Ренегад

Ако не могат те пришият към ДС, а е някак неудобно в демократична България да те обвинят в принадлежност към еврейството, другарите ти скрояват …цигански номер. Това тук винаги върви, не се смята някак си за политически некоректно в държавата, в която се псуваме на „циганин“. Съответно цветът на кожата с лекота и безнаказано се пренася в битката на политическите цветове при това съвсем публично и демонстративно. Точно както комунистите обичат да навикват всеки, който не иска да е като тях, че всъщност е един от тях или поне е бил, та да не се дърпа много встрани от червената кочина, в която е роден.

Тон за ехидните намеци спрямо сините и особено срещу „тъмносините“ по повод циганския вот на предварителните избори между тях, даде самият Бойко Борисов. Със сладостратен хумор на воайор, който се наслаждава на гледката и развихря въображението си, той поздрави ромите, че се били ориентирали към демократични партии с гласуването си. Подигравката не остана без последици. Подхваща я помилваният от вицепрезидента Ангел Марин ( което значи от Георги Първанов) бивш затворник Цветелин Кънчев, който театрално им се сърди, че били закъснели с помилването, но всъщност им се възхищава. Нещо повече, осъжданият лидер на Евророма „лансира“ на европейско равнище Първанов, за когото България изглеждала тясна.

Кашата в главата на Кънчев може да е всякаква, но едно му е ясно: колко е дискредитиращо от негова страна да прави намеци за „роднинска връзка“ с омразен политик, когото иска да оцапа с това, че си приличали по етнически признак. Ако в ромската общност имаше нещо като чувство за гордост от собствената идентичност, би трябвало да линчуват политически въпросния вожд заради откровената перверзия на такова отношение, което крещи: „ти си гаден, защото приличаш на нас“! Само че, както казах, този метод на омаскаряване
е правило, а не изключение в страната, в която опитът да бъдеш различен от „зададената програма“ на твоя произход по рождение се наказва от глутници лаещи преследвачи, които те сочат с пръст: „ренегаД“!

Повече подробности- в извадката от интервюто на агенция БЛИЦ ( в което странно се предпоставя като установен факт твърдението за купуване на ромски вот именно от страна на ДСБ) с Цветелин Кънчев:

“14 юни 2011, 18:11

София, България

Ангел Марин е подходящ за президент; Който се опита да е щастлив на наш гръб, остава нещастен
След като стана ясно, че на предварителните избори на Синята коалиция ромите масово са гласували за консервативната партия ДСБ, се обърнахме към най-популярния ромски водач Цветелин Кънчев. За обяснение на този феномен, за предстоящите президентски и местен вот и за бунта в столичния квартал “Захарна фабрика” представяме на читателите си позицията на лидера на “Евророма”.

– Г-н Кънчев, високата ромска активност във вътрешния вот на Синята коалиция е прецедент за демократическа партия у нас. Напазаруваха ли гласове десните?
– На този въпрос отговор трябва да даде г-н Иван Костов. Той да каже защо над 90% от ромите, които са участвали във вота, са дали гласовете си за кандидатите на ДСБ.

– Нагласите обаче бяха малцинствените групи да подкрепят СДС по линия на депутата от ДПС Христо Бисеров, за когото се знае, че е близък до вече актуалния син кандидат-президент Румен Христов. Сигурен ли сте, че информацията ви е достоверна?
– По принцип предварителните сметки никога не излизат, когато се касае за ромския етнос. Освен това аз не приемам категорично обяснението на някои наши регионални лидери, че по-голямата част от хората са гласували в полза на г-н Костов заради етническата му принадлежност.

– Разбирам намека ви и действително изборната активност на ромите трудно може да бъде обяснена с любов към Иван Костов…
– Истината е, че в неделя се хвърлиха много пари. В условията на криза никой не бяга от тях. Особено ме притеснява пасивността на наши лидери по места от “Евророма”. Обясняват ми, че не са отдали значение на събитието, защото нашата партия не участва в него. Отчитам като лично своя грешка, че не взех превантивни мерки. Най-смущаващото е, че упреците към цялата ромска общност, че се занимава с кражби, обикновено имат някакво потвърждение. В случая то е в лицето на Иван Костов. Да, аз обвинявам г-н Иван Костов, че открадна синята идея. Призовавам го да спре и да се оттегли там, където му е мястото. Ние имаме нужда от толерантни взаимоотношения, имаме нужда от добра комуникация вътре в обществото, имаме нужда да се опознаем, а хора като него слагат лошо клеймо на своята ромска общност.

