Узурпаторите от новия (без)отечествен фронт

Не знам дали забелязахте, че Путин ни забеляза. Размаха пръст срещу поругаването на съветски паметници, което напоследък зачестило в чужбина ( интересно е дали ни смята за чужбина- нали си прави с нас каквото си иска с помощна на Петата колона тук). Макар в собствената му страна да има стотици запуснати, разграбени за скраб паметници от съветския имперски период, на него му е важна чужбина, защото така се бетонира като пазител на имперските ценности пред плебса, на който няма какво друго да даде за поддържане на самочувствието, освен да точи легитимност от бездънната бъчва на военната тема. Това е наистина последното убежище на една идеологически и доктринално изчерпана имперска самозащита пред страшния модерен свят на свобода, комуникации и стремеж на народите към независимост, която делегитимира всичко, върху което се крепи вековната традиция на руския абсолютизъм и цетрализъм в упражняването на властта в името на „велика цел“. Същевременно превръщането на мартирологията в главна подпора на империята я прави още по-жалка в очите на всеки наблюдател от същата тази чужбина, който споделя основната ценност на века: човекът и неговото щастие днес, а не човекът и неговите саможертви и подвизи вчера -истински или не съвсем във „величието“ да бъдеш инструмент на съдбовния сблъсък между националсоциализма и комунистсоциализма.

На Петата колона у нас обаче й е по-важно да крепи умилението не пред собствената история, а да поддържа съветският паметник чисто сив, а не цветно украсен, докато на собствения й партиен монумент в бившия Парк на свободата обидите към БКП си стоят от години без някой да се загрижи за това. Иначе нямаше да е Пета колона, маша на чужди интереси, нали! Пък и друго си е да се скриеш зад Сталинград, докато няма как да се наконтиш зад Жабокрек с акцията по избиването на ранени нейде в чужбина германци.

Голямо нахалство на Петата колона е да говори в това отношение от името на цели гилдии в България и да обсебва позицията на българските журналисти,архитекти, писатели и дори ветерани от войната. Не е ли това същата война ( друга война,след която да има все още живи ветерани, България не е водила), в която загиват десетки хиляди българи под съветско командване, но не са почетени с нито един паметник, докато за окупирането на България без нито съветска жертва стърчат над всичко и всички ни жалоните на сталинизма, гарнирани с благодарствени надписи от името на народа ни. Точно това правят и днешните „говорители“ на творчески съюзи и организации- узурпират правото да говорят от името на всички по стара ОФ традиция. И откъде черпят наглостта си? Пак от там, от „великата братска страна“. Нейната враждебна на България доктрина, базирана на мартирологията, им вдъхва нов живот.

В отчаянието си да обяснят на себе си и на околните как така се оказало, че все пак доста българи не желаят да бъдат третирани като безмозъчно туземно население на подчинена с брутална сила територия, поклонниците на чуждия култ намират утеха в простичкото обяснение, че за всичко са виновни …американците, т.е. съюзниците на СССР във войната. Братушките ни освободили, а американците ни покварили. Гадовете американци дори вдигнали на цял метър от земята невиждан ( в смисъл, че никой така и не го е виждал, а не че е невиждано огромен) паметник на свои антифашисти, бомбардирали фашистка България ( нали така- хем е била фашистка, хем гадните американски антифашисти я бомбардирали). Гадните американски антифашисти убили цивилни българи, което си е гадно, така е. Но пък готините съветски антифашисти избили съвсем правилно ( или пък в графата „грешка“) десетки милиони съветски граждани и после предали богатия си готин опит на готините антифашисти в България и те спокойно го приложили върху десетки хиляди избити сънародници и върху няколко пъти по толкова настанили по съветски модел в уютните концлагери и затвори. Така звучи този оксиморон на езика на пропагандата, в който думата националсоциализъм няма дори формално място, за да не се досети някой за някои неудобни прилики, които съвсем не са само семантични.

