Ало, говорит Москва? София слуш(к)а и козирува!

Разбирам защо от ГЕРБ не бързат да наклонят везните в полза на демонтирането на паметника на съветската окупация в София и провалиха с процедурна хватка днешната извънредна сесия на Столичната община. Това е същото прехвърляне на горещия картоф, както решението за АЕЦ „Белене”. Но не разбирам защо да е лошо ( пак според ГЕРБ) въпросът да се използва за „политизиране” на дебата и за предизборна цел.

Ето един случай, в който се надявам управляващите да са прави, твърдейки, че въпросът се използва в навечерието на изборите. Ами да го използват и от ГЕРБ, ако са сигурни, че наистина не са част от червенеещото статукво и от проруското лобиране. Защото този казус ТРЯБВА да стане част от предизборната кампания. Това е политически проблем и въпрос също на „дреболии” като национално достойнство и изясняване на мътилката около спекулациите с патриотизма. По парламентарната ( включително в градския парламент) „патриотична писта” се надбягваха и надлъгваха досега Атака и ГЕРБ, но никакви ги няма, когато стане дума за дела в защита на истински патриотична позиция срещу наследството на колониализма в България.

Предсказуемото поведение на БСП в защита на съветската символика не се нуждае от коментар, а от диагноза, която включва думата „устойчив” ( рецидивизъм): каквито и перипетии да има в Москва, БСП гласува автоматично за руския прочит на българската история. Е, ако им свирнат от Кремъл да грабват кирките, ще дотичат първи да блъскат по паметника като берлинските граждани по разделящата ги стена.

В това отношение в тази партия наистина има здрави традиции: каже ли им Сталин, че Хитлер е съюзник, българските червенокожи веднага заравят томахавката на антифашизма си за цели две години( 1939-1941 ). И обратно…

Рече ли им Сталин да (се) отрекат от българския характер на Македония- бият със сопи несъгласните патриоти. И обратно…

Има ли култ към личността в Москва, има и в София. И обратно- развенчават ли го там, громят го и тук. Че и с демокрацията така се случи: казаха им да свалят Живков и го свалиха. После му върнаха паметника в Правец, в града на най-влиятелния български олигарх на руска служба Валентин Златев.

А колкото до ДСБ и СДС, както и до подкрепилите ги други общинари, за тяхната позиция да заговорят публично за демонтирането на паметника на съветския колониализъм, може да се направи следният кратък коментар: най-после! Което всъщност е единствената новина от това провалено, но не и ненужно заседание. Защото се избистриха позициите на лагерите по един въпрос, който обиколи световните медии, но в нашата провинция получи гласност без перестройка.

Представете си картинката: Кремъл променя позицията си (както го направи за Катин) и тогава се събираме с цветя и акордеони да изпратим любимия на българската Пета колона съветски фетиш под бурните ръкопляскания на ентусиазирани бригадири от младежкото БСП , изпратени да демонтират по спешност вражеския ( при това положение!) солдат. Ще ги пратят като нищо хитрите им началници, които се крият зад младежките им гърбове- точно както ги насъскват на пропагандни мисии на този етап, когато руското началство все още припознава съветското си минало в България като ценност за империята. Вижда ви се невъзможно, но и поляците си мислеха, че няма да доживеят да дочакат руската Дума да признае вината на СССР за масовото убийство в Катин. Така че, колкото и да е перверзно, „освобождението” може да дойде от самите „освободители”. Защото тукашните им български помагачи сами няма да направят и крачка напред без одобрително ръмжене от хралупата на великата руска мечка.

Срещу тази болест има лекарство и тя е в единството на демократичните граждани, които декларират намерение да управляват България по европейската магистрала. Но ако само го декларират и е само намерение…ще чакаме третото пришествие на „освободителите”. Кой знае, комунизмът щеше да е вечен, но падна с разрешението на Москва. Може пък да им скимне и за паметника нещо подобно!

30 мнения за “Ало, говорит Москва? София слуш(к)а и козирува!”

 1. Великолепен коментар на ситуацията!
  Жалко, че май ще трябва да чакаме или третото пришествие на “освободителите” или пришествието на едно ново общество, което да дойде отвън, като необременени хора и идеи.

 2. Виж какво уважаеми Иво. Мисля, че пишеш доста мекичко на тази тема.
  Освен това, какво значи “комунизмът … падна с разрешението на Москва”?
  Буквалният смисъл на тази фраза не е верен. Империята просто няма сила да го подържа. А и никога вече няма да има.

 3. Тъжно е , че трябва да чакаме следващата метаморфоза в Москва , за да се промени нещо в България и да се премахне позорния ПСА. Такъв е нашия матриял. А под натиска на глобалния свят Русия все някога ще трябва да осъди комунизма и агресията си. Вече се обсъжда изваждането на Ленин от мавзолея. А иначе горния до болка истински анализ трябва да се прочете от всички политици в България.

