(Сто)личен успех на сините

Ако има някаква изненада от развръзката в партийното легализиране на сините кандидатури за есенните избори, то тя е …неприятна, но за опонентите им в столицата, които силно се надяваха да станат злоради свидетели на самозакопаването на омразното синьо. То се оказа по-жилаво, отколкото се надяваха оплаквачките на тези доста оживени (все пак) гробища.

Стана ясно, че на изборите за кмет на София сините ще бъдат непреодолим фактор. Освен ако всички останали не се обединят срещу тях, трудно ще бъдат пренебрегнати и „прескочени“. Това далеч не гарантира синя победа, но при определено стечение на обстоятелствата ( в зависимост от ходовете на ГЕРБ), подобна развръзка в полза на Прошко Прошков не е невъзможна. Иначе казано, сините биха могли негласно да прехвърлят подкрепа на ГЕРБ за президентските избори ( за спечелването на които нямат шанс), но срещу подобен жест с обратен знак на столична почва. Само че това е хипотеза, която прилича на партия шах, докато най-вероятно ще се играе ръгби и кой кого ще бутне в силовия карамбол, не може да се каже към момента при толкова много неизвестни величини ( и вероятни низости).

Впрочем: честит рожден на Бойко Борисов! Подарявам му една идея- не че не би се досетил сам, но да му върна жеста от времето, когато бях „важен“ като водещ на предаване и ми пращаше по дългокраки секретарки цветя и бутилка за рождените ми дни ( за протокола: имам един „поздравителен адрес“ за 50 годишнината ми през 2005 г. и от президента Първанов!).

Не е по правилата на политиката някой да си признае, че отива на избори, за да ги загуби и в този смисъл не може да се очаква подобно харакири от пировия вътрешен победител на сините за президентския вот Румен Христов. И все пак, ако Прошко Прошков не е „безнадежден случай“ във (все още) относително синя София, то в категорично червено-жълтата и балансирана от Доган останала част на България шансовете на Румен Христов за президент са никакви.

Нищо лично срещу Румен Христов!А и няма как да е лично- не го познавам, макар да имам претенцията да поназнайвам нещичко за историята на личностите в СДС. Не знам също дали е вярно, че при него ефектът е „гласуваш за Христо(в) , получаваш Бисеров“, каквито намеци долитат от много страни. Но е факт, че в негово лице сините гласоподаватели отново получават нерадостното предложение да избират неизбираем кандидат. Докато в случая с Прошков ( нещо лично – познавам го като мой районен кмет, който се ползва с добро име не само сред идейните си съмишленици), има надежда тази черна серия на гласуващите в синьо да бъде прекратена.

Малка ли е тази кауза? Зависи…В контекста на реалностите е много голяма дори. Напомня ми на каузата с паметника на съветската окупация в София, чието демонтиране не веднъж ми е било обяснявано като „ненужно пилеене на сили“ , „второстепенно“ и дори „ненужно предизвикателство“, което само щяло да мобилизира „врага“. Така ли е обаче и кой го казва? Обикновено това са едни хора, които пръста не си мърдат за нищо, но имат категорично отрицателно мнение срещу други, които търсят ниша да направят възможното по принципен въпрос, макар и той да не е от „световно значение“.

Ако всеки правеше това, което е реално постижимо, без да лежи по-гръб и да мърмори заклинания срещу този лош свят, България щеше да е не само красиво място ( въпреки нас), но и удобна за живеене държава- благодарение на нас. Нима това не е кауза?

44 мнения за “(Сто)личен успех на сините”

 1. Здравейте г-н Инджев. Не се считам за познавач на българския политически живот , защото го следя достанционно от чужбина , и за това искам да ви попитам .Не мислите ли, че зад активното участие на ромите в предварителните избори на Синята коалиция , особено в райони където тя не е особено популярна ,ясно прозират сянките на червените задкулисни играчи , които елиминираха по-силния и избираем кандидат г-н Светослав Малинов още на вътрешния вот?
  Независимо , че симпатизирам на г-н Малинов ,искрено пожелам успехи на Р. Христов в предстоящата президентска надпревара .

 2. Г-н Инджев, ние сините избрахме по-неудачните кандидати-за кмет трябваше да се избере г-нКисьов , а за президент- г-н Малинов

 3. Разбира се, че е кауза! Ако “матряла” успее да “ферментира”, мнозинството гласува и има активна позиция, нещата ще са коренно различни!
  /От друга страна, бъдещата загуба на Румен Христов на президентските избори ще е негов и на СДС проблем..Веднъж и на СДС симпатизантите няма да им е виновен Иван Костов../

  Явно сме орисани още доста години българският президент да е червеникав пето-колонен измекяр, представляващ или жълто-червеното, или кафяво-червеното..

 4. Vcherashnite izbori pokazaha, che SDS i DSB nesluchaino nosiat dumata “demokrati” v imenata si. Pozatihnaha i licemernite vopli, koito 2,5 godini slushahme po prichina, che Kostov bil prevzel otnovo SDS.
  Dano veche vsichki iskreno ili neiskreno zagrijeni za diasnoto sa se uspokoili, che tova ne e taka.
  Dobre za uspokoiavaneto na duhovete sred sinite simpatizanti e i che sega imame i svetlosin, i tamnosin kandidat.
  I az ne sam ocharovan ot pobedata na Rumen Hristov – predpochitah kato shte zagubi Svetoslav Malinov, pone da e ot Nadejda Neinski…
  No shtom voliata na mnozinstvoto e Hristov da e kandidat za prezident, shte go podkrepia.
  A golemite i “veliki” BSP i GERB vse oshte sa prekaleno svenlivi da si obiaviavat kandidatite…
  Ne che za simpatizantite im ima niakakvo znachenie koi shte sa te, de…

 5. Така е. Синята идея беше дискредетирана от ерата “Костов”.Погледнете къде екипът му – Бисеров, Данчо ментата… За кой ли път се извеждат напред неприличащи на лидери личности(Неделчо Беренов).Явно е, че други демократични структури ще водят битката за България… По добре вижте хората из бившия “Източен блок” какво правят. За да няма повече Гоцета…http://euobserver.com/9/32477/?rk=1

 6. Ама добре че бяха ромите да ударят едно рамо… ех Костов до къде се докара.

