Дългата скамейка, късата памет и средният пръст

В почивния неделен ден управляващата партия демонстрира работоспособност като изпревари конкуренцията с обявяването на голяма порция кандидати за кметове: цели 48 имена! В този смисъл се потвърждава правилото притежаващите властта да бъдат в най-добра позиция за предизборна атака от пиедестала на административния си капацитет ( никой не може да проследи пълноценно и да парира употребата на държавен ресурс за целта). Но дали оптимизмът им е основателен? Питам, защото самочувствието на консуматорите на власт често пъти ги е подвеждало пред урните и непредсказуемия избирател.

ГЕРБ вече се нареди до своите предшественици в едно отношение: не може да претендира за управленска девственост. Вярно е, че периодът е кратък, но както при бременността, няма „малко” …Има консумиран „грях” и дали плодът ще е ялов, или жизнен продължител на успехите (само на тях), както им се иска на управляващите, предстои да се види на самите избори.

Както НДСВ, така и ГЕРБ е до голяма степен партия на „опортюнистите” ( да не кажа ренегатите, защото ще бъде преувеличено). Има ли опасност да пострада (като НДСВ) от синдрома на разпада при липса на ясна „идеологическа спойка”, заменена единствено от харизмата на простосмъртния си (все пак) лидер? Умората на „мат’ряла” може да доведе и до ерозия на въпросната сплав след многобройните гафове на Борисов, които умориха едни от смях, а други мотивираха за съпротива.

Сред номинираните за кметове има значим процент „бивши”, свързани с други партии. На подозренията за тяхната готовност да се нагаждат безпринципно може да се възрази, че всъщност опитът им в управлението и политиката изобщо е предимство и няма кой знае какво значение фактът, че са се сдружавали с други, които днес са ( ако не врагове, то) конкуренти. Това е прагматичният, удобният за ГЕРБ прочит на листата с номинираните имена. Но решаваща на изборите ще бъде емоцията на хората, сред които най-активни обикновено са разочарованите, желаещите да накажат виновните ( реални или въображаеми) за своето лошо настроение. „Ние сме новите във властта” вече няма да може да бъде спасителната индулгенция на кандидатите на ГЕРБ. Защото това ще СА хората на властта- не само местната, но и централната, от която в крайна сметка са посочени като кандидати.

Така че демонстрираната днес от ГЕРБ „дълга скамейка” ( по израза на шефа на предизборния щаб Цветан Цветанов) ще трябва да разчита на късата памет на хората за негативите, за да не се получи средно положение ( неудобно ми е да напиша „среден пръст”). Дългата ръка на властта помага, но в урна не вкарва!

21 мнения за “Дългата скамейка, късата памет и средният пръст”

 1. Срам ме е – за тези управляващи, за тези кметове, за този народ! Управляващите уж са в ЕНП, а издигат от името на партията си за кметове хора без ясна политическа ИДЕНТИЧНОСТ, да не кажа хора без всякакъв морал. А народът … – без без памет, без възприятия, без сетива! Ето това му трябва на задкулисието (може и мафия да го наречем)- заспал народ и продажни политици! Последствията си ги знаем :)))

 2. Отново добре казано, г-н Инджев! ГЕРБ вече е ясен като конгломерат от жадни за власт и пари политикани и бивши ченгета!

 3. Деликатно точният журналист, писател и Аристократ-Иво Инджев, дава безплатни политически консултации (в Българският си патриотичен блог), на олигархичните партии и техните лидери в сталинската мафиотска република. Но явно на тях им харесва повече средният пръст на послушните роби, в тази робска република.

 4. Поне две неща не примам за нормални, когато се говори за хора:
  Първо: “класово-партийния” подход. (Надявам се го знаете.)
  Второ: Мисълта, че партиите “притежават” кадри, което си е чиста проба продължение на “класово-партийния подход” сега.
  Никоя партия не може да притежава свободни хора. Вероятно някои се мислят за притежание на някоя партия, но те не попадат в категорита “свободни”. Те са слуги.

 5. Някой беше написал във форума на вестник Дневник, че ще гласува за наш Боце с двете ръце ама една връз друга свита в лакътя 🙂 Яд ме е, че не го запаметих защото беше много точен коментар 🙂

 6. Независимо от разпределението на партиите в лявото пространство (защото определено аз не смятам ГЕРБ за дясна политическа сила), за тях винаги се получава голям член … шлем, а за електората – определено е средния пръст, но той (електоратът) май сам си го търси. Не знам коя е отличителната черта на българите като избиратели, но май най ни подхожда мазохизмът, с който си избираме управляващите и после се оплакваме от тях. Както казвате, господин Инджев, късата памет води до тези резултати, но във всички случаи нещо ни е късо, щом така се докарваме след всички, или почти всички избори.

