Кал в ушната (Те)мида

Прочулият се като задкулисен кадровик на правораздаващи чиновници Красьо Черния бе защитен вчера в съда на процес за лъжесвидетелстване от един от неговите „познати“ съдии с аргумента, че (едновременно) бил много интелигентен, (но) и не разбирал както означава „магистрат“. И ето че днес магистратите май решиха да обяснят на всички кои са те, като заплашват да застанат облечени в тоги пред Висшия съдебен съвет на протест и да поискат оставката му. Предупреждението беше направено от екрана на Би Ти Ви от съдия Калин Калпакчиев. Той е един от онези в Съюза на съдиите, призовали за оставката на ВСС след избора на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд.

Подобно на отчаяните от липсата на чуваемост араби, които използваха интернет за своята „арабска пролет“ на бунта срещу статуквото, стотици български съдии се сдружават за протест с помощта на глобалната мрежа. Явно за тях Темида е не само сляпа, но и глуха.

По всичко личи, че операцията по отпушването на задръстената с кал ушна мида на Темида няма да стане нито по волята на овластените да го направят в България, нито дори с помощта на брюкселските промивки под формата на критични доклади и съответните заплахи от санкции. Мнението на протестиращите, изразено от Калпакчиев, е, че във ВСС се извършват безпринципни, неясни и непрозрачни назначения на магистрати, което води съдебната система до саморазрушаване. Той припомни за илюстрация и скандалите при назначаването на Веселин Пенгезов за шеф на ВАС, а също и в Благоевград, Варна.

Предложението на проговорилия съдия е в закона за съдебната власт и в конституцията да се добавят незабавно механизми за отзоваване на магистратите от ВСС. Идеята, разбира се, нито е нова, нито е оригинална. Новото е в това, че редовите съдии са на път да се разбунтуват срешу управленската глухота спрямо тътена от разпада на доверието в съдебната система, която по презумпция е най-консервативната структура в една демократична държава. И щом в нея назрява бунт на „низините“, значи наистина е достигнат пределът на нормалността. Време е законодателите да си отпушат ушите, за да не им ги дърпат избирателите, когато сривът потопи в хаос в държавата, в която в момента цари отдавна дискредитиран „red”.

13 мнения за “Кал в ушната (Те)мида”

 1. Искам да призова всички българи с гражданско съзнание да подкрепят енергично и с каквото могат съдиите. Не бива да се безучастно и отстрани усилията им.

  Защото борбата на съсловието не е борба за него самото, а борба за държавността в България. Държавата България я няма – без правосъдие, без защита на правата и собствеността на гражданите няма държава. България се доказва постоянно като липсваща държава, с така наречено “правосъдие” и система, в която назначенията са напълно безпринципни, издигането – без никаква връзка с професионалните и морални качества и затова “бедни и социално слаби” строят хотели, “болни и с проблеми” контактуват с чернички “бизнесмени”, а “независими” биват назначавани за ръководители.

  Повтарям отново – исканията на съдиите трябва да бъдат енергично подкрепяни!

 2. Оригинално и на място ! Удоволствие е да се чете, даже за завиждане.
  Поздрави !

 3. НЕ ПО ТЕМАТА!
  Иво, аз чак сега разбрах шмайзера на какво е символ, виж в жабата:
  Около 1000 души очакват организаторите на четвъртия „София прайд”,Парадът ще мине по Фритьоф Нансен, Васил Левски, Цар Освободител – до Паметника на Съветската армия.
  ЛЮБИМ СИМВОЛ!
  А кажете сега, кой ще го извади този кърлеж и откъде тръгва лаймската болест?+!

 4. Виждам, че Бате подари на червените депутати сметало, за да смятат по – добре и им каза, че няма да допусне хаос в държавата …
  По този повод се налага да обясня по – подробно какво означава хаос …

  Ако изходим от законите на термодинамиката, ще видим, че спонтанните процеси в природата винаги протичат по посока на повишаване на ентропията / хаоса / !
  Любовта, уважението, разумът, доверието, съвестта и подобни са форми на подреденост, т.е. има намаляване на ентропията !
  Омразата, заплахата, насилието, престъпленията, кражбите, убийствата, войните и подобни са форми на хаос , т.е. има увеличаване на ентропията !
  Ето затова е по – лесно човек да се поддаде на гнева си и да мрази, ненавижда, краде, убива и т.н., вместо да обича, твори, създава, помага, прощава !
  Затова, за съжаление, в повечето случаи злото побеждава над доброто, за разлика от детските приказки, където винаги доброто побеждава !
  Но какво става когато се повишава ентропията ? Идва краят ! Краят на всичко – краят на всичко хубаво, краят на живота, краят на света …
  Ако е вярна теорията за Големия взрив, то със сигурност един ден ще дойде краят на света ! Ние не можем да предотвратим това или поне засега това не ни е известно как може да стане !? Но можем да забавим до безкрайност процеса на настъпването на края ! Аналогично е на забавянето на процесите на метаболизма !
  Казват, че Сергей е чел много книги … Ако е чел нещо за йога , би трябвало да разбере какво точно имам предвид ?!
  Нека да се опитваме да не създаваме хаос, защото никой не печели от това !

