Без коминтерн…коментар

“Течна дружба” – Иво Инджев развенчава митове
11 Май 2011
e-vestnik
След успеха на бестселъра „Президент на РъБъ“, верен на своите привърженици и почитатели Иво Инджев зарадва читателската аудитория с новата си книга „Течна дружба“ (ИК “Ентусиаст”). В нея журналистът окончателно развенчава митовете и клишетата за „вечната дружба” между България и Русия, превърнала се отдавна в „течна дружба“.
Книгата е опит да се говори за реабилитацията на поробената истина за отношенията ни с фатално важния за България „Дядо Иван Грозни“ и разкрива непознати епизоди от нашата съвременна история, за които читателите ще научат за първи път. „Течна дружба“ възкресява разклатеното българско самочувствие, но без отчаян призив за търсене на поводи за гордост в миналото, на които би могло само да се закрепи.

„Време е да започнем да наричаме нещата с истинските им имена… Не може вечно да се търпи лъжата за „дружбата“, която била „вечна“. Вижда се, че е „течна“ и че сме впримчени в нейния водовъртеж преднамерено и злонамерено. И какво, да се давим ли? Не беше ли казано от съветската сатира, почерпила мъдростта да се надсмее над собственото нещастие от действителността, че спасяването на давещите се е дело на самите давещи се?“, споделя с читателите Иво Инджев.
„Но ако е вярно, че сме избрали европейския път, ще трябва да си отговорим честно какво дирим цивилизационно в прегръдката на руската мечка. И дали това е нашият информиран избор. Твърдя, че не е… “, разкрива още той.
Книгата „Течна дружба“ е разделена на пет части, по една за всяка от фундаменталните, едновременно защитни и нападателни, пропагандни тези на Петата колона, злоупотребяващи с русофилството и любовта на българите към СССР: русофобията, дружбата, антифашизмът, символиката на паметниците и Троянският кон. В нея Иво Инджев цитира десетки източници – документи, научни трудове, художествени произведения, медийни публикации, сайтове, както и собствени публикувани статии, писани по конкретни поводи.
Книгата се позовава и на много интервюта, които журналистът провежда с политици, дипломати, експерти, държавни служители и граждани. Авторът влиза в спор с учени, писатели, политици и журналисти, не защото претендира да звучи като последна инстанция, а заради собствения си критичен прочит на техните тези и в полза на плурализма на различните мнения,  без да се отрича от забележките си, макар те често да са остри.
Книгата няма претенцията за уникалност, изчерпателност или окончателност, нито да предлага лесни, бързи и универсални формули. „Идеологиите на омразата са онези, които предлагат избор на принципа „два свята, единият е излишен“. Не е излишно обаче да си дадем сметка: макар да няма прости решения в сложния съвременен свят, все по-обвързан взаимно, подреждането на приоритетите става все по-важно.
Без познанието за миналото, дори и да е грозно, не можем да живеем нито красиво, нито достойно, особено когато невежеството (ни) се употребява брутално срещу самите нас за целите на чужди интереси. Това означава да се освободим от митовете за освободителите и да станем най-после хора, свободни от насажданите ни комплекси за подарената ни свобода“, пише в книгата си Иво Инджев.
Преди да избере окончателното заглавие на труда си Иво Инджев размишлява над няколко варианта, поместени в анотацията на книгата, сред които: „Ахилесовата пета колона“ – заради уязвимостта на България от руската Пета колона; „Дядо Иван Грозни“ – заради робуването на един мит с грозни корени; „Патриотични предателства“ – заради абсурда българският патриотизъм да се мери с руски аршин; „Рубликон“ – заради продажниците, готови за рубли да преминат рубикона на предателството и „Ядреналин“ – заради инфарктния ядрен натиск върху България чрез проекта АЕЦ „Белене“.
Журналистът избира за заглавие „Течна дружба“, защото смята, че Петата колона в България се носи по течението на руското влияние, включително на вълните на течните руски суровини, които образуват наноси от корупция и организирана престъпност.
Официалната премиера на книгата „Течна дружба“ ще се състои на 17 май, вторник, от 18:30 ч. пред Паметника на Съветската армия, съобщават от издателството.

За настроението ще се грижи Vili Brass  Band!

37 мнения за “Без коминтерн…коментар”

 1. Поздравления за издаването на книгата!
  Продължавам да подкрепям идеята, че видео в Youtube канал или подкасти биха позволили разискваните в блога теми да бъдат представени пред много по-широка публика без ограничение в местопребиваването по удобен за ползване начин. Телевизията в един по-нормален свят вече е много повече зависима от качеството на съдържанието, отколкото от сградите, обслужващата бюрокрация и контролът върху ефирното или кабелно разпространение.

