Руският олигарх Златев си отмъсти

Точно два месеца издържа на поста си заместник-министърът на икономиката Марий Косев след като „освети” участието на всесилния в България руски олигарх Валентин Златев в преговорите за АЕЦ „Белене”. Това е същият Златев, чиято статия от руското списание „Полития” ( стр. 122, №3(17) Осень 2000) цитирам в книгата „Течна дружба” ( няма да намерите тази статия в интернет- има защо). В нея той се изявява като стратег-теоретик на руското влияние, налагано в чужбина и конкретно на Балканите чрез износа на газ и нефт, които в наши дни заменяли в това отношение съветските танкове!

Припомням как започна скандалът около изобличаването на Златев като руски съюзник в преговорите с България по ядрения въпрос, който формално няма нищо общо с петролния (му) бизнес:

Марий Косев: Златев присъстваше на преговорите за АЕЦ „Белене”, но не е консултант по проекта
17.03.2011
Директорът на „ЛУКойл” Валентин Златен не е канен за консултант по проекта за АЕЦ „Белене”, нито пък си е предлагал услугите. Той не е нито официален, нито неофициален консултант Това заяви пред Информационна агенция КРОСС заместник-министърът на икономиката Марий Косев и така отрече слуховете, че Златев е много активен участник в преговорите.

Косев разясни, че по време на разговорите му с ръководството на „Росатом” през февруари в Москва, Златев не е бил в неговата делегация.

Разговорите бяха започнали, вече имаше два или три часа преговори и той се появи доколкото схващам вероятно някой му е казал, може би президентът на руската държавната корпорация “Росатом” Сергей Кириенко или някой друг. Златев си има някакви причини да се появи, но в интерес на истината той не си е позволявал да се намесва в разговорите или да дава мнения, за мен беше по-скоро изненада, че се е появил на такива преговори, но доста сърдечно се поздравиха с Кириенко и в никакъв случай това не е официален или неофициален български консултант по преговорите за АЕЦ „Белене”, обясни Косев.(Днес+)

Онова, което към датата 17 март Косев явно не е подозирал, беше, че Златев всъщност е бил консултант, но на руската страна. Това стана ясно малко по-късно, а премиерът Борисов побърза да омаловажи факта със странния аргумент, че руснаците били свободни да си избират консултантите ( сякаш Златев е „кой да е”, а не най-влиятелният олигарх в България, свързан с руското проникване след ерата на танковете).

Борисов може да оневинява Златев, но самият Златев явно не прощава „своеволието”. Днес на Марий Косев му се наложи да подаде оставка. Очевидно Златев вече не само назначава ( в книгата „Течна дружба” твърдя, че „странната” кандидатура на Румяна Желева като външен министър е била наложена именно от Златев – за малко да я направи и руски троянски кон от името на България в европейското правителство в Брюксел!).

Скандалът с „осветяването” на Златев повлече още по-голяма разправия за и с „Лукойл”. От руската компания нападнаха невъздържано министър Трайков като буквално го обвиниха пред медиите, че не можел да смята. Трайков репликира, че това е безпрецедентна агресия на чужда компания срещу български министър ( той сега отсъства от България и точно в този момент заместникът му подава оставка). После Борисов уж потуши пожара, но както е известно – не се гаси (лесно), туй що гори с петрол, особено ако е разпалвано със съответната доза руска господарска отмъстителност.

30 мнения за “Руският олигарх Златев си отмъсти”

 1. То е ясно от пръв поглед, че Златев като управител на Лукойл осъществява руски интереси в България. Няма как да бъде иначе. По-интересно е, защо точно руснаците станаха собственици на рафинерията?

