Борисов запъртък срещу германски грък

След като присъства на върховна среща в Брюксел премиерът Борисов демонстрира отсъствие на каквито и да е скрупули в шегите с незавидното място на България на дъното на европейските класации. Взимайки за отправна точка изпадналата в кома Гърция той се надвесва шумно над болния човек на Европа и обявява за огромно постижение твърдението, че изобщо сме живи, макар и на ръба на изкуственото дишане.

Твърде лош тон е да влагаш етнически смисъл в тълкуванията на критиките от страна на един германския евродепутат, поискал (прав или не) отпусканите за България еврофондове да бъде управлявани от Европейската комисия- явен намек за корупционното разпределиние на баницата тук и неефективното й сервиране за публична консумация. Съждението е напълно в духа на германска политика в тази област, засягаща най-категорично тъкмо изпадналата в беда Гърция. Понеже депутатът се казва Йоргос Хадзимаркакис обаче, Борисов демонстрира невежество със следното пренебрежително умозаключение, базирано на незнанието:

“Не знам колко години вече ( Гърция-бел.авт.) е в Европейския съюз, но те имат едва 27% усвояване на еврофондовете. А ние, виждате, за година време, откакто Дончев е министър, вложихме целия си административен капацитет и имаме близо 20 процента към края на годината – само за една година”.

За да няма съмнение, че анализът му се базира върху презумпцията на виновност да имаш гръцко име (ако и да си германец), Борисов обясни идеята на депутата като резултат от …завист на съседите към нас, които се движим много по-добре от тях и те желаели да ни спънат. Ами ако депутатът се казваше Цукерман? Или Владимир Владимирович? Щеше ли да прави подобни аналогии за завистта на евреите или на руснаците към прекрасното ни битие?

По въпроса на „завистта“ към завидните ни успехи Ройтерс разпространи информация за размисъл- не че е нещо ново, но е показателно, че е постоянна величина.

„Люксембург е най-богатата страна в ЕС, България е най-бедна” – това оповести „Ройтерс”, като се позова на изследване на агенция Eurostat.
Показателят за жизненото равнище (БВП на човек от населението спрямо покупателната способност) на гражданите на Люксембург през 2010 година се оказа на равнище 283 процента спрямо средното значение за 27 страни от ЕС, взето за 100 процента.

Равнището в Холандия е с около една трета по-високо от това в ЕС – 134 процента. От трето до пето място се нареждат Дания, Ирландия и Австрия с по 125 процента.

Германия е на седмо място (119 %), Великобритания е на десето (113). Гърция заема на 15-о място с 87 процента.

На последно място се нареждат Румъния (45%) и България (43%).

За 17 страни от еврозоната средният показател за равнището на живот е 108 процента. За сравнение в САЩ, по данни за 2009 година, този показател възлиза на 146 процента. /БЛИЦ

Да, да, знам какво ще ми припомнят по този повод герберите: че са само от две години на власт и не могат така бързо да обърнат тенденцията от последните две десетилетия. Но трябва ли да изчакаме да станат 20 годините им в управлението, за да имаме основание да се усъмним в истинността на твърдението на Борисов, че сме за завиждане? Ако не си постигнал нищо реално, за да ти завиждат, защо изобщо се „закачаш“ на тази тема? Не знам за еврофондовете ( за разлика от Борисов имам право да кажа „не знам“ в кухнята при лапането на тази баница преди трохите й да стигнат до обществената трапеза), но сме усвоили изкуството на оцеляването, на живуркането. С това се хвали нашият министър-председател!

Май сме за завиждане само по едно първо място в ЕС: нямаме равни по търпеливостта към фалша и абсурда. Окупирани сме и колонизирани от чужди нашественици, но сме им монументално благодарни за това. Най-бедни сме, но сме за завиждане…(С)писъкът може да бъде продължен от всеки, защото многообразието на нашите абсурди е неизчерпаемо като самото ни търпение.

10 мнения за “Борисов запъртък срещу германски грък”

 1. “Когато фактите говорят,и боговете мълчат.”
  Не мога да разбера, защо понякога боговете постъпват като хората!

 2. Малко off-topic.

