Ратко Сидеров срещу Волен Младич в мач за (под)купа на Кремъл

Балканското състезание по „православната ос“ ( Москва, София, Белград) продължава: в Сърбия напредват към европейската си мечта чрез арестуването на военнопрестъпника Ратко Младич, а в България се борим с атаките на Волен Сидеров срещу европейския ни облик. Официален руски представител саркастично нападна Белград за напредъка ( надсмивайки се над решението на сърбите да сътрудничат на онези, които са ги бомбардирали), но в София само Иван Костов се осмели да посочи руската връзка в опитите България да бъде препъната чрез провокациите на „Атака“.

В същото време руският посланик в НАТО, шовинистът Дмитрий Рогозин ( който не веднъж ругае България) буквално ни обяви за руска мишена. Заяви го по време на посещение във Варна и във връзка с предполагаемото съгласие на София да приеме на българска земя елементи от американската система да Противоракетна отбрана, планирана в рамките на Атлантическия алианс.

Да обобщя с няколко думи: за Русия призоваването пред международния съд на виновника за най-масовите убийства в Европа след Втората световна война е повод за подигравка, а вероятността България да изпълни съюзнически ангажимент в рамките на НАТО предизвиква руски закани в момент, когато руският проект „Атака“ принуди българския парламент да се разграничава от него, за да запази доверието в декларираната ориентация на България.

През (относително) далечната 1993 г. на частно посещение в България беше прототипът на Рогозин, ултранационалистът Владимир Жириновски. Замаян от разни пари ( сложете ударението на желаното от вас място и все ще познаете за какви „пари“ става дума – алкохолни, минерални или други…) този провокатор беше дал интервю за кореспондент на в. „Експрес“ направо от басейна на хотела си в град Сандански. В него буквално ругаеше българския президент Желю Желев. При мен, като главен редактор на вестника, се появиха представители на съответната българска служба и помолиха за автентичния запис на интервюто. Не се поколебах и миг- дадох им аудиокасетата ( макар да бях вече безнадежно скаран с Желев). В резултат на Жириновски му беше посочена вратата и му се наложи спешно да прекрати разходката си в България. Смея да твърдя, че това е единственият случай в новата ни история, когато руски политик получава подобен урок в България, макар властите тогава да не пожелаха да се „шуми“ около случая.

Какво пречи в днешно време историята да се повтори и с Рогозин? Явно е въпрос на политическа воля.

В книгата си „Течна дружба“ съм разконспирирал за какво точно е помолил Волен Сидеров руското посолство при посещението си там като триумфален лидер на „Атака“, проникнала в българския парламент през 2005 г. Не друго, а контакт с Дмитрий Рогозин е поискал Сидеров.

И още едно припомняне:

