Трай ( троянски) коньо, за зелена карта!

Когато една памет е вкисната от сладникавите приказки за „братската дружба”, тя едва ли може да бъде опреснена. Но за онези, които не са забелязали или са забравили, е полезно отвреме- навреме да си припомнят фактите за същината и дълбочината на лъжите и манипулациите на нашите колониални владетели. Размахалият пръст ( не за първи път) срещу България руски посланик в НАТО Дмитрий Рогозин, чиито заплашителен език остава втори ден без официална българска реакция, си позволи във Варна да се меси в българските работи и да ни „предупреждава”, че можем да станем „мишена”. Намериха се обаче негови защитници – раболепната българска Пета колона винаги е нащрек при изпълнение на възложените й задачи! Не бил казал Рогозин точно това, а и не бил изразявал официално становище…

Ето малко от изявите му в близкото минало, от които избирам само един акцент: вековната лъжа за вековната близост между Русия и България като „съседи” (!?).

Рогозин: Американската ПРО е форма на колонизация на България
18 февруари 2010 г. Дарик радио

…това са страни ( България и Румъния – бел. авт.), които винаги са били свързани с Русия с дружески и добросъседски отношения. Има и трети момент, който също е важен. САЩ казват, че не искат да правят ПРО заедно с други страни-партньори, но всъщност дали частта на Румъния и България се състои само в предоставяне на територия? Те няма да имат възможност да повлияят върху американската ПРО по друг начин. В някакъв смисъл това е елемент дори на колониална политика.”

„България и Русия винаги ще бъдат заедно, винаги ще развиват културата, политическия и икономическия си живот като съседи. Америка е далече и вероятно не разбира напълно смисъла на нашите отношения. Иска ни се българите да не забравят смисъла и историята на нашите отношения и да не участват в нещо, което може да доведе до негативно изменяне на ситуацията в южната част на Европа.”

Човек трябва да е или много невеж , или много нагъл, или и двете, за да твърди глупостите за дружеските ни отношения с Русия, придружени с „винаги”. Истината е обратната: ( почти) никога! Няма да припомням древността, когато Българската държава е разгромена от подкупеното руското оръжие в полза на Византийската империя, която в резултат на това поглъща българското царство- така България изчезва за 2 века от картата на Европа.
1.Само 7 години след руско-турската война от 1877-78 г., България скъсва дипломатическите си отношения с Русия, бидейки заплашена от руска окупация.
2.Сръбско-българската (1885 г.) и междусъюзническата война ( 1913 г.) са белязани от антибългарската подстрекателска роля на Русия.
3.През Първата световна война България е нападната от руски войски и се брани през 1916 г. с ентусиазъм, разгромявайки руските агресори на два фронта ( в Добружда и същевременно след форсиране на Дунава при Свищов) в продължила близо 3 месеца българско-руска война ( държана и днес в неизвестност за широката аудитория в България и в Русия!).
4.През Втората световна война двете държави отново са на диаметрално противоположни позиции.
5.И не Русия, а СССР прави насила България свой „приятел” с цената на десетки хиляди избити от Петата колона на СССР българи, смятани за несъгласни с тази дружба, окупирайки вероломно развялата бяло знаме България, която е обявила война на САЩ и Великобритания ( доста глупаво), но запазва дори дипломатическите си отношения с Москва през цялата война(смятайки това за доста умно, но напълно пренебрегнато от съветските окупатори обстоятелство) .

Това ли е историята на нашата „близост”?

И не стига, че България преживява 3 годишна съветска де факто и де юре окупация, а след това още десетилетия скрита такава ( осъществявана от местните съветски надзиратели), но и Рогозин има нахалството да ни „предпазва” от …американска окупация. Наистина, безпределна е тази наглост, по-голяма е и от една шеста от земята.

Опитите на български слуги да замазват впечатлението от тази руска настъпателност с твърдението, че тя не отразявала официалната позиция на Кремъл, удрят на камък при крайъгълния камък на руската дипломация: няма как да се усъмним, че посланик Юрий Исаков импровизира, когато господарски говори от името на България с категорична прогноза какво ще стане по проекта „Белене”.

Руският посланик в София:
АЕЦ “Белене” на 100 % отговаря на интересите на България
6 Април 2011

Строителството на АЕЦ “Белене” на 100 процента отговаря на интересите на България, заяви руският посланик в София Юрий Исаков, цитиран от ИТАР-ТАСС. Така пред кореспондента на агенцията у нас той коментира изказването на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, че подписаните споразумения между Националната електрическа компания (НЕК) и “Атомстройекспорт” противоречат на националните интереси.
Исаков окачестви думите на министър Трайков като “излишно емоционални и противоречащи на стила на конструктивен диалог, воден по проекта между представители на двете страни”.
ИТАР-ТАСС припомня, че директорът на НЕК Красимир Първанов бе освободен от поста си заради нарушаване на правомощията си.( Медиапул)

Както се вижда, те си разиграват коня, защото са убедени , че е техен и е троянски ( както обича да ни съобщава друг руски брутален в изказа си дипломат, пратеникът на Москва в Брюксел Владимир Чижов). Ако съдим по липсата на каквото и да било институционално цвилене от българска страна, явно господарската ръка здраво дърпа юздите!

А същевременно президентът Първанов се хвали, че бил поставил пред Обама въпроса за безвизов режим на (същата тази впрегната от Русия) България.

Трай (троянски) коньо, за зелена карта!

40 мнения за “Трай ( троянски) коньо, за зелена карта!”

 1. А междувременно Трайчо “продаде” природата и водата около Нови Пазар на американците от Шеврон за смешните 30 млн евро. С това ще го запомним – докато се опитваше да вдигне българския ни задник от руския ***, на който ни натресоха предишните, се надяна директно и услужливо на американския! Да спорим кой *** по-добре ни пасва от двата е безумно и цинично. Трай, народе, Трайчо те оправя. Помнете ми думата, след 5 до 10 години, да сме живи и здрави, ще гледаме такова нещо и у нас: http://www.youtube.com/watch?v=dZe1AeH0Qz8 (това е трейлър на филма GASLAND, който разказва именно за това как се добива шистова газ).

 2. Е това наистина малко хора знаят

  България е нападната от руски войски и се брани през 1916 г. с ентусиазъм, разгромявайки руските агресори на два фронта ( в Добружда и същевременно след форсиране на Дунава при Свищов) в продължила близо 3 месеца българско-руска война ( държана и днес в неизвестност за широката аудитория в България и в Русия!).

