От перестройката, до пароструйката: лъсна им безцветният паметник

Когато много ядосахме вековните ни „освободители“ с първия митинг на 9 януари 2011 г., иронизиращ мълчаливо и с плакати съветския окупационен символ в центъра на София, съветската пета колона свика нещо пленум с участието на руския посланик ( досущ както пратеник на ЦК на КПСС задължително е присъствал на пленумите на ЦК на БКП) и ни заклейми. Ето я отново Петата колона, упълномощена пак да громи българите, които харесват повече България, отколкото Русия : подредена е по списък- за онези, които не вярват и си мислят, че в „Течна дружба“ нещо си измислям:

1.Български антифашистки съюз
2.Съюзът на ветераните от войните
3.Съюзът на военноинвалидите в България
4.Съюзът на сержантите и офицерите от резерва и запаса
5.Национално движение „Русофили“
6.Форум – „България-Русия”
7.Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД
8.Фонд „Устойчиво развитие за България”
9.Дружество „Александър Невски”
10.Федерация на съотечествениците
11.Българо-руска търговска промишлена палата
12.Българо-руски клуб „Шипка”
13.Съюзът на българските писатели
14.Славянско дружество в България
15.Съюзът на архитектите в България
16.Дружество „Найден Геров”
17.Съюзът на филмовите дейци
18.Съюзът на българските журналисти

Тон за нашето оплюване след 9 януари даде самият руски посланик Юрий Исаков, които обяви противниците на съветската окупация и колониализъм за „маргинали“. Вандалският му „дипломатически език“ не е импровизация- такива нещо в имперската военизирана дипломатическа йерархия ( те си имат дори дипломатически униформи, истински военни мундири!) не се допускат. Вандалският дипломатически език на Кремъл срещу българите включва подигравките към България като „троянски кон на Русия“, поканите на Елцин към България (единствено към България в Европа, помните ли?!) да се присъедини към ОНД и т.н.

Ето че този път на московските дипломатически вандали им трябваха цели 5 дни да изтрезнеят и да мобилизират петата си колона с пароструйките. Не могат да повярват, че това им се случва – въпреки перестройката им се налага да пускат пароструйката, за да замитат следите от маргинализирането на „вечната дружба“. Повтаряйки почти буквално декларацията на своите протежета, с което ги издава кой е истинският автор, руското посолство се подписа под следното:

“Посолството на Русия за пореден път е принудено да констатира възмутителния акт на вандализъм по отношение на Паметника на Съветската армия в София. “

…един момент: „за пореден път“? Нали уж тук всички обичат съветската окупация и останалите са някакви „маргинали“ , които руският посланик дори не удостоява с отговор, когато му пишат отворено писмо? Досега ни прескачаше като паднали гащи със скъсан ластик, но му лъсна…паметникът. Стотици, може би хиляди български граждани дойдоха да го видят ( лъсналия му цветен паметник). Беше празник на свободата: цели 5 дни продължи това доброволно поклонение. Както заявява доста просташки шефката на парламентарното мнозинство на ГЕРБ Искра Фидосова : „ който се снимал, снимал се“ ( „ кака се ожени”, се подразбира).

По-нататък руското посолство направи си лъже ( отново):
 
“Поругаването на паметта на воините, освободили България и Европа от фашизма, бе извършено с особен цинизъм, който няма прецедент в други европейски страни, където съществуват подобни монументи”, съобщиха от пресслужбата на посолството на Русия в София.

…”освободили България от фашизма“?
…“няма прецедент в други европейски страни“?

Това си е откровено тъпо: дори проруските медии у нас тези дни показаха разходката на съветския розов танк по река Вълтава в чест на 20 годишнината от неговото „поругаване“.
Следва обаче най-интересното и ще ви кажа защо. Моля обърнете особено внимание на факта, че руската декларация се крие зад българското законодателство, цитирайки точно, но прави това избирателно за договора с България, зад който пък се крият руските протежета тук:
“Посолството подчертава, че съгласно §12, ал. 1 от Закона за културното наследство на Република България Паметникът притежава статут на групова недвижима културна ценност, и в това си качество попада под действието на международните и вътрешните законодателни актове за опазване на културните ценности.
При това, в съответствие с положенията на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската Федерация и Република България от 4 август 1992 г. (член 14) и Споразумение между Правителството на Руската Федерация и Правителството на Република България за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката от 19 април 1993 г. (член 10) страните са задължени да предприемат необходимите мерки за запазване и полагане на грижи за намиращите се на териториите на двете страни паметници, свързани с тяхната история и култура, припомнят от руската страна. “

Руската декларация „пропуска“ „малката подробност“, че в договора изрично се говори за три категории паметници: военни гробища, костници и културно-исторически ценности. Съветският агресор с оръжието не е нито гробище, нито костница. А че не е културно-историческа ценност вече българската държава се произнесе категорично чрез писмо на заместник-министъра на културата Тодор Чобанов, провокиран от нас, „маргиналите“.

Доста некултурно е да се лъже, господин посланик!

Културната дискусия продължава . Читател на блога написа следното:

“От няколко години живея в Букурещ, обикалял съм и из страната и не видях никъде нито един Альоша, при все, че Румъния има сходна съдба във втората фаза на войната, а и по-тежък комунистически режим след това. Явно не всичко е въпрос на историко-политическа съдба. Честно да си кажа, направо им завиждам, задето нямат какво да си оцветяват. “

Културно му отговарям следното:

Румъния и Русия са не просто съюзници през Първата световна, но и заедно нападат България и биват жестоко разгромени от българската войска в продължителни, няколко месечни боеве на два фронта( българите дори форсират Дунава в контранастъпление при Свищов- там, където руснаците дебаркират през 1877 г.). В крайна сметка българските воини, които избиват хиляди руски нашественици в страховити атаки „на нож“, но освобождават като жест на добра воля всичките руски пленници, превземат Букурещ. Руснаците бягат и започват да грабят и изнасилват самите си съюзници (румънците) по позорния си път обратно.

Претекстът на Русия да изпрати казаците е, че помага да Румъния да осъществи законните си терориториални претенции- същите, който самата Русия залага като бомба в отношенията между младите балкански държави, отнемайки от румънците населени с румънци територии срещу което им “дава” да си вземат други, населени с българи.

За това бойно братство румънците никак не обичат да си спомнят, както и сърбите ( техни части, участвали в инвазията под руско командване, също са бити жестоко от българската армия в спомената и пазена в тайна у нас и в Русия и до днес война на Русия срещу България през 1916 г.).

България е единствената славянска и православна ( нали така ни слагат в кюпа си) държава, която не само отстоява с оръжие независимостта си от Русия ( трагичната Полша не успява, но все пак генерал Пилсудски смазва уж непобедимите червеноармийци в опита им да стигнат до Варшава след болшевишкия преврат и Сталин никога не забравя това унижение- връща им го в солидарна акция с Хитлер).

Да не говорим за печалната междусъюзническа война от 1913 г., когато Русия напълно откровено организира и обединява всички наши съседи във военен антибългарски съюз- в книгата си “Течна дружба” допускам, че именно по този повод Иван Вазов пише точно тогава “Аз съм българче” – като ехо ( от урва на урва и от век на век!) на огромното разочарование от руската роля и отмъстителност срещу България, която се опитва да окупира през 1886 г. ( за наказание за неподчинението при съедининението) , но бива унизително принудена да се откаже под единодушния натиск на обединена (срещу Русия) Европа. Румънци, сърби ( току-що воювали и победени от българите), чехи , германци и най-вече британци, абсолютно всички като един защитават тогава България от надвисналата руска окупация, подготвяна от няколко военни бунта на русофили в България и от заплашителното напредване на руската черноморска флотилия.