  Едва ли откривам топлата вода като казвам това, но ако съм първият човек в държавата, който прави връзка между законите на термодинамиката и живота, то категорично не претендирам за авторски права за казаното от мен !
  Важното е да има уважение и доверие, а не форми на хаос !

 5. сега е момента българското “гражданско общество” да покаже че наистина го има и желае промяна като подкрепи протеста на съдиите и застане до тях пред съдебната палата.

 6. Ами на вчерашния протест пред съдебната палата имаше 10-20 човека. Този протест беше срещу безобразията в българското правосъдие, но също така и в подкрепа на всички честни съдии и прокурори, които имат нужда от подкрепа. И хората ги нямаше. Постоянно никой никъде го няма. Все едно не съществуваме. А аз утре ще отида на София Прайд, заради подкрепата, от която имат нужда различните хора в нашата страна, и заради удоволствието да видя как едно пъстро шествие стига до паметника на съветската армия.

 7. Интересно защо съдиите не протестираха срещу ВСС по време на тройната коалиция ,която го формира от свои хора, а се сетиха едва сега когато назначиха нов съдия в СГС, който трябва да бъде дискридитиран.

 8. Дали в съдебната власт *на днешната руска робска република в България* има Български патриоти? Отговор на този изкючително важен Български национален и държавен въпрос можем да получим, ако Българска патриотична част от Българските съдии учреди Български съдийски инициативен комитет (като Българският граждански инициативен комитет, за демонтиране на паметника на съветската окупаторска армия в столицата на България) за демонтиране на незаконната съветска-руска република в България.!

 9. До г-н Стефанов

  г-н Стефанов,
  за отговор на Вашия въпрос ще публикувам едно мнение от един съфорумник от форума на “Дневник”. Вие ще прецените как се стигна до тук.
  “Цяло чудо е и то в лошия смисъл на думата , като знаем капацитета на Цветанов и откровено антизаконните му методи , как можете още да се връзвате на “ние ги хващаме , те ги пускат”..Хващате ги ама за едно място дето само доброто ми възпитание пречи да упомена в прав текст..Ако се проследи хронологията на тези гръмки над 100 операции , ще се установи простичко нещо – по 3 или най много 4 от тях има вкарани обвинителни актове и предстои процес..И то след най-малко година лутане…Сега простичък въпрос – какво стана с останалите?! И още по-простичък въпрос – след като си заловил някой и си го обявил за престъпник по медиите , защо обвинителните актове , ако има изобщо такива идват след година?! И защо искаш удължаване на най тежка мярка за да разследваш?! В нормалните държави хора се задържат когато вече са разследвани и са събрани годни за съда доказателства..Тук – първо по килиите , а след това ако стане нещо..И нещото ако стане изобщо са едни анонимни свидетели..Като сложите и откровеното желание да се овладеят ключовите съдилища от страна на вътрешният министър / най вероятно за да “съдят” правилно / , плюс искането за извънреден съд и тази държава се приближава все повече до образа и от 1944-49 г или до съвременна Северна Корея..Недоумявам как е възможно въз основа на приказките и твърденията на малоумен човек като Цветанов да се правят каквито и да е изводи..Още повече , че става въпрос за патологичен лъжец , за корумпиран човек , който на всичкото отгоре няма и грам достойнство и морал и не се посвени да накисне родителите на съпругата си , само и само той да излезе чист..А дефакто излезе хем целият в лайна , хем кръгла мишка..Това е същият този човек , за който шефа на митниците заяви че протектира контрабанда..щом шефа на митниците си е още на поста , значи това е вярно..Иначе да е уволнен..Това е човека , който преди година заяви , че ако изнесе фактите за членове на ВСС , ще ни настръхнат косите..И още ги чакаме..Само дето той май размисли и реши да ги използва за лични облаги , вместо да ги предаде на прокуратурата , което по своята същнот е престъпление и се наказва от НК..И вие искате аз да вярвам че този човек е прав , а съда не?! Моля ви се..Всеки наивитет си има граници”
  п.п. Има неуместни квалификации, които, г-н Инджев ако прецени може да модерира.