 4. Което е така, така си е, но въпреки подкрепата ми (лична), по въпроса за “паметника”, днес категорично се отказах от територията наречена България. Причината: желанието на “Бойковото правителство”, да узакони беззаконието в Банско и Пирин. Просто няма такава държава- не и в рамките на ЕС.
  А по повод освободителите: България никога не е била свободна. Поне не и в смисъла, както други демокрации го подразбират. И за съжаление, скоро няма да се освободи, защото повечето (от нас)не разбират същината на предвождащата (част от) дума ДЕМО.
  Сполай Ви и не се предавайте!

 5. В десятката. И не само.Този път зад мишената има друга такава. И там си в десятката.

 6. цитат: “Вместо фигурите на такива достойни български царе като Аспарух, Омуртаг, Тервел, Крум, Борис-Михаил, Симеон I, Петър, Самуил, Иван-Асен II, Калоян и т. н. да красят най-високите пиедестали в София, на тях стърчат размахани съветски шмайзери, картечници и гранатомети !!!”- източник: http://frognews.bg/news_36767/Dolu_ratsete_ot_kirilitsata-tia_e_balgarska_ne_slavianska!/

 7. Като гледам как вървят “дискусиите”, ми изглежда, че “най- добре е да дойде… Бакърджиев”… 🙂

 8. Всеки, който си руши и унищожава историята няма бъдеще.
  С тоя хъс утре ще искаш да разрушиш и Димитровград и Хаинбоаз и нямам време да изреждам. Да разрушава има право само този, който може да строи. Ти какво си построил?
  Общо взето не те чета и не те коментирам, но ми писна да грачиш из нета. Лакърдията ти е една и съща и е безсмислена.

 9. Това ли е паметникът на българското национално достойнство – заветният обелиск на Велика България за единство на нейните синове и създатели? Най-страшното е, че българите забравиха историята си и истинските герои създали тази малка но зла държава! Законодателя Крум или основателя – хан Аспарух? Къде отиде преклонението към Борис и Симеон? Съветската армия “освободителка” ни показа и доказа на дело, как човек спокойно може да бъде роб и крепостник в собствената си държава и друг да избира пътя му вместо него, да разполага с живота и бъдещето му. Защо ние българите, бранили неведнъж свободата си сами доказали преди десетки години честта и славата пред Европа, трябва да дължим честта и националното си достойнство, пред държавността си на една чужда армия? Истината за един народ е подвластна единствено на неговата памет, на духовния код на интелекта му. Бъдете здрави и останете в мир в зловеща Съвременна България!

 10. ivo-isa:

  Общо взето не ме четеш, но като ,всеки, който не чете, но коментира непрочетеното, писателстваш глупости и то по 2 въпроса едновременно, които не са ти ясни. Нито знаеш какво съм построил, нито е вярно това за “рушенето”. Рушителите на Берлинската стена получиха настояще с проекции в бъдещето, за което хаинбоазкото ти димитровграско въображение е бедно да си представи.
  И като ти е писнало да ме четеш- не ме чети. И без това мисленето не ти се получава, поне не се тормози с трудни задачи.

 11. Колеги, точно така същността на спора е, че на българина му липсва национална идентичност. Искам да повдигнем към въпроса за нашата писменост и следното. Откри се
  Перперикон предполага се, че това е прочутото в древността светилище на Дионис на тракийското племе сатри, чийто жречески род били бесите. Та ние траки ли сме, славяни ли сме?
  Е наистина къде е нашата памет?

 12. Боже,дано малко мислят по “иво-инджевски”.Аз вярвам,че повечето няма да се хванат на въдицата,но е много неприятно,че им се дава такава трибуна навсякъде.”Съветския колониализъм” е това просто не е за вярване…След Втората световна война една от главните победи на Съветския Съюз,с огромно геополитическо и геостратегическо значение,е поставянето на края на колониализма.Това трябва да се знае,а той ми говори за “съветския колониализъм”.Това е човекът,който написа “Течна дружба”…Не мога да я разбера тази сякаш генетична русофобия и антисъветизъм у някои хора.Историята ни е свързала с руския народ и няма как да се промени това,колкото и да се напъват такива като Инджев.Такива като Петър Стоянов дето говорят за “нов цивилизационен избор” трябва да разберат,че аз,той или който и да е било друг НЕ МОЖЕМ да правим избор.Изборът е направен отдавна…Дано свърши скоро това политическо междучасие,в което сме изпаднали.

 13. Да кажа,че съм на 26 години.Някой да не си помисли нещо друго за възрастта ми от това,което съм писал.

 14. Айде вече да се гушнат ГЕРБ и БСП, че театрото много изпростя. Абе кур(т) капан откъдето и да го погледнеш.

