Парламентът за малко да награди заклеймения от него Сидеров

Имате право да не ми вярвате, но ще си го кажа: винаги съм се чудил защо един нормален, уравновесен, успял професионално и съответно материално удовлетворен в рамките на приличието човек ще поиска да си загуби статута на самостоятелен субект и да се превърне в част от машина за колективно гласуване? Да стане депутат!

Оставете онова, за което си мислите. Да, вярно е: добра заплата ( макар и понякога доста по-малка от доходите от собствения бизнес) , държавна субсидия и най-вече: „зурлата в копанята” (както се изразява за корумпираните руски политици Анна Политковская в посмъртно публикуваната й книга „Руски дневник”). Това го разбираме всички. За разлика от мнозина все пак допускам, че остава нещо скрито като мотивация и дори, че не всички го правят заради „копанята”.

Но днес ми просветна, когато се замислих над следното:

Парламентът реши лидерът на “Атака” Волен Сидеров да оглави парламентарната комисия за борба с корупцията. Рокадата се налага, след като депутатът от партията Валентин Николов, който председателстваше комисията, напусна редиците на националистите

В последния момент обаче мнозинството се въздържа от подкрепа за подобно награждаване на  Сидеров, но не посмя да се аргументира с друго, освен с процедурна причина ( с факта,че Сидеров е член на друга комисия).

Значи това било!

Стреляш на магистралата и предизвикваш побой над съпартиец, но вместо да ти се случи онова, което се случва на обикновен побойник- ставаш партиен герой с 95 процента подкрепа в партията си ( така ни казаха за Сидеров статистиците преди около седмица).

Налиташ на германска стюардеса в германски самолет и вместо да те дадат на германското правосъдие, което не би се поколебало да си свърши работата, работата се потулва и ставаш още по-важна клечка – направо бастун, патерица на властта в българската политика. Превръщаш се в крепител на правителството, макар че лично си омразен на Запада, който гнусливо не те допуска в посолствата си дори.

Драсваш клечката на верската търпимост както турчин не я е палил от век и половина насам и предизвикваш консенсусна декларация срещу себе си на всички политически партии в парламента ( без собствената ти „Атака”). За награда (почти) получаваш шефско място в същия този храм на законността. Законно ли е! Уха, напълно, като са законни и грозните сценки с прехвърляне на държавни субсидии и претакане на някакви пари през някакви офшорки. Но пък и е мега лицемерно. А после се чудим, кой дава тон на всеобщия фалш в българската публичност!

Сега поне разбрах какво привлича хора, с наклонностите на Сидеров, да стават (между)народни водачи ( той напира да е част от общоевропейската крайна десница, способна на подвизи също). Това е работа за хора които искат да си разиграват коня, както Русия разиграва троянския си кон в Европа ( но това не възмущава самия кон, а по-скоро се възприема с радостно цвилене от „националистите”).

Велико нещо е демокрацията, но наистина не е за всеки. Тя се употребява най-интензивно тъкмо от хора с хъс да газят през просото – точно както свободата ( на пътуванията, на достъпа до информация и т.н.), гарантирана от демокрацията, е радост за престъпниците, възползващи се от нея за своите цели. Защото повечето хора все пак имат някакво вродено чувства за срам и почтеност, поради което не стават за народни представители – не са представителни в достатъчна степен за народа си, който кротко си живее без хулигански и подпалвачески изстъпления.

Сега вече ще знаем какво би накарало някой подражател с апетит да ни командва да се докопа до заветния имунитет и после да бие, да пали и да налита на някакви си служителки на чужди компании. Ще има светъл пример.За мнозина ще бъде неустоимо изкушението да го последват.

17 мнения за “Парламентът за малко да награди заклеймения от него Сидеров”

 1. Всъщност парламентът днес отхвърли избора на Сидеров. Но с останалото съм напълно съгласен.

 2. Хора от марката “Сидеров” има навсякъде из Европа и проявите на тъпоглавите им привърженици нито са прецедент, нито се страдат от излишна фантазия. Показателни са не самите прояви, а липсата на адекватна реакция от страна на властта, обществото и политиците. Инициативата на Филипа Радионова и възмутените гласове на няколкото мислещи блогъри останаха в малцинство, докато всички телевизии се надпреварваха да канят Сидеров да си излага абсурдните тези за радикален ислям или онова полуграмотно девойче да показва каква “летална” рана е драскотината върху брадичката ѝ. Отсреща обикновено стоеше някой от ДПС, който едва сдържаше тържествуващата си усмивка. Нито един политик нито от управляващите, нито (няма какво да се лъжем) от дясната опозиция не застана като опонент на Сидеров с достатъчно убедителна и еднозначна позиция.
  И така, Сидеров касира много от основната валута на такива като него – страх и несигурност. Страх, че ако утре те пребият шепа пияни вандали в центъра на София, полицията ще гледа безучастно, стига да ги покровителства някоя партия. Страх, че някой може да пребие детето ти, само защото изглежда различно, по-пъстро или по-чуждестранно в очите на клонингите с черните тениски. Несигурност, че ако по някаква отстояща на няколко столетия причина се казваш Хасан, а не Иван или ако споделиш че се разбираш със семейството на съседа Хасан, утре знамената ще цъфнат пред твоята къща, а съседите ще гледат безучастно как валят камъни или яйца.
  Явлението “Сидеров” излиза много извън Атака. Докато в демократична Европа такива се смазват с контрадемонстрации, заклеймяване или с полицейски палки, при нас един по-шумен високоговорител може да е национално оправдание за омраза и погром. Ако съседът ти пуска шумна музика, какво ще направиш? Ще викнеш полиция? Ще пишеш на общината? Ще заведеш дело? Или ще крещиш пред вратата му докато излезе и после ще го пребиеш до несвяст? Коя е цивилизованата реакция в случая?