– Заради прозвището “Мавъра” обаче някои твърдяха, че във вените на Костов тече арабска кръв…
– Ха-ха-ха! По-на изток, по-на изток…

– Костов може да не е най-добрият човек на света, но не мислите ли, че проникването в ромските махали в изборно време не може да бъде осъществено без помощ отвътре?
– Аз обвинявам нашите лидери и те ще понесат своята отговорност затова, че не са попречили на хора от ДСБ да влязат в кварталите. Те не са мобилизирали масите, а просто са оставили някой си да работи в махалата. Това е обвинението ми към тях. Единият ми разправя, че бил на язовир за риба, другият бил на кръщене, трети бил на сватба, четвърти на нещо друго…

– Доста съвпадения…
– Ами да. Те просто не са си мръднали пръста, за да попречат. Ще проверим дали някой не е взел пари, за да си затвори очите.

– Изглежда проблемната неделя се явява нещо като суха тренировка за местните избори през есента. Ще има ли забранени партии, с които “Евророма” няма да влиза в коалиции?
– При всички положения ДСБ е сред тези, с които в никакъв случай няма да правим коалиция. А що се отнася до СДС – това беше една прекрасна идея. Тук вече идва въпросът какво правим при евентуален балотаж. Ако не е достигнал представител на Коалиция за България и има достоен кандидат на СДС срещу примерно човек на “Атака” – естествено, че бихме подкрепили синия представител.

– Режете ДСБ по всички параграфи. Няма ли вариант двамата с Иван Костов да се изясните “на 4 очи”?
– Аз с него не съм разговарял от 12 години. А, не… пардон! През 2001 година на изборите в НДК опитах да разговарям с него. Тогава обаче може би допуснах голяма грешка. Обърнах се към него на цигански, но той ме погледна и не ми отговори. Явно нещо нямаше настроение.

– Вие сте убеден, че Костов говори цигански?
– Убеден не, но би трябвало поне малко да усети какво му казвам.

– По интонацията?
– Не, генетично.

– Звучите скандално.
– Искрено се надявам Иван Костов да ме съди за тези обвинения, за да мога в съда да докажа какво имам предвид и защо.

– Значи не съществува вариант да изгладите отношенията си?
– Ами аз се чувствам в известна степен заплашен. Както открадна синята идея, да не вземе да открадне и идеята “Евророма”. Изглежда натам се е запътил, като вземем предвид това, което направи в неделя. Сега мисля, че е неговият втори плах опит. Той вече опита да го направи веднъж – през 1999 година. Тогава не успя, при положение, че цялата държавна машина и съдебна власт бяха в неговите ръце. Както и парите. Сега – само с пари, няма как да стане.

– Костов и ДСБ с техния Светослав Малинов обаче на практика са аут от президентската надпревара. Какви са вашите предпочитания за бъдещ държавен глава?
– “Евророма” ще участва в президентските избори, като на 99% е сигурно, че кандидатурата ни зависи от избора на Коалиция за България. Все още обаче текат номинациите, така че нека не прибързваме.

– Двете най-често споменавани имена са на отказалия се Стефан Данаилов и изразителя на младото червено поколение Петър Курумбашев.
– Стефан Данаилов е прекрасен. Уникална кандидатура. Но трябва да спре да бъде експлоатирана по такъв начин. Самият той подчерта, че не иска името му да се коментира. Курумбашев е много интересна кандидатура. Една от различните в БСП. Аз обаче бих настоял и за разглеждането на кандидатурата на вицепрезидента Ангел Марин.

– Преди години той ви помилва. Няма ли евентуално лобиране в негова полза да ви направи уязвим за обвинения в лични пристрастия?
– Уязвим? От кого? Мен ме интересува да не бъде атакуван от партньорите от Коалиция за България. Пристрастието не е лично, а на “Евророма”. Личността на Ангел Марин е издигната на много висок пиадестал при нас. Искам да ви напомня, че той ме помилва, след като вече бях извън затвора. Тогава отпаднаха последните ми два условни месеца. Давам си сметка, че това беше след дъжд качулка, защото ангажиментът на Георги Първанов и Ангел Марин беше да ме помилват, веднага след като вземат властта. По тази логика трябва да съм им обиден. Но въпреки това аз не мога да разсъждавам само в личен план, когато става въпрос за политика. Да, и двамата са качествени хора. Първанов например има огромен политически потенциал. И то не само на територията на България.