В крайна сметка Сталин довършва започнатото от бълагорофоба император Александър ІІІ- окупира България ( и Румъния).

Румънците обаче явно помнят всичко това, докато тук Петата колона на Русия си разиграва коня- троянския…Лъже, маже и “чисти” всичко, което не й изнася в изпълнение на задачата да служи на любимата си империя.

И понеже всички тези факти са много неприятни на нашите господари, медиите слугински следват инструкцията да не обръщат внимание на „маргиналите“. Не съвсем маргиналната телевизия Си Ен Ен обаче направи изключение и показа на голяма плазма корицата на книгата „Течна дружба“ в рамките на доста голямо ( като за световна информационна мрежа) интервю с автора.

Added On June 21, 2011
Journalist Ivo Indzhev discusses efforts under way in Sofia, Bulgaria, to remove a Soviet-era monument.
Europe News – Headlines, Stories and Video from CNN.com International

http://edition.cnn.com/search/?query=Ivo&primaryType=mixed&sortBy=date&intl=true
http://edition.cnn.com/video/#/video/world/2011/06/21/bpr.bulgaria.soviet.monument.cnn?iref=allsearch

В книгата си „Президент на РъБъ“ не случайно оставям отворен финал, в който обръщам внимание на „следочистачите“ в България. От перестройката, до пароструйката те се стараят да заличат истината. Няма да стане!

81 мнения за “От перестройката, до пароструйката: лъсна им безцветният паметник”

 1. ОБЯВЯВА се ЗРЕЛОСТЕН изпит на тема:

  „Отново се носи ГНУСНА ЗЛОВЕЩО-ЗЛОВОННА СМРАД,
  откъм ПУТИНОВИЯ комунистически Червен Площад!”

  от „признателния” български народ

  ———————-

  Препоръчва се в ЗРЕЛОСТНИЯ изпит да се влючат „изтъкнатите” КОМУНИСТИЧЕСКИ „интелектуалци” ,които са НАЗНАЧЕНИ от феодално-клановата терористическо-колонизаторска банда БКП(БСП) за такива ,във ВСИЧКИ „културни” и „творчески” СЪЮЗИ след 1944г. !!!!!!!!

  Е, верно малко е закъснял изпита , има-нема 130години, но пък какво да се прави – по добре късно , отколкото НИКОГА.

  Не е лошо да се включи и министър ВЕЖДИ , а също и всички знайни и незнайни комунистически ЯТАЦИ и ШУМКАРИ, назначени за КОМУНИСТИЧЕСКИ „държавни” колаборационистически КАПИТАЛИСТИ до 1989г. от КОЛОНИАЛНИТЕ им ГОСПОДАРИ в Кремъл, а след това преназначени за „частни” КОМУНИСТИЧЕСКИ колаборационистически КАПИТАЛИСТИ от СЪЩИТЕ
  техни КОЛОНИАЛНИ ГОСПОДАРИ в Кремъл.

  И все пак , ако на „другарите” комунисти им се иска да са ИСТОРИЧЕСКИ справедливи, относно това кой има ПРАВО на „антифашистки” паметник в България, то е пределно ясно – това са американските БОМБАРДИРОВАЧИ Б-17 и Б-24 , а също и изтребителите П-51 и П-38 , както и техните ЕКИПАЖИ и бомби.

  ЕДИНСТВЕНО те са водили „антифашистки” ВОЕННИ действия спрямо българските „„„монархо-фашистки””” войски , и ЕДИНСТВЕНО на САЩ и Англия е обявена война от АНТИФАШИСТКАТА коалиция.
  А също така ,ЕДИНСТВЕНО САЩ и Англия имат дадени жертви по време на техните „антифашистки” ВОЕННИ БОМБАРДИРОВКИ спрямо българските „„„монархо-фашистки””” войски и население.
  Освен това , „българските” комунисти да не леят КРОКОДИЛСКИ сълзи за загиналите при бомбардировките 2000 българи, защото те и техния ДИВАШКИ бог и идол Сталин са СЪЮЗНИЦИ на САЩ и Англия , а пък те са тези които бомбардират България.
  Следователно това са „„„фашистки””” жертви , а ВСИЧКИ знаем че комунистите са „антифашисти” и се борят ПРОТИВ българските „фашисти”.
  Със заклеймяването на бомбардирането на София , те заклеймяват и СЪЮЗНИЦИТЕ си от САЩ и Англия.
  Както се вижда това е поредния щрих към идеологическия , историческия и МОРАЛЕН ХАОС в който битуват „българските” комунистически лумпенизирани КОЛАБОРАЦИОНИСТИ.
  Този хаос е предизвикан от самия комунистически ДИВАШКИ бог и идол Сталин, който по време на самата война е СЪЮЗНИК с ВСИЧКИ воюващи страни, и се чудя ,ЗАЩО след като е бил съюзник с ВСИЧКИ воюващи страни , СССР претърпява най-ГОЛЕМИ загуби от ВСИЧКИ.
  Нормално е този ,който е СЪЮЗНИК на ВСИЧКИ да няма НИКАКВИ загуби , и да получи териториални и имуществени придобивки, и контрибуции от ВСИЧКИ воюващи страни. Това би го неправил най-печелившия от Втората Световна Война, а не НАЙ-ГУБЕЩИЯ както става в действителност.
  А пък ние за разлика от СССР ,България е била ПРОТИВНИК на ВСИЧКИ воюващи страни без СССР, особено след 5.9.1944г., но въпреки това не сме били като НАЙ-ГУБЕЩИЯ от всички – СССР.

  ЗАТОВА препоръчвам на Столична община и Б.Б. като премиер-министър , да приведат дивашкия идол на комунистите ,който се намира пред СУ”Климент Охридски”, в по-цивилизован и исторически ДОСТОВЕРЕН вид .
  Това може да стане ,като над и около ОГРОМНИЯ дивашки символ на Червената армия се поставят ОГРОМНИ статуи на американските БОМБАРДИРОВАЧИ Б-17 и Б-24 , а също и изтребителите П-51 и П-38 , както и техните ЕКИПАЖИ . Може да се добавят и копия на носените от тях „антифашистки” бомби.
  Хубаво е да са в мащаба определен „паметника” на Червената армия , или от това следва самолетите да са с размери приблизително около 100 метра .

  Е верно, може и да позакрият сегашния дивашки комунистически символ, но пък комунистите вервам нема да се сърдят , нали САЩ и Англия са „антифашисти” , а освен това НАИСТИНА са дали жертви в небето на „фашистка” България, а Червената армия НЕ Е дала НИКАКВИ жертви , а само ОКУПИРА България.
  А по време на тази окупацията има 50 000 „фашистки” жертви до 1948г., докато от бомбардировките има „само” 2000„фашистки” жертви.
  Все пак „тъпите” американски бомби НЕ МОГАТ да се сравняват по своята „ефективност” с „умното” „лумпенизирано” ОРЪЖИЕ за масово поразяване наречено – КОМУНИЗЪМ!

