9-ти май протече обичайно в духа на “течната дружба”

Прави се оказаха шегаджиите, които предлагат просто решение с паметника на съветската окупация в София като се редактира надписът под него и вместо от „признателна България” за т.н. освобождение на страната да бъде изписано „ от признателната БКП-БСП”. Това партийно признание днес горещо прокламира лидерът на въпросната партия Сергей Станишев. Напълно откровено той зави пред символа на съветския колониализъм: 9 май ни е нужен, както и паметникът на Съветската армия! Той се закле социалистите да бранят паметника.

Така е, нужен им е. При толкова много, че пред този тотем на чуждите завоеватели маркираха началото на предизборната си кампания. Представиха своя кандидат за кмет на София Георги Кадиев, който даде предизборно обещание да пази паметника. След поклона пред най-важното партийно божество, вече другарите и другарките могат да бъдат спокойни- всичко останало не е толкова важно, но паметникът е обгрижен като точка първа от дневния ред на Петата колона.

И друго си призна Станишев- заяви, че не разбира защо някои искали да му посегнат на паметника…Така е, наистина не разбира и с неразбирането си манипулира другите неразбиращи.

Пред News.bg Станишев заяви, че е съвсем естествено в София да има паметник на Съветската армия. 9-ти май в цял свят е символ на Деня на победата над фашистка Германия, изтъкна той без да обръща внимание на някои подробности, като тази, че 9-ти май е Денят на Европа,например. Или ,че България не е като „целия свят” , понеже не е убила и един съветски солдат и не разваляла дипломатическите отношения с Москва през войната; че не е пращала срещу нея войски и няма как да е освобождавана, защото не е била окупирана от Германия ( нито от собствената си армия, миролюбиво посрещнала в казармите Трети украински фронт).

Не мога да разбера хората, които се опитват да променят историческата истина, да я подменят и заличат, допълни Станишев и заяви категорично, че без 9-ти май 1945 година нямало да има ЕС.

Тези признания и прозрения бяха посрещнати с „ура” и „браво” от слушателите, които явно също нищо не разбират…И не искат да разберат, че са жертва на собствената си партийно разкрасена дългогодишна пропаганда.

Картинката на тази партийност завърши с приноса на водещия по аудитория български телевизионен канал Би Ти Ви в повтарянето на наложените по нашите земи от десетилетия парадигми на фразеологията в прослава на победата над „хитлерофашизма” и припомнянето за българския принос в последната фаза на войната,без обаче нито за миг да бъде споменато, че този кървав принос няма свой паметник, докато безкръвната съветска окупация продължава да бъде прославяна от такива уж американски медии с напоителни и сълзливи репортажи. За незнайно кой път чухме и видяхме една постоянно присъстваща възрастна героиня от войната, заснета на фона на съветския тотем. А от най-голямата зала в България ни направиха съпричастни чрез пряко включване от концерта на „най-великата руска група Любе”, чиито фронтмен Растрагуев произнесе пред камерата на репортерите сакралните думи за „съветския народ”, но в ефир беше преведен като „руския народ”.

За скромното полагане на цветя на паметника на Незнайния войн от страна на граждани, които го предпочетоха (по липса на паметник на истинските жертви, българските, воювали срещу националсоциализма в Югославия и Унгария) – нито дума. Вярно, бяхме шепа хора и сигурно не „заслужаваме” такава „чест”. Така е в страната, в която безчестието е традиция, грижливо поддържана от „модерната лява” партия и присъдружните й средства за масово принизяване на историческите факти до удобните на Петата колона тълкувания.