И което е по-лошо, този език се употребява не само от публично заявилите се като следовници на съветския култ български граждани. Чухме го от министъра на културата Вежди Рашидов, от шефката на ГЕРБ Фидосова в махленската й оценка за артистичната акция срещу съветската окупационна символика ( „който се снимал, снимал се…“) и дори се промъква в първата официална реакция на външния министър Николай Младенов, който се солидаризира, че случилото се в София било „есктремизъм“. А уж е много прозападен- не му ли направи впечатление, че в нито една западна медия, където оцветяването на паметника получи широк отзвук, не видяха никакъв екстремизъм? Излиза, че заема страната на руската мартирология и интерпретация на тази окупация като легитимен източник за памет(ник) по съветски образец.
Докато в същото време руското посолство си позволява да лъже за смисъла и съдържанието на договора за сътрудничество в България, без това да предизвика никакъв протест на властта в София и по този начин натрапва пропагандата на кремълския прочит на историята.

И понеже става дума за поругаване на честта – у нас поне няма такава опасност. Не може да бъде поругано нещо, което го няма. Поне в българските институции определено отсъства. Друг е въпросът дали българите ще се примирят за вечни времена от тяхно име да „говорит Москва“ и свързаните с нея узурпатори на медийното внимание, застанали в позата на пазители на единствено правата вяра в „светлото минало“.

37 мнения за “Узурпаторите от новия (без)отечествен фронт”

 1. Уважаеми, колеги очевидно е че на голяма част от българското население липсва чувството за национална идентичност. С риск да предизвикам паника и страхотно възмущение ми се иска да им кажа на тези люде да вземат да се отправят към майката Русия и най-накрая да се идентифицират като руси, славяни и там каквото си изберат. Съжалявам за острия тон но толкова години да се бориш с такава слепота е не само изтощително но и пагубно.
  Махането на този паметник е нещо изключително важно и то не за друго но при липсата му много млади българи ще растат без този символ и тази истерия към руските братя. Скоро се замислих, че вече не се говори за Георги Димитров и това според мен се дължи на липсата на мавзолея.

 2. В “МАТРИЦАТА” България управляващите и обслужващите са руски слуги, така че картината е ясна.
  Въпросът е: как да измъкнем България от тази МАТРИЦА, за да стане ТЯ най-после СВОБОДНА?
  Вече мисля, че единсвенният останал шанс е разсичането ѝ.

 3. След като едно твърдение е невярно, може ли върху него да се гради правилна теза? Как така не е имало сражения на съветски войски в България, а има паметник на загинали освободители? Ако е имало, къде е описан чутовния подвиг на “братушките”? Ако няма убити, а има паметник, не става! Не е възможно да има битка и да няма раздувки по въпроса! В България това не е възможно. Не е случаен вицът, че ако руснаците … така, ние съвсем … така. Не може без раздувки и затова ми е интересно що за Пета колона е пропуснала това събитие! Я бързо другарят Путин да ги подменя, а старите кадри си знаят – в Сибир. Така и ние ще сме доволни поне веднъж от Путин и неговата работа може и да потръгне. След като забелязва, че все повече се изличава от човешката история лъжата за “съветските освободители на Европа”, значи работата на “братята” им е спукана. Лъжата умира със смъртта на заблуденото поколение, но това е трагедията на оставащите.

 4. Хрумна ми нещо!
  Чудя се ако Незнайният художник нарисува отново Незнайният паметник, но този път с образите на Путин, Медведев и Златев, дали някой ще посмее да го изтрие?!

 5. Преди малко по “Дарик” съобщиха, че днес в Столичния общински съвет е направено предложение от Мартин Заимов – художникът, оцветил ПСА да бъде удостоен с “Почетен гражданин на София”, а срещу ПСА да бъде монтирано табло с фотоси на оцветения паметник!

 6. Болшевишкият вой на умряло е добър показател, че това, което се случва е ПРАВИЛНО. А пък паниката в реакциите на петата колона барабар с нощното чистене е направо комична. Но пък от Кремъл се въздиглна глас: “Ну, курица, ну погоди!!!”

  Но фактът, че се страхуват от нормалите, мислещи хора ми действа освежаващо. Най-малкото, защото без да искат, потвърждават, че нормални, мислещи хора тук има и има опастност те да променят статуквото.

 7. Въпрос към възмутените от екстремизма : Скъпи блюстители на СССР монументодинозаврията, къде завърши славния път на един от героите на култовия за вас Лайпцигски процес? Освободен от Освободителите си в Колима ? Ама на Вежди кой да му каже, др. Брежнев го нямаше даже – Хей поле широко…

 8. http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3907831
  аз намирам темите много общи: да плащаш за почистването на чужд паметник и да плащаш, за да ти “обменят парите”, защото така е казал някой с вратовръзка….има си крушка опашка.

