Да се погледнем в севернокорейското огледало

“Всички университети в Северна Корея бяха затворени за срок от 10 месеца, като студентите ще бъдат изпратени да работят на строителни и други обекти.
Поводът е 100-годишнината от рождението на Ким Ир-сен, който ще бъде честван през април 2012 г.
Изключение е направено само за студентите последен курс и чужденците.
Пхенян обяви, че до големия празник страната “трябва да извърши мощен скок в икономическото си развитие”.
Понастоящем в КНДР кипи голямо строителство, в това число на многоетажни сгради в центъра на столицата Пхенян.
Северна Корея обаче изпитва големи трудности да осигури прехраната на своята армия – това личи от тайно заснети видеокадри, разпространени в сайта на австралийската телевизия АВС, на които се вижда войник, уверяващ, че другарите му са недохранвани.
“Всички се чувстват слаби. В моето поделение сме 100 другари, на половината от които храната не достига”, заявява младият войник на въпрос на журналиста.
Той е заснел също самотни деца, които просят по улиците, за да се нахранят, както и служител на комунистическата партия, нареждащ на продавач да даде ориз за армията.
Според телевизията видеозаписът е направен нелегално преди няколко месеца, а после е изпратен тайно в Китай. “( Vesti.bg)

Тази кратка, но съдържателна информация, е отговор на въпроса, какво можеше да ни се случи, ако бяхме „построили“ т.н. истински комунизъм. Защото т.н. истински комунисти и днес твърдят, че комунизъм в България просто не е имало, изопачили го, изкористили го и по тази причина се провалило нещото, което се наричаше НРБ.

Някой ще каже, че това там е „азиатщина“ и у нас не би могло да се стигне до такава крайност. Така ли? А нима и тук не се празнуваха по бомбастичен начин 100 години на нашия Ким Ир-сен? Тъкмо за вековния юбилей на Георги Димитров се бързаше с построяването на грандиозния обект НДК „Людмила Живкова“( „разкарал“ между другото паметните плочи с имената на 6 хиляди български загинали фронтоваци), който приюти делегации от над 100 страни, поканени на разноски на НРБ. Пропагандата тръбеше, че в историята на България не е имало по-представителен международен форум. Държавната машина за харчене на народните пари се беше завъртяла на пълни обороти и се беше постарала да подкупи с покани за гостуване и най-затънтената комунистическа партия на света, за да демонстрира колко много сме уважавани. Мобилизирани бяха всички ресурси в тази пропаганда от севернокорейски тип и днес никой не търси сметка за това огромно разхищение. Това беше само видимата част – какво се е случвало през десетилетията като разходи за номенклатурната каста на правоимащите ( така се наричаха по документи!), това правонямащите удавиха нейде в умилението си по „евтината биричка“ ( онази с „парцалите“ в бутилките, които надигахме в магазина една по една да проверим степента на замърсяване, когато не беше свършила).

Ами 100 годишнината на Ленин, когато всекидневно ни облъчваха до полуда с лозунга „Ленин влезе в нашия дом“ от екрана на онази телевизия, която без милиграм критичен прочит на миналото и днес се скъсва да се хвали с постиженията си от времето на готиния монопол под щедрото водачество на Тошовия зет- същият, на чиято кончина БНТ посвети в централните си новини биографичен апотеоз с елементи на благодарност, че е „направил“ телевизията цветна ( пък се чудим Бойко Борисов, който „ни прави“ магистрали, кого имитира)?Това малка азиатщина ли беше?

А и какво се случва реално днес? Нали Тошо от Правец ни заплашваше, че имал дядо столетник и той също щял да живее ( и да ни управлява) поне до сто годишнината си. И се оказа прав. Върнаха му паметника и славата на правешкия клан, който управлява задкулисно днешна България чрез олигархичните фамилии, като Златеви и Гергови.

Така че- не бързайте да се присмивате на севернокорейския примитивизъм. Вижте си търпението в нашето огледало. И ако от него ви гледа един измамен субект на „прехода“, започвайте подготовката за 100 годишнината на Тошо, за да сте в крак с времето на победилата Правешка правда!

22 мнения за “Да се погледнем в севернокорейското огледало”

 1. Отново блестящ коментар! Нямам думи!
  Но ще има ли кой да чуе?!…
  Не сме ли безнадеждно оглушали от залповете на “Аврора”?…

 2. За 100 годишнината на Живков, съюза на архитектите е замислил да строи още един паметник, до този на окупацията. Той щчл изобразява как Тошо чисти съветския паметник.
  В тази връзка, днес по БНТ имаше дискусия относно паметника-кочина и в нея участваха само четирима човека в защита на паметника, а “срещу” – бяха цели “нула”. Срамота!!!

