В крак с бремето

България рядко произвежда новина със световен отзвук ( освен при някоя голяма трагедия), а още по-малко пък цветна такава, придружена със съответна снимка. Но това се случи все пак! Фотографията на иронизирания съветски паметник в София попадна в световния информационен обмен и дефилира вече къде ли не. Само една илюстрация ( от коментар на читателя Bogdan):

“С най-голямо удоволствие ви информирам, че „В крак с времето “ достигна до Англия, Канада и Австралия. (има материали съответно в Дейли Мейл,Торонто Сън и Хералд Сън). Истинска световна новина, с хумор и гениална креативност! Дълбок поклон на авторите!!!
http://www.torontosun.com/2011/06/17/army-monument-gets-superhero-makeover
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2004814/Is-bird-Is-plane-No-Superman-friends-painted-Soviet-statue-Banksy-Bulgaria.html?ito=feeds-newsxml
http://www.heraldsun.com.au/news/is-it-bird-is-it-plane-no-its-the-work-of-bulgarian-banksy/story-e6frf7jo-1226077513213”

Внимателно следя отзивите в чужбина и в нито един от тях не откривам заклеймяване. Говори се и се пише за тъкмо за иронизиране и за проява на творчество под формата на графити. Някои западни издания дори проявяват познания за истинската ни история, като поставят в кавички думата „освобождаване“ като претенция на СССР спрямо България, а и не забравят да посочат, че съветският паметник в София съдържа „пролетарска“ пропаганда- т.е. Има идеологическа насоченост.

Какво (не)виждаме обаче в България? Денонощието се оказа кратко за българските редакции да се задействат и да реагират подобно на западните си колеги на хиляди километри от София. Явно затруднението е голямо ( Би Ти Ви се престрашиха и показаха кадри в късните си новини). В сайта на в. Дума“ се мъдри следното съобщение, гарнирано с (друга)снимка на младежи, рисуващи графити:

“Снимка Пресфото/БТА
Младежи рисуваха върху бетонна стена в Перник графити с послания срещу употребата на наркотични вещества. Кампанията по повод Световния ден за борба с наркоманиите, 26 юни, се организира за пета поредна година.”

И нито дума няма в „Дума“ за оцветяването на паметника на сивата лъжа в центъра на столицата- Перник им е по-важен! Както и на БТА, явно. Откакто видях на тържеството по случай 100 годишнината на БТА ( съжалявам, че изобщо отидох!) главния директор , моя бивш колега от „Свободна Европа“ Максим Минчев да се целува горещо с руския посланик Потапов ( досущ като Живков с Брежнев), нищо подобно не може да ме учуди.

Със съобщение са се отсрамили във в. „Монитор“, но да видим как са реагирали от „Стандарт“ – включително със срамни ( за автора им) квалификации:

“Търсят кой оцвети Съветската армия

Хората се снимаха за спомен с шарените герои на Паметника на Съветската армия. Под тях авторът бе изписал “В крак с времето”
Фото Антон Чалъков
Паметникът на Съветската армия в столицата осъмна оцветен със Супермен и Дядо Коледа вчера. Статуите бяха пременени с плътна боя като известни анимационни и филмови герои. Имаме снимка на човек, който рисува върху монумента, обясниха от общината. Фотографията е предоставена на Общинската полиция. Зам.-кметът по сигурността Иван Сотиров също се е заел с търсенето на драскача. Ще настоявам нарушителят да отнесе максималната глоба от 5 хиляди лева, заяви шефът на сектора за контрол по рекламата в Столичния инспекторат Иво Пенев. По думите му изображенията са правени от професионален графитист. Ще се свържем с други майстори на спрея, които познаваме, и ще го издирим, допълни той. Пенев припомни, че Паметникът на Съветската армия е чистен през пролетта по специален екологичен способ. Ще настояваме също злосторникът да изчисти рисунките, казаха от “Московска” 33.
Столичани и туристи обаче приеха с радост новите “одежди” на монумента и се снимаха за спомен пред шедьовъра.
Ралица Русева”

Значи така: майсторите на оцветяването са наречени „драскачи“ и „злосторници“, макар и да не става ясно кой точно заплашва със санкции „злосторниците“. Ще бъде интересно да се види, дали това мнение се споделя от споменатия заместник-кмет Иван Сотиров, избран със синята бюлетина.

