Гергьовско акне или историята като “фрас”!

Георги Първанов отпразнува последния си имен, на който му се полагат по устав безплатни армейски салюти ( мъка, мъка- толкова обича безплатното!). Идва времето да си плаща за фойерверки и за други неща. Не е чудно, че (почти) се просълзи на раздяла с армията, която командваше като главнокомандващ по паради, но при реалните си решения, свързани с нея, се дънеше. Това се видя и от последните му кадрови решения, които са обект на убийствена ирония в таен доклад на американските съюзници, протекъл в Уикилийкс (и публикуван в сайта Биволъ) – в него буквално се говори за бойкотиране на военната реформа от страна на президентските протежета в армията.

За всичко това, разбира се, ловецът на аплодисменти сред руското лоби и червения електорат не се извини нито веднъж. Но сметна за нужно да се извини на армията за …реформата, която наложи съкращения в армейските среди. Верен на популистката си президентска линия той направи помен с чуждата баница за пореден път и заклейми ниските разходи за отбрана. Така пак демонстрира камуфлажните си умения: с армейците е пръв армеец; с пенсионерите, за които също някой (друг) трябва да намери пари-щедър съчувственик! Както с президента Обама е „пръв борец” срещу тероризма докато в същото време се бори за симпатиите на Петата колона в България с посланика му в София, когото напада с повод и без повод.

Да видим обаче какви предизвикателства очакват този хедонист, който така се е самозабравил в преследването на личното удоволствие, че вероятно като патрона си Тодор Живков (чиито възстановен паметник в Правец почете лично) ще гледа с празен поглед някой ден възмездието, когато го настигне. Добра отправна точка в това отношение са въпросите за ловните му своеволия, разходите за които няма как да оправдае по законен начин. Обслужващи го тълкуватели на законите, като Андрей Райчев, отчаяно се опитаха да го защитят, че не било толкова важно какво и как ловувал. А евродепутатстващата Илияна Йотова, която добре знае как капанът на правосъдието отдава би щракнал за такъв бракониер във всяка правова европейска държава, направо мина всяка граница на политическото приличие със следната реплика по Нова телевизия в предаването „Рулетка”:

“Скандалите около Първанов ми приличат на лай на малки пинчери по голямото куче.” Това е реплика, достойна да се нареди до високомерното изказване на др. Филип Боков в НС за това, че БСП би поела вината „само с мезетата”. Тези хора наистина се имат за недосегаеми и дори не се крият, какво си мислят за хората, от които се очаква да спазват законите.

Да дадем думата на един такъв „пинчер”, природозащитника Стефан Аврамов, изпратил сигнал до НС срещу злоупотребите на Георги Първанов в ловуването ( не случайно съм оставил отворен финал в книгата „Президент на РъБъ”, която завършва с обещание за продължение по темата за бракониерстването му):

„ -Какво ви накара да изпратите сигнала до Комисията за борба с корупцията за ловните трофеи на Първанов?
– Поводът беше дискусия във Фейсбук, където си споделяхме как президентът си е направил интернет страница, където пишеше, че хобито му е лов. Проблемите за мен са два – единият е финансов, другият е Узбекистанският архар. За мен лично нещата почнаха от Узбекистан преди три години. Както си ровиш в интернет, четеш потресаващи статии в руски сайтове. Хванах се за главата как човекът отишъл в Нуратинския резерват, гръмнал животното, хората там бяха шокирани. То си има научен институт и служба към резервата –

те бяха шокирани, почнали собствено разследване.

Това е резерват от световно значение. Не ща някой да ме идентифицира с този човек. Първанов е отишъл там и той е лицето на българския народ. Изпадам в бяс само като се замисля, че хората съдят за нас по това, което той прави. Това е тотална бруталност, дебелоочие, дебелокожие. Той би трябвало да знае, че е в резерват. А дори и да не е знаел, има си протокол, има хора, които ги проверяват всичките тези неща. Той е отишъл в Узбекистан, за да стреля архар. Това е напълно логично, тъй като тази държава тогава беше в дипломатическа изолация от ЕС заради разстрел на демонстранти на улицата. И нашият човек отива там, за да стреля архар – поне според интернет публикации. Аз не знам дали е истина, но ако е така, той трябва да бъде съден за държавна измяна.