 7. Г-н Инджев, защо не коментирате самото естество на подобни предварителни избори и скандалите, до които те логично и очаквано доведоха? Това беше един от най-позорните дни в историята на българската Десница!

 8. Г-н Инджев, последният абзац е квинтесенцията на неслучилия се наш преход на обществото ни. Възхищавам се на хора като Вас, които го показват и доказват на практика – демокрацията изисква ежедневни усилия и действия, за да работи, за добруването на всички. Уви, засега у нас положението е, ще перифразирам стария виц: “Чукча форумист, чукча не активист”. Който и форум да прегледаш – изобилства от мнения и дървени философи, кой от кого по-“отворен” и напорист. Но когато се стигне до реално действие – пълен пас. Например, на протеста против АЕЦ Белене (на 30 Март 2011), имаше смущаващо малко хора, предвид силната реакция във форумите до този момент.

  Защо “получихме” Р.Христов за кандидат на СК?? – ами поради същата банална причина. Колкото и да търсим под урната ром, ако (голяма част от) хората които предпочитаха Св.Малинов бяха се поразходили до урните, сега резултатът щеше да е друг. Докога историята ще ни учи, че само злонамерените люди се учат от нея!?

  Във връзка с последното, използвам повода да Ви поздравя и благодаря за книгата Ви “Течна дружба”! Силно се надявам тя да катализира отварянето на широко залепналите до закърняване очи на българския народ.

 9. Много съм радостна от факта,че Прошко Прошков спечели убедително в София.Първо-защото явно има качества и второ-защото това означава,че сините не са пренебрежим фактор в столицата.За съжаление това не се случи в страната,защото се намеси “балансьорът” Доган.Смятам,че Светослав Малинов щеше да има по-голям шанс от Румен Христов,който ми е абсолютно непознат, а и интуитивно не ми харесва.А възможността Бисеров да бъде кандидат за президент направо ме отчайва.То бива струпване на непочтени и некадърни хора на едно място/разбирай Президентството/,но чак пък толкава….Наистина всичко зависи от нас.Доказа го факта,че толкова много хора се мобилизираха и гласуваха.Надявам се това да се случи и наесен и тогава г-н Премиера няма да може да се оплаква.Нали сам се изказа,че не може да си помисли дори за манипулация на изборите в Синята коалиция,при това доста цинично се пошегува,че циганите започнали да се приобщават към демокрацията.Да не стане “Каквото повикало-такова се обадило”?

 10. Много сте прав, г-н Инджев, но ако ми позволите да доразвия мисълта Ви, светът е това, което е днес, тъкмо заради хора, които не са зачитали границите на постижимото – това е хем добре, хем в някои отношения не толкова, но важното е, че не стоим на едно място.

  Радвам се за г-н Прошков, не го познавам, но ми изглежда симпатяга, горе-долу мой набор, и съм чувал добри неща за него.

 11. Христов е неизбираем.
  Не са нужни нито познания, нито дълбоки мисли за да се види горното.

  Въпросът обаче е – какво цели СДС с предлагането на карикатурен кандидат?
  За мен СДС показа, че остава “в плен” на стари рефлекси, неясни за разумните хора действия и като следствие, полезни за БКП и Д(П)С резултати.

  Редно е вече и тъпите, и незрящите да проумеят и видят защо И. Костов бе принуден да напусне “автентичното” СДС.

  Ако не го беше сторил, то бремето на вредните идеи, на тъпите кандидатури и “странните” решения… в полза на статуквото – БКП/Д(П)С щеше да лежи и върху неговите плещи.

  Сега СДС “победиха” – с неизбираем кандидат. Кой печели?
  Пак кукловодите, пак т.н. “леви” и т.н. “либерали” от Държавна Сигурност.

  Кой губи?
  Както стана обичайно – губят мислещите хората с десни идеи.

  Останалите “хората с десни идеи” ще гласуват пак за кандидата на СДС, а резултатът ще е “как всегда”

 12. Дами и господа, тези в рамаркето мислят друго, тези като П.Петров и бате Димо. Те открито злорадстват и потриват ръце!

 13. Напротив, г-н P.PETROV. Управлението на Костов символизира най-добре синята идея и продължава по всички стандарти да бъде най-успешното българско правителство от пост-комунистическия период. /Въпреки огромния брой внедрени “куки” на средно и по-високо управленско ниво/..

  Именно затова Данчо Ментата и Бисеров се оказаха дискредИтирани и бяха отстранени от Костов, и сега са политически не точно трупове, а зомби..

  А борбата за България трудно ще мине без потенциала на ДСБ, колкото и да се пънат други демо-структури.

 14. ХОРА, КОИТО СА ПРЕКАЛЕНО УМНИ,ЗА ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С ПОЛИТИКА,СА НАКАЗАНИ ДА БЪДАТ УПРАВЛЯВАНИ ОТ ГЛУПАЦИ. ПЛАТОН(около 427-347г.пр.н.е.)

 15. Интересно защо г-на Петър Петров след поредната чашка, така се е “загрижил” за синятя коалиция, която той силно ненавижда, с изключение на някой продажни елементи, които обслужват техните интереси. И естественно ненавистта и атаките (на атакистите и др.подобни) са насочени срещу личността на ИВАН КОСТОВ, независимо за какво става въпрос. Господинчо, не зная защо не си стоите в “бърлогата СКАТ”, а се опитвате да манипулирате интелегентните и мислещи личности в този блог. А БАТЕ ДИМО от своята дупка не е разбрал, кой се заиграва с циганската карта (и на този му се привижда ИВАН КОСТОВ). О свещенна простотия! (не ви ли стигнаха повече от 20 години за да научите нещо ново и нещо по-умно)

 16. Хора, в създадената ситуация, “кой губи и кой печели”, ако не се обединим?
  Ще цитирам SUN DZU по-горе:
  “Кой губи?
  Както стана обичайно – губят мислещите хората с десни идеи.”