 2. Г-н Златев, когото не познавам, по това, което върши, създава впечатлението за типично посткомунистически богаташ-първеню от т.н. Магнаурска школа (каква ирония!) в Симеоново. Като изчистим специализираното ДС-интригантсво в личен интерес под булото на “мощни патриотични подбуди”, за такива хора два израза определят цялата им същност. Единият е сръбска сентенция, която гласи: “Човек без пари е лайно, а лайно со пари е личност!” а другият е от фолклора на една яка руска бащица: “Няма човек, няма проблем!”. Как ние като народ сме допуснали такова концентриране на национални блага в подобни “личности”, които така си решават бизнес-проблемите, след като всичко беше “собственост на народа”, е въпрос със сложността на “как от изкуствено създадени живи клетки да се създаде жив организъм”. В замяна на това пък респективната ни характеристика като общност изглежда много проста и тя е дефинирана от един известен наш поет преди доста повече от един век. И въпреки това, все пак, кой е по-важният въпрос за всички нас: “Кой е г-н Златев?” или “Докога все така ще я караме?” (г-н Стефан Димитров в известна своя песен).

 3. Както винаги – точно в ДЕСЕТКАТА! Сега да се готви самият Трайков, освен ако и той не е вече “захранен” подобаващо, по примера на шефа си!

 4. Има ли някой, който да се съмнява, че възпитаникът на милиционерския ПУЦ в Симеоново (профил пожарна безопасност и огнеборство) не е явен руски агент, национален предател и слуга на българската олигархия?

 5. хайде да видим европа колко време ще ни изтърпи в този вид, то бива гьон сурат бива, може ли някой да мо отговори, какво общо има управлението т. н. на бборисов със хората в момента, ами парламента, и той подскоци намясто, кой обществен проблем е решен или на път да се реши, ако неможем да си отговорим, значи правителството нещо дтуго работи, какво то си знае

 6. Точна, необорима и честна позиция на Иво Инджев!
  Позволете да добавя няколко думи. В предизборната кампания през 2005 г. шефът на „Лукойл” у нас Валентин Златев с финикийски знаци и с лично участие подкрепи БСП в Бургас, демонстрираше приятелски отношения с президента Първанов, с протежето му Сергей Станишев и с червения регент Румен Петков.
  Големият бос на “Лукойл” – руският мултимилионер Вагит Алекперов, не се е появил от нищото. Далеч преди разпада на “империята на злото” др. Алекперов е заместник-министър на нефтено-газовата промишленост на СССР. Ето защо през декември 2005 г. той обяви, че петролният монополист поема закрилата над паметника на съветската армия в София.
  „Олигархията си състави правителство”, бяха първите коментари, след като коалицията на одеколон “Тройной” по нощите измъти кабинет.
  Днес с невъоръжено око се вижда, че 22 години след отстраняването на Т. Живков от властта май не сме направили гигантски крачки в напредъка си. И днес преданите му чираци са премиери, министри и депутати; внучката му кове закони в Народното събрание; преводачката му е български посланик в САЩ (втори мандат); зетят му бе оплакан като национален герой. Патриархът на Православната църква е назначен преди 46 години от Живковото политбюро, а телохранителят на вожда след четиригодишно рекламно присъствие в МВР, след отказан депутатски мандат и недовършен мандат като кмет на София ръководи държавата. Добрия Юнак от Банкя направи невиждана кариера: от милиционерски майор преди 2001 г. порасна до генерал-лейтенант през 2004-а – нерегламентиран в полицейските и във военните закони скок, който не са правили дори Наполеон и Димо Гяуров след най-бляскавите си победи.
  Днес Златев чрез машата си Боко Т. уволнява Марий Косев, Хр. Митрева и други професионалисти, а утре помпиер-питекът ще се чучне в президентското кресло, след като ни натресе АЕЦ-Белене.
  Боже, Боже, ние ли ти се криво молихме, ти ли криво ни разбра!

