И списание “Тайм” иронизира съветската (ни) окупация

На 30 юни , четвъртък, ден след планираната ( и необичайно медийно подкрепена) дискусия за паметника на съветската окупация в НДК, Столичната община ще заседава извънредно във връзка лавинообразно развиващата се ( най-после!) тема. След като и Си Ен Ен направи интервю с моя „злодейска“ милост и обърна внимание на казуса ( очевидно разбират спецификата да има паметник на невоювала и не дала жертви тук чужда армия), друга американска тежка артилерия гръмна (цитатът е от коментара на Дакар в блога):
Сп. „Тайм“:
За няколко дни в София САЩ отново воюваха с „червените“
Творбата „В крак с времето“ влезе в страниците за културни събития на списанието
25 Юни 2011
На страниците си, посветени на културни събития, в новия си брой американското седмично списание „Тайм“ отбелязва със снимка и кратък текст творбата на неизвестен художник/художници, осъвременил една от скулптурните композиции на Паметника на Съветската армия в София.
Под заглавие „Българският Банкси“ (на името на знаменития английски художник на графити) „Тайм“ посочва, че за няколко дни в София Съединените щати отново воюваха срещу „червените“.
„Анонимен художник преобрази паметника на съветските войници „освободили“ България (според списанието става дума за комунистически преврат) в улично изкуство, боядисвайки всяка статуя като герой от американската попкултура“, пише „Тайм“.
Руското посолство в София нарече случая „вандалски акт“, а боята бе почистена, въпреки че хиляди хора се радваха на новото произведение, което получи голяма подкрепа в интернет, завършва американското списание.”

Предлагам на общинарите да обърнат внимание върху кавичките, с които „Тайм“ иронизира съветската освободителна претенция към неутралната, несъпротивяваща се, гостоприемна дори за червената армия България, но въпреки това наказана от нея с десетилетия комунизъм. Ако тази ирония, напълно съвместима със сатирата на „неизвестния извършител“ , разкрасил сивото плашило в центъра на София, не се приема от тях и продължават да настояват за затвор и санкции за художника, остава алтернативата: на ул. „Московска“ открито да припознаят в. „Правда“ за свой, а сп. „Тайм“ – за вражеско издание.

19 мнения за “И списание “Тайм” иронизира съветската (ни) окупация”

 1. Оцветяването на паметника на съв армия като подобен ефект /със автопожара на партийния дом/-това също е възможна хипотеза!
  Имам силно усещане за дежа вю!
  Дано да не се лъжа!

 2. “На 30 юни, сряда” – “грешката” е вярна:) Явно, че всички се вълнуваме и от 29 юни – сряда, и от 30 юни – четвъртък. Да си пожелаем успех!

 3. Аз не намерих горепспоменатата статия на Time. Бихте ли посочили link. Благодаря.

 4. Дълго се колебах, дали да ви развалям настроението или не с тази статия излязла преди 2 дни във в.Труд, но не ми издържаха нервите:

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=936833

  Вбеси ме още от началото думичката “около”:

  “Столичната община ще обяви открит международен конкурс за най-добра визия на пространството около паметника на Съветската армия….”

  Единствения адекватен коментар е на Проф. Ивайло Знеполски. Не искам да коментирам позицията на Акад. Светлин Русев, за да не се наложи да ми бъде изтриван коментара после;))))

 5. ЗДРАВЕЙ ИВО
  ЖУРНАЛИСТИТЕ В Б-Я СА БОЛ,НО АЗ НЕ ГИ СЛАГАМ ВСИЧКИТЕ ПОД ОБЩ ЗНАМЕНАТЕЛ.
  ЗА МЕН ТИ СИ НЕЩО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО.
  АЗ ТЕ ЗНАЯ ОЩЕ ОТ ПРЕДАВАНИЯТА НА РАДИО “СВОБОДНА ЕВРОПА” И ОТ ТОГАВА ТИ СЕ ВЪЗХИЩАВАМ,НО СЕГА С ТВОЯ БЛОГ ТИ СИ УНИКАЛЕН ЗА МЕН. СРАВНЯВАМ ТЕ С ОСТАНАЛИТЕ ТИ КОЛЕГИ,БГ. ЖУРНАЛИСТИ И МОГА ДА КАЖА,ЧЕ БИХ МОГЪЛ ДА МИНА БЕЗ ТЯХ,НО НЕ И БЕЗ ТЕБ И СМЯТАМ,ЧЕ ТАЗИ МОЯ ОЦЕНКА ЗА ТЕБ И ЗА НАШАТА ЖУРНАЛИСТИКА НЕ Е САМО МОЯ,А НА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ЧЕТЯЩИТЕ В Б-Я.
  МОГА ДА СИ ПОЖЕЛАЯ,САМО ДА ТЕ ИМА ОЩЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ.