 17. Напълно подкрепям “личният” пример на СК за провеждането на “вътрешни” първични избори. Така се прави в утвърдените “десни” демокрации….. Допускам, че има роми-български граждани, членуващи в СДС и платили си “членската карта”.. Но не мога да допусна, че има “рейсове” от роми-български граждани, членуващи в СДС и платили си “членската карта”?? ….. Нали смисълът на тези избори беше да са “вътрешни-първични” ????

 18. Омръзна ми!!! Писна ми!! От 1990 гласувам за “сините”, не защото имам интереси в бизнеса или реституцията. През цялото това време се надявах не на нещо специално, а на промяна за всички нас, които не бяхме приемани в университетите по буква “Ж – деца на активни борци срещу фашизма”,за които “тройката” беше достатъчна,за да станат без проблеми това,за което ние ” безпрвните” мечтаехме. И дори, когато по-късно,на базата на доказаните си знания и умения, бяхме сигурни,че ще спечелим конкурс за научен работник,на тези, които не бяхме от/или свързани с БКП, се “подшушваше да внимаваме”, освен ако не се съгласим на някои “специални изисквания”. Е, не се съгласих с тях, но може би, тъй като времето беше малко по-късно от това на баба ми, донякъде успях.Все пак им трябваха знаещи и можещи хора, на чиито “рамена” да се покатерят техните хора, за което да рапортуват… Питам се сега “Кому бе нужно това?” и “Кой ли ще обясни защо?” Ще си позволя да цитирам SUN DZU: “Кой губи?
  Както стана обичайно – губят мислещите хората с десни идеи.” Питам се “Докога все така ще я караме?…”

 19. Реалностите налагат извода, че едва ли Христов ще спечели изборите. Но е много много важно Синята коалиция да покаже съществено повишаване на гражданската си поддръжка. Това ще промени статуквото в полза на сините дотолкова, че да могат да влязат в една сериозна коалиция с герб, както и да вземат важни постове в МС. Това е жизнено необходимо за България, защото в момента няма реално тежащ коректив на ББ. Независимо от всичко ББ се съобразява с присъствието на сините защото знае, че ЕНП, САЩ и др. ги подкрепят и с тях имиджът му ще е по-сериозен. А сините имат невероятна нужда да влязат във властта и Реално да Противодействат на опитите на гоце и бсп да се върнат във властта, защото най-добре понават методите им тип ДС. При една коалиция на сините и герб, където герб правят корекция на меката си китка към гоце и бсп, при по-следващите избори ББ го правиме президент, а сините ръководят МС. Това е най-добрата комбинация сред Реалните възможни. Другото са герб-бсп….. и ние отиваме на кино под петата колона

 20. С кандидат като Христов ще бъде много трудно да има съществено повишаване на гражданската поддръжка. Именно Малинов беше човека, който можеше да направи точно това. Аз докарах 10 човека да гласуват за него и ми беше страшно лесно да ги убедя, въпреки че не са членове на никоя партия. Той има харизма. Сега за Христов себе си не мога да убедя да гласувам за него, та какво остава други хора…

 21. Напълно споделям извода на г-н. Инджев:
  “И все пак, ако Прошко Прошков не е „безнадежден случай“ във (все още) относително синя София, то в категорично червено-жълтата и балансирана от Доган останала част на България шансовете на Румен Христов за президент са никакви”, с допълнението, че президентските шансове на Светослав Малинов са още по-малки от тези на Румен Христов. Първо, защото ако ще и Господ-Бог да е кандидат на Синята коалиция, пак няма шанс в Булгаристан, и второ, защото Малинов отгоре на всичко е от хората на “злия Костов”. След 10 ( и повече) години яростно и безогледно промиване на мозъците на “електората” няма по-демонизирана публична личност от Иван Костов. Той е по-лош от лондонския удушвач, урагана Катрин и радиацията във Фукушима, взети заедно.

 22. Първо здравейте, отдавна не бях писала.На 12 юни участвах в изборите и това което ме зарадва, е че София все пак доказа интелигентността на софиянци. Лошото е, че за пореден път българина не припознава грамотния и можещия човек, защото безспорна истина е че биографията на Прошков и Малинов са стряскащи. Дано поне София да избере можещия и от там да потръгнат нещата.

 23. Отвратително е за много хора, които от 20 години, всеки път, упорито гласуват за т.н. сини. Отвратително е да се размахва някаква синя идеа, когато става въпрос за как да се докопа кокала, или да се завре по-дълбоко зурлата в копанята. Потрисам се еднакво, когато чуя от Станишев как БСП единствена се бори за социална справедливост, а и да слушам от Костов и от Мартин Д., че в ДСБ и СДС са единствените, автентични демократи в България. Просто няма други, нещто като природен закон. Откъде-накъде това присвояване.
  Но хората всичко виждат, а и приказката за лъжливото овчарче всички я знаят. Идат избори господа-другари.

 24. Гоце наистина трябва да се отдаде изцяло на писането на мемоари и най – вече да акцентира върху архарите !
  На 04. 09. 476 г сл. Хр. престава да съществува Римската империя . . . Но Гоце, който се смята за историк, би трябвало да знае това ?