 3. Една добра новина:
  “Първоначалните оценки на компаниите, участвали в търг за проучване за добив на шистов газ, са за между 300 милиарда и 1 трилион кубически метра. Един трилион е консумацията на България за 300 години. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БГНЕС.
  Американската компания „Шеврон” спечели разрешението за проучване на блока в Нови пазар. Американската компания е заявила 30 милиона евро бонус за държавата за това, че ще получи правото да проучи блока за находища на шистов газ.
  След като се сключи договорът, което според оценките на министър Трайков ще стане най-вероятно в следващите две седмици, парите ще отидат директно в държавния бюджет. Офертите са били отворени преди дни, а до края на юли се подават оферти за проучване на други два блока.
  “Един трилион звучат наистина фантастично, това е консумацията на България за 300 години, но все пак има компания, която дава 30 млн. евро само да имат правото да проучват”, подчерта енергийният министър. Той уточни, че това са предварителните им прогнози, базирани на геоложката структура. Другите два блока са съседни и са малко по на запад от Нови пазар.”
  …… Пък нека Рогозин си “постила рогозките”.

 4. до ПЛАМЕН

  Южна Корея vs Северна Корея – no comment

 5. Г-н KARANDASH,благодаря Ви за коментара. Но Ви моля, ако сте запознат и с историята на клипчетата, които с особенно “злорадство” ни препоръчва Пламенчо, отговорете му директно и го накарайте да му помръкне “ехидната усмивчица” и твърдението му, че Трайчо (министър Трайков според мен) е продал земята ни за смешните 30 млн. евро.

 6. “А същевременно президентът Първанов се хвали, че бил поставил пред Обама въпроса за безвизов режим на (същата тази впрегната от Русия) България.”
  А дали господин президентът не се стяга за заминаване в омразната американска капиталистическа страна след приключване на мандата, тъй като в братската руска страна може и да не доживее и да си ползва благините, които е натрупал. Там демокрацията е на такова високо ниво, че може и да изчезне без никой да разбере. Даааа… труден избор!
  Затова г-н Обама трябва да побърза с визите!
  А що се отнася до “вечната братска дружба” между двата народа – българския и руския, нека само да спомена, че едни от най-големите националисти са именно руснаците и няма народ, за когото да мислят с добро. Виж, за територията на съответния народ винаги говорят с възхищение – иска им се да я имат.
  Особено българската!

 7. мисля че г-н Инджев е достоен да бъде издигнат за президент на предстоящите избори!!
  като гледам какво се задава не знам друг който би се справил по- добре от него на този пост.. дано се намерят и разумни хора да оценят това предложение

 8. Уважаеми инж. Симеонов,
  много трудно вие, Росен или Karandash ще намерите аргумент в полза на сондажите. Ще ви обясня някои неща, защото виждам доста неразбиране по темата.
  Първо, не е продал земята ни в буквалния смисъл. Четете кавичките. Продал е право на сондаж. Което ми напомня за предателството покрай златния добив в района на Крумовград. Там концесионната такса, която държавата е определила на една канадска компания, е от 1,5% до 4,5%. Това “повишение” дойде, след като се разчу, че договорът е сключен при 0.5 %!!! С други думи, канадците щяха да извлекат злато за $1 млрд., а за България да останат $50 млн. Ето как действа тройната коалиция и ГЕРБ след тях. Истински българи, нали? Нали не мислите, че от тази шистова газ ще получим нещо повече???
  Второ, нито аз, нито вие, нито хората от този регион, ще можете да помиришете дори тези 30 млн. евро, защото ще потънат в продънения ни бюджет. Например за подслушване. Заради предишните замалко да ни изхвърлят от Европа, сегашните ще ни изхвърлят от България. Страхотна алтернатива са, няма що.
  Трето, както много пъти съм казвал, да се надупиш на американците с единствения довод, че те по-добре ще те оправят отзад от руснаците, дори не се нуждае от коментар.
  И последно, вашата позиция от типа на “Ако не си от Атака, значи си от ДПС”, е толкова тесногръда, че чак се чудя дали някой не ви плаща за плюнките. Съжалявам много. Вас.
  Може би наистина трябва да изгледате този филм, за да разберете, как в САЩ парите управляват всичко и са по-важни от здравето на хората.

 9. Цифрите които привежда Карандаш разбира се са НАЙ-ВАЖНОТО, дано се потвърдят след сондажите, това ще бъде студеният душ за такива като Пламенчо, това е и ЕНЕРГИЙНАТА НЕЗАВИСИМОСТ . Можем само да стискаме палци да се потвърдят.
  А фойерверките са дежурните им плашилки и “разобличения“ естествено, и такива се появяват винаги, имаше ги след 11.09.01, след 08.08.08, сега монтират тези за Тунис, Египет и Либия, до края на годината ще ги видим и тях и такива винаги ще има.
  Естествено и едно нефтено или газово находище в процес на експлоатация впечатлява(това което са показали в “пламенния” клип) но още повече впечатлява и едно рекултивирано и бонифицирано такова. Някъде го правят, другаде не…

  Бих му препоръчал на Пламен да изгледа клипа(около 2ч 30 мин) който бе предоставен в блога от г-н В. Дюлгеров на 16 или 17 април, ако иска да го изгледа и да му стане ясно че това са изключения от правилото, някакви недоразумения, плод на дейността на дилетанти в бранша, но се съмнявам да му подейства.
  Това е добре даже , защото такива неща (ако ги има, а въпросният клип показва че ги няма) ще бъдат под особен контрол , ще се изчистят и в други страни това няма да бъде проблем. Всяка технология се усъвършенства.
  И въобще какво има да се плашим след като руснаците имат технологии да обръщат течението на реките наопаки, така могат да ги повикат и те ще обърнат и Мисисипи да тече на север ако трябва, колко му е, но няма да има нужда, тук просто става дума за водоровода на някакъв фермер…

  Аз бих попитал обаче запознатите коя руска фирма участвува в тендера.

 10. Може би трябва да допълня мнението си и с още малко факти (от блога на Люба Манолова + материали от нашата и западната преса).
  1. По време на пресконференцията си в София, през юли 2010, вицепрезидентът на Chevron Йън Макдоналд отбеляза, че в Европа все още не се добива шистов газ и затова се очаква, че цената му ще бъде много по-висока от тази на обикновения природен газ. И макар че тази информация бе тактично премълчана от преводача на събитието, тя не остана незабелязана от присъстващите представители на българските медии.
  2. Засега шистов газ се ДОБИВА единствено в САЩ, благодарение на свръхлибералното американско законодателство. Американските компании, специализирали се в добива на шистов газ, приключиха обявената за „свръхуспешна” 2009 с милиардни загуби. Chesapeake Energy Corporation например, декларира загуба от 5,8 млрд. долара, а Devon Energy – от 2,4 млрд. Въпреки това инвестициите не спират. Обяснението – наличието на скрита държавна подкрепа. В крайна сметка, какво са подобни загуби, ако те са цената за преодоляване на „зависимостта от новите империи на злото” (т.е. от Русия или Иран).
  3. Доц. Георги Георгиев – нефтен геолог, СУ “Св. Климент Охридски”:
  – Проучванията няма да дадат очакваните резултати и второ дори да се получат някакви резултати за някакви количества, добивът им няма да бъде рентабилен.
  4. Съвсем наскоро Франция забрани т. нар. фракинг – технологията за добив на шистов газ (France is poised to become the first country to ban hydraulic fracturing).
  5. Кметът на Ню Йорк: „Твърдо заявяваме, че разработването (на кладенци за шистов газ) не трябва да бъде разрешено във вододайната зона на града”. По същите причини щатът Ню Йорк налага мораториум върху нови разработки. (New York Gov. David Paterson today signed a bill that will ban natural gas drillers from using the practice known as hydraulic fracking when developing fields in the gas rich Marcellus Shale (13 декември 2010).

