По липса на други средства- целта е оправдана

В. “24 часа”:

„София кани немец и руснак за Паметника на Съветската армия
Понеделник, 23-ти Май 2011
Даринка Илиева

Международен конкурс за визията на градинката край паметника на Съветската армия стартира Столичната община. Той ще реши съдбата на монумента.
Столичната община ще обяви международен конкурс за визията на градинката край Паметника на Съветската армия. Приемането на проектите се очаква да започне в края на септември, съобщи за “24 часа” шефът на стопанската комисия към СОС Николай Стойнев.
“Това е едно от емблематичните места в София, което обаче сега не е сред предпочитаните от софиянци за почивка и разходка. Освен първата изградена градина след Освобождението, тя е уникална и с алпинеума. Затова решихме конкурсът да е международен. В журито също ще поканим поне двама чужди архитекти. Идеята е те да са от Германия и Русия”, обясни Стойнев.
До края на юни общинските съветници ще гласуват старта на процедурата. Самият конкурс трябва да бъде обявен наесен, а срокът за подаване на проектите ще е няколко месеца. Освен чужденци, в журито ще има представители на всички партии в СОС, архитекти, членове на инициативния комитет, който иска премахването на паметника, негови защитници и др. Победителят трябва да е ясен до пролетта. Общинарите обмислят софиянци също да могат да оценяват проектите, но все още се уточнява как ще стане гласуването. Проектите ще може да са с паметника и без него. В зависимост от това дали той присъства в спечелилия проект ще се реши и съдбата на монумента.
Идеята за конкурса се роди по време на широка дискусия, организирана от ГЕРБ през миналата седмица. Тогава от Българския хелзинкски комитет предложиха да се проведе референдум дали паметникът на Съветската армия да остане в градинката. От “Московска” 33 вече умуват как може да се проведе допитването, тъй като паметникът е публична държавна собственост.
Дискусията за съдбата на Паметника на Съветската армия тече вече няколко месеца. За събарянето на монумента настояват съветниците от СДС и ДСБ. В негова защита пък преди седмици се обяви лично лидерът на БСП Сергей Станишев. Групата на ГЕРБ в СОС обаче реши да организира серия от обществени дискусии, с които да се реши дали паметникът да бъде съборен.“

Интересно е да се види, как една гражданска инициатива дава плодове, макар и забранени. Някакви си искали паметникът да бъде „съборен“ ( което е лъжа – набийте си в главите, че става дума за преместване, демонтиране!) и от няколко месеца, хей така, от нищото, се водела била дискусия по въпроса! Нито дума за серията от събития, организирани от Инициативния комитет за демонтиране на въпросния паметник. Инициаторите на този подновен разговор мобилизираха пред символа на съветската окупация протестиращи граждани на 9 ноември миналата година, а на 9 януари, освен същите граждани, инициаторите привлякоха и паразити с червени знамена, които се опитаха да направят скандал като заглушат мълчаливия митинг на противниците на съветския колониализъм.

Медиите реагираха с обичайната глухота на събитието, което не е разрешено от Петата колона. Пълно медийно мълчание последва и организирания от „русофобите“ концерт с изпълнение на живо на руска симфонична класика на същото място на 2 април.

И изведнъж, о, богове, станала била „широка дискусия“ по темата в една софийска заличка, инспирирана от управляващите ( дискусия, възникнала от „нищото“). Информационен повод!

Колкото до това да бъде поканен „немец“ ( а не германец ?), трябва да припомня, че националността на поканения не е сертификат за неутралност. Сталин кани на рекламна обиколка в СССР евреина Леон Фойхтвангер. Този ерудит, изключителен ( но ляв по убеждение) германски интелектуалец, се омаскарява с отвратителни възторжени аплодисменти и комплименти за болшевишкия фарс, демонстриран от домакините му.

Идеята да се прехвърли другиму отговорността за суверенното българското решение какво да правим със символиката на чуждата окупация е поредно бягство от сблъсъка с истината. София е излъчила ръководство, което през 1993 г. реши да демонтира паметника на съветския окупатор. Това решение не е отменено. Не е обяснено също защо то не е осъществено. Да се викат арбитри от представители на двете нации, които са решавали съдбата на България ( включително в тайна преписка между Сталин и Хитлер през 1940 г. – подробностите в книгата „Течна дружба“), е „хитро“, но малодушно.

