Да изберем германското – този път няма да сгрешим!

На вниманието на руското ядрено лоби:

„Германия спира всичките си атомни централи
30 май 2011

Германското правителство обяви решението си за прекратяване експлоатацията на всички атомни електроцентрали в страната до 2022 година. Дотогава се планира разширяване използването на алтернативни източници на енергия и изграждането на необходимите електропроводи.
Министърът на околната среда Норбърт Рютгер коментира, че това ще превърне Германия в първата голяма индустриална държава, отказваща се от атомната енергия. Той се появи пред журналистите, за да оповести важното решение, яхнал велосипед.

“След продължителни консултации имаме резултат. Коалицията постигна споразумение за завой в енергийната политика. Първоначално планираме затварянето на седемте стари атомни централи, както и на АЕЦ “Крумел”. Втора група от шест атомни централи ще бъдат затворени до 2021 година. Трите най-модерни атомни централи ще бъдат закрити до 2022 година”, заяви министър Рютгер. /БЛИЦ

Ето най-после исторически правилният момент да изберем Германия за съюзник! След два трагични за нас опита, този път сблъсъкът на Германия и Русия на територията на стратегическата ориентация на България най-после изглежда цивилизационно спасителен за нас! Мразя агресията на комунистическите лозунги, но когато нищо друго не помага да се освободим от колониалната си зависимост ( по метода на гасене на пожар чрез огън), парадоксално бих подкрепил призива: „два свята, единият е излишен”! Другарите и другарките ще ме разберат така най-добре за нещото, което се правят иначе, че не схващат. Защото им е удобно да се крият зад „аргумента”: вижте ги там на Запад ( същият , иначе омразен за друго Запад) не си посягат да атомното бъдеще, защо ние да сме различни?

Сега Петата колона, която цакаше с картата на някаква германска готовност за финансиране на АЕЦ „Белене”, ще се закълне в любов към Франция с нейната огромна зависимост от ядрената енергетика ( ГЕРБ вече заиграват с френския ядрен гигант Арева и по мои сведения са напреднали доста във взаимните ласки). Обаче тази любов, както знае всеки зрял човек, може да доставя удоволствие, но не създава поколение. Така че: да изберем германското – то е истински перспективното за новото поколение българи.

25 мнения за “Да изберем германското – този път няма да сгрешим!”

 1. Не че съм атакист или нещо подобно, но направо не мога да се сдържа…

  Хайл Меркел!

 2. Абе на тия пусти немци ядрената им мафия спи ли, Богу дух ли предаде…

 3. А колко квадратни километра, покрити с вятърни и фотоволтаични електроцентрали, ще заместят една атомна? Какво ще правим, когато няма вятър и/или слънце? Колко ще е себестойността на 1 kWh ? etc.

 4. Браво на германците! Успяха!
  Сега е наш ред!
  /Наблюдавам “знаците”, които ни дава Природата и те са в полза на алтернативните източници на енергия – Слънце, вятър, вода./
  Много се надявам също така министър Трайков да не се огъне…

 5. Чугунените комунистически кратуни пак ще дрункат глупости, но е чудно с какви аргументи. Едно е сигурно, най-големият гоцевист в България е Бойко Борисов.

 6. Бойко Борисов го цакаха с вале Пика. Само блещеше как Германия нямало да се откаже, и коз, коз, КАПО!

 7. Немислимо без гражданския натиск и без, с извинение, Фукушима.
  В деня на решението в Берлин имаше пореден огромен митинг.

 8. Без конкретна алтернатива основана на физика и математика… това са само политически говорения… Германия не е България… и не се знае дали ще изпадне някога до нашето лакейство… и може да си преразгелда решението от днес за утре… правителства се сменят… политики и обещания за светлото бъдеще също… при нас пък Дянков каза, че 2020 в България щяло да бъде рай…

 9. Най-после разсъждения в правилна посока! Не помня колко пъти съм коментирал тук, че на нас не ни трябва никакъв АЕЦ, а най-малко Руски такъв. Защото най-после трябва да се освободим от вековната си колониална зависимост от “братушките”! Когато това стане, ще може да се осъществи и някакъв преход у нас. Пет до десет годин биха били достатъчни, имайки предвид малките ни мащаби спрямо световните икономически колоси. Тоест може да стане за “нула време”! Няма нищо по-тъпо от западноевропейският егоизъм, хранителната среда на Руските имперски домогвания. Европа или трябва да се модернизира, или ще загине! Трета възможност няма. Французите да извиняват! Този път Германското решение е правилното!