  Има ли нужда от още?
  P.S. Вместо да си тровим земята, трябваше досега да сме си направили терминалите и връзките за газ с Гърция и Румъния, но това очвидно не е приоритет нито на тройната напаст, нито на ГЕРБ. Изводите си ги направете сами.

 11. Възможности за добиване на такива количества газ в един район е катастрофа за сегашните моноролисти на газта. Нали Пламене! А те- монополистите, са от силните на деня. Говоря по принцип и нямам предвид Златев и Газпром или фирми поменуващи покрай тях. На всички тези хора и стотиците им подопечниа може да им секне печалбата, защото кранчето за България става излишно. Нали Пламене! Естествено е, че първото, което ще предприемат е да създадат условия за провал на проучванията. Настройва се местното население че добивът ще е опасен, че ако открият ще им вземат земята, ще ги изселят. Започва се битка за “сърцата и умовете” от тия каквито са се разигравали по цял свят при откриването на петрол, злато, сребро и т.н. Все терена става ценен и хората трябва да се купят или чупят. Сюжет стар като света. И вървят хора с пищови (грешка, с торби с лъжи) и гледат да прецакат бедния абориген в полза на монополистите, та да му продават на монополни цени, а не той да си се радва на своето…
  Пламенчо, нещо да ти подсказва това? Или да дам джокер.
  ——–
  От казаното от Пламен личи, че на Шеврон или които са там, няма да им е лесно. Пък и не съм оптимист, защото подписването на меморандум още нищо не значи. Ще им пречат, но положително има нещо.
  Защото на мига започва кампанията “Не, на шистовия газ!”

 12. ПС. И да добавя, за Пламен и другарите МУ, че предоставяне на право на ползване на собственост /земя/ не е продажба на земя !
  Лъжете ли, или нямате понятие?

 13. Хайдееееее .. !!! темата май беше за нещо трай-троянски кон …. дискусията прилича на седянка от селски тип.

 14. пламене ,момче,не дразни 6тата колона с такива изявления.шистовия газ е хубаво нещо,само дето при добива му се разрушават скални подземни структури.или с други думи седят си маимуните на клона и режат.и се надяват 300 години да им е хубаво.и за белене ще се спазарят-ще вкарат в играта и арева и уестингхаус,та да има за всички големи играчи по нещо.и за нас ще има–както обикновено ***.а можеше всичко да е по просто някакси и по изгодно за нас-например терминал за втечнен газ,никакво закриване на работещите реактори в козлодуи,никакво белене и никакви тецове на тоя и на оня.

 15. На когото му е интересно:

  http://www.thegwpf.org/energy-news/1063-shale-gas-will-change-the-world.html

  “В свете водородной дегазации планеты метан в сланцах образуется прямо сейчас из-за реакции глубинного водорода с углеродсодержащей органикой сланцев. Соответственно, нет никаких оснований надеяться на скорое исчерпание сланцевого газа. Напротив, этот метан будет генерироваться в сланцах до тех пор, пока идет дегазация глубинного водорода, а дегазация продлится, по всей видимости, тысячи лет. Многие страны собираются повторить успехи США, и добывать сланцевый газ на своих территориях. Надо ли говорить о том, что ожидает в ближайшем будущем традиционных поставщиков газа? ”

  http://hydrogen-future.com/page-id-21.html

  Базирайки се на написаното във втория линк, може да се окаже, че с разрабтването на “това находище” в БГ, моята Родина ще стане енергийно абсолютно независима!! А това е наистина великолепна новина!!

 16. Пламен, дано те чуе Бог и след 10 години да сме живи и здрави. Ще добавя само едно – и след 10 години ти ще живееш като скот, защото разсъждаваш като скот, при това русофилистически такъв. А колкото до нас, демократите, да немаш грижа, ние си живеем живота, защото Бог ни го дава само веднъж.

 17. Уважаеми Инджев,
  представям си гледката как на чист български език Обама чува: Извинете, извинете…а с визите, какво стана с визите на Румен? а Той продължава: поставям Ви твърдо въпроса-не чувате ли? а Той не е видял, че кортежа с Обама вече си е тръгнал и продължава твърдо да поставя въпроса и да обобщава българската позиция….журналистите около него послушно си записват въпросите, които твърдо са били поставени на Обама…а командировъчните весело звънтят в джобчетата им…

 18. Скъпи приятели,откъм тук -България 🙂 се вижда добре :както от изток към запад ,така също от север към юг ,че сме една бисерна! страна.Многострадален е нашият народ и това ни прави силни и мъдри.Нека Говорят!Написаното остава!Хубаво е ,че се проявява интерес откъм- нас ,българите :)наравно с хората от други народи.Избрът е наш и когато се доверяваме на Разума си ,когато рационалният импулс на знанието е наша философия -какво по-хубаво от това да останем верни на чувствата си:обич и омраза,които са незаменими.Обичайте истински и мразете- пак така!Животът е незаменима ценност.Обичайте живота-изборът е наш!Опасните технологии остават в миналото и заедно с тях остават там и хората ,които не се страхуват от опасностите-безстрашните,жестоките,безмилостните,човеконенавистниците,безумците,безсърдечните,бездушните …Тук,в нашата бисерна страна има място за обич!Нека омразата отстъпи СЕГА на обичта ни -така както злото отстъпва на доброто,на което се крепи нашият ,миролюбив свят!Обичам ви!