 9. Никой от тези руско-съветски подлоги и дума не обелва за паметните плочи на вългарските войници загинали за България.Някой знае ли изобщо къде са и в какво състояние са.

 10. И аз имам усещането, че НЕЩО се случи! Сякаш някакакъв похлупак леко се повдигна и започнахме по-добре да дишаме. Забелязвам, че комунягите зажужаха като оси, настръхнаха, искат вотове, …, какво им става, какво ги задейства така?Матрицата се пропука или що?
  ДАКАР, страхотна идея!

 11. Пейзажът на оскърбените се допълва от великия историк Божи(дрянь) Димитров, който също надигна глас против “вандалите” с железния аргумент, че е осквернен един “войнишки паметник”!?

 12. Блестящо силна статия на г-н Иво Инджев!Нека не ми се расърди,но в нея доминира чувството за собствено достойнство и истинност,за разлика от други публикации вкоитонамира място и дребнотемието или личната обида от случилото се с него.ПОЗДРАВЛЕНИЯ!Темата за монумента на Позора в центъра на София е лична кауза на г-н Инджев/и моя/!Още веднаж-ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

 13. Явно не е добра работата на нашите рубладжии, щом като взеха да намесват и американците като антипод на “чутовната” им любов към символа на болшевишкото поробване на България. Ама как така, “другари”, нали Америка е основна част от антинацистката коалиция и без американската помощ за Съветския съюз на съветската армия щеше да й бъде много трудно да спре германското настъпление на Изток. Как ще обясните на американските политици, че противопоставяте техните жертви във войната на безумната си защита на поробването на България от болшевизма. На вас ли не ви е ясно, че страната ни беше обявила война на САЩ и Великобритания и за съжаление стотици български граждани станаха жертва на бомбардировките над София, Дупница и Враца. А защо Съветския съюз обяви война на България – тази България, която въпреки германския натиск не скъса дипломатическите си отношения със СССР и не изпрати войски на Източния фронт? Отговора ви е пределно ясен – без бруталната съветска окупация вие нямаше да можете да узурпирате властта – тази власт, която продължавате да държите с пари, медии, босове на организираната престъпност и подкупни магистрати. Не очаквам от вас да се загрижите за съдбата на паметните плочи на загиналите във войните за национално обединение от 1912 – 1918 г. от 1-и и 6-и пехотни полкове, които съборихте през 1980 г. Имате си други грижи – да служите на Путин и да ни правите заложници на имперските му амбиции. В същото време пращате отрочетата си в охулваната днес от вас Америка. Ето с това не мога да се примиря!

 14. Имам едно малко странно предложение.
  Да накараме медиите да обърнат внимание и на нас-противниците на паметника.
  Да поднасяме по едно букетче на паметника по случай различни годишнини.
  Например:
  15.06-“освобождението”на Латвия
  05.08-……на Литва
  21.08.68-…на Чехия
  23.08-молотов-рибентроп
  05.09-на България
  04.11.56-на Унгария
  Списъка може да бъде продължен доста..забравих Естония и Финландия дано не се обидят от съветското посолство.
  Смятам че ще има отклик от медиите,младите хора също ще научат за подвизите на “Славните Съветски Войни”, от Посолството(Рукото- главната буква не е случайна)няма да ни се сърдят- цветя поднасяме на ГЕРОИТЕ…
  На17.09.1939 заедно с Вермахта освобождават и Полша от поляците..Само не знам от Петата колона как ще реагират.
  Г.Алексиев

 15. Г-н Инджев,знаете ли какво става с в.Седем?Не излезе тази сряда и се говори ,че е закрит!Твърде жалко за свободното слово и победа на петата колона ,ако е така!

 16. Господи, такъв отпадъчен сайт как ли още не са го спрели незнам! Ей тия 7 свински коментатори който толкова много мразят Русия нека ги питам аз “ако издигнат паметник на Обама на него ще се кланяте нали ” защото сте едни продажни американолизци. АМА СВЕТА ВЪРВИ В НОВА ПОСОКА И ТОВА Е КЪМ ВЕЛИКА РУСИЯ И КИТАЙ! ВИЕ СИ ПЛЯМПАЙТЕ КОЛКОТО СИ ИСКАТЕ ТО И ДРУГО НЕ ВИ ОСТАВА ДЕ !

 17. Поменниците на Червената армия из България да се запазят!

