Руското посолство се меси отново за паметника на окупацията(ни)

Омбудсманът на на София Ангел Стефанов изглежда е първият институционален глас, осмелил се да каже истината за паметника на съветската окупация в столицата ни. Ето какво пише в сайта на обществения посредник на столична община:

За спора и съгласието в името на Софийската Княжеска градина

В последно време историческата съдба и бъдещето на едно от уникалните за София градски пространства – Княжеската градина и построения в нея през 1954г. Паметник на Съветската армия – се превръщат в територия на изострен дебат. Стълкновението на позиции и тези в авторитетни национални медии, както и внесеният в СОС доклад за именуването на градината около Паметника на Съветската армия с името „Княжеска”  предизвикаха обществено обсъждане, като на 16 май в Червената къща се състоя дискусия „Паметника на Съветската армия и градината около нея –  перспективи и възможности”.
Значението на това пространство, познато с историческото си име – Княжеска градина, за развитието и модернизацията на града е неоспоримо, а и видимо понастоящем.

Несъмнено в хода на дебата за съдбата на Княжеската градина и Паметника на Съветската армия се застъпват зони на сближаване:
1  Запазването на Паметника е най-добрата възможност за всички, ако той бъде поставен в собствената си среда и рамка на идеологически знаци и символи от „култовото” минало. Този подход предполага преместването на скулптурните групи и всъщност актуалният дебат трябва да реши новата локация на монумента.
2.                   Заедно с възвръщането на историческото име на градината – Княжеска – става неотложно провеждането на конкурс за нейния архитектурен план. Повече от препоръчително е заданието пред творческите колегии да дефинира преимуществата на това градско пространство с оглед на архитектурното наследство и всекидневната комуникация в столичния Център.
Конкурс с творческо съперничество – ето един прекрасен повод за последно „Сбогом на оръжията”.“

Това е решението! Трябва да има конкурс за архитектурния план на това централно място в центъра на централния ни град СЛЕД преместването на скулптурните групи на сталинистката пропаганда. Опитите за дискусии и дори референдум ДАЛИ да се преместят въпросните бронзови знаци на чугунената агитация не просто изместват акцента от очевидната несъстоятелност на това грозилище, но направо са опит за неговото увековечаване чрез бягство на институциите от отговорността за демонтирането, поета през 1993 г. и неотменена до ден днешен.

Сигналите за софийски референдум „за“ или „против“ паметника, които вече плъзнаха в медиите след 16 май, са внушени пряко от руското посолство. На Комитета по демонтиране беше съобщено неофициално, че посолството смятало референдума за „отлично решение“ ( при това можело да доведе до „необратимост“- познайте в каква посока!). Не ви ли прилича това на опит за намеса в нашите вътрешни работи?

Хайде сега си представете, ако бъде наложен референдум, какво реално ще се случи с мобилизирането на целия ресурс на Петата колона. Каква агитация ще потече в медиите с платени публикации! Давам им жокер(медия) за клип: Ламбо с шапчица-пилотка и вдигнат шпагин над парламента и университета като червеноармеец. А за нашествието на любимите на колониалистите от Петата колона руски групи сами ще се досетят. Пари няма да пожалят. Нито плюнки за очерняща кампания срещу опонентите. Това го умеят (като за пред тяхната публика), усъвършентстват го непрекъснато и имат самочувствието да го предложат като „равнопоставена битка“. Моя милост вече беше „почетен“ с поредната свинска статия във в. „Дума“ под формата на нещо като рецензия за новата ми книга . Ден преди да се появи книгата ми една червена бабичка ( на „правата“, че е работила в БТА, се изказва и от името на „бетеанската общност“- същата, която практически ме избра за директор с огромно мнозинство) вече знаеше колко гадна е „Течна дружба“ и ме кълнеше на „измекяр“ и агент ( макар иначе същият орган да се гневи за отзоваването на агентите-професионалисти от дипломатическите им постове). Много тъпизми съм изчел за себе си, но това малоумие да коментират непрочетената ми книга наистина постигна нов връх. Убеден съм, че могат и още…

И ето, че срещу тази пусната вече в ход подготовка се намери един глас на истината да предложи
решението. Дано го чуят повече чуят, че това „чудо“ се е състояло!