 19. До ПЛАМЕН:
  Атаката на такива като теб е разбираема и очаквана. Имам само една забележка – не се подготвяте добре! Не знам дали от мързел или от някаква недостатъчност, но тезите ви все недоизпипани, все с бели конци пришити.Хайде малко повече старание – не ви четат само неграмотните ви симпатизанти!
  Ще кажеш, ама защо такива упреци? Вземи и прочети какво си написал:
  – “…добивът на шистов газ …милиарди загуби.”;
  – “Въпреки това инвестициите не спират.”;
  – “Обяснението – скрита държавна подкрепа…”;
  – /у нас-бм/”проучванията няма да дадат очакваните резултати,…добивът им няма да бъде рентабилен”.
  Ако това не е калпазанлък, ако не схващаш идиотската абсурдност и алогичност на горецитираните твои съждения, трябва да си сериозно болен!
  А на съмишлениците ти от вида В. БОГДАНОВ, бих казал следното:
  да – терминали за втечнен газ;
  – спиране на Козлодуй, след изчерпване на експлоатационния му ресурс;
  – никакво Белене /АЕЦ изобщо/;
  – “никакви ТЕЦ-ове на тоя и оня”;
  – добив на собствен шистов газ;
  – добив на собствен нефт, в т.ч. от северния черноморски шелф/ако се докаже потребност и безопасност/;
  – Непрекъснато увеличаване относителния дял на енергията от ВЕИ;
  – “водородна” енергетика;
  – снижаване /в пъти/ пилеенето на ел.енергия при преноса;
  – снижаване /в пъти/ енергоемкостта на промишлените технологии.
  А колкото до *** около който упорито се въртят мислите и на двама ви с Пламенчо – въпрос на самосъзнание и вътрешно усещане.
  Така или иначе, трябва да приемете фактите – планетата е разделена /за съжаление/ на два враждуващи лагера, за момента оглавявани от ОНД и САЩ. Твърдението, че падането на берлинската стена е сложило край на студената война е безпочвено и инфантилно. Беше извършено преразпределение на силите в полза на Запада. Възприети бяха и съответни нови форми и средства за поддържане на някакъв квазипаритет.
  В резултат ние /българите/ получихме отново шанс за самоопределяне /евентуална преориентация/.
  Като се изключат някои маргинализирани територии, всички нации на планетата /без изключение/ са направили своя избор – или си със Запада /разбирай САЩ/ или си с ОНД /разбирай Русия/. Средно положение няма.По стандартите на вашето еротично светоусещане, останеш ли по средата, ;между двама, които си мерят ***, резултатът е болезнен и печален!
  Знам ще ми опонирате, давайки за пример Индия и Китай.Не върви – изборът не е задължително декларативен. Изборът на такива мега-държави е очеваден, предвид тяхната вътрешна политика и геополитическо поведение.
  Сигурно ще ви бъде много трудно, но рано или късно /ако не вие – децата ви/ ще проумеете, че комунизмът /каквото и да значи това/ загуби битката, сривайки се под тежестта на собствената си абсурдност. Разделителната линия между двете враждуващи цивилизации на планетата отдавна вече не е идеологическа. Самата Русия вече мъчително преодолява неофеодализма, полагайки усилия за изграждането на някакав свой прото-капитализъм /за съжаление див, извратен и опасен/!
  Това е положението “мили хора” /както се изразяваше един ваш демиург/.

 20. Така си и мислех – никой не ме опровергава фактологически, всички излизат с аргумента “ти, гаден русофил!” 🙂 Хора, разкъсайте си паяжините в главата, 21 век настъпи преди 11 години.

  Уважаеми С. Борисов, дано вие имате земя там и да получите нещо, аз нямам. Но ако сте ходили към Шабла или Гълъбово, вероятно знаете какво представлява добивът на какъвто и да е ресурс. Ползвайте си земята след края на добива, успех.

  Karandash, благодаря за двете статии. Защо в едната, след 50 реда геополитически разсъждения, има и 1 ред за вредата спрямо природата, т.е. тя потвърждава опасенията? В другата, сред 100 реда обяснения как са се формирали тези газови находища, няма и ред за вредата?

  Колкото до цифрите и независимостта, аз не виждам никаква независимост в това американска/руска/френска/канадска компания да добива газ на наша територия. От трън, та на глог. Ха познайте на какви цени ще ни продават собствените ни ресурси и колко независими ще сме. Или мислите, че точно Бойко и Трайчо ще договорят 50 или 75 % от приходите за България? Смях. Въпросът е защо България няма 30 или 50 или 100 млн., за да купи технологията и да търси и добива газ сама? Къде са парите, комунисти, демократи и всякакви други крадци?
  На любителите на американски задници мога само да кажа – вие сте по-опасни от любителите на руски задници, защото те определяха миналото ни, а вие искате да се намърдате в бъдещето ни.
  Господин Сотиров, специално за Вас, макар че сте изпълнен с някакви чувства за недооцененост, злоба или може би пропуснат живот, много се радвам, че се чувствате демократ. Хубаво ще е да говорите и да мислите като демократ и да загърбите черно-белите си мисли. Иначе излиза, че сте по-демократ от кмета на Ню Йорк, хаха.
  Благодаря за разбирането на г-н В. Богданов. Той очевидно рискува да бъде обвинен в русофилство… но поне разбира новата геополитическа обстановка.

  Казано на “чист български” – аман от хейтъри.

 21. До ПЛАМЕН:
  Как си личат “светците”?!/виж следващата статия на г-н Инджев/.
  “…комунисти, демократи и всякакви други крадци?”
  Ти от кои си бе, “Исусе”?
  Къде е фактологията в твоите оксиморони бе, “Марк/о/Селски”?
  Ненормални ли са според теб американците, които наливат инвестиции в катастрофално губещи технологии, фатално разрушаващи екоравновесието на собствената им земя?
  “…да купи технологията и да търси и добива газ сама?”
  Смешно. Защо се навираш в области, в които си абсолютно бос? Сладур! Купуваш технологията и хоп… готово! Това машини и съоръжения, това специалисти, това квалифицирана работна ръка, това научно-технически опит /производствени традиции/,това време, това дали авторът, респ.собственикът е готов да продава технология – нищо работа!
  “Боднеш пръчка – пиеш вино”
  Да, ама не.
  Казано на “чист болшевишки” – аман от “георги кирковци”.
  Казано на “чист български” – “Обущарю, не по-високо от обувките!”

 22. Към Пламен,
  Напълно съм съгласен с опасенията, които Вие отбелязвате!! Има риск!! Но след като не можем “сами” да си “правим “швейцарски” часовници, ще трябва да си ги купуваме, което струва пари”.. Дай Боже един ден и ние да се научим!! Едно време, Кеворкян излъчи интервю с “възрастният Хонда”. Японеца седеше на голямо старо бюро, като зад него имаше един огромен “шкаф”, където той показа хиляди малки тефтерчета, запълнени с информация събирана от японци, изпращани в САЩ да работят в автомобилни заводи. Тази информация помага по късно Хонда да превземе пазара на “коли”!!! Но в съзнанието ми, остана една фраза, казана от Хонда /тогава в автомобилостроенето в САЩ и Япония работели основно жени/: “Единственото нещо, което не можах да постигна “гледайки и учейки се” от американците, е това да запазя маникюра по ръцете на японските жени, работещи в моите заводи”…. Мисля че и при нас идва времето, когато не трябва да мислим много за “маникюра”. Има рискове, които трябва да се преценяват и да се взимат своевренно мерки…..

