Крас(т)авицата и (З)вяра

И каква стана тя: не ми била испанска краставица, най-били германски бобени кълнове виновни за смъртоносната европейска бактерия, с предполагаема американска вина ( заради евентуално генно модифициране- нещо много американско) и руска отечествена война срещу европейските зеленчуци – зад нас е Москва, няма накъде да отстъпваме пред европейския зеленчуков блицкриг, ревнаха в Кремъл! Това е епопея на заразените с пропаганда и апотеоз на факта, че светът ни се е смалил. В глобалното село едно кихане по веригата разболява великите сили. Къде сме в тази картинка ние- невеликите, малките, незначителните?

Ние сме си тук, в нашето си село, в което ужасът от испанската краставица отекна като залп на крайцера „Аврора” с право мерене по българския потребител. Невинната българска краставица беше покосена от слуховете все едно слана я попари. И защо? Ами на такива неща тук вярваме и се „пазим” моментално и първосигнално.

Въпросът ми,във връзка с краставицата, която се оказа боб, е фундаментален: защо на смехотворната заплаха от краставицата се връзваме с такава лекота, а на реалната надвиснала опасност да бъдем смачкани от руския натиск да строим на всяка цена ядрена централа мнозинството българи откликват с телешки възторг?! Ако се вярва на статистиката, която днес хвърля в екстаз медийните протагонисти на все по-голямата енергийна зависимост от Русия, цели 64 на сто от българите жадуват от 70 на сто да станем 90 на сто зависими в енергетиката чрез осъществяване на проекта АЕЦ „Белене”.

В тази констатация има много важна подточка, свързана с начина ни на мислене на фона на краставицата и нейната бобена германска проекция: когато в Германия решават да се откажат от ядрената енергетика (в светлината на ядреното зарево над Фукишима), тук реакцията е обратна: не сме като германците, ще строим , та пушек ще се вдига. Така отсече руският посланик Исаков и исото му държи президентът Първанов с прозрението, че тъкмо сега е момента да се възползваме- докато другите закриват ядрени мощности, ние пък наопаки да открием нови и да станем енергиен звяр. Виж, за краставицата и за боба се тревожим и реагираме, но за мирния руски атом- йок! Не ни влияе германският пример.

За човек, който действа на принципа „евтин на брашното, скъп на триците”, обикновено казваме, че е глупак. Но за цял народ, при това собствен…?!

Вярваме в това, в което пропагандата ни убеди. Това е изводът от приказката „Крас(т)авицата и (З)вяра”, в която сме принудени да живеем.

18 мнения за “Крас(т)авицата и (З)вяра”

 1. Г-н Инджев,
  Всички знаем статистите в България какви са с техните агенции. Проблема е, че медиите не отразяват или тактично премълчават важни неща. Нагледах се на скандали тия няколко месеца и разбрах, че има по-лошо от най-лошото. Типично по български – всяко чудо за три дни. Всичко се забравя, никой не пита, като че ли нищо не се е случило. Нямаме почти никакъв малък бизнес. Монополи и картели навсякъде. Не знам докога ще изкараме.

 2. Господин Инджев, как ще коментирате, че и сред подръжниците на Синята Коалиция над половината са привърженици на АЕЦ Белене, а най-скептични се оказали привържениците на Атака??????

 3. Що пък да не се гордееш, че си българин? Пропагандата действа по един и същи начин навсякъде по света и ние не сме изключение. Проблема ни тук е, че почти няма контра.

 4. Може би някой психолог може да обясни този феномен. Как може да се плашат от някаква бактерия която заразява няколко души и която с подходящите мерки и медикаменти бива излекувана за дни а не се плашат от една реална заплаха като радиацията срещу която няма защита?
  Не мога да си го обясня този български феномен.
  АЕЦ Белене била много сигурна, ако ще да е най-сигурната нали има все пак някакъв дори и 0,000001% шанс да се случи авария от която може да се затрие целият ни народ и още други народи.
  Какво повече да се обясняваме?