Противник съм да се използват свастики под каквато и да било форма дори и в случите, когато те просто изразяват истината за знака на равенство между сърпа и чука. Не приемам и „украинския метод“ – взривяване на символи на сталинизма ( макар да ги разбирам при огромната трагедия с унищожаването чрез насилствено наложен от Сталин глад на милиони украинци). Не смятам и узбекистанският „почин“ да се бутат с булдозери и багери съветските топоними за подходящ пример. Щеше да е добре, да можем да си позволим да постъпим „по китайски“ като просто махнем съветския натрапник без много шум и съобразяване с руското посолство, както постъпиха в Харбин. Може да се зрелищни, ефективни и радикални всички тези методи за борба с руско-съветската имперска символика- толкова, колкото съветската окупация и гнет наистина ги заслужават, но в България подобни действия биха предизвикали противодействието на тежко въоръжените с пари и влияние лобисти, които само това чакат, за да превърнат гузната си съвест на съветолюбци в „кауза срещу вандалщината“. А сега същите тези дейци на Петата колона скърцат с ченетата и се чудят какво да правят, когато в София се намериха хора да боядисат заплашителната сивота на миналото ни и да предизвикат бетонните глави да се уумуват как да реагират на младежкото ( по дух- който и да иначе авторът) предизвикателство. Може и извънреден пленум да свикат!

Каквото искат да злословят истинските драскачи, но ако тези младежи са „злосторници“, тогава и аз се обявявам за такъв.

Прочее, господин Борисов, демонтирайте този паметник на националния позор да бъде изразявана благодарност на една окупационна армия!

63 мнения за “В крак с бремето”

 1. Благодаря ти, неизвестни „драскачо“! Дано софиянци са направили повечко снимки, пък и с тези снимки ще настъпи “ефектът на Барбара Страйзанд”: колкото повече се опитваш да потулиш една информация в интернет, толкова по-ценна и интересна става тя. Така че, нека чистят. Ние ще пишем, постваме и дискутираме и така до “българската есен”. Амин.

 2. И на известния “драскач” (в най-добрия смисъл на думата) Иво благодаря, че поде публичната дискусия. Без дискусия няма съзнание, няма алтернативи.
  Ани Schmidt Инджева.

 3. Българската нация и държава ще бъдат в крак с времето *а не в крак със съветското-руско бреме*, ако осъзнаят нуждата от Историческа Реконструкция и модернизация, на Европейска България.Затова генерале, подкрепям призива на Българският патриот- ИНДЖЕ(В), към теб господин Борисов.

 4. Г-н Инджев, трябва веднага да бъдете задържан от активисти на БСП, служещи тайно в правоохранителните органи на правителството на ГЕРБ. За продължаващо нарушение – “подбудителство към нарушаване на обществения ред”. Защото Вие и Вашите съзаклятници направихте за смях един символ на “освободителите” ни от не знам какво си. Помислихте ли за стотиците бабички и старци, които могат да получат предсмъртен гърч при вида на паметника? Там където са провеждали тържествени проверки като пионери, а после като комсомолци. Там където са били приемани в Партията на Ленин, Сталин, Димитров?
  И как така измислихте този нестандартен подход? Да ни чуят и видят всички! Какво ще обясняват неповиканите обратно посланици- агенти на ДС сега? Сетихте ли се за разходите, които ще се стоварят на Столична община за “почистването” в това кризисно време?
  А сега гледайте да подтикнете младежи от Вашата “шайка” да обградят паметника с телата си и да не допуснат унищожаването на този “уж” образец на съвременното модерно изкуство!

 5. 67годишните усилия – подплатени с пари и власт – на петата колона, бяха обезсилени за една нощ с 5 ЛИТРА БОЯ.
  Няма нужда от коментар… Особено на тези, които се съмняват в мъдростта и интелигентността на нашия народ.

 6. Ей сега е време за една истинска и масова гражданска подкрепа за сполучливата декорация на този зловещ паметник. Даже си мисля, че запазен в тези си цветове, паметникът стои много на място си!