 2. Поздравления за новата книга. С нетърпение чакам 17 май за да си я купя. Надявам се и за автограф.

 3. Уважаеми Инджев,
  от сърце пожелавам книгата Ви да бъде четена и предавана от ръка на ръка. Нека повече хора да се докоснат до истинските понятия, истинските имена – дано да се рабере кой стои зад кулисите, кои са кукловодите и как българинът да разпознава дружбата с руснаците от течната дружба между олигарсите.

 4. Уважаеми господин Инджев,благодаря ВИ че сте талантлив и смел колкото Збигнев Бжежински.Надявам се премиера Борисов да осъзнава своята отговорност, за вашата безопасност в България и да ВИ осигури денонощна охрана.

 5. Братята украинци ни дават пример:

  “Мэр Львова: День Победы праздновали русские фашисты
  Мэр Львова Андрей Садовый оправдывает действия местных националистов 9 мая и называет “русскими фашистами” тех, кто собрался в этот день на праздник, передает “Эхо Москвы”. По словам Андрея Садового, столкновения были специально спланированы. Садовый задался вопросом, почему на холме Славы был развернут красный флаг и почему правоохранительные органы заняли при этом “пассивную позицию”. Действия радикалов городской голова оценивать отказался. Он считает, что жители Львова “адекватно отреагировали” на разворачивание красного флага.

  За несколько дней до Дня Победы административный суд запретил проведение во Львове массовых акций 9 мая во избежание возможных столкновений. Тем не менее, стычки во Львове все равно произошли. В город приехали активисты базирующейся в Крыму партии “Русское единство” – при этом заверив, что не собираются нарушать решение суда о массовых акциях. С другой стороны в беспорядках приняли участие националисты, в частности представители партии “Свобода”, которая сегодня имеет большинство как в Львовском облсовете, так и в городском совете Львова.

  Несколько молодых людей 9 мая рвали, жгли и топтали красные флаги перед зданием горсовета во Львове, скандируя: “Слава Украине! Героям слава”. На Марсовом поле произошла стычка между националистами и ветеранами, а на Холме Славы националисты не пускали людей к Могиле Неизвестного Солдата, если у них на одежде были георгиевские ленточки. Ленточки националисты срывали и сжигали. В одной из стычек мужчина из группы из 10 человек с георгиевскими ленточками, на которых напала группа из 100 националистов, открыл по нападавшим огонь из травматического оружия, ранив одного из них в ногу. Стрелявший был избит и позже задержан. Националисты также отобрали у сотрудников генконсульства России во Львове венок, который должен был возложить на военном кладбище генконсул Олег Астахов, и растоптали его.”
  “Грани.Ру”

 6. Това с представянето на книгата пред Паметника на Съветската армия не е съвсем така, нали? Да не се получат недоразумения… Стискам палци все пак да не вали:)

 7. Уважаеми съграждани,стига сте стояли на топло под завивките с поредната книга в ръка,така гражданско общество не се прави.Истините за който г-н Инджев пише сами си ги знаете но явно вие по удобно само да коментирате мислите на друг осмелилсе
  да забие поредния пирон в ковчега на мъртвата ни държава.Отново ви приведствам да дискутираме издигането на евентуална кандидатура на г-н Инджев за ПРЕЗИДЕНТ.

 8. Към Ива:

  Съвсем така си е…Ако завали може да стане интересно, защото планираме да има стотици чадъри с надпис “Течна дружба” ( за желаещите да ги купят на цена под себестойността им). ако се отворят едновременно картинката би била интересна…

 9. Г-н Инджев, поздравявам Ви за смелоста да напишете книга на тази тематика. Убеден съм, че тя ще бъде голям удар върху вековната заблуда за братска Русия, и за братушките като наши братя. Пожелавам успех на книгата и на Вас, и колкото се може повече хора да имат възможността да я прочетът.

 10. Поздравления за смелостта и последователността в гражданската позиция. Очакваме представянето и в Пловдив

 11. Г-н Инджев,предлагам на чадърите да поместим и друг надпис”Г-да управляващи и политици на прехода стига сте онанирали върху нас омръзнани да ви гледаме как маструбирате в опити преждевременно да якулирате безплодната си течност”.Мойте извинения за грубия език.