27 мнения за “Руското посолство се меси отново за паметника на окупацията(ни)”

 1. 2005 г… Руската компания “ЛУКойл” ще строи върху общински терени в София жилищни сгради. Това предвижда меморандум за сътрудничество, подписан вчера от столичния кмет Бойко Борисов и директора на петролната фирма Вагит Алекперов, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Борисов е на двудневно официално посещение в Москва.

  Жилищата, които “ЛУКойл” ще построи, ще бъдат продавани по строителна себестойност. Този проект е началото на нов тип общинска политика в жилищното строителство, ориентирана към социално слабите, казаха от пресцентъра на Столичната община.

  Желанието на кмета Борисов е реномирани и утвърдени фирми с финансов потенциал да изграждат жилищни сгради по строителна себестойност на терени, собственост на Столичната община, коментираха още от общината.

  “ЛУКойл” ще поеме за своя сметка и облагородяването, и издръжката на градинките около Руски паметник и Паметника на съветската армия в столицата.

 2. Уважаеми Инджев,
  мисля, че позицията на Стефанов е логична и осъществима. Бъдеге обаче сигурен, че петата колона и нейните членове ще използват сегашния паметник за консолидиране на редиците, за пропагандни трибуни, за налагане на социализъма и комунизъма, тоест за печелене на гласоподаватели. Иначе бъдете сигурен, че нито на ламбо, нито на гоце, нито на р.овч им пука за паметника-те са в друга орбита, орбитата на богаташите, които живеят и ходят по специални места, където е изграден загниващия капитализъм. А дискусията и истерията около паметника ще бъде прах в очите на обедняващите червени пенсионери и заблудени хорица.

 3. Съборим ли петата колона и останалите
  ще се свлекат по ефекта на доминото.Виждам как палачите се държат за “Ешафода” (кървавия паметник)

 4. Защо ни е подправен референдум, след като са налице всички законови основания? Просто общината да действа и толкова!
  А че послоството руско няма да престане с намесите си, както си е свикнало открай време, това е повече от ясно – ние обаче сме на наша територия…

 5. Г-н Инджев ,отдавна е ясно ,че паметника без референдум няма да бъде съборен(демонтиран и/или преместен).Причините са комплексни, но основната е , че политиците не могат да направят това дори и на някои от тях да им се иска. За причините няма да се впускам в дълги и безсмислени за момента анализи , ,защо политиците не могат ,а тези ,които от тях искат демонтирането нямат/не им е дадена възможност да извършат този акт ,важен е фактът.Предвид реалностите в политиката,паметникът не може да бъде демонтиран/преместен от центъра на софия без референдум .

  Според мен за момента усилията трябва да бъдат не дали да има или няма референдум ,а в детайлите по евентуалният референдум най вече какво става с паметника и къде ще бъде преместен ,как да бъдат формулирани въпросите и още по важно ,че при ниска избирателна активност дори и мнозинството столичани да гласуват “ЗА” демонтиране -паметника остава ,но този казус юристите трябва го разрешат ,а също и те /юристите/ трябва да се произнесат дали референдума трябва да е само София или ще изкарат паметника с национално значение и ще бъде поискано национално допитване.
  За мен лично референдума е правилното решение на казуса ,а и по легитимното решение от политическа и обществена гледна точка ,ако политик или политици вземат решение за бутане на паметника ще се получи както с мавзолеят и Бакърджиев.Всъщност защо трябва да разчитаме на политиците да свършат работата на гражданите ,а гражданите да ги обвиняват ,че не били свършили нещо .Е има много неща ,които са в компетенцията и отговорностите на политиците ,които само те трябва да решават ,но съдбата на паметника е в ръцете на гражданите и гражданското общество. Какъвто и да е резултата от референдума трябва да го приемем ,а и какъв е смисълът да се демонтира паметника от политици ,ако мнозинството от гражданите носят паметника на окупационна войска в сърцата и умовете си премахването на паметника при това условие не би решило и променило нищо.В случаят дори и доводът да се предпазят бъдещите поколения да не носят тулски самовари на главите си ,както голяма част от сегашното и по миналите поколения .Дали бъдещите поколения ще носят тулски самовари на главите си е тяхна отговорност без значение дали ще има паметник и къде ще бъде той ,колкото и да ни се иска да ги поучим и предпазим от нашите волни и неволни грешки само те могат да си определят и извоюват как искат да живеят и каква България да си построят.