  Да, точно така – да се запазят!
  Но при едно условие – на всеки поменник, без значение къде се намира –
  в София, в Пловдив, в Бургас, в Шумен или коя да е паланка у нас – да се
  сложи плоча с надпис:

  “Паметник на съветските окупатори на България от 5.09.1944 год.
  Направени от благодарните им лакеи и с парите на окупираните.”

  На всички до един!
  Така хем ще останат непокътнати, хем ще е ясно за кого са предназначени и ще
  напомнят на поколенията какво се е случило, кой го е сторил на посочената дата
  и какви са последиците за България.
  Който не се чувства българин – нека с кеф да им поднося цветя и празнува публично
  безродството си.
  Така поне ще е ясно кой какъв е от живеещите по тези земи.

  Моля да бъда подкрепено това родолюбиво дело.

 18. Подписалият се с ник / Boje moi /.
  Не очаквам да ме разбереш, но все пак ще ти го кажа. Проблемът на теб и подобните ти е, че приемате всичко около вас като ваша проекция. В този смисъл не ме учудват подобни очаквания към някакъв имагинерен американски паметник. Нещо повече—в случая вярвам че си искрен, защото дори само за допускането на смисъл в нещо надхвърлящо билогичните потребности и нагони е нужно наличието на някаква духовност и интелект.
  Дали и колко ги имате показва фактът, че единственото с което ще останете в историята е унищожаването на нацията и страната си за дълъг период от време. Но тъй като и за това нямате сили сте просто едни доброволни придатъци на чужд мизантропски режим. Оттам и традициите и майсторлъка ви в поклони и чупки във всякакви пози.

 19. към BOJE MOI
  Жалка “отрепка” и “изчадие адово”, не споменавай напразно божието име,защото ще те постигне “божието проклятие”!!. Според ограниченият ти мозък (съмнявам се да имаш такъв), кой трябва да спре този “отпадъчен сайт”?. Може би Путин, Медведев, Че Гевара, Пиночет, Хитлер, Сталин или някои друг за да тръгнем в “новата посока”. Не ми е ясно ти какво правиш в тази омразна за теб държава България, а не си вземеш дисагите и да се отправиш към “мъртвите сибирски полета” или още по на изток в Китай и Северна Корея и да се наслаждаваш на “свободата” и “щастливото си бъдеще”.

 20. До този, който използва Божието име, за да се подписва: Не богохулствай, нищожество. Ако со толкова голям привърженик на великите Китай и Русия се подписвай с “Ленин Мои” или “Мао мой”. Не скверни Божието име, простако !

 21. О-о бедни ми Паисие,
  Ти, който със славната ни история успя да събудиш у подтисканите близо три века и половина българи чувствата за национално достоинство, гордост и значимост всред другите народи. Ти, който запали искрата и постави началото на Българското Възраждане. Ти, който не дочака да видиш плодовете на своя труд и да се възрадваш, че след 500 години турско робство имаше у българите и морал, и Вяра в Христа, и любов към “всичко българско и родно” и кураж, смелост и решителност да издигнат на знамето си “Свобода или смърт”. И “С нами Бог” да се вдигнат и да тръгнат към своята Голгота-на смърт за род и Родина.

 22. Знаеш ли, Братко Паисие, колко си ни нужен сега? Знаеш ли, че само след 45 години открит и брутален руски имперски болшевизъм, който със страх и терор така смачка България,унищожи потомствената българска интелигенция, обезглави народа ни избивайки неговите естествени лидери, изкорени Вярата, отне земята, добитъка, земеделския инвентар на селяните, отне фабриките и занаятчийските работилници на предприемчивите българи и превърна целия ни Богобоязлив, трудолюбив, и разумен народ в роби. А след тези най-черни в над 1330-годишната ни история, 45-те кърваво-червени години на руско-болшевишка тирания и терора на техните подлоги-сатрапите от антибългарската комунистическа партия, няма достойни, смели и решителни следовници на Твоите завети, бедни ми Паисие. Един единсвен Твой Брат по перо буни духовете и всява надежда в народната свяст. Бог здраве и здрави нерви да му дава, за да се сближаваме, разпознаваме и обединяваме около неговите блестящи писания.

 23. Съжалявам за досадната грашка: да се чете “…Знаеш ли, че само ЗА тези 45 години…”

 24. Господи, BOJE MOI – ти уби у мен всякаква вяра!