– Какво е вашето отношение към политическите му планове – АБВ или БСП?
– Тук вече няма какво да разглеждам. Имаме решение на политическия съвет на партията, че трябва да се дистанцираме от всяка нова формация, която застрашаваща целостта на лявоцентристкото политическо пространство. Не приемаме опити за подобни действия. В Георги Първанов например спокойно можем да видим един от лидерите на партията на европейските социалисти.”

33 мнения за “Ренегад”

 1. “Давам си сметка, че това беше след дъжд качулка, защото ангажиментът на Георги Първанов и Ангел Марин беше да ме помилват, веднага след като вземат властта.” – ето това е попадението на интервюто. За такова нещо в нормалните страни следва не просто разследване, а жестоко разкъсване от медиите и при доказване, че наистина е имало подобни договорки “гласове на роми срещу помилване на ромски водач” Гоце Първанов и Ангел Марин влизат в затвора завинаги. Но в България няма проблем.

 2. Навсякъде из медиите (с малки изключения) се говори, че циганските гласове са в полза на ДСБ, което няма как да е вярно, поради простата причина, че точно те искаха да се касира вота в тези секции. Другата подробност е, че г-н Малинов е много по-силен кандидат от двамата и имаше шанс да успее, че и дори да победи. Затова беше и точно това масово циганско гласуване – да изкриви вота на масово негласуващия българин. А ББ го е яд, че Костов му се подигра в “Опасно близо” и чакаше удобен момент за изява.

 3. А колко много са се страхували ДС-КГБ /а може и още да се страхуват/ от евентуална самоорганизация именно на циганите, как зорко са следили и са прилагали необходимите мероприятия, за да предотвратяват всяко действие, което би ги обединило, би спомогнало за самоосъзнаването им като свободни, независими, и в крайна сметка непреодолимо силни в единството си жители на дадена страна. /според документи от “Литерни дела” на “бившата” ДС/

 4. Мили Боже, докъде стигнахме! Цветелин Кънчев да дава оценка за Иван Костов и да прави самоуверено абсолютно неверни твърдения за купения вот!
  Важно беше да сме информирани, че вече не се сърди на Г.Първанов и А.Марин, въпреки че не са си спазили обещанието/услуга за услуга!?/.
  “…ангажиментът на Георги Първанов и Ангел Марин беше да ме помилват, веднага след като вземат властта”.
  Стана ясно, че хората на Кънчев ще подкрепят червения кандидат но не и ДСБ. За Георги Първанов също вече е определено лидерско място в партията на Европейските социалисти. Аз вече съм спокойна за бъдещето на България и Европа.А вие?
  Що се отнася до произхода на Иван Костов, лично мен изобщо не ме притеснява ако наистина е цигански. Пак ще продължа да го уважавам и да твърдя, че е умен и качествен политик, който има класа.Иван Костов е професионалист и ярка личност!!!Има принципи и е последователен. Това е същественото.
  Реагирам не срещу произхода на някого, а срещу простотията,лицемерието, лъжата, незачитането на Закона,далаверите и “циганските номера”.
  За мен истината е важна и смятам, че трябва да се каже ясно , на висок глас!
  Не съм съгласна и някой да ме принуждава да използвам думата роми, а не цигани. Какво е обидното? Щом те се срамуват от произхода си и не се самоуважават, това си е техен проблем.
  Аз съм българка и се гордея с произхода си! Не се обиждам, когато ме наричат българка!

 5. Но защо трябва да приемаме за обида- когато някой разпознае произхода на г-н Костов ?! Нима да си ром или просто циганин е обидно?! Това са отминали с нацизма предразсъдаци, когато на циганите се е гледало като на не пълноценни интелектуални примати.

 6. Тоталитарният комунистически режим, *на НРБ* се е преустроил в мафиотски олигархичен режим *на РБ*, а това означава, че мафиотският олигархичен режим в руската робска република в България ще си избира нов президент и невиждам какво още мога да добавя, към този тъжен и смешен президентски въпрос.