 3. Ама, г-н Инджев, аз по информационните сайтове в последните час-два чета точно обратното – че Болен са го отсвирили и той даже се заканва на ГЕРБ…
  Да не би нещо да са се извъртели след тия драми?

 4. Г-н Инджев, на пръв поглед малко е встрани от темата, но долните стихове /долни и в преносния смисъл/, обединяват национал-комунистите, болшевиките, интернационал-комунистите и обикновените черносотници от православно-дебилен тип. Съдете сами!:

  Другарю Че, другарю Че!
  Отново ще изгреят барикади,
  отново ще горят милионите сърца,
  отново ще плющят червени знамена,
  когато смазваме убийците с приклади!

  Със нас ще бъде образът на Че.
  със нас ще бъде Че ,другаря!
  И огнено борбата ще разгаря
  с пламъка на своето сърце!

  Другарю Че,другарю Че,
  отново водим бой за свободата,
  отново нашата омраза свята-
  макар предадени-не ще ни предаде!

  Над враговете ни-победа!
  А за предателите-смърт!

  И пистолета никой път
  не ще изневери да засече,
  защото ги разстрелваш ти-
  другарю Че! Другарю Че!

 5. Aз не бих приел а приори, чe депутатът е “един нормален, уравновесен, успял професионално и съответно материално удовлетворен в рамките на приличието човек”! Cамото желание за потапяне на „зурлата в копанята” е патологично и по-скоро отсъствието, а не наличието на гореизброените качества е патогномонично за тази група индивиди. Mисля, че истински нормалните, уравновесените, успелите и т. н., т.е. “генетично” различните, биха могли да се оттеглят достойно! Примери – не много!

 6. Една от най-големите грешки на това правителство (лично мнение) е подкрепата, която търси от Болен.

 7. ‘ Бойко Борисов: ГЕРБ не се нуждае от президентския пост, идва ни в повече ‘

  ……………………………………………………………..

  Не знам дали в Белгия вече има сформирано правителство / не мога да знам всичко /, но знам, че там поне една година бяха без правителство и животът при тях си беше като песен !
  Логично е да се допусне, че след като там в продължение на година е нямало правителство / министри /, значи и държавните разходи / бюджетния дефицит / са били доста по – малки !
  Защо ни е тогава на нас правителство, след като живеем вече 22 г. в условия на криза и поради тази причина все няма пари за прилични / европейски / заплати и пенсии ?
  Защо все няма пари за заплати и пенсии, а има пари за депутати / 15.000 лв на месец за всеки депутат, ако вече не са и повече /, за министри и и.д. президент и неговите съветници ? Защо все има пари за командировки в чужбина на изброените лица ?
  Кой кого лъже в тази държава и кой на кого вече вярва ?
  Аз, например, не бих седнал на една маса с човек / хора /, с когото не съм в добри отношения и да консумирам бира и кебапчета ! Това е толкоз просто и логично, нали ?

  Верно е това, че животът е една кръчма, в която всички седят на една маса, но кой всъщност плаща сметката / за бирата и кебапчетата / ?
  Безплатни обяди няма, нали ?

 8. Цитат от в.Дневник :
  Най-големият в Централна Азия паметник на Владимир Ленин беше премахнат на 31 май в Таджикистан, съобщи във видеорепортаж от мястото “Ройтерс”. Паметникът, издигнат през 1974 г. в тогавашния Ленинабад – днес възвърнал старото си име Ходжент, беше премахнат от властите под прикритието на нощта след като по-ранен опит 12-метровата фигура да бъде свалена от също толкова високия постамент, бил осуетен от протестиращи привърженици на комунистическия режим. Десетки, ако не и стотици паметници на водача на революцията от 1917 г., продължават да се извисяват не само в Русия и бившите членки на СССР, но и другаде по света.