 23. До Пламен и В.Богданов

  “…Колкото до цифрите и независимостта, аз не виждам никаква независимост в това американска/руска/френска/канадска компания да добива газ на наша територия. От трън, та на глог…”

  и после

  “…На любителите на американски задници мога само да кажа – вие сте по-опасни от любителите на руски задници, защото те определяха миналото ни, а вие искате да се намърдате в бъдещето ни…”

  Пламене, явно не си ме разбрал;))) В ГФР бяха американските задници, а в ГДР бяха руските задници и на всичкото отгоре имаха шанса да разполагат с един и същи генетичен материал;)))))

  “…и за белене ще се спазарят-ще вкарат в играта и арева и уестингхаус,та да има за всички големи играчи по нещо.и за нас ще има–както обикновено ***…”

  Г-н Богданов този тип популизъм ми е до болка познат.

  Ще ви дам един пример. Канада изнася за Германия алуминий. Борсовата цена на този материал варира между 1500 и 3000 $ за тон. Германия от един тон алуминий прави едно Ауди или едно БМВ, или един Мерцедес, или едно Порше и го връща, този тон алуминий, на канадския пазар на цена между 40 000 и 100 000$. И така канадският потребител плаща луксозното и недостижимо за други държави пенсионно, здравно и социално осигуряване в Германия. Можем ли да обвиняваме германците, че имат Know-How, че на тях дължим 50% от световната литература, философия и музика. Да не говорим за технологиите. Факта, че ние нямаме експертиза в производството на ядрено гориво ни поставя в зависимост от други държави. И тук има само един въпрос – как да бъде диверсифицирана тази зависимост. Нищо друго;))))))))))))))))

 24. За ралика от теб, аз съм с моето фамилно име. А, това, кой е по-голям демократ, аз или кметът на Ню Йорк, едва ли има значение, изобщо. Ние демократите не сме като вас комунягите, да се изкараваме, кой от кой, по-заслужил. И още нещо, не се чувствам недооценен.

  Казано на „чист български“ – “аман” от комунистически скотове!

 25. Г-н Павел Тинков, след като “Разделителната линия между двете враждуващи цивилизации на планетата отдавна вече не е идеологическа”, защо продължавате да говорите идеологически? В какво точно ме обвинявате, защото аз защитавам единствено тезата “Природата и ВОДАТА на България трябва да бъде запазена на всяка цена и ако някой си позволява да я унищожи, то нека то да сме самите ние, с полза за всеки, а не руснаци или американци”. Колко по-ясно искате да го чуете? Къде набъркахте пак политика, симпатизанти, комунизъм, ОНД и още тон глупости? Аз не съм комунист (и никога няма да бъда). Аз съм на 30 години и от “светлото минало” помня единствено евтините стоки (и липсата им!), това, че не заключвахме вратите и липсата на битова престъпност. Излезте от времето, в което вероятно вие сте живели (и продължавате да живеете!), моля Ви. Никой не оспорва нуждата от нелюбимата на Гоце дума диверсификация и отхлабване на руската хватка. Това не е темата. Много добре сте изброили алтернативите ни за енергийни източници, но 2/3 от тях са чист утопия в момента (отделно можем да поспорим дали водородният реактор не е по-опасен от т.нар. ядрен). Все едно да почна да ви разказвам за идеите и опитите на Никола Тесла и да ви предложа пренос на енергия по въздуха вместо по мрежата на НЕК и дерибеите от ЧЕЗ/Е.ОФФ/ЕВН. Нефт отдавна нямаме, ако не знаете. Нито в Шабленско, нито в Плевенско. Лигнитните ни въглища са нискокалорични, отделно унищожихме стотици хиляди декара чернозем. И т.н. и т.н., все неща които уж, като по-начетен, трябваше да съобразите. Вятър, слънце и вода – спокойно, за това се грижат вече Ахмед, Цветелина и сие. Всичко е частно и скъпо. Но го плащате и вие, и аз, нали. Бих ви подкрепил единствено в тезата ви за модернизация на промишлеността ни.
  И в крайна сметка какво – нито един коментатор не опроверга аргументирано тезата ми, че природата и водата ще бъдат тотално съсипани. Или поне че американският газ ще бъде по-евтин от руския. Нито един.

 26. Пламене, искаш за спорим за цена на газа? За съсипаната природа на добиващите го страни, че да се откажем?
  Ами щом има руски и американски газ и двете стрени не са съсипани значи въпросът не стои.
  Цената зависи от това, дали този който ти го доставя, е монополист. Колкото повече доставчици имаш, толкова по-добре. И най-добре е единия от доставчиците да си си сам. Т.е. да е България.
  Виж какво казва Румен: “И тук има само един въпрос – как да бъде диверсифицирана тази зависимост. Нищо друго;))))))))))))))))”

 27. Пламен, явно си доста глупав! Нефт никога не сме имали, освен нищожното количество което комунягите откриха в някакви хипотетични находища за прослава на проваленият ви комунизъм.
  Подобни жалки находища на полезни изкопаеми бяха и кремиковското за желязна руда, което е известно още в началото на миналия и което германците не са искали да разработват въпреки нуждата им суровини през втората световна война. Колкото до лигнитните въглища – тук лъжеш като комунист. Запасите от въглища в Маришкия басеин ще стигнат за повече от 100 (словом сто)години.
  И още нещо – да ни обвиняваш в злоба е доста глупаво. Не ние, а вие русофилистиците сте на губещата страна. Това още веднъж илюстрира комунистическата ти
  глупост и жалка русофилщина.

 28. г-да тинков,минков и сие,не е лошо човек да излезе извън пределите на околовръсно шосе,да поживее на запад или още по на запад,да поблъска малко лице в лице с реалния живот в условията на разв.паз.стопанство и тогава да пише кое как е и защо е.амер.посланник си върши работата,също както и руския.защитава интересите на ам.компании,на ам.капитал и ам.държава.за съжаление ние сме малка страна-пустини и полупустини нямаме.добруджа ни храни .засега.като я издълбаеме и наблъскаме с химикали отдолу,келфаида че ще ни кажат браво.а на путин ще му го преместиме в другия крачол,така или иначе.да го кажем ясно и открито още един път–р.овчаров и сие== костов,борисов,траиков,инджев…..защото се продават/понякога за едното” браво”/.и да завършим с лозунга-“измекяри от всички цветове и дъги на полит.спектър,съединяваите се и изчезваите на луната”,за благото на родината.амин.

 29. Може би е малко късно, защото дискусията приключи, но ето малко фактология (поне до днес) за тези които искаха такава и малко прогнози от много сериозен източник.