  Искам да обърна внимание на една тема, която мен лично ме интересува, но никога не съм намирал данни, факти или каквото и да било за нея.
  На кратко (най-вероятно не съм точен, но моля да ме коригирате):
  Малко реди да падне “желязната завеса” държавният дълг на България беше около $1,2 милиарда. Скоро след това стана около $3,0, за да достигне много бързо около $10.5 милиарда. По това време брутният национален продукт на България беше около $3,0 милиарда и основно се реализираше на пазара на ссср, поне по една причина (очевидно има дуга) – преобладаващата технология беше руска, на нивото 1945-1955 г, и нейната продукция можеше да се реализира основно на ссср пазара, ако това може да се нарече пазар.
  За мене е ясно, че тези пари бяха откраднати от бившите, а не инвестирани в технологии, производства …
  След това Русия затвори пазара си за българските стоки и последва … страхотна криза, от която не се вижда скорошно измъкване.
  Лесно се вижда:
  Дори руският пазар да не беше затворен и цялото българско население да не беше харчило нищо за себе си дългът, който му беше трупнат, щеше да бъде изплащан около 3 години.
  Последва приватаизация, която по същество не намали този дълг, защото продаваните активи нямаха стойност. Каква стойност биха иамали някакви руски машинарии разработвани 1945-1955 или по-рано?
  И така:
  Без производство, носещо доходи, както за населението така и за изплащане на огромната кражба, която му беше трупната.
  Без доходи, които да бъдат инвестирани в конкурентно способни технологии, а нуждата от подобни инвестиции е очевадна – не може да се излезне на един свободен пазар с буклук, а руските ни технологии по същество създаваха буклук.
  Българското население е набутано в един ад, надяната му е една МАТРИЦА, която беше само презаредена, която изопачава, лъже и манипулира, за да бъдат лишени хората от свободата им да мислят, а значи, да бъдат превърнати в едно стадо.
  Какъв е шанса на българите?

 3. Ние българите трябва да сме благодарни, че поради съвместното ни съжителство с хора от турски произход, в българския език са възприети редица думи т.н. “турцизми”, които по-най добрия възможен начин отразяват определени събития и явления в нашия бит. Една такава прекрасна дума е “ГЬОНСУРАТ”, която идеално пасва и определя лицето и поведението на нашия “любим” държавен ръководител ББ. Не зная как тази дума може да бъде преведена на немски или гръцки език за да схванат точно значението и. Но този “гьонсурат” помага за повишаване “имиджа” на България с обратен знак “-“, с който стремително се отправяме към най-долното ниво (дъното). Така е когато няма “определен ценз” за управляващ, за разлика от други професий като “секретарка”, “деловодител” или “санитар”, да не говорим за обикновен “пожарникар” и “полицай” .

 4. P.S.
  Пропуснах да отбележа, че особенно опасно и вредно е, когато липсват и “първите 6 годинки”. Тогава положението е неспасяемо!!

 5. “Борисов запъртък” – страхотно!!! “Запъртък” е – духовно, душевно … всякак, т.е. във всичко онова, което е от съществено значение за всеки министър-председател. Ахак да им е на привържениците на ГЕРБ! Ама защо не прогледнат?

 6. Нещо му куца логиката на нашияББ (ако изобщо има такава).
  Първо: редно е да провери от колко години Гърция е член на ЕС, а не да се изказва неподготвен. Защото на официално място е доста притеснително да казваш “не занам какво си, не знам от кога” и тям подобни, особено ако си Премиер. Ако чете, да знае – от точно 30 години.
  Второ: впечатлително е самозабравянето на нашия Премиер. Всичко в България започва от него и май, че ще свърши с него. Ако беше на неговия акъл, Папандреу щеше да каже, че с ББ по едно и също време станаха премиери, а ето Гърция усвояват вече 27%, докато България под 20%. Ама явно не са на един акъл.
  Трето: много неприятна гледка, показана в телевизионния репортаж от срещата беше самотната горда фигура на Премиера наш на фона на оживено говорещите си други официални лица, който в един момент не издържа, хвана за рамото в гръб преминаващия Папандреу, обърна го и приятелски го прегърна и целуна. От друга страна добре че с английския е още на “Конграчулейшънс” защото иначе кой знае какви щеше да ги плещи в неофициалната част.

 7. Прогноза песима.Особено,ако родните комуняги отново докопат властта.Зорка номинирана за кандидат-президент на БСП.Зловещ сценарий,ако се осъществи…

 8. Боже, боже, трябва ли всички ние да отидем да мием гъзовете на гърците, за да разбере тоя човек, че ако те са в криза, то ние сме в катастрофа. Икономическа, демографска и всякаква каквато ти дойде на ума.

 9. Трудно е наистина! Трудно е да имаш Европейски обноски, да знаеш езици, но и да си достатъчно независим, че да успееш да градиш в една държава, която е брулена векове наред.
  Така е, Бате Бойко си е Бате Бойко, точно поради това не е “Господин Борисов, Esq.” Но все пак, трябва да споделя, че статута, който той има в собствената си държава, далече надминава останалите пешки с Европейски обноски, и без собствено мнение (колкото и глупаво то да звучи). Това, според мен, е една важна, и позитивна черта на Бате Бойко, която много хора не усъзнават.
  Аз лично се надявам тояно тов му самолюбие, да го накара да свърши нещо повече за хората в България, от колкото свършиха Червените престъпници с Европейски обноски.
  А дано!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.