 25. Иван Костов с право се отърва от хора като Христо Бисеров.Знаем къде са сега и какви ги вършат…Това са клиентелисти и кариеристи.Важно е обаче кой дърпа конците? Дано най-после поне умните и образовани българи, демократи по сърце и душа разберат, че Костов беше длъжен да постъпи така, за да запази автентичното дясно, тъмно синьото, истинското.И на тези вътрешни избори ДСБ се държаха достойно, принципно, коректно.Светослав Малинов беше силна, избираема фигура!Той е прекалено умен и почтен, за да му позволят да представлява истинските демократи!В тази връзка много ми хареса цитата от Платон. Затова СДС /тези които стоят зад тях-БСП,”Лидер”,ДПС и т.н./те са си едни/със зъби и нокти купуваха цигански гласове, водиха ги на групи и манипулираха по всякакъв начин дори собствените си членове, включително с натиск и заплахи.Владеят чудесно похватите на комунистите и ДС.Бях председател на секция и видях това долно,арогантно,агресивно и нагло поведение от страна на СДС в Кюстендил.Гневя се, когато Румен Христов мънка за дипломата си и обяснява по медиите колко било трудно да се прецени дали циганите били организирани или не и за кого са гласували.От кога циганите се интересуват толкова много от Синята коалиция и предварителните избори? Та те не знаеха какво събитие се случва, но знаеха къде да сложат “кръстче”… Дори представителите на СДС в секцията и техни членове бяха възмутени и заявиха, че се срамуват! Ако 280 цигани под строй гласуваха за Румен Христов според вас кой ги е организирал?! Със сигурност не е Иван Костов и ДСБ. Но понеже много се страхуват от това, което е Костов и Светослав Малинов , сега се опитват да правят внушения, че ДСБ са купували гласове. Това е долна лъжа! Аз не членувам в партия.Симпатизант съм на ДСБ и Костов, но никога няма да дам гласа си за Румен Христов само, защото се представя за “син” и за демократ.”Другари” от СДС харесва ли ви пировата победа както удачно я е определил г-н Инджев? Насадихте ли се на пачи яйца? Но вие това искахте и то не е случайно!
  Жалко, че България ще пропусне шанса да има почтен, умен, отговорен и родолюбив президент,какъвто щеше да бъде Светослав Малинов.Но това още веднъж потвърждава, че всеки народ си заслужава управниците и съдбата!
  Докога, скъпи българи ще позволявате с купени цигански гласове и внесени такива да управляват живота и съдбата на България и на децата ни!? Защо кротичко си стояхте в къщи? Нали сте недоволни, живеете зле,не ви е уютно в собствената ви Родина, виждате абсурда и липсата на принципи в българската политика?Нали искате промяна към по-добро!Защо позволихте това да се случи? Защо ще го позволите и на предстоящите избори? Ако трябва идете и гласувайте с празна бюлетина, но покажете, че още сте живи, че искате да ви чуят, изразете възмущението си. Накажете непочтените политици, изкрещете, че искате да живеете в нормална държава! Или ясно и категорично подкрепете умни и достойни българи, за да ни има, за да има България и да живеем достойно!И се запитайте защо Иван Костов е виновен за всичко, след като повече от 10 години е в опозиция!? Той е единственият, който изправи България на крака в един изключително тежък и безнадежден за страната период.Бяхме сами и изолирани от нормалния свят и нямаше кой да ни помогне, а силовите групировки вилнееха из страната в услуга на създателите си. Но той се справи по най- добрия възможен в ония условия начин!Вие искахте да махне с вълшебна пръчка и да реши всички натрупани с десетилетия проблеми, заобиколен от действащите тогава структури на ДС, а парите /и тогава/ бяха в ръцете на комунистите. Не става така.Само Господ прави чудеса! Е, кой според вас се страхува от Иван Костов?! Докога ще позволявате да ви манипулират? Докога ще гласувате за всякакви “спасители”? Кой да ви спаси от самите вас?! Никой няма да ви даде нищо наготово. Направете го сами!Управлявайте живота си!
  Поздравления за достойния и интелигентен Светослав Малинов! Всеки негов глас е почтено и честно спечелен!

 26. Ще копирам тук коментара, който пуснах на мой приятел във Фейсбук

  “Честно казано, не ви разбирам.
  На всички е ясно, че в СДС бъка от корупция и ченгета.
  На всички е ясно, че ДСБ се опитват да се разграничат от това.
  На никой, обаче, не му е ясно докога ще се влачите заедно?
  Отрежете карцинома до здраво и си вървете по пътя!
  Успех!

 27. Който иска да пише сериозно и отговорно (към честта и достойството на Българската Нация и Държава), за днешните партии в България, трябва първо да преброи, колко от тези партии са против съветската-руска окупация на Царство България и колко от тях са заявили публично, че е време Царство България да подпише мирен договор с правоприемника на ссср Русия.Ако се окаже че такива партии няма, това означава, че в руската робска република в България няма Български партии.!

 28. В провдивския квартал Столипиново, ромите гласувааха масово, видях с очите си.

 29. До г-н PetarPetrov, моето скромно мнение е, че е отвратително 20 години да търсим нещо което го няма (чудо на чудесата, което ще ни направи всички равно богати и без да се работи). Като не харесвате десните предложете за кои да се гласува, да идват избори и ние на ново ще гласуваме за десетина партии, партийки и т.н.
  Кои са другите десни партии, може би Атака?

 30. Съжалявам за Св.Малинов. Не съм толкова голям наивник да мисля, че биха му позволили да спечели изборите за президент, но сериозно би разбъркал картите на кукловодите.Сега се очертава една скучна кампания със предизвестен победител.Дали пък да не си изберем Цар Киро за президент, много ще ни отива на циганизираната държава.

 31. Самите вътрешни избори са успех за демокрацията.Това ,че спечели Р.Христов пред предпочитания от интелигентните десни Малинов е показателно за нивото на съдържателност. Така или иначе, каузата не е загубена, политическите послания на Малинов трябва да се поемат от Христов с по голяма доза решителност и смелост. Впрочем Прошко Прошков успешно показва каква трябва да е кампанията, няма място за компромиси и мекушавост.

 32. С усмивка -Когато мнозинството от избирателите се състои от кретени, изборите се превръщат в това, което е казал Амброуз Биърс:

  “Демокрацията и свободните избори са най-бързия начин да направиш от себе си глупак, а от страната си- развалина”

 33. “Идат избори господа-другари.