  ЗАТОВА за наше ДОБРО, когато отиваме да гласуваме пред изборните урни е добре хубаво да помислим , добре да размислим за КОГО, и за КАКВО гласуваме.
  ДОБРЕ е МАСОВО да гласуваме, защото от комунисти и другите паразитни болести трябва да се пазим САМИ , няма кой друг да ни ПАЗИ !!!!!!!!!!!

 2. Г-н Инджев,
  Моля, ако имате възможност, Вие или ваши колеги, които имат достъп до Премиера да му зададете следния въпрос:
  – От какво ни “освободи” Съветската армия и коя част от българския народ и е благодарна за това “освобождение”, защото няма как целият български народ да им е благодарен?
  Не е ли тази благодрна на съветските окупатори,част от българският народ, която изби десетки хиляди българи, в това число и неговия дядо?

 3. За съжаление г-н Инджев колкото и да пишете тези азбучни за историческата наука истини, ефектът е нулев. Тук хората още си вярват, че българска пушка не е гърмяла срещу североазиатец и че мириканците са виновни за всичко. Просто е факт.

 4. Намерили кои да говорят за оплюване на паметник и поругаване на историята. Точно комунистите затриха гроба на цар БорисIII и до сега не се знае какво е станало с него и точно къде е погребан.А какво стана с плочата с имената на убитите войници пред НДК?

 5. Г-н Инджев и останалите колеги, странното в случая е, че истината е в полза на нас българите, а ние много упорито се мъчим да я изкривим. Самият факт, че за да угодим на братята руси (не мога да преброя от колко години ама са много)ние българите честваме 24 май като ден на славянската писменост е какво повече да коментираме относно истината.

 6. Замитането на следите – специалистка в това отношение (следите габонски)се оказва и кандидатката за народното доверие Пръмова (когато й е удобно)/ Кунева (когато трябва).
  “Загрижена” за “хората” (сиреч ние, политиците,необикновените и ” хората” – обикновените…). Искала да чуе “какво искат хората” – само гдето не отговаряше на писмата в Брюксел, а в интервюта по радиостанции и интервюта се “чудеше” : “Не разбирам защо българите не търсят правата си, както европейските граждани… Ето, ние сме предоставили сайт, електронна поща, пишете ни…” Е, мнозина “писахме”, но отговори госпожата европейка така и не даде… И тази персона има наглостта да бъде президент…
  Някои се позовават на интелигентността,”възпитанието” (че и “езици владее”- последното (по обясними причини) най-силно респектира редакторите на едно “шоу”). Може и да са прави – досега президентът лъжеше неособено възпитано, явно дошъл е ред на “интелигентните лъжи” -от ония 800-те навярно… Това обаче вече сме го слушали, изтърпели и т.н.

 7. Както и предполагах, “почистването” на паметника ще стартира създаването на филма “Преброяването на дивите комунисти”. Под комунисти се подразбира поддръжници на руския тип комунизъм – обществено политическа система, чиято основна идея (и практика) е такова състояние на обществото, че руският мужик да няма на кого да завижда. Е, после, когато системата се срина, се разбра, че е имало на кого да завижда, но това вече е друга тема.

 8. Вандали са СССР-монголоидите-окупатори
  на демократична, антихитлеристка и свободна България! Как си позволяват ушанките да протестират официално срещу един художествен експеримент?! Но не на тях ме е яд- а на нашето кремълско лакейство!
  Та, какъв ли ще е официалният отговор от София, доколкото вече става дума за дипломатически документ?

 9. Между другото, я вижте какви политици имало в русофилската Сърбия:

  Посолството на Русия в Белград реагира на изявление на лидера на опозиционната ЛДП
  22 юни 2011 | 12:52 | Агенция “Фокус”
  Посолството на Русия в Белград връчи протестна нота на сръбското МВнР за изявление на лидерът на Либералдемократическата партия (ЛДПІ) Чедомир Йованович, предаде електронното издание на сръбският вестник ”Блиц”. Според изданието в интервю за национална телевизия Йованович е изказал обидни думи срещу Русия и руски политици. В изявлението си лидерът на ЛДП е изтъкнал, че сръбският външен министър Вук Йеремич и руският му колега Сергей Лавров „се прегръщат като мечки”, а политиката на Моска спрямо Белград окачествил като унизителна.

 10. Защо е този вий за паметника на комунистическите окупатори на България.Аз питам къде са паметниците на БЪЛГАРИТЕ загинали за България през Балканската и Междусъюзническата войни ,както и през Първата световна война.Нали бащите на сегашните кресльоци унищожиха и паметниците и останалите живи герои от тези войни,защото били “царски офицери”
  след 9 септември 1944г,

 11. Нямаме смели политици българофили!Уж сме в Европейския съюз,а още се борим да премахнем робското си подчинение към Русия!Този паметник е правен от българи под дулото на “освободителите” и следователно трябва да бъде премахнат от “свободните” уж вече българи.Така изчезна паметника на Сталин във Варна през 50-те години и никой не знае къде е.

 12. Иво Инджев:”…Претекстът на Русия да изпрати казаците е, че помага на Румъния да осъществи законните си териториални претенции- същите, които самата Русия залага като бомба в отношенията между младите балкански държави, отнемайки от румънците населени с румънци територии срещу което им “дава” да си вземат други,населени с българи.”
  Ето как реагира ген.Иван Колев(спасителят на Добрич) на присъствието на руски войски в Добруджа през 1916г.,непосредствено преди битката за Добрич,преди първото му сражение с тях:” Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи.Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг,който пречи за обединението на България!”
  Думите на Генерала са последвани от дела.Руските дивизии наистина са бити и прогонени оттатък Дунава.Падат в плен войници и офицери,бойни знамена(пазят се във Военно-историческия музей, но не са на показ). На събитията на добруджанския фронт откликва и народният поет Иван Вазов,известен със страстното си русофилство. Сега обаче той не възхвалява, а се гневи на някогашните ни “освободители”.Задава им въпроси:
  “О,руси, о братя славянски,
  защо сте вий тука? Защо сте
  дошли на полята балкански
  немили, неканени гости?”
  (Виж цялото стихотворение “На руските войни” като първи коментар към предпоследния текст на г-н Инджев.)
  Двама велики българи-патриоти реагират на едно и също събитие по различен начин-единият по военному, а другият в стихове. Но и двамата застават в защита на българската кауза по онова време:Обединението на българските земи.
  (От четири години е учредено сдружение за построяване на паметник на ген.Иван Колев в Добрич.Проектът му е готов,но пари за него не се намират. Виж, ако ставаше въпрос за руски/съветски паметник Лукойл(Валентин Златев) отдавна да е развързал торбата с парите.Но как да я развърже за паметник на български пълководец,който обича България повече от Русия(макар и роден в нейните граници-Бесарабия), изрекъл скверните за всяко русофилско ухо думи ,цитирани по-горе и нанесъл сериозно поражение на руската бойна слава! Такива думи и дела не се забравят, помнят се и се наказват – с нихилизъм и забрава,дори и със смърт! Ако ген. Колев бе доживял 9 септември 1944г. неминуемо щеше да го сполети участта на стотиците доблестни български офицери от онова време, безрезервно предани на България. Участта на кап.Георги Радков,чиято брегова батарея дава героичен отпор на отряда руски бойни кораби, подложил Балчик на разрушителна бомбардировка през декември 1916 година.За награда-убит от т.нар.Народен съд през 1945г.)

 13. Цялата рубладжийска сбирщина се е впрегнала в защита на т.нар. паметник.По телевизиите, в т.нар.социологически проучвания, интервюта със случайни граждани… В които (разбира се)преобладават искащите нещото да остане да стърчи на пъпа на София, осъждащите”този вандализъм!”Списъкът на Петата колона говори сам за себе си – няма спасение.Отчайващо е.