23 мнения за “9-ти май протече обичайно в духа на “течната дружба””

 1. На хора като Сергей Дмитриевич Станишев с неизкоренимо болшевишко мислене и същия изказ, при който истината става лъжа, а лъжата истина, няма да им хрумне нито за миг вместо да се кланят пред тотема на болшевишкото поробване на България, да бяха положили поне едно цвете на британските военни гробища в “Орландовци”, например – на онези британиц, съюзници на Съветите, без чиято помощ нямаше да бъде удържан германският военен натиск на Изток. Но Станишев и подобните му предпочитат да споменават с половин уста или воъбще да не споменават за приноса на останалите народи от антинацистката коалиция, дали своя съществен дял за победата над Германия. И това е напълно в унисон с мисленето им, което не се е променило до ден днешен – американците и англичаните са империалисти, израелската държава им е слуга и пр. идеологеми. Разбирам ги – за тях съществува единствено онази армия, която брутално и безпричинно, без никаква военна необходимост нахлу в страната ни и я окупира със съдействието на своята Пета колона у нас. Без тази окупация те никога не биха установили своя престъпен монопол върху властта, която и днес продължават да упражняват под различни форми. Бих ги запитал обаче, без да очаквам отговор, разбира се – защо народите на Полша, Украйна, Прибалтийските републики продължиха съпротивата си чак до средата на 50-е години на миналия век срещу същата тази армия – превърнала се по време и след края на Втората световна война в символ на новото болшевишко поробване на Иточна Европа, заменило нацистката окупация и разделението на стария континент?!

 2. Всеки може да интерпретира историята както си иска,но 9 май си остава праздник на победителите на фашизъма!!!Честит праздник на всички ветерани на Великата Отечествена война и светла памет на загиналите!

 3. @,
  сещаш ли се защо в България няма “паметник на победителите на комунизЪма”?

 4. Тази снимка е напомняне пред демократично мислещите граждани, които подкрепят демонтирането на паметника на съветската армия в София. Когато оставате в къщи и вашата активност се изчерпва с коментари във ФБ – погледнете я и се запитайте защо този паметник е още жив и дали искаме да ни надживее всички нас.
  снимката тук http://pressclub.bg/politics/parties/20110509/news-37660
  когато събитията ЗА демонтиране на паметника станат с такава посещаемост, можем да седнем да си поговорим и оплюем другите. До тогава обаче си оставаме едни жалки писачи в къщи пред комптрите. От 2 април насам се питам: Всъщност има ли някой желание да я съществува тази инициатива или това е луда лична кауза на едни още по-луди хора – Валя, Иво и т.н. на другите няма да пиша имената, защото нямам право на това без тяхното съгласие. Не отправям въпроса си към активните граждани, които помагат по всякакъв начин, а към тези, които пишат, пишат, пишат и плюят и после в най-важните моменти отиват за гъби.

 5. Съгласен съм, нека руските националсоциалистически Олигарси от бесепето на БКП да бранят паметника, на прятелската си окупаторска армия но не и в столицата на България.Днес на всички родолюбиви Български Граждани е ясно, че подареата ни демокрация на 10 11 1989г от руското БКП в България е поредната чудовишна измама, която е логично да сложи край на народното търпение в България.

 6. Господин @, така наречения фашизъм капитулира безусловно с капитулацията на Италия на 02 Май 1945. Италия е страната на фашизма. Фашистите в тази държава са водени от Бенито Мосулини. От друга страна а и по-интерсно е да отбележим, че на 08 Май 1945 безусловно капитулира НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ГЕРМАНИЯ. Още веднъж национал-социалистическа! Дали не бихте помислили в контекста на следното – сблъсъкът между национал-социалистическа Германия и Съюза на Съветските Социалистически Републики, един колосален сблъсък на двата единствени за времето си социалистически титана. В крайна сметка Съветския Социализъм надделя над Германския национален социализъм с помоща на индустриалния Запад (т. нар. капитализъм). И за какъв фашизъм става дума на 9ти май, всъщност Вие какво точно искате да бъде празнувано, ратификацията на капитулацията от 08 Май или нещо друго? 09 Май е денят на Европа, какво повече от това!
  Края на ВСВ е 2 Септември 1945, официалната капитулация на Япония. В този контекст 09 Май пак не става за празнуване освен ако нещо не Ви тегли към пропагандната машина на СССР. Моля изяснете какво точно имате предвид за 09 Май?

