Цветотатство

Повлякохме крак! След два концерта пред паметника на благодарността към окупаторите ни, с класика в изпълнение на оркестъра за Електроакустична музика на Христо Петков на 2 април и на на джазмените от Vili Bras Band на представянето на книгата (ми) „Течна дружба“ на 17 май вече станахме свидетели и на рок концерт на същото място! Ето какво се е случило обаче, според очевидец, чието свидетелство съвпада напълно с наблюденията на други присъствали в публиката.

Спираш звука или те прибираме“ с тези думи към озвучителя полицията прекъсна тази вечер,рок концерта на българските „Uriah heep“с участието на Кен Хенсли пред ПСА.
Последната песен „July Morning „бе приглушена до минимум,след концерта, звездата отказа автографи на множеството почитатели. Публиката скандираше „Ушев педераст“ Нямаше журналисти да отразят тази случка, какво ще се прави реклама на рока в България?
Групата екзалтираше публиката с поредица от великите си хитове:“Sunrise“,“Free Me“,“Easy Livin“,“Stealin“ и „July Morning“.Всички хора танцуваха, пееха и си куфееха, докато не натъпи ПОЛИЦЕЙСКИЯ ЧАС………(а нямаше още 23 часа). По-късно някой от навалицата се провикна: „Искат да бутат паметника, за да строят МОЛ на негово място“ Явно е гледал много серии на комунистическото сериалче „Стъклен дом“, или действа по инструктаж. “

Интересно е това настървение на полицията. Като обитател на квартала, близо до националния стадион „Васил Левски“, помня на какъв децибелен терор до късна доба бяхме подложени от певачката Лепа Брена преди няколко години. Но за нея може! За рокаджиите обаче, дръзнали да иронизират символиката на окупацията със самото си присъствие там, се полага явно казарменият принцип: „гонка по устав“. Както за вандалите с червени знамена, които в нарушение на закона се събраха без разрешение и се опитаха да надвикат мълчаливия ни митинг на 9 януари със зурли, съветска маршова музика и подхождащите й псувни по наш адрес- нямаше полицейска санкция. Полицията гледаше и слушаше безучастно как ни псуват на „фашистки пу.ки“ и „никога на колене пред фашистките свине“ и ни заплашват с изпращане в Белене, замеряйки с яйца чучело, което трябваше да представлява Иво Инджев ( метната дреха върху кошче за боклук). Угодническите медии излъгаха, че имало два митинга, макар хулиганската агитка от 47 души да беше незаконна. „И от двете страни си разменяха обиди“, писаха тогава, слагайки знак на равенство между 45 минутните изстъпления на хулиганите срещу напълно мълчаливите демонстранти от нашия разрешен митинг и няколкото предизвикани реплики срещу вандалите в края му – при това не с псувни и закани, а с вярната констатация“ комунисти-терористи“!

Вандалите от 2 януари, свързани с младежката организация на БСП и техните другари от „Че Гевара“, които после гордо разпространиха клип от събитието с изписани названия на концлагери като дестинация за нас, се оказаха галеници на властта- общинската и централната, на които обаче оцветяването на сивия фетиш на съветския колониализъм им се видя цветотатство. И заваляха заплахи за затвор и глоби за хиляди левове срещу неизвестния извършител, докато известните извършители от 2 януари биват канени за награда в БНТ в предаването „Руферендум“ да си демонстрират агресията!