 3. На времето и в Китай подготвяха страната за Великия Скок (Културната революция на Мао). Във всяка къща се строяха доменни пещи и се лееше стомана. Целеше се по производство на електроенергия, въглища , стомана и други показатели да станат първи в света. Тогава им се смеехме, но 20 години по-късно на всички стана ясно, че без борба няма победа. Сега Китай по брутен обществен продукт е на второ място в света! Ние имаме поговорка , сега позабравена: “Напразно работи, напразно не стой!” За 20 години демокрация общият дълг на България нарасна на над 40 милиарда евро. При това положение не бихме могли да кажем, че сме забогатели. Навсякъде фалш и лицемерие. Капитализмът, който се създаде у нас няма нищо общо с оня капитализъм, който кара хората да работят повече, да учат повече, защото богатството там е плод на усърден труд, много пот и сълзи.

 4. “На централния площад в Скопие в началото на улица “Македония” започва монтажът на паметник на цар Самуил, съобщи агенция МИА.”

 5. Точно и ясно,остава само “гражданите” да мислят да четат сериозни публикации и да престанат да се самоопределят като кучетата на ББ.

 6. До БОБАЛОВ, знаете ли точно защото имаме такава поговорка сме на това положение.Докато преливаме от пусто в празно и повтаряме още една друга поговорка “Пари ми дай акъл не ми давай” няма да се оправим.Българина симулира работа и срещу това иска пари.Що се отнася до нашето търпение то си е плод на нашия вроден мързел, който се оказа идеална почва за комунистически идеи от сорта на всекиму според потребностите.

 7. И аз прочетох тази информация и кръвта ми се смрази, изтръпнах от ужас, спомних си един одкументален филм, може би на Елена Йончева /моля за извинение/, където показаха как всичик по цял ден декламират някакви стихове за вожда, как каквото и да попиташ, всички отговори започват с благодарност към вожда и после нещо ти казват, как тя все пак успя да надникне в някакъв огромен магазин, напълно празен, имаше само джапанки и нещо друго … Ужас, кошмар! Горките хора, с какво са заслужили този терор?
  А Китай изобщо не ми хвалете, там хората са РОБИ с малки изключения,и там няма никаква свобода, там е кошмар…
  Дано Бог се смили на севернокорейците, дано и те най-после заживеят като човешки същества, крайно време е.

 8. Интересно ми е от кои страни са чуждестранните студенти!Нали ще изнесат истината за страната ,как са ги допуснали?По тази причина повече от половината СССР беше затворен не само за чужденци,а и за свои!/М/у другото в коментара ми СССР е подчертан с червено-непозната или грешна дума!!!УРА!!!/

 9. Към Стоян, който казва:
  “За 100 годишнината на Живков, съюза на архитектите е замислил да строи още един паметник, до този на окупацията. Той щял да изобразява как Тошо чисти съветския паметник.”

  Стояне, смях се от сърце, много добър пост, но внимавай, нали знаеш, комунистите имат финансов ресурс, но им липсва въображение – като нищо могат да вземат твоята идея и да истипосат бай Тошо как почиства Съветския солдат. От друга страна, интересно ми е с какво ще го изобразят, с пароструйка или с ибрик?:)
  Къде е Шаренкова да “шари сухото”

 10. До БОБАЛОВ

  Хехе, като прочетох коментарът и веднага се сетих за Компютрите и Компотите

  Великият Скок нема нищо общо с Културната Революция, а двете зети заено (или поотделно) пък нищо общо с съвременните (социално-икономически-политически) реформи.

  – “Подскачането” е в периода 1958-1961 — Културната Революция в периода 1966-1976
  – Великият Скок е чисто икономическа програма и планиране, целяща индустриализиране и “мълниеносно” развитие …. Е друга е темата че “прецаква” до гпляма степен много от това което има, а за масовата екзотика, за да се изпълни планът, се претопяват вкл. и домакинските посуди (от метал)
  – Културната Революция по същество е обществено политическо движение, което, между впрочем, води до практическо унощожаване на държавността (институции и институционална система, както и до голяма степен политически и интелектуален елити), да не говорим че като резултат на “изцепките” води до деградация в обществените, да не споменаваме политическите, а най-жалкото, дори в семейните взаимоотношения.

  Съвременните реформи започват през 1978г., като по същество се слага край на предишните безумия, и реформата започва с това че земята се връща на селяните. Индустриално-пазарна “микро” реформа започва през 1982г., като в краят на 1980те началото на 1990те започва по “мащабна” реформа. Реформата в науката и образованието води начало от средата на 1980те, като резултатите започват да излизат на “яве” в края на 1990те, началото на 2000

 11. Ако позволите една малка забележка към предните коментари.
  „Пари ми дай акъл не ми давай!“ не е поговорка, а сентенция на глупака. На практика е оксиморон понеже пари се изкарват най-вече с акъл. И късмет да те сполети, да получиш даром много пари ще ги загубиш, ако нямаш поне мъничко акъл в главата си. Така, че твърдения, които показват по подразбиране, че имаш достатъчно акъл, но ти липсват пари са малко нещо Бойковщина. От друга страна “Залудо работи, залудо не стой!” е поговорка, но тя на практика е здравословен съвет против скука и затлъстяване. Защото ако залудо работиш ще си работиш винаги залудо! Е, по-добре е отколкото нищо да не правиш поне от здравословна гледна точка.
  Примерът с Китай е много неудачен поради несравнимите мащаби. Китай е толкова огромен, че само вътрешният му пазар е вече апетитна хапка за всички световни инвеститори и затова там получават лесно и наготово технологии и производства- все неща, за които ние трябва много повече да се борим. Ама точно затова трябва доста акъл. Нали уж сме бъкани от този пусти акъл! Но резултатите май друго показват.

