Завръщането ни от евтан( Азия)

Докато българските общинари се чудят как да отмъстят на оцветителя на сивото ни колониално страшилище в центъра на София ( издирват неизвестния извършител с полиция!), а българските медии и политици се ослушват с надежда да се поснишат и всепобеждаващата буря на присмеха да попремине, новината и съответните снимки се изстреляха на невиждана за нашите маргинални стандарти международна медийна орбита. Дори авторът на този блог беше „застигнат“ от предложение за интервю по темата от една от най-големите световни новинарски телевизии…

Впечатляващо е да се види тъкмо германската медийна реакция- информативна и добронамерена. Това е повод да напомня отново огромната разлика между България и Германия по отношение на съветското окупационно наследство, за да парирам в зародиш нестихващите отчаяни опити да бъдем заклеймени като „вандали“ в сравнение с цивилизованите германци, които тачели и уважавали съветското наследство ( едва ли не били влюбени в него). Както напомни на митинга на 2 април в София живеещият в Берлин наш сънародник Милен Радев, германците, които са избили милиони съветски граждани ( не само войници) платиха цената за прекратяване на съветската окупация в източната част на страната си с обвързване на изтеглянето на съветските войски срещу ангажимент да съхраняват на въпросните топоними- доста добра „сделка“ срещу обединението на победената Германия, която в крайна сметка се оказа победител в състезанието за по-добър живот на собствените граждани. Нищо подобно не може да бъде направено като сравнение с основанията за съществуване на съветските паметници в България, които просто символизират налагането на кървав просъветски режим. Тук нито са водени битки от червената армия, нито има убити руснаци, нито има обвързващи клаузи в договора ни с Русия. Докато в Германия въпросът е повече от „деликатен“ и по тази причина е от много съществено значение доброжелателният медиен отзвук във връзка с „разкрасяването“ на съветския паметник в София.

velingraD

Denkmal für Rote Armee in Sofia erhält Pop-Art-Facelift
http://www.stern.dws2/aktuell/denkmal-fuer-rote-armee-in-sofia-erhaelt-pop-art-facelift-1696939.html
Denkmal für Rote Armee in Sofia erhält Pop-Art-Facelift
http://www.wochenblatt.de/nachrichten/welt/Denkmal-fuer-Rote-Armee-in-Sofia-erhaelt-Pop-Art-Facelift;art29,53010
Denkmal für Rote Armee erhält Pop-Art-Facelift
http://www.dnews.de/nachrichten/kultur/538617/denkmal-rote-armee-erhalt-pop-art-facelift-.html

Очаквано, медийна буря в единственото истински свободно за руснаците медийно пространство ( пък после не сме си приличали?!), се разрази и в Русия. Колегата Иван Бакалов разпространи в сайта си e-vestnik мнения на руснаци в мрежата, сред които дефилират предсказуемите реакции на обидената гордост от нещо, което…не се е случило. Защото СССР не е освобождавал, а е заробил България, но това просто не е известно на огромна част от държаните и днес в неведение руснаци. За щастие обаче, не всички са такива и това е обнадеждаващо за бъдещето на отношенията ни. Ето няколко мнения на явно информирани за историческата истина руснаци:

Knight_Of_Ni: Според мен са го оцветили отлично. Надписът, както аз го разбирам, означава “Майната му на онова време” и ясно показва умората от бронзово-каменните следи от съветската окупация. Паметникът е издигнат, предполагам, с постановление на партийния комитет, с пари на партията и всъщност означава “Ние, СССР, завладяхме тази земя и сега ние сме господари тук.” Рано или късно някой трябваше да отговори, “Вървете на майната си с вашия СССР, тук живеем ние.”

