Закърпиха репутацията на Първанов като чорапите на Живков

Случи се очакваното: нищо не се случи с имитацията на парламентарно разследване на сигналите за бракониерски и корупционни ловни далавери на главноловуващия Георги Първанов. Няма как да е иначе в държавата, в която си има традиция: осъдиха предшественика му Живков за скъсани чорапи, след което закърпиха и изпраха репутацията и на уж разследвания за злоупотреби негов достоен наследник – очаквайте скоро и паметник да му вдигнат паралелно с Живковия в Правец, където Първанов пирува тайно в хотела на руските олигарси Златеви с други високопоставени политически бракониери, които ни държат на мушка с лъжата, че били скарани помежду си.

„Аргументите” на парламентарната индулгенция за Първанов се свеждат до това, че нямало аргументи, които да доказват твърденията за нарушения. Не били достатъчно сериозни сигналите на гражданина Аврамов, който дръзна да сезира парламентарната ловна дружинка, че един от нейните стрелци върлува из резервати и ловни стопанства. Побратимите обаче активираха механизмите за колективна самозащита и оневиниха личността на себеподобния си. И той, в типичния му самодоволен стил на селски пехливанин, тържествува и се подиграва, наслаждавайки се на победата си над гражданина Аврамов.

Как да е иначе? Как един гражданин ( или гражданско общество, ако го имаше) да свърши несвършената работа на разследващи и прокурори срещу властника и неговата машина за замитане на следи? Някой съмнява ли се, че писмени доказателства за безобразията не е имало и следователно следователите не могат да ги намерят, защото просто не съществуват ( те и следователите ги няма, какво остава за следите)?

И още един въпрос, преди отговора: ако е вярно, че в България има недосегаеми за правосъдието, може ли да се очаква тъкмо човекът, въоръжен с медийно послушание, правосъдно влияние чрез личните му назначения през последните 10 години и с информацията на две безотчетно подчинени само на него служби за сигурност да се окаже изключение от това правило?

Ето как Аркадий Ваксберг ( който почина преди два дни-лека му пръст!), обяснява спецификата на трудността да бъдат обвинявани с доказателства управници, които са взели мерки да не оставят улики. В книгата си „Отровите на Кремъл”, той пише:

Трябва да се има предвид, че Сталин много добре е разбирал криминалния характер на своите злодеяния и старателно се е опитвал да не оставя следи за тях по документи. В такива случаи неговите устни заповеди или мълчаливи, но напълно прозрачни препоръки трябва да се възстановяват парче по парче и по косвени улики, в анализа на които човек си служи с инструментите на психологията и логиката, а НЕ С ПИСМЕН ИЗТОЧНИК( курсивът мой-бел. авт.). За криминалистиката в това няма проблем, тъй като съвкупността от косвени улики се смята за също толкова силна доказателствена основа, колкото и документ, който по принцип подлежи на фалшифициране. Много често се налага да разчиташ на устни свидетелства на съвременниците, чиито думи обикновено се класифицират от сталинистите като слухове, недостойни за вниманието на историците. Всъщност обаче, когато получиш подобна информация в абсолютно затворена тоталитарна държава и в общество, в което никой не разполага с автентично знание за онова, което става сред партийния елит, подобни източници придобиват не по-малка тежест от документите, а понякога и по-голяма…
Правя цялото това уточнение, за да отговоря предварително на въпрос, който вероятно ще възникне у читателя: има ли безспорни доказателства, които да подкрепят изложените в книгата версии?
Отговорът е „не”, ако за безспорно доказателство се смята само писмен документ с подпис и печат.
Отговорът е „да”, ако се има предвид огромното количество разкази на съвременници и самият факт, че така нареченият „слух” упорите се крепи вече осемдесета година” . ( с. 23)

Сменете Сталин с Първанов, а осемдесет години с десет и няма да сгрешите в извода си: живеем в една постсталинистка действителност, в която пред очите ни се вършат всякакви безобразия, които биват обявявани за „слухове”.

19 мнения за “Закърпиха репутацията на Първанов като чорапите на Живков”

 1. Много истинско!-Гоце -Сталин,а ние живеем в холокост,който не звучи ,не личи и е недоказуем.стават само милиционерски ”чудеса”,които ни ги обясняват селектирани шарлатани по медиите -”следователите ги няма ,камо ли следите”….утре и патоанатомите ще ги няма,ако вече не е така.