 5. Медийното манипулиране е ясно за малцина. За телетата – теле-възторг, това е толкоз просто и логично.

  А за данните от “проучването” на АФИС:
  Първо, това е агенция на Асланов – висш член на висшия съвет на БКП. Второ, той никога не прави проучвания – просто взима парите (ако му ги дадат от висшия им съвет) или благородно (ако пари нЕма, действайте) дава данните, които на него му се струват достатъчно добри за манипулация (повярвайте, казвам ви неща от кухнята, не си измислям!).
  Да повторя – Асланов никога не прави социологически проучвания.
  Никога. Той има по-важни задачи. На идеологическия и манипулативния (ако и когато това са различни неща) фронт. Защото е чекист (обявен официално за агент на ДС).

  И така, резюме:
  Др. Асланов, член на висшия съвет на БСП, част от репресивния апарат на ДС, дава едни данни за масова и всенародна подкрепа на БеляНе.

  Нали няма нужда от повече коментари?!

 6. Господин Инджев, навремето много Ви уважавах като журналист и следях предаванията Ви. От 4 години съм в Германия и продължавам да следя политиката в БГ. Не мога да разбера тази злоба, която постоянно демонстрирате към една личност и една държава. Не Ви прави чест тази едностранчивост.А по начина на отразяване(филтриране) на коментарите не ме убеждавайте в коректността си.

 7. Към Огнян Тричков:

  Поне си признавате, че не можете да разберете- ами като не разбирате, защо се мъчите да проумеете трудни за Вас неща ( че и да ги формулирате като “злоба”). Не ви се получава и това си е…Аз като не разбирам от квантова механика, не се напъвам да поучавам онези, на които това им се отдава. Още по-малко пък да следя цели 4 години неразбираеми за мен неща.
  Би трябвало да се понаучили нещичко в Германия по отношение на журналистиката, която не е слугиня на властта, но явно не сте от най-схватливите.

 8. Statistikata u nas se naricha oshte stakmistika. samo se chudia zashto primerno DSB, SDS, Siniata koalicia ne izlezta s kontra stakmistika, koiato da pokazva tochno obratnite rezultati. Vse shte se nameri koi da gi publikuva (si mislia az). Nai-lesnoto e da kajesh tolkova % sreshtu tolkova % pri anketirani 5 ili 10 hiliadi. Taka praviat drugarite Aslanov, Raichev et Co. Az pak kazvam che % na tezi “protiv” BeliaNe sa dosta poveche ot citiranite ot obslujvashtia personal. Zashtoto okolo men nikoi ne podkrepia BeliNe. Kak edin pat ne se sluchi Raichev da me anketira mene? Niamam tozi shans da popadna v predstavitelnata izvadka.

 9. Уважаеми Инджев,
  на пръв поглед читателите няма да обърнат внимание на заглавие като Краставицата и звяра, но след прочита й познавачите на качествената журналистика ще оценят сентенцията на простите думи и дълбокия смисъл.

 10. невероятен коментар, Иво!!!!!!!!
  имаше по-горе едно запитване дали психолозите могат да обяснят ужаса от краставицата и непукизма по отношение на АЕЦ Белене: аз съм психолог, но не знам дали ще мога: хората у нас се пазят постоянно не от реалната опасност, а от едни такива имагинерни неща. например – има бременни жени, които мислят, че ако минеш пакрай тях с кучето си, веднага ще ги заразиш и се пазят като от чума. в същото време като си хранят и тъпчат детето, което не иска да яде и е достатъчно голямо, за да се уважи това, че не иска, му викат: “ще те дам на циганите”. та да, странна е тази работа, как в единия случай се пазиш от …. не знам от какво, а в другия причиняваш на детето си голяма увреда, за негово добро. това според мен не е народопсихология, това е психология на посттоталитарната травма.