 6. Уважаема Елена, видях статията в Медиапул. Не съм чел от извора.

 7. Все пак кавичките са не за ирония, а защото цитират “протеста” (кавичките мои) на руското посолство. Хубаво е да се иронизира, но не е хубаво да се пуска ирония на всяка манджа.

 8. Г-н ЩАСЛИВЕЦО!
  Когато се опитвате да опонирате някакво становище, желателно е да се запознаето подробно с написаното и аргументите на автора. В дадения случай, това се съдържа в самото заглавие. Иронизирането, за което става въпрос се съдържа точно в думата “освободили” България, а не за някакъв си цитат, за който Вие твърдите. ЧЕТЕТЕ ГОСПОДИНЕ, ЧЕТЕТЕ!!

 9. Един е успял да избяга от ПАРОСТРУЙКАТА! Как да ви го споделя, има ли начин да се коментира с илюстрация?

 10. Оцветяването на паметника на съв армия като подобен ефект /със автопожара на партийния дом/-това също е възможна хипотеза!
  Имам силно усещане за дежа вю!
  Дано да не се лъжа!-Syneidesys

  Изобщо не с елъжете,това а абсолютната истина. Комунистите са толкоз хити,че никой не може да ги разгадае веднага. Това е комунистическа провокация към САЩ и предизвикателство към НАТО. Както и към “новото време”.

 11. Г-н Инджев,моля Ви,коментирайте казаното вчера от Б.Борисов,че ГЕРБ може да подкрепи сегашния кмет на Варна Кирил Йорданов,който казват бил кмет освен на БСП и на групировката ТИМ.

 12. Към Beni:

  Накратко: този “прагматизъм” в издигането на подобни постове от страна на ГЕРБ разбива най-привлекателния им аргумент за пред “хората”: че са партия, която не е била на власт. Тя просто не подбира онези , които са били и пак иска да са…

 13. Дано оцветяването на паметника доведе до демонтирането му.Този паметник е единствения в света, издигнат от “благодарния” народ на окупатори, коитоса убивали,крали и изнасилвали невинни хора,това е паметник на тези, които незаконно и със сила наложиха на целия ни народ терористичен и тоталитарен режим на управление, режим, който държеше хората в подчинение чрез лагери, затвор, убийства и промиване на мозъци. Сегашните “демократи” – синове, внуци и снахи на бившите управници бранят паметника като светиня. Защо ли?

 14. Дано оцветяването на паметника доведе до демонтирането му.Този паметник е единствения в света, издигнат от „благодарния“ народ на окупатори, коитоса убивали,крали и изнасилвали невинни хора,това е паметник на тези, които незаконно и със сила наложиха на целия ни народ терористичен и тоталитарен режим на управление, режим, който държеше хората в подчинение чрез лагери, затвор, убийства и промиване на мозъци. Сегашните „демократи“ – синове, внуци и снахи на бившите управници бранят паметника като светиня. Защо ли?

  Г-жа Милкова,съвсем не е “единствен” този паметник,страната е осеяна с такива във всичките гоелми градове. И сериозно ли мислите,че това оцветяване ще доведе до демонтирането на паметника,а другите ще трябва ли да бъдат оцветявани,за да бъдат демонтирани. Не бива да се надявате,че скоро паметника ще бъде демонтиран,това не е толкова просто,комунистическата партия е все още много силна.Всичко ще утихне и все едно,че не ебило.

 15. До Председателя на Общинския Съвет на Община Русе
  До Кмета на Община Русе
  До Общинските съветници, вносители на Предложението на сесията от 22.04.2010г за удостояване с Титлата “Почетен Гражданин на Русе” на
  г-н Михаил Торшин, Генерален Консул на Руската Федерация в Русе

  ПРОТЕСТ

  СРЕЩУ РЕШЕНИЕТО ЗА ПРИСЪЖДАНЕТО НА ЗВАНИЕТО “ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ГРАД РУСЕ”

  НА Г-н Михаил Торшин – Генерален консул на Руската федерация в Русе

  Уважаеми г-н Пенчев,
  Уважаеми г-н Йотов,
  Уважаеми общински съветници – вносители,