 12. Там сме!
  И г-н Инджев, моля не се сърдете, че ще имате мускулна треска от автографи. Знам, че един печат ще бъде по-удобен, но няма да бъде истинско. Всеки трябва да си носи кръста /на успеха/. Включително и с мускулна треска. Пожелавам Ви да е по-голяма 🙂

 13. г-н Инджев, предлагам ви да пуснете един пост в който да обясните че съответния пост е само за коментари на коментиращите(де да можех и аз да пиша) които да споменават от къде са купили, я има предлагана книгата ви т.е. поста да стане нещо като справочник от къде може да бъде купена. Може да го линкнете някъде в началната страница на блога си. Да отбележа, че досега не съм се опитал по никакъв начин да се информирам от къде мога да я купя. Поздрави.

 14. Специално заради книгата и най-вече от уважение към гражданския подвиг на г-н Инджев ще пристигна от провинцията на 17 май, макар че нямам място за нощувка. Пожелавам Ви голяб успех. Напълно подкрепям идеята за издигане на неговата кандитатура за президент на РъБъ. Мисля , че обществото очаква и има нужда точно от нестандартна, от гражданска кандитатура. Моля направете необходимото за инициативен комитет в тази посока. Некоа си припомним успеха на инициативата за Човек на годината с кандидатурата на най-големия съвременен журналист- г-н Иво Инджев.

 15. До АРХИВИСТ:
  Много “демократичен” и “европейски” пример, нали…?

 16. Към mdam:

  Книгата е още в печатницата. Ще съобщя, когато се появи в издателството ( надявам се на 16-ти).

 17. към maharadga:

  Прав сте, миналата година исках да улесня ( не себе си, а ) хората, за да не чакат на опашка, но май някои се обидиха…Взимам си бележка да не се повтори.

 18. Г-н ИНДЖЕВ, успех на книгата Ви по пътя и към читателите!
  Успех и за каузата Ви – че петата руска колона е вредна за България!

 19. Нищо не плаши проклетата “пета колона”, както светлината и истината!
  Очакваме събитието като празник!!!
  Успех на книгата!!!

 20. Не е като ГУЛаг и Белене, но все от някъде трябва да се почне.
  Нали, комунчо?

 21. Не се казва паметник на Съветската армия, а Паметник на окупатора

 22. Иво успех,далечни поздрави от мен и Стенли.Моля те,измисли нещо за да можем и ние които сме далеч от България да закупим книгите ти.Благодаря и успех.

 23. Здравейте, пиша относно Гоце, който – не казва -“не съм убил Архар”, -а “НЯМАМ ТРОФЕЙ АРХАР”. На луди ли ни прави. То аз съвсем полудях. Не мога да слушам и гледам комунисти как се гаврят с народа, как някъкъв учен от САЩ казва че скоро ще дойде “Страшният съд”-то нас не ни плаши това-Българският съд е СТРАШЕН за обикновенния човек-например по очичките виждам че Масларката е лъжкиня и престъпник, ….-писна ми от зомбиращи и 20 минутни реклами на всеки 30 минути. Мама му стара -това не е живот. Нека махнат Альошата, Съветския паметник в София, Нека махнат тоя на Т. Живков, нека махнат и тоя на ГV Димитров от най-високото в парка в Перник-там злите комунисти като Христос в Рио са го изтъпанчили Жоре Мастиката…………….А аз садя дръвчета…., за какво-да дишат чист въздух отрочетата на мутри и комунисти, омерзен съм…-има ли смисъл да съм -или да се опитвам да съм добър, честен,……-какво да се пропия, ими да взема да бия някого? Г-н Инджев ,бих искал да можете да имате собствена телевизия.Аз ще я гледам……Айде живи и здрави!….И да победим злото-кой-като може!

 24. До @:
  Ами почни бе,”майсторе”!
  Стани “борец” за “свободата”!

 25. На всички българи трябва ежедневно да се напомнят думите на Христос от Евангелието: ” Познайте истината и тя ще ви направи свободни”. Да! Няма истинска свобода без истина вкл. и историческата такава. Ама християни сме ние, ама не чак дотам…ако перифразирам Алеко.
  Истинското християнско поведение не е толкова целуване на икони и палене на свещи, а отстояване на Истината с цената на всичко!
  Огромно уважение трябва да имаме към Иво Инджев заради това!