  //Извинявам се за offtopic’a

 25. До този, с човешки облик, осквернил чувството за святост и нарекъл се без капка свян “BOJE MOI”. Не знам кое арогантно същество се крие зад това излияние на злобата и човеконенавистничеството, но мога да му обещая – ще направя всичко по силите си, за да не може никога отново подобни канибали да припарят до властта! Как пита само: “Още ли не са закрили този сайт?” Не, цинико, още не са го закрили! Можеше да го закрият, а и евентуално да застрелят този, когото сметнат за необходимо, ако България беше губерния на Путин. Но за щастие не е, въпреки неистовите ви опити да я направите такава!

 26. Към BOJE MOI:
  Ама защо всички комуноиди, влюбени във “велика Русия”, които се опитвате да пишете в този блог, не знаете правописа, бе? Защо не ви изучи като хората любимата ви БКП?
  Хайде история не знаете, с логиката и психологията сте скарани, ама поне правописа /българския/ да бяхте усвоили!
  Май партийните ви вождове само да мразите успяха да ви научат.И с този ваш аршин на омразата се опитвате да мерите нормалните хора.
  Какъв ти КИТАЙ, аратлик, какви пет лева?! То бива да не си в час, ама чак пък толкоз.
  Китай, смотаняко, отдааавна вече направи завоя и не е братче на твоята “велика” Русия. От новия Китай на любимия ти Путин гащичките му треперят.
  И защото, ливадо некосенадва, пъти в три реда напразно името Господне споменаваш, ще ти кажа – на никакъв паметник не се кланям! Защото е казано:
  “Не си прави изваяно изображение, нито каквото и да било подобие на нещо, което е на небесата горе, което е на земята долу или което е във водите и под земята. Да не им се покланяш нито да им служиш…” /Изх.20:4-5/
  🙂 🙂

 27. към BOJE MOI,
  ти си абсолютен червен БОКЛУК а не Българин!!!

 28. Силна статия Г-н Инджев, благодаря ви от все сърце! Правилно ли съм разбрал че отново Кремъл поставя каруцата пред коня? Нима не е време да се разбере че,най-напред българинът трябва да се освободи от бремето на външно-поклоничеството? Освободният човек сам ще избере своите културно-исторически ценности и сам ще се върне и оцени дори ПСА. Амаа, нейсе с тази нежна революция убихме слона с прашка…сега,отивам да си закупя фанелка подобна на Г-н Заимов

 29. До “survivor”:
  Не е просто “червен боклук”,хайде да го кажем точно:
  това е московски ГЪЗОЛИЗЕЦ!

 30. Да ме прощава сайта за този грозен израз.

 31. Краят им наближава г-н Инджев, Каквото и да правят, всички паметници, постаменти, монументи и тем подобни комуненти ще бъдат изритани от хода на времето. А ние свободните хора не трябва да чакаме това да се случи от самосебе си, а да направим всичко, което зависи от нас за да ускорим този ход.
  Аз Ви подкрепям напълно, Вас и всички хора които са за демонтажа. Много ми хареса предложението на г-н Мартин Заимов. Подкрепям го напълно.

 32. Аз също си мисля че предложението на Мартин е много сполучливо и го подкрепям напълно.
  А статията е много точна и ярка както винаги!

 33. Сп. “Тайм”:
  За няколко дни в София САЩ отново воюваха с “червените”
  Творбата “В крак с времето” влезе в страниците за културни събития на списанието
  25 Юни 2011

  На страниците си, посветени на културни събития, в новия си брой американското седмично списание “Тайм” отбелязва със снимка и кратък текст творбата на неизвестен художник/художници, осъвременил една от скулптурните композиции на Паметника на Съветската армия в София.

  Под заглавие “Българският Банкси” (на името на знаменития английски художник на графити) “Тайм” посочва, че за няколко дни в София Съединените щати отново воюваха срещу “червените”.

  “Анонимен художник преобрази паметника на съветските войници “освободили” България (според списанието става дума за комунистически преврат) в улично изкуство, боядисвайки всяка статуя като герой от американската попкултура”, пише “Тайм”.

  Руското посолство в София нарече случая “вандалски акт”, а боята бе почистена, въпреки че хиляди хора се радваха на новото произведение, което получи голяма подкрепа в интернет, завършва американското списание.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.