 7. И най-глупавите о. з. милиционери разбраха, че Боко се проваля. Управленски, финансово, кадрово, организационно, морално. По-страшното е, че провалът му ще бъде използван от червените разбойници като коз за връщането им във властта. Не че сега са извън нея. Но друго си е да си министър. Ухилени като хиени, кадрите на най-опасната за българската нация партия нетърпеливо чакат своя час. Старата вещица ги умее тези мурафети. Спомнете си как през 1993-1994 г. с кабинета на дядо Беров уж бе в опозиция, но всъщност дърпаше конците с мандата на ДПС и подготви завръщането си на изборите през декември 1994 г. Да си спомним и правителството на Виденов, свалено през януари 1997-а, чийто министри безпрепятствено се клонираха в „националноотговорния” кабинет на Станишев от 2005 г.
  Повтарящ се кошмар ли? Сигурно. След краха на Боко доста вероятно е отново да ни яхнат вечната Е. Масларова – чиста и свята, вечните Р. Овч. и Р. Петк.-Шадраванов. А др. Георги Зайков /Пирински/ отново ще удря звънеца, ще дава и ще отнема думата в парламента.
  Качвайте се! Влакчето потегля!

 8. “По повод информация на Mediapool, че махането на Косев е било поискано от руснаците, тъй като не е бил удобен партньор за преговорите по проекта за строежа на АЕЦ “Белене“ и новия договор с “Газпром“, Трайков заяви, че “Косев определено не им беше удобен на руснаците, но неговата работа не беше да е удобен на тях, а да защитава българския интерес и той правеше това“.

  По думите му обаче при подобни разговори “зависи и какъв е стилът на преговаряне и това понякога може да породи контрапродуктивни действия“.

  Министърът отрече върху него да е оказван натиск от руска страна за отстраняването на Косев и допълни, че всичките му заместници са негово назначение.”
  НЯМА ЛИ КОЙ ДА КАЖЕ -СТИГАААА НА РУСКИТЕ И ПРО РУСКИ ДЕРИБЕИ!

 9. http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15086337,00.html
  НЕ ИСКАМ ЗА СТРАНАТА МИ ДА СЕ ПИШАТ ПОДОБНИ НЕЩА, КОИТО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СА ИСТИНА. ДО КОГА ЩЕ БЪДЕМ УПРАВЛЯВАНИ ОТ ХОРА, КОИТО ЕДНА КРЪСТОСЛОВИЦА НЕ МОГАТ ДА РЕШАТ!

 10. Позволих си да кача статията в сайта : http://www.finance5.bg/articles/197.html
  без Вашето разрешение, тъй като не намерих мейл за връзка и да попитам предварително. Ако има проблем пишете ми на мейла и ще я сваля веднага. Ако пък не е проблем, ще продължа да качвам Ваши статии в сайта. Поздрави.

 11. “Стана време за подпис на АЕЦ БеляНЕ,а г-н Косев май пречи на консултанта.
  Posted by Б.Върбанов”
  Питам се, а с какво този, който слуша консултанта, е зависим толкова много от него, че да удовлетвори искането му? След поясненията на Трайков за позициите на Косев отстраняването му от поста, а не от преговорите, е още по-дискредитиращо.

 12. Към Петър Караиванов:

  По темата за публикуването поначало съм възприел позицията на “мълчаливото съгласие” с факта, че не съм прокламирал ограничителни условия за публикуване и не съм търсил “ползи”.

 13. Р. П. вкара нов ‘ термин ‘ в езика на ‘ висшата дипломация ‘, като употреби израза НАБИВАНЕ НА ОБРЪЧИ по адрес на Н. Пр. Дж. Уорлик …
  По този повод искам да попитам Р. П. следното : Не се ли радва, че американският посланик Н. Пр. Дж. Уорлик иска в БГ да дойдат американски инвеститори ? Ако дойдат американски инвеститори у нас, няма ли тогава да се повишат доходите на данъкоплатците и респ. да се повиши жизненият ни стандарт ? Или ако се повиши жизненият стандарт у нас, данъкоплатците на практика ще станат независими и по – силни ? А може би американските инвеститори на практика са заплаха за олигарсите на ДС, защото последните ще започнат да губят територии у нас ?
  Нека да направим едно проучване и да попитаме кого биха предпочели като работодател у нас данъкоплатците – олигарси от ДС или истински инвеститори от САЩ , Германия, Великобритания и Япония, например !?