– Защо?
– Защото имаш изолацията от страна на ЕС, а ти да отидеш в Узбекистан да стреляш и да легитимираш тамошните първи държавни мъже…

– Съществува вероятност той да не е стрелял.
– Няма такава вероятност. Първанов каза, че няма такъв трофей – архар. Той не е отрекъл, че е бил и ловувал в Нуратинския резерват. Иначе официално пътуването до Узбекистан беше, за да се проучват възможностите за нефтопровод, за доставки за нефт за България. Сериозният проблем за мен е, че в Узбекистан той стреля защитено животно в защитена територия от името на българския народ.

– Ако той е стрелял по архар там, платил ли е?
– Такава стрелба е в нарушение и на узбекското законодателство, но диктатори от законодателство не се интересуват. Предполагам, че не е платил, тъй като такъв тип лов не се заплаща – като отидеш на гости и ловуваш по протокола, нещата са ти безплатни. Поема ги узбекистанската страна.

– Може би другите държавни глави знаят, че Първанов има хоби ловец. И за да му доставят удоволствие, може да са му казали – елате, даваме ви възможността. Сигурно е бил изкушен, не е знаел…
– По принцип може да не е знаел, но както е казано – незнанието на закона не оправдава никого. Той си има екип. Ако узбекският президент го беше поканил в затвора да гледа как се разправя с опозицията, щеше ли да отиде? Той е трябвало да знае, че нарушава узбекския закон и да откаже. Има си съветници. По протокол минута по минута се знае какво се прави. Няма такова нещо случайно по протокол да направя нещо незаконно. За мен щеше да бъде достатъчно той да стане и да се извини, да каже, че е направил грешка, и да каже “Връщам си трофея”. Всеки може да сгреши. Проблемът не е, когато грешиш, проблемът е, когато почнеш да отричаш, когато почваш да се прикриваш и когато не признаваш, че това, което правиш, е грешка. Ние писахме и петиция тогава – искахме да върне трофея и да се извини. Какво му пречеше да го направи?

– Т.е. вие сте сигурни, че има трофей архар?
– Сигурни сме, че е имало трофей. Сега той може да не е в него, може да е изгорен, може да е подарен. Той категорично твърди, че го няма, но при всички случаи е бил там и е стрелял. Когато е стреляно, почти няма шанс да не се уцели…

– Защо чакахте края на мандата на президента, за да пратите сигнал до парламента?
– Други колеги продължиха, направиха доста разследвания по случая, включително и в Узбекистан. Както знам, президентът не подлежи на разследване, тъй като е защитен от Конституцията.

Не ме дразни, че Първанов е ловец, а че го прави по този начин. За другите ловци от властта знам, че ходят да стрелят по яребици, по пъдпъдъци, и че си ги плащат. Имаше доста депутати ловци от предишния парламент. А в сегашното правителство знам за Мирослав Найденов, за Бойко Борисов, но за премиера знам, че откакто е на този пост, няма време и не ходи на лов. Даже се появи информация, че преди дни, при посещението си в Хърватия, е отказал лов и ако това е вярно, би било един много положителен знак. Та, адресирах сигнала за президента до парламентарната комисия, тъй като се оказа, че тя има правомощия да извика президента да каже какво става, да даде обяснения.

– Какво очаквате от проверката?
– Президентът да отиде в парламента и

да каже кой му плаща ловните трофеи.

Излиза, че заплатата му стига за 1-2 глухара. Има три хипотези – първата е, че ги плаща президентството за негово лично удоволствие и аз не бих се учудил това да става. Втората, за което има подмятания, е, че отива и стреля и му ги подаряват, защото е той. Третата е, че му ги плаща някой спонсор, а такава зависимост не е редно да има държавен глава. Четвъртата вероятност е да си ги плаща сам – но нека ясно и категорично да заяви това! И аз лично не вярвам на последното!