 7. Общината трябва да издири момчетата който са разкрасили паметника на Съветската армия и да им благодари за положения труд. След това общината да наеме същите тези момчета да довършат разкрасяването на паметника от всяка страна, като не забравят и скулптурните фигури на върха. А на края, паметникът да бъде преместен и схранен в този му вид.

 8. Еваларка. Защо трябва да демонтираме паметника като просто може да го осъвременим. Ама кой да се сети.

 9. Композицията изразяваща реалността и сьщността на тези които са издигнали паметника & тези за които се отнася ще е 100% завьршена ако чучелото отгоре бьде официално боядисано в розово (по примера на чехите).САМО ТОВА ЗАСЛУЖАВАТ ХОРА и НАЦИЯ с КОЯТО ОФИЦИАЛНО ВСЕ ОЩЕ СМЕ вьв ВОЙНА ОБЯВЕНА от ТЯХ НА 08.09.1944(ако някой може да ме обори с документ с който руснаците са прекратили обявената нам война ще ми е интересно да го видя.)

 10. Eeee, това пребоядисване няма нужда от коментар – поне за мислещата част от народа ни. Но е добър повод да помислим за създаването на музей на открито от подобни “монументи”. Което впрочем не е ново: справка ‘Memento park’ в Будапеща http://www.szoborpark.hu/index.php?Content=Szoborpark&Lang=en
  Не е никак лошо, нали? Дали ще имаме подкрепа свише, а?

 11. Гоце Сирищника трябва да награди човека направил това с Орден Стара Планина – I степен. Със сигурност го заслужава повече от колкото Доган преди години.

 12. Ich bin draskach,
  Почитаеми приятели-некомунисти, несталинисти, некомуноиди, некремълоиди, негербери, неНСДВ-ейци, недепесари. А просто БЪЛГАРИ.
  Приветствам творческия гений на безименния “Драскач”. С нещо ми напомня онзи дребничък китаец от площад Тянанмън, изправил се в самотно величие срещу танковете. Имали сме и имаме подобни хора. Бях на 9 януари т. г. в мълчаливото шествие около “паметника на сивата лъжа”. Ще дойда и на следващите прояви срешу скритата и явната рекомунизация на изстрадалото ни Отечество.
  Изказвам искрени съболезнования на Иван Сотиров, на Сотир Иванов, на Иво Пенев, на Пеньо Ивов или на който и да е червей за това, което е бил досега, или за това, в което се е превърнал в милиционерската столична община.
  Да не позволим да сторят нещо на достойните ЧОВЕЦИ-ДРАСКАЧИ!

 13. Силна статия и интересно заглавие, господин Инджев! Конгра… Извинете!
  Лицето Максим Минчев осма или девета година “ръководи” БТА. То е протеже на парвенюто Мони Паси, което пък е протеже на… (нека всеки сам да допълни текста). Бе избран по предложение на Станимир Илчев от НДСВ, който го прехвали като “бележит журналист и публицист”. Някой да е чел нещо от М. Минчев?
  Иначе др. Минчев е син на “полковник”-писател от Военното издателство. Баща му, лека му пръст, е член на групата на военните писатели, ръководена от “полковник” Орлин Орлинов – лауреат на Ленинска и на Димитровска награда за “Ода за СССР”, личен приятел на Тодор Зафиркьов (Живков).
  Др. Максим завършва военна журналистика в СССР, жени се за украинска еврейка, “твори” във в. “Народна армия” и военната редакция на БНР.
  След 1990 г. едновременно е полковник от Бълг. армия, водещ на предаване по програма “Христо Ботев”, щатен сътрудник на радио “Свободна Европа” и пресаташе на Атлантическия клуб. Да, и семеен приятел с Мони Пасито. Сетете се сами кой можеше да съвместява толкова длъжности.
  Полк. Минчев ще се целува и с руския, и с китайския, и с танганайския посланик, за да поръководи БТА още някоя седмица.