 12. Дума не може да се добави към този великолепен текст.Браво, Иво!

 13. Уважаеми, г-н БОБАЛОВ,
  Бихте ли могъл да ми кажете на кое място в света е Китай по “брутен обществен продукт” на глава от населението? Благодаря!
  🙂

 14. Ще трябва да се върна чак до първите избори -90. Фактът, че тогава , наред с румънците, бяхме единствените държани зад бодливата тел в “правилната система”, които на свободни избори посочиха настоящите си / от половин век / палачи е достатъчно симптоматичен. Твърденията за изборни манипулации могат да поставят свободността им под съмнение, но по-скоро като изключения, подвърждаващи правилото—съответно резултатите. По-смелите още тогава загърбиха надалеч всичко българско.
  Нямам намерение да се обяснявам подробно и с това да повтарям становището си от подобни теми—вярвам, всеки се е нагледал на достатъчно примери, говорещи за будността, адекватността и ценностите на обществото ни като цяло. Ако има нещо положително във всичко това, то е отрезвяването и приземяване на очакванията. А човек с логични очаквания трудно може да бъде изненадан или измамен.
  В този смисъл, тъй като далеч не съм изключение, проверката в огледалото със сигурност ще даде и нееднозначни отговори. Което пък не е покана към пасивност на мислещото малцинство.

 15. г-н Бобалов, примерът ви е доста неудачен. Въпросното леене на стомана се е изразявало в това :
  Във всяко село е имало домена пещ, доколкото нещо съградено набързо и от аматьори може да се нарече домена пещ. Веднага след като хората в селото са свършвали работа, са отивали да ‘леят’ стомана. Представете си акуше гинеколог, след като изроди дете, отива да лее стомана :)) Резултатът е бил предсказуем – ‘стоманата’ не е ставала за нищо, освен за баласт (може би). Ще Ви припомня и пример в Китай по това време. Мао решава, че врабчетата унищожават ценния труд на селяните и нарежда всички селяни да трепят врабчета. Та представете си малки групи от по 10 милиона китайци да викат хвърлят камъни и използват кречетала срещу врабчетата (врабчетата на практика само са летели и са умирали във въздуха от спукване на сърцето). Резулатът както винаги е прост, бърз и унищожителен като инфаркт. Последва неконктролируемо разрастване популацията на комарите (и не само)…
  В българският си вариант, най близкото подобие е София море. Та, вие г-н Бобалов смятате това за нещо позититно и градивно ?!

 16. г-н Бобалов,забравяте ,че нашият капитализъм се строи от комунисти.

 17. В комунистическа България научните сътрудници (и сътруднички!) също биваха пращани на строителни бригади, при това не за наказание, а просто защото Партията така бе повелила. И не за да строят престижни обекти, а къщите, в които живееха комунистическите величия. Пример: 1977г., 45-дневна строителна бригада за изграждането на кооперацията на ул. “Велико Търново”, в която впоследствие се заселиха Лильо, Цола, Янчо и други заслужили другари.

 18. Как хората стават богати при комунизъма? Когато назначиха човека от партийната номенклатура за шеф, той получи същата заплата, както предишния шеф, но заплатите на останалите се смалиха с две трети. Така той стана три пъти по богат от другите с същата заплата. А обеднелите бяха принудени да викат колко е умна партията и да ръкопляскат за нейната слава.

 19. “Sir Sven”: “комунистите имат финансов ресурс, но им липсва въображение – като нищо могат да вземат твоята идея и да истипосат бай Тошо как почиства Съветския солдат. От друга страна, интересно ми е с какво ще го изобразят, с пароструйка или с ибрик?:)”

  ///////////

  Като се сетя за един виц, в който Тошо биел през ръцете Брежнев да не яде люти чушки, си представям по-различно чистене 🙂

 20. Може би г-н Бобалов даде неудачен пример,но по същество е напълно прав.Аз бих посочил една Германия и нейното следвоенно възстановяване.Истината е,че докато не се научим да работим здраво и целенасочено , с мисъл насочена към просперитета на нашите работодатели ( а от там и на нас самите) няма как да очакваме добри резултати.

 21. Иво ти си една смешка 🙂 Пропагандите ти са жалки и смешни(да не говорим, че в активните ти мероприятия от тоталитарен тип се опитваш да намесиш дори светла година като 1878), на тях могат да се вържат само хора без образование или просто поредния озлобен и глупав българин 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.