Голям страх витае по българските политически върхове да не бъдат легитимирани някакви граждански действия като фактор в политиката. Грешката на уплашените е в това, че съдят по себе си. Не могат да си представят, че протестиращите не търсят ползица. Нещо повече: Гражданите с европейско разбиране за България с удоволствие биха предоставили на едноименната като абревиатура (управляваща) организация триумфа на победата над окупационната символика. Стига да го иска. Липсата на средства ( да бъде постигнат успехът по друг начин) в случая се оправдава от целта.

23 мнения за “По липса на други средства- целта е оправдана”

 1. Ясно е,че сте русофоб. Но е ясно и,че боледувате от русофобия. Доста залагате на вашите бивши съпартиици СДС и ДСБ, но те са мекотели. И между другото достатъчна реклама си направихте на новата книгата. Надявам се някога да излезете от писателските си бункери и да чуете кофти материала. Не харесвам Волен, но още по-малко харесвам Доган. Не харесвам Костов, но още по-малко харесвам Мартин. За БСП няма да говоря.

 2. Всякакви конкурси, референдуми, дискусии и др. са незаконни, тъй като има решение на СОС (единствения компетентен орган) за демонтиране и преместване на Паметника. Решението не е отменено и по-важното е, че то не може да бъде отменено! Паметникът е символ на зверското убийство без съд на петдесет хиляди българи! Символ на десет хиляди незаконни присъди от противоконституционния т. н. “народен съд”. Символ на мъченията на триста хиляди наши сънародници от българския ГУЛАГ, както и на други половин милион заточеници в Северна България! Ако Паметникът на болшевишкия позор продължи да стърчи в центъра на София, значи България е комунистическа държава и българският народ следва да плюе в сурата на ръководителите на ЕС. Това ще означава – “надежда всяка оставете”! Тези, които не искат да живеят като роби на комунизма, ще напуснат завинаги България и ще я забравят…

 3. Може би трябва да се извика и съюзническата комисия, а защо не и сините каски. Естествено, за да не ни дойдат твърде “западно” каските, да извикаме и хор от военни антифашисти от Москва. Те са със сходна естетично-разрушителна мощ. Може да извикаме и Съюза на необвързаните държави. За всеки случай.

  Всичко това трябва да стане, защото не може да се изпълни едно просто решение на СОС.. Такива решения не могат да се изпълняват! Те са анти-съветски! Анти-сталински! Но пасаран!

  Това е простата истина за нас, тук. 20 години след “края” на съветската система, ние не можем да изпълним едно просто, анти-съветско решение.
  Позор.

 4. …да се реши дали паметникът да бъде съборен.?!

  Не, не другари! Не с тоя йезуитски номер. 😉

  Паметникът ЩЕ БЪДЕ ПРЕМЕСТЕН! На друго място, където ще има и други. Все от тая “зряла” епоха. С подходящите етикетчета до тях. Да знаят бъдните поколения за тоя “възход”. Да видят какви голеееми паметници сме правили тогава. А сега…
  Ще се попренапишат и някои учебници. По-точно само един – историята. Децата ще учат, ще ходят на екскурзии и ще посещават Лагерите на смъртта: Белене, Ловеч, Скравена, Куциян… Ще посещават музеите за комунистическия тоталитарен режим.

  Само не знам г-н Инджев, тая идея с “немеца” и руснака дали е на софийска община или на Него. Ние спорим тук по Америката и не можем да се разберем. 50% мислят, че идеята е Негова, 50% на Фидосова. Накрая решихме, че са работили в колектив.
  Обаче ние не сме Шъгласни! Искаме и американец! 🙂

  И англичанин!
  И французин, за по-така…
  И…

 5. Считам, че наглото неизпълнение на решението на СОС за демонтиране и махане на Помиярника от центъра на София е най-тежкото престъпление на управляващата кадесаро-комуноидна върхушка срещу българския народ за целия 22-годишен “мирен преход” от комунизъм уж към демокрация, защото то ни връща там, откъдето тръгнахме преди 22 години. Кметицата на София Йорданка Фандъкова с един замах зачеркна неимоверните усилия на българската демократична общественост. За какво се борихме? Да продължаваме да сънуваме кошмарите от нашата младост или спомена за убийците на бащите ни! За това ли се борихме на 14-ти декември и 10-ти януари? Да се гаври с нас и с жертвите на комунистическия терор един кметски демагог и кариерист, който дори не знае как и защо е издигнат този позорен паметник! Недоумявам, обаче, защо никой от пишещите в блога на Иво Инджев не заклеймява кметицата – национален предател. Още повече, че Кметицата на София Йорданка Фандъкова с действията си е заплаха за етническия мир в София. От една страна мълчи след многократните искания на “Атака” да спре високоговорителите на джамията, а в същото време учителката по руски от руското училище разрешава митинг на “Атака”, за да предизвика етнически сблъсък.