 14. Ясно е и на всички, че управляващите се готвят да се занимават с кражби и разпродажби по стария и изпитан вече сценарии, наливане на големи финансови средства във важни за страната проекти. Примери много магистрали, обекта Цанков камък, и т.н. Ееее управник-ГЕРБер да си в тази държава, а може и депутат с катинар на устата.

 15. Статията е о.к., а защо рафинерията в Бургас е продадена на руснаци може да каже продавачът, т.е. г-н Иван Костов. както и на каква цена.

 16. Ето че оставаме и с още една честна трибуна по-малко(макар да остава в интернет, но дали ще е същото):
  От 1 юли Радио Дойче веле спира излъчванията на български език на ултракъси вълни. В съобщението на финансираната от германското правителство корпорация се казва, че промяната е продиктувана от новата й глобална стратегия, според която акцентът се премества върху други формати: телевизия, онлайн и мобилни продукти.

  УКВ-радиото на Дойче веле спира също в Букурещ, Прищина и Тирана идр., намаляват като обем предаванията на сръбски, хърватски, босненски и македонски и на други езици, включително немски и английски.

  ” И в бъдеще наши радиопрограми ще се излъчват в ефира на дългогодишните ни партньори –Дарик Радио и БНР, като за форматите, времетраенето и часовете ще информираме допълнително. Нашите приятели, които следят сайта dw-world.de/bulgarian и профила ни във Фейсбук, занапред ще могат да четат повече статии дневно. Такова, впрочем, е желанието на хиляди потребители, които ни се доверяват и подкрепят.

  Само като илюстрация: уникалните посещения на нашата страница достигат до 50 хиляди дневно, а през един от последните месеци имахме близо три милиона прочитания. Тези числа говорят сами за себе си”, обясни Александър Андреев, завеждащ българската редакция.

  По думите му Дойче веле на български скоро ще предложи собствени телевизионни формати, които ще могат да се следят следите на интернет-страницата му , както и в телевизионните програми на български партньори. “С две думи: Дойче веле за България остава. Нещо повече: амбициите ни са да предлагаме повече и по-разнообразни журналистически продукти, коитоса в съзвучие с технологичното развитие и с интересите на новите поколения. Благодарим на всички нашия слушатели, читатели, потребители иприятели за интереса, лоялността и подкрепата. И се надяваме да останат и занапред с нас!”, каза Андреев

  Късите вълни, които могат да бъдат улавяни и в други континенти, стават все по-непопулярни, тъй като намалява броят на хората, които притежават радиоприемници, работещи на къси вълни. Слушателите вече предпочитат да слушат УКВ предаванията, разпространявани чрез радио релейни кули или чрез интернет, се казва още в съобщение.

  В България обаче радио Дойче Веле отдавна излъчва и на ултракъси вълни. Това излъчване също ще бъде прекратено от 1 юли. Ще бъде запазено досегашното интернет присъствие на медията.

  Все пак някои предавания на къси вълни ще продължат да бъдат излъчвани и след тази дата – за Китай и Африка. Германският парламент вече одобри тези съкращения през април.

 17. Към pratenik:

  Казвал го е многократно, а в “Течна дружба” лансирам и възможни варианти според запознати с преговорите източници.

 18. До pratenik:
  Както наскоро се изрази един съ-форумец, по-добре да го беше нарязал на скраб, отколкото да го беше продал.
  В една демократична страна със пазарна икономика държавата не трябва да е работодател, ами нещо като рефер. Въпроса е следприватизационния контрол, който го нямаше. Четох някакви глупости за световна конспирация (планът “Ран-Ът май беше едно от тях)и още куп безсмислици. Доколкото съм запознат, в цената на един продукт влиза основно работната заплата и цената на суровината с която се произвежда. Е с тази ниска работна заплата и ниски цени на суровините как тоя продукт е толкова скъп? Не ми вдява в главата как чуждите стоки са по-евтини от българските? Според мен това е държавен геноцид. Няма никакъв контрол. Навсякъде картелни споразумения. Ако това продължава не знам колко хора ще дочакат следващите избори. Буквално.