 2. Лошото е ,че и преди избирането на Първанов си осъществяваха тихи и недоказуеми зверства,но така като отвързани и безкрупулни от както той е президент никога не е било и пак не им стига.

 3. Гледах комплексарската изява на автора в На инат по нова.Бих казал че въобще не приляга на човек който в този блог предлагат за кандидат за президент.А що се отняся до статията дъвчим една и съща дъвка.
  Сигурен съм че този пост няма да мине през цензурата но ми стига автора да го прочете.Поздрави.

 4. За хора като Георги Първанов с болшевишки манталитет лъжата е истина и истината е лъжа, а откровения цинизъм според тях е политика – такава, каквато беше политиката на Сталин и Хитлер. Човекът, който излъга нацията, че не е сътрудничил на тайните служби, човекът, който я раздели с неприкритите си политически пристрастия и вмешателства в политическия живот, грубо наруши конституционните си правомощия, парализира съдебната система със своето лоби, назначавайки на ключови места в правосъдието свои хора, днес има наглостта да се смята за “успял политик”! Какъв неподражаем цинизъм, достоен за болшевишките му учители и вдъхновители! Господин Първанов, в коя страна от бившия комунистически блок се вдигат наново паметници на бивши диктатори и се праща войскова част за отдаване на почести? Вие превърнахте България в това единствено нещастно изключение. На всичкото отгоре си създадохте медиен и всякакъв друг комфорт за безпроблемното си политическо и лично битие.

 5. На мен лично не са ми нужни доказателства за г-н Първанов.Достатъчно ми са личните ми наблюдения на ехидната му усмивка от екрана на телевизора и неадекватните отговори на задаваните му въпроси както и “резултатите” от служенето на народа!

 6. Ето още един типичен провокатор – PONTIUS PILATUS. Несъмнено, тече поредната им активизация, особено след празДника им на 9-ти май.
  Жалки и празДни чугунени глави!

 7. Към Pontius Pilatus:

  Така е, дъвчити идна и съща дъвка- в случая ви я поднасят от Би Ти Ви в предаването, което вади от контекста удобни за желания ефект моменти( с класическите номера за дискредитиране на жертвата , като стоп кадри в момент на гримаса или примигване- така е по-карикатурно!)и т.н., но спести 100 процента причината да реагирам остро на манипулацията. А тя беше в това , че бях поканен по съвсем друга тема във въпросното предаване.
  Ако тези господари на поръчката са толкова принципни по темата за ДС, би трябвало да връчат своя миризлив символ на човека, който от години лъжеше, че няма собственост в Би Ти Ви, но напоследък си призна обратното, защото вече законът не го лови. Само след такъв жест към самия си началник Красимир Гергов, господар на господарите, напъните да се подиграват по този въпрос биха прозвучали автентично. Останалото е един продължаващ позор за телевизията, която изобличих, че се отчита в руското посолство и търси начини да ми го “върне”- намерили ми “цаката”, като цитират себеподобните си в манипулирането на аудиторията!

 8. С риск да се повторя ще кажа:
  всички аналогии с комунизма и Руската империя са верни.
  Причината е единствена:
  в губерния България са управлявали и управляват руски слуги.
  Държавното устройство – пост комунистическата Конституцията – беше направено от “строителиете на комунизма”.
  Какво друго очаквате да стане?

 9. ДА,и селски бандит трудно можеш да хванеш чрез документи-той с документи не борави!А със свидетелите лесно се оправя-на тоя некой лев, на другия некой тупаник и на есен и кмет(президент) можем да го направим!При таз човеколюбива държава…..

 10. Сравнете инфантилното поведение и самолюбие на Роман Абрамович,на С.Станишев, на Гоце с тази на Косьо Самоковеца и бъдете спокойни.Който има господар в сянка ,винаги си намира майстора когато му дойде времето.Бог винаги е бдял над справедливостта.