 10. Може би трябва да подкрепим съдията , които осъди условно Ковачки , за дребните неиздължени 16 000 000 лева?

 11. Най-напред – Иво, радвам се, че казваш това по този начин. Аз повече от година подмятам по форумите, че съдиите не трябва да мълчат, а да говорят – трябва да противопоставят факти и логика на празнословието и тенденциозните публични обвинения. Далеч съм от мисълта, че те са света вода ненапита, познавам достатъчно “криви дървета” от техните среди, но в страна, с извинение, “оакана” като нашата твърденията трябва да бъдат относителни и ако сравнението се направим сериозно всеки може да види сам, че в съда за разлика от МВР и прокуратурата (например) няма такава бодяща очите едноличност и безотчетност. Дори и най-подкупния съдия не е последна инстанция и макар във всяко дело едната страна да остава недоволна – това е в реда на нещата – винаги единият губи. Нормално е да има много недоволни от съда, истината за човека, винаги е онова, което той вижда според собственото си криво огледало и съда има неблагодарната работа да избира по-малко кривото според логиката, фактите и закона. Има, обаче криви огледала и криви огледала – онези на обикновения гражданин и онези на овластения гражданин, който в самозабравата си е готов да използва омразата и неудоволетвореността на избралите го като средство да отреже един жизненоважен орган на републиката, пътьом превръщайки разбирането за законност на онези, които му вярват, в разбиране свързано не със закона и не дай си боже логиката и фактите, а с мълвата, слуховете и пропагандата. Ето, че постепено се определя като факт твърдението на овластения, дори и то да е от сорта на “ние ги знаеме кои са”, хората не се интересуват какво стига до съда, а защо той не прави, както е казано от трибуната на телевизора през устите на месиите на отмъщението. В крайна сметка избора за обикновения българин е между Темида и Немезида, първата може и да си позволява да поглежда понякога под превръзката, но втората няма превръзка и все пак е сляпа за всичко освен отмъщението. Колко много притчи е измислил тоя народ, чиито богове са тези двете девойки за неизбежната съдба на човека избрал отмъщението, страха или разрушителната емоция! Има ли кой да си ги припомни и вместо безумно да вижда спасители в унищожителите си, да се изправи пред факта, че каквито и проблеми да има – не наказанието на другите е онова, което ще го избави от недоимъка, а гаранцията, че неговата свобода и предприемачески дух няма да бъдат заложници на милостта на някой случаен човек от близкото РПУ, ДАНС, прокуратурата или просто чиновник в някое министерство. Зовейки срещу крадците, онези що се правят на светци и спасители, просто отнемат и последната капчица свобода на отделния гражданин, а точно липсата на свобода и разпределението на “неограничените възможности” от хора с ограничени възможности доведе до там, че само крадците имат право на просперитет в нашата страна. Умният човек вижда гаранция за бъдещето си в свободата да използва ума си, ръцете си, таланта си, само глупакът иска някой да оправи нещата вместо него, за да живее той спокойно живота си такъв, какъвто си го представя според възможностите на робската си психика.

 12. Любо, не съм впечатлен от вулгарната тирада на съфорумеца ти от Дневник, може би защото много прилича на тези на Румен Петков и съпартийците му. Все пак от САЩ и ЕС често се чува, че това правителство се справя по-добре с престъпността от предишното.

 13. Г-н Стефанов, не можах да разбера какво вулгарно видяхте и още по-малко какво общо има подобно изказване с онова (самоцензура) Р.Петков. Ако вулгарното е да се говори против тези, значи много сме я загазили. И между другото, ако имаха намерение да се справят с престъпността на предишното можеха да започнат с Р.Петков въпреки имунитета му или всезнаещия и всеслушащия Цветанов не знае връзката със случая на сестрите Белнейски? Не знам вие какво виждате, но аз виждам едни и същи калпазани да си играят на добро и лошо ченге с нас вече … прекалено дълго. Дано ги затрие собствената им глупост, че с толкова слушане на американците май мнозина не виждат и пред носа си. Впрочем къде ги казват тия положителни неща ЕС и САЩ – линкове, ако може, но не към нашите медии цитиращи чужди – извора или спрете с повтарянето на глупости, половината народ чете чужд език достатъчно свободно и хайде да не се правим вече на овчари, ако може.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.