Ако Румъния е “либера”, каква е България спрямо Кремъл?

МЕДИАПУЛ:

Как румънският президент разгневи Москва
1 Юли 2011

Недопустима проява на сплашване и наглост – така румънският вестник “Ромъния либера” окачествява реакцията на Москва на изявленията на президента Траян Бъсеску, посветени на събитията от началото на Втората световна война и ролята на Румъния в тях.
В телевизионно интервю миналата седмица румънският президент заяви, че ако е бил на мястото на профашисткия диктатор маршал Антонеску, той също би изпратил през 1941 г. войници, които да участват в нападението срещу Съветския съюз. В същото интервю Бъсеску нарече абдикацията на крал Михай Първи “акт на предателство”.
В отговор вчера руското външно министерство заяви, че “подобна безсрамна провокация, която оправдава нацистката агресия и опетнява паметта на милионите жертви на нацизма, е неприемлива и трябва да бъде оценявана както подобава от цивилизована Европа”.
От своя страна пък Бъсеску определи реакцията на руското външно министерство като безпредметна, след като и двете страни са осъдили Пакта Рибентроп-Молотов и Съветският съюз вече не съществува.
Начинът, по който Москва обиди президента на Румъния, изглежда още по-подъл, като се има предвид факта, че руснаците знаят, че само година по-рано – на 26 юни 1940 г. Румъния отстъпи Бесарабия, Северна Буковина и областта Херца след ултиматум на Съветския съюз. Тази агресия беше пряко следствие на Пакта Рибентроп-Молотов, чрез който СССР и нацистка Германия си поделиха Полша, а руснаците завладяха балтийските страни, коментира на страниците на “Ромъния либера” Кристиан Къмпяну, цитиран в петък от БТА.
Ако съществува някой, който е отговорен за започването на Втората световна война и за милионите жертви на този въоръжен конфликт, това е Сталин, който даде картбланш на Хитлер в Европа. Следователно вината за “утвърждаването на фашизма” трябва да се търси в Москва, а не в Букурещ. Също там трябва да се търси и безсрамието, пише по-нататък авторът.
Това, че Русия си позволява да пренапише историята, за да направи приемливи за руснаците предателството и престъпленията на комунизма, си е тяхна работа. Но Румъния не може да бъде задължавана да преглъща всички обиди, идващи от Москва, и може да си позволи да изрече историческата истина. И точно това направи Бъсеску, когато каза, че би дал същата заповед, когато заяви, че маршал Антонеску е сгрешил, че не е спрял на Днестър и когато го определи като виновен за престъпленията на Холокоста, извършени от румънци.
Ако все пак руснаците си позволиха да определят изявленията на президента на Румъния като “предизвикателство” и “безсрамна провокация” и да поискат “адекватната” намеса на Европа, това се случи заради причини, различни от историческите. Наглостта е част от външнополитическия арсенал на Русия и министърът на външните работи Сергей Лавров е най-добрият пример за това брутално отношения. Москва все още си въобразява, че ако се държи по-агресивно към някоя страна от Европа, тя ще бъде сплашена. В действителност, колкото руснаците са по-агресивни във външната си политика, толкова това е по-ясен знак за потиснатост и слабост, се казва по-нататък в коментара на страниците на румънския вестник.
Следователно, наистина интересният въпрос във връзка с тази необичайно остра атака е “Защо руснаците са толкова фрустрирани по отношение на президента на Румъния?”. Едно от обясненията може да бъде, че Молдова лека-полека им се изплъзва от ръцете, каквито и маневри да правят в Кишинев и колкото и пари да наливат на комунистите. Друго обяснение би било това, че Румъния има претенции да играе определена роля в Черно море и чрез проекта АГРИ (Азербайджан-Грузия-Румъния интерконектор) за внасяне на газ от Азербайджан през Грузия повдига сериозни въпросителни около осъществяването на руския проект за газопровода “Южен поток”.
Още едно обяснение може да бъде, че Румъния “си е позволила” да приеме противоракетния щит на територията си, без да поиска разрешението на Русия, и отгоре на всичко, ракетите ще бъдат инсталирани във бивша съветска база. Друг вариант е, че Румъния се е съгласила да приема една американска база и скоро ще има дори две.
Но най-вероятният отговор е, че руснаците започват да губят фундаментите си в Румъния. Петата колона на руските интереси в Румъния губи влиянието си и това е причината за възмущението и агресивността на Русия спрямо Бъсеску – основния “виновен” за дерусифицирането на Румъния, коментира Кристиан Къмпяну в “Ромъния либера”.
Той добавя, че реакцията на лидера на опозицията Виктор Понта е красноречива и показателна. Когато ръководителят на основната опозиционна партия в Румъния излезе публично и заяви, че руската атака срещу президента на страната е “правилна”, вече нямаше съмнения накъде се насочва лоялността на Социалдемократическата партия и лидерите й – към Москва, заключава авторът.

