирателна комисия е заблудила Академичния съвет (едва ли случайно!) относно легитимността на състава на Общото събрание. Това заблуждение цели да облагодетелства единия кандидат за ректор, а именно проф. Пламен Легкоступ, създава много сериозна предпоставка за оспорване на резултатите от изборите и хвърляне в хаос на целия университет.

И това не е всичко! В напъна да си осигури безпроблемно втори мандат ректорът се е обградил с послушни (и като правило посредствени) хора – накъдето и да се обърнеш конфликт на интереси, шуробаджанащина, приятелски обръчи! Със сигурност не може да му се отрече едно „качество” на проф. Легкоступ – той е образцов брокер! Продава… работни места, постове, почести, звания (вкл. Доктор хонорис кауза на Путин!). С тях си купува влияние и лоялност. Според ситуацията и нуждите едни толерира, други заплашва, трети манипулира (особено студентите!). Знае как да осребри всяко познанство с висшестоящите – основно за изстрелване на по-висок пост – я кмет, я депутат. И за да не съм голословен, ще дам пример. Ректорът на ВТУ вече два мандата е общински съветник в Общинския съвет на Велико Търново от квотата на СДС (може да се провери преди това в колко други партии е бил!), а наесен, господа, както сам се е похвалил, той ще е кандидат за кмет от АБВ! Явно не са били напразни общите софри, пардон, поклоните към Г. Първанов!

Но до есента и до местните избори има време. Ами ако не бъде избран за кмет? Та затова трябва на всяка цена да спечели изборите за ректор. Не само обаче заради облагите! Говори се, че една независима ревизия на финансите на университета ще разкрие много любопитни неща!
Сигурно много хора ще решат, че това е компромат (те немалко колеги също са изгубили всякаква чувствителност, ослепели и оглушали са!), но огледайте се около себе си – в своя град, в своята служба, сложете ръка на сърцето си и си отговорете това не ви ли е много познато. Такива хитреци допускаме да ни въртят на малкия си пръст и да ни се плезят. Аз искам да направя нещо, за да им попреча!

14 мнения за “Стари номера на нов глас в старата ни столица”

 1. Големият проблем на онези, които отправят заплахи към журналисти, вкл. и заплахи за съдебен иск от стотици хиляди лв, е този, че те не познават закона на Льо Шателие – Браун и факторите, влияещи върху преместването на равновесието в едната или другата посока ! Ако те познаваха този закон, би трябвало да знаят , например, как влияе налягането / натискът / върху равновесната газова смес в зависимост от броя молове от двете страни на уравнението ?
  Ако и доцентите на ДС не познават този закон, то тогава причината за това не е у мен ?!

  1.Има хора, които поддават на страха !
  2.Има хора, които не се поддават на страха, а напротив, мотивират се повече, когато ги заплашват !
  3.Има и хора, за които е без значение дали ги заплашват или не, т.е. ни приемат, ни предават !
  Нека да добавя, че освен да се повишава налягането / натискът /, то ако искаме да преместим равновесието в желана от нас посока, то може и да се намали налягането / натискът / !
  Когато се говори за повишаване на налягането, се има предвид оказване на натиск, манипулация, заплаха !
  Когато се говори за намаляване на налягането, се има предвид уважение, доверие, мотивация !

  Това е закон на Природата и не аз съм този, който го е създал !

  Дядо Вазов си го е казал най – добре – ‘ Не се гаси туй, що не гасне ! ‘

 2. Хаха Я, елате в БАН да видите как се избират ръководни органи и персони…

 3. Болярка:

  “И за да не съм голословен, ще дам пример.”

  И ние, сестро, сме на твоя хал. Не си доволен от атамана-полковник от Казашката донска войска, притежаващ удостоверение за сътрудник на почетната казашка стража, която пази руския патриарх!
  Ама той, ректорът на търновската алма-матер е първият и единствен български учен, придобил званието “атаман-полковник”.
  Дядо му някога бил казал:“Терпи, казак, ректором будеш!”.

  И кметом тоже…

 4. Дано не съм прекалено мнителен, но /не знам защо/ тази фамилия “ЛЕГКОСТУП” ми звучи някак познато-небългарски! И политическите пристрастия на професора определено “намирисват” /да не кажа – “смърдят”/.
  Чудя се само КОЙ го е вкарал в квотата на сините и носи ли отговорност за това?

 5. Браво на колегата – намерил е смелост и достойнство да каже една истина, която важи с пълна сила за всички университети: некадърността, подкрепяна ревностно от т.нар. “групи по интереси” (все още тайно властващи бивши и настоящи БСП активисти)се е настанила трайно в българското висше образование и целенасочено го унищожава. За съжаление университетите ще се отърват от пагубното влияние на ДС вероятно едва след като МВнР направи това. Жалко, но факт!

 6. Бих пожелал само едно: Този материал час по-скоро да бъде внесен в прокуратурата. Както е видно, става дума за сериозни нарушения на закона.Това според мен трябва да бъде следващата крачка, ако искаме да се спре това безобразие.