 7. Ако пиемем,че г-н Костов е “циганин”,то със сигурност можем да твърдим,че г-н Първанов е етнически руснак!

 8. Nikoga chengesariata niama da prosti na Kostov, che izvadi Balgaria ot zadushavashtata ruska pregradka i ia premesti varhu evropeiskite relsi.
  Zatova i niama kleveta sreshtu nego, koiato ne biha upotrebili, za da razbiat avtoriteta mu pred obshtestvoto.
  Kostov ima palnia mi respekt za tova, che vapreki vsichko ne se otkazva ot politikata, a mi dava vseki den nadejda, che ne vsichko e izgubeno za Balgaria.

 9. Византийците би трябвало да изглеждат като деца от детска градина пред българските интриганти! По благодатна почва за “омаскаряване” от българската просто не трябва да се търси. Всяка клевета, слух и интрига расте, цъфти и дава плодове в неимоверно големи размери. Института по интригите(ДС)работи опитно и неуморно. Торбата със семена е голяма. Подхвърлят ги и “работливият” ни народ ги разсажда бързо и качествено, както птиците разнасят семена цвъкайки навсякъде. В случая не е виновен Евро?ромата Кънчев, а тези, които му мушкат материала в устата и тези, които лековерно вярват на всичко изсрано от такива като него. По повод на “подходящото интервю, подсказано от подходящия премиер и направено от подходящия вестникар” има виц: Папа Йоан Павел пристига в Полша на посещение и местен журналист го пита – А смятате ли да посетите един публичен дом? Папата отговаря с въпрос – А тука имате ли такива? На следващия ден всички вестници публикували, че първия въпрос на Йоан Павел при пристигането му е бил “тука имате ли публични домове?”

 10. много гнусно бе другари, много мръсно, даже и за вас, но пък прозира голямото шубе от Костов, да, палачинката бавно се обръща и ще си платите гяволъка, парите може и да не върнете, но властта дето ви е по скъпа от живота и недай Боже честта, ще сдавате, и ББ няма да ви спаси, не и този път

 11. Аз не мога да повярвам на очите си какво чета. И затова не съм в състояние да коментирам. Едно само ми иде да кажа: горко на ромската общност, която много уважавам, с такива лидери.

 12. Прочетохте ли новината, че Максим Ставийски осъдил блъснатото от него момиче да изплаща хилядарки?

 13. Нагледали и наслушали сме се на всякакви манипулации в които за “каузата” се ползват както купища лъжи и измислици, така и умело подбрани, извадени от контекста факти. В случая обаче тия копаят под дъното на пределния цинизъм. Да си градиш тезата на обърнати на 180` “факти”, само за да можеш да въздъхнеш накрая за някой “какъв циганин е” говори достатъчно добре както за съчинителите, така и за реципиентите на подобна захранка, а те очевидно виреят добре у нас.
  И всичко това след / почти / 22 години демократичен опит…егати опита!

 14. Уважаеми г-н Инджев!Поздравления за Вашия блестящ коментар. Отдавна очаквах Вие лично и такива като Вас честни и почтени журналисти да дадат отпор на непрекъснатите необосновани, манипулативни и лъжливи нападки към Иван Костов в продължение на дълги години (почти всичките изминали години на т.н. “преход”). А ако се проследи политическата дейност на Иван Костов и се направи обективен анализ, ще се установи, че с всичките си свой дейстнвия като държавник и политическа фигура, той винаги е отстоявал неотклонно и последователно демократичното развитие на България и приобщаването ни към всички цивилизовани и демократични държави, както в Европа, така и в света. Много съм впечатлен от няколкото коментара на Юлия Гоцева, която изтъква и подчертава някои от положителните му качества и дава отпор на лъжливите нападки. Един от малцината журналисти като Иво Беров, също се опитва да отвори очите на “незрящите” предимно в “десното политическо пространство”, но не му се дава възможност за медиини изяви, докато други “услужливи” журналисти са омръзнали до втръсване със присъствието си в медиите (естествено противници на Иван Костов). А истината е, че България трябва да се гордее с такива политици като него, които еднакво добре могат да се справят със съвременните проблеми, така също точно и безпогрешно да насочват развитието на страната ни в бъдеще (справка управлението на ОДС под негово ръководство).