27 мнения за “Ако Румъния е “либера”, каква е България спрямо Кремъл?”

 1. Какви политици, какви медии, какви коментари… и то само оттатък Дунава! Браво на Румъния!

 2. Реакция досущ като на нашия президент във връзка с обидите, отправяни от страна на Русия!
  За Бъсеску може да се кажат противоречиви неща, но поне в случая и той, и румънският журналист са улучили право в десетката! Дали обаче нашите политици и журналисти от “големите” медии са способни да заемат такива позиции? Човек може да се взема за всякакъв, но в действителност е такъв, какъвто го оценяват хората.

 3. “…..Но Румъния не може да бъде задължавана да преглъща всички обиди, идващи от Москва, и може да си позволи да изрече историческата истина…..”. Господи, кога ли ще прочетем и в нашите вестници, че президента на България е казал официално нещо подобно…. Дано да го доживеем…:(

 4. Дории Чаушеско се беше дистанцирал от глобалната политика на Москва и не изпрати румънски войски в Чехословакия.Това е показателно за румънците,които и наричани мамалигари,имат някъва остатъчна гордост за национално достойнство.За разлика от мнозинството от нас,българите.За жалост!!

 5. Румънският президент сбъдна наши мечти!

 6. И от мен-Браво руманеску!!!
  И аз искам подобни статии в българските медии и и подобни изявления от български президент

  А Иво Инджев си е супер брилянтен журналист, страхотна, невероятна е книгата му “Течна дружба”!!!

 7. Не се учудвам. Имам преки впечатления. Румъния отдавна и окончателно направи своя “цивилизационен избор”.
  Учудващо е, че все още в Европа я сравняват с нас. Промишлеността им, селското стопанство, стандарта на живот на хората от средна ръка ни изпреварват с десетилетие.
  Радвам се за румънците! Сигурен съм, че молдовците ще ги последват.
  Ще останем само ние с нашите продажни червени блюдолизци.
  Само след няколко години “защо България е най-изостаналата, най-бедната и безнадеждно завладяна от престъпността страна в Европа” ще се превърне от въпрос в аргумент, в лош пример, в предупреждение.
  Ще бъдем “лудия, прошлека и пияницата на селото” /по Бредбъри/.
  Какво да се прави?! Съдба!
  Както не можеш да избираш родителите си, така не можеш да избираш народ и родина. За това са казали хората – всеки народ заслужава управниците си.

 8. Не е излишна и малка справка по румънската история от този период. Маршал Антонеску не е фашист, а типичен авторитарист от категорията на Франко, Салазар и Хорти.Истинските румънски фашисти- Желязната гвардия на Корнелиу Кодряну (Легионите на Арх. Михаил)държат властта за малко и уплашват самия Хитлер с фанатизма си, след като убиват умерения премиер и голям учен Н.Йорга. После Хитлер ликвидира пък самия Корнелиу заради престараването му. Сега обаче имаме отново пример за наглата кремълската пропаганда. Според нея всеки, който не е СССРски агент, от комуниста Трайчо Костов, до авторитариста Антонеску, е върл фашист.Така че сигурно ще лепнат върху Бъсеску етикета “фашист”. И това ще го подхванат всички “антифашистки” грацала по нецивилизования и, за съжаление- цивилизования свят. Но Бъсеску- убеден съм- ще реагира по изискан и фин начин на кремълските истерии- като го премести от единия крачол в другия.
  Sa traiasca Romania Libera!
  Jos comunismul!

