Триумфалната мярка в предизборното ремарке на властта- не е по Ремарк

Една изненада броди тези дни из България, което значи и из Европа (по документи). Кандидатът на управляващите за президент беше загатнат доверително и описателно от вътрешния министър и шеф на предизборния щаб Цветан Цветанов.

Според неговия фоторобот, кандидатът щял да бъде мъж. Това е малко изненадващо: ако беше мъж, нямаше да се крие, нали!? Пък и за тази власт е характерна показната мъжественост (нямам предвид Цецка Цачева и Искра Фидосова). Не трябваше ли кандидатът да е представителен за мъжеутвърждаващото начало на дошлия с обещания за твърда ръка кабинет на храброто малцинство?

Щял да е популярен и в България и в Европа. Това е доста смущаващо обобщение. В Европа са популярни предимно едни добре облечени господа с прякори, които европейците искат да видят не на „Дондуков“, а зад решетките, за да ни пуснат в шенгенския си хол.

Щял да бъде изненада за сините. По-нататък не четете, ако не сте от тях. Просто няма да е изненада за вас ( по логиката на Цветанов).

Сините вече бяха изненадани ( както и спомената Европа) , когато Борисов отказа да прави коалиция с тях. След това той най-редовно се изненадва, че те нещо не го харесват. Но истински изненадващото е, че тъкмо сините са нарочени да бъдат изненадвани. Защо? Не може ли да бъдат изненадани червените? Или те са информирани за тайните намерения на властта?

Звучи така, сякаш ГЕРБ се кани да води главната си президентска битка с посестримите си от Европейската народна партия и с това я припознава като основен конкурент ( което е вярно, но само по отношение на десните претенции). А би трябвало изненадата да е за избирателите. И да е приятна, ако е възможно. Само че няма как: щом се крие до последно, значи този мъж има причина да не се гордее много със своята българско-европейска популярност.

Много лоша реклама е това, господин Цветанов. Някой Ви е дал подвеждащ съвет и така се объркват понятията. А те са важни, нищо че звучат приблизително еднакво. Има разлика между боза и буза; гениален и генитален; летателен и летален;матура и мутра. Едно е надлъгването като елемент от политиката( укоримо, но някак неизбежно), друго е елементарното свеждане на политиката до надлъгване. Защото е както всичко останало в този несъвършен наш живот: мярката е важна!

15 мнения за “Триумфалната мярка в предизборното ремарке на властта- не е по Ремарк”

 1. Г-н Инджев, за голямо съжаление, след отпадането на Светослав Малинов, който беше единствения сериозен кандидат за президент до този момент, аз не виждам за кого мога да дам своя вот!
  Дано се намери някой достоен, образован и доблестен човек, за когото с чиста съвест да гласувам.
  Или с други думи казано, за сега не намирам своя кандидат.
  Предполагам, че тази ситуация не съм само аз.
  Никак не ми се иска отново да избирам по малкото зло. Уви, на там вървят нещата.
  Според вас, има ли алтернатива? Задавам този въпрос на вас и на вашите читатели. Съзнавам, че отговора му е личен и многозначителен, и въпреки това бих се радвал да чуя повече мнения.

 2. Мъж с име Надежда Н. ( Михайлова )

 3. Благодаря Ви, г-н Инджев! Смях се от сърце! Тези иначе “силови мъжаги” в ГЕРБ(то и жените им едни мъжоподобни)са толкова инфантилни с този техен таинствен кандидат за президент, че накрая очаквам да извадят някое чучело за сплашване на гаргите. Поразходих се из мрежата, за да видя кой какви отговори дава на Цветановата гатанка – то не бе Желю Желев, то не бе Петър Стоянов, то не бе Исак Паси, то не бе Филип Димитров … При това веднъж Цветанов го определил като мъж, друг път пък
  отново таинствено загатнал, че нямали да изпадат в полова дискриминация. Та може и да излезе прав КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА (форумецът преди мен) за Надежда Михайлова.

 4. Хааахаха, коментарите забавляват – както винаги. Всъщност истински комичното беше едно от старите изявления на Борисов, в което той обясни накратко, че за президент ще се кандидатира чак на половината на следващия(!) му парламентарен мандат.

  Същият преди време бе намекнал, че за него живот извън политиката няма, тъй като вече си е “сложил главата в торбата”. Коя торба, на каква цена и дали е успял бeзопасно да и върне естествения сив цвят, ще разберем скоро.

 5. Г-н Вл. Михайлов, не сте сам – аз имам същия проблем. Не съм решил твърдо, но е много вероятно за първи път да не гласувам за президент.
  Апропо, струва ми се, че българинът се сепва, осъзнава се, изтрезнява само при катастрофа, в т.ч. и НАЙ–ВЕЧЕ национална. Според мен има всички предпоставки това отново да се случи.

 6. Сините доста се оплетоха с предварителните избори. Като гледам имената стигам до заключението, че кандидат президента трябваше да е от ДСБ, а кандидат кмета за София – от СДС.

 7. Др. капитан, излезте веднага от този форум, просто не сте за тук!

 8. GERB-adjiite se opitvat da ni podvejdat, za da izglejda, siakash kandidatat im shte e Hristo Stoichkov ili Petar Stoianov.
  A vsashtnost oshte predi minalite prezidentski izbori Goce i Boce napraviha geshefta, shtoto Goce da e prezident ot 2006 do 2011, a posle Boce.
  Taka che, g-da Дончо Тонев i Вл. Михайлов, razbiram dramata vi, zashtoto tia e i moia.
  No nai-kasno na balotaja shte izmina 300-ta kilometra do nai-blizkata mi izbiratelna sekcia, za da glasuvam PROTIV Boce.
  Samo ako Siderov mu e oponentat, shte otida i na balotajnia den za gabi.

 9. Към “ultra” на кой е този форум и за какво може да се пише в нрго ? Има теми табу така ли ?

 10. Ако “Комитата” е прав, то изборите за ГЕРБ са цобречени на пълен крах. ББ трябва да е абсолютен глупак, за да се самоубие така. Освен това, как сините ще бъдат “изненадани” тогава?
  Друг е въпросът с бат’ Петьо. Такава кандидатура би била изненада. “Той е”, е способен на подобна глупост (за справка – брат му). Но това също ще закопае ББ. Петьо е неизбираем.
  Дали зад цялата тази потайнственост не се крие мнима подкрепа за Пръмова – кандидат-президента на президента?

 11. Да ви имам проблемите. Нямало за кого да гласуват на ПРЕЗИДЕНТСКИ избори. Няма да изпадам в многословие и ще кажа само едно: господин Инджев, губите форма. Познавам едно дете от яслите, което ще напише доста по-интересни неща по темата.

 12. Уважаеми ЛУПИ, попаднал си погрешка, от яслите в интернет училището, на Българският Патриотичен Блог на Иво Инджев и затова се върни в яслите при познатото ти умно дете и го помоли да те научи да бъдеш коректен и доброжелателен, към всеки човек.

 13. Това име “ЛУПИ” звучи доста добре и напълно се покрива с думата “ЗАЛУПЕНЯК”. Потвърждение за това са и простотиите написани от него, макар и само в едно изречение. Има едно много ясно правило:”Когато човек няма какво умно и интересно да каже на другите, по добре е да си замълчи. В противен случай той излага на показ своята ПРОСТОТИЯ”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.