 10. Някои казват да се направи референдум за АЕЦ “Белене”.Добре, така да бъде,но не анонимен а обвързващ!Който гласува “ЗА”влиза в регистъра на “ПЛАТЦИТЕ”(поема си персоналния дял) за този натрапен, безефективен проект. И той и внуците му, да плащат с обвързващ личен договор.Защо несъгласните и без това, толкова отънели, да поемат солидарно насилствения харч.
  Когато Румен Овчаров преподписа действащ договор за газта в полза на руските олигарси и ощети всеки българин по 400лв, кой му потърси сметка. Дали ще дойде време, петата колона да си плати репарациите?

 11. В момента Франция разполага с 55 атомни реактора, които произвеждат около 80% от електроенергията й. Тази диспропорция има исторически корени и отразява претенциите на Франция да играе ролята на ядрена сила. Германия няма такива претенции. Това й позволявая по-безболезнено да изостави старите ядрени технологии и да инвестира в енергетиката на бъдещето. След 15-20 години германската икономика ще се окаже в привилегировано положение, защото страни като Франция ще трябва да хвърлят огромни пари за обновяване на енергетиката си и за консервация на атомни реактори и радиоактивни отпадъци.
  Отказът от старите ядрени технологии в Германия има и дълбоко осъзнат морален аспект, който открито се дискутира в тази страна. Голяма част от германския политически и културен елит счита, че не е хуманно стотици бъдещи поколения да бъдат ангажирани с разчистване на радиоактивните л—а на 2-3 съвременни поколения германци.

 12. какво да изберем, какво в крайна сметка избираме ние и от какво го избираме, вреклата се във вечна вярност помежду си политическа класа ни поднасш едни и същи притоплени стари манджи вкиснати при това, сега се заглавичкват с понятия като политически субект и политики, и политиките като субектите не струват, губят ни времето и си живеят кротко в луксозното нищо, всичко в държавата е белязано от провала, сутринта слушам за заплатите, абе тия луди ли са нали всичко е частен бизнес, искат да ни ошашавят и тези дето поне по пет минути на ден мислим, и нас да ни няма

 13. Да не забравяме, че и съседната на Германия Швейцария също взе решение за “отказ да се строят нови или да се удължава животът на сегашните АЕЦ”, като последния швейцарски АЕЦ затваря през 2034 г. Ето и новината за това от в. “Дневник” http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/05/25/1095027_pravitelstvoto_na_shveicariia_se_otkaza_ot_aec/

 14. Завиждам на германците за това си решение!

 15. Българските медии пак замълчаха! Преди две седмици имаше обстойни репортажи на запад за сушите във Франция и опасността от затваряне на няколко реактора заради критично намалялото ниво на реките.

  След Германия на дневен ред идва Швейцария. Ако не се лъжа гласуването в парламента там трябва да е на 6 юни.

  Трябва обаче да се отбележи, че това е доста смело решение, заради дългосрочният му характер. На времето когато Меркел спечели изборите, всички казваха – ето ядреното лоби дойде на власт. Да но в Германия има силно гражданско общество и нещата се обърнаха. Помня още когато се превозваха ядрени отпадъци от централите към хранилищата каква война ставаше. Лягане по релсите, бой, кървища, но най-накрая успяха. В България все още нямаме такова общество.

 16. Господин Инджев,не изричайте повече такива предложения в “демократичната” ни държава,по-добре от мен знаете че на управляващите не им пука дали тази централа е на сметка,дали е целесъобразна и разни други важно е някой да богатее,от концесии,конкурси,проекти и консулти.Отдавна в Бг няма личности на които им пука, всичко е пари.