 9. Истината за караницата е:
  1. Румъния разработва газопровод Румъния-Грузия-Азербайджан.
  Този проект директно убива Южен поток.
  2. Молдова (бил съм там) никак не обичат руснаците. В статията е споменато !
  Когато бях там ми забраниха изрично да говоря на руски. Казаха ми : “Говори на български. Всички ще те разберат”.

  И тук ще стане така, малко време ни трябва

 10. Днес по К1 (една от телевизиите на петата колона) историкът Димитров така изопачи историческите факти, че изкара паметника на Сталин в центъра на София за такъв на съветските войни, които като главорези отрязали главата на другарчето на Сталин- Хитлер. След дълга обиколка из европейските паметници, забрави да спомене, къде е паметника на Горяните, които първи се борят срещу комунистическото колонизиране на България и Европа; къде е паметника с имената на българите загинали във войните, и важи ли за него женевската конвенция за военните паметници? Вместо това пробутва някаква Ялтенска салфетка, върху която Чърчил, Рузвелт и Сталин си били разпределили Европа.
  Това се казва предател на националните интереси.

 11. Гоцэ и Боко защо още не са изпратили извинителна декларация от името на братския български народ до Москва заради непослушните ни съседи?!

 12. Тези факти са известни на широката общественост отдавна, не знам само защо голяма част от нашите политици все още приемат сталинистката пропаганда за историята на Европа. Голямо миене на мозъци са преживели явно предците им. Лошото е че продължават да се опитват да промиват мозъците и на сегашните поколения, което ние не трябва да допуснем…

 13. Eeee…Bravo!!!!
  Nyamam dumi….
  taya Ruska imperiya e krayno vreme da si sedne na nasraniyat[izvinete!] zadnik.
  Neka potursyat nov na4in obshtuvayki s po malkite Narodi!.

 14. Майкдойч, с всичко написано от теб съм съгласен, само възразявам срещу титлата “историк”, отнесена към бездар димитров (името на този мерзавец също трябва да се пише с малки букви). Ченге, лъжец, трафикант, псевдоучен, фанфарон, лизач на соцтуристически неподмитости- това са по-точните амплоа на въпросния дебелосерец.

 15. Румънците все пак дадоха кръвнина за новата си демокрация а не ” нежна революция” …Все пак е гордост че, ние, в този край на Европата, първи провлачихме крак с/у Кремъл с “В КРАК С ВРЕМЕТО”. Това въобще, ама, въобще не е малко…спомняте ли си снимката на малкото момиченце пред руския танк по време на Чехословашката пролет, може би тя обърна историята на света. Понякога бурите започват с размаха от крилете на пеперуда.

 16. Кога ли ще ги стигнем … румънците?! Имам приятели румънци. От познанството ми с тях оставам с впечатление, че имат силно гражданско общество, освен свестния им политик Бъсеску. Да не забравяме също така, и как направиха прехода си за разлика от нашия. А на молдовците пожелавам да дерзаят в тази посока!

 17. Чудесна журналистика отново, Иво Инджев.

  Българската интелигенция и свободолюбие
  още от времето на Възраждането се е вдъхновявала от независимостта и националното достоинство на румънци и сърби. Нашите съседи не се боят да защитават националните си интереси от Русия, която ги е освобождавала също толкова пъти , колкото и нас. По причина и на качествата им като нации получават автономията и независимостта си значително по-рано от Княжество България.

  В историята на България върховният акт на национална храброст и достойнство е Съединението – осъществен без подкрепата на съюзници и против волята на Великите сили.
  Това е акта , когато младата Българска нация се осжобождава от страха
  от поробителя и от освободителя.
  Шести Септември 1885 е достойната дата за националния празник на Родината ни. Надявам се да доживеем времето когато независимостта на България ще бъде празнувана не като функция на нечии колониални интереси , а като апотеоз на освобождението от собствения си страх да бъдем свободни.