„Руски шовинист пак замези с България
Иво Инджев ⋅ март 4, 2010
А
Преди да коментирам поредното обругаване на България от руския представител в НАТО Дмитрий Рогозин, ето какво пише за неговата партия Родина ( една от сателитните патриотарски организации на управляващата путинова Единна Русия), покойната руска журналистка Анна Политковская:
“ Нашият народ е много податлив на фашистка пропаганда…По-рано този месец Родина, партията на Дмитрий Рогозин, спечели в Москва 15 %”.
И какво следва? Убиха я. Застреляха две години и половина по-късно на 7 октомври 2006 г. в Москва. Но междувременно на Запад излезе книгата й “Руски дневник”, преведена вече и на български.
Същият този Рогозин беше цитиран на 15 февруари тази година от БНТ по следния начин:
„В блога си в интернет Дмитрий Рогозин с ирония коментира американските планове за противоракетен щит в България. Посланикът нарича българите „братя”, но уточнява, че когато става дума за политика – те са непостоянни. Рогозин дава за пример, че България и в двете световни войни е воювала срещу Русия, но после бързо се преориентирала. Руският посланик в НАТО задава и риторичния въпрос – цитирам – може би и сега ще се ориентират правилно, не може така – три пъти поред – една и съща грешка”.
И пак Рогозин заявява днес в интервю за радио Дарик:
“България и Русия винаги ще бъдат заедно, винаги ще развиват културата, политическия и икономическия си живот като съседи. Америка е далече и вероятно не разбира напълно смисъла на нашите отношения. Иска ни се българите да не забравят смисъла и историята на нашите отношения и да не участват в нещо, което може да доведе до негативно изменяне на ситуацията в южната част на Европа”.
В същото интервю кремълският чиновник отива още по-далеч в обобщенията си, визирайки бази на НАТО:
“Те се появяват на територията на източноевропейските и южноевропейските страни. И нещо повече – това са страни, които винаги са били свързани с Русия с дружески и добросъседски отношения. Има и трети момент, който също е важен. САЩ казват, че не искат да правят ПРО заедно с други страни-партньори, но всъщност дали частта на Румъния и България се състои само в предоставяне на територия? Те няма да имат възможност да повлияят върху американската ПРО по друг начин. В някакъв смисъл това е елемент дори на колониална политика”.
Първо: кое е вярно в неговите твърдения: че България е “непостоянна” в любовта си към Русия и заслужава порицание за миналото си, или пък, че е от източноевропейските и южноевропейските страни, които винаги са били свързани с Русия с дружески и добросъседски отношения?
Второ: Откога станахме съседи с Русия? Вярно, че бяхме погълнати и лишени от реален суверенитет от СССР, но в географско отношение никога не сме били съседи, а отвъд морска колония. Освен ако споделянето на едно море е основание да се твърди подобно нещо, което би означавало, че Русия граничи практически с целия останал свят, който има излаз на световните океани.
Трето: Докога София ще търпи този типичен представител на руската имперска колониална надменност да ни държи такъв тон и да ни обявява ревниво за нечия друга колония?
Впрочем този антидипломат не за първи път и не само по наш адрес демонстрира “загриженост” от името на чужда държава. През ноември 2009 г. в същия дух се беше произнесъл, че Вашингтон вече бил решил да сменя грузинския президент Саакашвили с Нино Бурджанадзе. Освен че е нахална ( и невярна), тази “прогноза” е и издайническа. Така разсъждава един висш московски функционер, който съди по собствения си опит. В неговата държава Путин бе практически назначен от Елцин, а след това той пък назначи Медведев за президент. Както самият Рогозин е назначен за един от спомагателните коне в кремълската руска тройка заедно с другия шовинист Жириновски, впрегнати зад Путин.
Изобщо, по думите на покойната Политковская, Рогозин предлага един “героичен патриотизъм” , а неговата “шовинистична организация е създадена от кремълските политически манипулатори”.. Колкото и да са прозрачни обаче неговите провокации, българските власти не трябва да оставят без отговор подобни предизвикателства.”

18 мнения за “Ратко Сидеров срещу Волен Младич в мач за (под)купа на Кремъл”

 1. Изобщо не ме учудва азиатската държавност на съветските ни окупатори.Прави ми впечатление, че размахването на рогозиновия показалец става от Варна. Доколкото зная преди обозримо минало (ако не ме лъже паметта, преди 1-2 години)тъкмо във Варна беше открит т.нар. Руски културен център – с какви ли пари и с каква ли цел – коментарите, мисля, са излишни (като за неговия софийски аналог на ул. “Шипка”- просто не ми се говори). Отново в контекста на пропагандното имперско клише за “вечната дружба” изведнъж взеха да се изливат в България от т.нар фонд “Русский мир” милиони евро за “разпространение на руската култура”. Ако споменем и за т.нар. неделни училища за деца-билингви, защото, видите ли, в масовото българско средно училище изучаването на руски език им било недостатъчно, чудовищната картинка е повече от ясна. Вече си мисля, че като финал може да си поискат и партия в българския парламент (например, като се “ожалват”, че са малцинствен етнос в България).

 2. Животоспасяващ за Бьлгария анализ – дано да се приложи!