 14. Ich bin draskatsch,
  Почитаеми сънародници некомуноиди, некремълоиди, недепесари, не-НДСВ-ейци, негербери, неченгета и т. н. А просто БЪЛГАРИ.
  Приветствам творческия гений на безименния “Драскач”. С нещо той ми напомня онзи дребничък китаец, изправил се в мълчаливо величие срещу танковете на площад Тянанмън.
  Изказвам искрени съболезнования на Иван Сотиров или на Сотир Иванов, на Иво Пенев, на Пеньо Ивов или на който и да е общински червей-охранител на “паметника на сивата лъжа” за това, в което са се превърнали в милиционерската община. Или по-скоро за това, което винаги са били.
  Да не допуснем подобни хомункулуси да сторят нещо лошо на ЧОВЕЦИТЕ-ДРАСКАЧИ!
  Бях на 9 януари в мълчаливото ни шествие и пак ще бъда.

 15. Браво г-н Инджев,натрихте им носа на товаришчите.

 16. Петте хиляди лева глоба за “злосторника” мигом ще бъдат събрани от негови почитатели във фейсбук – вече има желаещи, чакаме само да бъде заловен най-големият престъпник в държавата. Междувременно има и предложение стотина души да отидем в общината и доброволно да се предадем като подбудители и извършители на този акт на родолюбие и демонстрация на национално достойнство.
  Повтарям линка към снимки от това цветно събитие:
  https://picasaweb.google.com/102129902214792160705/SovietArmyMemorial#
  Ще се радвам да се копират, публикуват и разпространяват навсякъде!

 17. Ово е стандарт!
  “18 юни 2011 | 07:55 | Агенция “Фокус”
  София. Неизвестен художник, който нарича себе си Банкси от България, превърна статуите на войните от Червената Армия в супергерои и герои от анимационни филми. Това е акция, която би го довела до разстрел само преди 20 години… Паметникът, който бе преобразен от художника, е изграден в София през 1954 г. за десетгодишнината от освобождението на България от нацистите по време на Втората световна война.”
  Това е! Агенция “Фокус”, създадена с пари на НРС (Национална разузнавателна служба) и харизана на ченгето Красимир Узунов (агент Завадски), продължава да зомбира достатъчно зомбираното население. Съв. армия освобождава България(за втори път!) от нацистката кафява чума”.
  Шедьовър!

 18. “Ще настоявам нарушителят да отнесе максималната глоба от 5 хиляди лева, заяви шефът на сектора за контрол по рекламата в Столичния инспекторат Иво Пенев”
  А аз имам предложение. Ако го хванат “нарушителят” – ние, читателите на г-н Инджев, да съберем парите за глобата и не само 5000 лева, ами да му дадем поощрителна, благодарствена сума за постъпката му.
  Поздравления още веднъж.

 19. Няма по-страшно оръжие от иронията! Много, изключително интелигентно! Превърни простотията във виц, тя сама ще си отиде.Стана нещо изключително, изумително, невероятно! Ха иди сега подкокоросвай чегеварци да излизат на бой свещен де… срещу кой или срещу кого… да видиш как се бута супермен 🙂

 20. Такава невероятна идея! И така отлично изпълнена!
  Има надежда в ДЕЦАТА ни!

 21. Направо не мога да повярвам, че българин е направил най-накрая нещо, показващо СВОБОДЕН ДУХ!!! Слава богу! И браво!

 22. Глупаво е човек да заличава паметниците на миналото, каквото и да е то – спомена е и поука, но всичко си има граници. Като говорим за граници, това е доста голямо съоръжение на място, където поне може да има прохладна сянка на дървета срещу все по-горещите лета на световното затопляне. Колкото голямо място, обаче да заема като земя, още по-голямо е мястото, което този паметник заема в гузните живеещи в миналото мозъци на доста хора – от най-обикновени граждани до най-необикновени премиери. Не знам струва ли си такъв централен парцел в столицата на страната ни и в столицата на умовете да се хаби за спомени (свидни?) за миналото. Както казах, прекаляването също е кофти работа, може би е време да освободим малко територия за нещо ново – не звездите – супергероите ми го говорят.