  Весел празник на всички българи!!!

 6. Чест Ви прави г-в Инджев да повдигате тези въпроси!! Аз бих посъветвал всички, които още не са го направили,да прочетата много ценната Ви книга “Течна дружба”!!! Тогава няма да се чудят защо съветското – пардон, сега руско – се бърка нагло в нашите вътрешни работи!!! Това е затвърдената през десетилетия практика!!!

 7. Към CONDUCTOR,
  Премахването на мавзолея на мумията е точно пример, че не е необходим референдум за преместването на некултурния паметник на червената армия- окупаторка.

 8. Абе, ти си бил голям наглец. Иска ти се, ако може, тайничко да си свършиш подлостите и схемичките. Не иска референдум, ама се пише демократ мишлето. А после тия от “Дума” пишели свински статии.

 9. Четете “уикиграмите”. Може да не са напълно точни като факти, но дават отлично впечатление за мнението на обективно наблюдаващите странични хора. В тях има всички обяснения защо не се получават нещата-слугинаж, подмазвачество, прилагане на “целесъобразности” вместо закони, чисти лъжи, отново искаме да излъжем “врага” (САЩ) и да помогнем на “наш’те”, руснаците….ужас…
  Пък и факта, че видни комуняги като Петков и Велчев отричат като ужилени е изключително забавен. Аз предпочитам версиите на американските посланици отколкото на нашите рубладжии. Жалко, че няма нещо подобно от съветското посолство- е там ще бъде истинския купон…

 10. Защо така изведнъж комунистите се активизираха с тези референдуми? За Белене, за Съветския Войн? Преди за членството на Турция в ЕС чрез тяхното ВМРО отроче? Пряката демокрация ли им стана скъпа? Или вече си помислиха, че винаги могат да изманипулират мат’ряла както искат и не се притесняват?
  Не е нормално това-комунисти да плачат за референдуми. Има нещо гнило….

 11. Никакъв референдум! Да не би да са го построили с референдум?! Има решение на СОС, и то трябва да се изпълни. Дебат според мен трябва да има за това, къде евентуално да се премести. /Ако не го искат в Димитровград/.

 12. Референдум не може да има по няколко причини:
  1. В момента има актуално съдебно дело, и докато българския съд не се произнесе по въпроса, не може да се прави референдум
  2. Законът за референдумите забранява да се провеждат такива по въпроси, касаещи граждански права, както в случая – правата на жертвите на комунистическия терор в България
  3. Има актуално решение на СОС, легитимно и валидно до ден днешен ЗА демонтиране на паметника. Докато има такова решение единственият въпрос на дневен ред е не дали да се демонтира паметника, а какво да се прави с пространството на градината след като това стане.
  Айде стига сме слушали за демокрация от хора, които си нямат и представа какво значи това.