 15. Господин Инджев, както сам цитирахте Анна Политковская – “зурлата в копанята”. Не зная дали е възможно нещо повече да се добави в случая.

 16. Нямам думи !!! Не преувеличавам, нямам не думи, срички нямам. Цитат от коментара на г-жа Юлия Гоцева по-горе: “Мили Боже, докъде стигнахме! Цветелин Кънчев да дава оценка за Иван Костов…”. Колко точен въпрос.

 17. На добре върви нашата Родина! По време на социалния президент децата видяха много! Видяха всичко! Видяха най-лошото в живота, че да седне едно момиченце на 17-18 години да напише следнито кратко, ясно и тъжно писмо към Левски:

  Писмо до Васил Левски написано от Таня – ученичка в 11 клас
  Спи, Дяконе!
  Не се събуждай!
  Остани в незнайния си гроб!
  Добре си ти.
  От там не виждаш…
  Cъдбата на достойния ни род.
  Не виждаш майките,
  които днес не раждат.
  Стариците край кофите за смет.
  Бащите с джобовете празни,
  в ръцете с куфари и здравец за късмет.
  Децата ни са вече на изчезване.
  Селата мъртви. Пусти градове.
  Строим хотели, паркинги, гаражи.
  Край просяка минава Беемве.
  На пътя към Европа се продават
  в ръцете с кукли малките моми.
  Те детството си в сънища сънуват,
  стаена скръб в очите им гори.
  …Спи, Дяконе!
  Не се събуждай!
  Добре си там под тази черна пръст.
  Завиждам ти за туй, че не дочака
  мечтите си, разпънати на кръст

  Даааааа … Това е България, която построиха ДРУГАРИТЕ, с която така гръмко се хвалят комунистите, която е най-красивата и най-тъжна държава …
  И искат да продължат да управляват, защото всичко това не им стига, а имат още новаторски идеи! НДСВ, БСП, ДПС, ГЕРБ, ЕВРОРОМА, АТАКА – достойни рожби на руските си приятели! А ние се чудим кой на кого прилича и това ли е най-важното, че да се надигнем и да отидем да гласуваме! Егати!

 18. До Тео – в друг форум четох, че въпросното стихотворение е писано от ученичка в 7ми клас, която се казва Елена. Нито е Таня, нито Елена, нито 7ми или 11ти клас, а за клишето, което представлява, изобщо не си струва да говорим. Подобна картинка, хе така между другото да вметна, може да видите дори и в една толкова добре развита държава като Съединените щати.

  По отношение на темата, това е, както неотдавна обичаше да казва С. Кобургготски, малко скандалче, колкото да се разсеят хоратаа, нали. Освен въпроса защо Гоце, Марин и дон Цеци не са в затвора, по друг начин не мога да реагирам. Единият от тях излезе от там, най-много другите двама да влезнат.

 19. Ако народните представители са народа, спомнете си думите на Ботев.
  Щом Слави Бинев, който не може да подреди правилно изречение, а е в Брюксел, си представям колко ни е пропаднал коловоза.
  Welkome в “Цигония” на Балканите!

 20. Г-н Инджев, вчера пак стана въпрос за “дясното” в политическия спектър, днес се споменава някакъв БГ “ляво-центризъм” и затова бих искал да предложа на всички които се самоопределят по някакъв начин да направят следното:
  1. Да се проверят по следния доста популярен тест в коя зона на спектъра попадат като честно отговорят на поставените въпроси
  2. Да проверят по същия тест в коя зона попада техният политически любимец/нелюбимец като отговорят вместо тях (по делата им)
  3. Нещо да коригират ако искат
  Аз се опитах например да отговоря вместо въпросния господин и програмата го постави някъде в екстремната лява анархопериферия, доста далече от лявоцентризма.

  За съжаление спектърът никак не съвпада със силно изкривената българска пост-комунистическа нелегално-тоталитарна политическа действителност…
  Все пак всеки може да определи къде се намира, като знае към какво се стреми.
  Въпросите явно трябва да се променят за БГ пространството, някой от по-запознатите колеги в блога може да се наеме…

  http://www.theadvocates.org/quiz

 21. Защо изобщо се обръща внимание на такава креатура като Цв. Кънчев. Осъден престъпник,лежал в затвора…абсолютна измет.
  Защо получава такова медийно внимание? Кой има интерес от това? Поредната атака и дискредитиране на ДСБ и СДС обслужва Б.Б.(той даде тон за песен),
  обслужва Гоце,ДПС. Когато нямат как да се аргументират,се активират дежурните си калохвърлячи .