 19. приемането на проекта за аец белене
  ще бъде по-мащабно престъпление срещо
  българите от баташкото клане!

 20. За никого не е тайна стремежа на Русия стабилно и за постоянно да се вкопчи на европейския енергиен пазар,и най-вече да запълни малката ядрена енергийна източноевропейска ниша. За целта е задвижена огромната руска машина за изнудване на Америка и Европа – строежа на АЕЦ Белене срещу отказ за помощ на Иран да обогатява ядрено гориво. Специално за Америка сигурността на Израел е по-важна и това обяснява пълния пас по отношение на строежа на АЕЦ Белене и рискованите безобразия, които се вършат в АЕЦ Козлодуй.
  Изниква въпроса, защо ние сме жертвата на това изнудване? Защо Русия не построи тази АЕЦ в Чехия, Словакия, Полша или Сърбия. Защото там Русия няма Пета колона. Защото в България на антиядрен митинг се събират едва стотина души, а в другите страни са десетки хиляди! Силата на Петата колона у нас е огромна. Помните ли последния й митинг-шествие из улиците на София за подкрепа на строежа на АЕЦ Белене?
  При тези обстоятелства, какво може да направи българското правителство? Само да бави топката, която след два месеца ще влезе в нашата врата не е разрешение на въпроса. Както казват мача е купен.
  Но Б. Борисов може да посети Телавив, после Москва и да каже на господата Министър Председатели да седнат и да се разберат относно ядрената програма на Иран и да забравят за АЕЦ Белене. Пъпната връв между Израел и Русия е опъната, но още не е скъсана и има голяма вероятност да се разберат. Ако това не стане, считайте, че АЕЦ Белене на 100% ще се построи, както каза не отдавна руския губернатор.

 21. “Ако това не стане, считайте, че АЕЦ Белене на 100% ще се построи, както каза не отдавна руския губернатор.
  Posted by майкдойч | май 19, 2011,”
  Не знам дали 100% ще се построи, но ако се построи 100% няма да работи на 100%. Но ако ще и да работи на 1% ще си ги изплащаме 100% тия 8 млд.евро на.
  Можехме да кажем стоп и да излезем от батака с 1,5 млд хвърлени в гьола на спотаилите се енергийни акули. Ама не! Що “консултантски” хонорари има да се раздават още. Ама не знам дали съдът ще е същият и когато тръгнат да ги проверяват…

 22. Борисов, докога ще служиш на 5 тата колона??????
  “Депутатът от БСП Румен Петков отказа да гласува кандидатурата на новия министър Ивайло Московски с мотива, че е в конфликт на интереси, защото бил коалиционен партньор с баща му. Петков аргументира позицията си с думите: “С баща му Ангел Московски сме близки приятели, другари, съратници отпреди 1989 г., той е достоен, почтен човек, лидер е на партия, която е наш коалиционен партньор в Плевен”.

 23. п.с. имам предвид естествено ББ, а не колегата от блога

 24. гади ми се от лъжите ,които ББ наговори на конгреса на репресираните

 25. Боко ве можеше да не се провали – един НЕОБРАЗОВАН ПСИХОПАТ не може да взема разумни решения!! Лошото е, че Божидар Димитров – той си е агент на ДС, разбира се!!! – точно отбеляза “…този шибан народ …”. Това се отнася за избирателите избрали БОКО с милиционерската му компания.

 26. А да не забравяме, че Боко е голям приятел със Златев!!!

 27. Към “pratenik”: Костов продаде рафинерията на руснаците по простата причина, че Нефтохима е построен на място, което е трудно достъпно за друг нефт освен руския. Освен това техологично завода е пригоден за руския нефт (има голяма разлика между него и арабския). И накрая ще повторя г-н Инджев, че Костов многократно е обяснявал причините, но някои хора не слушат.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.