Нашата полиция ги пази

С щадящото заглавие „Инцидент с пиян служител на консулство”, от което не е ясно за кое консулство и коя националност става дума, вестник „Труд” днес разработва новината на Mediapool от вчера за пияния руснак в Русе.
Пиян служител на генералното консулство на Русия в Русе блъсна спрял пред пешеходна пътека автомобил в крайдунавския град.
Виновникът за катастрофата Валентин Огурцов е завеждащ материално-техническата част в дипломатическото представителство. Инцидентът е от 16 април т. г., но за него стана известно едва в понеделник след публикация в Mediapool.
“Не сме оповестявали случая, тъй като е маловажен”, обясниха от полицията след запитване на “Труд”.
“Било е, подчертавам, дребно ПТП, по останалите въпроси трябва да попитате компетентните органи на Република България – полицията”, заяви генералният консул Владимир Климанов. Той беше неприятно изненадан, че трябва да коментира случая в Деня на победата 9 май, докато приема гости в консулството.”
Тъй като отказал да бъде тестван с дрегер на място, той бил изпратен за медицинско изследване в болница. Кръвната проба отчела 0,6 промила алкохол. Заради шофиране след употреба на концентрат свидетелството му за управление било отнето за 2 месеца и му наложили още 300 лв. глоба.
“Запознах се с докладите на полицейските служители, категорично няма данни да са им предлагани пари”, подчерта още комисар Първанов.
Така шефът на русенската полиция отрече слуховете, че служителят на руското консулство се опитал да потули случая, като предложил подкуп на полицаите.
Валентин Огурцов е без дипломатически имунитет и не е отрекъл вината си, а само се интересувал от наказанието. Той е дал кръвна проба 1 час след катастрофата, което е в определеното от полицията време. Според обясненията му не се съгласил на проба с дрегер, тъй като не разбрал защо искат да го тестват. От дипломатическата мисия в Русе не е имало натиск да се потули случаят, каза още комисар Първанов.”

Самият инцидент нямаше да заслужава вниманието, което му отделям, ако не беше една „малка подробност”: че нашата полиция ги пази….Не нас, а тях. Пияни руснаци по света и у тях- колкото щете. Да се блъсне някой пиян руснак някъде е „новина”, колкото „новината” за поредна поръчкова статия в българския печат ( нямам предвид непременно тази).

Усилието на българските униформени власти да запазят в тайна и да омаловажат деянието на руснака обаче определено прави впечатление на фона на „безкомпромисните” действия срещу някой крадец на кокошки в страната ни, за която в Русия пеят : „България е чужбина колкото кокошката е птица”. А в това отношение и „Труд” дава своя принос с твърдението, че версията на оправдаващия се катаджийски началник била опровергавала „разпространяването на слухове” за опити за подкуп от страна руски дипломати за потулването на инцидента. С други думи „Труд” обвиняват колегите си от Medipool, които по свои източници твърдят обратното, в „разпространяване на слухове”. И защо? Ами просто защото русенският комисар така твърди и явно думите му имат силата на „опровержение” за „Труд”. Защо да се съмняват в правотата на комисара и да се солидаризират с колегите си от електронния сайт? Ето, самият комисар Първанов дава личен пример: не се съмнява и приема за достоверно обяснението на пияния, че отказвал да се подложи на проверка, понеже не разбирал за какво става дума. Брей, какви „малоумни” се оказват тези руски служители- напил се, блъснал се, но не разбирал защо му поднасят дрегера! Това не е ли възпрепятстване на разследване и неподчинение на полицейска заповед на човек, който при това няма дипломатически имунитет, за да си го позволява? Комисар Първанов проявява „разбиране”, а в. „Труд” разбира разбирането му като „опровержение” на всичко, което не се вписва в традициите на „течната дружба”.