 7. Прогресът в техниката и комуникациите, покрай останалите си предимства и недостатъци, кара хората да се разделят с все повече илюзии, мотивирали ги хилядолетия да бъдат по-ефективни и по-човечни. Мисля си, че основното предизвикателство пред всички в съвременния свят е да намерят своята житейска мотивация и да градят представата си за щастие, освободени от илюзиите или поне с минимум такива. Войната – това е сблъсък, породен от натрупани прекомерно много илюзии в големи групи хора и от тази гледна точка е много трудно да се говори за справедлива и несправедлива страна. В този смисъл традиционните 9-то майски упражнения на БСП пред паметника на Съветската армия показват до каква степен бившите комунисти не могат да напуснат далечното минало и доколко са искрени в напъните си да обединят нацията, ако изключим илюзиите като средство за това. Всеки може да си направи заключенията.

 8. Уважаема Валя,
  това, че партията столетница разполага с този безработен, докаран от някаде матрял пред паметника съвсем не означава, че това е споннтанно събиране. Винаги една партия е в състояние да събере определен сбор от хора. Това са хора, които се готвят за това събитие от една година – по партийна линия и по заповед на Исаков. Въпросът е, защо лидери от Синята коалиция не подемат устрема на уважаемия г-н Инджев.

 9. Гоце и Сергей са руски агенти.
  Подли предатели!
  Някои ден този срамен паметник ще се взриви.

 10. Мда, а в Талин на 9. май е имало митинг пред руското посолоство в памет на жертвите на съветския терор. Разбира се не без контра от страна на руското “малцинство”.
  В немският Die Welt днес имаше трезв анализ с поглед към прибалтийските държави. Сентенция: десетилетията на чуждото управления са изострили различията между етничиските групи.
  Чета и въздишам.

 11. ДАКАР, мен изобщо вече не ме занимава въпроса защо лидерите на синята коалиция не подемат устрема на г-н Инджев. Просто това е гражданска инициатива. Още повече, че достатъчно много отделни малки районни организации на ДСБ в София ни подкрепиха, особено Средец. За мен по-жегващия въпрос е: Къде са гражданите? София е 2.5 милиона. Олег Панфилов като беше в България, по повод на малкото хора на 2 април каза, че когато е убита Анна Политковская в Москва са се събрали 120 човека и го каза с голямо огорчение, защото Москва е 13 млн. Сводата не се подарява от политически партии, тя се подема от гражданите, когато са готови затова и аз това се питам, готови ли сме? И къде сме? Това исках да кажа.

 12. Въпреки, че хората на планетата Земя са водили войни през цялата си история, искам да кажа, че това е било начин на мислене, едва след II Световна цивилизованите народи разбират, че войната трябва да бъде изключена от средствата за решаване на проблеми.
  Бих искал да напомня:
  След подписването на “Германо-Съветския пакт за ненападение” – Molotov-Ribbentrop Pact,
  II Световна война започва с нахлуването на Германия в Полша. Два дни след това Франция и Британската Империя обявяват война на Германия.
  Германия и Руската Империя (тогава Съветски Съюз) имат споразумението си за ненападение, а в тайния протокол към него си определят “сфери на влияние” върху независимите държави Финландия, Естоня, Литва, Латвия, Полша и Румъния.
  “Неутралната” Руската Империя окупира шест съседни държави:
  Разделя Полша с Германия, Литва, Латвиа и Естония, Бесарабия и Северна Буковина. Води война с Финландия и анексира нейни територии.

 13. Аз пък чух други сакрални думи на Росторгуев – че свободата не е за всеки. Сред шумотевицата на репетицията, не разбрах какво точно имаше предвид музиканта – т.е. дали се отнася за отделен човек или народ. Но каквото и да е мислел др. Расторгуев – все на сталинизъм удря изказването му. Сталинизъм с водка.