 14. г-н Инджев, вероятно и Вие се хванахте на уловката с паметника, за отклоняване на вниманието от предстоящото подписване на Пакта евро плюс :-))

 15. Работата около иначе атрактивния, младежки по дух (и вероятно по възраст) прочит на най-новата ни история става все по-шарен(ков). С риск автоматично да бъда разпределен към някой от двата лагера на костовистите (да се славят името Му и делата Му, и най-вече приватизационните Му сделки) или червените безработни мързеливи провокатори, ще кажа личното си мнение – хареса ми и като идея, и като качество, и като композиция, но не и като място на реализация (чисто законово, това си е вандализъм, който НЕ МОЖЕ да бъде лековато оправдан с никаква фактология около самия паметник). Да беше направил един гипсов макет – отливка, в реален мащаб, и върху него да нанесе идеята си – поклон пред анонимния талант. Но така, върху нечий друг труд… Донякъде е незряло, все едно да нарисуваш прекрасни мустаци на портрета на Живков, а пък да имаш таланта на Доню Донев… Така мисля.
  Иначе определено смятам, че идеите на автора са били доооста далеч от политиката. Тълкувания десетки, всеки от неговата си камбанария (в случая по-скоро – амбразура), но свръх-политизирането на това изкуство ми идва в повече. Нерде поп-арт, нерде СБЖ и СБП, прощавайте за турцизма? Че като се разшумя, та цяла седмица, партизански акции, посолства, пушилки… Защо бе, хора? Кой въобще ви каза какво е искал да каже авторът и дали е вложил политическите си виждания или просто е готин пич, който умее да рисува??? Или, понеже ви се иска (и на червени, и на сини!), да е провокация, и понеже е удобно анонимен, веднага всички да го яхнем… Прилича ми на онези безумни съчинения в 8-9 клас на тема “какво е искал да каже авторът”… Абе, кой си ти, че да ми диктуваш какво е искал да каже, да не си му светил, докато е писал? Всеки си има право на свой поглед и прочит, когато говорим за изкуство, ако позволите. Лично за мен изрисуването шаржираше както едновремешното поклонение пред бронзови измислени “титани”, така и днешния уклон към простеещия пуканков Холивуд… Кока-колата – символ на демокрацията? Ха-ха.
  Иначе ми е интересно, ако утре някой изрисува паметника на американските летци, бомбардирали София? Знам, знам, половината ще кажат:
  “Всеки военнослужещ, загинал под знамето си, независимо от коя страна на фронта се е сражавал, има право на достойна памет. Мъртвият не ни е враг и отдаването на почит към загиналите е въпрос на цивилизованост, част от моралния кодекс на всеки офицер.”
  А другата половина ще отвърнат настръхнало, че американците не са били жертви на войната, а убийци на цивилни граждани:
  “…кметицата на Дрезден посети Лондон, за да протестира срещу издигането на паметник на летците – бомбардировачи от RSF в Лондон. Забележете, в Лондон, а не в Дрезден.”
  (двата цитата са оттук: http://edinzavet.wordpress.com/2010/10/06/us-pametnik/ )
  И пак ще се разделим на два лагера и ще се тупаме в гърдите… А в това време паметникът “1300 години България” и още 150 подобни монумента мълчаливо ще се рушат под тежестта на свастиките, както ни показа един фотограф снощи в “Референдум” по БНТ…

  П.С. Знаете ли, господин Инджев, с нетърпение чакам да одобрят идеята на инициативния комитет за преместването (ако е технически възможно). Не бих искал да ви запомня с това. Един Бакърджиев стига. Не дай си Боже да се заяде това чудовище и да ни дават пак по CNN.
  Поздрави!

 16. Мисля че паметникът може да мине за костница – някой беше разправял, че отдолу има погребан слон от времето на зоопарка.

 17. Председателите на творческите съюзи, както и членовете на ръководствата им, нямат право да ангажират с личните си становища по обществени въпроси всичките си членове! За да са легитимни подписите им под такава “осъждаща” декларация, те трябва да представят протокол от общите събрания на членовете си, на които да е гласувано по въпроса!
  Днешните съюзи са създадени, за да защитават “професионални, социални и синдикални права и интереси на членовете си” (според устава на СБЖ например). Но техните шефове по навик от онова уж отминало минало продължават неправомерно да натрапват личното си мнение на обществото като становище на съответните съюзи!

 18. В дискусиите около паметника на Съветската армия се пропуска един съществен елемент, свързан с Горянското движение в България (1947-1956г.) – първото въоръжено съпротивително движение срещу установените комунистически режими в Източна Европа след края на Втората световна война.
  Този смразяващ с размерите си монумент -3 пъти по-висок от паметника на Апостола в София – е трябвало да покаже на опозицията, че зад БКП стои непобедимата Червена армия.

 19. Към Пламен Тачев:

  Всъщност “Боже” даде: Даваха ни (ме) по Си Ен Ен, колкото и да ви е неприятно.
  А за американските летци: не Ви отива на демонстрираната начетеност такава обърканост в аналогиите. Какво общо има? Опитайте се да схванете: когато американци окупират България, наложат диктатутура, отговорна за избиването на десетки хиляди българи и т.н., след което им вдигнем огромен паметник с благодарност за стореното, тогава сравнението ви ще има някаква логика.
  Колкото до Дрезден: гадно е и съм го писал, но е тъпо ( пардон) да търсите на всяко съветско злодейство американско ( бият негрите).За разлика от служителите на култа към Русия, никога с нищо не съм дал повод да бъда наричан “американофил” , освен от страна на гузните с русофилството си (уж)българи, на които отчаяно им нужно да оправдят гузната си съвест с обратен пример- и като го няма, си го измислят.
  Не държа да ме запомняте

 20. Др. Пламен Тачев се опитва да пробута любимата теза на чугуните, че и едните, и другите са маскари. Нещо като кварталната к..ва Цура, дето викала: А бе аз съм к..рва, ама Пена ако знаете каква к..рва е – по-голяма от мене…

 21. На българските еничери, маскирани като дружества за приятелство с Русия /всъщност такива дружества прикриват носталгията им по съветската империя/ искам да кажа: Истеричният ви вой и заплахите няма да ни уплашат! Ние сме свободни граждани на суверенна държава и можем да накараме управниците ни да зачитат националното ни достойнство.А символа на болшевишкото поробване на България ще отиде там, където му е мястото – в музея на тоталитарното изкуство! В Будапеща на хълма Гелерт от прекрасния паметник, нямащ нищо общо с грозно и заплашително размахвания шмайзер над София и цяла България, бяха свалени всички съветски символи. Да сте чули за оглушителни крясъци и вой в унгарското общество – не, такива нямаше, защото в Унгария няма съветска Пета колона и защото унгарците помнят изстъпленията на съветската армия на унгарска територия от 1945 и 1956 г.И най-вече защото унгарците са свободолюбив народ и не се колебаят, когато трябва да правят жертви за свободата си. Тъжното за нас е, че не друг, а българи слугуват по робски и с небивала стръв на чужди интереси, загърбвайки националните.