 13. (Към CONDUCTOR)
  Всичко, което сте написал тук, Кондукторе, си е чиста проба кадесарско-комунистическа провокация. За какъв референдум, който да реши съдбата на стърчащия в центъра на София болшевишки помиярник, бълнувате, след като има решение на Столичния общински съвет за неговото преместване. Референдум се прави преди да се вземе решение по въпроса, за да се чуе мнението на народа. Такъв референдум, макар и неофициално, бе проведен през 1992–1993-та и на основание на него бе взето решението на СОС. Колкото до опашатата болшевишка лъжа, че българите носели Паметника на Поробителя в сърцата си, спомнете си какво се случи тогава. Срещу стотината (нямаха и толкова) “червени бабички”, които бранеха Паметника на Поробителя, излязоха хиляди демонстранти. Ако не бе полицията на Виктор Вълков от “защитниците на помиярника” нямаше да остане и помен! Друга комунистическа лъжа е, че Евгени Бакърджиев сбъркал, като взривил мавзолея на Гошо Тарабата. За такова твърдение трябва да отидете на психиатър! Това, което стори Бакърджиев е най-великото нещо извършено от българин след рухването на Берлинската стена!

 14. P.S. Извинявам се за досадната грешка! Да се чете Виктор Михайлов, а не Виктор Вълков, който няма никакво отношение по въпроса. В качеството на шеф на МВР Виктор Михайлов предостави на “червените бабички” постоянна милиционерска охрана, а по-късно издаде устна заповед за прекратяване демонтажа на Паметника на Окупатора. Друга заповед за спиране или отмяна на демонтажа няма! Трябва да се знае, че “червените бабички” живееха в луксозните апартаменти по бул. “Цар Освободител”, “Сан Стефано”, “Шипка”, “Оборище” и другите улици на този “буржоазен квартал”. Живееха в апартаменти – бивша собственост на свалената от власт на 8 септември 1944-та т.н. “българска буржоазия”. По време на Съветската окупация апартаментите бяха “национализирани”, а по-късно продадени на безценица на червената номенклатура. Точно тези привилегии, а не някакви идейни подбуди, бяха основния мотив на “червените бабички” да защищават Паметника на Окупатора от Осми септември 1944 година.

 15. http://www.blitz.bg/news/article/108224
  Заслужава си да се прочете, за да се види какви хора са управлявали съдбите на дедите и родителите ни, а сега техните деца управляват нас.

 16. Няма нужда от референдум.Когато е поставян този паметник не е правен референдум. Мястото на Съветските символи е там където е Съветският съюз- историята на тоталитаризма.
  Софийската община трябва да изпълни собственото си решение за премахване на този неадекватен паметник и да възстанови паметникът на загиналите във войните български войници.

 17. Към Ивайло Тороманов:
  Най-мразя “въшлив да ме пощи” и комуняга да ме учи на демокрация!
  Къде прочете, бе аратлик, че референдумът е атрибут на съвременната демокрация? Да не би пък извратения ви кумир – таваришч Улянов да учи така?
  Чета ти “бисерите” и си мисля – ще се насерете от напъни да се маскирате, да се поевропейчите, под аристократична осанка селяшките си червени задници да прикриете, а колчем седнете пет реда да напишете и простотията ви лъсне като въшка на чело! Не можете да вдигнете зурла от копанята и това е! Все на свине, хлебарки, мишки и плъхове ви избива! На животинщина!
  И си викам – така е, какво да се прави – ПРИРОДА!

 18. Написах Ивайло Тороманов в Гугала и излезе Вальо Топлото, няма да се очудя ако се появи и Долен Пыздеров!

 19. Г-н Чобанов, а не може ли Лукойл да поеме подръжката на Княжеската градина БЕЗ ПСА! 😀

  Г-н Инджев, такова лице Иво Тороманов няма, разбира се. И имел ivo.dsb@abv.bg – няма. А сайтът е на ДСБ. Следователно всичко е абсолютен Bullshit, както можеше да се очаква.

 20. Драги господин Инджев,
  Позволете ми да Ви благодаря за отличната книга, която сте написал. Благодаря Ви за това, щото сте подредили, обобщили, пояснили и защитили моите лични мисли, събрана разпокъсана информация и убеждения в книгата си.
  Относно “паметника” – за какъв референдум иде реч, който толкова си го харесва да си го прибере в къщи. Да си го сложи в задния двор, където му е мястото. Общинарите да си изпълнят задълженията, които сами са си взели.