 6. Уважаеми г-н Инджев,

  по повод темата с паметниците на съветската армия наскоро прочетох в немския ежеседмичник Die Zeit една интересна статия на Петер Ян, историк и почти 10 години директор на немско-руския музей в Берлин, със заглавие “Чуждия монумент”, в която той споделя идеята си, че е нужен паметник на избитите от нацистите милиони славяни, защото паметникът на съветската армия не може да служи за тази цел. Бих желал да я споделя с читателите на Вашия блог на следния адрес http://www.zeit.de/2011/21/Tiergarten-Ehrenmal За съжаление хората, които не знаят германски език, няма да могат да се запознаят с нея веднага.

  Ето защо бих желал да откроя три много важни изказвания на г-н Ян от тази статия, които говорят много за това как германците възпиремат този паметник, така услужливо посочван като пример за “пазенето на историята” от бълграската Пета колона.

  Авторът изтъква, че за съветските автори на паметника е било изключително важно монументът да се намира в пряка близост до Райхстага, за да показва как съвестките войски са достигнали до “гнездото на фашисткия звяр”. Интересно как при все нашата “дружба” с Русия е взето решение и нашият “паметник” да бъде в близост до Народното събрание. Пълен абсурд! Нека ясно бъде казано – приятели ли сме с Русия, заради което сме посрещали съвестките войски “с хляб и сол”, или сме “фашисти” и за назидание получаваме монумент в близост до нашия символ на суверенитет – собствения ни парламент?

  По-интересно е какво г-н Ян казва за значението му за германците – “Той и до днес остава чуждо тяло в германското самосъзнание.”

  А по повод основната теза – че е нужен паметник, различен от този, за милионите убити славяни от нацистките войски, г-н Ян споделя, че въпросният паметник на съветската армия с нищо не загатва за милионите цивилни жертви. A за какви жертви трябва да напомня нашия паметник до езерото Ариана? Kакто се казва, питам и отговор не чакам.

 7. Към Kiril:

  Точно за такива , на които всичко им е “ясно”, съм посветил цяла глава в книгата си по темата за истинската русофобия, с която русолюбците замерят противниците на собствените си лъжи. По вашите мерки русофоби са българските възрожденци и революционери – да не ги изброявам отново( но е достатъчно да се види поне една статия по въпроса от Раковски)…Не очаквам да се излекувате и дори да си направите труда да прочетете фактологията, но глупостите ви само потвърждават колко устойчива е болестта, от която страда България: това е единствената територия на света, където любовта към колонизаторите се превъзнася като висша форма на патриотизъм, а за несъгласните с този абсурд си измисляте враг с обратен знак- щом има русофили ( за каквито гордо се самоопределяте), значи трябва да има и “русофоби”. Глупава, но упорито тиражирна лъжа, която няма нито едно достоверно потвърждение.
  А за книгата ми и “рекламата”, която съм си бил направил – нека не ви се зловиди. Много е просто: напишете книга и си я рекламирайте, толкова е просто и лесно!

 8. Онуй Кире дето е най-горе и което нищо не харесва, явно харесва Шпагина. Харесва му и БСП, но не иска да говори. Опитва се да мами, горкото Кире, но лъсва червеният му комунистически … На горкото Кире, най-много му харесва да живее като скот.

 9. На Кирил и другите любители на думите “русофобство” и “русофилство”, които не могат да различат антисъветизма от “русофобството” – препоръчвам да четат по-задълбочено освен Иво Инджев, още и Валерия Новодворская. Преди около година в този блог беше поместен поредният великолепен текст на Новодворская, публикуван в Грани.ру, “Жестоко приземяване”

 10. честит празник на всички грамотни и ползващи това си качество за благородната цел да получат просветление

 11. @КИРИЛ
  Ако това е истинското ти, много жалко, че носиш това свято име, а имаш такива погрешни представи за истински българското, което всеки от нас трябва да носи в себе си. Тези понятия “русофоб” и “русофил” не носят нищо добро за страната ни. Но отричането или подигравателното отношение към демократичните сили и отделни личности, които могат и се борят да променят нещата към по добро, това вече е съвсем друго. Такива хора (категорията, в която ти попадаш)много правилно г-н Сотиров е определил, като такива които предпочитат да живеят като “скотове”, а аз бих добавил и в “кочина”.