 7. Аз все бъркам името на въпросния Легкоступ с Толстолоп. Все руски фамилии. Когато му отърва др. Ректор гордо напомня антиболшевишкия си произход от руски белоемигранти. Когато обаче повече му отърва- легко стъпва и награждава с почетен докторат чекисткия мерзавец Путин, чийто дядо е избивал в ГУЛАГ същите белогвардейци. Но, както посочват и коментаторите, това е само връх на червено-мафиотския айсберг, който носи името Университетско образование в България. А кой пък е ТИТАНИК?- Ами същата България и най-вече младите хора, които заради рекет и мафиотщина бягат да учат навън.

 8. Съвсем отделно от темата на статията, искам да предложа на г-н Инджев да добави категория видео от неговите изяви по телевизията, особено след като започват вече, все по често да го канят. Поздрави от мен!

 9. В много университети се разиграва същата пиеса. Докопва се до ректорско или деканско място някой доцент и изведнъж става фактор. Назначава, уволнява издига, проваля, става решаващ за научната кариера. Говори се за приемане по втория начин, за корупция, за използване на служебното положение, но общо взето такива си остават до пенсионирането си. Имаше подобно явление в правния факултет на ЮЗУ.
  И като правило се издигат и закотвят все чрез добри връзки с една Партия.
  От възпитаниците им се подбира предимно административният апарат на държавата. Какво са научили те от поведението от грлажданската позиция на такива мастити преподаватели? Учат се как става “израстването”. Чудно ли е че сме на тоя хал?

 10. И после искаме да имаме добри специалисти с граждански позиции.Ами те ги учат още от университета на мурафети!

 11. Великотърновският университет се превърна в учебно заведение от военизиран тип, където преподаватели и служители подписват длъжностни характеристики с клауза за лоялност към работодателя и за санкции, ако Той прецени, че е накърнен авторитетът му. Популистки прояви и кампании отвеждат студентска енергия в едно неакадемично и чалгаджийско пространство, което е притъпило присъщата на младите гражданска и демократична чувствителност. Да, във ВТУ съществува страх, за някои в тази криза – до пареза на сетивността за академични свободи и право на свое мнение, на правото да се отстояват различни гледни точки. Отчайващо ще бъде, ако тази клика остане още 4 години да управлява университета, а опонентите може и да не устоят. Нужна е трета алтернатива! Пресата е много силна, психологическият натиск – подмолен и тотален. Продължават манипулациите чрез студенти, приближени на ректора от т.нар. Студентски съвет, който е неразпознаваем за повече от 2/3 от студентите, чрез зависима администрация, чрез правилници и правила за атестиране и академично израстване (могат ли журналистите да помогнат, като направят бързо анкетни проучвания?) Няма друг изход, освен висшестоящите държавни институции да назначат разследване на нарушенията (но да не идат да питат ректора и слугинажа му). Нужен е служебен ректор, за да се уталожат страстите за половин година поне – и тогава избори с наблюдатели. Някои работещи във ВТУ са изгубили тотално надежда, че ще могат да работят в една спокойна и творческа академична среда. Отчайващо е, имаме нужда от външна помощ – от ясно уредено законодателство за отношението държава – университетска автономия (и кои управляват и съставляват лицето на един финансиран от държавата университет).

 12. Авторът е напълно прав, разбира се, описаният модел се възпроизвежда отново и отново във всички сфери на обществения живот както в частния, така и в държавния сектор като се почне от високите нива и се стигне до най-ниските. Жалко, но това е безспорен и в обозримото бъдеще неизменен факт

 13. Във ВУЗ-овете в България все още цари “партийност” и управлението им е в ръцете на бивши партийни и комсомолски активисти.Като видите поименните списъци на преподаватели,декани и ректори ще установите,че в огромната си част те са били членове на Вузовските комитети на ДКМС,за които имаше запазени места и псевдоконкурси с един кандидат за аспирант/докторант.Най-ужасяваща е картината в УНСС,Лесотехнически университет,СУ-всички ректори след Б.Сендов са от Факултета по история,за БАН да не говорим.Не случайно от българските университети и БАН през последните 35-40 години не е произлязло нито едно значимо научно постижение.Там където българския учен се е измъкнал от хватката на “комсомолския актив” и е отишъл в чужбина са постигнати значимите научни резултати.В България – НЕ. Ето това е в основата на днешното състояние на образованието,науката и културата.Там е пълно с неграмотни,но “успешни”интриганти и измамници,които са готови да целуват ръка на всекиго и да унищожат всекиго,само и само те и вдъхновителите им да са добре.

 14. Ректумът на ВТУ лай..стъпков е по природа мазен, прост, конформист до костния си мозък, комлексиран, бездарен, плагиат, с лош вкус, подъл, безочлив… Ако съм пропуснал нещо нека ме допълнят благочестивите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.