 18. В последно време обмислях къде може Човек да избяга от гадната пропаганда, а сега разбирам, че било наблизо.

 19. Винаги чакаме някой да ни покаже пътя или направо да свърши нашата работа ! Типично по БГ , на масата сме номер 1, жалко че на края винаги сме под масата. Опитвам се да отговоря на въпроса какво има Бъсеску което няма ББ и стигнах до отговора “топки”, точно това няма нашия премиер. Може да се зъби на някакви дребни мишки, а когато от Москва му извият вратлето, тича в посолството в Лозенец, да се оплаче че онзи дребния КГБ-ист му ударил 3-4 шамара и един шут от зад ! Добре че при Румънците тези неща не минават. Браво на тях !

 20. Преди време ми беше неприятно, че нашите етнически братя – румънците, които през вековете винаги са говорили български език до степен българският да бъде официален език оттатък Дунава докъм началото на 19век, са прегърнали езика на малцинството – романоподобния вулгаризиран латински на част от народа. Напоследък разбирам, че доброволният отказ от българския език и доброволното латинизиране – приемане на езиковата норма – граматика и лексика – на областта Тоскана като литературен романски език е бил защитният им вал срещу претенциите на Русия да ги “закриля”, т.е. да прилапа под имперската си власт “вси славяни”. По-добре етикета “романски” народ, но свободен, отколкото “славянски”, т.е. потенциален роб или васал на Русия. Мъдър и далновиден ход на румънската интелигенция, който приобщава братята румънци към Европа и ги пази от руските мераци.

 21. Гоце, майна,Сергейчо- защо закъснявате? Мина вече цяла седмица, Вие си траете!! Какво ще си помислят Вашите путински приятели? Защо не направите на пух и прах лъжеца и фашист Бъсеску, как ще си позволява да изказва собствено патриотично мнение за ролята на Съветския Съюз през втората световна война? Срам и позор, долу провокаторите!

 22. Колкото и да се стараят новите кремълски властелини да заглушат отново историческата истина, тя излезе на бял свят и не може да бъде спряна. Затова кагебиста Путин ще трябва волю-неволю да приеме фактите, които днес подопечната им пропаганда нарича “фалшифициране историята на СССР”. А тези факти са: По време на Първата световна война,през 1917 г. Ленин приема помощта на кайзерова Германия, за да взриви собствената си родина – Русия. През 20-е и началото на 30-е години на ХХ в. на съветските полигони, летища и във военните академии тайно са обучавани германски офицери по стратегия и тактика на танковите и военновъздушните сили, на които победената в Първата световна война Германия е нямала право съгласно Версайлския мирен договор от 1919 г. През 1932 г. на парламентарните избори в Германия на втория тур Германската комунистическа партия гласува за Хитлер по нареждане на Сталин /чрез Коминтерна/. Целта е била чрез идването на власт в Германия на човек с реваншистки амбиции като Хитлер, да се създадат условия за нов световен конфликт, разглеждан от Сталин и обкръжението му като прелюдия към лелеяната от тях световната комунистическа революция. Това е идеологическата обосновка на външната политика на Съветския съюз преди Втората световна война, политика, продължила и след войната, продължаваща и днес, само че под формата на възродени руски имперски амбиции.

 23. Кога ли ще се роди нашият Бъсеску, та малко поне да умие срама ни?!

 24. Мария, той може и да е роден, но НИЕ трябва да го изберем на този пост!
  А това може да стане само когато самите ние имаме самочувствието на свободни европейци!
  Вероятно се задава нов протест срещу приватизирането на пощите. Колко от нас ще застанат редом със служителите на Български пощи на протеста? Първо за да спрем наглото поведение на т.наречените политици и краденето на НАШИТЕ блага. И второ защото това безумие засяга всички нас.
  Колко излязохме редом с учителите, със скрападжиите и т.н. Само когато сме единни, тогава ще победим!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.