 11. Statijata Vi otnovo e pravo v desjatkata, uvajaemi g-n Indjev, no o6te pove4e me izkefi poslanieto, koeto ste adresiral kam Огнян Тричков. Ima niakoi takiva bulgarski individi i tuk, na koito ne 4 godini, a 4 desetiletia jivot v demokratichna darjava ne im stiga da proumeiat kak funkcionira tia. Schade, Genosse Tritschkov, wirklich sehr schade für Sie…

 12. “АЕЦ Белене била много сигурна, ако ще да е най-сигурната нали има все пак някакъв дори и 0,000001% шанс да се случи авария от която може да се затрие целият ни народ и още други народи.
  Какво повече да се обясняваме?
  Posted by Евгени Евстратиев ”

  Да, опасно е да се пуши. Един на 1000 или 5000 заболява фатално. Но за пушачите, това не е мотив за отказ. Отказващите се водят по често от икономически, отколкото от здравни съображения.
  Превишената скорост води до катастрофи. 1:50 или 100 дори остават сакати и т.н. Всеки е “Шумахер” и лично той ще я избегне. Ако отнеме газта, то е защото глобата му е по-страшна от перспективата да се пребие.
  Мислене, традиция? Бедите в перспектива не са страшни, страшно е ако е веднага.

  “На мен /нас/ няма да ми се случи”. (0,0000001% е нищожна вероятност!)
  “Не може да бъде по-скъпо, щото ние искаме да ни е по-евтино” Е, няма да ни е по-евтино, даже ще ни е много по-скъпо!
  “К`вото за всички, това и за мен” , “Нали всички ще плащат същото”. Няма да е за всички и няма да е същото. Защото едни ще се облажат така, че и по 1 лв/квтч да плащат , бълха ги ухапала, но вие зрители на Слави и верующи в “енергийния разпределител на Балканите”, в “националната ядрена енергетика” , възтрогващи се от ТВ водещи и “експерти”, социолози и политолози като Асланов, Кънчо и Рачо, вие приобщаващи се към “всички така казват” (по ТВ, Радио, в. Труд, Земя и Дума), всички ВИЕ ще ви се види нанагорно и цена и потребление.
  И се молете Богу да е само това! Да не се случи тази нищожна вероятност 1/1 000 000. Изглежда малка, а е огромна . Защото ако фаталната грешка /събитие/ се случва за 1 сек., годината има 31 млн. Но дори опасността да е не 1: 1млн., а 1 :1 млд., ПОВИШАВАНЕТО на цената е 100% сигурно .
  Дано след някоя друга година като тръгнат да нарастват данъци зареди Белене, се замислите. Дано като плащате след 7-8 години солено и скъпо за “националната ядрена енергия”(От Белене) се сетите за възгорга си… и за верността си към Партията. Защото печалбата се взема от малцина, дори неколцина , за вас и за нас ще остане плащането.

 13. Поклон пред професионалната журналистика.Поздрав !

 14. Хубаво е човек да се шегува ,но специално с EHEC-бактерията ,мутирала, резистентна към антибиотици и предизвикваща спиране функцията на бъбреците и неврологични увреждания на мозъка,изваждайки от равновесие здрави и млади хора и изискваща значителни медицински ресирси, се налага сериозно отношение.Подобно сериозно отношение изисква и атомната енергия,но за съжаление в България, управляващите изобщо не се замислят или по точно не ги интересува съдбата на техните внуци,защото в Германия, отказът от атомната енергия се прави главно в името на бъдещите поколения.

 15. Абсолютно вярно! – Пропагандата и невежеството са причините.
  Колкото разбира българският народ, както и всеки друг народ, от ядрена физика, толкова разбира и от микробиология и епидемиология, толкова разбира и от антропология и политическа манипулация. Но – краставицата носи смърт, ядрената централа – нищо особено – сметка не са ни пратили в пощенската кутия, а за радиацията така или иначе нямаме рецептори.
  Ако “болната” краставица беше руска, щяха да се продадат повече краставици в София през изминалите две седмици.
  Ако “строителите” на ядрената централа бяха немци, президентът нямаше да иска референдум, щото тогава населението би било против централата.
  Руската комунистическа пропаганда успя да направи така, че българският народ в 21 – ви век да усеща “руското” като “свое”, “приятелско”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.