Отива им! Това е някак по вкуса им, както написа в. „Стандарт“ в похвален репортаж .от 10 ноември 2009 г.:
Клиповете от юбилейния спектакъл на руснаците в Кремъл се завъртяха в зала 1 на НДК
Цветан Цветанов куфее с “Любе”
Вицепремиерът и жена му пристигнаха с огромен букет на концерта

Коля Расторгуев просълзи публиката
Политици, банкери, дипломати, знаменитости от шоу индустрията и средностатистически интелектуалци отново се врекоха във вечна вярност на “Любе”. 4000 меломани аплодираха неистово неостаряващите романтици от великата руска група, която отново доведе до екстаз зала 1 на НДК в неделя вечер. Вицепремиерът Цветан Цветанов и съпругата му се появиха с огромен букет. Гиньо Ганев беше потънал в сантименти, докато слушаше прекрасните стихове на парчетата. ..
Клиповете, които се въртяха на гигантската видеостена пък, бяха от юбилейното шоу на “Любе” в Кремъл, където те празнуваха 20 години от началото на славната им кариера. Неслучайно се появиха самите Путин и Медведев на “Червения площад”, в подножието на “Свети Василий Блажени”.
Всъщност събитието, чието лого беше “Кой казва, че живяхме лошо?”, сложи рамо и на предизборната кампания на Йорданка Фандъкова за кмет на София. Министърът на образованието е член на Управителния съвет на Форум “България – Русия”, уточни Светлана Шаренкова, по чиято покана пристигнаха “Любе”.
Албена АТАНАСОВА

Това е положението в нашата родина, в която на паметника на чуждата окупация през февруари положиха цветя и венци руските колониални инструменти за влияние „Газпром“ и „Лукойл“ в присъствието на русофилски дейци, празнуващи руския „Ден на отечеството“ ( бившият ден на съветската армия). Цветята и венците, които за пореден път оскверниха паметта на десетките хиляди жертви на съветската окупация, разбира се си престояха седмици наред без никой да ги „изчисти“. Тук никой не пречи на господарите да се разпореждат като у дома си и да демонстрират с кого си имаме работа. Цветотатство!

23 мнения за “Цветотатство”

 1. Г-н Инджев, напишете нещо за метнатия банан в Самара срещу Роберто Карлуш!

  Криля на Съветите – какво име на футболен клуб 🙁

 2. Не знам защо, но винаги подсъзнателно и асоциативно съм свързвал русофилията с понятието геронтофилия! Както и да е, но тази политическа утопия /и не само/ на част от БГ народ, в течение на вече почти 135 години, все повече се превръща в неподатливо на лечение, злокачествено туморно образувание в снагата на изнемощялата от бедност, мизерия, духовна безпросветност и липса на каквито и да било ценности, българска нация! Г-н Инджев, благодаря Ви от сърце, че Вие единствен, продължавате борбата срещу това остро заболяване на нацията, макар и само на полето на журналистиката, Вашите книги и статии, са единствената ми надежда, че все пак някога хората ще прогледната за истината!

 3. Здравейте, изключвам възможността да имам по обхватен поглед от Вас върху медиите в България (защото съм много далече и защото ги преглеждам рядко от личен интерес) но ми попадна нещо много интересно и исках да Ви го изпратя в лучай че съвсем случайно Ви е убегнало?
  http://www.standartnews.com/news/details/id/107541/%D0%9D%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%85%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D0%BA—%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD-%D0%BD%D0%B0-%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-
  Поздрави!

 4. Поздрави и поклон на Иво Инжев .
  Има един момент който смущава-безразличието на Западна Европа към нео-комунизма който се развива днес. Няма ли Обединена Европа да излезе с единна декларация и политика към Комунизма,да го приравни към Нацизма,Фашизма.Днес България е по-близо до 1989 година,отколкото до 21 век.Цялата българска интелигенция /с малки изключения/ пее Ода на Преклонението пред Москва.Къде сме ние,защо не можем да се еманципираме пред Кремъл,който развива една военизирано общество,където средната класа е от военни,полицаи,хора близки до Путин. Погледайте малко руская телевизия-само военни филми,тенденциозни със сцени като тази-немски танк гази тела на убити руснаци .
  Поздрави още веднъж за Иво Инджев,запазена марка за национално достойнство,морална и гражданска позиция

 5. Ама точно така, те са си господари у дома си е кой да им пречи, ратаите ли? При това тези руските ни “господари” заедно с министър председателя ни и неговите лакей са си къде, къде по-близко до масите, за разлика от онези “омразните”, “префърцунените”, тези които не искат да си говорят с нас на елементарен уличен език и още по-страшното не желаят и да пият водка с нас.