 3. Уважаеми Инджев,
  словесните упражнения на Рогозин за тези, които следят изявите на това лице не са изненада. Не за първи път той си позволява да изказва нападки тип-глупост по въпроси, свързани с ПРО. Думите му макар и съответстващи на цялостното поведение Кремъл, не са официална позиция на Русия. Тя може да бъде казана от външния министър, премиера, президента. Другото са махмурлийски изпълнения провокирани от течна дружба 55 градуса, но не по целзий. Глупостта на Рогозин, че България става мишена е тъпо клише, използвано от петата колона и нейните ръководители. България е член на НАТО и ЕС, които в такъв момент стават също мишена, според рогозката. Русия едва ли би си го позволила – та нали тя се натиска за по-голямо сътрудничество с ЕС и НАТО! Но тук в България поне може да си каже болката и обидите на глас, защото с едно подобно изявление другаря Рогозин на територията например на Вишеградската тройка, просто ще бъде изгонен. А ако толкова е загрижен гореспоменатия товарищ – нека си погледне задния двор наричан Северен Кавказ и да насочи вниманието си натам, където ежедневно има сериозни инциденти, конфликти, етническо напрежение…а не да се прави на ПРОст. А иначе, аз лично не се притеснявам от заплахите на товарищ Рогозин.
  п.с. Надавам се МВнР да поиска обяснение от руския посланик за откровените заплахи към страната ни.

 4. Няма ли кой да публикува грамите на руското посолство, та да поплачем от сърце?!?

 5. Трябва ли да има мажоритарни избори у нас ?
  ДА, трябва да има мажоритарни избори у нас !
  Защо ли ? Редно ли е някой у нас да използва в речника си думи като ‘ Уйович ‘, ‘ сульо ‘, ‘ пульо ‘, ‘ боклук ‘, ‘ набиване на обръчи ‘, ‘ Муйо пилата ‘ ? Това изрази на някаква форма на висша дипломация ли са или са приказки на треторазрядно махленско ниво ? Ако има мажоритарни избори, дали тогава онзи / онези / , който ги употребява, щеше да бъде в парламента или щеше да си седи на село ?
  Нека да приемем, дори и да е само хипотетично, че Сергей е човек с висок морал и европейско мислене ! Ако няма мажоритарни избори, то аз или който и да е , гласувайки за Сергей, ние всъщност гласуваме и за онзи с каруцарския речник и агресивно поведение ! Е, как тогава да гласувам за Сергей или някакъв негов съпартиец с висок морал и чувство за отговорност ?
  Няма как да стане това, нали ?

 6. Отдавна ми е известно какво може да каже наглият монголоид Рогозин или Розогъзин,или както са му казвали там в КГБ. Не ми е ясно обаче, какво този тип прави на среща на НАТО (оставете приказките за “партньорство”- в “суперкатегориите” на геополитиката Русия е в един лагер с Ал Кайда и Северна Корея!) Нито пък знам как му е отговорено подобаващо от любезните домакини. Да не говорим за мило кимащите БГ ТВрепортерки, които прилежно документираха и надлежно ретланслираха в “праймтайма” помията, която той изля срещу НАТО и България.Лорд Исмей беше казал ясно здравословната формула за НАТО : America- IN, Russia- OUT, Germany- DOWN! Ето защо в случая ме е яд дори не толкова на кремълското безочие (знаем си го!), колкото на онези отвеяни глави ( а само отвеяни ли или имат и по-други “финикийски” и шрьодерови мотиви?), които дърдорят празни фраза за нуждата НАТО да се “реформира”. Което значи: да ни пази не от Русия, а от Бутан и Салвадор.

 7. Случайно ли Руският културно-информационен център във Варна се намира във ВСУ?

 8. Рогозин и Сие,тръгнали да преподреждат света, вместо да си оправят своя, руски покрив от рогозки.

 9. Варна е вече руска територия.Събудете се!