 22. “- Преди години той (Ангел Марин б.моя) ви помилва. Няма ли евентуално лобиране в негова полза да ви направи уязвим за обвинения в лични пристрастия?
  – Уязвим? От кого? Мен ме интересува да не бъде атакуван от партньорите от Коалиция за България. Пристрастието не е лично, а на “Евророма”. Личността на Ангел Марин е издигната на много висок пиадестал при нас. Искам да ви напомня, че той ме помилва, след като вече бях извън затвора. Тогава отпаднаха последните ми два условни месеца. Давам си сметка, че това беше след дъжд качулка, защото ангажиментът на Георги Първанов и Ангел Марин беше да ме помилват, веднага след като вземат властта. По тази логика трябва да съм им обиден. Но въпреки това аз не мога да разсъждавам само в личен план, когато става въпрос за политика. Да, и двамата са качествени хора….”

  WOW!!!

  Това навсякъде по демократичния свят се нарича БОМБА!
  Защо медиите мълчат? Имат ги двамцата на тепсия!

  Ама и аз пък какво питам…

 23. Не е по темата и се извинявам на всички, но мисля, че е важно…утре, дами и господа, независимо от националният траур ще има концерт на Весна и Драгана… мдааа…нямам думи в речника си за да изразя точно какво усещам в момента…

 24. Ситуацията нещо ми напомня … Къде четох: “4. В политическите репресии да се използват войници от армията (възстановена на наша територия) и след това да се ликвидират тези войници;”(?!)
  Свине!

 25. 21000 антични предмета са изнесени нелегално / откраднати / от държавата …
  Не трябваше ли Гоце вече да е свикал КСНС ?
  Аз има вътрешна интуиция , че сега Гоце странно ще мълчи и по този въпрос !? А тук става въпрос за ИСТОРИЯТА на БГ през вековете !
  Не трябваше ли Б. Велчев и Л. Груев вече да се изкажат по въпроса и да кажат дали има извършено престъпление ? А не трябваше ли и някой червен депутат вече да е цитирал член от НПК за тази кражба в особено големи размери ?

 26. Тео, като цитирате такова тъжно “писмо до В. Левски” не е зле да се цинира и източника и КОГА е публикувано.
  Защото си спомняме едно такова стихотворение от Н. Йорданов, което оприличаваше родината си на магистрална продаваща се жена, и което бе четено и цитирано с плам и чувство някъде 99-2001 г. През следващите години нещата не се подобриха магически, но магически това стихотворение изчезна от медии и речника на медиатори. Дали защото поета бе върховен цензор по културата и изкуствата преди 89 г. в Бургас , а след това винаги в инициативните комитети на/за Първанов? Но изчезна доста “целесъобразно” и не се споменава.
  Не коментирам качеството на поезията, верността и обхватността на написаното, нито искреността на авторката, но когато се пускат в обръщение “за народа” такива пропити с чувства произведения, не е лошо да знаем кой и кога ги изкарва на бял свят. Да се замислим дали е само от чувство или и поради други “ИДЕЙНИ” съобръжения.

 27. Наистина нищо не е достатъчно гнусно за комунистите и слугите им. Всъщност, след атентата в Света Неделя,клеветите са нещо като пролетен дъждец за тях.
  За пореден път -браво на Иван Костов -добре ги е разтърсил,щом още не могат да го оставят без поредната доза клевети.

 28. Здравейте! Към Г. Велев и С. Борисов. Господа, обвинявате ТЕО, че не е информирал кой точно е написал това великолепно стихотворение, но дали той не е знаел автора или просто някъде го е открил и е решил съвсем уместно да го представи в блога, за мене няма значение. Важното е, че вече всички, четящи тук знаем за тази достойна БЪЛГАРКА, за което много му благодаря!

 29. Въпрос с трудност клоняща към “нула”:
  Има ли правителство от последните 22 години,оставило страната в по-добро икономическо състояние отколкото я е получило?
  И като си отговорите на този въпрос, коментирайте кой какъв е!
  Късата памет никога не е довела до добър резултат.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.