 9. Не съм историк, нито пък съм бил жив по него време и затова ще се извиня предварително, ако греша, но нека да кажа какво съм чувал !
  При поредния поход в пустинята на А. Македонски войската му останала без вода … Войниците му намерили една купа с вода и му я занесли, но той я излял, като казал, че щом за войската му няма вода, значи и той няма да пие …

  След като все ни повтарят, че било криза и нямало пари, защо тогава т. нар. политици от НС, ‘ Дондуков 1 ‘ и ‘ Дондуков 2 ‘ постоянно ходят на туристически дестинации и харчат народни пари ?
  Колко души ходиха в Япония и колко струваше това на българския данъкоплатец ?
  А до Испания ?
  А до Израел ?
  А до Ватикана ?

 10. Г-н Инджев,
  при цялото ми уважение към Вашите професионални качества смея да не се съглася с Вашето мнение!
  За съжаление тук ми намирисва на “Васа Ганчева”,но в доста по-големи мащаби.От цялото това оплюване на Волен Сидеров съм на път от бивш атакист да стана отново настоящ.Изглежда в българските медии важи принципът на Гьобелс:”Една лъжа повторена сто пъти …”.Проблемът на почти всички бг медии е,че отразяват събитията едностранно (Вие не правите изключение).Всички надигнаха вой до небесата за случая с уорлик, но забравиха изключително обидните квалификации по негов адрес от един бивш министър.Въпреки неуважението ми към посланика не бих си позволил подобни квалификации към един дипломат,както между другото не си ги позволи и господин Сидеров.А по въпроса за стрелбата на магистралата – там се произнесе Съдът.Какъвто и да е той.Харесвам Вашите публикации и редовно ги чета,но все пак имам право на собствено мнение.
  Ей ,как щях да забравя:
  по въпроса за руските интереси- спомнете си кой пръв се възпротиви срещу “Бургас- Александуполис”!
  Моите почитания.

 11. Г-н Йорданов , твърдите, че всички медии отразили събитието едностранно. Ами как да отразят събитие ставащо пред очите на всички по инициатива на Сидеров? Как да отрадят събитие, което е уж от патриотизъм, а е едно от най-вредните за България и на което почти нямаше депутат от ДПС който да не му се израдва?
  Как и какво да мисля за депутат и шеф на парламентарна група с решаващ глас, който има десетки механизми, с които може да ограничи проблема, а избира именно този, който няма да реши проблема.
  Е ще навреди на България, не на няколко десетки хора пред джамията, нито дори на партия и пърламентарна група. На България. И в чей интерес е това? Последното е риторичен въпрос и не го отправям към вас.

 12. към Данчо Йорданов
  От Вашите “разсъждения” става ясно, че погрешно сте написали (бивш атакист)вместо истинското “настоящ”. В този блог личността на “фюрера” ви, едва ли заслужава друго, освен презрение и пренебрежение. А относно лъжите и манипулациите по методите на Гьобелс, той едва ли има по-добри последователи от Вашата партия и водача Ви. Нали в края на крайщата и вие проповядвате тази идеология.

 13. Кой е политика Сидеров разбраха дори и слепите. За малко по интелигентните не беше толкова трудно – достатъчно е да се проследи кои партии е обиколил и къде е работил преди да стане политик. Но да не забравяме че политик го направи една телевизия, нарекла се най българска.Това показва каква огромна сила е медията/най вече телевизията/ и колко лесно се манипулира най необразованата част от народа. Елементарния човешки морал изискваше тези журналисти да излязат и да се извинят на хората които подведоха,но те не го направиха. Ето тази роля на журналистиката да подведе хората и след това да почне да лее крокодилски сълзи колко зле бил народа, ме отвращава много повече от политици като Сидеров. Той вече е политически труп, но манипулаторите остават и продължават да ни тикат по пътя за никъде.

 14. До инж.Симеонов:
  За разлика от Вас аз не мразя и не презирам никого.Презрението към инакомислещите е белег на фашизъм.Не оправдавам действията на Сидеров,но те имат ефект.
  Ха познайте,ако го нямаше този панаир пред джамията дали щяха да махнат или намалят говорителите.
  Крайните действия понякога са необходими.
  А по въпроса за чуждото мнение-
  някой беше казал:”Не съм съгласен с теб,но бих дал всичко за да можеш да го кажеш”.
  Покойният Петър Дертлиев отстояваше тази идея.
  Относно останалите коментари:
  никога не сме били фашисти,но аз вече съм свикнал и не обръщам внимание на подобни квалификации.
  Комунистите ни наричха “крайно десни”, седресарите ни казваха, че сме “Ултралеви” И ако ги слушам всички шизофренията не ми мърда:)
  Въпреки несъгласието ми с някои от действията на “Атака”,тя хвърли камък в блатото наречено “български политически модел”.
  И всички жаби закрякаха вкупом:”Как този идиот ще ни разбута сладкото съществувание”!
  Пак повтарям -не съм съгласен с действията на Сидеров,но те понякога имат ефект.
  Хареса ми коментара ти Оld. Но помни братле,Сидеров не е труп докато има ДПС.

  PS:Моля да ме извините,ако имам стилистически грешки.Ама аз съм един прост(ама много прост)химик.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.