 6. Г-н Инджев, ако сменим ракурса, можем да кажем и следното: Всички описани от Вас възмутителни събития са дело на дълбоко прости и примитивни хора. През годините ни управлявяха партизаните с третокласно образование, после децата им, лустросани отвън, но кухи отвътре, а сега дойде ред да ни поуправлява и обслужващият персонал от милиционерските участъци, служебните столове и почивни станции на ЦК, военни поделения и в добрия случай- от резиденциите. Тези пък нямат нищо нито отвън, нито отвътре. Освен това общият им знаменател е настървението на нищия и присъщата му сълзлива сантименталност, докарана от някоя “песньовка” с елементарно съдържание. Мисля, че така трябва да си обясняваме защо “Любето” не тече само от чешмата, а фатмаците – трето поколение /но не “обуто”/ му принасят венци и хваления. Въпросното Любе си е една терористична група, която най-откровено пропагандира насилие във всичките му уродливи форми. А за нашите фуражки това е най-подходящ афродизиак, защото за повече те акъл нямат. Обаче както е казал песимиста – колкото по-зле, толкова по-добре /това може да се каже и от оптимист, аз съм от тях/. Имам предвид младото поколение. Нали не си мислите, че на разтурения концерт са били пенсионирани ветеранки с медали. Е, след като изслущах с огромно удоволствие коментарите на сина ми и неговите приятели след снощния скандал – аз съм спокойна. Нещата така загрубяха, че изходът е близо и то не в желаната от фуражките посока.

 7. Г-Н ИНДЖЕВ,КАКВО ПОВЕЧЕ ДА ГОВОРИМ ,АКО ФАНДЪКОВА ПРЕДПРИЕМЕ НЕЩО ЗА ТОВА ВЪОРЪЖЕНО ЧУЧЕЛО В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ ,ТО ЩЕ Е ДА НЕ ГО ОБСЪЖДА ДОРИ ОТ СТРАХ ,ЧЕ МОЖЕ И ДА ЗАГУБИ ИЗБОРИТЕ. СПОРЕД МЕН ТОВА Е СТРАХ , УВЪРТАНЕ СЪС СТАТУТА МУ(МАКАР ДА ИМА РЕШЕНИЕ ЗА ПРЕМАХВАНЕТО МУ),НО ПО ИНТЕРЕСНОТО Е И КАК ЩЕ КОМЕНТИРАТЕ ТОВА ,КОЕТО ГОРАН ГОТЕВ ОТ “ЧЕРВЕНАТА” ЗЕМЯ , БИЛ КАЗАЛ ,ЧЕ АКО Е НА МЯСТОТО НА ПУТИН ,ЩЯЛ ДА ВРЪТНЕ КРАНЧЕТО НА ГАЗА ЗА БЪЛГАРИТЕ, ТА ДА ДА РАЗБЕРАТ С КАКВО ПРАВО ТЕ РИСУВАТ ПО СВЕТИНИТЕ НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ.

 8. „Кой казва, че живяхме лошо?“ – с този въпрос на практика те ни карат да полудеем.
  и едно уточнение: първото голямо и много красиво събитие пред паметника беше на 9 ноември 2010 г. под надслов: Стената падна – паметникът си стои!
  Тогава също имаше музика за първи път и в тъмното Васко Кръпката изпя: Нека бъде светлина!
  Това беше началото на усвояването на паметника. А-а-а-а, и нещо много важно: имаше торта във формата на паметника, която разрязахме и изядохме сладко, сладко.

 9. Новите(стари) цветя на “господарите” домо-разпоредители….
  news.bg -“Едва 1/4 от общинските конференции на БСП, които трябва да номинират свой кандидат-президент са проведени. Това докладва Евгени Узунов пред националния съвет. Той отчете колко и кои са номинациите до момента. Вървим в график с номинациите, смята Узунов.