 17. За съжаление, Иво, този път няма шанс нашите представители на петата колона да изберат германското. Още от миналият петък се разиграва нова театрална постановка, според която България щяла да внася ядрено гориво от американската компания Уестнгхаус, за да “намалила зависимотста си от Русия”. Това, разбира се, няма как да стане, но не пречи да се поднася на електората, докато се прокара далаверката с Белене. Жална и майка на България.

 18. Според мен тукашните комунисти си правят сметката, че ще се наредят на редичката за подялба на комисионните. Така мисли и ББ, като се надява да измести някого от опашката. Така Русия си решава нейните стратегически колонизаторски проблеми, българските продажни червени олигарси – техните. Същото беше и с пистата за формула 1. Нещо спряха да коментират за ползата за българската икономика, след като излезе информацията, че Русия е платила 40 милиона за тур от състезанието. Това обаче никой не коментира. Цялата ни работа е такава – държавата ще се нагърби да плаща за построяването на нещо, което ще носи полза единствено за някого. Е как да вървим напред? Трудно е да се избавят накои от комунистическите нагласи, че “народът” ще бачка, а върхушката ще разпределя. Така беше с формулата, така става и с АЕЦ-а. Няколко фирми точат зъби да се наредят на комисионните за услуги около централата, а държавата ще трябва да поема разходите. Това никой не го обяснява. Няма интерес.
  А който избива личностни комплекси с гордостта, че ще живее в държава – “енергиен център на Балканите” или други такива дивотии, трябва наистина да помисли трезво над своите проблеми и да не се изказва за националните. Такъв живот ще му се стори твърде, твърде тъжен, пък било то, гарниран с фалшивата му “енергийна” гордост.

 19. Ха-ха-ха,по света е водещ проблема с централите а у нас със краставиците/които дори не внасяме от Испания.В Испания обаче краставиците вече не са на дневен ред/още онзи ден казаха,че вината не е тяхна и приключиха темата/.Пък ние както гледам може и референдум за краставиците да си направим…то за централата няма да е..

 20. Може ли да си позволя да не споделя дивият ентусиазъм обхванал преждекоментиращите.
  Като за начало Германия няма да остане без грам атомни мощности, а по-скоро те ще се ползват като студен резерв – отново гориво в реакторите и в охладителните басейни, така че не виждам какво напрактика се подобрява в безопасността. Фукушима и тя не беше в работно състояние когато удари цунамито, а ефекта е на лице.
  Изграждането на вятърни централи в северно море означава инвестиции в далекопреносна мрежа по-мащабни и от хитлеровите аутобани за да може иднустриалният юг да има ток.
  За стабилизиране на добива от ВЕИ (когато няма слънце през зимата или вятъра е неподходящ за производство на ток) се предлага масово използване на турбини работещи на природен газ. Предполагам знаете от къде идва газта в Европа… Ако тия мощности се компенсират в пиковите часове от въглищни централи, тогава пък няма как да се достигнат квотите от парникови газове.
  Проблемът пред немците е много сложен и решенията може да бъде дадено само от богата държава с много богато население като тяхното. Само да отбележа, че цената на ел.енергията в Германия е около 24 евро цента. Това означава почти 3 пъти по-бързо изплащане на капиталовите вложения в фотоволтаици по покривите например от колкото при нас и това ги прави рентабилни там. Тук просто животът на системите не е толкова дълъг, за да успеят да се изплатят при “евтиния” ток у нас.
  Не на последно място още когато се разработваше стратегията преди месеци, беше съвсем официално обявено, че обществото трябва да е съгласно да плати по-високата цена на “безядрената” енергетика. Очевидно там 30 и повече евроцента цена на мегават час е приемливо за обществото. Ще си позволя да предположа, че тук цена от дори 18 евроцента би породила всенародно въстание.

 21. Само малка поправка – министърът се казва Norbert Röttgen
  На български би се произнесло като Норберт Рьотген

 22. Просто не е истина!? Толкова прост народ, че наистина си заслужава съдбата. Айде сега да следваме германците?! Друг някой остана ли за пример? Сещам се за едно канибалско племе, което още не сме следвали. Има едни другари/г-да, наредили се за едни пари и понеже с нищо по-умно не могат да ги вземат – дай сега да набодем перки и слънчеви панели /докато се сетят с какво друго да ги вземат/.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.