 15. До ivo-isa:
  На мен пък ми писна да ме поучават червени тъпанари като теб! Цял живот ми търпях да ми газите по главата с “работническо-селския” си произход, с каскетната си простотия, с рабфак-овската си неграмотност и андрешковския си морал! Хайде стига толкова! Марш обратно в кочината!/Оруел/ И да не съм ти чул повече грухтенето!
  Историята, ливадо некосена, не може нито да се руши, нито да се унищожава! Вие комунягите се заблуждавахте, че може да се съчинява, пренаписва, изопачава, ама – НЕ! Може, ама само за малко – има-няма за две поколения. В дългосрочен план не може.Истината вземе, та лъсне като голия ви комуноиден задник изпод продрания ви, парцалив комунизъм.
  А, виж, “паметниците” на лъжите ви ще бъдат разрушени! Рано или късно! Не се съмнявай!
  Като бледа следа от огромната ни жажда за справедливост и възмездие, част от тях ще ви принудим да разрушите сами /по късна доба :)/. Останалото ще въздаде Бог!

 16. до Кирил,
  момче младо още по-тъжно е че си на 26 а разсъждаваш като слерозирала, зомбирана червена бабичка. Стига с тези приказки за “народи, обич, дружба” и т. п. -те са от соц. пропагандата – кой ти ги натъпка в главата и в кой свят живееш? Не ти ли е ясно, че всяка държава си защитава интересите? Ако си българин обичай България и не се подлагай на никакви други “приятелски” държави и народи! Чети какво е казал Левски за “освободителите”, чети Захари Стоянов, Симеон Радев – дано малко прогледнеш!

 17. ЧЕСТИТО ЗАКРИВАНЕ НА ГРУПАТА ЗА ДЕМОНТИРАНЕ НА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ В СОФИЯ!!!! ДЕЛОТО Е НА МЕН И СЕСТРА МИ (ТЕОДОРА ТВЕРСКА). НЕ МОЖЕ ПРОСТИ ХОРА КАТО ВАС ДА РЕШАВАТ НЕЩА КАТО ДЕМОНТИРАНЕТО НА ЕДНО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО. НИЕ СМЕ УЧЕНИ , ОТ ТАКИВА КАТО НАС ЗАВИСИ БЪДЕЩЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО. ДА ПРЕДИЗВИКАМЕ ЗАКРИВАНЕТО НА ЕДНА ЖАЛКА ГРУПИЧКА ВЪВ ФЕЙСБУУК Е НАЙ-ЕЛЕМЕНТАРНОТО! НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ПОЗВОЛИ ДА ГО ДЕМОНТИРАТЕ. ЩОМ ХОБИТО ВИ Е ДА НАЛИВАТЕ ОТ ПУСТО В ПРАЗНО – ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ , ТОВА НА НАС НЕ НИ ПРЕЧИ!

 18. Ха, показа се човек от МАТРИЦАТА!
  Кирил, опитай се да се измъкнеш от нея и тогава ела пак.

 19. @Павел Тинков

  Драги господине,
  Вие комендант на блога на Иво Инджев ли сте, гавазин или друга служба заемате? Ако го мислите, че с това словоблудство правите нещо, то много се лъжите. И на мен ми писна от хора, постоянно сочещи с пръст всеки, които мисли по друг начин. От това сочене сме на това дередже. 137:14 – съществен принос за това съотношение имате и Вие.

 20. ivo_isa, Кирил, KRISTIAN TVERSKI и Гларус,
  Като построите социализЪма и комунизЪма, тогава елате да говорим!

 21. Иво,
  не ми стига граматиката да ти благодаря за “Течна Дружба” и анализите тук, в блога. Като прочетох течната дружба ми се позапълниха някои празнини в близката и по-далечна българска история и освен това препрочетох някои неща, които уж ми бяха известни. Сега нещата изглеждат малко по-различни. Прилагам един линк http://chitanka.info/text/2898/110#textstart и искам да помоля форума, ако някои има нещо от Илия Мусаков, моля дайте информация. Искам да прочета нещо от тоя човек.
  Другото нещо за което искам да благодаря е, че Петата колона за мен вече има реални очертания: освен тези 18 организации дето протестираха против оцветването на т.нар. паметник на съветската армия се включват и живи хора. Така като гледам и в този блог има много от Петата колона.
  Бъдете здрави.