 10. ….Иска ни се българите да не забравят СМИСЪЛА и ИСТОРИЯТА на нашите отношения…..
  Що не вземе уважаемият г-н Рогозин да отиде да си развива антинатовските пледоарии в една Полша например а се е захванал с България.
  Като е толкова влюбен в историята , що не вземе да разкаже поне прясната история на Литвиненко на британската аудитория, да разкаже на италианските си слушатели за Митрохин , за СМИСЪЛА и съдържанието на историческите документи изтекли чрез него на запад, за плановете за инвазия на неговата страна в Европа просъществували до 80-те години, за стотиците агентури, cъзадени и действащи десетки години в Европа, които са разкрити и вече даже по телевизията показват как съветски агенти са давли пари на издателства, медии, партии и т.н. , да поСМИСЛУВА над историята на ВСВ от В. Суворов със събеседниците си…
  Е да ,това са истории “подготвяни на Запад” или “тра-ла-ла”, както се изрази вчера един в нашия блог.
  Ами да вземе и се захване да отговаря на въпросите които се задават в собствената му страна тогава. Това не са измислици , не са тра-ла-ла а става въпрос за милиони човешки жертви, негови сънародници, за които е отговорна именно неговата страна. Милиони за които сметките им не излизат вече 70 години след началото на голямата “драка” – на 22 юни и тук става кръгла годишнина на мъгла.
  Що не вземе да поразсее тази мъгла в изявленията си.
  Г-н Рогозин е назначен за някакъв дипломат и иска да се прави на някакъв рупор, но преди да започне да поучава и да си развива теориите и разказва историята на слушателите си трябва да стъпи на здрава основа и тогава да говори. Иначе има опасност да бъде погълнат от тресавището на въпросите без отговор.
  Хиляди такива въпроси бяха зададени и от същата тази Политковская (по съвременна история) и много други негови сънародници като историка Марк Солонин ( по ВСВ) изградил своите изследвания на базата на оскъдицата от разсекретени документи и мемоарна литература.
  Или работата му не е да се бори с подобна “ерес”.
  А кой тогава ще ни подскаже КЪДЕ ДА ПРОЧЕТЕМ МАТЕРИАЛИ ОПРОВЕРГАВАЩИ ТЕЗИТЕ И ЗАКЛЮЧЕНИЯТА ИМ, ако не такива като Рогозин ?
  Ето какво пише Солонин в сайта си по повод на неотварянето на архивите за ВСВ от руските власти:

  … Във всеки случай войната завърши преди 65 години и установеният от Руската Федерация закон за срока на съхранение на секретните материали от 30 (+5) години е изтекъл вече два пъти но те не се отварят….
  …. Скриването на информация продължава без каквото и да било спазване на приетия закон. Остава ни да приемем че властите , както и преди считащи се за правоприемник на сталинския режим продължават :
  1. да се грижат за опазване на «репутацията» му
  2. ясно осъзнават ТОТАЛНАТА ЛЪЖЛИВОСТ на съветската версия за ВСВ
  3. отказват да отворят архивите с 65годишна давност и съзнателно препятстват каквото и да било научно изследване…
  …Съхранена е непокътната цялата сталинско-брежневска историческа «школа» , всъщност на ИСТОРИЧЕСКАТА ФАЛШИФИКАЦИЯ, система създадена през 1934 г….
  … Това го няма никъде по света с изключение на някои страни от бившия СССР и България….
  Както виждаме и тук страната ни е посочена за пример.

  А г-н Рогозин си остава нищо повече от един представител на тази лъжлива историческа школа и продължител на историческата фалшификация и е дошъл именно в България да разказва истории защото в други страни няма да го търпят.

 11. Не знам дали Е. Сугарев мисли да прави партия, но определено съм убеден, че хора като него и Иво Инджев трябва да имат водеща роля в обществено – политическия живот у нас !
  ‘ Старите ‘ политици вече се износиха и се нуждаят не от пълна регенерация, а направо от тотална подмяна ! А и Гоце вече каза, че щял да излиза от политиката … Дали е казал истината или е излъгал за пореден път – това вече е друга тема ?!

 12. Братската прегръдка поби на кол 20 000 български войни наСамуил край Пловдив и 200 години нямаше Българско царство!Така са свикнали – за България да важи приказката за магарето,моркова и пръчката!Дано нашине управници имат достойнството и смелостта да отговорят подобаващо на тази розовогъза маймуна!

 13. Инджев, чакай малко – Рогозин не каза ли, че ставаме мишена за терористи, не за Русия? Не, че го оправдам, де…

 14. ЧЕСТИТА “БАНЯ БАШЪ. Уважаеми г-н Инджев! Много Ви моля, ако е възможно да публикувате и в собственият си сайт тази статия, която видях, че я има в един не много популярен седмичник.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.