 23. Ето затова паметника не трябва да се бута. Те ще го изчистят, някой пак ще го нарисува и така упражнението по свободен дух ще продължи, както в Шотландия слагат от много години една оранжева пътна шамандура на главата на конник, подобен на нашия Цар Освободител, като общината там вече се е отказала да я маха, по този начин демонстрирайки, че властта е за народа, а не обратното.

 24. Къде са тръгнали да търсят кандидат – президенти сред административно обременените ни политически мъхъли! Ето Ви един човек, който със сигурност е в състояние да обедини нацията със силата на умението и фантазията си, художникът, набързо дал някакъв живот на повехналия камък. Колко ли още много такива има сред нас, а ние се надлайваме за разни износени, дето спокойно могат да бъдат аташирани към мястото, където ще замине идейно грохналия от старост и безсмисленост паметник.

 25. Да, но за жалост една огромна част от хората възприемат брилянтната иронизация като “гавра с историята” или “знак на вандалщина” или пък “замяна на култа към Русия с култ към Америка”…

 26. Дай Боже повече подобни креативно мислещи неизвестни художници да има които да изобличават и поругават митологизираните лъжливи комунистически творби!

  Ироничното разкрасяване на барелефите на СА от неизвестен автор е показателен знак на протест срещу безотговорното отношение на местната и изпълнителна власт към българския обществен интерес да изпълни една елементарна заповед от 1993 г. на СОС за демонтиране/преместване на унизителния монумент от центъра на българската столица – отговорните за което в Столична община (СО) с ясното съзнание би трябвало да се срамуват, вместо да търсят виновен.

  И на никого не е ясно как ще се търси отговорност за “подигравка” върху нещо, което юридически трябва да го няма след като има решение на СОС от 1993 год. и заповед за демонирането му?!

  Неадекватната реакция от страна на местни и изпълнителни властимащи като И.Сотиров (СДС) например, че щял да възлага процедура за издирване и повдигане обвинение срещу неизвестен художник за “вандалска проява”, е признак на комплексарщина и безсилие, поради беотговорност върху поетите ангажименти – това са сбъркани комунистически приоми и похвати.

  Един по-адекватен демократичен подход от страна на СО би изглежал ето така например: издирваният неизвестен професионален графитист преобразувал част от съветското недоразумение във любими филмови герои, ще бъде финансиран за неговата великолепна професионална презентация – като СО предлага на същия автор да дорисува и останалите барелефи от ПСА, на тема: “В крак с времето” – като в този оживен атракционен вид той остане до предстоящата процедура по неговото демонтиране и преместване в музей на комунизма.

 27. Не разбрах 5000 лв. глоба за какво са – за целия паметник или само което е “оцветено” до сега. Щото ако е за целия паметник, има за довършване. Моля проверете колко ще струва да се “оцвети” оня красавец горе, със шпагина. И 10 000 лв. да е – какво му плащаш, ще ги съберем и ще си платим за удоволствието.
  Поздравления за изпълнителите на проекта за таланта и страхотното чувство за хумор, направо е в десетката. Време беше да се почне от единия край!

 28. Не виждам с какво има да се гордеем в дадения случай. Това си е вандализъм и дребно хулиганство, каквото и отношение да имаш към тоя паметник.
  Разбирам някой да го беше направил това преди 25 години- навярно и аз щях ба кажа “браво”.
  Но сега простотията си е простотия даже ако я наричаш “попарт”, “младежко изкуство” или “политически протест”.

 29. Преди време писах тук за „десетте процента зрящи”.
  Ето го този „десетпроцентов” българин – надарен свише! Този, който с непокорния си дух руши догми и заблуди! Този, който прозрял напред в бъдещето, ни сочи пътя!
  Как само с един размах на талантливата си четка той реши спора с ретроградността, разобличи лъжата, изтри обидата и унижението и ни подаде ръка, за да ни спести усилията да ратуваме на клишето, борейки се със злото по поставените от него самото правила!
  Тези незнайни, но за мен забележителни българи, ни показаха нов път – без злоба, без омраза, без мъст, без болка!
  Лъчезарната им усмивка, напираща от багрите, помете буквално като тайфун и озверелите напъни на „Че-Геварци”, и призивите на станишевци и петковци за „бой последен”, и витиеватите гърчове на софийските чиновници, и истеричните вопли на продажните медии! И като при едно истинско цунами, вълната само за 24 часа обиколи цялото земно кълбо, за да възвести на света, че истинските българи не са мужици, не са русолюбци, не са комуноиди, не са любители на чалгата във всичките и перверзни измерения, не се страхуват и са готови да се борят! Да се борят за правото си да бъдат граждани на цивилизованата част от света!
  Талантливата младост на България, свободните духом, зрящите в грядущето и в истинската стойност на нещата, нашето „индигово” бъдеще, за една нощ пратиха по дяволите престъпното и срамно минало! И го направиха с усмивка!
  Поклон!