GeRom: Беше ми на езика. Като цяло, уважаемите читатели на durty забравят, че отношението към войната и съветското наследство е различно във всяка страна. И не само защото навсякъде има врагове и те мразят всичко руско. Просто навсякъде войната е била различна. И хората навсякъде са различни (не лоши и добри, а различни).

funtig: Разбирам, че не е много красиво от моя страна, но… В училище ми набиваха в главата, че Червената армия е освободила България от немско-фашистките завоеватели (на българските ученици също). А изведнъж се оказа, че това не съвсем така. По-скоро – съвсем не е така. Там не е имало никакви кървави битки с фашистите, въобще не е имало битки, Червената армия просто е окупирала територията без съпротива от българската армия, докато не е било сключено примирие. СССР е най-важният външен фактор за победата на Отечествения фронт в България, но той побеждава съвсем не благодарение на съветските щикове. Паметниците в България са символи на онова време и идеология, не повече, няма нужда да се намесват хиляди геройски загинали за свободата на България предци и тяхната поругана чест. “

Тези руски мнения да си ги „боднат“ на стената в общината радетелите на полицейското преследване на „злосторниците“!

И в българското свободно от олигархично влияние интернет пространство се надига патриотична вълна. Ето един пример:

В крак с времето!
Сподели · Обществено събитие

Час
18 юни 2011 г. в 00:30 – 30 юли в 22:00

Място
Паметник на Съветската Армия, София

Създадено от
Ivan Kerekovsky,Julian Manev

Група в подкрепа на неизвестния артист, превърнал една вехтория в изкуство! Да отидем да видим на живо тази идея, преди да е потънала отново в сивота!
Нима нашата страна няма нужда от малко креативност?

Разбира се, един обществен паметник не може да бъде обект на частно изкуство, в този контекст изчезването на творението е “необходимо”. Но до колко този паметник е обществен?

И все пак. Вярвам. Самото случване на такива малки неща изгражда здраво общество – на подкрепящи, на отричащи, … На нас!,

… „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме“ – В. Левски.

МОЛЯ, канете приятелите си!, Нека да разберем кой какво мисли!

Публикувам тази извадка от мрежата не само като доказателство, че приспаното ( до степен на евтанАЗИЯ) гражданско общество у нас е на път да се събуди и то тъкмо по въпроса за освобождаването от лъжата, че окупацията ни е донесла свобода. Това е кауза, която може да изправи морално гръбнака на България и да й спечели най-после малко уважение в очите на собствените граждани и на демократичните държави. Искрено се надявам също, че с оповестяването на един слабо известен (засега – кой знае, може и да набере подкрепа) призив, ще се замислят и някои ревниви съмишленици, които виждат в инициативата ( и в инициаторите) за демонтиране на съветския страж на окупацията някаква „лична“ битка. Всеки е свободен да се присъедини към каузата на свободата – подозренията и злословеното в това отношения постигат тъкмо обратния ефект и радват пазителите на съветския надзирател на българската барака от бившия соцлагер.

21 мнения за “Завръщането ни от евтан( Азия)”

 1. обявяването на това изрисуване на ненужната и противобългарска камара от камъни за престъпление е свинщина, която трябва да бъде наказана! тези неграмотни и без всякакво национално достойнство тунеядци, които ни управляват, нямат право да съдят това дело като престъпление. на онзи умник, който му е хрумнало да “издирва извършителя” трябва да кажем “ей, приятел, я си събирай чуковете и дим да да те няма!”

 2. Само ако го изтрият….,-да се нарисуват поробителите със еротични,садо-мазо костюми.

 3. В косвена връзка с темата- ПОКЛОН пред паметта на Елена Бонер!
  А в нейна памет -едно стихотворение от М. Цветаева. Поклон от мен и от нас , “русофобите”, защото, убеден съм, кремълските клакьори по форумите и шефовете им като гоцэ не са и чували за такава Русия с такъв руски език. Но ние знаем, че я има – и винаги ще я ценим.

  НАДГРОБИЕ
  Напрасно глазом — как гвоздем,
  Пронизываю чернозем:
  В сознании — верней гвоздя:
  Здесь нет тебя — и нет тебя.

  Напрасно в ока оборот
  Обшариваю небосвод:
  — Дождь! дождевой воды бадья.
  Там нет тебя — и нет тебя.

  Нет, никоторое из двух:
  Кость слишком — кость, дух слишком — дух.
  Где — ты? где — тот? где — сам? где — весь?
  Там — слишком там, здесь — слишком здесь.