Едно интервю на Мария КОСТОВА ( БЛИЦ)”

Голямото куче Първанов, както го определя по кучешки вярната му Йотова, е на път да се раздели с безплатния кокал на властта. Но с такива защитници, като нея, заедно ще превърнат в пинчери доста от избирателите, на чието стреснато заешко примирение разчитат червените хищници. Иска се за тази цел прозрачност, към каквато самият Първанов лицемерно подканяше с възгласи да бъдат отворени „досиетата на прехода”. За да спре да ни прави на кретени, нека поне досиетата на НСО да бъдат разсекретени. Все някой от свитата му, декласирана до слугинската роля да организира и прикрива безобразията му, ще проговори. Стига да има кой да му (им) предложи трибуна и…защита. Защото този ( „свети”) Георги не си поплюва, ако му се озъбят. Неговото копие обаче е властта и скоро ще бъде обезоръжен.

Разбира се, за да си получи Първанов заслуженото българската демокрация трябва да покаже зрялост. Не заради някаква лична разправа, а заради възтържествуването на закона, без което демокрацията е фарс. Историята ще се повтаря като „фрас”, както става при настъпването на мотиката- отново и отново. Това е поуката от последния президентски Гергьовден, чието продължение ще покаже дали демокрацията ни е възмъжала или страда от тека форма на младежка пъпчивост. Едно е гергьовското агне, друго е перманентното акне. В този смисъл -не избирайте българското (на предстоящите избори)! Гласувайте за човешкото, демократичното, законното , европейското.

24 мнения за “Гергьовско акне или историята като “фрас”!”

 1. Уважаеми Инджев,
  удовлетворение за мен е да имам възможността да чета подобни анализи. Пресата не е в състояние да го напише, или поне няма да го направи докато е на власт. И то не заради самия него, той не е опасен, а заради хората от ДС и олигарсите, които се крият зад маската наречена “Първанов”. През втория си мандат този човек ясно застана на страната на ДС върхушката, на олигарсите и про-руските проекти (особено тези, които ни правят зависими). През първия си мандат гоце успя да “приспи” СДС и част от демократичната общност, че е диалогичен и удобен за тях. Там е вината на СДС – че си мислеха, че с досието му го държат. НО след като захапа втория мандат и досието му изкочи (макар и по-малката част, защото другата бе скрита от НРС) той показа истинкото си лице – на агент, бракониер и руски възпитаник. Вярвам, че в службите има честни хора, които знаят много за него и неговите вандалщини. Само че ако пак се случи “приемственост” на президентството, всичко това ще се покрие. Дано да имаме късмет и да сме повече на тези избори. А за Йотова всички на позитано знаят, че кариерата и тръгна след “море от любов” с …..

 2. Г-н Инджев, за съжаление е ясно, че мнозинството отново ще гласува за простотията, (северо)азиатщината, шуробаджанащината и байганьовщината. Всеки от нас има стотина приятели и познати (някои може би повече), които искат да работят за да превърнат България в нормална европейска държава и това понякога ни заблуждава, че такива като Гоце и Боков са някакви изкуствени тела в организма на обществото ни. При разговори с “народа” обаче разбираш, че всъщност масата харесва точно такива и им се възхищава. Радват му се че е бил доносник, радват му се, че е бракониер и тайно си мечтаят да са като него. Американецът почита хора, които с работа, предприемчивост и честност са се издигнали, а българинът – тези които са го направили с лъжи (“хитрост” по нашенски), кражби и насилие дори. Ето за това вечно ще живеем в клоака, управлявани от мижитурки за които единственият политически дневен ред е да слугуват на царя от Кремъл, който в замяна да ги подкрепя като яхат сънародниците си.