 30. Към МаcAllistar:

  Една малка поправка по въпроса за глупостта: глупаво е да наричате “заличаване” преместването, както и осмиването на един откровен символ на търпимостта към лъжата, която разчита на глупавата пасивност на свободолюбивите граждани.

 31. Който оСвети паметника като сборище на комиксови герои от глобален тертип трябва да получи правото да довърши започнатото. Моето предложение е, оня на върха с шпагина да бъде оСветен като Вълка от “Ну, погоди” – с розови кюлоти на бели цветчета…Хем ще избегне обвиненията в русофобия…

 32. Време е пловдивчани да се посьбудят; розовото много ще отива на чучелото Альоша

 33. …….. е изпратил СМС/текстово съобщение на Иван Сотиров на тел +359 888 471290, че ТОЙ Е ИЗРИСУВАЛ ПАМЕТНИКА. И аз изпратих на Иван Сотиров съобщение, че Аз СЪМ РАЗКРАСИЛА ПАМЕТНИКА… Има ли други мераклии да използват телефона? 🙂 Заповядайте, ваш е да го ползвате.

 34. Браво на художника за идеята да се бори чрез силата на изкуството срещу насилствената окупация! Ето това не могат да разберат другарите – въпрос на манталитет – те разбират само от насилие. Трябва да подкрепим издирвания художник, защото комунистите са готови на всичко. Надявам се да не го намерят.

 35. Понеже няма как да се снимам сега в София пред този шедьовър, ми хрумна друга идея. Искрено се надявам авторът/авторите на тази изпълнена със символизъм премяна, да боядисат и Альошата в Пловдив, защото явно няма друг начин да се премахне този паметник. Нека поне нещо цветно и “в крак с времето” се извисява над най-древният град в Европа!

 36. А Супер Б.Б.-де го?
  Междувпрочем,той се бе изцепил ,че не можем само да боядисаме това ,което комуноидите били направили.Но ето ,че можем,можем….!

 37. Графитите – начин на съществуване чрез пародиране на старата соцслава. Леко и с финес – без взривове, тежки кранове и подривни машини. И без юмручния бой, който са готови да поведат настръхналите комуноидни “човеци”.
  В тази “тъмна” злачна България, в която поначало се диша тежко и въздухът е спарен, това е светъл лъч радост. Тази случка ме върна в началото, когато ентусиазмът ни беше достатъчен, за да повярваме, че старото, посредствено и несправеливо време си е отишло безвъзвратно. Не стана така,за съжаление. А Иво Инджев е прав – това цветно събитие може да генерира енергия и да се превърне в ново начало, да измие очите ни и да строши зъба на клеветниците – “българофили” – онези, които твърдят, че премахването на паметника е антибългарско събитие.

 38. ИСКАМ ДА СЕ “ПРЕДАМ”
  АЗ “ОПОЗОРИХ” БАЙРЯКА!:)

 39. Ако преди съм била на мнение, че този паметник непременно трябва дабъде заличен от българска земя ( заедно с всичките му подобни извратени “другари-паметници”), то днес смятам, че по-зряло (да, господа другари, точно зряло) би било да овековечим миналотео си с цвят.

  За да разберем настоящето трябва да познаваме миналото, е казал Карл Сейгън. Загърбвайки и забравяйки какво се е случило ни поставя в уязвимата позиция да се поддадем на същите манипулации, на които са ставали жертва поколения наред. Затова аз напълно подкрепям оставането на паметника там, където е, но нека го “съживим” малко, да му придадем малко бългасрки щтрихи (каквито носи самото му обрисуване с американски герои), защото досега виждахме само съветски. Всеки път като минех оттам, тръпки от срам и гняв ме полазваха, защото, бог ми е свидетел, не съм съветка матрьошка, нито живея в съветка губерния.