  За държавен глава до момента са посочени номинациите на Ангел Марин, Ангел Найденов, Антон Кутев, Андрей Пантев, Валери Жаблянов, Георги Близнашки, Георги Кадиев, Георги Пирински, Димитър Иванов, Дора Янкова, Евгени Желев, Евгения Живкова, Емилия Масларова, Зорка Първанова, Ивайло Калфин проф. Иван Илчев, Ивайло Гайнтанджиев, Иво Атанасов, Корнелия Нинова, Костадин Паскалев, Мая Манолова, Меглена Кунева, Меглена Плугчиева, ген. Михо Михов, Николай Петев, Петър Курумбашев, Пламен Орешарски, Румен Овчаров, Сергей Станишев, Стефан Данаилов, Стефан Василев, Явор Куюмджиев, Янаки Стоилов, Георги Гергов.”
  Списъкът със сигурност ще бъде допълнен след края на останалите 3/4 Об. Конф… Малиии, ще станат повече от 130 + старите цветарки които ние си ги знаем!

 10. Глупав израз,-“средностатистически интелектуалци”, писачът на репортажчето май не знае че такова чудо няма. Има полу-интелектуалци и понякога, полу-идиоти.

  Иначе картината е гротескна, ужасно смешна, и малко сюрреалистична- “полезните идиоти” и полу-идиотите /, куфеят на фона на червени зидове, петолъчки, спец. части, православни брадюги и “свети Василий Блажени”, щедро омешани с хероическите физиономии на джуджетата-богатири Путин и Медведев.

  На такава картина биха завидяли едновременно Салвадор Дали и Гручо Маркс..

  Всички знаем известния израз “Изкуството иска жертви”. Преди години се майтапехме с него, като го перифразирахме на “Жертвите искат изкуство”- и в случая този израз описва много точно събитието. Искат изкуство, ама получават друго – още една копаня с идеологическа помия. Дали искрено се кефят?

  Добре поне, че младите и порядъчни хора, дори не са чували за групата за путинско-съветски поп “Любе”, която сигурно извежда името си от мрачните подземия на “Лубянка”…

 11. Тая история с паметника ме принуди да призная пред себе си нещо, което не исках да приема за факт – това, че чак сега идва времето на промяната. Преди 20 години имаше просто съвпадение, външни причини, които оставиха една послушна и затъпяла в омарата на развития социалзъм маса без ръководители, без обща кухня – ей така изведнъж на улицата, сами да се оправят. Е, имаше и изключения, дори и партийните “бизнесмени” сигурно трябва да броим за нещо като уродливи изключения, но като цяло нищо друго не се случи освен, че “държавата и нейната Партия” оставиха народа си безстопанствен. Трябваха 20 години, за да узрее нещо ново, 20 години на социалистическа държава запазила си изискванията, но напълно абдикирала от задължения, за да може оставения без предизвестие труженик на социализма да разбере, че нещо май не е така. И до днес в главата му Съветската Армия се пише с главни букви и до днес тя е освободителка (пак с главна буква, но извинете ме аз не мога така да я напиша) – нещо като суеверие, нещо като отказ от действителността, нещо като безкрайно подхранвана надежда, че изведнъж всичко ще си дойде на мястото и пак всички ще бъдем равни с възможността да намериш някоя връзчица и да се изкефиш с малко повече статус пред съседа.