  Не подменю тебя песком
  И паром. Взявшего — родством
  За труп и призрак не отдам.
  Здесь — слишком здесь, там — слишком там.

  Не ты — не ты — не ты — не ты.
  Что бы ни пели нам попы,
  Что смерть есть жизнь и жизнь есть смерть, —
  Бог — слишком Бог, червь — слишком червь.

  На труп и призрак — неделим!
  Не отдадим тебя за дым
  Кадил,
  Цветы
  Могил.

  И если где-нибудь ты есть —
  Так — в нас. И лучшая вам честь,
  Ушедшие — презреть раскол:
  Совсем ушел. Со всем — ушел.

 4. Руснаците са завоеватели и поробители,което си пролича от нежеланието им да ни върнат оригиналните архиви!Това е супернахалство и отношение към роби,каквито сме си всъщност,след като толкова години робува схващането,че Русия ни е двойна”освободителка”.

 5. Оцветеният барелеф и околните части на паметника, заедно с подробни професионални снимки да се свалят и преместят в новооткрития музей за съвремено изкуство, като едно от най-добрите постижения на съвременото българско/искрено се надявам, че човекът създал това е българин/ изкуство. Останалото? Останалото на бунището на историята където са забравенитеи измислени герои на комунистическите комикси /история и идеология/

 6. В духа на Фейсбук,където веднага публикувах линковете: Like, like, like!!
  Чувствам се част от нещо голямо, не знам какво е, но набира сила.

 7. Да,да,лека й пръст на Елена Бонер,на българска територия такива жени не са ражданим,затова пък има Цола Драгойчева,Нещка Робева,Стефка Костадинова,Йорданйа Благоева,Весела Лечева,Елена Поптодорова,Ирина Бокова и цяла армия от комунистически пачаври.

 8. Tози паметник НЕ е част от историята на БГ !
  Преди няколко дни се разбра, че 21000 антични предмета са били изнесени от страната нелегално / откраднати /, но учудващо е защо мълчат всички онези, които защитават този паметник ! Онези, които искаха да продадат незаконно тези 21000 антични предмета, всъщност искаха да затрият историята на БГ !
  Тези 21000 антични предмета са част от историята на БГ, а не някакъв паметник на петата колона !

 9. Няма да го хванат. Луди ли сте. Човекът най-спокойно си е рисувал пред погледа на полицая, тоест, делото има одобрението на полицията. Крайно време е този гнусен “паметник” който се е извисил като божество над центъра на София, да последва съдбата на мавзолея, не, по-добре да го преместят на площадката на АЕЦ Белене. Това там трябва да е градинка, където хората да спортуват.

 10. Като слушах част от коментарите на водещите по НТВ за изрисувания паметник ми стана ясно защо махнаха Витомир Саръиванов! По паметника ще ги познаете!

 11. Сега Сергей може да напише нова дипломна работа на тема за ролята на облеклото на Батман и Дядо Коледа за освобождаването ни от петата колона ! Сергей трябва да е в крак с времето !

 12. към Ангел Грънчаров:

  При мен не е пристигал..
  Да кажа,че след малко( 9.00 ч.) по БНТ започва дискусия за паметника и има вероятност да се чуе за интервюто на CNN с моя милост, излъчено снощи т( и което със сигурност ще бъде повтаряно няколко пъти днес).

 13. За 45 г. ‘ народна ‘ власт има 32000 души осъдени на смърт и още 90000 души пратени по затворите от ‘ народния ‘ съд и ДС заради различните им политически виждания …
  Какво повече да коментираме ?!

 14. Ха-ха-ха!
  Браво, Архар! Сега маститото перо на Сергей Дмитриевич ще може да допълни дълбоките си творения по отношение облеклото в Съветската армия. Предлагам му заглавие:

  ” Ролята на облеклото на Дядо мраз, Суперман, Робин и клоуна на Макдоналдс за изритването на съветската армия от България”

  Ако напише такава дипломна работа, може някой и да я прочете!

 15. Сега вече и аз искам снимка пред паметника! 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.