 12. До Кирил: … Киро … виж сега … какво да ти кажа … … абе, що да се хабя ? Живей, Киро, резни си салатка, налей си ракийка и … ти си знаеш.

  Това за страха да се признае, че гражданска инициатива е предизвикала дискусия и произтичащи от нея дейсвия ми се вижда наистина много правдоподобно. Ако се признае, че някакви си граждани могат да предизвикват промяна, то става доста неудобно за имащите власт – явна или потайна. Едно е да управляваш стадо, друго е да имаш насреща си интелигентни и организирани хора, неслушащи чалга и не славитрифонясали, които питат, изискват, предлагат, не се съгласяват, ако сметнат, че не трябва, способни дори и да окажат мирна и легална съпротива, за да постигнат целите си. Никак не е удобно така.

 13. Най-напред Честит празник на всички!
  Относно паметник на Съветската лъжа имам едно предложение. Този паметник, а и много други подобни, кавито има не малко у нас трябва да бъдат похлупени под радиационен съркофаг, като този в авариралия реактор в Чернобил! Така не само ще бъдат зашитени през вековете, за да се помни како е стасвало и все още става по нашите земи, но и ще бъдат предпазени хората от зловредни излъчвания. За да няма повече страдалци, като гореписалия Кирил и като огромната част от нашите “политици”. И понеже такъв един саркофаг е доста голям и би заел не само Княжеската градина, но би засегнал и околните сгради очевидно е, че паметникят трябва да бъде преместен. Така всички подобни паметници могат да бъдат под общ саркофаг и ще бъде и по-евтино. Най-обре на площадката на АЕЦ “Белене” или някъде близо до нея.

 14. Кириле,Кириле,от думите ти става ясно,харесваш РЗС,друго не остана!
  Да ти е честито откривението!

 15. до Кирил:
  Вие да не сте от този тип “патриоти-русофили”, които на поредният пленум на БКП (1963) бурно аплодират идеята на правешкият тарикат за затриването на България като суверенна държава? Надявам се всички “патриоти” като вас един ден да си получат заслуженото за всички мъки, които сте причинили на изстрадалият български народ! Бог да пази България!!!

 16. Кире,
  заради такива като тебе сме в “блатото” и трудно ще се измъкнем!

 17. Кириле, кирчовчета,путинчета, червенотиквеничковчета кога ще прогледнете, Кирилеee????

 18. Към Мария:
  Статията на Валерия Новодворская “Жестоко приземяване” е публикувана и във в.”Про&АНТИ”бр.14,16-22април 2010г.В същия брой е поместена статия на Владимир Гаджев,като въведение към която е отбелязано,че “Валерия Новодворская,изброявайки болшевишките престъпления,е пропуснала да спомене за кървавия Велики четвъртък в България на 16април,1925г.Въпреки,че изминаха вече 86 години от това чудовищно злодеяние,светът все още не знае достатъчно за него.При все,че това е една от най-демоничните прояви на Съветските терористични служби и техните агенти в България.Целта,както винаги е била унищожаването на елита на една държава.Не успели тогава да провъзгласят съветска република,българските комунисти,с “решаващата роля на Червената армия”,осъществиха мечтата си след 19 години.”
  А ето сега как нашенецът като Буриданово магаре се чуди какво да прави със символа съветската окупация…

 19. Поредното безумие – да молим чужденци да преценяват нещо, което сами сме решили преди 18 години! При това руснак и немец!!!
  Каква трябва да бъде съдбата на паметника според руснака, всички знаем предварително.
  Ами немеца? Ако той вземе да реши демонтиране на тази грозотия, ви обещавам масови протести против възраждащия се фашизъм. Сергей, Гоце и компания ще надуят гайдата. Но нали се сещате как немец ще вземе такова решение при наличие на “исторически комплекс” у немците?

 20. Безспорно е, че атентатът в църквата “Св.Неделя” е едно от най-кървавите и брутални деяния на болшевиките, осъществено чрез българските им помагачи. Всъщност целта на “световните” терористи е осъществена не след 19 години, а още тогава, защото след този атентат България е в една перменентна гражданска война, съпътствана от политически кризи, разделение, страх и недоверие между хората. И всичко това с тежки морални последици за нацията.
  А колкото до Новодворская – тя не просто “изброява” болшевишките престъпления; гласът й е повод за радости – заради свободата (си), която споделя с нас, и заради смелостта да живее думите си.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.