Така е у нас- нашата полиция пази тях, а нас ни…снима. С видеокамера един нисичък цивилен ( пошегувахме се, че може и да е японски турист), заобиколен от двама внушителни униформени, старателно ни филмираше вчера при поднасянето на цветя на паметника на Незнайния войн в София. „Група граждани” си бяхме позволили това „подривно действие” в чест на безименните десетки хиляди български победители на националсоциализма в Деня на Европа, докато „истинските патриоти” се глумяха на паметника на съветската окупация в нейна чест, макар на наша земя да няма и един убит червеноармейски победител на националсоциализма. Сигурно сме опасни за началниците на тази държава, поне потенциално, щом от МВР си бяха направили труда да ни пратят маскиран на турист оператор.

Ей, опасни сме – направо си нямаме равни в лъкатушенето по каналите на „течната дружба”, прокопани и поддържани от Петата колона под мотото: „където е текло, пак ще тече”!

25 мнения за “Нашата полиция ги пази”

 1. Ех, да беше от американското посолство!… Очень жаль! Я си представете заглавията на парцалите! С огромни букви:”СКАНДАЛ!Пиян янки вилнее, закопчават го, бута сухо на полицаите, бил дипломат,пущат го!” “US-дипломат гази българи, бил пиян, киха рушвет на ченгетата” и т.н.

 2. това вероятно е най-невинното събитие ,за което нашата полиция ги пази и лицензира от към безнаказаност .

 3. лошото е ,че нас няма кой да ни пази от нашата полиция.

 4. И аз забелязах хора снимащи с камера всички присъстващи на митингите пред ПСА. Това почва малко да ме притеснява. Дали няма да започнат, да ни безследноизчезват. Страха ми в момента изглежда абсурден, но не е било толкова отдавна времето когато такива неща са се случвали.

 5. Г-н Инджев,
  Ще можем ли някога да не се страхуваме от руснаците и да ги третираме като всички останали нации?Да тропнем на масата за преговори,да гласуваме срещу тях в ООН,да ги заклеймим за вероломното им нападение в Грузия?Не, свободно се възмущаваме само от “американските агресори” !

 6. “Моя милиция меня бережет” – който си живее постарому, него ще пази, я – ако е пиян руснак, ще е още по-автентичен, да не пази нас, дето искаме някаква си ужасна демокрация и дето плащаме за някаква си имагинерна полиция…

 7. Skupi Ivo,
  I NAS vchera ni pazeshe rodnata polizija. Nisichkijat mladezh e vnimaval za podozritelni ;liza; okolo, a ne sred nas:-)! Prez obektiva se vizhda kade kade po-dobre, a i mladite uniformeni grazhdani bjaha nastrek…v nachaloto, posle se uspokoiha.
  Ne mi raboti kirilisazijata, molja za isvinenie.
  BLAGODARJA za chuvstvoto za svoboda, koeto izpitah vchera.
  Zenka Kuiumdjieva

 8. Двойният стандарт на българската полиция (или по-точно милиция) бе въведен с назначаването на Бойко Борисов за Гл. секретар на МВР. Тогава започна и поголовното погазване човешките права на гражданите от страна на полицаите (милиционери). С идването на власт на Кобурга, станало под диктовката на комунистическата Държавна сигурност, изчезнаха законността и демократичният климат в МВР, които въведе Иван Костов. Спомнете си как тогавашните Премиер и Гл. секретар на МВР (Славчо Босилков) даваха обяснение на няколкохилядна тълпа пред сградата на НС. Защо са допуснали една психично болна жена да удави детето си? Следващият Гл. секретар на МВР Бойко Борисов, обаче, не даде нито едно обяснение за станалите по негово време 140 убийства на уж криминално проявени български граждани, въпреки, че в повечето случаи се появяваше на местопрестъплението пет минути след убийството. Не даде обяснение и за убийството с гранатомет, извършено по негова заповед, а прокуратурата тихомълком потули заведеното срещу Борисов следствие за използване на прекомерна сила. А какво ще стане ако този човек стане президент и върховен главнокомандващ?…

 9. Уважаеми Инджев,
  щях да съм много горд, ако зад инцидента и неговото осветяване стояха нашите контраразузнавателни служби. Но лошото е, че те най-вероятно са разбрали къде се намира руския шпионин от медийната кампания и няколкото честни полицаи. Дано да не уволнят тези момчета за назидание от Петата колона.