  На следващите линкове може да се проследи какви са били прогнозите на Администрацията по енергийна информация към правителството на САЩ (EIA) през 2010 и и какви са през 2011.
  Какви са били прогнозите до 2035 г в Годишния Енергиен Обзор 2010 (Annual Energy Outlook) който тази организация издава всяка година през април се вижда тук:

  http://www.eia.gov/oiaf/aeo/pdf/0383(2010).pdf
  виж (Фиг 3). на стр. 3 , диаграмата вдясно.

  През 2035 г. шистовият газ ще покрива 24 % от нуждите от природен газ в САЩ
  след 6-те % които са били през 2008 г.

  Как се менят прогнозите се вижда в новия Annual Energy Outlook 2011:

  http://www.eia.gov/forecasts/aeo/pdf/0383(2011).pdf
  виж (Фиг 2). на стр. 3 , диаграмата вляво.

  Производството на шистов газ ще нараствне до 12.2 трил. куб. фута през 2035, когато това ще прави 47 % от цялостното американско производство на газ , значително повече от от 16%-ния дял през 2009 и осем пъти повече от 2008.

  Тук впрочем, за тези които се интересуват има всичко за американската енергетика.

  Прогнозите малко не съвпадат с прогнозите на доцента от СУ но какво да се прави….

 30. Към Пламен
  Естествено е да се опитаме да запазим природата си чиста, без никой да я съсипва – дори и ние. В този смисъл ако българска компания /хипотетично/ извлича газ, не е сигурно че ще работи по-добре от западна. Вие правите грешка, и ако си мислите че всичко частно е скъпо – напротив, частната инициатива прави нещата по-евтини. Държавния монопол може дори да е по-заробващ.
  Нормално е, също така, където има голям град да не се добива газ или нефт – какъвто и да е той. Не само в Ню Йорк, ами и в Бургас /Александруполис/
  И последно – аз не съм специалист по шистов газ, но доколкото знам, технологията е нова, и тя трябва да се усъвършенства. Знам още ,че проучвания се правят в Германия, Франция, Украйна, Полша, Англия и, забележете – Русия.
  Президента на Полша, Бронислав Коморовски от друга страна твърди, че има огромна кампания за “черен PR” срещу шистовия газ, която работи в Щатите и в световен план. Така че това,което казвате,може да се окаже чиста пропаганда. Та ако може, без истерия.
  А иначе според мен отговора е един – енергийна ефективност.
  И още нещо- ако американците извадят газ, той може е да не е по-евтин, хубавото в случая е, че руския ще поевтинее..

 31. Г-н Богданов и другари?
  В Добруджа има добив на изкопаеми суровини и сега. Никой не е поставял въпрос за пречки на земеделието и за химикали. Дали проучване и добив чрез СОНДИРАНЕ пречи на земеделието и на природата отгоре? Зависи от нивото на технологията. В повечето страни не е проблем! И при нас не е бил до този момент! А сме надупчили доста повече от въпросните няколко десеки квадратни километри. Дори в Румъния, не е било проблем.
  По въпроса за КРАЧОЛА, имам елементърен въпрос. Щом не му пука, защо настоява да приемем всичките им проекти? Нали той извика ББ, а не обратно!
  А когато говорите за продажници “измекяри от всички цветове и дъги на полит.спектър” и цитирате политици,защо услужливо забравяте 3/4 от имената на премиерите? Уж “всички са маскари” но, вашите не! Е
  Елементарно Уотсън!
  Казвате “за благото на родината.амин.” !???? За “родината” или за Родината говорите? …

 32. Г-н Сотиров, вероятно сте на 50+ години, затова ще подходя с по-голямо уважение към Вас. Да наричате някого глупав, без дори да го познавате, да наричате някого комунист, русофил и т.н., говори единствено и само за Вашето ниво. Разбираемо е, ако нямате други аргументи (както Sir Sven, Rossen Iordanov и всички други). Молбата ми е да спрете да се излагате. Ако можете. А ако желаете махленски спор, не сте попаднали на подходящия човек. Вземете си черно-белите разбирания за света и бегом, барабар с Уорлик, към светлото Ви бъдеще зад океана. Права беше Елена за омразата. Сбогом, г-н Сотиров.

 33. г-н борисов и измекяри?франция приема закон забраняващ сондажите дори за проучване на запасите от шистов газ,германия по предв.прогнози има огромни залежи,но не си мърда пръста да ги разработва,в щата юта,ню мексико,колорадо и т.н. можеш да ходиш с дни през полупустините и да не срещнеш жив човек.да разрушаваш подземни скални структури и да ги пълниш с агрес.химикали не е проблем само за дебилите.путин се натиска,защото знае какво иска за доброто на руския народ.от това не следва че ние ще му попречим да си продава газа.суровините стават все по трудно достъпни,свършват,но ние твърдо ще отстоим и ще изгоним путин и тръбата му през румъния например,защото нашия интерес е американския народ да живее добре.накратко-ако бях костов/борисов/ и не бях мекере,щях да намеря пари от евр.фондове ,да построя терминал за втечнен газ и тогава да седна да преговарям с путин за неговата тръба.на г-н лорлик щях да дам дружеска закуска,като наи подробно му обясна защо в много случаи интересите на америка не са интереси на българия.за първосигналното мислене на измекяра всичко това е сложна материя,но с труд и постоянство всичко се постига.питаите ако имате още въпроси.

 34. Освен, че си глупав, ти, явно си и много злобен. Нищо чудно, такива сте всички комуняги и русофили. А колкото до глупавия ти съвет, ” бегом, барабар с Уорлик, към светлото Ви бъдеще зад океана” мина ви времето когато можехте да заповядвате на хората как да живеят. На мен в България ми е много добре. Ние демократите си гледаме живота, което пък дразни комунистическите скотове и жалките русофилистици като теб. Вие комунягите и русофилистиците тайно завиждате и на своя тартор Гоце за хедонистичните му изяви.