  На 22.04.2010 г в акт по неясни подбуди сте предложили и впоследствие приели с гласуване, на заседание на Общинския съвет в Русе, Генералния консул на Руската Федерация в Русе, г-н Торшин, да бъде удостоен със званието “Почетен гражданин на Русе” по случай 9- ти май.
  Колкото и да са се опитваме да намерим, какъвто и да е смислен мотив, ние в Гражданска инициатива “Спреведливост”, не намерихме! Гражданска инициатива “Справедливост” е неправителствена организация и като такава работим в обществена полза. Всички страни от Европейския съюз, честват 9-ти май като ден на обединена Европа. Очевидно за неколцина русенски пишман политици, както и за московските им покровители, този ден продължава да бъде денят на съветската армия. Същата , която няколко месеца по-рано окупира България и постави на власт марионетното комунистическо правителство, чийто горчиви плодове берем и до днес. Смешно е общинските съветници от Атака, ГЕРБ, БСП и ДПС, да дават награда под предлог, че: “подписаните договори са предпоставка за изграждане на нови сфери на взаимодействие в областта на техниката и високите технологии.”
  Всяко дете знае, че Русия е относително технологично изостанала страна, чиято икономика се крепи на износа на суровини.
  Нелепи са аргументите за неоценимостта на действията на един Дипломат в Русе, особено за ролята му за “изложби със събития от края на 19 век”, време в което неговия предшественик Консула в Русе – Шатохин е зовял откровено за преврат в Княжество България. Да не споменаваме публикациите от това време на Московските вестници искащи окупация на младата ни, току що осъществила Съединението си Държава.
  И докато в Общинския съвет на Русе е простена, донякъде, късата памет на 2-ма фармацевти от ГЕРБ и 2-ма лекари, то на професионалния историк от ГЕРБ, Владислав Атанасов- общински съветник, служител на историческия музей в града ни, не може да му се прости мълчанието, съгласието и гласуването за Почетното гражданство на Генералния консул на Руската федерация, обосновани с тези мотиви!
  Г-н Торшин, може да е прекрасен дипломат, това може да го оцени неговата страна, на която той предано служи, не е наша нито Българска, нито Русенска работа да преценим. Ние вярваме, че е приятел на България и Русе. Но да го приемем за Почетен Гражданин на града ни е малко “в повече” на свободолюбивите ни и суверени умове.
  Г-н Торшин е добре дошъл, особено ако ни третира като равнопоставени граждани и националности.
  Общинския съвет в Русе, може да се определи обаче, единствено като коленнопреклонен, колаборационистичен и изразява вече явно изразената симбиоза по места на ГЕРБ с БСП, ГЕРБ и Атака и всеки, един който има потенциална електорална сила за следващите избори в страната. Съдружие, което не може да се обясни по никакъв начин освен с паническия страх, на управляващите и техните сателити, за изхода от следващи избори. Ясното съзнание, че хората не биха им простили за стореното, вече във всички сфери на обществения живот.
  Индулгенцията, сега разиграваща се в Русе, от представителите на ГЕРБ, БСП. Атака и ДПС и предстояща да се случи на 05.05.2010 г. е просто поредното превиване на гръб и поклонничество, обосновано от осъзната зависимост. Зависимост, от която мислещия гражданин винаги би бил решен да се разграничи и винаги би намерил довод да не се подчини, на явно необмислени и безпринципни решения. Онзи, който не иска да мисли, намира форма за конформизъм, каквато виждаме в това решение на Общинския съвет в Русе.
  Протестираме, категорично един дипломат, спазващ дипломатическите канони и работещ в интерес на собствената си страна, да бъде почетен гражданин на града ни, докато категорично не докаже, че може да се нареди до постиженията на Кирил Старцев и множество други русенци спомогнали с делата си, ума си, самопожертвованието си и съзидателността си за Русе, да допринесе така, че да остави светла диря и в бъдещите поколения и гражданите на Русе.

  Гражданска Инициатива “Справедливост”

 16. За мен г-н Иво Инджев е медия № 1!

 17. Най-после един разумен текст,на разумни хора по отношение на руски дипломат и нереалните предпоставки да му бъде присвоено съответното “почетно гражданство”. Текста е валиден и за другите паметници в страната,особено за паметника в София. Би могло да се очаква съоптветна реакция и на хората,които се борят ПСА да бъде демонтиран.
  нека Русенския комитет и Д-р Тодоров да бъдат последвани и в София,както и в другите градоове.

 18. Кога ли сп. Тайм ще иронизира паметника в Трептов парк, а Иво Инджев ще му приглася?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.