 7. Най-слабият и корумпиран кмет,който Варна някога е виждала /Кирил Йорданов/ще бъде подкрепен от ГЕРБ за нов мандат.Велик нагаждач и рядък помияр,си ти Кирчо!

 8. Към spearhead:
  Преди време четох в цитат от чуждестранния печат/не си спомням дали европейски или американски вестник/определение за Варна:”Голям международен мафиотски център със силно руско присъствие”…
  Хайде да познаем кой от двата пръста е средния!?…

 9. Уважаеми Инджев,
  за съжаление голямата част от вота на изборите се решава извън големите градове. Там в момента положението е трагично. По малките места се разпореждат като феодали кметчета и общинари, свързани с местни бизнесменчета, които в повечето случаи въртят неправомерно местни далавери. А за обикновените селяни Бог високо-цар далеко. По тези малки места хората не ползват интернет, дори там, където го има. Не се информират от нета. Гледат БТВ,Нова и канал 1 между фолк каналите. Облъчването и обществено-политическия и упадък и шуробаджанащина са повсеместни (това е лично мнение и наблюдение, с което не ангажирам никой). Младите хора там не четат, не ходят по културни мероприятия, незнаят какво е театър, а класическата музика е хайку. Прототипите,които ходят по улиците там приличат на неандерталци-неугледни, брадясали и с биричка в ръка, ако не е ракийка. И всички тези наши сънародници Ще гласуват и Ще решават съдбините на България и образованите хора. Надявам се никой да не се почувства засегнат, но това е личното ми наблюдение от ходенето по страната.
  п.с. Там незнаят, какво е това графити на паметник. Там печели поведението на ББ и носталгията по ТЖ – за съжаление. И докато Сините не излязат от черупките си от големите градове, няма да вземат никога властта-за съжаление.

 10. Вчерашният ден премина под знака на акция “Кметовете”!
  По въпроса за изборите ясно е кого да свалим. Сваля се този, който е на власт. Лошото е, че никой няма и най-малката идея кого да качим! Откъде да намерим хора, които да спазват закона измежду такива, които смятат, че “законо е като тесна врАта насреди широко пОле и сите мина’ат през пОлето, а само улавите през врАтата”!

 11. Няма ли поне един да се усъмни в думите на г-на Инджева :)))

 12. Аз мисля , че големият гаф на ГЕРБ който ще отблъсне голяма част от избирателите им е допускането на вероятност да се осъществи проекта БЕЛЕНЕ!

 13. Към ДАКАР Много сте прав! Решаващо за изборите ще се окаже съотношението на интелигентни към неинтелигентни избиратели!

 14. Той, нашият матриал от една страна се умори и аха да се строши на парчета, а от друга сублимира, няма го: или в гробищата, или в чужбина, или не става за нищо, упоен и напълно деградирал от алкохола и наркотиците. Все по-често срещаме по улиците, магазините дори на Витоша арабски и други чуждоземни граждани, а те не са нашия матриал! Изборите малко ни вълнуват. Много важно кой и какъв лешояд ще властва.

 15. Повръща ми се от Кирил Йорданов.
  За 3 мандата освен лайна, кучета и дупки по варненските “улици” друго не виждам…

 16. И трите неща са верни “Дългата скамейка(нацвъкана с борисовчета – лично избрани, верни и полезни), късата памет(отличителна черта на матряла) и средният пръст(който той получава, заради тази си черта)”!!
  Питам се, какво още трябва да му се случи на този народ, за да удължи прекалено късата си памет? И възможно ли е това?

 17. Метафората “Умора на матряла” е отлично попадение! Мисля, че спокойно може да се ползва от социолози и политолози, защото назовава остроумно и точно едно истинско явление.

  И дано матрЯла не издържи и се счупи под тежестта на Бойко на тези избори, защото иначе Бойко ще ни прекърши гърбините!:)

 18. Грозната Истина
  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15210571,00.html
  Искам НОРМАЛНОСТ И СПОКОЙСТВИЕ! Искам правосъдие! Искам Права и Задължения като Истински гражданин на ЕС!

 19. Gospodin Injev, nepovtorim, tochen i BALGARIN – gorda sam s Vas. Badete zdrav i shtastliv, Bog da e s Vas.
  Harrison

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.