 10. Наглото и безпардонно нарушаване на човешките права от страна на МВР започна след назначаването на Бойко Борисов за Гл. секретар. Бяха извършени персонални промени в някои възлови РПУ-та (на Цветан Цветанов мога да разкажа за столичните Първо и Осмо) и властта бе дадена в ръцете на хора свързани, както с мутрите, така и с кадесарските олигарси. Точно те организираха терора над хората, които се осмелиха да протестират срещу разграбването на държавата. Инцидентът пред паметника на Незнайния воин е част от плана на Бойко Борисов и неокомунистическата партия ГЕРБ да не допуснат демонтиране на символа на Петата колона – Паметника на Поробителя. Всяването на страх е любим похват на диктаторите и милиционерската държава!

 11. Нищо ново! Преди около 40г.(не помня точната година и дата) старият Аспарухов мост на Варна, построен от германци, бе ударен тежко и изваден от експлоатация от съветски кораб, командван от пиян съветски капитан, заявил че не му е нужен лоцман със самонадеяната руска реплика “Мне судно как велосипед!”. Този инцидент създаде многогодишен транспортен проблем за Варна – чак до изграждането на новия мост-естакада, открит лично от др. Т.Живков, кумир на др.Рапон.
  Сещам се, защото нищо не знам, как са реагирали властите в случая. И едва ли тогава случайно се появи във Варна “шегата”, оправдаваща пияния капитан, че съветският кораб е съборил последната хитлериска останка в града.
  Налага се да повторя отново – НИЩО НОВО ОТТОГАВА ДОСЕГА! Управяват ни рапони и като страна-член на СИВ и Варшавския договор тогава, и като член на ЕС и НАТО сега.

 12. @Дончо Тонев

  В допълнение към случката с моста имаше дори извинение към “братушките”:Извинявайте че нашия мост блъсна вашия кораб….!

 13. “аз забелязах хора снимащи с камера всички присъстващи на митингите пред ПСА. Това почва малко да ме притеснява. Дали няма да започнат, да ни безследноизчезват. …

  Posted by Кристиян Спиридонов”
  ? Това снимане е по-скоро за да внушат това, което сте си помислили. Съвремените сериозни служби и организатори имат “дискратни” средства за архивиране.-:))
  Но се чудя, защо и вие не ги снимахте? Нямаше ли някой с ЖСМ?…
  Усвоявайте “добрите практики” или както се е казвало “челния опит”!-:))

 14. С едвам, спестените пари, отидох на почивка със семейството си за 3 дни в Кранево. И двете вечери пред бунгалото бърбориха някаква група от пияни руснаци – мъже и жени. Когато им правех забележка, позатихваха, но не след дълго отново подхващаха пиянската си глъч. Така, въпреки жегата бяхме принудени да стоим на затворени прозорци и врата. И на другата вечер, пак не мигнахме до 3-4 часа.
  Напуснахме базата с голямо облекчение. Виждали сме пияни групи и от други народности, то са песни, шармантен женски смях и закачки,а тяхното си беше едно свинско пиянско ломотене.

 15. В началото на август 2007 година Максим Стависки причини жестока катастрофа в пияно състояние, при която загина едно момче, а 19-годишната Мануела Горсова продължава да се лекува.

 16. Уважаеми господин Драгулев,уважавам Вашето право на лично мнение, но това не означава че съм съгласен с необоснованите ВИ нападки, срещу Българският ЦАР.Всички трябва да знаем, че от ЦАР револиционер не става, защото на ЦАРЯ са му мили всички негови поданици независимо, от религията им или политическата им принадлежност.Българският ЦАР беше принуден от царският си дълг, към Българската Нация и Държава да управлява република България, като премиер със ясното съзнание че се саможертва, това Българският ЦАР заяви публично преди да поеме неуправляемото премиерско кормило, на република България.Надявам се всички да сме разбрали, че царя премиер си свърши блестящо царската работа и България влезе достойно в НАТО и ЕС и когато и ние Българските Граждани си сършим блестящо гражданската работа в България, тогава ще влезем достойно в законно богатото си правово Отечество.