 11. колкото и да не искаме да повярваме, нас комунисти ни уравляват, и ако продължм да се убеждаваме в очевидното, пак ще изберем някой първанко, защото те – производителите на изборни артикули ще решат, че точно такъв заслужаваме

 12. Руската телевизия bTV няма да остави така нещата. Вече въпросът не е имиджа на Гоце и олигарсите, а оцеляването на самата телевизия. Колкото и да се прикриват под други имена, и пари да хвърлят да привличат артисти и журналисти, вече са известни като Руската телевизия.
  В същата борба за оцеляване и спасяване на престижа си, по сталински размахват една журналистическа оставка, но прикриват факта, че е подадена под натиск на президента Гоце върху Руската телевизия да уволни този журналист.
  С нетърпение очаквам новата книга на журналиста!

 13. Като мехлем на болна рана ми действат всички Ваши думи в блога и в книгите Ви, г-н Инджев. Удивителна е дарбата Ви да гледате в душите, на свестните хора, и да пишете това, което те жадуват да прочетат и чуят, и което малцина имат смелостта да изкажат на глас, а камо ли да го напишат. Явно, дарбата Ви е от Провидението, защото, както е казано,”…най-Богоугодно е да нахраниш гладния, да напоиш жадния и да утешиш страдащия”. А ние всички сме гладни и жадни за истината и страдаме от възшествието на лъжата, измамата, безчестието, бескруполния грабеж и насилието, което ни донесе смрадливия руски ботуш преди 66 години, като остави китното ни Отечесво в ръцете на най-пропадналата, ретроградна, мързелива, жестока и крадлива престъпна прослойка, наричаща се както им е удобно-ту комунисти, ту социалисти, но неизменно терористи и продажници на чуждите имперски интереси. А на онзи, който по стар конспиративен навик не си написал името, но пък му прилича ник нейма- Пилат Понтийски,не му обръщайте внимание Аз отдавна не гледам (и не слушам) хора на клеветата на т. н. ред(ка) колегия на т. н. “шоу” на дългия-дежурната трибуна, а и цялото бтв, на кънчовците: колчо, кънчо и ендрю р., а не рядко и гуруто на гоце, видния социо, полито и всякакъв “лог”, който като тях “познава” преди избори като Аслан, а веднага след тях се скрива като наср…, Не могат те да Ви уязвят с миналото Ви, първо, защото техните поръчители отново повтарят практиката на сутеньора, който е пребивал и насилвал жервата си да я използва в своя изгода, а после я рекетира, че е работила за него, макар, че Вие и това не сте правил, и второ, защото всеки човек има право на своя катарзис. Вие Вашия, го изстрадахте пред очите на цялото общество, а с творчеството си, с действията си и с живота си доказахте, че не са Ви пречупили и обезчовечили, и си оставате образец на почтеност и будна гражданска съвест. Поздравявам Ви от сърце. Бъдете ни жив и здрав, и слава Богу, добре че Ви има, за да има с какво да подквасим идните поколения.

 14. до Недко Стефанов, не умея да го напиша така, но ако ми позволиш ще застана плътно до теб

 15. Смешното е че един ден нашите деца просто няма да повярват че Гуцето е бил президент, че Болният е бил депутата, Пиклю е бил министер….
  Трудно е да повярваш в този парад на абсурда.

 16. До Pontius Pilatus
  Първо,всеки достоен човек когато изрязява мнение за някого застава зад словата си с името си и тъй като незнам към кого се обръщам г-н или г-ца/г-жа.Ще карам направо тъй като съм убеден че човек се съди по делата си като цяло лично аз не смятам да виня г-н Инджев за някаква съпричастност към службите пък били те “тайни”.Нека оставим тази част от нашата история да почива в “мир”

 17. До D.N.
  Една голяма наша певица-Богдана Карадочева-изпя прекрасно и вярно нужната ни формула: “Ако до всяко добро същество, застане поне още едно…” Ние, споделящите тези ценности, просто трябва да се търсим и да заставаме един до друг-ти до мен, аз до теб, “а знаеш ли какво прави това, най-малко 1002…Дано, дано, дано…” Нужен ни е център, и не случайно този центростремителен блог на Иво Инджев ни събира около себе си. И тук и във Фейсбук, и дай Боже “на живо”, на по късен етап, но трябва да се търсим и разпознаваме, за да можем да променим живота си към по-добро.
  P.S. Удобен случай е във вторник, от 18,30 ч. пред паметника на съветския окупатор, на представянето на книгата на Иво Инджев-“Течна дружба”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.