  П.П. Вече имаше предложения “оня със сабята” на върха да е с розовите гащи на бели сърчица на вълка от “Ну, пагади”. Да, това определеное е интересно предложение. Как бихме доказали сами на себе си, че сме превъзмогнали, но не и забравили миналото си, защото всички се нуждаем от това – да дефинираме посоката си като независима административна единица със собствен език и култура – подлизуркоци на Русия? или “американска колкония

 40. …”американска колония” както “шеговито” комунистите наричат свободния избор да харесваш повече Капитан Америка отколкото осанката на Владимир Путин.

 41. Браво!Най-после някой да направи нещо изключително,че да извади заспалия народ от дрямката.Защо ББ не е казал нищо по въпроса още?Странно!Ооо,той е във Варна и реже “лентички”,пардон трикольорни ленти,но се изцепил по въпроса за безработицата.След като засадихме картофите,сега казал,че много се търсели овчари,а агнешкото се харчело и имало добра цена:)!

 42. Преди да започнат го чистят комунистите,пред оцветения барелеф да си направят снимки Гоце,СерГЕЙ,Пчеличката Мая,Р.Овч. и цялата им клика.И Бойко да позира за снимка.

 43. Г-н Инджев: току-що видях репортажа на Ралица Василева и интервюто с Вас по CNN. Супер беше, много приятно ми стана. Благодаря!

 44. Към HerrNY:

  Невероятно, но факт: CNN показа разкрасения паметник в София и се поинтересува от мнението ми за съветския окупационен символ. Нещо повече: Си Ен Ен “забеляза” книгата ми “Течна дружба”, чието представяне пред същия този паметник беше единодушно бойкотирано от българските медии ( с малки изключения, които направиха бойкота още по-контрастен).

 45. Браво на младежите оцветили паметника. И аз с гордост се обявявам за “злосторник”

 46. Да се демонтира и постави в новооткрития музей за модерно изкуство. И да не ви пука за руснаците!

 47. “Разбирам някой да го беше направил това преди 25 години- навярно и аз щях ба кажа „браво“.
  Но сега простотията си е простотия даже ако я наричаш „попарт“, „младежко изкуство“ или „политически протест“.
  Posted by Борисов юни 19,2011, 8:31 ”
  АЗ – С. Борисов, нямам родствени връзки с цитирания Борисов! -:)))))
  ПС. Ако се бе случило преди 25 години, нямаше да научим от медии, нямаше да го видим, но не се и съмнявам, че “лицето” щеше да е от първите възмутени граждани.
  Аз не съм го чел, но го осъждам, казваха общественици и “интелектуалци” по повод на “неправилни” творения.:-))))))

 48. Ако целта е хумур – ОК, да им тръснат глобата и да спрем да пълним ефира с глупости.
  Ако е с някакви политически цели … айде аман вече. Шум до небесата дали тоя паметник да се махне или не и в същото време откриваме тихомълком паметник на загиналите американски летци при бомбардировката на София … е кое е по-циничното от 2те?
  Нещо което е изградено не се бута!!! Защото с годините се е превърнало в история. Защо нацисткия център в Нюрнберг стои? Защото немците обичат да им викат нацисти ли? Не – стои защото вече е част от историята. Срамното е когато тепърва си строим глупави мемориали … ще почитам аз там 2-3ма свалени пилоти американски … айде нема нужда. Ако в ония времена на идеологически войни това е било допустимо, то сега не е. Комунизма добър или лош вече е в историята, гъзолизничеството (извинявам се) за съжаление е все още настояще.