  Posted by PetarPetrov ” Знаем ДРУГАРЮ Петров! Вие си берете грижа за идващите избори. Кахърете се заедно с вашата Партия и клонингите, които създавахте с “работилите за Балгария”!
  А за “докопването да кокъла” това можете да го разправяте в ромската махала, откъдето мобилизирахте хора с надежда да предизвикате скандал и сблъсък между кандидатите. От 100 те най крупни “капиталисти” в тая страна няма ни един от СК. Нямат ни капиталисти ни рекламен пазар на Гергов и Гергов ни медии. Все са на вашите хора от БСП. Наистина квичащи от страх да не ги отбие някой от “копанята”. Та леко с тия внушения. Те хората отдавна разбраха кои какви са. Пък и подсещате за разни президентски спонсори. За стари истории – за Акрам и колибарката от плевенската кааза, на Другаря Р.Петк., за енергетичните успехи на Р.Овч. и на фирмите на енергетиците…Все неща вредни за ИДЕЯТА ви! Така ВРЕДИТЕ Другарю!

 34. Изборните резултати бяха очаквани. Знаеше се, че в София ще има предимство листата на ДСБ, а в страната на СДС. Затова и естествено е кандидатурата за президент да е от СДС, а за кмет от ДСБ.
  Изборите и по-точно нивото на манипулациите от трета страна показаха, колко много се страхуват от СК. Видя се и целта, която ще се преследва с външно вмешателство. Тя е повече от това да се “натрие носа на един или друг лидер”. Съвсем ясно стана, че “реформираните социалисти” и с-е клонинги, залагат много и хвърлят усилия да предизвикат разделение в СК. Усилия, като пропаганда и като мнения по разни форуми ФБ и медии, с които да се предизвика конфликт. За някои места има сигурни данни, че гласуването е инициирано от роми традиционно близки и гласуващи за други партии. Усилия да се пришие номера с “купени ромски гласове” на отделните кандидати и поддържащи ги партии от СК и така да се вкарат в конфликт и недоверие и евентуално да се разцепят като коалиция. Изборите показаха, че СК има доста по-голямо значение за бсп/дс от предполагаемото, което показва и по-голям потенциал. Затова изборите бяха изключително полезни.
  Разбирам, че някои са огорчени от факта, че фаворитът им не е спечелил. Но за привържениците на една партия и коалиция е по-важно излъченият кандидат да е подкрепен от повече хора, а идеите на “загубилия” не се губят, те остават като капитал за първия!
  Затова изборите са от полза на СК! Доказаха се като демократи!

 35. Право говори г-н Румен Великов!

 36. До Юлия Гоцева:

  Така е г-жо Гоцева, права сте. Работите силно намирисват в СДС.

  Буди “учудване”, че Светослав Малинов не печели в Бургас(!), а е израснал и учил там?

  Но той не печели и в Дупница(!), а е роден там?

  Както казват тук, there is something fishy!

 37. @Михаил
  Самите вътрешно-партийни избори не бяха нито вътрешни, нито партийни. Да не говорим за успех на демокрацията. Демократично щеше да бъде да оставиш партийните членове на двете парти да поемат отговорността за своя избор. Сега какво се получи – съмнения за купуване на гласове. И това съмнение ще остане основното запомнено от тези избори.

 38. Здравейте! Какво пишете бе хора. Каква е тази огромна злоба и ненавист един към други. Нима нашите общи врагове не са другаде. Не разбрахте ли, че пътят към промяна на това статукво е отново обединение в много по-широк формат от този на на всички демократично мислещи хора в България. През годините участвах в няколко национални конференции на СДС и там имаше подобно ожесточено противопоставяне, което видяхме докъде ни докара. Провокатори има на всякъде, затова е необходимо да се откриват и да се изолират. Семейство се гради и с компромиси, а то какво се случва. Започна се пак голямото делене – на тези от София и тези от от страната; на интелигенти и плебс; на богати и бедни(и духом); на големи и малки; на знаещи и незнаещи; на можещи и неможещи и на какво ли още не. Нима не разбирате, че след като така ни разделят , така и ще ни владеят и никога не ще имаме шанс за по-достоен живот, а аз никога няма да се предам и да тръгна подир червените боклуци, които съсипаха държавата ни и разпределят порциите. Дано Бог се смили над България, защото не виждам надежда!

 39. Абсолютно се съгласявам с DIMAMIT. Винаги съм се въздържал от споделяне на личното си мнение по отношение на избора, защото мисля, че това е личен въпрос. Има обаче, въпроси, на които всеки трябва да си отговори преди да пусне бюлетината – дали гласува от симпатия към дадена партия и нейните представители или мисли за това, какво ще се промени в държавата. Във футбола има симпатия без логика. Там има сини и червени, зелени и всякакви други. Може дори да подкрепяме отбор, който е най-слаб, просто за емоцията. В политиката обаче няма вакуум и винаги има управляващи. Затова не е все едно кого ще избираме, избираме не нещо идеално и невъзможно, а нещо реално, но все пак възможно най-добро към дадения момент. Всички в блога изведнъж изреваха един срещу друг и само тук таме се появиха спокойни разсъждения. Дами и господа, не се бият десни с десни. Само търсеха една двойка, която да бъде подкрепена. Подкрепена от всички с дясно мислене. От всички, които да забравят злобата и да се обединят. Именно затова досега десните са на това положение. Всички се правят на умни и един друг се обиждат, но когато става дума за гласуване са ядосани не нещо и не отиват. Ами стойте си вкъщи и псувайте червените! Но те ще гласуват, а вие ще живеете с мисълта, че сте мноооого умни! Ще обвинявате всички други, но не и себе си! Не искам да обиждам никого, но има моменти когато приказтите са излишни. Просто гласувайте за десния кандидат, умници! Може и да се съберат нужните гласове! Може и да се промени нещо!