 22. Към Иво Инджев: Прекрасно знам, че Ви даваха, четох вчерашния постинг, но не разбрах, откъде си правите извод, че ми е неприятно? Напротив, аз не съм завистлив – това си е събитие за малката ни сива държава (но един човек подозирам, че ви завижда за международната медийна изява – в момента, ако не се лъжа, се води министър-председател).
  Идеята ми беше да представя гледната си точка, че не всичко е черно-бяло (пардон, синьо-червено), както мнозина се опитват да покажат напоследък, вдигнали словесните Шпагини. И не е нужно да харесваш Костов, за да харесваш новия (вече бивш) облик на паметника, както и не е нужно да си върл комунист, за да осъдиш някаква вандалщина. В крайна сметка, според мен, законите са за всички (вкл. за циганите, крадящи ток, пенсионерите, продаващи ваучерите си за дърва и въглища и майките, взели противозаконно майчински добавки – опрощението не е най-добрият начин да се решават проблемите на тези социални групи!).

  P.S. Лично към Вас, може и да не се публикува:
  Поправете ме ако греша, но усещам лека неприязън в последното Ви изречение. Разбира се, нито сте длъжен да ме харесвате, нито да ме допускате в личното си пространство, затова ще ви помоля, ако мненията ми Ви дразнят – напишете 1 редче по мейла, че не съм желан.

 23. За да видите какви са по същност освободителите ни,ще Ви дам препратка към една книга на социалиста д-р Кр. Раковски,който въпреки,че е социалист вижда много добре имперската политика на Русия спрямо България.Прочетете я всички,които искате много внимателно и тогава можем да говорим.Между другото книгата е издадена през 1898г.http://aig-humanus.blogspot.com/2011/06/blog-post_1544.html

 24. Много сме меки!
  Този паметник трябва да се разруши!
  С това ще тръгнем по, за нас, дълъг път към свобода.

 25. Към Пламен Тачев-Не се причислявайте към “костовистите”!Това е демагогия.

 26. Този паметник е като умрял кон. Коня който носеше на плещите си бившата комунистическа номеклатура бе Съветската Армия. Без нея, никой от тях не би мечтал, да бъде това за което се препоръчваха. И сега плачат за коня, като забравят че го няма. Напомня им за миналото, което за тях бе златно, но за тези които не се брояха сред номеклатурата бе ад. Наричат самопохвалната си пропаганда изкуство, което трябва свято да се пази. Търчат за помощ от Москва, по стар навик, където като тях, все още има остатъци от старата номенклатура и които след доста колебания са решили да им помагат. И не искат да се разделят с мечтите си да възседнат отново коня, без да виждат, че е умрял. И в Русия Съветския съюз отдавна го няма. Няма го коня, и няма нужда от паметникът. Пародия на доста слепци, истински или фалшиви, както в България, така и в Русия.

 27. Ако русофилите смятат, че оцветяването на паметника е обидно за Русия, то и американофилите могат да се обидят и да сметнат, че има атака срещу САЩ. Преди бяхме сателит на Русия, сега с всички сили драпаме да се наредим под американския флаг. Според мен, точно това са имали на ума си анонимните художници.

 28. Г-ЖО ФАНДЪКОВА,
  ПЛАТИЛ СЪМ СИ ДАНЪКА, Г-ЖО НЕ СЪМ ВИ ПЛАТИЛ ДА РАБОТИТЕ ЗА РУСИЯ. Г-ЖО ИСКАМ СИ ПАРИТЕ.
  ИВО ТОВА Е НАЧИНЪТ

 29. Голям рев за паметника!Даже и БНР пусна някаква репортерка с пяна на уста да обяснява за вандалския акт.Нашите медии живеят още в социализма.
  Само не ми е ясно защо на всички русофили децата учат на запад,а не на изток.
  И карат мерцедес ,а не ЗАЗ или Москвич.
  Ако в списъка от петата колона споменат по-горе ,има един член с руски Джи ЕС ЕМ – обещавам да се боядисам като паметника на съве”ц”ката армия!

 30. Иво, горе писалият не е запознат т.н. “зверска” бомбардировка в Дрезден не е извършена от USAF.
  Военно-въздушните сили на Британия, след консултация с бащата на народите другаря СТАЛИН, сър Уинстън Чърчил издава заповедта в отговор на атаките от F2 срещу Лондон

 31. Въпрос към всички списващи мнения тук:
  Вярвате ли че, паметника бе изрисуван от младежи които изразяват своят протест срещу комунизма?
  Възможни отговори:
  “Да” – това са съмишленици на идеята за премахване на символа който те кара да се чувстваш зависим от някого.
  “Не” – това е добре скроена и платена операция постигаща няколко цели… “Оповестяване” на света че РБ дължи все още поклонение пред Кремъл. “Оповестяване” на света че в разпределението на политическо влияние, БГ е поставена в кръга на Кремъл. След този “вандалски акт” никои няма да посмее да пипне символът, каквото и да означава той.
  Даа, няма да отговорите струва ми се… щото е надзрял момента когато оръжието на перото трябва да се възроди в реална битка на улицата, ама, за това се иска г*з и там, в борбата се вижда кой-кой е.

 32. На чистачката на паметника Шаренкова мъжът и е изгонен през 2001 година от България като заплаха за националната сигурност заради най различни международни при това престъпления!!

 33. Уважаеми господин Инджев,
  Най-напред бих искал да Ви благодаря най-чистосъдечно за това, което правите в защита на демократичните идеи у нас.
  Без да влизам в особени словоизлияния бих си позволил да Ви насоча вниманието към един поглед върху нещата, който е чисто мой, но който искам да споделя със съмишленици.
  Радвам се, че НЯКОЙ преобрази паметника на съветската армия по един уникален и обществено значим начин и това фокусира вниманието на обществеността върху проблема с неговата същност и социална необходимост. Последвалите събития категорично доказват, че ние, като съвременно общество не сме в състояние да вземем една категорична позиция по въпроса и повече от 20 години след падането на комунистическия режим в страната все още не смеем да кажем на големия съветски/руски брат, че нищо не му дължим. Напротив, той ни е задължен за своята грамотност и вяра.
  В този ред на мисли си зазавам следните въпроси:
  Доколкото си спомням паметникът на съветската армия нееднократно е бил покриван с графити, като например свастики, антикомунистически лозунги, нецензурни изрази и др. Същевременно, не си спомням тогава някой държавен орган да е афиширал в общественото пространство, че се започват дознания, разследвания или каквито и да било други процедури, насочени срещу евентуалните извършители на съответното злодеяние. Защо ли ?
  И да кажа още нещо – ама мнооого важно – защо никой не отива да оцвети паметника на Цар Освободител ?

 34. Най-нормалното нещо на света е да се премести паметникът на окупаторската армия,а на негово място да се постави паметник на всички бълграски герои,загинали във борбите за освобождение и съединене на милата ни България!Аз съм още млад човек и искрено се надявам и вярвам,че някога ще видя това да се случи.Тогава ще започне истинският преход,който си мислим,че привършваме.

 35. През лятото на 1991 година излезе в нелегалност гигантската, добре отработена машина на здраво корумпираната със сегашната власт, „невидимата“ партийна страна Номенклатурия и нейната икономика. Вчерашният политически и идеологически диктат се смени с икономическия и срещу народа веднага се развихри икономически терор в духа на добрите стари времена. Партията все пак някак си се съгласяваше да храни своите роби, но хора, осъзнали свободата си, тя нямаше намерение да храни. А Номенклатурия, както и преди, ще храни само себе си и ще се подхранва от Запада. Народът, отучил се да мисли и да работи, нека мре. Той вече за нищо на никого не е нужен.