 49. Г-н Инджев, ако имате запис на интервюто Ви по CNN пуснете един линк в сайта за да можем да го изтеглим и гледаме всички желаещи! 🙂

 50. И още нещо … г-н Инджев, страшно Ви харесвам, обаче като млад човек ще Ви кажа нещо и дано не ми се обидите … Напоследък имам чувството, че се вторачвате само в едни и същи теми, които вече на много хора не са им интересни, да не говорим, че почвате да се вживявате в някакви теории на конспирациите.
  Далеч съм от мисълта, че медиите у нас са кой-знае колко качествени, но понякога има и събития които не се отразяват не просто защото някой ги бойкотира, а защото не са интересни.
  Зарежете Първанов и паметника на съветската армия – изтъркани теми. Аз съм на 30 – забелязвам, че никой от хората около мен не се вълнува вече от такива неща. Да оставим 20 век с неговите несъвършенства и да минем в 21ви.
  Преди ми беше доста по-интересно да ви чета/слушам … 🙁

 51. Уважаема Силвия, мафията разцъфтя в България по две главни причини: 1. Решихме да заживеем в бъдещето, без да сме наясно откъде и как идва сегашното; 2. Младите, т.н. от Вас хора, в тази все по – излизаща извън контекста на света страна като нашата, са алергични към злободневни теми.
  Замисляла ли сте се какво, чисто технически, е нужно да направи всеки един от нас, за да почувстваме страната си направена точно за всеки един от нас, както човек има това усещане в някои други страни? И откъде трябва да се започне? Или мама и тате ще се оправят, на нас да ни е интересно, защото животът е истински до 35. Пък ако не ни хареса, напускаме! Ама не към страната, изправила досадния като тема паметник посред столицата, нали?

 52. Към Силвия:

  Първо:младостта не е предимство в един разговор, в който информираността е доста по-важна.
  Второ: това, че не Ви интересува какво пиша, но ми пишете, т.е. четете, е по-скоро Ваш проблем, който трябва да решите сама.
  Трето: Да съдите по себе си и тесния Ви кръг познати ( виж “първо”) е фундаментална интелектуална слабост ( виж “второ”)в разбирането за големия и (явно) неразбираем свят.
  Четвърто:Щом искате, оставете, наистина, несъвершеното минало и си живейте в който искате век, но помнете: който не знае откъде идва, няма да стигне никъде!

 53. Силвия-не чети Иво!Чети си “Защото сме социалисти” на Станишев.

 54. Айде още една млада защитничка на мракобесието. Все са много, все са млади, все са силни. Така скандират и на Бузлуджа. И явно са си повярвали, защото въпросната млада другарка по стар навик се опитва да говори от името на всички млади.

 55. Силвия, и аз съм на 30, но не споделям мнението Ви. Липсата на зрялост в позицията Ви ме подсеща защо се чувствам самотен сред връстниците си.

 56. След като прочетох всичките коментари написани по горе реших и аз да изкажа моето мнение по темата за паметника.
  Аз съм млад човек не живея в момента в България,не съм от никоя политическа партия и не подкрепям свободно избираеми лидери.
  Уважаеми господин Инджев :
  Мислите ли че това което се случи със паметника е нормално?Без значение че е остатък от нашето минало и “Великата Българо-Съветска дружба” Знаете ли че във държави като Франция например дават условни присъди и в някои случай за този така наречен Арт?
  Моето лично мнение по темата е , че паметниците независимо какви са те руски , американски , израелски и т.н не бива да бъдат осквернявани! Да факт е че този неизвестен художник успя да оцвети за миг нашето сиво ежедневие , което е похвално до някаква степен, но мисля че за тази цел има други места(а ако ги няма,нека да бъдат създадени(дано)).Не ви ли минава през ума ли че може би този графит е признак на на тоталната деморализация на нашето общество,и че няма никакви пречки,задръжки и най-малкото уважение към паметниците на културата и не само…
  Акт на смелост ДА! Акт на тотално не зачитане на правилата ДА! Артист Да! Но хора като неизвестния художник(така да го наречем) не бива да бъдат подкрепяни и толерирани за деяния от подобно естество!

 57. Драга Анна,

  А не ти ли е обидно в центъра на българската столица да стои потискащо огромен паметник на съветски войници с каски и шмайзери вместо паметник на Васил Левски или вкаменела “картина”, например, на Ботевото “Настане вечер/месец изгрее/звезди обсипят свода небесен/гора зашуми/вятър повее/Балкана пее хайдушка песен.”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.