 3. “…Разбира се, за да си получи Първанов заслуженото българската демокрация трябва да покаже зрялост. Не заради някаква лична разправа, а заради възтържествуването на закона, без което демокрацията е фарс. Историята ще се повтаря като „фрас”, както става при настъпването на мотиката- отново и отново. Това е поуката от последния президентски Гергьовден, чието продължение ще покаже дали демокрацията ни е възмъжала или страда от тека форма на младежка пъпчивост. Едно е гергьовското агне, друго е перманентното акне. В този смисъл -не избирайте българското (на предстоящите избори)! Гласувайте за човешкото, демократичното, законното , европейското.”
  Да се замислим! Иво,ще забравим ли,че хитроумните политици у нас творят сценарий,след сценарий подобно на Бай Ганьо ,който едновременно с това търгувал в Европа-та не с друго ,а именно с бълг. розово масло ,което е ценно не само в България и за да не го забравим този безсрамен подход /все едно какви са обясненията за срамът, над който Алеко ни извиси/ можем да се доверим на Хитър Петър ,който е сложил и Настрадин Ходжа на мястото му :да се замисли! а какво остава за Гоце-той едва ли има чувство за хумор ,иначе досега да го е използвал за да се измъкне от смешното си/хитро/ положение ,надсмивайки се над самия себе си.Смешно е ,че толкова години Т.Ж. разсмиваше цял един народ,а още по-смешно е,че този смях продължава и днес да държи хората в търпение такова,че да изчакат времето да си каже думата:смешници!-с чувство или без чувство за хумор са те- не е важно за историята,а за българите е важно – да не ги забравяме!и когато избираме, ДА СЕ ЗАМИСЛИМ!

 4. Тепането на архари е привилегия само на голямо псе, пардон ПСЕ като Първанов.

  И… вярната му КУЧКА Йотова, г-н Инджев, вярната му КУЧКА Йотова! Абревиатурата Кучка пред името на другарката Йотова не бива да се изпуска така небрежно. Нека сме галантни, на “котенце” би се обидила.

  Абе, има и за е*ане има и за тепане в тая партия.

 5. Р. П. беше шеф на предизборния щаб на Гоце при кандидат – президентската му кампания …
  Гоце отричаше / лъжеше /, че бил кадър на ДС …
  Какво повече да им коментираме ? Мъка !

 6. Законът за гравитацията при Р. П. започна да действа на 28.11.2007 г. / случая ‘ Куйович ‘ /, а при Гоце на 21.05.2010 г.

  На 25.05.2010 г. на посещение у нас беше шефът на ЦРУ, който се срещна с Борисов и Цветанов …

 7. Кога ще отворим икономическите досиета господин президент? Или това е поредната архария от наша страна!?

 8. Поне едно е сигурно-когато гоце чуе името Инджев, лошо му става. Дерзайте уважаеми Инджев. Не всеки може да изприщва президент.

 9. На нашата улица има една кучка – помияр. От днес ще и викам Илияна (Йотова)!
  За ПАРАВАНОВ не ми се говори – отвратен съм от този празнодумец-лицемер!

 10. Господин Инджев, аз пък да си кажа правичката съм съгласен с евродепутатстващата Илияна Йотова. Според мен Гоце Първанов е бясно комунистическо псе, което един ден ще го претрепат, защото такава е съдбата на побеснелите псета.

 11. Уважаеми Survivor,
  разбирам гнева Би, но все пак кажете нещо друго ли очаквахте от Йотова та така се разгневихте. И много Ви моля да не обиждате бездомното куче на вашата улица като я наречете “кучката Илияна.” Смисълът, който обикновено влагаме в определението “кучка” не се отнася за кучетата, а за хората. Бездомното куче на вашата улица е бездомно и помияр не по свой избор, а защото “добри хора” са го натирили на улицата. Спомнете си кога се появиха бездомните кучета; от къде се появиха, преди това нямаше. И бездомни хора нямаше. Не ме разбирайте, че изпитвам носталгия по соца, нищо подобно. Кучето никога не е живяло отделно от човека и т.нар. “бездомни кучета” са лоша атестация за хората, а не за кучетата. Някой да е чувал за бездомен кон? Но това е една друга тема. Та мисълта ми беше да се отнесете с повече уважение към бездомното куче на вашата улица. Йотова може да я наричате “кучка” колкото си искате, нямам възражения.