  Комунистите дойдоха в нашата страна през 1917 година; като завоеватели и повече от седемдесет години се държаха като окупатори. Когато осъзнаха, че тяхното време си е отишло, те се разбягаха като панаирджийски крадци, за пореден път до шушка ограбили народа и накрая унищожили държавата
  Игор Бунич -“Златото на партията”
  И оттук следствието е:
  http://www.svobodata.com/page.php?pid=5811&rid=154

 36. Съгласен съм с г-н Луков. От пъръв поглед на мястото на художестжения проект става ясно, че е работа на група професионални художници. Добре подготвен и организиран проект изискващ скеле, стълби и часове за да се постигне това качество на изпълнение.
  Трудно ми да повярвам, че не им е било усигурено спокойствие за работа за постигане на ефекта. За момента дори и алиби на графити-художниците, които се броят на пръсти в столицата.
  Добре скроена и платена операция, която постигна целите си – и вълкът е сит, и агнето си е все още цяло.
  И все пак – чудесно беше , че се случи в края на софийската ни пролет 2011.
  С благодарност на Иво Инджев и участниците в блога за проявената гражданска доблест и родолюбие проявени в защтита на националните ни интереси, свободата на словото и художественото изразяване.

 37. В изявление руското МВнР ни информира, че въпросите, коментирани в статията по-горе “предизвикват съжаление”
  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3904771
  Всъщност това, което предизвиква съжаление, е реакцията и поведението на една държава, с претенции за значимост в световен мащаб, па макар и основно като енергиен придатък на развитите икономики, с което показва, че не е мръднала в развитието си от почти 100 години. Подобно дипломатическо изказване пълно с лъжи и обидни квалификации говори освен за изпуснати нерви ,но и за характерна комунистическа наглост и неграмотност.
  Всичко това показва, че не просто “съжаляват”, ами са бесни щом субекта, който злорадо обичаха да унижават като “троянски кон” им показа среден пръст, като ги направи публично за смях по толкова интелигентен начин.

 38. Искам първо да споделя с всички в този форум и г-н Рашидов. Днес случайно минах покрай паметника на Ленин в източен Берлин и установих, че е доста изпонадрскан. В оцветяването на паметника в София беше вложена много повече креативност, поне според мен.
  Жалко е, че войната между Русия и България от 1916 не присъства в учебиниците по история. Пробвах да питам преди около 6 години учителката ми по история какви са причините да не изучаваме тази тема и отговора беше повече от незадоволителен. Не присаства в учебния материал. За щастие има един разказ на Йордан Йовков, които описва събитията от онези дни.

 39. И все пак е трудно да се определи кое се оказва по – значимо – делото на неизвестния художник ли, образно показващ ни в какво безвремие сме замръзнали, или пароструйката, показваща категорично, че държавната ни администрация, всичките ни партии, бащицата президент и т.н. нямат АБСОЛЮТНО НИКАКВА ИДЕЯ какви съобразени практически подходи да използват за измъкването на страната от това безвремие и разчитат единствено на отработените тоталитарни, от които, УЖ, се опитваме да се измъкнем. За себе си смятам, че пароструйката внесе неповторим елемент на непреходност. Обикновеното техническо средство в преданите ръце на г-жа Шаренкова оживя и ни даде отговори на много важни въпроси по-добре и от най – вещи пророци.

 40. ““Посолството подчертава, че съгласно §12, ал. 1 от Закона за културното наследство на Република България Паметникът притежава статут на групова недвижима културна ценност, и в това си качество попада …”

  Забелязах този пасаж след като вече бях гледала “Референдум”. Явно червените са били на инструктаж в посолството им преди предаването, или – точно обратното – червените са консултирали посланика за нашето законодателство. Защото точно тази теза се защитаваше напоително от някаква другарка -архитект по време на “Референдум”. Така или иначе, тесните връзки между руското посолство и Петата колона са очевидни.

 41. Хората, господин Папини, са всъщност страхливи животни, които се нуждаят от управлението на силни господари без скрупули. Само когато не са свободни, каквито всъщност са повечето хора, те могат да живеят спокойно, без да вършат престъпления, тогава и за властта ще е по-добре. Свободата и демокрацията са за висококултурните, развитите страни…
  От интервю на Джовани Папини с Вл. Ил. Ленин, включено в сборника “Разговорите на Гог”, Милано, 1936 г.

 42. “Особено след кризата около абдикацията на княз Александър I Батенберг, русофобските кръгове вземат явно преимущество. По времето на последвалото управление на Стефан Стамболов, българските контакти с Руската империя почти са прекратени. Сред известните с русофобските си възгледи интелектуалци и революционери е Захари Стоянов, който казва: “Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!””
  Цитат от bg.wikipedia.org

 43. Да вярвам ли на очите си!!!

  13.Съюзът на българските писатели

  15.Съюзът на архитектите в България

  17.Съюзът на филмовите дейци
  18.Съюзът на българските журналисти

  20 години по-късно, цялата българска интелигенция в служба на Петата колона.

  Драги Иво! На 6 юни излязохте от “редиците на гражданите” след като кандидатката на Слави Трифонов Меглена Кунева заяви „Влизам в президентското състезание като кандидат на гражданите”. Сега не Ви остава нищо друго освен да излезете и от “редиците на интелектуалците”;))))))))))))

 44. Каква пароструйка, какви 5 лв, вие обърнахте ли внимание колко некадърно е измит паметника? Останали са сума ти петънца от боята и сега това чучело е още по-голям срам и грозотия отколкото беше преди. Защо Руската федерация не протестира срещу недоброто измиване на паметника им?

 45. Към Валентин:

  Което не по пречи на съветофилите да си направят издателство “Захарий Стоянов” , партия “Стефан Стамболов” , награда “Стафан Стамболов”, която връчиха на ( наградения от Кремъл за “принос към православието”) Георги Първанов. Така действат! И когато ме оприличават на себе си знаят много добре, че това е най-висшата обида, която могат да измислят…

 46. 13.Съюзът на българските писатели
  15.Съюзът на архитектите в България
  17.Съюзът на филмовите дейци
  18.Съюзът на българските журналисти
  Това трябва да е цвета на българската инелигенция, която първа да отвори очите на хората за ситуации като тая с паметника на окупатора. Да ама не. Жалки блюдолизци.
  А на руското посолство искрено пожелавам поредната да се превърне в последната оставяйки в небитието тях самите измислената им държава и отвратителните им паметници.

 47. Очевидно е, че Иво Инджев страда от някаква параноя. За него в България няма други проблеми, освен БИВШАТА дружба с СССР. Той още не е разбрал, че историята съществува и остава независимо от нашите днешни позиции. Затова е история. Скоро се върнах от Брюксел. Една от централните им улиси носи името Сталинград. Мога да ви изпратя и снимка. И никой не счита това за политически елемент. Повтарям, че за мене Инджев е повреден. Като си помисля колко хора са намерили смъртта си в Колизеума в Рим, отдавна трябваше да е съборен по логиката на Инджев. Другото обяснение за неговите писания е, че пак са му платили да отклонява вниманието от днешния мизерен бит на българина.