 26. Чети бре, комуноид!
  “День 9 мая – корпоративный праздник фронтовиков (минус вохра, “Смерш” и НКВД). Отвяжитесь вы от них, штатские, нестроевые, тыловые крысы с чужими ленточками, вас на передовой не стояло и в окопах не лежало. Сначала повоюйте (только не в Афгане, не в Чечне и не в Грузии), а потом поговорим. Я тоже ветеран войны против тоталитаризма со стажем в 43 года, и даже с орденом за это от Литвы. Мы тоже воевали, я и мои товарищи-диссиденты, и многие полегли в бою. Да, мы проиграли войну, мы не смогли освободить Россию от СССР, но кто посмеет бросить в нас за это камень? Мы тоже шли на смерть, и у нас тоже есть свои корпоративные праздники: 21 и 22 августа – дни революции 1991 года и 4 октября – день падения советской власти. Мы ветераны проигранной войны, и как нам не понять и не почтить фронтовиков 1941-1945 годов, которые свою войну тоже проиграли. Как писал Иосиф Бродский: “Скажите там, чтоб больше не будили, и пусть никто не потревожит сны… Что из того, что мы не победили, что из того, что не вернулись мы!”
  Павел Коган, Михаил Кульчицкий, Борис, сыгранный Баталовым в фильме “Летят журавли”, ополченцы, защищавшие Москву, солдаты из Брестской крепости, Виктор Некрасов, Василь Быков, Вячеслав Кондратьев, Василий Гроссман, Юрий Левитанский – все они, живые и мертвые, хотели как лучше, а получилось как всегда. Для своей страны они ничего не сумели сделать, она сгнила в сталинском концлагере, Восточную Европу, страны Балтии, Западную Украину и Западную Беларусь, несчастную Бессарабию – нынешнюю Молдову с их помощью поработили и загнали в коммунистическое стойло. А Германию перевоспитывали и делали продвинутой демократией Великобритания и США. Свою же часть Германии мы сделали филиалом своего ГУЛАГа. Так что всем нам, не фронтовикам, 9 мая пристало не салюты устраивать, а слезы лить. Ведь мы проиграли не только свою войну, но и свою жизнь, свое будущее.
  Конечно, сражаться с Гитлером – это было правильно и похвально. Но и сражаться со Сталиным тоже было правильно и достойно вечной памяти. Здесь равны все ветераны: и те, кто брал Берлин, и те, кто пошел в РОА, к Власову. Опять-таки здесь прав Коля Храмов. И если у Власова в Манифесте были плохие строки, то у Красной Армии манифесты были никак не лучше. А советский гимн звучит куда хуже гимна РОА. И как же завидна доля украинских патриотов (у нас их окрестили националистами), которые в рядах ОУН и УПА под национальными флагами сражались и с фашистами, и с большевиками!
  Россия – последний агрессор, последний защитник пакта Молотова-Риббентропа. Риббентропа давно повесили и похоронили, а вот Молотов воскрес в Примакове, в Лаврове, в Путине и Медведеве. Мы продолжаем оккупацию Молдовы, то есть Приднестровья, Грузии, то есть Самачабло (Южная Осетия) и Абхазии, японских островов, части финской и эстонской территории.
  И совсем смешно, когда мы требуем в день 9 мая благодарности и аплодисментов от порабощенных нами народов: украинцев, эстонцев, литовцев, латышей и молдаван. Для них этот день – день национальной трагедии. И для Грузии с Чечней – тоже. В этот день за ними окончательно захлопнулась дверца советской клетки и они стали рабами Сталина и НКВД. НКВД, окончательно развязав себе руки, со свежими силами занялся карательными операциями против украинских и литовских повстанцев. Читайте Солженицына и Леонида Бородина! Смотрите фильм “Вишневые ночи”! Западная Украина сражалась до 1956 года, западэнцы шли в ГУЛАГ целыми районами. А провокаторы из отряда “Москва-Севастополь” притащили им красные флаги и сталинские портреты в расчете на то, что в свалке затопчут несколько ветеранов и можно будет повизжать всласть.
  Партия Олега Тягнибока “Свобода” очень выросла в моих глазах. Она и львовские городские власти отстояли национальное достоинство. В Украине участие в торжествах в честь 9 мая (так же как и в Молдове, Грузии, странах Балтии и Восточной Европы) – знак национальной измены. И георгиевские ленточки с красными флагами – тоже.”
  Валерия Новодворская

 27. До До@:
  Намери, кой да ми цитираш…”демократче” (исползвам твоя стил) с добре промит мозък с втълпени в главата ти двойни “европейски и демократични” стандарти! Нали “демократченце”: когато е нужно за теб и на теб подобни – тероризъма се превръща в т.нар. борба за “свобода”, но когато борбата е за свобода от американско влияние, “демократите” веднага я наричат – тероризъм.
  Ако го нямаше 9 май, клетката също щеше да се затвори (и за теб също (не се и съмнявай!), само че щеше да е германска (немска, фашистска, национал-социалистическа – на твой избор)…

 28. До До@:
  Да,забравих,за “комуноида”..
  Да те просветя – комунизма като политическа система остана само в Северна Корея, но, така както виждам, той е останал още и в главата ти…

 29. Непочитаемо нищожество,
  Комунизмът може да е останал само в Северна Корея, но като чекистка хунта съществува в официална Русия, в мрежите и “спящите” клетки на ДС и КГБ у нас. А комуноидите пълзят сред русофирстващите червени изчадия, за което ти си живо свидетелство.