 40. Коментарите са интересни. Жестоката истина е, че през годините на прехода ние всички сме използвани от комунистите, сегашни социалисти.Мрежата на ДС,всички държавни структури, цялата държавна машина работеха за сценария на комунистите.След като натрупаха пари “дрешката” на социализма им отесня.Поискаха да станат капиталисти, макар че на народа обясняваха колко лош е капитализма.Помните ли т.нар. “Кръгла маса”? Там договориха съсипването на България,разпределянето на сферите на влияние, приватизацията, разграбването.Раздадоха куфарчетата с пари, създадоха силовите групировки, откраднаха спестяванията на хората и фалираха банките.Какво ли не направиха? Продадоха интересите на България отново.СДС им беше нужно, за да създават фалшиво усещане, че ще има промяна, защото хората я искат, че всички ние сме в състояние да победим.Бяхме много млади и “зелени” и еуфорично участвахме в митинги, избори, раздавахме се и вярвахме,че комунизмът си отива, но уви…Всичко ставаше по техния си сценарии, а ние опиянени от дълго чаканата промяна и свобода се превърнахме в “мишлета”, в “опитни” зайчета.Не се ли ужасявате от огромната агентурна мрежа?Всеки ден разбираш за агентурното минало на хора за които не си подозирал, за някой, който си смятал за почтен, за демократ, за приятел и съмишленик.И си даваш сметка, че цялата романтика и ентусиазъм са се изпарили, че си пораснал, че си разкрил измамата.Изведнъж разбираш, че си бил лъган и използван.Разбира се, повечето хора бяха честни и искрени, искаха да бъдат свободни,да променят живота си,да видят България силна и независима!Но тези, които се домогваха до власт и пари и се преструваха на лидери -не.
  Световната конспирация, това, че корпоративните интереси на група богаташи, владеещи банките управлява света не е мит, повярвайте.За пари хората са готови на всякакви низости.Прочетох много по темата и се ужасих от лицемерието и алчността, от безхаберието и липсата на човещина.За родолюбие не говоря.За национални интереси и семейни ценности-също.Умишлено съсипаха културата, образованието, здравеопазването, всичко. Един неграмотен народ лесно се манипулира и мачка.Страхуват се от Иван Костов, защото знаят, че той е умен, знаещ, можещ, има класа. Сега, когато имаме подкрепата на
  Европа, европейските средства, свободата да обменяме информация същите тези хора знаят, че Костов може да ги спре.Светослав Малинов също заяви, че ще се противопостави на проекта АЕЦ “Белене”, че ще постави на първо място националните интереси.Нали се досещате, че енергийната мафия няма да го допусне!Всички, които са си намерили “хранилка”или доходен незаконен бизнес под чадърчето на Майката-партия, която си нарои по-малки партийки, няма да допуснат лесно това да се случи. Столетната партия има опит в конспирацията, манипулациите, популизма, фалшифицирането на изборни резултати, печеленото на избори.Мръснишките им номера нямат край.
  Освен официалния си кандидат за президент /кой ли!?/те ще разчитат на М.Кунева.Не мисля, че има здравомислещ човек, който да вярва, че е независима. Костов каза кой стои зад нея-Тройната коалиция. Факт, колкото и да го отричат!Значи са нужни слаби кандидатури от “Герб” и СК, за да спечели на балотаж един от техните хора.Правят си капии както при игра на дама.А ДПС и циганите им осигуряват нужната победа на всички избори.Хората виждат последователната сериозна и национално отговорна политика на Костов и ДСБ. Адекватното поведение и компетентност на депутатите на тъмно синята партия.Уплашиха се, че ще стане ясно кои са истинските демократи, коя е автентичната десница, кой е достойният кандидат.Уплашиха се, че хората ще оценят демократичния подход и ще се възползват от правото си сами да изберат кой да ги представлява, а не няколко души да им наложат кандидат без да ги попитат дали одобряват.
  Митът за лошия и виновен за всичко Костов все повече олеква, става ясно, че е лъжа. Ако имаха и най-дребното основание щяха да го осъдят, да го унищожат,защото наистина се страхуват от него, а имат цялата власт и механизми да го сторят.Той повече от 10 години е в опозиция казва истини, които не им изнасят.
  В момента гледам глупавото шоу на Слави Трифонов, където отново се правят внушения, че Костов е купувал цигански гласове, а това е гнусна лъжа. Вярвам на собствените си очи и уши!Прекарах повече от 13 часа в секцията и знам какво преживяхме!Ако Костов беше купил гласове , резултатът щеше да е друг! “Крадецът вика:дръжте крадеца” Ето това е политика по български.Една лъжа повторена 100 пъти се превръща в истина.Медиите са особено услужливи, за зла участ…Успешно промиват и без това промитите мозъци на голяма част от хората.Но дано умните и образовани хора проумеят грозната игра и да изберат правилната позиция.Да не чакаме неграмотни и безполезни същества да определят живота ни.Излезте и гласувайте по съвест и слушайте сърцето си.Не се хващайте на лъжи, не позволявайте да ви лъжат и не се страхувайте.Наистина трябва да изрежем тумора и да стъпим здраво на краката си.Трябва да се излекуваме от безразличието си, от апатията и овчедушието си.Трябва да имаме повече гордост,достойнство и самоуважение!!!!Трябва да мислим, да не се оставяме на течението и да не позволяваме да ни лъжат. Не е нужно да членуваме в партия, за да се държим отговорно и адекватно.Аз не съм марионетка и няма да позволя да ме карат като малоумна да гласувам под строй, но никога не съм пропускала избори.За своите решения аз нося отговорност! И не се продавам – нито гласа си, нито съвестта си,нито Родината си! Така съм възпитана.

 41. Г-н Инджев,
  пиша ви по тема, за която ви писах преди няколко дни. Просто съм провокиран от една идея, която застъпвате тук :”Напомня ми на каузата с паметника на съветската окупация в София, чието демонтиране не веднъж ми е било обяснявано като „ненужно пилеене на сили“ , „второстепенно“ и дори „ненужно предизвикателство“, което само щяло да мобилизира „врага“. Така ли е обаче и кой го казва? Обикновено това са едни хора, които пръста не си мърдат за нищо, но имат категорично отрицателно мнение срещу други, които търсят ниша да направят възможното по принципен въпрос, макар и той да не е от „световно значение“.”