 17. Чета коментари и се чудя как всички пропускат същината.
  Ами, “другарят” се казва Огурцов – да не би да сте очаквали, че ще седне да нарисува картина, да напише книга ???
  Не ! От такива…подобия на човеци, можеш да очакваш единствено и само това. Да се напият, да изпращят, да направят някой золум и после да се опитат да замазват последствията.
  Ама не сме Австрия, нито Англия, нито Германия, за да приложим закона !
  Да го сложим в килията, пък после те да си го качват все още “замаян” на “Аерофлот”, закъдето там ще лети и да забравим за случая.
  Но не би ! Тук е България, тук те могат всичко, да се обаждат в полицията, да се обаждат по болници, да плашат, да искат…Така де, “курица”, “птица”, “граница” и т.н.
  Някаква жалка, пиянска история, която ние като принадлежащи към Европа и НАТО, се опитваме да потулим “по домашному”, “по славянски” !
  Братушки де, такова…те и да се напият, и да пребият някого, все са си “наши”…
  Сволоч, за вас НИКОГА няма ди има прошка !

 18. Благодаря, CONTEMPORARY! Вярно, че имаше и такъв виц, който пък иронизираше двойния стандарт на властта.

 19. http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15063921,00.html
  Уважаеми Инджев,
  ако имахме свободни медии и национално отговорни политици, горната статия щеше да бъде разпечатана в ежедневниците и на бюрото на всеки политик и управляващ. ЩЕШЕ ДА ИМА ДЪЖД ОТ УВОЛНЕНИЯ. Но Не. Тук всичко си е наред. ВАЖНОТО Е КРЕМЪЛ ДА НЕ НИ КРИТИКУВА. Тогава всички се снишават!

 20. Каква е ролята на президента ?
  ГЕРБ и АТАКА внесоха поправки към НПК, свързани с организираната престъпност, които бяха приети в пленарна зала … Но на 23.04.2010 г. Първанов наложи вето на тези техни закони и ги прати към КС … 23.04. е РД на доц. Ал. П. …
  Това съвпадение ли беше или просто един подарък за доцента от Гоце ?
  Ето затова , може би, и.д. президент и управляващото мнозинство трябва да бъдат тандем, т.е. от една партия или коалиция, за да са ясни законите, които се приемат и респ. носенето на отговорност, защото в противен случай има подливане на вода и размиване на отговорност !
  Как тогава ще я борим организираната престъпност, след като още в зародиш / закони от НПК / нещо не е наред ?

 21. Нека тези неприятни факти напомнят на всички, че Иван Костов е единственият български политик за последните десетилетия, който съумя много успешно (макар, уви, за кратко) да ограничи до минимум руското политическо влияние тук като:
  1) изгони руските ченгета и
  2) пришпори евроинтеграцията на България.
  Нашата държава никога няма да е напълно суверенна, докато тук се разпореждат Путин и неговите български ибрикчии от БСП/ДС, които трябва да бъдат съдени за държавна измяна.

 22. Хаха хареса ми това за японският турист.. За съжаление в тази шега има огромна доза истина…

 23. (Към СВИЛЕН)
  Да, така е! Огромни са заслугите на Иван Костов към евроинтеграцията на България. Той е главният виновник днес България да е член на НАТО и ЕС. Безспорна истина е, че той бе единственият български политик, който се опълчи против постсъветския руски неоколониализъм. По-важното е, че в момента няма друг политик, който да се противопостави успешно на икономическата експанзия на Путин. Но защо Иван Костов не иска да се кандидатира за президент? Какво от това, че може да загуби? Българите искат да видят онзи Иван Костов – победния водач на сините шествия, поставил комунистите на колене, приятеля на Бил Клинтън, който спря десанта на руснаците в Сърбия, политика с огромен авторитет в Америка и в Европа. Какво като загуби? Ще загуби, но ще върне на България най-ценното нещо – Обединената опозиция. А може и да не загуби, ако този наш народ се чукне по главата и осъзнае каква опасност за Родината представляват Бойко Борисов и ГЕРБ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.