 21. Как ще се реши с референдум съдбата на нещо, което разделя, и то дълбоко, хората? Какво решение е това, което ще остави след себе си наложили се и не могли да се наложат? Победители и победени има само в момента, а след това какво става?…. Разбирам, че в този вид паметника има религиозна стойност за последователите на тези, които са го издигнали. Без референдум! Но нима ако вярваш е задължително храмът ти трябва да бъде точно там където боде самочувствието и достойнството на друговерците? Преместете си храма или символа/идола/ на един – два километра в страни, пак ще можете да му се радвате, да му поднасяте цветя и нито ще обиждате и мразите хората, които не мислят като вас, нито те ще ви наричат чуждопоклонници.

 22. Уважаеми Инджев,
  прочетох статията Ви във Фрог, която разбуни социалистическите духове в коментарната част под текста. Това е само поредното доказателство, че сте на прав път и позициите Ви имат чуваемост не само сред съмишлениците Ви. Надявам се все така да игнорирате злобните подмятания срещу Вас – тълпата не харесва различните и интелигентните. Опитите да пишат срещу Вас изтъквайки връзката с ДС е доста плитко активно мероприятие в партизански стил. Това е и една от задачите на петата колона в интернет – да пълнят коментарната част с простотии и по този начин да се покаже фалшива картина на човека. Погледнете под тяхните съпартийци колко е спокойно обикновено – просто червената партийна централа, нереформираните служби ДС-НРС и НСО, петата колона дават достатъчно пари и кадри за тази медиина атака. По този начин искат водата да си остане мътна-защото това е обстановката, в която могат да виреят и да останат Безнаказани за деянията си. Навсякъде по книгите пише, че за да бъдеш избран за разузнавач трябва да имаш високи качества, е в такъв случай признавам, че с Вас поне един път службите уцелиха десетката в името на България.

 23. Към Дакар:

  Не е моя статия , а резюме да моето участие в предаването на Люба Кулезич , излъчено в неделя- не съм чел коментарите на другарите, но си представям калко са вбесени от факта, че за първи път, чак на третата година, се видя в национален ефир многолюдната картина на желаещите автограф от моя милост.

 24. Г-н Инджев, темата за паметниците е може би интересна. Едно време в древен Египет са изтрили надписите и са натрошили статуите с фараона Ехнатон. Не съм привърженик на подобни езически обичаи – издигане на паметници, кумири, но и събаряне на такива. Струва ми се, че и в двата случая се хаби обществена енергия. А тя ни е нужна за по-важни неща, а не за да се позиционираме в политическото пространство по този начин, без значение дали сме “за” или “против” – личната изгода от подобни тъпи поводи за конфронтация е налице и за двете страни в спора… По-скоро си мисля, защо хора като вас, с вашия опит като журналист и специалист напр. по проблемите на Близкия Изток,не се занимавате с това. А се набутвате в подобни скандалджийски истории…

 25. Към Тоdor:

  Защо да се връщаме към сакатия Ехнатон и жена му Нефертити ( които са по-малко езичници от всеки друг в древността, защото първи прогласяват единобожието като основен религиозен принцип), когато можем да си спомним съветските инжинери, демонтирали и преместили десетки древни египетски статуи заради язовира Асаун ( а доста от артефактите все пак заливат на дъното на творението си) – това е най-голямото преместване от подобен род в човешката история. Ще бъде малко усилие да се попремести и символът на съветската окупация от центърана София, която е “тъп повод за конфорнатция” само за хора със съзнанието на онези роби, сроили Абу Симбел (комплексът, преместен героично от съветските другари).
  Моля, без тъпи съвети, ако обичате- скандална е търпимоста към лъжата за донесената ни свобода чрез съветска окупация.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.