  Би трябвало да ми прави впечатление как действаха и преди под най-различни имена, би трябвало да ми прави впечатление колко лесно пропагандата за “мръсните фирмаджии” се просмука в мислите на толкова много хора под казионното ръководство на Партията в нейното тройно лице преди няколко години, но трябваше да стигнем до там, че внушението срещу собственика и предприемача, който не е от нашите да се превърне в избор на Андроповщина, за да осъзная, че и аз съм мечтател – мечтаещ, че народа, който го е родил има акъл поне на 5 годишно дете, но уви …

  Повтарят се неща, които трябваше да сме надживели преди десетилетия и това означава само едно – не сме. СоциализЪма не си е отишъл – само модния лозунг вече не е “Вечна дружба” ами нещо от сорта на “С Европа ръка за ръка през вековете”. Виждайки, че не може да поддържа едно по-приемливо лице за всички, той (социализЪма) се е свил до онези, които си го присвоиха и до онези, които се задоволяват с малко, но завиждат много и могат да живеят с различни названия за едно и също старо нещо. Трябваше да стигнем дотук, да използваме същите емоции направили партизаните народни герои, за да направим царе мутрите на Партията с главно П, за да изпъкне жалката истина, че преходът още не е започнал… и всичко онуй що вика за справедливост, просто иска възмездие не на други грехове, а на първородния грях на нашата преждевремно родена демокрация – изоставянето.

 12. Видях фашизираната полицайка и цивилното ченге, които изнудваха и заплашваха озвучителите /перфектно вършещи си озвучителската работа/. Карали са ги, както те споделиха, да спрат звука изцяло преди “JULY MORNING”, а освен заплахата за арестуването им е станало въпрос и за пари. Намаляването на силата, като компромисен вариант за хита, е съсипало целодневния им труд за постигане на баланси и перфекционизъм “според дебелите книги”, както се изразиха, но за социалистическите ченгета подобни категории не съществуват. Те успяха да притеснят дори гост-музиканта Кен Хенсли, групата, публиката и развалиха празника. Остана привкус не на 1989г., а на 1984…

 13. До Валентина Маринова:

  You’re certainly welcome!

  Междувпрочем (ей тая дума по наше време беше една, някой знае ли колко са сега? 🙂 ) гледах ви заедно със Стоян Михалев и проф. Пламен Цветков в “Референдум”.

  Е как да не си счупиш телевизора? То с чугуни може ли да се води дебат!

  И казват, че само един бил от движение (или какво там…) “Че Гевара”.
  Ами аз видях поне 4 1/2 от “Че Гевара”!?
  Тоя, половинката, влачеше само едното крило, ама останалите си куцаха здраво. 😀

 14. Людоедите си направили конгрес под мотото: „Кой казва, че живяхме лошо?” “Помните ли как си мезехме (с вината)-народно контрафиле, пушен врат, съдби на урна и др.За какво ни беше да се приобщаваме към цивилизацията?”
  Колкото и да си внушават служителите на КРЕМЪЛТОРИУМА, че не са си живели зле, истината е друга: Как искат да са живели добре, като са БЕЗБОЖНИЦИ?
  Не може, хем дупе в партию, хем душу в раю.
  Всъщност в нашето минало имаше и един красив момент, той е, че тогава ги нямаше вечерноколхозните спявки на група”Любе” !

 15. редакция: /г-н Инджев, благодаря!/
  ————–

  До Валентина Маринова:

  You’re certainly welcome!

  Междувпрочем (ей тая дума по наше време беше една, някой знае ли колко са сега? 🙂 ) гледах ви заедно със Стоян Михалев и проф. Пламен Цветков в „Референдум“. Бяхте СУПЕР! Поздравления!

  А относно останалите “участници”…
  Е как да не си счупиш телевизора от яд? То с чугуни може ли да се води дебат!