 48. Г-н Иванов, съзнавате ли какви глупости приказвате. Когато историята на един народ е подправена е нормално самият народ да се възпротивява /поне тази част от него която съзнава случващото се/. Случващото се в нашата държава е пряко свързано с т.н. “братска дружба”. Връзката Ви с улицата в Брюксел няма никаква логика. Паметника е построен с цел заблуда на целият ни народ, а улицата в Брюксел е именувана с почит към милионите загинали в района на Сталинград. Има огромна разлика.
  ” Свестните у нас считат за луди,
  глупецът вредом всеки почита… ” – сещайте се по-често за тези думи на Ботев, защото те са адски актуални в днешно време, г-н Иванов. А вие ги доказахте успешно.

 49. До BISSER STOYANOV,
  Радвам се че сте разбрали “умният” ход на олигархията в РБ. Ето го лакмусовото тестерче за съдбата на октомврйиските избори…идва нова бодра смяна “пароструики”…горко ни. Бих си позволил да Ви запитал следното – може ли да предскажете следващия тактически ход на “умниците”? Жокерче? – подготвя се “революционна ситуация” чрез кебапчета и “мила родино” по села и паланки.

 50. Иванов очевидно е намерил за свой дълг да ни отвори очите относно Иво Инджев, Брюксел и глупостите, с които се занимаваме тук. Много мразя някой да прави нещо за мое добро, без да съм заявила, че искам. Така че Иванов, от толкова коментари, които сме написали тук, не ти ли стана ясно, че нахлуването ти в това пространство е наглост, подобна на построяването на паметника, за който става дума.

 51. Ko прайш тука бе иванчо, кат не ти харесва? Четеш и диагнози поставяш. Още повече, че от последното изречение лъха не параноя, а направо пропаганда… като сме започнали да се псуваме на гадняр.

 52. Този ПСА не ви ли прилича на огромен СРЕДЕН ПРЪСТ забит в небето на БЪЛГАРИЯ?!!!

 53. По времето на “студената война” м/у САЩ и СССР се подписваха споразумения за разоръжаване – една ракета от едната страна, срещу една ракета от другата.
  Предлагам РБългария да подпише споразумение с ПРусия за разпаметниковане – един техен паметник тук разрушаваме ние, един те там при тях!
  Мисля съвсем изгодно и за двете страни споразумение!
  Легенда: ПРусия – путинова русия!
  p.s. Искам отново да подчертая, че т. нареченото “русофобство” не е към Руския Народ, а към имперските домогвания на ПРусия! Омраза м/у народите нетрябва да има, омразата и ненавистта е към техните минали или настоящи “изкецани” политици!

 54. То всъщност комунистите са за пароструйка, но тяхното червено не може да се измие. Маймуните вече не смеят да си вирят червените задници – страхуват се да не ги вземат за комунисти. А те, комунистите, както се знае, произлизат от маймуните, но изостават в развитието си спрямо тях.

 55. “Хората, господин Папини, са всъщност страхливи животни, които се нуждаят от управлението на силни господари без скрупули. Само когато не са свободни, каквито всъщност са повечето хора, те могат да живеят спокойно, без да вършат престъпления, тогава и за властта ще е по-добре. Свободата и демокрацията са за висококултурните, развитите страни…
  От интервю на Джовани Папини с Вл. Ил. Ленин, включено в сборника „Разговорите на Гог“, Милано, 1936 г.

  POSTED BY RU | ЮНИ 23, 2011, 5:48”

  Много точен нюанс, РУ! Този откъс показва защо Ленин е всъщност първия фашист. В този смисъл ПСА е един фашистки символ. Ако човек е с леви убеждения по европейски начин, веднага ще забележи това.

 56. Реакцията на творческите съюзи е същата както когато осъдиха Солженицин – кой каза, че комунизЪма си е отишъл?!

 57. Ами така е Иване Иванов, Затова сме на това дередже, защото си нямаме улица Сталинград. Виж, ако имахме такава улица, направо щяхме да сме си един Брюксел. Абе, как изобщо ви идва на ума да правите някакви сравнения? Абе огледайте се и вижте до къде е стигнала Европа и къде сме се забатачили ние! То бива, бива тъпота, ама чак пък толкова не бива. То бива да си олигарх и да пишеш тука така, ама не си. Най много да ти плащат за това.

 58. “Който много често се оглежда назад, много лесно може да се спъне и да падне” Ремарк Эрих Мария

 59. Да наречеш тези, с чиито букви пишеш “маргинали”! Адски тъпо! Също като едно дете, дето като видяло едно магаре, казало на майка си:- Мамо- о- о, виж на батко брат му! Ето ключа към стойността на паметника в очите на руснаците: Чрез него те “присламчват” към имперската си идея, “интелектуалците”- псевдо такивата, естествено, (но с някакъв наложен отгоре), авторитет в обществото, които тесногръдо го поддържат (уж по професионален признак- оценявайки “труда” на колегите си и “качествата” на “произведението”), забравяйки фактически главното! А то е ОРЪЖИЕ! Де юре, де факто, като символизъм (по- едрият руснак с “Шпагин”!!!), и като РЕАЛИЗЪМ! Лично аз, по това определям интелектуалците,- не по дипломата за архитект или скулптор
  (или въобще диплом за висше образование, а по способността (и желанието) да мислят ОБЕКТИВНО, НЕПРЕДУБЕДЕНО, и ЧЕСТНО, с ЧУВСТВО ЗА НАЦИОНАЛНА ЧЕСТ И ОТГОВОРНОСТ- (не “националистически или даже шовинистически)като мисълта не им е скрита в портфейла! Ако ние- м противниците на паметника сме “маргинали”, то е защото е маргинализирана (ограничена), не мисълта, а свободата ни! А “интелектуалците” поддръжници не са нищо друго, освен радикал- меркантили, които исторически могат да се сравнят само с Юда, а умствено с паразит, който не схваща, че като изяде организма, който го храни и той ще умре!

 60. Като Ви е толкова мила ВЕЧНАТА дружба СЪС СССР (а не “с СССР” – научете български език), що щете в Брюксел, а не сте в Русия.
  Защо ни давате пример с Рим, а не с Русия – може ли да кажете има ли в Русия град СТАЛИНГРАД и, ако няма, защо? Знаете ли какво беше предишното име на град Варна и кой и защо го смени?
  Ако г-н Инджев страда от параноя и е повреден, Вие от какво страдате, та се врете в неговия блог и го цапате с червено?

 61. Иванов, много е интересно как бихте реагирали ако след някое време от Москва дойде команда за заличаване на всички съветски паметници, в т.ч. и на този паметник на лъжата, една напълно реална възможност. Това се е случило вече с паметниците, бюстове, портретите на Сталин, бащата на народите. И не само това – из цяла България е имало много улици, площади, предприятия, а дори и цял град – Варна наименувани с името на вожда.

 62. “Общинският съветник от десните формации, обединени в “Алианс за София”, Мартин Заимов е предложил авторът на преобразяването на барелефа от Паметника на Съветската армия в герои от американските комикси да бъде обявен за “почетен гражданин на София”.

  Преди заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък той каза, че му е било отказано, тъй като за това трябва да бъдат изпълнени няколко процедури, между които и да се приложи автобиография и писмено съгласие от лицето, което ще бъде обявено за “почетен гражданин”.

  Засега художникът или художниците са неизвестни.

  За сметка на това Заимов е поискал срещу паметника да се постави платно със снимка на изрисуваният барелеф.

  Заимов събира подписи от общинските съветници за внасянето на доклад по въпроса с Паметника на Съветската армия. До момента са събрани 13 от изискуемите за внасянето на доклад 12 подписа.