 12. Остана ли някой да се съмнява, че главите на другарите са чугунени. От червен чугун !
  Би трябвало всички да са ни заболели ушите от техните тотални тъпотии, които те си мислят за хитрости…
  Питат го : Уби ли архар ?
  А той : Нямам трофей от архар.
  И продължава да си вярва и да се мисли за голям “играч”.
  Къде сте сега мили хора, които избрахте това подобие на човек ?
  Още ли го обичате, още ли ви харесва ? Ако имаше възможност щяхте ли да го изберете за трети път ?

 13. http://kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=17556631
  ББ иска да запази тези хора, защото те са му завещани от гоце. И ще ги пази защото Те държат тайните флашки за него – и така ББ ще стане президент, който ще е още по-послушен от сегашния пред някои кръгове. Лустрацията е основополагащ принцип за реанимирането на държавността и институциите в България.

 14. ‘ Кой плаща 316 милиона за Кремиковци? ‘
  http://www.bivol.bg/kremikovci.html

  ……………………………….

  20.02.2010 г. ‘ Първанов : Да отворим икономическите досиета на прехода ! ‘ …………………………………………………………………
  Да ги отворим ! Но не ги отваряте ?! Защо ли ?
  Kакво е разстоянието между Перник и Сирищник ?

 15. И с Иво, и с всички коментатори съм съгласен: мерзавецът гоцэ ще трябва едни ден да плати за всички свои престъпления срещу България. Но – само една бележка: не обиждайте кучките и кучетата като ги сравнявате със сливнишката…(сещате се!) Йотова и един от нейните креватни трамплини към евродепутатската кариера- самият гоцэ!

 16. Благодаря за информацията!!! Сайта е много хубав – ще си го запиша.

 17. Уважаеми Г-н Инджев,
  Имам конкретен въпрос към Вас.
  Виктор Суворов освен исторически книги издаде и документално-художествени романи ( например „Контролът”, напоследък намерих и „Змиеядеца”, свързан със споменатата книга). В тази връзка – възнамерявате ли да напишете роман, свързан с публикуваните в книгите ви факти. Помислете за това – предполагам, че ще се има много голям интерес към него, както и към останалите Ви книги.
  А останалото…просто очаквам новата Ви книга, за да я прочета с удоволствие както останалите.
  Горещо Ви желая успех, като същевременно Ви поздравявам за гражданската позиция през годините. От коментарите в сайта Ви е ясно, че иска Ви се или не, вашите статии са опора и символ на надежда на много хора.

 18. Вземам си бележка и няма да викам на нашето махленско куче Илияна. :((.
  То наистина какво общо има с ония песове и кучки.

 19. Към Редовен читател:

  Благодаря за приятелското “подстрекателство”. Мога да кажа, че ми се въртят разни идеи, но е рано да се каже- нека видим как ще се приеме “Течна дружба”, в която съм събрал на 384 страници есенцията на 98 книги и още десетки източници от периодиката ( сайтове и вестници) по темата за Петата колона, която смятам за ключ към нашето самопознаване – особено предизвикателно ще прозвучат някои разкрития от съвремието, буквално до наши дни…

 20. Поклон пред Иво.Занимавам се с неудобен Рап и съм готов за предизвикателства,имам куража само не знам дали си заслужава.Боря се,раста все още,и въпреки че не е правилно да се отвръща на лошото с лошо,точно така го подава душата ми.Иво някак си ми напомня,че трябва сам силен и че път има.

 21. Акне ли? Абе направо си е лайно Параванката-и аз не искам да ме представя навън.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.