 22. Към ГЛАРУС:
  Не заемам никъде, никаква “служба”. Най-обикновен гражданин съм.Нямам никакви особени претенции, не ползвам никакви привилегии, не се причислявам към никакви политически формации,обществени организации, комитети, групи и прочие. Не изповядвам никакви политически пристрастия. Не обичам никоя друга страна /народ/, освен България, въпреки, че такава каквато е днес не я харесвам.
  Боря се за свещенното си право, дадено от Бога на всяко живо същество – правото на свободна воля /свободен избор/. Като така ненавиждам фашизма, комунизма и всякакви други форми на насилие над личността като теория и практика. Ненавиждам всякакви опити за отнемане на това право, в името на някакво социално инженерство, отнемащо настоящето, срещу някакво светло бъдеще.
  По мое дълбоко убеждение, хора изповядващи гореупоменатите идеологии са вредни и опасни! Предвид изключителната перфидност на тяхното поведение и домогванията им, няма да престана да ги “соча с пръст” и разобличавам винаги, когато имам тази възможност.
  Все едно ми е дали са се “маскирали” като ISA, TVERSKI, вигенин, вагенщайн или разни гларуси, гъски, свраки /гдето “пак са тук”/ и други пернати.
  А колкото до дереджето – то е емблематично за страна-вековен сателит на имперска Русия, управлявана от нейната “пета колона” /с всичките й метастази/.
  Но аз съм оптимист – както казал мъдрецът: “И това ще мине”.
  И както при всяко онко-заболяване, за да се изреже тумора, преди всичко трябва да се открие и локализира.
  Ето защо, първата стъпка във вярната посока е да бъдете посочени с пръст – открито и гръмогласно /видно и от “слепите”/. Така, че свиквайте.
  🙂 🙂 🙂

 23. Господин Инджев, времената се промениха. Вече не живеем във времето на комунизма. Ако не знаете, да ви кажа – живеем в демокрация (макар и криворазбрана) и сме независими. От Москва могат само да ни гледат сеира…

  А въпроса с паметника е много спорен – не го ли махнат, управляващите ще загубят избиратели. Махнат ли го, ще загубят още повече. От ГЕРБ биха могли само да се надяват, че това ще се отшуми и ще бъде забравено до изборите

 24. Към Кирил Йовев:

  Господин Йовев, ако не знаете, времената много малко са се променили по отношение на икономическото доминиране на Москва над София: десет пъти дисбаланс в търговията и над 70 процента обвързаност в енергетиката ( с тенденция към скок, ако се построи АЕЦ “Белене”). На това му се казва колониализъм или неоколониализъм. Не е голяма промяна и това, че в Кремъл заплашват българските премиери ( Станишев го караха да чака Путин часове в предверието в Сочи, а в Москва Медведев го унижи с цял ден отлагане на аудиенцията).
  Изобщо не ме интересува интересчийският подход към проблема с българската берлинска стена. Бакалските сметки за ползите и загубите на гласове само правят угодническото поведение на бакалите още по-грозно : досущ като Монументът на Окупационната Червена Армия ( МОЧА).

 25. Здравей пионерче! По времето на комунизма си се ползвал с привилегии , за които хората не са и сънували , а сега си големия демократ и искаш да заличиш спомена от комунизма! Само се чудите каква педеращина да измислите , за да станете известни! В България май наистина е станало много модерно да си циганин прост! Слуша се чалга до вманиачаване , децата се снимат голи и си слагат снимките в нета ,пишат в нета неграмотно ,децата контактуват с педофили , рисуват се паметници , пишат се и се четат книги без художествена стойност като твоята… Майната ти , нещастник!

 26. КъмTeodora Tvetska:

  Не разговарям с националсоциалисти, особено когато в омразата си ми вменяват собствената си представа за това какъв съм бил и какви са мотивите ми днес. Въпрос на принцип е да не позволямвам да ме въвличат в подземията на болното им подсъзнание, обитавано от “цигани” (другите непълноценни за нацистите, заедно с евреите и славяните ), “педе…” ( постоянна величина в злобата на нацистите) и разбира се от “предатели” на тяхната червено-кафява кауза.
  Но автопортертът на тази злобарка е илюстрация на това с кого си имаме работа: чалгаджии на мисловността, които псуват на чалга и ругаят на неграмотност, макар да не са нясно с правописа и т.н. С една дума : войнстваща простотия, праволинейна в злобата си като централният московски булевард “Тверски” ( както преименуваха “Горки” заради комунизма, от който “освободителите” ни формално искат да се освободят, но все ги тегли към главореза Сталин, най-големият практик на русофобията, приложил в почти буквалния смисъл мисълта на Ленин за цената от 90 процента загинали руснаци, която трябва да бъде платена, ако така ще се стигне до комунизма).

 27. Ей, тверските.

  “Педеращина”, “циганин”, “майната ти”… мда, личи ви, другари, че сте “учени” – халал да ви е тая образованост, ходете си я демонстрирайте в колхоза или където там щете, стига да няма нормални хора наоколо ви.

  Пък дали от вас зависи “бъдещето на човечеството” по-скоро ще решат санитарите.

  Щото без тяхното благоволение един ден и до тоалетната няма да можете да ходите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.