 14. Извора на свободата справедливостта и демокрацията в България продължава да е запушен 66 години от бетона, на съветските-руските тоталитарни паметници , защото днес милиционерите и олигарсите на политико-икономическият ходинг на БКП ги бранят с (откраднатите от Българската Нация и Държава)много пари и власт.Тази бандитска политическа обстановка в България ни посочва нуждата от временно гражданско-военно правителство, за това е редно предцедателя на инициативния комитет да не пита сега (готови ли сме? И къде сме?), а първо ТЕ с протокол на инициативният граждански комитет да назначат Иво Инджев за виртуален премиер на временно гражданско правителство в България.

 15. До всички, реагирали на коментара ми:
  Очаквано беше реагирането, но от вас невнимателно бе прочетено, че: “…всеки може да интепретира историята както си иска…”

  Народа, който е дал най-много жертви в тази война (помощта на Запада ни най-малко не е намаляла броя на жертвите), много добре знае цената на Победата си и винаги ще помни, кога е праздника – на 02, 08 или (правилното) – 09 май!

  Това, което съм искал да кажа – го казах:”Posted by @ | май 9, 2011, 21:25″.

 16. До Хъско: Хъско, аз стоя зад казаното със своето име. Коригирай съкращението с което се представяш, моля!
  По отношение на бойното поле -> за да стигнат хората до него е необходим инструмент и това в контекста на горното ми писание е: идеологията или религията или каквото друго успееш да създадеш с което да накараш/убедиш/принудиш огромни групи от хора с огромно желание един другиму да отнемат живота си в името на някакви цели (пак идеология облечена в дрешката на политика).
  Що касае цвета на кръвта на хората, тук не споря, на едно мнение сме, но това не е тема на горното ми писание.
  Сега относно тезата за воюването на държава срещу държава или държави срещу държави – първо нека не забравяме, че държавата се характеризира със своята система за управление, и тук искам да вмъкна идеологията/религията или там какъвто универсален мотиватор измислиш за да управляваш една държава, така че тя да посегне към военния инструмент на национална мощ за разрешаване на междудържавен проблем/и. Истина е, че ако искаш да гледаш сблъсъка държава срещу държава или държави срещу държави без да направиш анализ на пътя по който се е стигнало до това състояние то спокойно можеш да си останеш на това ниво но за съжаление полза не ще има – констатираш един свършен факт и толкова.
  Моята идея, която се опитах да представя в горенаписаното, бе, че на 9 Май най-градивно би било да почетем идеята на Роберт Шуман. Основанията се намират в датите изписани горе. Провери ги и ако съм сбъркал ме коригирай. Ако искаш обаче, да направиш евалллллллла на СеСеСеРе( днес Русия ) то аз разбирам желанието ти да почетеш деня, в който маршал Жуков е положил подписа си в документа за ратификация на капитулацията на националсоциалистическа Германия пред САЩ, Англия и Франция. Не забравяй, също така, че по това време имперска Япония още не е капитулирала. И за накрая, дето се казва право на личен избор е, но не забравяй, че България е европейска а не азиатска страна и нашите ценности са европейските.
  Избора е твой но го направи не оставяй други да го правят вместо теб.
  Хубав ден!

 17. Уважаема Валя,
  и двамата знаем, че вие сте права, Но за съжаление в нашата страна няма истински политически живот, няма свободни, независими, сериозни медии. Няма мнозинство от сериозна политическа аудитория, а от тук и гражданското общество е в криза.

 18. Не мога да не се съглася с Иво Инджев , изключително интелигентен и безнадеждно прав 🙂 , а онези крадци се защитават в съда с много пари …. имам предвид разбойниците он БКП
  Страхотната руска група Любе , в ритъма на песните им липсва само АК, който на равни откоси да прибира в земята и малкото останала руска аристокрация .
  Але меншен вюрден брудер ……. искам го , но амин докато има и жив комунист на земята

 19. Както и се очакваше, напълно в реда на нещата, достойно място в болшевишката 9-томайска пропагандна тупурдия беше отредено и на предаването на др. Глави Триперов, в което той беше в ролята на любезен домакин на световноНЕизвестната груППа “ЛЮБЭ”! Хвала на таквиз радетели на САВЕЦКАТА музика и култура!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.