 30. до този от:май 14, 2011, 1:07
  “Европеецо”ДАЙ ДА ГИ ЗАСТРЕЛЯМЕ ВСИЧКИ КОИТО НЕ МИСЛЯТ КАТО ТЕБ ТA ДА ДОЙДЕ “ДОБРОТО” И ДА СПРЪТ ДА ТЕ ТОРМОЗЯТ С СОБСТВЕНОTO си МНЕНИЕ

 31. До До @ и Илия Николаев:
  Браво!Ново подтвърждение, че като опоненти сте пълни нули! Нищо ново не сте казали – само едни и същи изтъркани клишета …
  Мнение си ИМА ВСЕКИ, може да го приемате (желателно – по-спокойно), може да не го приемате – ваша работа!
  А който се тормози от мнения – трябва му доктор!

 32. Благодаря за коментарите на тези, които ни показаха достойните позиции на кмета н Лвов-Андрей Садовьiй и Валерия Новодворская. Отдавна знаем, че родоотстъпниците и руски подлоги, като онзи, който се подписва с маймунско “а”, не се интерисуват от аргументи и факти, а са по-болшевики от руската комунистическо-мафиотска олигархия. Въпреки това, на такива, а и на Илия Николаев бих казал, че когато отричаш всякакви нечовешки и насилнически отношения към опонентите си, не можеш да внушаваш тяхното повторение. Такива насилия и терор са присъщи само на най-пропадналата прослойка и болшевишка измет в България, която в първите два-три месеца след най-черната дата в българската история-09.09 1944 г., в кървавата вакханалия на червения терор, без съд и присъда зверски изби хиляди свестни и стойностни български нотабили-лекари, юристи, славни български генерали и офицери, учени, професори, банкери и много други. На 01.02.1945 г. бащите и дедите на повечето от довчера управлявалите и днешни новобогаташи, насърчени от руския окуптор, разстреляха значителна част от истинския елит на българската нация, а останалата част хвърлиха в лагери и затвори, където голяма част от тях намери смъртта си. А след това, с гилотината на така наречения “народен съд” бяха избити хиляди други българи-интелигенти. Според нсторици-изследователи, в този период са намерили смъртта си около 27 000 българи. Само за сравнение ще отбележим, че Нюрнбергския съд, за хитлеристкия геноцид над евреи, цигани и хомосексуалисти осъди на смърт 15 (петнадесет) военнопрестъпници, от най-високите етажи на Национал-социалистическата работническа партия на Адолф Хитлер. По този позорен начин, антибългарските комунистически убийци, утолявайки ненаситната си жажда за кръв и за мъст, вмениха на България близо 2000 пъти по-голяма вина от тази на Нацистка Германия пред Обществото на народите и станаха причина за несъразмерно високите санкции и щети, които държавата ни понесе след края на Втората световна война. От онези “нощи на дългите червени ножове” са чути и запомнени страшни слова: “Бийте, колете, трепете буржоазните интелигенти, другари комунисти. Така печелим двойно. Никой и никога, най-малко те, няма да могат да ни върнат това, което ние им правим днес, защото те са демократи. Тяхната религия не им позволява. А и зад нас са съветските другари. Червената армия е тук. И второ, така ще им вземем страха за поколения напред. Глава няма да вдигнат поне сто години.”
  Трудно се създава, отглежда и възстановява национален елит след такъв геноцид, извършен под опеката на руския купатор. В тази мракобесна, диктаторска държава се гърчат в мъки все още поробените над 20 държави и техните народи,окупирани в ралични исторически периоди от Русия- страната, в която все още не е започнала деколонизацията, когато тя е минало за целия останал свят? Не знаете ли какво става в Чечения, в Ингушетия, в Дегестан? Не видяхте ли какво сполетя Грузия, от която руските окупатори откъснаха Северна Осетия и Абхазия? Не сполетя ли същата съдба и Молдова, от която окупаторите откъснаха Приднестровието? Знаете ли колко народности изчезнаха от лицето на Русия, колко нененци останаха, колко чукчи? Ако бяха диви животни, те отдавна да бяха вписани в Червената книга на света и опазени, но те имаха нещастието да се родят в Червената империя на ненаситния, алчен и жесток руски имперски нагон и се стопиха. От тази империя на злото искме да се измъкнем и няма да позволим на нейната Пета колона да ни върне обратно там, в небитието.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.