 35. До ПЛАМЕН:
  За момент ще приема допускането, че сте искрен в изявените от Вас позиции /нещо, в което дълбоко се съмнявам/. Защото ако сте на 30 години, това значи, че в периода когато сте бил на 6-10 годишна възраст /времето за формиране на първите трайни и прецизно дефинирани спомени/ страната ни е преживявала най-тежките си и най мизерни години – 1988-1991.Най-ярки би трябвало да бъдат спомените Ви от т.н “Луканова зима” и възхода на мутрите. Така, че твърдението Ви за “светло минало с евтини стоки и липса на битова престъпност” е безочлива лъжа!
  Въпреки това, ще се нагърбя да отговоря сериозно на твърденията и “аргументите” Ви.
  1. Никой не може да “излезе” от времето, в което е живял и живее, както приканвате. И не бива. Защото поведението му ще се окаже неадекватно. Миналото не трябва да се забравя /ако сте чел поне малко – знаете защо/. Глупаците се учат от грешките си, а умните – от грешките на другите. Не случайно комунягите си съдират задниците, само и само да пренапишат историята /даже новопръкналата се уж БСП не започна с учредителен конгрес №1/. Но по въпроса как миналото определя настоящето и бъдещето, най-добре прочетете Оруел.
  2. Твърдите, че две трети от източниците на допълнителна енергия, които предлагам са „чиста утопия”. Хайде да ги разгледаме по-конкретно:
  – доставка на втечнен газ – утвърдена практика, доказала своята ефективност в много страни; особено предпочитан метод, особено в светлината на еко-безопасност и независимост;
  – отказ от АЕЦ – 11 страни-членки на ЕС практически са се отказали или предстои /до няколко години/ да се откажат от добив на ел.енергия по метода на ядрен разпад /вчера към тях неочаквано се присъедини Германия/; всички страни без АЕЦ са с чувствително по-висок стандарт на живот от българите; само след 5-6 години АЕЦ ще бъдат напълно отречени; само за „слепците” това все още не е очевидно;
  – добив на шистов газ – толерантно няма да коментирам повече идеята, тъй като тя е обект на спора, но ще си позволя да подчертая, че и тя не е утопия;
  – за сега в сферата на енергетиката такова „животно” като „водороден реактор” все още не се е пръкнало; моля Ви вземайте отношение едниствено по теми, в чиято област притежавате поне бегли познания; в противен случай рискувате да изпаднете в конфузна ситуация, като тази с „полупроводниците и целите проводници”;
  – рязко увеличаване добивът на енергия от ВЕИ – факт е, че в ЕС има страни, в които ползваните ВЕИ превишават по производствена мощност десетки пъти въведените до момента у нас; енергийната стратегия на водещи в икономическо и енергийно отношение държави, потвърждава категорично перспективността на тези източници; до предполагаемата дата за въвеждане на АЕЦ „Белене” България неизбежно и без каквото и да било съмнение, ще изгради и въведе в експлоатация ВЕИ, произвеждащи повече от 25% от общо разходваната ел.енергия, т.е. – мощности, превишаващи капацитета на АЕЦ „Белене”;
  – Снижаване /в пъти/ пилеенето при пренос – в момента загубите по веригата „производител-краен потребител” надхвърлят 40% от общо произведената ел.енергия и в пъти превишават неизбежните загуби на европейската енергетика по същите причини!!!; срещу не повече от 30% от стойността на АЕЦ „Белене” необходимата ивфраструктура и електропреносна мрежа могат да се санират и иновират по начин, който ще снижи загубите, спестявайки ел.енергия, превишаваща проектните мощности на АЕЦ „Белене”;
  – Рязко снижаване енергоемкостта на промишлените технологии – в момента енергоемкостта ни на база единица БВП превишава средната енергоемкост в ЕС повече от 2,5 пъти!!!;
  Нейното снижаване само с 30% /при което тя все още ще бъде прекалено висока/ ще освободи количество енергия, превишаващо капацитетната мощност на АЕЦ „Белене”.
  Хайде, любителю на аргументите, кажете къде са тук утопиите!
  Що се отнася до тезата Ви относно това колко опасен и вреден за екосистемата ни ще се окаже добивът на шистов газ, особено ако се доверим на американските технологии и мениджмънт, тя се отличава със спекулативно-пропаганден характер и е продукт или на тотална неосведоменост и неподготвеност по темата или – на тенденциозност и недобронамереност.
  Ето моето становище по въпроса, изчистено от всякакви идеологически и политически подбуди /въпреки, че последните в никой случай не трябва да се изпускат предвид/.
  1. Всяка съзнателна и целенасочена човешка дейност /освен, може-би, саденето на дървета/ представлява борба с ентропията и като така, неизбежно води до дестабилизация и девиации в екоравновесието. Няма и не може да има технологии, които /по някакъв начин и до някаква степен/ да не увреждат /замърсяват/ природната среда. Ако в исторически план човечеството се беше водило в своите действия и поведение единствено от еко-критерии, едва ли щяхме все още да сме излезли от пещерите, а може би даже щяхме да сме изчезнали като популация. Когато сечеш, когато строиш къща, когато полагаш асфалтов път, неизменно рушиш екоравновесието. В това отношение възможности за крайни решения няма. Съществуването на цивилизацията е въпрос на прецизно балансирани компромиси. Тук главният, водимият въпрос не е „дали”, а по-скоро „до колко”.
  2. Всеки добив на полезни изкопаеми, без изключение, е свързан с нарушаване равновесието на екосистемата /до замърсяване на природната среда/.
  3. При добивът на природни въглеводороди /в т.ч. – шистов газ/ природата се уврежда в много по-ниска степен, отколкото при производството на ел.енергия чрез ядрен разпад. При това добивът на газ замърсява обратимо, а ядрените отпадъци – НЕОБРАТИМО и то за отрязък от време измерващ се в хилядолетия!
  4. Степента на риска от катастрофални аварии и бедствия при добивът на всякакви видове природни въглеводороди е нищожна в сравнение с тази при добив на уранови и трансуранови суровини, при тяхната по-нататъшна преработка, при ползването им в реактори за ядрен разпад, както и при преработката и съхранението на ядрените отпадъци.
  5. Едно участие на страна, притежаваща високотехнологични решения /и показваща възможности и желание да инвестира/ в разработката и усвояването /добива/ на природни ресурси на наша територия, при договаряне на взаимоизгодни условия и параметри, в никакъв случай не ни поставя под нейна зависимост и по никакъв начин не застрашава националната ни сигурност и суверинитет. Коя е въпросната страна няма никакво значение.
  6. Ако трябва да избирам между руско и западно ноу-хау, независимо какъв е продуктът на неговата технология, без каквото и да било колебание ще избера западното. При това без капка идеологически или политически подбуди! По същите причини, поради които и най правоверният комуняга-русофил предпочита: „Мерседес” пред „Лада”, „Бош” и даже „Горенье” пред „ЗИЛ”, „Индезит” пред „Рига”, „Сони”, пред „Юпитер”, „Панасоник” пред „Електрон”, „Кодак” и „Никон” пред „Лайка” и „Зенит”, „Ролекс” пред „Заря” и т.н. и т.н.

  А последният пост на съмишленика Ви Богданов /този, комуто райското кътче наречено България се привижда като „полупустини и пустини”, които страшният „чичо Сам” иска да „надупчи и наблъска с химикали”/ показва дотолкова патологично- примитивен инфантилизъм, че не смятам за нужно да отговарям!