  И казват, че само един бил от движение (или какво там…) „Че Гевара“.
  Ами аз видях поне 4 1/2 от „Че Гевара“!?
  Тоя, половинката, влачеше само едното крило, ама останалите си куцаха здраво. 😀

 16. Най-доброто най-точното и най – силно казаното относно “Паметниците на лъжата” можете да прочетете тук: http://www.svobodata.com/page.php?pid=5828&rid=154
  Едва ли може да се добави нещо повече към написаното от Проф. Димитър Аврамов. И все пак има още неща, които не могат да не направят впечатление и да не събудят тревога в нас сега, когато ясно осъзнаваме, че резултатът от “прехода” у нас дори след тези 20 и повече години е нулев. И нещо повече, бъдещето на един истински преход е поставено на карта! Задкулисието, двоинствената същност на мислененето (не само политическото) у нас все още не е преодоляно! Всички четем лозунга написан над входа на Народното събрание “Съединението прави силата”, но много ясно прозра,че от 1944 година досега всъщност символ веруюто, истинското мото на нашите управляващи е “Рублата прави силата”! И нещо повече, политик, който не изповядва това няма как да попадне в управлението. Окупацията ни не е приключила и окупаторът не би го допуснал. А за тези, които мислят, че не е така бих добавил и други примери. Защо толкова силно противопоставяне на идеята за преместването! Ако трябва да сравним историческата стойност на тези толкова многобройни соц. реликви с тази на униката “Абу Симбел” в Египет резултатът е повече от ясен! И все пак “Абу Симбел” беше нарязан и преместен точно по идея на същия окупатор, за да не се попречи на проекта му за Асуанския язовир. Ако апологетите на окупатора (петата колона – нашите рубладжии) толкова държат на историческата памет и запазване на спомена за духа на времето бих им повярвал само, ако възстановят разрушените от тях мемориални плочи с имената на загиналите наши герои от балканските войни, които точно те с лека ръка разрушиха за да се построи по-късно там НДК. Дори не изпълниха лъжливото си обещание за преместването им на друго близкостоящо място! И кой знае дали изобщо са запазени някъде. Силно се съмнявам в това, като имам предвид какво се случи с костите, за които имаше съмнение че са на Апостола Левски! И не е ли точно окупаторът ни този, който най-много се страхува и мрази паметта ни към него! Ако толкова държат на историческата памет, къде са техните действия за връщане на държавните ни архиви завлечени от същият този наш окупатор – Русия?
  Ето защо случаят с този напръв поглед невинен поп арт с “паметника на Съветската лъжа” е далеч по-важен отколкото на пръв поглед изглежда и далеч надхвърля “графитната щуротия”, към която всички наши рубладжии полагат неимоверни усилия да го оприличат.
  Всички тези съветски символи на лъжата за мен извикват асоциации, които са по-стряскащи дори от тези, които предизвикват картини като “Великият мастурбатор” на Салватор Дали! Защото “лазурът в очите” на вождовете изобразен насила от иначе добри майстори е далеч по-перфиден и отвратителен!

 17. Благодаря на GB за линка! Всъщност, статията на проф. Аврамов ми отговори на въпроса, защо не е възможен дебат конкретно за ПСА и, в по-широк контекст, за монументите на комунизма в нещастната ни държавица. Браво на Валентина Маринова, Стоян Михалев и проф. Цветков за достойното им представяне в “Референдум” по БНТ! Макар че водещата по безобразен начин подмени дебата, като настояваше да се говори по темата от позицията на “художествената стойност”. И “чугунените глави” (цитирам БАЛТИМОР, затова съм закавичила определението) си пробутаха отвратителните клишета “оскверняване на паметта”, “историческа памет” и т.под. Въпреки това съм абсолютно сигурна, че дебатите тепърва предстоят. Но те ще бъдат ползотворни, ако започват с изясняване на историческото значение (а не културни, художествени и др. под. глупости).

 18. Дълги години, главата ти трябва да е била стягана от кръгла фуражка и да си дишал запарени зелени чорапки, за да харесваш колхозната група “Любе”.

 19. Въпрос за предаването “Стани богат”:
  Колко ще получи българската държава ако върне на вторични суровини всички метални паметници от времето на тоталитарната диктатура в България: Отговори: А)100 милиона, Б)300 милиона В) Достатъчно за да плати неустойката за непострояването на АЕЦ Белене, и повече никакви контакти с тях за векове!

 20. Ако бутнат паметника, тоя Инджев е обречен на гла.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.