  За съжаление никъде на сайта не видях ваш мейл. на който да пиша, за да не занимавам цялата аудитория с проблема, но се надявам вие да сте админитратора на сайта и да прецените дали коментара ми да излезе, или просто да го ползвте за лична употреба (което може би е по-удачно в случая).
  Стаца дума за проблема с надземните кабели в София и други градове – проблем “второстепенен” или дори “третостепенен”, но значим според мен. За да не съм прекалено многословен, изпращам не много кратък текст, който писах по въпроса. :

  Малки ли ни правят проблемите, които ни вълнуват?
  от Nikolay на 05 април 2011 г. в 16:39

  През последните няколко седмици една моя “мечта” започна да се сбъдва – започна премахване на надземните кабели в центъра на София. Доста по български, но все пак започна – с прекъсване на интернет и телевизия без предварително уведомление, половин работен ден през блекбърито вместо на компютъра и т.н. Но все пак започна и което е много по-важно, комуникациите бяха възстановени на следващия ден. Можело значи и община и оператори да си свършат работата. Но всъщност дали беше общината, ДНСК или някой, който можем да одушевим и какви са причините нещо да се случи?

  През 2005, седейки пред компютъра в студентската си стая във Вашингтон, предполагам подтикнат от подредеността около себе си, реших, че е крайно време да се почувствам гражданин и да се опитам да направя нещо срещу малките и големи проблеми, които ме дразнят в София. Реших да си избера един проблем, колкото и малък да изглежда той и да видя, колко далече мога да стигна в разрешаването му, сам. Реших, че надземните кабели в София са точно такъв проблем – малък, грозен, очевадно незаконен, на всеки кабел пише кой го е прокарал, значи не би било трудно нарушителите да се санкционират и съответно не би трябвало да е трудно кабелите да се премахнат. Стига да има желание в институциите. И така от Януари 2005….

  До момента (01 Април 2011) съм писал сигурно повече от 50 официлани писма до различни институции в София и на национално ниво, получил съм поне 15-тина официлани отговора и нищо практически не се случваше. По долу съм копирал писмото, което с малки промени съм изпратил на:

  Столична община (общо)

  Столична община – главен архитект

  Столична община – кмет, зместник кмет по транспорта и строителството, всички останали заместник кметове

  Районните кметове на всички общини в София

  Столичен инспекторат

  Общински съвет (на всеки по отделно) – Андрей Мирчев Иванов- председател на СОС, Мартин Михайлов Заимов, Владимир Янакиев Кисьов, Димитър Петров Бъчваров, Вили Младенов Лилков, Ивайло Христов Йонков

  Писма до общински съвет и по-точно специализираните комисии: комисия по устройство на територията и жилищна политика; комисия по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението;

  ДНСК

  Комисия за регулиране на съобщенията

  Комисия за защита на потребителите

  Народно събрание

  Народно събрание -Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения отделно писмо до ИВАН СТЕФАНОВ ВЪЛКОВ – председател на комисията.

  Нардоните представители от районите в София и по-точно от моя район и партията за която съм гласувал…. а после и други, за които не съм гласувал:ИВАН НИКОЛАЕВ ИВАНОВ; ДЕНИЦА СТОИЛОВА ГАДЖЕВА (страшно гадже според снимката си 🙂 ); ПЕТЪР ВАСИЛЕВ МУТАФЧИЕВ; ТЕОДОРА РАДКОВА ГЕОРГИЕВА (послендите са членове на комисията; ИВАН ЙОРДАНОВ КОСТОВ; МАРТИН ДИМИТРОВ ДИМИТРОВ; ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ ПЕТРОВ; ЕКАТЕРИНА ИВАНОВА МИХАЙЛОВА; ЛЪЧЕЗАР БЛАГОВЕСТОВ ТОШЕВ

  Омбудсман на Република България.

  Историята разказва, че повечето от тези хора не ми отговориха (нито един от народните представители не се престраши). Станах приятел с кмета на район Лозенец и си пишем по стените, пиша редовно във форумите на партията за която съм гласувал само и единствено по темата. Свързах се и с няколко НПО. когато получавах отговор той беше или много уклончив или обясняваше, че не е проблем на дадената институция или че е проблем и те вече работят по въпроса, или че работят но не могат да работят защото е тяхно задължение, но не е в техните правомощия…..

  Кабелети вече се свалят. За момента по бул Княз Дондуков и Витошка, скоро и в други градове…. Дали обаче това е положително? Сигурно в общия смисъл на спазването на закона и разкрасяването на града – да положитлено е. Но колко са скритите интереси зад това махане/немахане на кабелите? Как го приемат потребителите и кой плаща нарая за незаконните действия на оператори, инспектори и други… Най-смешното ми беше, когато през 2009 открих едно изследване на иначе уважавания от мен Институт за Пазарна Икономика (http://ria-studies.net/wp-content/uploads/File/PAPER_CABLES_FINAL.pdf), поръчан от Националното сдружение на малките и средните кабелни оператори “TV Club 2000”…….. В него в общи линии нямаше и дума за нарушения на закона или неправомерно прокарване на кабели…

  Големият въпрос, който обаче продължава да ме мъчи е – успях ли? Или напротив, всичко това ме накара да се почувствам още по-малък и незначителен. Гражданин.

  В свят на илюзии ли живеем и кой ни ги създава?

  Честит рожден ден Доби. :):):):)

  Уважаеми Господа,

  пиша ви в качеството ви на парламентарна група, включваща депутати (избрани вклюяително с моят глас)от София, където проблема, на който бих желал да Ви обърна внимание със сигурност съществува.