 36. Ей, ама наистина искате да изгоните Уорлик, а? Лош човек тоз Лорлик, дет вика бат Румен Глъвътъ и бат Долен Псидеров?
  А интересите на България са Български, и не винаги се припокриват с американските, наистина, ама пък с руските -хич не се припокриват. Америка се грижи за свободата и просперитета на американската нация, а Русия – за просперитета и подтисничеството на шепа тлъсти говеда от олигархическата номенклатура над огромното море от нещастни и впиянчени поданици. И ВИНАГИ го е правила…Ако вие двамцата не разбирате това – толкова по-зле за вас.
  А темата тук беше, (преди вашите кански писъци)за застрашително-закачливите заплашвания на другаря Рогъзин срещу правото на България да се включи в ПРО системата за сигурност. Ама кой да слуша!

 37. на г-н богданов няма да отговорите,защото нямате смислени аргументи г-не тинков.българия не е пустинна или полупустинна и именно за това е безумие да се прилага подобана опасна технология.когато копаеш шахта за добив на някакви изкоп.суровини,я укрепваш наи малкото защото ще ти се налага да влизаш и излизаш от нея.когато разбиваш подземни скални кухини хидравлично и с хим.агенти през отвор на сонда,ти просто извличаш каквото ти трябва и оставяш на природните закони да довършат натвореното ,а именно–слягане на земните пластове съпроводено с леки земетресения,свлачища,разломи и пр.демократични последствия.нищо не пречи на добруджанци през това време хладнокръвно да си сеят и жънат разбира се.колкото до поста на sir svin–много типично светоусещане ,присъщо за цялата полит.сбирщина,водеща българия бързо и сигурно към закриване.кое налага според него да се вълнуваме от съдбата на амер.и руския народ?участието в ПРО-некои въпроси:чия е тази система и от кои ще ни пази?според американците тя не била насочена срещу руския ядр.потенциал?и ще ни пази от….??иран??/струва ми се че те не знаят къде се намираме на картата/.сев.корея??/аиде стига бе/.израел??/още по безсмислено/.индия и пакистан?/те са заети със себе си/.китаиците??/че защо им е това/.каква е истината?тази система е насочена против русия и има за задача да осигури стратег.предимства на америка в противостоянието и с руския ядрен потенциал.няма лошо.по точно нямаше да е лошо.ако беше част от общо европеска система.или натовска система.в които ВСЯКА страна членка поеме своя дял от риска да бъде МИШЕНА на ответните руски решения./казва го и руския посланник даже/.ние сме членове на алианса и ес и при изграждане на такава система ще имаме всички права и отговорности.като например правото да контролираме използването или да вземаме участие в решенията на този колективни организации.когато обаче разрешаваме разполагане на елементи от про на една чужда страна/в случая сащ/ ние се отказваме от нац,суверенитет по една проста причина-нямаме контрол върху нея.изнесена далеч от границите на сащ и непосредствено до границите на противника и,системата е колкото отбранителна толкова и нападателна–след нанасяне на пръв ядр.удар,би посрещнала ответните ракети на чужда територия/тоест в и около нашите граници/.решенията как кога и дали да се използва ще се взимат от чуждо правителство според неговите интереси.всичко това прави ли ви щастливи господа от 6тата колона?

 38. До В.БОГДАНОВ:
  Е, сега вече ме впрегна!
  Безочието и нахалството ти са безгранични!
  Къде се изучи и квалифицира в добива на полезни изкопаеми бе, глупако?!
  Защо си вреш зурлата и плещиш глупости в област, от която понятие си нямаш?! Мен ли ще учиш бе, тъпанар, гдето ми отиде живота в Родопите?!
  За природни богатства не се “копае”, ливадо, от 3 века, не се “добива от шахти”, укрепването не е задължително, а това за “разбиването на подземни скални кухини…” е направо върхът на тъпотиите ти!
  Вече веднъж те предупредих, ама ти явно не четеш внимателно: “Обущарю, не по-високо от обувките!”
  По въпроса, отнасящ се до ПРО – да, за пръв път си прав.
  Тази ЗАЩИТНА система се изгражда, с цел да неутрализира, а в бъдеще /дай, Боже/ да обезсмисли ракетно-ядрено нападение /т.н. “изпреварващ удар”/ от страна на държави, готови да предизвикат трета световна война, фатална за планетата ни, В ТОВА ЧИСЛО И ПРЕДИ ВСИЧКО ОТ ИМПЕРСКА РУСИЯ!
  Последната винаги е била заплаха за световния мир!
  И накрая – престани да пишеш, докато изучиш правописа , неграмотнико!

 39. Към В. Будалов.
  Г-н Будалов, политическата сбирщина която води България към закриване е вашата родна петоколонна мутро-олигархическа тайфа. Забележете- Тази червена олигархическа тайфа, закривайки България, кара хората да бягат – и все към омразния ви Запад. По времето на правителството на Костов емиграцията намаля, защото хората виждаха поне малък шанс. И не се преструвайте на български патриот. Вие хитро повтаряте хитрата песенчица на Рогъзин, демек – Ние в Русия се целим в Лошата Америка, а не в Нато. Това е тлъста лъжа. И всеки ученик я знае. Няма нужда тлъст комсомолец номенклатурчик да сплашва България и да ни намеква за мишени! Да ходи си да размахва пръст в родните степи!
  По отношение на дебилните ви ПРО – въпроси:
  Системата ПРО е защитна спрямо евентуална атака от Сирия, Либия и Иран. Да ви подскажа- вашите руски приятелчета продават тактически балистични ракетки “Scud”,/или Р- 300 Елбрус/, на куцо и сакато. Първоначално те имаха обсег 350 км, но например в Ирак с братската помощ на други руски и северно-корейски специалисти, ги “подобриха” на 650 км. и ги нарекоха “Ал Хюсейн”. Те достигнаха Израел и Саудитска Арабия.
  Сега същите специалисти работят и Сирия, Либия и в Иран. Прогнозите са, че вече преминават 1000 километровата граница, и по този начин южна Европа е “в обхват”. В това число и България.
  Участието ни в този щит ни дава шанс да бъдем в европейската отбрана. Той е необходим, защото ракетките са мобилни, и трудно се контролират като местоположение.

  А чепика на руснаците ги стяга, защото такава анти-ракетна система дава на НАТО допълнително още няколко минути време за РЕАКЦИЯ СРЕЩУ ЕВЕНТУАЛЕН РАКЕТЕН ПЪРВИ УДАР. Подвижните руски ракетни комплекси, и подводниците “Тайфун” са затова – ДА НАНАСЯТ ПЪРВИ УДАР /и да заплашват с него/.

  А решенията да се отговори в случай на такъв сценарии, /да не да господ/, ги взема НАТО, на което сме член.
  Та затова радарен комплекс който служи за ранно предупреждение вбесява руснаците . И затова другаря Рогъзин ви дава тон за песен.
  И вие запявате и виете послушно, по стар петоколонен обичай..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.