  На заседанието на СОС Мартин Заимов и общинската съветничка от ДСБ Грети Стефанова се появиха с разпространените тениски със снимка на боядисания барелеф и с надписа “В крак с времето”. “

 63. Да наречеш тези, с чиито букви пишеш “маргинали”! Адски тъпо! Също като едно дете, дето като видяло едно магаре, казало на майка си:- Мамо- о- о, виж на батко брат му! Ето ключа към стойността на паметника в очите на руснаците: Чрез него те “присламчват” към имперската си идея, интелектуалците- псевдо такивата, естествено, (но с някакъв наложен отгоре), авторитет в обществото и на ръководни постове в разни видове изсмукани от пръсти “съюзи”,”федерации” “фондове” и други , които тесногръдо го поддържат (уж по професионален признак- оценявайки “труда” на колегите си и “качествата” на “произведението”), “забравяйки” фактически главното! А то е ОРЪЖИЕ! Де юре, де факто, като символизъм (по- едрият руснак с “Шпагин”!!!), и ФОТОреализъм)! Дори такива, със смехотворни за нормален човек организации, като “НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ РУСОФИЛИ”- (на мен ми звучи като “национално движение БЪЛГАРОФОБИ!), “СЪЮЗ НА ВЕТЕРАНИТЕ ОТ ВОЙНИТЕ,-(бивши “активни борци”)”СЪЮЗ НА ВОЕННОІИНВАЛИДИТЕ” (клонинг от предишната,които ако човек си даде сметка за възрастта им и ако са живи въобще),би трябвало да са родени най- късно през 1920 година, а тогава са преди всичко умствени инвалиди! Лично аз, по това определям интелектуалците,- не по дипломата за архитект или скулптор (или въобще за висше образование), а по способността (и желанието) да мислят ОБЕКТИВНО, НЕПРЕДУБЕДЕНО, и ЧЕСТНО, с ЧУВСТВО ЗА НАЦИОНАЛНА ЧЕСТ И ОТГОВОРНОСТ- (не “националистически или даже шовинистически!)като мисълта не им е скрита в портфейла! Ако ние- противниците на паметника сме “маргинали”, то е защото чувстваме, че е маргинализирана (ограничена), не мисълта, а свободата ни! А “интелектуалците” поддръжници не са нищо друго, освен радикал- меркантили, които исторически могат да се сравнят само с Юда, а умствено с паразит, който не схваща, че като изяде организма, който го храни и той ще умре! И нека не ни заблуждават стЪКМИстиките за гласовете (“ЗА” и “ПРОТИВ”), защото те са основата на тяхната власт и затова са по- масови в социологическите проучвания, които са активно спонсорирани и разпространявани от техните агенции и медии!

 64. Оставете го Иван Иванов, добре е да се чуват и гласове от “пароструйката”. Вярно е, че за дискусия не стават. По правило “аргументите” им, въпреки напъните в словесна софистика, се изчерпват със ” защо биете негрите”, клонящи към основния, понякога неприкрит, ” къде ми е кобурът”. Но пък защо да им пречим да се излагат?

 65. До Дончо Тонев:
  Не отождествлявайте паметници на Сталин и паметници на хора, загинали по време на войната (нищо че не са загинали в България – разлика няма). Т.нар. “команда” за премахване на подобни паметници няма да постъпи никога…За Москва това е немислимо, защото там помнят и никога няма да забравят с каква цена е постигната победата датирана 9 май 1945.

 66. Когато ни деляха,
  във Петербург мълчаха,
  а във Париж крещяха:
  “Убийте тоз звяр дивий!”
  Иван Вазов

 67. 13.Съюзът на българските писатели
  15.Съюзът на архитектите в България
  17.Съюзът на филмовите дейци
  18.Съюзът на българските журналисти

  Грешно е мнението изразено от някои, че тези съюзи (!!!) били на интелектуалци.

  Къде е съвременният “Бай Ганьо”, другари от съюза (!!!) на българските (???) писатели ? Може би ви липсва съвременен прототип ? Ами загледайте се в слави трифоноф и ей ви го един.

  Другари от съюза (!!!) на българските (???) архитекти, вместо да се подписвате в защита на това грозило, да бяхте представили проект за ново оформяне на Княжеската градина, а ?

  Другари от съюза (!!!) на българските (???) филмови дейци, къде е българският вариант на “Кръстникът” ? Липсва ви сюжет и прототип за българския дон Корлеоне ? Ами огледайте се, от валентин златев та до гоце, прототипи дал Бог. За гоце е малко сложно, той и за бай Ганьо става, там трябва да се разберете с писателите.

  Другари журналисти… другари журналисти… еееех, другари журналисти, вашата е ясна.

  Струва ми се, че да се наричат тези “интелектуалци” е доста пресилено.

 68. Сбъркал съм фамилното име на слави трифонов в моя коментар по-горе. Извинявам се на всички, които държат на добрия правопис. На слави трифонов не се извинявам.

 69. До @:
  Неизбежно е от Москва да дойде признанието за подобие, сходство и даже тъждественост между националсоциализма и комунизма. Просто е въпрос на време. А за мен не е ясно тогава вие, комунистите къде ще се денете!

 70. Осемнайсетте партизански отряда *от подреденият списък*, на петата руска колона в България приличат, на армията на Бранкалионе. Затова тези защитници *на паметника, на съветската-руска окупаторска армия в столицата на България* са отвратително смешни приятели, на путинова Русия.

 71. Не съм изчел всичко по въпроса,но и не знам за друга столица,в чието сърце са разположени ТРИ руски паметника
  Александър Невски,Цар Освободител и Паметника на “Свободата”.
  Това не са въпроси,касаещи само столичани,а всички българи.
  Искам да паля свещ в най-големия български храм -Св.Иван Рилски напрлимер,а не в храм ,кръстен руски убиец.

 72. До Дончо Тонев:
  Аз не съм от тези: “…”вие, комунистите”…”.
  Комунизъм – като политически строй, освен в Сев. Корея, не съществува.
  Така просто – да сме наясно с термините, че нещо все ги бъркате – вие, “патриотите”.

 73. Искам да се коригирам за грешката по-горе.Става дума за Паметника на съветската армия.
  Знае ли някой колко паметника славещи рснаците има в България и колко в памет на Велики Българи -несоциалисти?
  Бих перефразирал- “по паметниците ще ги познаеш “

 74. From: SBFD [mailto:sbfd@sbfd-bg.com]
  Sent: Friday, June 24, 2011 4:13 PM
  To: ‘BTA’
  Subject: Do vsichki medii ot Sajuz na filmovi deitzi

  ЧРЕЗ БТА

  ДО ВСИЧКИ МЕДИИ

  За информация на медиите:

  Свидетели сме на разпространяване на невярна информация в медийното пространство.

  Моля имайте предвид, че всички документи от името на Съюза на българските филмови дейци са автентични само след взето решение от Управителния съвет на Съюза и след положен подпис от оторизираното лице – председателя на СБФД.

  В противен случай не би следвало да се намесва името на Съюза на българските филмови дейци.

  Благодаря!

  Георги Стоянов

  Председател на Съюза на българските филмови дейци

 75. Господин Инджев,много искам да Ви отклоня от паметника,но не и от темата.Защо никой не забелязва дългата ръка на Русия в нашата Православна Църква.Този двуглав орел,който се появи в храмовете…
  Изобилието на пари към някои от владиците…
  Мислите ли ,че не е нужно да се оповести всичко.Църквата ни е застрашена.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.