  Съвсем накратко от известно време (вече повече от 5 години) съм си поставил за цел да обръщам внимание на колкото се може повече хора за един проблем на София (а и на всички градове в страната). Става дума за надземните кабели – от повече от 5 години водя война с всички възможни институции в града по отношение на мерки за премахване на надземните кабели в целия град. Всички надземни кабели в града, без значение за какво служат, по закон са незаконни и трябва да бъдат премахнати. Не мисля, че не е нужно да обяснявам защо тези кабели са проблем, важното е, че имам много официални писма и отговори от всевъзможни институции, че или проблема не е техен или е техен и всеки момент ще се реши. Така вече 5 години. Последният официален отговор, който имам е от КРС, в който ми се обяснява, че КРС има задължението да издава актове за надземно прокарване на кабели, но не е нейно задължение да следи дали кабелите се премахват. Т.е. проблема по премахването на кабелите е в юрисдикцията на кварталната администрация и на районния кмет, друга част от него е в юрисдикцията на КРС и в крайна сметка проблема е ничий. През годините се убедих, че проблема не е малък и само естетически, а в него има намесени множество иконимически и политически интереси. Той засяга, както средата за живот на гражданите, така и качеството и цената на която те получават дадена услуга, сигурността и опазването на общинска, държавна и частна собственост (фасади, улично осветление, дървета, нерагламентирано разбиване на настилки и т.н.), нелоялна конкуренция между оператори със законни подземни комуникации и такива, които сигурно дори не съществуват на книга, защитата на потребителите от изкуствено вдигане на цените при закопаването на кабелите и създаването на негативно отношение на тази основа, необходимостта от изготвяне и прилагане на модерен подземен кадастър на София, и т.н. и т.н. С две думи това е доста комплексен проблем, от чието решаване преднамерено или не вече много години бягат всички институции в страната. Без общи действия на вскички засегнати институции се рискува не само проблема да не се реши, но и да са задълбочи и да повлече след себе си множество други проблеми. Така например, ако кмета на даден район в Столицата изпрати техническа група, която директно да започне премахването на кабелите се рискува прекъсването на интернет и кабелна телевизия за много домакинства. Съответно, неминуемо ще се създаде отрицателно отношение към тези действия. Много по-сериозния проблем обаче е, че в момент на криза фалита на малките, макар и некоректни доставчици би изхвърлил на улицата много хора заети в този бизнес, би повлиял и на други свързани системи. След това кратко описание, надявам се разбирате дълбочината на този на пръв поглед “естетически” проблем на Столицата и всички големи градове в страната. Ето защо, за всички тези години се убедих, че е необходимо изграждането на целенасочена политика (в смисъла на координирани и целенасочени действия на множеството отговорни институции свързани с проблема) за решаването му. Без намирането на един отговорен фактор, който да координира всички институции, до нормално решение няма да се достигне. А не е ли точно това политиката – защита на интереси, оформяне и водене на общи действия за решаване на определен проблем извършено от отговорни хора?

  Въпроса ми и молбата ми към вас е – с какво можете да помогнете вие, като депутати избрани от “засегнати” райони и кога мислите, че може да се направи за да започне систематизираното премахване на надземните кабели в големите градове? Мислите ли, че вашите партии бихте могли да бъдете този отговорен фактор, който да започне решаването на проблема?

  Продължавам да настоявам по този проблем вече повече от 5 години, защото отказвам да се отчая и откажа от принципите на модерната правова държава и отговорното създаване и водене на политика. Колко ми е трудно обаче, можете да си представите, след като за един сравнително малък и лесно решим проблем нито една институция или личност не се оказва отговорна. Какво остава за доста по-сложните и заплетени проблеми… Точно затова и проблема е изключително показателен за всичко случващо се в България. Къде е смисъла от политиката и това да си гражданин? Съвсем наскоро имах разговор с Г-н Мартин Заимов по въпроса. Той ме увери, че би могъл да ми даде трибуна за да изкажа позицията си. Аз обаче не съм политик, а гражданин. Мисля, че вече 5 години съм свършил своята страна от работата – информирал съм и съм обръщал внимание на всички свързани институции за наличието на проблема, търсил съм съдействието им, в рамките на правомощията им да подпомогнат решението му. До тук моите дейстия като обикновен гражданин свършват. От тук нататък според мен би трябвало да продължат политиците, на които съм делегирал правата си за да решават проблемите ми. Ако е необходимо аз да бъда лицето на трибуната, защо са ми необходими политиците – не се ли превръщам аз в такъв? Или бъркам?

  Благодаря ви за отделеното време. Надявам се все пак да получа, макар и отрицателен или уклончив отговор, защото вече дълго време не поучавам дори такъв от нито един от вашите колеги – общинските съветници Мартин Заимов, Вили Лилков, Ивайло Йонков, кмета на район Лозенец Прошко Прошков, кмета на район Триадица (от където на официално мое писмо, препратено по правомощия към районния кмет, кмета отговори “кажете къде са кабелите, защото ние не знаем, за да предприемем действия”), г-н Иван Вълков, г-н Тошев (избран от 23 МИР) и т.н и т.н.

  Моля за отговор, какво практически се прави и как вие виждате решението на проблемите, а не какви са законовите параметри и какво се предполага, че трябва да се случва.

  Благодаря предварително.

  Николай

 42. Към niki:

  Абсолютно сте прав: претенцията на хората с месианско самочувствие, които имат “рецепта” как да оправят света, е вид лудост.
  И обратно: човек трябва да избере задача ( кауза), върху която да се концентрира и така да допринесе за лечението на обществото (това е “рецептата” да бъдеш полезен на себе си и околните – реално).
  Кабелите, за които пишете, са същият случай ( като паметникът на съветската окупация): пред очите на всички е проблемът, но някой трябва явно да “обърне внимание” на “незрящите” (власти и граждани) доколко това е незаконно и идиотско!
  Желая Ви успех!

 43. Не мога да повярвам че дясно мислещите в България се изчерпват с Прошко и Румен Христов. Видно е обаче че т.наречената синя идея се изчерпа окончателно и независимо от това дали поредните кадидати, доказани безхаберници ще бъдат избрани.
  СТАТУКВОТО НА БЕЗУМНИЯ ПРЕХОД ОСТАВА

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.